Seppo Jokinen: ajomies (CT 2011, e-elisa 2011)

alvari.raappavaara

Tamperelaista komisario Koskista työstävä Jokinen on siirtynyt dekkaristiosuuskunta Crime Timen talliin. Kyseinen kokeneiden dekkarikirjailijoitten yhteenliittymähän käynnistyi mennävuoden lopulla ja tarkoitus on jakaa tuotto tekijäystävällisemmin kuin perinteisten kustannusyhtiöitten tapana on. Valmiiksi tunnetut kirjoittajat mahdollistavat kevyen kulurakenteen. Sitä symboloi kultturiohjelma Stradassa esitelty osuuskunnan toimisto: Nykäs-Harri matkajakkaralla Hakaniemen sillan alla. Satiiria, toki, mutta asialinjalla.
Suuriko lie itkun määrä Karistolla Jokisen perään, tietävät vain asianosaiset. Uuden kustantajan falunilaisjälki on ainakin teknisesti ihan kelpoa, ehkä jopa oikoluettua. Ei nimittäin mokat tökkää silmään niin kuin nykyisin valitettavan usein käy isojen brändienkin teosten ääressä. Fonttia ei tosin ole vara pienentää lukukelpoisuuden kärsimättä.
Koskisensa lukeneille koossa on tuttu hurja joukko. Jokisen poliiseille on kuudentoista kirjan aikana kehittynyt luonteet ja maneerit. Ne ilahduttavat alkuun, mutta monta kirjaa putkeen lukiessa toistuvuus voi olla rasite. Jokinen kyllä kehittelee henkilöitään ja tuo esiin uusia puolia. Rähisevä peruspersu-Pekki kuljetteleekin salaa vauvanvaatteita Koskisen pojanpojalle. Karskista urheiluhullu-Kaatiosta löytyykin romanttista mustasukkaisuutta ja suomalaisen dekkarikirjallisuuden perushahmo, pönttö poliitikkoja mielisteleva ja innovaatiokursseja pyörittävä pääpomo osoittautuukin tosipaikassa luovaksi kenttäjohtajaksi.
Jaa juoni? Sitä riittää, monella rintamalla ja aikatasolla.
Ensin löytyy ruumis. Kaikkien Tamperetta tuntevien silmiin piirtyy Pyynikin Suomen Trikoon entinen massiivinen tehdas. Sen sokkeloissa on helppo teloittaa mies klassisella niskalaukauksella. Niitä ei juurikaan ole tavattu Mansessa sitten kapinan jälkiselvittelyjen. Kukaan ei ole nähnyt mitään, tietenkään. Ruumiin ääreltä tavattu höperehtivä sairaseläkeläinen osoittautuu poliisin vanhaksi asiakkaaksi yhdeksän vuoden takaa. Vanha tieltäsuistamistapaus kummittelee mukana koko ajan ja selviää, syineen jotka juontavat kultaiselle 60-luvulle.
Teloitettu osoittautuu Oulun Kalevasta kenkää saaneeksi rikostoimittajaksi (enpä 30 vuoden aikana huomannut sellaisen olemassaoloa lehdessä). Jätkä on asettunut kahden kodin loukkuun Tampereen ja Oslon välille ollessaan suuren uutisen äärellä. Uteliaisuus ei lisää elintoimintoja, vallankin kun tutkiva, hutkiva ja ryyppäävä journalisti on erehtynyt ääneen kehumaan aiheitaan. Joita onkin lopulta toisiaan sivuten yhtaikaa kolme, ja kaikki yhtä vaarallisia.
Enpä kerro enempää, mutta Jokinen on ajankohtaisempi kuin koskaan. Maanantaina viimeksi luettiin täällä reaalimaailmassa tuomioita asioista, joita Koskinen kaivelee vuosikymmenten takaa. Jokiselle ominaista salaironiaa on vaikkapa huippuputiikin pitäjän ja tämän uuden playboyn kuvauksessa. Erityishuomio ja piikittely kuuluu tietenkin norjalaiselle urheilulle erityisesti ja turkulaisuudelle yleensä.
Koskisen persoona on pysynyt ehkä eniten samana. Äreyttä, rähinää, tölväisyjä ja kohta perään katumusta. Lenkkiäkin juoksisi, mutta polvi on sökönä ja luxuspyöräkin varastettu. Naisrintamalla synkkää, mitä nyt exä yrittää hiipiä lähelle. Anskattoony mitä siitä seuraa, jos seuraa. Koskista voitanee pitää Harjunpään sukulaissieluna, suomalaisena miehenä parhaimmilaan.
En tiedä onko Tampereen kaupunki mitenkään muistanut Jokisen ansioita kaupungin tunnetuksi tekemisestä. Julkisuutta ja mainostahan se on karummankin puolen kertominen. Jokisen kuvaus on tarkaa ja avautuu parhaiten paikat tietävälle. Toisaalta, voi Outi Pakkastakin lukea vaikkei olisi ikinä Helsingissä käynyt.
Koskisen toimialue laajenee tässä yllättävän isoksi. Ei sentään ympäri maailman tukka putkella, kuten kollega Remeksen yli-ihmissankari. Hänen pitää käväistä jopa Oslossa ja Pohjanmaalla ennen kuin nykyiset ja menneet rikokset ratkeavat. Miljöökuvaus on yhtä nautittavaa niistäkin, joten kirjoittaja lie käväissyt omin jaloin kohteissa.
Rohkenen suositella lajityypin, konstailemattoman realismin ystäville.

0

109

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Valkeakosken tappo

        "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
        Henkirikokset
        169
        29539
      2. Kuka oli tekijä?

        Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
        Valkeakoski
        214
        18983
      3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

        Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
        Maailman menoa
        393
        9990
      4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

        Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
        Poliisi
        27
        6425
      5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

        Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
        Maailman menoa
        19
        4313
      6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

        Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
        Valkeakoski
        194
        3863
      7. Onko tekijän nimi tiedossa?

        Joko tiedetään?
        Valkeakoski
        56
        2909
      8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

        https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
        Valkeakoski
        43
        1517
      9. Miten meidän käy

        Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
        Ikävä
        50
        1299
      10. Toivottavasti tekijää ei suojella

        Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
        Valkeakoski
        61
        1283
      Aihe