Parafiiniöljy on moottoriöljyä

Myöhäisherännäinen¨

Nym mä sev vastah hokasi.

Menin itsekin vipuun, kun laitoin uudet saunan lauteet ja joka paikassa mainostettiin että on hyvä käsitellä ne parafiiniöljyllä. Noin desin öljyä hieroin niihin haapalautoihin ja olin tyytyväinen.

Sitten aloin googlata uudestaan. Parafiiniöljy paljastui mineraaliöljyksi, eli sitä tulee sivutuotteena raakaöljyteollisuudesta. Mineraaliöljy on kirkas, tuoksuton, nestemäinen öljy, joka ei pilaannu helposti. Sitä muodostuu kun öljystä valmistetaan polttoainetta. Mineraaliöljy on jäteöljyä ja se on hyvin edullista. Itse asiassa sen hävittäminen on kalliimpaa kuin sen ostaminen.

Tuo edellinen selittänee sen, miksi laudesuoja-aineet ja parafiiniöljyt on keksitty. Ei ennenvanhaan mitään voiteluöljyä lauteisiin hinkattu, ne laitettiin auton moottoriin. Nyt öljyteollisuus on keksinyt uunottaa ihmisiä tällä öljyllä. Esim. EnviOn mainosta omaa öljyään myrkyttömäksi ja luontoystävälliseksi. Onkohan se sitä? Moottoriöljyä käsitellessä suojausohjeena on ollut kumihanskojen käyttäminen. Harvia mainostaa, että uudet lauteet on suositeltavaa käsitellä ennen käyttöönottoa, samoin monet muut sauna/laudevalmistajat. Sanamuoto on yleensä "suositellaan" tai "on hyvä käsitellä". Kukaan ei hiisku, että lauteet on yhtä hyvät ilman käsittelyäkin.

Markkinoinnin perusajatushan on, että ihmisille täytyy luoda tarve, ja sitten siihen tarpeeseen sopiva tuote, jolla kerätään rahat pois ihmisiltä. Minusta tässä on löydetty oiva markkinarako. Lauteita on ollut iät ja ajat, eikä niihin ennen mitään mineraaliöljyä sivelty. Nyt kun sitä öljyteollisuuden sivutuotteena syntyy, niin tehdään sen avulla bisnestä.

Apteekissa "elintarvikelaatuinen" parafiiniöljy maksaa reilun parikymppiä litra. Kauppanimikkeillä varustetut tuotteet, kuten Supi-laudesuoja ym vastaavat (joiden sisällöstä ei ole yleensä mitään tuoteselostetta saatavana) maksavat ehkä hiukan vähemmän, no yleensä niitä on muunneltu ja laimmenettu. Niin tai näin, luulenpa, että mitään uusintakäsittelyä en lauteilleni jatkossa tee. Kuka sitä nyt persettään mineraaliöljyssä haluaisi liottaa.

10

5405

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nm mn -ömn -

      Oikeassa olet, tavallaan.

      Lauteiden käsitteleminen on täysin tarpeetonta. Moniko on joutunut tekemään saunaremontin siksi, että lauteet ovat lahonneet?

      Nuot laudesuojat ja kaikenlaiset öljyt on täysin tarpeettomia. Toki antavat jotain ulkonäköä, mitään muuta syytä niitten käyttämiseen ei ole.

      Vähän sama asia kuin talon maalaaminen. Vedetään kallista lateksipinnoitetta mökin pintaan, huolletaan ja maalaillaa uusiksi. Lopuksi vaihdetaan verhouslaudat uusiin jne. Outo asia, ei vanhoja latoja tai mitään hirsirakennuksia ole käsitelty mitenkään. Se niinkuin tuo puu vanhetessaan kelottuu ja muuttuu kestävämmäksi ja kovemmaksi koko ajan.Paitsi maalattuna, jolloin maalin alle menee kosteutta ja puu alkaa mätänemään.

      Tein muuten parikymmentä vuotta sitten saunarempan. Lankkulauteet. Kerran hifistelymielessä hioin lauteet, uusiltahan nuo alkoi näyttämään. Muuta iloa siitä ei ollut.

      Öljyissä on eroja, parafiiniöljy on kylläste, sulkee puun syyt. Ruokaöljy eltaantuu jne. Lauteet voi tehdä muuten kyllästetystä tai lämpökäsitellystä puusta. Siis jos haluaa niitten kestävän useita satoja vuosia. Se ei oikein kiinnosta laudepuukauppiaita. Paljon kivempi myydä lautaa ja sen lisävarusteena sikahintaisia, täysin tarpeettomia käsittelyaineita.

      Ja aina unohdetaan yks juttu. Lauteet tehdään yleensä haavasta, apassista, huokoisista puulajeista. Syynä kuumuminen. Ei pala hanuri kun istuu lauteille. Kuka haluaa istua öljytyille, suunnilleen kiehuville lauteille? Lukeman mukaan aikanaan sotakorvauksena on tehty itänaapuriin laivoja, joissa rosteriset lauteet. Outo juttu, se muoti ei ole levinnyt sen enenpää....

      • Suu messingillä

        Ei rosteria vaan messinkiä - käyttäjien palautteen johdosta kuulemma vaihdettiin puuhun. Syytä en tiedä kun en ole vielä päässyt messinkisiä lauteita koettamaan...


      • Anonyymi

        Lauteita ei koskaan pidä tehdä kyllästetystä puusta.


    • suojaan pyyhkeellä

      Itselläni on 9-vuotta vanhat lauteet. Muutama kerta hiottu tänä aikana. Käytössä pyyhkeet lauteilla (kylpypyyhkeet) ja kun joka päivä saunotaan pyyhkeet vaihdetaan puhtaisiin kerran viikossa. Lauteet lämpökäsiteltyä haapaa ja kunto hyvä.

    • Pyyhkeetpoissaunasta

      pefletti on sen istuma-alustan nimi, joita lauteilla käytetään, MAAILMALLA.

      • Anonyymi

        Sahasin salavapölkystä 2.5 cm paksuisia kiekkoja ja teen niistä peflettejä kunhan kunnolla kuivuvat. Ne pitää kuivatella tosi hitaasti etteivät hakeaisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sahasin salavapölkystä 2.5 cm paksuisia kiekkoja ja teen niistä peflettejä kunhan kunnolla kuivuvat. Ne pitää kuivatella tosi hitaasti etteivät hakeaisi.

        Mitä sen väliä vaikka halkeisi?


    • ihan tosi?

      Perseenaluset on ihan järkeviä ainakin vieraille tms.

      Pefletti tunnettiin SUOMESSA ennen termillä pillunpäre.

    • Eli vituke
    • Monetselosteettutkinut

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5810
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3687
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      1948
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1782
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1232
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1187
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      957
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      51
      951
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      889
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe