Tervehdys!
Olen usein käynyt Savitaipaleella, ja mukaan on aina lähtenyt ainakin muutama ohrarieska. Saakohan tätä paikallista herkkua muualta Suomesta, kun itse asustelen PK- seudulla.
Savitaipaleen erikoisuus - Rieska
29
8887
Vastaukset
- parasta leipää
Ei taida muualta saada mutta aivan varmaksi en uskalla sanoa.
- Rieskapaakari
Kyllä rieskaa saa koko Etelä-Krjalan alueelta ihan kaupoistakin. Eikä se muuten ole edes alunperin peräisin Savitaipaleelta, vaan Joutsenosta. Jahelppo sitä on leipoa itsekin. Keskiaikainen resepti ei taikoja tarvitse ja kaikki raaka-aineet saa mistä hyvänsä kaupasta (suola, hiiva, venhäjauho, ohrajauho, piimä). Lisäksi tarvitaan vain puukulho rieskan "höpsötykseen".
- Piritti
Saa vaikka Lappeenrannasta.
- L:rannassa asuva
Hei Piritti, kerro mistä Lappeenrannasta sitä saa? Minäkin hakisin sitä mielelläni, mutta en ole L:rannan kaupoista löytänyt.
- Piritti
L:rannassa asuva kirjoitti:
Hei Piritti, kerro mistä Lappeenrannasta sitä saa? Minäkin hakisin sitä mielelläni, mutta en ole L:rannan kaupoista löytänyt.
Esim Lappeenrannan Prismasta saa rieskaa. Luultavasti myös monesta muusta kaupasta Etelä-Karjalan alueella.
- savitaipale
Tätä herkkua ei saa kuin aidoilta savitaipalelaisilta.
Perheessäni yhä edelleen paistetaan rieskaa, vaikka asumme mm. pääkaupunkiseudulla. Voin yrittää palata joku päivä tälle palstalle kertomaan kuinka teemme rieskamme.
Olen vähän yllättynyt, kuinka suosittu meidän leipämme on. Toisaalta olen iloinen, että leipämme on näin kuuluisa.
Meille tämä leipä on jokapäiväinen ja kuuluu perinteeseen.- Ruoka Reiska
Savitaipaleen pitäjäruokiin ei kuulu mitään erillistä rieskaa, se on käytännössä samaa tavaraa kuin saa koko Etelä-Karjalasta (jokaisella emännällä ja leipomolla on varmasti oma hieman poikkeava reseptinsä). Virallisesti rieska lasketaan Joutsenon perinneruokiin.
Savitaipaleen perinneruokiin kuuluvat: Lepuska, papurokka, puolavelli ja uunimunavoi. Toki rieskaa on tehty myös muualla Karjalan alueella kuin vain Joutsenossa.
Jos savitaipalelaiset ovat erimieltä, niin kannattaa ottaa yhteyttä Etelä-Karjalan ruokakulttuurityöryhmään, joka listaa näitä ruokia ja pitää yllä perinteitä. Rieskan ohjeen löytää helposti tuolta sivulta.
Vanhastaan tosin Savitaipale lasketaan Savoon, eikä Etelä-Karjalaan. Samoin myös Lappeenrantaa pidettiin noin reilu sata vuotta Savon ja Karjalan rajamaina. - Käk`salmi
Ruoka Reiska kirjoitti:
Savitaipaleen pitäjäruokiin ei kuulu mitään erillistä rieskaa, se on käytännössä samaa tavaraa kuin saa koko Etelä-Karjalasta (jokaisella emännällä ja leipomolla on varmasti oma hieman poikkeava reseptinsä). Virallisesti rieska lasketaan Joutsenon perinneruokiin.
Savitaipaleen perinneruokiin kuuluvat: Lepuska, papurokka, puolavelli ja uunimunavoi. Toki rieskaa on tehty myös muualla Karjalan alueella kuin vain Joutsenossa.
Jos savitaipalelaiset ovat erimieltä, niin kannattaa ottaa yhteyttä Etelä-Karjalan ruokakulttuurityöryhmään, joka listaa näitä ruokia ja pitää yllä perinteitä. Rieskan ohjeen löytää helposti tuolta sivulta.
Vanhastaan tosin Savitaipale lasketaan Savoon, eikä Etelä-Karjalaan. Samoin myös Lappeenrantaa pidettiin noin reilu sata vuotta Savon ja Karjalan rajamaina.Maijan rieskaa ostavat Savitaipaleelta. Rieskat leivotaan tosin Lemillä Maijan kotileipomossa. Karjalalaisten mukaan ovat savolaisia kaikki mainitut. Hyvällä.
- Karjalain
Ruoka Reiska kirjoitti:
Savitaipaleen pitäjäruokiin ei kuulu mitään erillistä rieskaa, se on käytännössä samaa tavaraa kuin saa koko Etelä-Karjalasta (jokaisella emännällä ja leipomolla on varmasti oma hieman poikkeava reseptinsä). Virallisesti rieska lasketaan Joutsenon perinneruokiin.
Savitaipaleen perinneruokiin kuuluvat: Lepuska, papurokka, puolavelli ja uunimunavoi. Toki rieskaa on tehty myös muualla Karjalan alueella kuin vain Joutsenossa.
Jos savitaipalelaiset ovat erimieltä, niin kannattaa ottaa yhteyttä Etelä-Karjalan ruokakulttuurityöryhmään, joka listaa näitä ruokia ja pitää yllä perinteitä. Rieskan ohjeen löytää helposti tuolta sivulta.
Vanhastaan tosin Savitaipale lasketaan Savoon, eikä Etelä-Karjalaan. Samoin myös Lappeenrantaa pidettiin noin reilu sata vuotta Savon ja Karjalan rajamaina.Koko nykyinen Etelä-Karjalan oli herrojen mielestä Savoa sata vuotta sitten - ehkä pari pientä poikkeusta joukossa - itseltäänhän eteläkarjalaisilta ei tietysti ollut mitään kysytty.
Nyt olloa Karjaloa iha viralisestkii. - kaikkea kanssa
Käk`salmi kirjoitti:
Maijan rieskaa ostavat Savitaipaleelta. Rieskat leivotaan tosin Lemillä Maijan kotileipomossa. Karjalalaisten mukaan ovat savolaisia kaikki mainitut. Hyvällä.
Vielä 70-80 vuotta sitten käksalmelaisetkin luokiteltiin savon murteen puhujiksi… Kettusen murrekartasto luokitteli :-)
Vain äyrämöiset kelpuutettiin jonkinlaisiksi karjalaisiksi silloin Maamme-kirjan aikaan. - Karjalapaakari
Höpö höpö. Rieska on alunperin kotoisin Joutsenosta ja levinnyt sieltä muualle Etwlä-Karjalaan. Ja sitä myös saa loko alueelta ihan ruokakaupoistakin. Tunnetuimmat leipomot ovat Natunen ja Papunen. Ja rieaka on myös todella helppi tehdä itsekin. Ei se ole mikään yhden karttapisteen taikaleipä.
Myöskään lepuska, joka tunnetaan myös nimellä lepruska, ei ole Savitaipaleen peruja, vaan sitä on tehty koko alueella siitä lähtien, kun peruna saapui pohjolan perukoille. Lepuska on yleiskarjalainen herkku, ei savitaipalelaisten yksityisperintöä.
- Ohrajauho
Kyllä rieskaa saa esim. Luumäeltä, Satun Makia, myytävänä leipomossa kuutostien varrella paljon muitakin herkkuja. Paikallisissa kaupoissa ym. Rieska kuuluu perinteisiin leipomisiin jota olen itsekkin leiponut.
- Pullin rieskaa
Yllätyin kun näin Vantaalla Jumbon Prismassa lappeenrantalaista Pullin rieskaa sekä ruisleipää.
- namnam omnom
Pullin rieskaa kirjoitti:
Yllätyin kun näin Vantaalla Jumbon Prismassa lappeenrantalaista Pullin rieskaa sekä ruisleipää.
Olikohan tiistai vai torstai vieläpä rieskapäivä. Voin kysäistä espoon epeliltä, joka tuntuu syövän rieskaa useammin kuin minä joka asun eineen syntysijoilla.
- namnam omnom
namnam omnom kirjoitti:
Olikohan tiistai vai torstai vieläpä rieskapäivä. Voin kysäistä espoon epeliltä, joka tuntuu syövän rieskaa useammin kuin minä joka asun eineen syntysijoilla.
Niin, sellon prismassa on myös kyseistä herkkua.
- 17+18
namnam omnom kirjoitti:
Niin, sellon prismassa on myös kyseistä herkkua.
Vaasan ohraleipä ja kauraleipä kilpailoot kyl kohtalaisest oikia rieska kans. Jos ei raha riitä rieskoa eikä itse taho paistoa ni käyphä se voasalainekii.
- Meä
Satun Makian rieskan laatu kovasti huononi, toissa kesänäkö se nyt oli… Nyt se on vehnäpullaa jo. Ei ole enää otran makua.
Maijan rieska on ostoisista paras.
- lemiltä sitä saa
Maljan rieska
On ehdottamasti parasta. Mitä olen
Maistanut.
lemiltä sitä saa..... - Pullakuski
Joka kaupasta saa Korpelan,Pullin ja Rikkilän rieskaa Lappeenrannassa
- valitettavaa
Mutta
kyseiset tuotteet eivät maistu yhtä maukkailta kuin
Maljan tekemä.- Anonyymi
Maijan rieska hyvää
- Parasta
Lappeenrantalaista Pullin rieskaa saa K-Supermarket Mustasta Pekasta Oulunkylästä, Toimituspäivä torstai!! silloin parasta tuoreeltaan.
Mutta makuasioistahan ei kannata kiistellä!- Anonyymi
Mitä on uunimunavoi?
- Kati8
Onko Savitaipaleella vielä kauppoja?
- Rieskanystävä
Kylläpä kyllä...Savitaipaleella on VIELÄKIN 2018 kauppoja.... Ja ainoa oikea OHRArieska on Savitaipalelainen, kotona tehty rieska....ihan perinneruokaa...niinkuin edesmennyt kiertävä kokki "ammoisina aikoina" kertoikin tv-ohjelmassaan. Hyvänä kakkosena "Ostolan rieska" ... Muut tekee ohra-vehnä sekaleipää.... Ja oma äiti teki aitoa rieskaa joka viikko (lauantai) ... juuri sitä AITOA OHRArieskaa.
- JuuretLappeella
Hah minulle oikea eteläkarjalainen rieska on aito lappeelainen maalaistalossa paistettu rieska. Sitä herkkua rakastin lapsuudessani, sukulaistalossa sain uunituoreita lämpiäisiä sulavan voin kera. Sitä herkkua olen etsinyt täällä Hämeenlinnassa. Mikähän kauppa täällä Hämeenlinnassa mJuuyy noita Pullin tai Rikkilän tai muun lappeelaislähtöisen leipomon tuotteita?
- Anonyymi
Kyllähän ohrarieska on ihan tavallinen näky esimerkiksi Ylä-Savossa.
- Anonyymi
Juvalla leivotaan ohrasta aitoa kunnon uunipellillä paistettavaa rieskaa.
Nuo kaupoissa myytävät monet rieskat ovat sekaleipiä.
Tosi on.
- Anonyymi
Onks se semmottii röpörieskaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan firma haastettiin käräjille
Seiska: Martinan firma haastettiin käräjille, taustalla outo rahasotku.2952183Putin ei suostu tulitaukoon nyt kun Kurskin taistelut ovat kesken
ja venäjä on viimein päässyt niskan päälle, suuren ylivoiman turvin. Ukraina ilmeisesti suorittaakin taktista vetäytymi2102099Miksi haluat satuttaa
Sillä tiedolla ettet välittäisi minusta vaikka se ei ole totta. Silti tiedän että rakastat minua edelleen. Niinkuin sano461315- 871251
- 1011193
- 821191
Millainen ihminen linda brandt-ahde on
Hän on nyt julkisuudessa varsin eriskummallisen asian tiimoilta431175Martina makkarankuori päällä
Voi hyvää päivää minkä asun oli valinnut Emma gaalaan, ei jäänyt kenellekään epäselväksi, minkälaiset rinnat on naikkose1611121- 1171060
- 60954