Safire vai Webasto vai joku muu

Kolmen vaiheilla

27-vuotias lämppärini menee vaihtoon ensi kesäksi hapettuneen elektroniikan, lukuisten ongelmien ja mm kovan virrankulutuksen vuoksi. Nyt olen käyttäjäkokemuksia vailla; mikä olisi sinun valintasi ja miksi? Vene on 30-jalkainen purkkari, joss pistopunkka takana ja leveä jeulakajuutta (salongin lisäksi). Veneilykausi toukokuun lopusta syyskuun puoleen väliin, eli todellinen lämmitysteho ei avainasemassa, usein kaipaisi vain tehokasta tuuletusta....hiljaisuus ja pieni virrankulutus plussaa, joista mielellään maksaakin. Safiresta kuullut paljon hyvää, mutta Webasto halvempi. Wallas hiukan iso lämmittimen asennuspaikkaan, mutta menee kun ns kenkälusikalla sovittaa. Lämmittimen polttoaine diesel.

Kiitos fiksuista kommenteista jo etukäteen!

91

3462

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 7+23

      "Nyt olen käyttäjäkokemuksia vailla; mikä olisi sinun valintasi ja miksi? "

      Webasto 2000, hinta ja se on suosittu laite myös autoissa ,joten mitä enemmän laitteella on käyttäjäkuntaa sen parempi. Käynnistyessään webasto saattaa pitää melkoista meteliä, mutta kun laakerit ovat muutaman kerran pyörähtäneet, ääni on rauhallista suhinaa. Virrankulutus on se mikä on ja siitä selviää parilla akulla ja maasähköllä muutaman päivän välein. Vakiona tuleva lämpötilasäädin on kätevä ja laite on helppo käyttää tuon kytkimen ansiosta.

    • EI_Valittelija_RKP

      Pudota Wallas heti pois hinnan, koon, putkirakenteiden ja vika-alttiuden vuoksi. Se oli vielä johtava merkki 1990-luvulle saakka, mutta ovat pudonneet kehityksestä omahyväisyyteen!

      Safira on kallein, tavallaan paras, mutta myös isoin ja ne takuuhuollot tekee vain se yksi liike, yksillä monopolihinnoilla.

      Webasto on halvin, huoltoa löytyy kaikkialta, hieman kookas (ilmaversio), mutta myös käyttövarmain kaikista.

      Ampeerimääristä jatkuvassa kulutuksessa ei voi mennä sanomaan mitään. Valmistaja ilmoittaa aina sen itselleen edullisimman A:n mainoksissaan. Webaston kellolla voi tehdä melkoisen on - off kartan yö ja päiväkäyttöön.
      Webasto on yksiomainen asennus kuorma- ja linja-autoihin. Muuten siellä kilpailisi muut, jos se olisi todettu huonoksi.

      • "Safira on kallein, tavallaan paras, mutta myös isoin ja ne takuuhuollot tekee vain se yksi liike, yksillä monopolihinnoilla. "

        huoltopisteitä on useampi. Safirea huoltaa tällä hetkellä ainakin:


        SF-Lämmitin Oy
        Tilhenkatu 1
        20610 TURKU

        puh. 02-2443282
        kari.jarvi[at]safire.fi


        Tmi HanskiFIX
        Vanha Hämeentie 87
        20540 TURKU

        puh. 0400-864 908
        hanskifix[at]pp.inet.fi


        T. Reinola www.treinola.net
        Hauskantie 38 A
        34110 LAKIALA (Ylöjärvi)

        puh. 0400-730 689 Tero
        0400-239 109 Kari


        Huoltopiste, asennus ja vähittäismyynti:

        Uudenmaan lämmitin Tmi www.lämmitin.fi
        Pihlajistontie 9
        02940 Espoo

        puh. 0400-744 981

        Jos olen se rosvo, tule heittämään kivi auotallinoveen.


    • Webastolla mennään

      Meillä on myös Webasto 2000. Ei ole ollut ongelmia ja puhallusteho on hyvä.

    • ftyuii

      Minä olen valinnut Eberspächer D4'n, koska sen minimiteho oli pienin ja mitat.
      Lämmittimen ulkomitat (pit. x lev. x kork. mm):371 x 140 x 150

    • Joakim_

      Mainitsemasi kriteerit tulevat pitkälti lämmittimen optimoinnin kautta. Pieni koko ja siitä seuraavat pienet lämmitysputkikoot ovat huono juttu virrankulutuksen ja hiljaisuuden kannalta.

      Virrankulutus tulee lähinnä puhaltimesta ja siltä vaadittava teho riippuu ilmamäärän ja painehäviön tulosta. Ilmamäärä tulee suoraan lämmitystehosta (muuten tuloilma olisi liian kuumaa), mutta painehäviö riippuu paljon lämmittimen ja putkiston koosta.

      Äänen kanssa sama juttu. Ääni tulee suurista nopeuksista.

      Pieni ja tehokas, kuten Webasto ja Eberi, on siis varsin äänekäs ja sähkösyöppö TÄYDELLÄ tehollaan, koska silloin nopeudet putkistossa ovat äärirajoilla. Alemmalla teholla tilanne on täysin toinen.

      Kiinnitä valinnassa huomiota siihen, että lämmitin on niin tehokas, ettei täyttä tehoa tarvita ainakaan nukkuessa (koskee ainakin Webasto/Eberiä). Lisäksi on tärkeää, että lämmittimen tehoalue on laaja ja alhaisella teholla sähkönkulutus on pieni.

      Huomaa, että tehoilmoituksissa suomalaiset käyttävät eri kriteeriä kuin saksalaiset. Suomalaiset ilmoittavat tehoksi polttoainetehon ja saksalaiset lämmitystehon. Eroa on 20-30%, joka on pakoputkesta (ja ehkä myös lämmittimen kuoresta) harakoille menevä lämpöteho.

      Lämmitysteho tulee polttoaineesta ja tuon muuttamisessa hyötylämmöksi kaikki ovat käytännössä yhtä tehokkaita.

      Esimerkiksi Eberi D2 kuluttaa 2,2 kW teholla 0,28 l/h ja 1,8 kW teholla 0,23 lh. Vastaavasti Safire 2400 kuluttaa 2,4 kW teholla 0,24 l/h. Kyse EI ole siitä, että Safire olisi taloudellisempi vaan se "huijaa" tehoilmoituksessaan. Tuo 2,4 kW on suoraan polttoaineen lämpöteho. Dieselin lämpöarvo on 42,7 Mj/kg ja tiheys 0,835 kg/l. 0,24*0,835/3600 * 42,7e6 = 2,38 kW. Toisin sanoen Safire 2400 EI lämmitä 2,4 kW teholla vaan kuluttaa polttoainetta tuon tehon verran.

      Noiden kahden virrankulutus vastaavalla teholla (0,23/0,24 l/h) on Eberin 22 W vs. Safiren 9,6 W. Tuossa huomaa, mikä vaikutus on Safiren 3*60mm/1*90 mm vs. Eberin 1*60 mm putkistossa! Täydellä teholla (johon Safire ei pysty!) D2:n kulutus on huimat 34 W. Vastaavasti pienimmällä teholla (0,1 l/h molemmilla) kulutusero on selvästi pienempi 8 vs. 5 W.

      Isompi Eberi D4 on 1*90 mm (myös 1*75 mm malli on olemassa) putkistolla, jolloin sen virrankulutus on 13 W (0,25 l/h) ja 7 W (0,11 l/h) eli selvästi alempi kuin D2:n ja jolähellä Safirea. 75 mm putkistolla kulutukset ovat 16 ja 7 W.

      Mulla on tuo D4 35 jalkaisessa purjeveneessä. Se käy pääosin minimitehollaan (alle 0,6 A) ja silloinkin tyypillisesti vain osan yöstä. Tällöin se on hyvin hiljainen. Märän päivän jäljiltä veneen saa nopeasti kuivaksi täydellä teholla, jolloin ääntä tulee jo selvästi enemmn ja sähköäkin palaa lähes 4 A, mutta ei kauaa.

      • mikä pointtina siis

        hieno homma! valintako siis tuolla/noilla perusteilla, vai mitä pirua tuolla nippelitiedolla on tarkoitus tehdä. Myyntipuheeksi siis kai, ehkä Eberille, ei kylläkään kovin hyvä.


      • Asiaa_asiasta

        Joakim_in vastaus on täyttä asiaa, ei tuohon paljon tarvitse lisätä. Noin se juuri menee, ja ellei noita asiallisia selostuksia ymmärrä, niin ei voi mitään. Etenkin tuo ilmamäärä ja putkiston koko on oleellinen juttu.

        Asennuspaikka, putkiston asennus/olemassa olevat putkistot lienevät käytännössä merkittävät tekijät valinnan suhteen.

        Itselläni autossa Eber, veneessä Safire.


    • MitaanTietamaton

      Samoilla ajatuksilla mennään, joskin kolmas vaihtoehto on edelleen käyttää peltiwallasta.

      Wallaksen ja Safiren puolesta olen kääntynyt hienokseltaan Safiren suuntaan, kun ainakin 2600di:lle löytyisi sopiva asennuspaikka. Pakokaasujen läpivienti siirtyisi kannesta kylkeen, kun laiskana ei viitsi laittaa savukaasutötteröä paikalleen ihan pienen lämmitystarpeen vuoksi.

      Eberi/Webaston kanssa tulee vastaan huolto. Safiren kanssa kuvittelisin pärjääväni itse melko pitkälle. Auton Webaston kanssa en ole pärjännyt ja huolto (vesilämmitin) on tapahtunut liikkeessä. Nekään ei itse asiassa paljoa korjaile, kun tunnit maksavat, vaan vaihtavat osat. Joka tapauksessa satasien lasku on tullut muutaman vuoden välein. Merellä haluaisin, jotta maalaisjärki ja ruuvimeisseli riittäisi.

      Autoon nykyinen webastohuoltajani esitteli äänenvaimenninta ja vaikutus oli melkoinen. Se tosin huutaa täysillä, kunnes glykolit ovat lämmenneet.

      Omalta kohdalta taitaa lämmitin jäädä tältä askartelukaudelta väliin, ellei tule huimaa tarjousta jostakin silmille. Dieseltankki on jo irti, joten siihen teen kuitenkin ulostulon lämmitintä varten.

    • Ongelmia vai ei

      Lämmitinketjuja seuranneena ja laituripuheita kuunnelleena tulee mieleen miksi yleensä kun puhutaan lämmittimen huollosta tai ongelmista on kyseessä Wallas tai Safire.

      Joakimin kirjoitus erilaisesta tehon ilmoitustavasta on myös täyttä asiaa.

      • asennushuomioita

        No joo, minullakin on ollut suuri huolto-ongelma Safiressa ainakin viiden käyttövuoden aikana. Piti vaihtaa pari kymppiä maksanut hehku.

        Safire meni vanhan Wallaksen sijoille heittämällä ja käyttäen olemassa olevia putkistoja, myös pakokaasuläpivientiä. Tehon säätöalue on laaja ja tunnetusti Safire on hiljainen sekä vähävirtanen. Rakenne miellyttää komponenttivalintoineen insinöörin silmää. Käytössä ei ole ollut mitään huomautettavaa.

        Ennakkoon ajattelin joko eberiä tai Webastoa. Kumpaakaan ei olisi voinut asentaa entisen lämppärin paikalle ja asennus olisi ollut todella paljon isompi työ, mikä oli yksinään ratkaiseva tekijä valinnassa. Putkistojen asennus ei olisi noissa olisi onnistunut käytettävissä olevaan tilaan vessan pöydän alla. Nyt osa hukkalämmöstä tulee talteen ja pitää vessan mukavan lämpimänä.


    • Yx seilori vaan

      Mulla on 35-jalkaisessa purkkarissa 3,5 kW:n Webasto. Lämmitysilmakanavan pääosat on 90mm putkea, WC:n ja etukajuutan haarat 60 mm. Lämmitin aivan veneen peräosassa. Lämmitin vaihdettu vanhan valopetrolilämmittimen tilalle, joten vertailua on vaikea tehdä noihin Wallas/Safire-tyypin lämppäreihin.4

      Kokemuksia omasta:
      - Täydellä teholla humisee jonkin verran, osatehoilla hiljainen
      - Polttoainepumpun nakutus kuuluu aika selvästi öisin, vaikka on hyvin eristetty
      - Imuilman äänenvaimennuksella suurin merkitys
      - Webaston (ja Eberin) ominaisuus ons e, että lämminilmapuhallin ja paloilmapuhallin on samalla akselilla, eli imuäänenvaimennuksella merkitystä myös tuuletusta käytettäessä!
      - Vaikea kuvitella, että Wallaksesta tai Safiresta riittäisi ilmaa etukajuuttaan asti (noissa paineentuotto lämmitysilmaan on vaan niin pieni)
      - Itselle virrankulutus ei ole ongelma, koska yövytään NIIN harvoin pelkästään akkujen varassa

      Itse olen tyytyväinen omaani. Olisin varmaan tyytyväinen muihinkin, mutta tällöin asennuspaikka olisi mahdollisesti pitänyt valita toisin. Webasto valikoitui sattumalta, kun sellainen oli hyvään hintaan tarjolla. Jos olisin ostamassa "normaalihinnoilla", niin valinta tehtäisiin todennäköisimmin Safiren ja Eberin välillä...

      Ja vielä lopuksi:
      Oli lämmittimen valinta mikä hyvänsä, niin lämmityskanaviston suunnitteluun kannattaa panostaa! Kanavan reitit, haarojen paikat, säätömahdollisuudet oikeissa paikoissa jne. Hyvällä kanavatoteutuksella saa lämmön jakautumaan oikein, eikä esim. WC:stä tule saunaa!

    • lämmintä riittää

      Ääni eber 4D plussalle,.. ja lämpöä riittää

      • wallasväki

        Mulla on veneessä Wallas 2400 valopetroolimalli vuosimallia -87. Kaksi kertaa vaihdettu huoltosarja tähän päivään mennessä, 30 eur/kpl.

        Toimii tosi hyvin, lämmittää ja tuulettaa mainiosti. Lämmitin on avotilan kotelossa, oikein pieni pumpun naksutus kuuluu, mutta jos vaikka vähänkään tuulee, niin se jo peittää sen pienen äänen.

        En kyllä ymmärrä, miksi Wallasta haukutaan. Jos polttoaine on kunnossa, eikä ole parraslaidalla olevan pakoputken kautta täytetty tankkia merivedellä, niin toimii varmasti. Muistapa siis sulkea kansimallin pakoputki myräkässä matkojen aikana. Kylkipakoputken kanssa ei tuotakaan vaaraa ole.


    • Aluksi kerrottakoon, että olen kauppias, ja lähtökohtaisesti huijari, niinkuin täällä on moneen otteeseen todettu. Sanottakoon kumminkin, että minulla on kohtuullisen iso kokemus kaikista lämmitinmerkeistä. Webasto, Eberspächer, Safire
      ja Wallas. Olen myynyt huoltanut ja asentanut kaikkia niitä. Pisimpään Webastoa ja Safirea. Nykyään Webasto ei kuulu enää ohjelmaan, koska Webaston huoltopisteissä ei voi olla muita merkkejä.

      Kärkeen kannattaa vilkaista tämä Lauri Tiaisen tekemä tutkielma aiheesta. Siellä on pari asiavirhettä joihin mainitsen Varaosien ja huollon hinnan tarpeen sekä tuon paloäänten melun.

      Eberspächeriin ei tarvi vaihtaa poltinta käytännössä sen käyttöiän aikana, sensijaan joitain huoltokomponentteja on. Hinnat liikkuu 40 € - 200€ pintaan per huolto ja hieman työtä.

      Melua ei suomalaisilla asennussarjoilla tule ulos juurikaan. Sensijaan ulkomailta ostetuissa asennussarjoissa ei ole Westaflexin kunnollista äänenvaimenninta ja melua jää ulos varsin rutosti silloin. Jos ostaa Wihurin maahantuoman asennussarjan, ovat ne paljon hiljaisempia.

      Joakim kertoi viestissään jo olennaisimmat yksityiskohdat, joskin pari tarkennusta. Näissä kotimaisissa lämmittimissä on isompi lämmönvaihdin ja pakoilman hukkalämpöä kierrätetään vähän takaisin paloilmaan. Niiden hyötysuhde on parempi kuin Saksalaisilla, joskin totta on edelleenkin se, että lämpöä ei tule putken päästä ihan niin paljon. Mittaustuloksia löytyy kyllä tuolta Tiaisen dokumentista.

      Toinen suuri etu on, että niiden pääpuhallin ja paloilmapuhallin on erikseen ohjattavat Ketjun aloittaja mainitsi, että haluaa paljon puhallusta ja pienen sähkönkulutuksen. Sakemanneissa lämpötehon pienentyessä myös ilmakanavaan menevä ilman määrä pienenee samassa suhteessa, kun taas erillisellä ohjauksella varustetuissa lämmittimissä sitä voidaan säätää tarpeen mukaan.

      Noissa molemmissa pikku saksalaisissa D2:ssa ja AT2000:ssa on se pieni probleema, että ne tunkee kovalla teholla paljon lämpöä pieneen (60mm) putkeen. Siitä tulee sitä kohinaa jonkin verran. Käytännössä, sitten, kun se YKSI putki haaroitetaan moneen kertaan sinne keulaan mentäessä, ei sinne keulaan jää kovinkaan paljon puhallustehoa, sensijaan ensimmäinen suulake huutaa koviten. Tätä toki voi säätää säädettävillä suulakkeilla, joskin silloin putkistoon tulee vastapainetta ja tietyissä olosuhteissa ylilämpösuoja alkaa rajoittamaan tehoa, ilman mitään sen kummempia ilmoituksia. Käyttäjä luulee, että lämmitin käy täysiä, mutta se käykin käytännössä osatehoja. Tämän totesin useita kertoja erityisesti AT2000 lämmittimiä asentaessa. Otinkin käytännöksi laittaa aina analysaattorin kiinni joksikin aikaa todetakseni, että lämmitin käy moitteetta täydellä teholla valmiissa asennuksessa.

      Safiressa ja wallaksessa on sensijaan se kaksi tai kolme lähtöä, joista yksi voidaan vetää katkeamattomana keulaan asti ja toinen haaroittaa vaikka kahteen osaan. Puhallus jakautuu tasaisesti.

      Isommissa putkistoissa tämä hieman tasaantuu.

      Kuuluin aikaisemmin Wallaksen petroolilämmittimien arvostelijoihin. Nykyään kun olen niitä jonkin aikaa huoltanut, en voi sanoa muuta, kuin että hämmästyttävän sitkeitä laitteita ovat. Nykyään jo mennyttä aikaa, mutta silti ne käväisevät tässä pyörähtämässä ja jatkavat eloaan pikku ropistelun jälkeen.

      Wallaksella oli heikot vuotensa 90-2000 luvun taitteessa, mutta marssitettuaan uudet mallit markkinoille, sekä otettuaan laatujärjestelmät käyttöön, on laatu parantunut radikaalisti, samoin toimivuus. Nyt puhun erityisesti Diesel malleista.

      Mikä minulla itsellä on? AT3500 Webasto, juontaa ajoilta, jolloin myin niitäkin. Luotettava toimintavarma peli. Valitettavasti sijaitsee 30cm minun korvani juuresta, joskin äänieristetyssä kotelossa En tykkää sen tohinasta laisinkaan. . Vaihdan sen ensi talvena Wallas 30Dt:hen. Miksi? Safiren tunnen jo 14 vuoden ajalta erittäin hyvin ja tiedän miten se pelaa, loistopeli. . Uusi Wallas on mielestäni toimiva peli ja haluan ajaa sitä omassa veneessäni.

      Loppukaneettina, Eberspächer D4, on hyvä lämmitin. Se on erittäin laajalle säätyvä, ihan samanlailla kuin suomalaisetkin. Miinuksena, Itseasentaja ei sen asennuksesta selviä kovin helposti, mutta ei ole niin tarkoitettu olevankaan,


      • 24224342

        "Käytännössä, sitten, kun se YKSI putki haaroitetaan moneen kertaan sinne keulaan mentäessä, ei sinne keulaan jää kovinkaan paljon puhallustehoa, sensijaan ensimmäinen suulake huutaa koviten. "

        Pöh, tietenkin kannattaa asentaa lämpöputkien haaroituskohtaan kolmitie venttiili, jolla voi säätää putkihaarojen paine-eroja. Meillä perässä oleva webasto 2000 puhaltaa voimalla keulaan ja hiljaisella peräkajuuttaan tuon venttilin ansiosta..


      • Joakim_
        vanhami kirjoitti:

        http://www.kolumbus.fi/lauri.tiainen/venelammitinvertailu.pdf

        Niin ja se Lauri Tiaisen tutkimus jäi copy pastettamatta.

        Onpahan Lauri viitsinyt mittailla ja kirjoittaa! Käyttääkö joku tosiaan 600 tuntia vuodessa venelämmitintä huvikäytössä. Sehän on 25 kokonaista vuorokautta lämppäri päällä. Meillä taitaa jäädä selväsi alle 100 tunnin, vaikka olimme 6 viikkoa reissussa pari yötä muuten veneellä.

        Artikkelissa mainittua hyvin suurta eroa (80 vs. 93%) "polttimen hyötysuhteessa" en kyllä usko. Tuon voi kohtuu hyvin laskea lähtien pakokaasun lämpötilasta. Dieselin ilmakerroin on ~15 eli pakokaasuja tulee vähintään (muuten kaikki ei pala!) n. 15-kertaisesti polttoaineeseen nähden. Safiren ilmoitettu polttoaineenkulutus on täydellä teholla 0,36 l/h, mistä tulee lämpöarvolla laskettuna 3570 W teho. Pakokaasuvirtaama on oltava vähintään 1,25 g/s. Mitattu pakokaasulämpötila oli 241 C. Jos olettaa ulkoilmaksi 21 C, paloilma lämpenee 220 C. Ilman ominaislämpökapasiteetti on 1000 J/kg/C. Pakokaasun mukana harakoille menee siis vähintään 275 W, mikä olisi 8% ja hyötyteho olisi 3300 W. Aika lähelle siis ko. artikkelia, mutta pitää muistaa, että tämä on aivan minimivirtaama eli ulos ei tulisi lainkaa happea, mikä on hyvin epätyypillistä dieseleille. Lisäksi lämpöä menee harakoille myös ison peltikotelon ja pakoputken pinnan kautta.

        Vastaava laskenta Eberille antaa polttoainetehoksi (0,44 l/h) 4360 W, pakokaasuvirtaamaksi vähintään 1,53 g/s ja pakokaasuhukkatehoksi (310 C lämpenemä) 474 W, mikä olisi 11 % ja hyötytehoksi jäisi 3900 W. Valmistaja ilmoittaa tehoksi 3500 W, joten hyötysuhde on oikeasti artikkelissa mainittu 80%, mikä on uskottava luku. Ero tullee pääosin siitä, että pakokaasuvirtaama on merkittävästi suurempi, jolloin siinä on useita (5 ) % happea, pakokaasu ei haise eikä nokea.

        Vaikea uskoa, että Safire toimisi juuri stokiometrisesti ja ettei muita häviöitä olisi. 92-93% lämpöhyötysuhde olisi erinomainen voimalaitoksellekin ja niissä savukaasulämpötila lasketaan 80-150 C alueelle.

        No tuo selviäisi, jos joku viitsisi mitata pakokaasukoostumuksen. Eberin manuaalissa mainitaan C02:lle 7,5-12,5%, joka viittaa melko suureen ilmakertoimeen ja jäännöshappeen. Stokiometrisessä palamisessa CO2 olisi ~15%. Ainakin vanhemmissa Webastoissa tuo säädettiin ruuvilla ja ohjearvona oli 10-10,5% eli pakokaasuvirtaama olisi 1,5-kertainen minimiin nähden.

        Tuon oikean ilmakertoimen säätö onnistuu aivan yhtä hyvin pottoainepumpulla kuin pakoilmapuhaltimella, joten siinä ei ole eroa noiden välillä.


      • Joakim_ kirjoitti:

        Onpahan Lauri viitsinyt mittailla ja kirjoittaa! Käyttääkö joku tosiaan 600 tuntia vuodessa venelämmitintä huvikäytössä. Sehän on 25 kokonaista vuorokautta lämppäri päällä. Meillä taitaa jäädä selväsi alle 100 tunnin, vaikka olimme 6 viikkoa reissussa pari yötä muuten veneellä.

        Artikkelissa mainittua hyvin suurta eroa (80 vs. 93%) "polttimen hyötysuhteessa" en kyllä usko. Tuon voi kohtuu hyvin laskea lähtien pakokaasun lämpötilasta. Dieselin ilmakerroin on ~15 eli pakokaasuja tulee vähintään (muuten kaikki ei pala!) n. 15-kertaisesti polttoaineeseen nähden. Safiren ilmoitettu polttoaineenkulutus on täydellä teholla 0,36 l/h, mistä tulee lämpöarvolla laskettuna 3570 W teho. Pakokaasuvirtaama on oltava vähintään 1,25 g/s. Mitattu pakokaasulämpötila oli 241 C. Jos olettaa ulkoilmaksi 21 C, paloilma lämpenee 220 C. Ilman ominaislämpökapasiteetti on 1000 J/kg/C. Pakokaasun mukana harakoille menee siis vähintään 275 W, mikä olisi 8% ja hyötyteho olisi 3300 W. Aika lähelle siis ko. artikkelia, mutta pitää muistaa, että tämä on aivan minimivirtaama eli ulos ei tulisi lainkaa happea, mikä on hyvin epätyypillistä dieseleille. Lisäksi lämpöä menee harakoille myös ison peltikotelon ja pakoputken pinnan kautta.

        Vastaava laskenta Eberille antaa polttoainetehoksi (0,44 l/h) 4360 W, pakokaasuvirtaamaksi vähintään 1,53 g/s ja pakokaasuhukkatehoksi (310 C lämpenemä) 474 W, mikä olisi 11 % ja hyötytehoksi jäisi 3900 W. Valmistaja ilmoittaa tehoksi 3500 W, joten hyötysuhde on oikeasti artikkelissa mainittu 80%, mikä on uskottava luku. Ero tullee pääosin siitä, että pakokaasuvirtaama on merkittävästi suurempi, jolloin siinä on useita (5 ) % happea, pakokaasu ei haise eikä nokea.

        Vaikea uskoa, että Safire toimisi juuri stokiometrisesti ja ettei muita häviöitä olisi. 92-93% lämpöhyötysuhde olisi erinomainen voimalaitoksellekin ja niissä savukaasulämpötila lasketaan 80-150 C alueelle.

        No tuo selviäisi, jos joku viitsisi mitata pakokaasukoostumuksen. Eberin manuaalissa mainitaan C02:lle 7,5-12,5%, joka viittaa melko suureen ilmakertoimeen ja jäännöshappeen. Stokiometrisessä palamisessa CO2 olisi ~15%. Ainakin vanhemmissa Webastoissa tuo säädettiin ruuvilla ja ohjearvona oli 10-10,5% eli pakokaasuvirtaama olisi 1,5-kertainen minimiin nähden.

        Tuon oikean ilmakertoimen säätö onnistuu aivan yhtä hyvin pottoainepumpulla kuin pakoilmapuhaltimella, joten siinä ei ole eroa noiden välillä.

        Joakim puhuu asian halki teoreettisella tasolla ja onkin todennäköisesti ihan faktaa. En ihan niin suurella tieteellisellä tasolla ole koskaan tuohon asiaan suhtautunut, vaikka olen tiennyt sen, että lämmitinvalmistajat ilmoittavat asiat eri tavoilla.

        Käytännössä sillä maksimiteholla ei ole niin suurta merkitystä, kuin silä, kuinka suuri säätöalue lämmittimellä on minimi ja maksimitehon välillä. Huomioitavaa asiassa on vain se, että jos on kovin iso tilavuuksinen vene, pitää kotimaisissa lämmitinmerkeissä ottaa pykälää isompi versio, kuin saksalaisissa. Käytännön eroja en ole juurikaan huomannut.

        Juuri myin Safire 3600DI:n 37 ft Sealineen Oulun yläpuolelle. Olivat pärjänneet sillä ihan hyvin viimeiselläkin reissulla, vaikka oli pakkasen puolella. Sakemanni olisi työntänyt muutaman sata Wattia enemmän. En usko, että juuri olisi merkitystä.

        Totuus on, että Ainakin Safiressa on isompi lämmönvaihdin, kuin Eberissä ja Webastossa ja pystyvät ehkä hieman parempaan hyötysuhteeseen, samoin pakokaasuista otetaan hieman lämpöä talteen myös. Nuo yllläolevat tulokset perustuivat ainoastaan yhteen mittaukseen, ja eivät ole välttämättä relevantteja.

        Jokatapauksessa käytännön asennuksissa tehon ilmoituksen tavalla ei ole niin suurta merkitystä. Oikea lämmitin on ensisijaisesti oikein asennettu. Suurimmat mokat syntyy siinä asennusvaiheesa.


      • kapu14
        vanhami kirjoitti:

        http://www.kolumbus.fi/lauri.tiainen/venelammitinvertailu.pdf

        Niin ja se Lauri Tiaisen tutkimus jäi copy pastettamatta.

        Kiitokset raportistasi. Olet nähnyt ison vaivan mittauksia tehdessä, josta on paljon apua ainakin itselleni, lämmitin valintaa tehdessä. Myönnän jo tässä vaiheessa ,että olin hyvin tietoinen Safiren ominaisuuksista ja mieli oli jo ennestään sinne päin kallellaan. Mittaustulokset kuitenkin vahvistaa sen mielikuvan, mikä minulla laitteesta on.
        Iso kiitos!
        Palstan lukijoille!
        Olen aikasemminkin ottanut kantaa tämän palstan mielipideilmaisuihin. Välillä on ihan asiallisia vastauksia esitettyjen kysymykseen, mutta paljon myös sellaista mutu juttua, joka antaa siivet aika surkealle sananväännölle.
        Lauri Tiasen raportti ei jätä mitään ropellettavaa tietoa. Ottakaa mallia tuosta, millaiseksi tätä palstaa kaikenkaikkiaan voidaisi kehittää!


    • yitupopjåk¨löä'4

      Minulla safire 2300d... 7m retkiveneessä, loistava laite huonetermostaatilla, virtapihi ja tehokas lämmönlähde

    • Isompi letku

      Mitä mieltä Vanhami olet, jos asentaisi Webasto 2000 lähtöön vaikka 90mm puhallusilmaletkun ja vetäisi sillä pitkän vedon, sen jälkeen puhallussuulakkeille taas supistukset 60mm

      Tällä systeemillä saisi pienennettyä painehäviötä

      Lämmittimen puhallusilmaletkun lähdön koolla ei kuitenkaan ole suurta merkitystä, koska pienihalkaisijaisen reiän pituus on niin pieni.

      • Joakim_

        Suorasta putkesta ei tule hirveästi painehäviötä. Painehäviöt tulevat mutkista, muutoskappaleista, suuttimista ja ennen kaikkea itse lämmittimestä, jossa on sisällä vielä ahtaampaa kuin siinä putkessa, jolle se on suunniteltu.

        Jos lämppäri on tehty 60 mm putkelle, ei siis ole käytännön iloa laittaa isompaa putkea.


    • Ei kannata. Kun sen lämmittimen asentaa huolellisesti ja katsoo, ettei tule hölmöjä mutkia, niin se kyllä toimii suunnitellusti sillä 60mm putkella. Jos AT200:n asentaa, kannattaa laittaa se mahdollisimman kauas asuintiloista, niin sen tohina ei häiritse. Pieniin HT veneisiin, joissa sitä ei saa haudattua tarpeeksi jemaan, en sitä menisi laittamaan.

      Itse en tykkää vedellä 90mm putkia veneissä. Se on niin isoa, että sille meinaa olla vaikea löytää välilläkulkuväylää. 60mm putki sensijaan menee aika mukavasti melkein paikasta kuin paikasta. 75mm samoin, joskin siinäkin alkaa jo jossain tulemaan ahdistus. Noissa kahden ja kolmen lähdön lämmittimissä on ensi metreillä vaika paljon sitä putkea, mutta sitten kun sen panee haarautumaan eri paikkoihin sillä saa toteutuksen kyllä tehtyä.

      Eberin D4:t asennan joko plus mallina, joka sietää 75mm putken jo alusta alkaen tai 90mm putkella alun ja sitten mahdollisimman pian haaroitan sen 75mm putkiksi.

    • kuusamox

      Webasto airtop 5000 on minun ratkaisuni. Lämpöä ohjaan sopivin paikkoihin avattavilla ja suljettavilla suulakkeilla. Pitää vain muistaa että kaikki ei voi olla suljkettavia koska muuten ylikuumenemissuoja pysätyttää laitteen.

      Termari toimii erinomaisesti eikä virtaakaan kulu paljoa.

      Pelkkään tuulettamiseen käyttäisin kuitenkin aurinkokennolla toimivia tuulettimia, jotka varaavat virtaa valoisaan aikaan. Valitettavasti se ei kuitenkaan onnistu veneen rakenteen takia.

    • Ei -webastomyyjä

      Olen Webasto- käyttäjä ja tyytyväinen. Olen lisäksi samaa mieltä ei-valittelija_RKP:n kanssa, että jos Webasto olisi niin huono, kuin täällä nyt väitetään, miksi se on yksinomainen lämppäri raskaassa kalustossa? En tiedä niissä juuri muita käytettävänkään Pohjoismaissa ja Kanadassa. Siinä käytössä se on todella tärinässä kunnon pakkasissa, suolasumuvedessä ja muussa miesten maailmassa.

      Kaikki ilmavirrat kohisee, jos rakenne on sille altis. Ei siis ole ainuttakaan lämppäriä, joka ei kohise, kun putkea on tarpeeksi haaroitettuna. Lisäksi Webaston virrankulutuksen saatte nähtävälle kaikilla nopeuksilla. Muut sitä eivät uskalla antaa.
      En myy tai huolla mitään!

      • 007,00

        Kannattanee muistaa että raskaassa.kalustossa lämmitetään jäähdytin nestettä jonka lämpö siirretään koneen omalla puhaltimella hyttiin. Ilmawebastoja niissä ei juurikaan tapaa.

        Omassa pienessä hyttipaatissa puhkuu safiren 2100d laite genius ohjauksella ja tyytyväinen siihen olen ollut.


      • kuusamox
        007,00 kirjoitti:

        Kannattanee muistaa että raskaassa.kalustossa lämmitetään jäähdytin nestettä jonka lämpö siirretään koneen omalla puhaltimella hyttiin. Ilmawebastoja niissä ei juurikaan tapaa.

        Omassa pienessä hyttipaatissa puhkuu safiren 2100d laite genius ohjauksella ja tyytyväinen siihen olen ollut.

        Vaikuuttaa siltä, että jokainen tykkää omastaan. Sen perusteella ei ole väliä minkä ostaa koska siihen tulee olemaan tyytyväinen.

        Osta siis halvin.


      • so?

        Kuka on missä väittänyt Webastoa huonoksi? Sen sijaan pätevästi mitattua näyttöä on siitä, että se pitää enemmän melua kuin Safire ja kuluttaa enemmän sähköä. Yhdelle nuo ovat valintaperusteita, toiselle ei. Ajoneuvokäytössä noita asioita ei tietenkään tarvitse mitenkään optimoida. Syyt eroille on hyvin selvitetty Tiaisen raportissa. Omassa autossani muuten Webasto on tehnyt tenän kertaalleen, ei mikään halpa keikka.


      • i,i,io8uk
        so? kirjoitti:

        Kuka on missä väittänyt Webastoa huonoksi? Sen sijaan pätevästi mitattua näyttöä on siitä, että se pitää enemmän melua kuin Safire ja kuluttaa enemmän sähköä. Yhdelle nuo ovat valintaperusteita, toiselle ei. Ajoneuvokäytössä noita asioita ei tietenkään tarvitse mitenkään optimoida. Syyt eroille on hyvin selvitetty Tiaisen raportissa. Omassa autossani muuten Webasto on tehnyt tenän kertaalleen, ei mikään halpa keikka.

        Niin kerrohan sitten se äänidb ja lämpömäärä ilmamäärä vaikka noin 2 000 W teholla joiden kahden kesken, että pääsemme ihmettelemään, kun on kerran oikein laskettu.


      • yritä lukea
        i,i,io8uk kirjoitti:

        Niin kerrohan sitten se äänidb ja lämpömäärä ilmamäärä vaikka noin 2 000 W teholla joiden kahden kesken, että pääsemme ihmettelemään, kun on kerran oikein laskettu.

        Laske itse lämpömäärä. Kerrot 2000 W käytetyllä ajalla ja se on siinä. Desibelit voit lukea Tiaisen raportista myös itse. Oleellinen ero on melutasossa veneen ulkopuolella.

        Ei se raportti todellakaan mitään vaikeaa luettavaa ole. Koskee tietysti vain yhtä mallia molemmilta valmistajilta, mutta edustanee aika hyvin yleisemminkin kahden lähestymistavan eroa.


      • Jäitä hattuun
        so? kirjoitti:

        Kuka on missä väittänyt Webastoa huonoksi? Sen sijaan pätevästi mitattua näyttöä on siitä, että se pitää enemmän melua kuin Safire ja kuluttaa enemmän sähköä. Yhdelle nuo ovat valintaperusteita, toiselle ei. Ajoneuvokäytössä noita asioita ei tietenkään tarvitse mitenkään optimoida. Syyt eroille on hyvin selvitetty Tiaisen raportissa. Omassa autossani muuten Webasto on tehnyt tenän kertaalleen, ei mikään halpa keikka.

        Ne jutut, joita minä löysin koskivat kymmenkunta vuotta sitten tehtyä asennusta, jossa oli Eberi 3000 ja 3200 Safire vastakkain. Vertailu on vanha ja koskee vain yhtä venettä. Hieman epäselväksi jää veneen tyyppikin koska puhutaan 7m hytillisestä, johon ainakin eberi on liian iso.

        Suurin ero tuli puhalluksen määrässä ja viiran kulutuksessa. Eberi puhalsi enemmän ja kulutti enemmän virtaa. Se on ihan loogista koska korvausilma pitää lämmittää ja puhaltimenkin puhaltaa. Eberi oli tarkoitettu isompaan veneeseen, joten iso ilman määrä on aika looginen. Pakoputkesta tulevassa äänessä oli eroja, mutta Eberi oli asennettu väärin sen osalta.

        Löysin myös ikään kuin uudemman vertailun jossa asennus olisi tehty Nautico 340 Senatotriin, samanlaiseen, jota kirjoittaja myy netissä. Siinä on eberi. http://www.nettivene.com/moottorivene/nautico/438953

        Mihin se Safire on kadonnut, jos se kerran asennetiin?

        Juttu kaipaa selitystä, tuossa on liikaa omituisuuksia...


      • 2*2
        Jäitä hattuun kirjoitti:

        Ne jutut, joita minä löysin koskivat kymmenkunta vuotta sitten tehtyä asennusta, jossa oli Eberi 3000 ja 3200 Safire vastakkain. Vertailu on vanha ja koskee vain yhtä venettä. Hieman epäselväksi jää veneen tyyppikin koska puhutaan 7m hytillisestä, johon ainakin eberi on liian iso.

        Suurin ero tuli puhalluksen määrässä ja viiran kulutuksessa. Eberi puhalsi enemmän ja kulutti enemmän virtaa. Se on ihan loogista koska korvausilma pitää lämmittää ja puhaltimenkin puhaltaa. Eberi oli tarkoitettu isompaan veneeseen, joten iso ilman määrä on aika looginen. Pakoputkesta tulevassa äänessä oli eroja, mutta Eberi oli asennettu väärin sen osalta.

        Löysin myös ikään kuin uudemman vertailun jossa asennus olisi tehty Nautico 340 Senatotriin, samanlaiseen, jota kirjoittaja myy netissä. Siinä on eberi. http://www.nettivene.com/moottorivene/nautico/438953

        Mihin se Safire on kadonnut, jos se kerran asennetiin?

        Juttu kaipaa selitystä, tuossa on liikaa omituisuuksia...

        Ketjussahan oli linkki jo juttuun ja ihan tältävuodelta oli ja vanha vene oli nautico 740 ja tämä nykyinen jutun mukaan sunmar 870 josta vaihdettiin eberi safireen ja ei se kyl myynissä ole vai mitähän sinä hourailet....


      • lisää jäitä
        2*2 kirjoitti:

        Ketjussahan oli linkki jo juttuun ja ihan tältävuodelta oli ja vanha vene oli nautico 740 ja tämä nykyinen jutun mukaan sunmar 870 josta vaihdettiin eberi safireen ja ei se kyl myynissä ole vai mitähän sinä hourailet....

        Juttu on tältä vuodelta mutta googlasin jutun taustoja.
        Venpörssissä oli saman nimisellä ihmisellä kuin kirjoittaja myynnissä Nautico 740 Eberillä. Jos kyseessä on sama henkilö, siinä pitäisi olla Safire. Miksi on jouduttu vaihtamaan, jos on niin hyvä?

        Eberin D4 on liiian iso myös Sunmariin, joten se hukkaa tehoa ja on kovaääninen. Lisäksi tässä tapauksessa se oli asennetu väärin. Huoltamattoman kuusi vuotta vanhan vehkeen vertailu uuteen on muutenkin hiukan epätieteellistä.


      • onko tää niin vaikea
        lisää jäitä kirjoitti:

        Juttu on tältä vuodelta mutta googlasin jutun taustoja.
        Venpörssissä oli saman nimisellä ihmisellä kuin kirjoittaja myynnissä Nautico 740 Eberillä. Jos kyseessä on sama henkilö, siinä pitäisi olla Safire. Miksi on jouduttu vaihtamaan, jos on niin hyvä?

        Eberin D4 on liiian iso myös Sunmariin, joten se hukkaa tehoa ja on kovaääninen. Lisäksi tässä tapauksessa se oli asennetu väärin. Huoltamattoman kuusi vuotta vanhan vehkeen vertailu uuteen on muutenkin hiukan epätieteellistä.

        Yritä sinäkin lukea. Se asennus korjattiin ja molemmat mitattiin vertailukelpoisesti asennettuina. Ja selitäpä huviksesi, mikä fysikaalinen ilmiö aiheuttaisi sen, ettäi liian iso hukkaisi tehoa tai olisi kovaääninen.

        Olisiko tullut mieleen, että lämppärit ovat saattaneet vaihtua veneestä toiseen. Olisi nimittäin aika edullinen tapa saada veneeseensä lämppäri, jota itse pitää parempana. Ja silti voi myydä toisen veneen hyväksi tunnetulla lämppärillä.


      • Jäitä!
        onko tää niin vaikea kirjoitti:

        Yritä sinäkin lukea. Se asennus korjattiin ja molemmat mitattiin vertailukelpoisesti asennettuina. Ja selitäpä huviksesi, mikä fysikaalinen ilmiö aiheuttaisi sen, ettäi liian iso hukkaisi tehoa tai olisi kovaääninen.

        Olisiko tullut mieleen, että lämppärit ovat saattaneet vaihtua veneestä toiseen. Olisi nimittäin aika edullinen tapa saada veneeseensä lämppäri, jota itse pitää parempana. Ja silti voi myydä toisen veneen hyväksi tunnetulla lämppärillä.

        Ylimitoitettu lämmitin puhaltaa liikaa ja käynnistys/sammutussyklit ovat liian lyhyitä.
        Liika puhallus puhaltaa lämpöä harakoille ja syö sähköä. Pitää myös turhan paljon meteliä.

        Käynnistys syö aina enemmän virtaa ja polttoainetta kuin tasainen käynti. Lisäksi laitteen huolontarve kasvaa ja käyttöikä lyhenee.

        Kannattaa huomata, että eberi saavutti maksiminsa jo 10 min kohdalla, kun Safireen meni 20 min. Se selittää aika hyvin, mihin virtaa kuluu. Kun lämmittää tehokkaasti, hetkellinen kulutus on suurempi, mutta lämmin tulee nopeammin. Se on ihan päivänselvää.

        Testissä olisi pitänyt verrata sitä, paljonko energiaa kuluu hytin lämpimäksi saamiseen eikä mikä on maksimivirta. Vähän virtaa pitkän aikaa on huonompi kuin enemmän hetken verran.


      • antaa palaa
        Jäitä! kirjoitti:

        Ylimitoitettu lämmitin puhaltaa liikaa ja käynnistys/sammutussyklit ovat liian lyhyitä.
        Liika puhallus puhaltaa lämpöä harakoille ja syö sähköä. Pitää myös turhan paljon meteliä.

        Käynnistys syö aina enemmän virtaa ja polttoainetta kuin tasainen käynti. Lisäksi laitteen huolontarve kasvaa ja käyttöikä lyhenee.

        Kannattaa huomata, että eberi saavutti maksiminsa jo 10 min kohdalla, kun Safireen meni 20 min. Se selittää aika hyvin, mihin virtaa kuluu. Kun lämmittää tehokkaasti, hetkellinen kulutus on suurempi, mutta lämmin tulee nopeammin. Se on ihan päivänselvää.

        Testissä olisi pitänyt verrata sitä, paljonko energiaa kuluu hytin lämpimäksi saamiseen eikä mikä on maksimivirta. Vähän virtaa pitkän aikaa on huonompi kuin enemmän hetken verran.

        Tiheät käynnistys/sammutussyklit näkyvät tietenkin käytössä, mutta noihin mittauksiin ne eivät vähiäkään vaikuta. 10 tai 20 min täyden tehon saavuttamiseen on kovin yhdentekevää, kun lämppäriä käytetään parikin tuntia, saati läpi yön.

        Yksi lämppäri käyttää sen hehkuvirtansa kerran käynnistyessään, toinen käynnistyy monta kertaa. Se huonontaa eberin sähkötaloutta vielä enemmän kuin raportissa esitetyt virrat antavat ymmärtää. Raportissa oli verrattu käytetyt virrat ja äänet nimenomaan samoilla lämmitystehoilla ja ovat siksi hyvinkin vertailukelpoisia, vaikka kuinka olisivat ylitehoisia siihen veneeseen. Miksi on niin mahdotonta hyväksyä asiallisesti mitattuja vertailutuloksia? Pitääkö välttämättä löytää niistä se oman lämppärin paremmuus selityksellä millä hyvänsä? Eihän edes kumpaakaan todettu huonoksi.


      • glacier 666
        antaa palaa kirjoitti:

        Tiheät käynnistys/sammutussyklit näkyvät tietenkin käytössä, mutta noihin mittauksiin ne eivät vähiäkään vaikuta. 10 tai 20 min täyden tehon saavuttamiseen on kovin yhdentekevää, kun lämppäriä käytetään parikin tuntia, saati läpi yön.

        Yksi lämppäri käyttää sen hehkuvirtansa kerran käynnistyessään, toinen käynnistyy monta kertaa. Se huonontaa eberin sähkötaloutta vielä enemmän kuin raportissa esitetyt virrat antavat ymmärtää. Raportissa oli verrattu käytetyt virrat ja äänet nimenomaan samoilla lämmitystehoilla ja ovat siksi hyvinkin vertailukelpoisia, vaikka kuinka olisivat ylitehoisia siihen veneeseen. Miksi on niin mahdotonta hyväksyä asiallisesti mitattuja vertailutuloksia? Pitääkö välttämättä löytää niistä se oman lämppärin paremmuus selityksellä millä hyvänsä? Eihän edes kumpaakaan todettu huonoksi.

        Hei, otetaanpa järki käteen. Tutkimus ei täytä tieteellisen tutkimuksen edellytyksiä, vaikka se oli huomattavasti mutua parempi. Olet oikeassa siinä, että erot eivät olleet suuret ja siksi johtopäätökset olivat liian rohkeat.

        On valtavasti merkitystä sillä valitaanko oikean kokoinen lämmitin. Se vaikuttaa paitsi asuinmukavuuteen niin vielä enemmän taloudellisuuteen oli kyse sitten sähkön, polttoaineen tai huollon kuluista.

        Eberi suosittelee tuon kokoiseen veneeseen pienempää lämmitintä koska se sopii siihen paremmin. Se käy pidemmän aikaa kerrallaan, jolloin kännistyksen kuluttama energialla ei ole niin merkittävä osuus kokonaisuudessa. Pienempi puhallus vaatii vähemmän virtaa sekin. Myös ääntä tulee vähemmän.

        Testijärjestely, jossa huudatetaan konetta täysillä kertoo vain siitä, kuinka paljon kone kuluttaa täysillä. Sillä perusteella junissakin olisi moottorisahan moottori - onhan se taloudellinen. Ei liiku, muttei kulutakaan tuntia kohden juuri mitään.

        Tässä testissä oli taas moottorisahassa junan moottori, jota huudatettiin täysillä ja hämmästeltiin kulutusta.

        Ihan kiva harjoitus, muttei tieteellinen työ


      • nokunei
        glacier 666 kirjoitti:

        Hei, otetaanpa järki käteen. Tutkimus ei täytä tieteellisen tutkimuksen edellytyksiä, vaikka se oli huomattavasti mutua parempi. Olet oikeassa siinä, että erot eivät olleet suuret ja siksi johtopäätökset olivat liian rohkeat.

        On valtavasti merkitystä sillä valitaanko oikean kokoinen lämmitin. Se vaikuttaa paitsi asuinmukavuuteen niin vielä enemmän taloudellisuuteen oli kyse sitten sähkön, polttoaineen tai huollon kuluista.

        Eberi suosittelee tuon kokoiseen veneeseen pienempää lämmitintä koska se sopii siihen paremmin. Se käy pidemmän aikaa kerrallaan, jolloin kännistyksen kuluttama energialla ei ole niin merkittävä osuus kokonaisuudessa. Pienempi puhallus vaatii vähemmän virtaa sekin. Myös ääntä tulee vähemmän.

        Testijärjestely, jossa huudatetaan konetta täysillä kertoo vain siitä, kuinka paljon kone kuluttaa täysillä. Sillä perusteella junissakin olisi moottorisahan moottori - onhan se taloudellinen. Ei liiku, muttei kulutakaan tuntia kohden juuri mitään.

        Tässä testissä oli taas moottorisahassa junan moottori, jota huudatettiin täysillä ja hämmästeltiin kulutusta.

        Ihan kiva harjoitus, muttei tieteellinen työ

        Taisit lukea sitä raporttia kovin huonosti. Molempia lämppäreitä oli käytetty kaikilla tehoilla, eikä siinä ole merkitystä, minkälaiseen veneeseen lämpöä puhalletaan. Vertailut tehtiin toisiaan vastaavilla lämpötehoilla. Yhtä hyvin mittaukset olisi voitu tehdä testipenkissä. Asennuksella todettiin olevan merkitystä ja siksi senkin osalta laitteet laitettiin tasaveroiseen asemaan.

        Kun valitset omaan veneeseesi lämppäriä, valitset tietenkin siihen sopivan kokoisen, jolloin voi yhdellä valmistajalla olla siihen sopivampi kuin toisella.


      • Joakim_
        glacier 666 kirjoitti:

        Hei, otetaanpa järki käteen. Tutkimus ei täytä tieteellisen tutkimuksen edellytyksiä, vaikka se oli huomattavasti mutua parempi. Olet oikeassa siinä, että erot eivät olleet suuret ja siksi johtopäätökset olivat liian rohkeat.

        On valtavasti merkitystä sillä valitaanko oikean kokoinen lämmitin. Se vaikuttaa paitsi asuinmukavuuteen niin vielä enemmän taloudellisuuteen oli kyse sitten sähkön, polttoaineen tai huollon kuluista.

        Eberi suosittelee tuon kokoiseen veneeseen pienempää lämmitintä koska se sopii siihen paremmin. Se käy pidemmän aikaa kerrallaan, jolloin kännistyksen kuluttama energialla ei ole niin merkittävä osuus kokonaisuudessa. Pienempi puhallus vaatii vähemmän virtaa sekin. Myös ääntä tulee vähemmän.

        Testijärjestely, jossa huudatetaan konetta täysillä kertoo vain siitä, kuinka paljon kone kuluttaa täysillä. Sillä perusteella junissakin olisi moottorisahan moottori - onhan se taloudellinen. Ei liiku, muttei kulutakaan tuntia kohden juuri mitään.

        Tässä testissä oli taas moottorisahassa junan moottori, jota huudatettiin täysillä ja hämmästeltiin kulutusta.

        Ihan kiva harjoitus, muttei tieteellinen työ

        Eberin D2 (2,2 kW) pienin teho on 850 W ja ilmavirta 40 kg/h vs. D4 (4 kW) 900 W ja 60 kg/h. Minimitehoissa on siis olematon ero eli ei vaikutusta käyntisykleihin. Vasta D5 (5,5 kW) minimiteho 1600 W/155 kg/h on ylisuuri pieneen veneeseeen.

        D4 vie ko. teholla 7 W vs. D2:n 8 W eli isomman lämppärin virrankulutus on PIENEMPI. Ero on toki olematon.

        Puhalluksen vaatima virrankulutus ja siitä tuleva meteli riippuu lämppärin ja kanaviston koosta. Ainakin Webasto/Eberillä täysteho on aika äänekäs, joten isompi on hiljaisempi samalla teholla.

        Vaikea kuvitella, että puhallusta olisi liikaa. Yleensä veneissä on ongelmana liian vähäinen tuuletus ja kosteus.

        Ei tuo D4 meidän veneessä ainakaan tee monia käynnistyssyklejä. Illalla laitetaan päälle ja käy koko illan. Muutaman tunnin päästä saattaa sammua, jos ulkolämpötila on lämmitystarpeen rajoilla. Jos on sammunut saattaa käynnistyä aamuyöstä uudelleen ja käydä aamuun saakka. Varmaankin 90% ajasta käy minimiteholla, mutta tuo onkin pääosin keskikesällä.

        Edellisessä 28-jalkaisessa hyvin eristetyssä veneessä oli Webaston HL24 (2,4 kW), jossa toinen tehovaihto oli 1200 W/68 m3/h. Siinä tuo 1200 W oli jo aika paljon, mutta ei niitä käynnistyssyklejä silläkään tullut kuin 2-4/lämppärin käyttökerta.


      • glacier 666
        Joakim_ kirjoitti:

        Eberin D2 (2,2 kW) pienin teho on 850 W ja ilmavirta 40 kg/h vs. D4 (4 kW) 900 W ja 60 kg/h. Minimitehoissa on siis olematon ero eli ei vaikutusta käyntisykleihin. Vasta D5 (5,5 kW) minimiteho 1600 W/155 kg/h on ylisuuri pieneen veneeseeen.

        D4 vie ko. teholla 7 W vs. D2:n 8 W eli isomman lämppärin virrankulutus on PIENEMPI. Ero on toki olematon.

        Puhalluksen vaatima virrankulutus ja siitä tuleva meteli riippuu lämppärin ja kanaviston koosta. Ainakin Webasto/Eberillä täysteho on aika äänekäs, joten isompi on hiljaisempi samalla teholla.

        Vaikea kuvitella, että puhallusta olisi liikaa. Yleensä veneissä on ongelmana liian vähäinen tuuletus ja kosteus.

        Ei tuo D4 meidän veneessä ainakaan tee monia käynnistyssyklejä. Illalla laitetaan päälle ja käy koko illan. Muutaman tunnin päästä saattaa sammua, jos ulkolämpötila on lämmitystarpeen rajoilla. Jos on sammunut saattaa käynnistyä aamuyöstä uudelleen ja käydä aamuun saakka. Varmaankin 90% ajasta käy minimiteholla, mutta tuo onkin pääosin keskikesällä.

        Edellisessä 28-jalkaisessa hyvin eristetyssä veneessä oli Webaston HL24 (2,4 kW), jossa toinen tehovaihto oli 1200 W/68 m3/h. Siinä tuo 1200 W oli jo aika paljon, mutta ei niitä käynnistyssyklejä silläkään tullut kuin 2-4/lämppärin käyttökerta.

        Minun on taas helppo kuvitella, että puhallusta on liikaa.
        Sitä on liikaa silloin, kun pienestä pöntöstä poistuva ilma on kuumaa. Optimihan on se, että ilma vaihtuu sopivasti eikä tehoa tuhlata harakoille. Ilmaviran tarve taas riippuu veneen koosta.

        Liian iso lämppäri puhaltaa lämmintä ilmaa harakoille ja vaihtaa ilman tarpeettoman usein. Eli lämmittää liikaa. Lisäksi se käynnistyy ja sammuu turhan usein termostaattiohjauksella.

        Tasinen virtaus, joka on sopiva ilmanvaihtoon on optimaalinen. Ilman vaihtumisen ei tarvitse olla kuin kerran kahteen tuntiin, joten lämmön siirtyminen on määräävä tekijä.


      • Joakim_
        glacier 666 kirjoitti:

        Minun on taas helppo kuvitella, että puhallusta on liikaa.
        Sitä on liikaa silloin, kun pienestä pöntöstä poistuva ilma on kuumaa. Optimihan on se, että ilma vaihtuu sopivasti eikä tehoa tuhlata harakoille. Ilmaviran tarve taas riippuu veneen koosta.

        Liian iso lämppäri puhaltaa lämmintä ilmaa harakoille ja vaihtaa ilman tarpeettoman usein. Eli lämmittää liikaa. Lisäksi se käynnistyy ja sammuu turhan usein termostaattiohjauksella.

        Tasinen virtaus, joka on sopiva ilmanvaihtoon on optimaalinen. Ilman vaihtumisen ei tarvitse olla kuin kerran kahteen tuntiin, joten lämmön siirtyminen on määräävä tekijä.

        Tuo ilman vaihtuminen kerran kahteen tuntiin pätee taloihin, joissa on tilavuutta/henkilö kertaluokkaa enemmän ja lisäksi märkien vaatteiden tms. vaikutus olematon veneeseen verrattuna.

        Asetuksessa rakennusten ilmanvaihdosta vaaditaan minimiksi tuo ilman vaihtuvuus kerran kahdessa tunnissa, mutta myös ilmavirta henkilöä kohti, jonka tulee olla vähintään 6 dm3/s/henkilö. 6 dm/3/s = 22 m3/h = 26 kg/h. Jos veneessä yöpyy vaikkapa 4 henkilöä, sopiva ilmanvaihto on siis ~100 m3/h (tai kg/h). D4:n minimi 60 kg/h riittää vain kahdelle hengelle olettaen, että muuta sisääntuloa ei ole.

        Asetus (ks. taulukko 1): http://www.finlex.fi/data/normit/34164-D2-2010_suomi_22-12-2008.pdf

        30-jalkaisen veneen tilavuus lienee suuruusluokkaa 20 m3, joten puolet siitä tunnissa olisi vain 10 m3/h eli 10 kertaa liian vähän neljälle hengelle. 4-henkinen perhe taas harvemmin asuu alle 50 m2 asunnossa, jossa tilavuutta on jo 125 m3, jolloin puolet tunnissa on jo oikeaa suuruusluokkaa.


      • Pieni ei ole kaunis
        Joakim_ kirjoitti:

        Tuo ilman vaihtuminen kerran kahteen tuntiin pätee taloihin, joissa on tilavuutta/henkilö kertaluokkaa enemmän ja lisäksi märkien vaatteiden tms. vaikutus olematon veneeseen verrattuna.

        Asetuksessa rakennusten ilmanvaihdosta vaaditaan minimiksi tuo ilman vaihtuvuus kerran kahdessa tunnissa, mutta myös ilmavirta henkilöä kohti, jonka tulee olla vähintään 6 dm3/s/henkilö. 6 dm/3/s = 22 m3/h = 26 kg/h. Jos veneessä yöpyy vaikkapa 4 henkilöä, sopiva ilmanvaihto on siis ~100 m3/h (tai kg/h). D4:n minimi 60 kg/h riittää vain kahdelle hengelle olettaen, että muuta sisääntuloa ei ole.

        Asetus (ks. taulukko 1): http://www.finlex.fi/data/normit/34164-D2-2010_suomi_22-12-2008.pdf

        30-jalkaisen veneen tilavuus lienee suuruusluokkaa 20 m3, joten puolet siitä tunnissa olisi vain 10 m3/h eli 10 kertaa liian vähän neljälle hengelle. 4-henkinen perhe taas harvemmin asuu alle 50 m2 asunnossa, jossa tilavuutta on jo 125 m3, jolloin puolet tunnissa on jo oikeaa suuruusluokkaa.

        Neljä henkeä 27 jalkaisessa on tungos, mutta toki mahdollinen. kaksi on todennäköisempi ainakin pitempiä aikoja. D2 pystyy suurimmalla teholla täyttämään 100 kg/h ja astetta pienemmällä puoleen siitä. Tässä oletetaan, että ilma vaihtuu vain ja ainoastaas puhaltimen avulla, mikä ei tietenkään ole todellista koska ihmiset eivät tukehdu veneeseen jos ilmanvaihto ei ole päällä.

        D4 yltää 100 km/h helposti puolella teholla, mutta Safire 3600 ei koskaan. On selvää, että Safiren näennäinen taloudellisuus perustuu siihen, että sen ilmanvaihto on reilusti pienempi. Pieni kone kuluttaa vähemmän.


      • letku kiinni
        Pieni ei ole kaunis kirjoitti:

        Neljä henkeä 27 jalkaisessa on tungos, mutta toki mahdollinen. kaksi on todennäköisempi ainakin pitempiä aikoja. D2 pystyy suurimmalla teholla täyttämään 100 kg/h ja astetta pienemmällä puoleen siitä. Tässä oletetaan, että ilma vaihtuu vain ja ainoastaas puhaltimen avulla, mikä ei tietenkään ole todellista koska ihmiset eivät tukehdu veneeseen jos ilmanvaihto ei ole päällä.

        D4 yltää 100 km/h helposti puolella teholla, mutta Safire 3600 ei koskaan. On selvää, että Safiren näennäinen taloudellisuus perustuu siihen, että sen ilmanvaihto on reilusti pienempi. Pieni kone kuluttaa vähemmän.

        Yhden lehmän pieru, 250-300 litraa puhdasta metaania päivässä riittää uutisen mukaan pitämään asunnon jääkaapin käynnissä vuorokauden. Riittääkö tuotto venelämmittimen käyttämiseen?

        http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288612272375.html


      • fart
        letku kiinni kirjoitti:

        Yhden lehmän pieru, 250-300 litraa puhdasta metaania päivässä riittää uutisen mukaan pitämään asunnon jääkaapin käynnissä vuorokauden. Riittääkö tuotto venelämmittimen käyttämiseen?

        http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288612272375.html

        Puhutko nyt itsestäsi vai puolisostasi. En usko, että sinulla on lehmää veneessä


      • Joakim_
        Pieni ei ole kaunis kirjoitti:

        Neljä henkeä 27 jalkaisessa on tungos, mutta toki mahdollinen. kaksi on todennäköisempi ainakin pitempiä aikoja. D2 pystyy suurimmalla teholla täyttämään 100 kg/h ja astetta pienemmällä puoleen siitä. Tässä oletetaan, että ilma vaihtuu vain ja ainoastaas puhaltimen avulla, mikä ei tietenkään ole todellista koska ihmiset eivät tukehdu veneeseen jos ilmanvaihto ei ole päällä.

        D4 yltää 100 km/h helposti puolella teholla, mutta Safire 3600 ei koskaan. On selvää, että Safiren näennäinen taloudellisuus perustuu siihen, että sen ilmanvaihto on reilusti pienempi. Pieni kone kuluttaa vähemmän.

        Suositellusta ilmanvaihdosta on pitkä matka tukehtumiseen. Välissä on pahenevaa kosteutta ja huononevaa unen laatua. Vene on kuitenkin melko tiivis ja siitä puuttuu korkeuserot, joka vaaditaan painovoimaiseen ilmastointiin. Lämppärin ollessa päällä (ja ottaessa ilman ulkoa) uskoisin kaikista venttiileistä ja raoista virtauksen olevan ulospäin eli vaihtuvuus on täsmälleen se minkä lämppäri puhaltaa. Tuulisella paikalla tilanne voi olla toinen.

        Sitten kun lämppäri ei ole päällä, veneestä häviää lämppärin tuottama ylipaine ja ilmaa tulee jostain venttiilistä/raosta myös sisään.

        Mistä 27-jalkainen vene tähän tuli? Alkuperäinen kysyjä puhui 30-jalkaisesta, jossa varsin tyypillinen miehistö on 4-henkinen perhe. Me teimme 3-5 viikon reissuja 4 hengen perheellä tuolla 28-jalkaisella. Seurakaveri on reissannut 27-jalkaisella 5-henkisen perheen isohkon koiran kanssa.


      • lili.lilöio.
        Joakim_ kirjoitti:

        Suositellusta ilmanvaihdosta on pitkä matka tukehtumiseen. Välissä on pahenevaa kosteutta ja huononevaa unen laatua. Vene on kuitenkin melko tiivis ja siitä puuttuu korkeuserot, joka vaaditaan painovoimaiseen ilmastointiin. Lämppärin ollessa päällä (ja ottaessa ilman ulkoa) uskoisin kaikista venttiileistä ja raoista virtauksen olevan ulospäin eli vaihtuvuus on täsmälleen se minkä lämppäri puhaltaa. Tuulisella paikalla tilanne voi olla toinen.

        Sitten kun lämppäri ei ole päällä, veneestä häviää lämppärin tuottama ylipaine ja ilmaa tulee jostain venttiilistä/raosta myös sisään.

        Mistä 27-jalkainen vene tähän tuli? Alkuperäinen kysyjä puhui 30-jalkaisesta, jossa varsin tyypillinen miehistö on 4-henkinen perhe. Me teimme 3-5 viikon reissuja 4 hengen perheellä tuolla 28-jalkaisella. Seurakaveri on reissannut 27-jalkaisella 5-henkisen perheen isohkon koiran kanssa.

        meijän mutsi sano alakerran Eilalle, et tuoll B-rapun Ramilla on paras!


      • glacier 666
        Joakim_ kirjoitti:

        Suositellusta ilmanvaihdosta on pitkä matka tukehtumiseen. Välissä on pahenevaa kosteutta ja huononevaa unen laatua. Vene on kuitenkin melko tiivis ja siitä puuttuu korkeuserot, joka vaaditaan painovoimaiseen ilmastointiin. Lämppärin ollessa päällä (ja ottaessa ilman ulkoa) uskoisin kaikista venttiileistä ja raoista virtauksen olevan ulospäin eli vaihtuvuus on täsmälleen se minkä lämppäri puhaltaa. Tuulisella paikalla tilanne voi olla toinen.

        Sitten kun lämppäri ei ole päällä, veneestä häviää lämppärin tuottama ylipaine ja ilmaa tulee jostain venttiilistä/raosta myös sisään.

        Mistä 27-jalkainen vene tähän tuli? Alkuperäinen kysyjä puhui 30-jalkaisesta, jossa varsin tyypillinen miehistö on 4-henkinen perhe. Me teimme 3-5 viikon reissuja 4 hengen perheellä tuolla 28-jalkaisella. Seurakaveri on reissannut 27-jalkaisella 5-henkisen perheen isohkon koiran kanssa.

        Oleteaan, että olet oikeassa. Silloin Safire ei riitä riittävään ilmanvaihtoon koska sen puhallus on liian pieni. Pieni puhallus säästää tietenkin energiaa ksoak ropellin ei tarvitse pyöriä yhtä paljon eikä korvausilmaa ole niin paljon lämmitettävänä.

        Jostain syystä Safire ei lainkaan kerro ilman määrää, mutta en minäkään kertoisi, jos se ei ritä edes neljälle hengelle :D


      • glacier 666 kirjoitti:

        Oleteaan, että olet oikeassa. Silloin Safire ei riitä riittävään ilmanvaihtoon koska sen puhallus on liian pieni. Pieni puhallus säästää tietenkin energiaa ksoak ropellin ei tarvitse pyöriä yhtä paljon eikä korvausilmaa ole niin paljon lämmitettävänä.

        Jostain syystä Safire ei lainkaan kerro ilman määrää, mutta en minäkään kertoisi, jos se ei ritä edes neljälle hengelle :D

        Tää ketju alkaa olemaan jo aika kovasti laukalla, mutta antaa palaa kun hyvin menee...

        Ensisijainen tarvehan tuolla puhallusteholla on siirtää lämpö pisteestä A, (lämmitin) Pisteeseen B (asuintilat). Mikä siihen on oikea teho ja miten se on järkevin toteuttaa, siitä on kaksi leiriä. Itse olen enemmän pienemmän ja tasaisemman ilmavirran kannalla.


      • kui?
        glacier 666 kirjoitti:

        Oleteaan, että olet oikeassa. Silloin Safire ei riitä riittävään ilmanvaihtoon koska sen puhallus on liian pieni. Pieni puhallus säästää tietenkin energiaa ksoak ropellin ei tarvitse pyöriä yhtä paljon eikä korvausilmaa ole niin paljon lämmitettävänä.

        Jostain syystä Safire ei lainkaan kerro ilman määrää, mutta en minäkään kertoisi, jos se ei ritä edes neljälle hengelle :D

        Oletko sattunut huomaamaan sen varsin moneen kertaan toistetun asian, että Safiren puhaltimen nopeus ei riipu asetetusta tehosta. Raportin mukaan mitattu ilmamäärä vaihtelee välillä 60 -120 kg/h.


      • glacier 666
        kui? kirjoitti:

        Oletko sattunut huomaamaan sen varsin moneen kertaan toistetun asian, että Safiren puhaltimen nopeus ei riipu asetetusta tehosta. Raportin mukaan mitattu ilmamäärä vaihtelee välillä 60 -120 kg/h.

        Juttuja on monia, mutta ainakin
        http://www.kolumbus.fi/lauri.tiainen/venelammitinvertailu.pdf
        mukaan Safiren ilmamäärä vaihteli välillä 60-80kg/h. Tehotuuletuksella päästiin yli sadan, mutta silloin virrankulutus nousi myös eikä lämmitystehoa ollut.

        Asiaa voi myös miettiä siltä kantilta, mikä sitä virtaa syö. Ohjausyksiköstä ja polttoainepumpusta tuskin saadaan merkittävää eroa laitteiden välille. Merkittävin kulutus onkin nimen omaan ilman puhaltamisessa. Kun laitteita verrataan samalla puhallusteholla, niissä ei ole mittatarkkuuden puitteissa eroja.


        Valinta Eberin ja Safiren välilä on ensisijaisesti valinta ilman vaihtuvuuden välillä. Jos haluaa suuremman ilman vaihtuvuuden, valitsee Eberin ja jos pienemmän Safiren.

        Meteli laitteissa on sama samalla ilmamäärällä.

        Kaikenkaikkiaan tutkimus on tehty "hiukan sinnepäin" koska laitteet olisi pitänyt verrata samalla lämmitysteholla ja ilmamäärällä ei niin, että suurempaa virtausta verrataan pienempään. Laitteiden virrankulutus ja meteli on samat samalla virtauksella.


      • kui?
        glacier 666 kirjoitti:

        Juttuja on monia, mutta ainakin
        http://www.kolumbus.fi/lauri.tiainen/venelammitinvertailu.pdf
        mukaan Safiren ilmamäärä vaihteli välillä 60-80kg/h. Tehotuuletuksella päästiin yli sadan, mutta silloin virrankulutus nousi myös eikä lämmitystehoa ollut.

        Asiaa voi myös miettiä siltä kantilta, mikä sitä virtaa syö. Ohjausyksiköstä ja polttoainepumpusta tuskin saadaan merkittävää eroa laitteiden välille. Merkittävin kulutus onkin nimen omaan ilman puhaltamisessa. Kun laitteita verrataan samalla puhallusteholla, niissä ei ole mittatarkkuuden puitteissa eroja.


        Valinta Eberin ja Safiren välilä on ensisijaisesti valinta ilman vaihtuvuuden välillä. Jos haluaa suuremman ilman vaihtuvuuden, valitsee Eberin ja jos pienemmän Safiren.

        Meteli laitteissa on sama samalla ilmamäärällä.

        Kaikenkaikkiaan tutkimus on tehty "hiukan sinnepäin" koska laitteet olisi pitänyt verrata samalla lämmitysteholla ja ilmamäärällä ei niin, että suurempaa virtausta verrataan pienempään. Laitteiden virrankulutus ja meteli on samat samalla virtauksella.

        Vertailut tehtiin nimenomaan samoilla tehoilla. Ja saman ilmamäärän saa paljon pienemmällä teholla ja melulla menemään hitaalla nopeudella isoa rööriä kuin suurella nopeudella pientä. Tämän oppii vaikka peruskoulun fysiikasta. Ja sehän sen eron virrankulutukseen tekee.

        Mutta kun väkisin lukijan pitää ne mittaustulokset tulkita suosimaan omaa valintaa. Siksi pitää vertailukohtakin valita sen mukaan. Ja jos olisi viitsinyt lukea sen raportin, siinä pariinkin otteeseen kerrottiin, että myös tehotuuletuksella lämmitysteho oli asetettavissa halutuksi.

        Ja ne mitatut ilmamäärät sitten. Eberille tehdas ilmoittaa lukuja ilman vastapainetta. Mitatut olivat tehoista riippuen 45-65 kg/h. Mitä kohtaa lukemalla sait ne ylivoimaisesti suuremmat ilmamäärät?


      • Joakim_
        kui? kirjoitti:

        Vertailut tehtiin nimenomaan samoilla tehoilla. Ja saman ilmamäärän saa paljon pienemmällä teholla ja melulla menemään hitaalla nopeudella isoa rööriä kuin suurella nopeudella pientä. Tämän oppii vaikka peruskoulun fysiikasta. Ja sehän sen eron virrankulutukseen tekee.

        Mutta kun väkisin lukijan pitää ne mittaustulokset tulkita suosimaan omaa valintaa. Siksi pitää vertailukohtakin valita sen mukaan. Ja jos olisi viitsinyt lukea sen raportin, siinä pariinkin otteeseen kerrottiin, että myös tehotuuletuksella lämmitysteho oli asetettavissa halutuksi.

        Ja ne mitatut ilmamäärät sitten. Eberille tehdas ilmoittaa lukuja ilman vastapainetta. Mitatut olivat tehoista riippuen 45-65 kg/h. Mitä kohtaa lukemalla sait ne ylivoimaisesti suuremmat ilmamäärät?

        Osin tehtiin samoilla tehoilla osin ei. Monessa vertailukohdassa oli myös maksimiteho, joka Eberillä oli merkittävästi suurempi.

        Ilmamäärät kuvassa 22 olivat Eberille täydellä teholla ~90 kg/h ja Safirella ~70 kg/h (vaikea sanoa noista, kun ei ole stabiili). Tuossa siis 100% teho eli Eberillä oli suurempi teho.

        Vastaavasti n. 3 kW kohdalla ilmamäärät Eberille reilut 80 kg/h ja Safirella ~50 kg/h. 2 kW kohdalla Safire edelleen ~ 50 kg/h ja Eberi vajaat 60 kg/h. Ja 1 kW alueella Eberi vajaat 40 kg/h ja Safire edelleen 50 kg/h. Tehotuuletuksella Safire ~100 kg/h (aika lyhyt mittaus) ja ilmeisesti tuota tehotuuletusta on mahdollista käyttää myös lämmityksessä millä tahansa teholla.

        Virrankulutukset menivät kohtuu hyvin virtaamien mukaan. Jokaisessa mittauspisteessä se lämmitin, joka tuotti suuremman virtaaman myös kulutti enemmän. Se jäi mittaamatta mitä Safire olisi kuluttanut tehotuuletuksella lämmityksellä. Tehotuuletus minimiteho kulutti 2,4 A, mutta tehoa nostettaessa ainakin paloilmapuhaltimen ja polttoainepumpun kulutus kasvaa, joka voi näkyä kulutuksessa.

        Noita "mitattuja" tehoja ja virtaamia ei voi pitää kuin karkeasti suuntaa antavia. Ei noilla mittavälineillä saa tuollaisesta kanavistosta kuin -50% tarkkuuksia virtausmäärille eli sitä kautta myös lämmitysteholle. Tuossahan on mitattu vain virtausnopeuksia ja lämpötiloja, jotka eivät ole vakioita kanavissa. Lisäksi ulostuloja oli useita ja putkisto on väkisin erilainen Eberin yhdellä ja Safiren usealla (kuvista päätellen kahdella) lähdöllä. Kunnon vertailussa olisi pitänyt käyttää yhtä kanavaa ja virtausmäärämittaria tai tehdä hallittu verkkomittaus pitot-nopeusmittarilla. Noilla pääsisi sitten jo prosenttien tarkkuuksiin.

        Omassa veneessä on tosiaan D4, mutta en ole sitä itse valinnut enkä väitä, että se on parempi kuin vastaava Safire. Tiaisen sinänsä ansiokkaasta vertailusta paistaa kyllä selvä Safire-suosikki läpi.


      • glacier 666
        Joakim_ kirjoitti:

        Osin tehtiin samoilla tehoilla osin ei. Monessa vertailukohdassa oli myös maksimiteho, joka Eberillä oli merkittävästi suurempi.

        Ilmamäärät kuvassa 22 olivat Eberille täydellä teholla ~90 kg/h ja Safirella ~70 kg/h (vaikea sanoa noista, kun ei ole stabiili). Tuossa siis 100% teho eli Eberillä oli suurempi teho.

        Vastaavasti n. 3 kW kohdalla ilmamäärät Eberille reilut 80 kg/h ja Safirella ~50 kg/h. 2 kW kohdalla Safire edelleen ~ 50 kg/h ja Eberi vajaat 60 kg/h. Ja 1 kW alueella Eberi vajaat 40 kg/h ja Safire edelleen 50 kg/h. Tehotuuletuksella Safire ~100 kg/h (aika lyhyt mittaus) ja ilmeisesti tuota tehotuuletusta on mahdollista käyttää myös lämmityksessä millä tahansa teholla.

        Virrankulutukset menivät kohtuu hyvin virtaamien mukaan. Jokaisessa mittauspisteessä se lämmitin, joka tuotti suuremman virtaaman myös kulutti enemmän. Se jäi mittaamatta mitä Safire olisi kuluttanut tehotuuletuksella lämmityksellä. Tehotuuletus minimiteho kulutti 2,4 A, mutta tehoa nostettaessa ainakin paloilmapuhaltimen ja polttoainepumpun kulutus kasvaa, joka voi näkyä kulutuksessa.

        Noita "mitattuja" tehoja ja virtaamia ei voi pitää kuin karkeasti suuntaa antavia. Ei noilla mittavälineillä saa tuollaisesta kanavistosta kuin -50% tarkkuuksia virtausmäärille eli sitä kautta myös lämmitysteholle. Tuossahan on mitattu vain virtausnopeuksia ja lämpötiloja, jotka eivät ole vakioita kanavissa. Lisäksi ulostuloja oli useita ja putkisto on väkisin erilainen Eberin yhdellä ja Safiren usealla (kuvista päätellen kahdella) lähdöllä. Kunnon vertailussa olisi pitänyt käyttää yhtä kanavaa ja virtausmäärämittaria tai tehdä hallittu verkkomittaus pitot-nopeusmittarilla. Noilla pääsisi sitten jo prosenttien tarkkuuksiin.

        Omassa veneessä on tosiaan D4, mutta en ole sitä itse valinnut enkä väitä, että se on parempi kuin vastaava Safire. Tiaisen sinänsä ansiokkaasta vertailusta paistaa kyllä selvä Safire-suosikki läpi.

        Näin minäkin nuo taulukot ja mittaukset tulkitsen. Sen verran vielä kommentoin, että polttoainepumpun kulutuksen ero hukkuu mittauksen epätarkkuuksiin jo pelkästään siksi, että se toimii sykäyksittäin enkä usko, että käytetty virtamittari oli niin hyvä, että se pystyy mittaamaan nopeat virtapiikit saati sitten, että jutun kirjoittaja edes yrittäisi jakaa niitä tasaiseksi jatkuvaksi kuormaksi. Tosin, edelleenkään sillä ei ole merkitystä.


      • muttet ymmärtänyt
        glacier 666 kirjoitti:

        Näin minäkin nuo taulukot ja mittaukset tulkitsen. Sen verran vielä kommentoin, että polttoainepumpun kulutuksen ero hukkuu mittauksen epätarkkuuksiin jo pelkästään siksi, että se toimii sykäyksittäin enkä usko, että käytetty virtamittari oli niin hyvä, että se pystyy mittaamaan nopeat virtapiikit saati sitten, että jutun kirjoittaja edes yrittäisi jakaa niitä tasaiseksi jatkuvaksi kuormaksi. Tosin, edelleenkään sillä ei ole merkitystä.

        Mistä polttoainepumpun kulutus nyt tähän tuli? Sekoititko nyt paloilmapuhaltimen ja tuuletuspuhaltimen erillisyyden polttoainepumppuun? Saa joka tapauksessa olla hurjat virtapiikit pumpussa, jos niihin aikoo ampeeritunteja saada kulumaan.

        Eberin ja Safiren yksi merkittävä ero on siinä, että puhaltimet ovat erilliset ja niitä ohjataan toisistaan riippumatta. Kuten jo alkuteksteistä selvisi, jyrkkien mutkien aiheuttama vastapaine nosti merkittävästi Safiren puhaltimeen kuluvaa tehoa. Tuulettimeen kun piti lisätä nopeutta, jotta lämmönvaihdin pysyisi oikeassa lämpötilassa.


      • Joakim_
        muttet ymmärtänyt kirjoitti:

        Mistä polttoainepumpun kulutus nyt tähän tuli? Sekoititko nyt paloilmapuhaltimen ja tuuletuspuhaltimen erillisyyden polttoainepumppuun? Saa joka tapauksessa olla hurjat virtapiikit pumpussa, jos niihin aikoo ampeeritunteja saada kulumaan.

        Eberin ja Safiren yksi merkittävä ero on siinä, että puhaltimet ovat erilliset ja niitä ohjataan toisistaan riippumatta. Kuten jo alkuteksteistä selvisi, jyrkkien mutkien aiheuttama vastapaine nosti merkittävästi Safiren puhaltimeen kuluvaa tehoa. Tuulettimeen kun piti lisätä nopeutta, jotta lämmönvaihdin pysyisi oikeassa lämpötilassa.

        Vertailussa on mitattu Safiren tehotuuletuksen kulutus minimilämmitysteholla. Jos tehotuuletusta haluaa käyttää muulla lämmitysteholla, moni asia muuttuu. Paloilmapuhallin käy kovemmalla teholla, polttoainepumppu tikittää tiheämmin ja puhallettavan ilman lämpötila muuttuu, mikä kasvattaa virtausnopeuksia, jolloin joko virrankulutus kasvaa tai virtausmäärä (kg/h) pienenee.

        Mittauksissa minimiteholla tehotuuletuksessa ilma lämpeni 20 C. Jos lämmitystehon kolminkertaistaan, lämpenemä kolminkertaistuu eli on 60 C. Tämä laskee tiheyttä ja nostaa virtausnopeuksia reilut 13%. Painehäviö on verrannollinen nopeuden toiseen potenssiin ja suoraan verrannollinen tiheyteen, joten painehäviö kasvaa 13%.

        Paloilmapuhaltimella muutos taas on paljon radikaalimpi, koska paloilmamäärä 3-kertaistuu ja samalla sen lämpötila nousee rajusti. Painehäviö siis kasvaa pitkälti yli 10-kertaiseksi. Puhaltimen vaatima teho on virtaus * painehäviö eli se kasvaa yli 30-kertaiseksi.

        Ei siis vielä tiedetä viekö Safire enemmän vai vähemmän virtaa kuin Eberi, jos Safiren puhallusmäärä nostetaan Eberin tasolle tehotuuletusta hyödyntäen.


    • Vesiwebasto

      Vaan miksi ei vettä lämmittävää Webastoa? Sillähän saa samalla lämmitettyä lämminvesivaraajan ja moottorin esilämmityskin onnistuu jos veneilykausi jatkuu pidemälle syksyyn.

      Sisätilojen lämmitykseen puhaltimellisia kennoja esim. Kalori ja voihan sitä vettä kierrättää vaikka lämpöpattereissa.

    • eeeeeperi

      Oranssi kaunokaiseni Eberspächer D4L 70W 12V vuodelta 1975 eli 38 v pelittää vieläkin ,virtaa varmaan syö enemmän kuin nykyajan vehkeet ja polttoainettakin ja ääntäkin lähtee.
      Käyttöä aika vähän loppujenlopuksi kaudessa ,kun tämä eeperi levahtaa niin uusi on taatusti uusi eeperi eli tuo D4.

    • "Vaan miksi ei vettä lämmittävää Webastoa? "

      Miksi Ei?

      1. Vesikiertoisen lämmitysjäjrestelmän virrankulutus on moninkertainen ilmakiertoiseen lämmitysjäjrestelmään. Kiertovesipumppu, paloilmapuhallin, hyttikohtaiset puhaltimet. Jokainen vie sähköä. Eniten kiertovesipumppu. Jos sähkönkulutuksella ei ole merkitystä, niin antaa palaa.

      2. Webaston Thermo vesilämmitin malleissa on lämmitysteho joko 5kw tai 2,5Kw. 2,5Kw on useimmiten liikaa, jos tarvitaan vain vähän lämpöä pitämään vene kuivana. Lämmitin alkaa käymään täysi teho, puoli teho sammutus - käynnistys, täysi teho puoli teho sammutus - käynnistys laukkaa. Tämä rikkoo polttimen alta aikayksikön. Jokaisella syklillä kuluu taas sähköä varsin runsaasti

      Näillä asioilla ei silloin ole niin suurta merkitystä, jos vene on tilava ja paljon lämmitettävää tilaa, sekä rajattomasti sähköä.

      Jos tuollaisen lämmitysken haluaa, niin kannattaa silloin katsella Eberspächer Commercial mallia, jossa on kolme käyntiporrasta ja pääsee peräti 1,2Kw alatehoon.

      • thnhthntnht

        Et taida ola kovin älykäs? Lämmitä se perseellsi!


      • kerro meille
        thnhthntnht kirjoitti:

        Et taida ola kovin älykäs? Lämmitä se perseellsi!

        Jos ei älykäs, niin sitten kai tyhmä. Kerrohan silti meille muillekin, miten se tyhmyys ilmenee? Minulle se kun ei vanhamin jutun lukemalla valjennut.


      • MitaanTietamaton

        Mulla oli pitkään Webaston Thermo Top vesilämmitin autossa. Oiva peli: vajaassa puolessa tunnissa oli moottori ja kabiini lämmin.

        Vanhami puhuu asiaa tuosta käynnistymisen laukkaamisesta eli siinä on tietyt lämpötilarajat, jolloin heitellään täys-, puoli- ja nollatehojen välillä. Kun lämpötila on saavutettu kuuluu hillitön tikitys, kun otetaan tehoja pois. Ehkä siihen tottuisi eikä heräisi. Mulla oli webasto talvisin päällä, kun lapset olivat harrastamassa. Odotellessa olo oli mukavan lämmin, mutta mieluummin sammutin vehkeen kokonaan ja laitoin uudestaan päälle viluttaessa, kun kuuntelin sitä jatkuvaa moodin vaihtoa.

        Palotilan malja vaihdettiin n. viiden vuoden välein ja reilun kymmenen vuoden kuluttua vaihtowebasto, kun epäiltiin piirikortissa vikaa.

        Hyvä peli auton lämmitykseen, mutta veneeseen en halua sitä suositella.


    • ii8oo9

      Mun isillä on paree, ku kellään muilla, sano alakerran Lissu äidille

      • 6+10

        Kokemusta on vanhasta Wallaksesta, uutena hankitusta Safiresta ja kahdesta eri Webastosta. Kokemukset: Wallas oli huollossa joka kevät, kahtena peräkkäisenä vaihdettiin kallis piirikortti. Uskon kyllä, että nykyisissä on laatu oleellisesti parempi. Seuraavaan paattiin ostin uuden Safiren, joka toimi kymmenen vuotta moitteetta. Lämmitin meni huoltoon, kun paatti vaihtoi omistajaa, ja luulen että palvelee taas hyvin vuosikaudet. Nykyisessä veneessä oli ostaessani Webasto 3500, joka lakkoili jatkuvasti. Lämppäri oli noin 8 vuotta vanha. Kävi huollossa kaksi kertaa ja lopputulos oli se, että korjaaminen olisi maksanut liikaa suhteessa uuden ostamiseen. Nyt on veneessä uusi Webasto 3900, mutta jotenkin jäi Safireen aika kova luottamus. Monesti tuli nukuttua veneessä pakkasöinäkin t-paitasillaan,eikä koskaan tullut mieleen, että vehje pettäisi. Ja tosiaan, aika virtapihi se on ainakin Webastoon verrattuna ihan kokemuksen perusteella, jos sillä on merkitystä.


    • CaucoZäädin

      Sanoisin että tähän kysymykseen vaikuttaa enemmän omat valinnat ja tunnemaailma. Raakaa faktaa vertailemalla ei näissä eri merkeissä hirmuisia eroja ole.

      Minun 30-vuotisen veneilytaipaleeni varrelle on nyt sattunut neljäs eri lämmitinmerkki, joka on ihan yhtä hyvä/huono kuin ne kolme edellistäkin.

      • 8+8

        Mitä eroa on Wallas 1800- ja 2400-malleilla? Molempia suositellaan 6-8-metrisiin veneisiin.


      • MitaanTietamaton
        8+8 kirjoitti:

        Mitä eroa on Wallas 1800- ja 2400-malleilla? Molempia suositellaan 6-8-metrisiin veneisiin.

        En keksinyt muuta eroa kuin 2400:ssa on tarvittaessa enemmän tehoa ( virran ja polttoaineenkulutusta). Lämmitinhän käytännössä on enemmän minimiteholla kuin täysteholla ellei veneile kovissa pakkasissa.


      • 8+8 kirjoitti:

        Mitä eroa on Wallas 1800- ja 2400-malleilla? Molempia suositellaan 6-8-metrisiin veneisiin.

        Prikulleen sama kone teknisesti. Toisesta otetaan vaan hieman enemmän tehoa irti.


    • Alkup. kysyjä

      Näyttää siltä että vaakakuppi kallistuu pikkuhiljaa Safire 2400:n suuntaan, höystettynä Genius-ohjauksella. Miksikö? Ei nyt oikein tule huonoja puolia mistään eteen, mahtuu asennettuna ajattelemaani paikkaan, valmistaja ja lisensoidut huoltoliikkeet on huutoetäisyydellä veneen kotisatamasta ja hintakin on ihan "ok". Ei mitään turhaa konstailua itse tuotteessa, selkeä paketti lyhyine ohjeineen.

      Tästä ketjusta muodostui sinäänsä ihan mukavan objektiivinen, paljon dataa ja muuta konkreettista keskustelua. Lapsellisen munonparas-keskustelun sijaan. Sikäli positiivista!

      • Pieni kommentti. Jos vielä jollain on varastossa Safire 2400, niin silloin, jos olet niin päättänyt. Muutoin Safire 2600, se kun on korvaava malli. Hieman enemmän lämmitystehoa ja rivakkaampi pääpuhallin.


    • gh34

      Mielenkiintoista, kuinka lämmityslaitekeskustelu on usein kiihkeämpää kuin mikään muu venevarusteaihe. Miksiköhän?

      Omat kokemukset ovat ensin wallas 1800 sailista ja käyttöiän tultua täyteen (ennen kuin vikaantui käytössä) ostin uuden samanlaisen ja olipa hiljainen! Omat kokemukset siis täydet pisteet Wallakselle.

      Nyt on eri vene ja Safire 3000 diesel käytössä. Tärkeintä tuntui olevan putkien eristäminen kunnolla. Matkalle hukkuu lämpöä reilusti jos ei ole kunnolla solumuovia ympärillä. Laite on WC:ssä ja suorat putket ovat salonkiin ja keulahyttiin. WC:n kuivatuspuhalluksen ja perähytin välillä on venttiili. Kun perässä ei asu ketään, puhalletaan toilettiin, jossa totisesti ei ahteri jäädy, kun käy asioilla jos puhallus on päällä. Lyhyt letku, puolisen metriä Safiresta tohottaa mahdottomasti. Mutta voisi siinä pitkiin letkuihin olla enemmänkin virtausta.

      Ajattelin tänä talvena kokeilla tätä mainostettua Safiren helppoa huoltoa. Ikää laitteella on vajaa vuosikymmen. Suosittelivat myös, että dieselpumpun huoltaisi noin pitkän käytön jälkeen.

      Joakimin pohdinta "Käyttääkö joku tosiaan 600 tuntia vuodessa venelämmitintä huvikäytössä. Sehän on 25 kokonaista vuorokautta lämppäri päällä. " laittoi minut laskemaan lokikirjasta päivät. Tänä vuonna oli paljon viileää keliä ja Safirea tarvittiin heinäkuussakin enemmän kuin koskaan. Kaikkiaan veneilypäiviä tuli ennätykselliset 83 ja lämppärin tunnit on vaikea arvioida, mutta paljon varmaankin, ehkä jopa 250. Kalastuksen harrastajilla varmaan 600 h on mahdollinen, tai eläkeläiselle jolla veneilypäiviä ja -tunteja tulee helposti täyden puolen vuoden ajalta.

      • Joakim_

        Eikö siihen vessan suuttimeen voi laittaa säätöä? Omassa veneessä on takahytin ja vessan suuttimia kuristettu huomattavasti, jotta lämpö jakaantuu tasaisesti. Keula jää hiukan viileäksi, koska salonkiin tulee iso kuristamaton putki (90 mm?) ja siitä keulaan lähtevä 60 mm haara jää hiukan turhan vähälle. Mutta ei tuo ole ongelma ellei laita keulahytin ovea kiinni.


    • Alkup. kyselijä

      Juu Safire 2600 siis se on, tilasin eilen. Oli muuten edullinen kauppa kun Genius-ohjausta sai nyt puoli-ilmaiseksi. Koko paketin hinnaksi 1300e. Tekevät vielä arvion (ilmaiseksi) esim veneen vanhan, hyväkuntoisen lämpöhormiston käytöstä sujuvamman asennuksen kartoittamiseksi. Ainoastaan pakoputki mennee vaihtoon, joten em hinta sisältää vain sen. Oletuksena siis että muu "infra" (polttoaineen syöttö, hormisto jne) sopii sellaisenaan. Sikäli mukavaa palvelua, niin säästyy töissä ja ei jää nurkkiin pyörimään asennusosia. En tiedä mitä lisäarvoa antaisi vaihtaa uusia lämpöputkia, vanhojen täysin ehjien tilalle....joka ainakin omassa veneessäni on vielä kenkku homma.

      • ,lkui68.p6

        Mun mutsilla on kaikista paras asennus Sen sano yläkerran Pave nauraen.... alakerran Hektorille.


    • Kälä kälä

      Reflex jos jossain vaiheessa noi lelut rupeaa käymään tylsäksi kinastelunaiheeksi.

    • Reflex on kiva jos tykkää hieman askarrella polttoöljyn, sytytysnesteiden ja tulitikkujen kanssa, sekä arvostaa tasaista lämmöntuottoa. Ei niinkään tasaista lämpötilaa veneen sisällä. Veneessähän kuuluu aina haista pikkuisen polttoöljy ja hihan suussa aina pikkuisen sytytysnestettä. Illalla kun sen sytyttää ja laittaa päälle, niin aamulla auringon noustessa on sitten varmasti ihan pirun kuuma, jos et ole muistanut viideltä käydä sitä laittamassa pienemmälle. Nuohan adaptoituu täydellisesti nykyaikaiseen urbaaniin kulttuuriiin ja moderneihin perheveneisiin. Jokaiseen paattiin H-piippu vaan katolle.

      Nuo kaminat on vaan mennyttä aikaa. Kuuluvat samaan aikaan Luxor putkiradioiden ja ASA mustavalkotelevisioiden kanssa.

      • kirjoitetaan Refleks

        Refleks on kyllä huipputehokas ja varma mutta siihen pitänee liittää vesikeskuslämmitys ja termostaatti jos haluat tasaisen lämmön.


      • hyvä refleks

        Mulla oli Refleks eikä siinä muistaakseni mitään sytytysnesteitä tarvinnut, tulitikun tarvitsi eikä sytyttämnen ja käyttö ainakaan epäsiistiä ollut. Varmatoiminen ja hyvin tehokas lämmitin eikä tarvitse akkuvirtaa lainkaan.


    • Siispä niin

      Jos noin ajatellaan,niin onhan itse vene myös aika vanha keksintö jonka jälkeen ovat tulleet oikeastaan kaikki muut kulkupelit.silti vene on edelleen käytössä ja kuuluu nykyiseen urbaaniin kulttuuriin.Refleks on edelleen yleisesti käytössä niillä joille varmatoiminen laite lämmitykseen on välttämätön.vesillä.Kompassi on myös yleinen samoissa piireissä,vaikkei olekkaan viimeisimpiä keksintöjä navigoinnin puolella.

    • Still a live

      Yllättävän ignorantti tuo vanhamin reflex lyttäys,etenkin kun ainoa argumentti oli se,että sitä on käytetty jo kauan.Luxor putkiradioiden merkitys asiassa jäi myös epäselväksi.Niin sanottu radioputki on edelleen käytössä armejanlaitteissa kuin myös pro audiolaitteissa,koska kaikkia sen ominaisuuksia ei ole voitu korvata nykytekniikalla.

      • lue uudestaan

        Vähän huonosti luettu, jos et muuta argumenttia löytänyt. Refleksiäkin olen käyttänyt ja olen kyllä kohdannut vanhamin kertomat epäkohdat sen kanssa. Paikkansa tietenkin vielä myös kaminlämmityksellä on, mutta harvaan nykyiseen matkaveneeseen se sopii.


      • Minulla oli veneessä ostaessani Refleks. Se oli kytketty vesikiertoon, jossa vesi kiersi pumpun avulla, koska vapaata kiertoa ei oltu saatu toimimaan. Refleks oli asennettu ohjaushyttiin ja patterikierrot olivat alhaalla salongissa ja makuuhyteissä. Veteen lämmitin työnsi 1,6Kw ja ilmaan 800Wm toki riippuen siitä miten paljon vesikierto imi lämpöä.

        Sytytys tapahtui laittamalla tilkka spriitä pohjalle ja tulitikku perään. Pelkkä tulitikun heittäminen sammutti vain tulitikun. Jos laakista ei syttynyt, saattoi polttimeen jäädä reilumpi allas, joka syttyessään alkoi palamaan niin kovalla liekillä, että metri pakoputkesta oli punahehkuisena. Paksuhermoista skönäriähän tämä ei hermostuta. Sytyttämisen yhteydessä tuli aina hieman öljyn hajua sisään, mutta toki ei muuten. Katolle tuppasi aina jäämään pakoputken ympäristöön metrin säteelle mustaa tahraavaa nokea, joka sitten tarttui kesävaatteisiin, sanotaan nyt vaikka vaimon valkoisiin shortsheihin, jos siitä liki erehtyi menemään tai matkalla katolla istuskelemaan.

        Tehonsäätö tapahtui vain manuaalisesti, eli ei ollut termostaattia. Kamina antoi erittäin tasaisen lämmön kyllä, mutta ainoastaan sisäisesti. Illalla kun kaminan laittoi päälle jo illan viiletessä, oli kylmä, yöllä saattoi olla sopiva ja aamulla auringon noustessa kuuma. Kamina itsessään kyllä piti lämmöntuoton tasaisena. Patterikiertoon lämmön tuottaminen oli täysin riittämätöntä. Makuuhytit olivat aina vähän kylmiä kauden alussa ja lopussa, silloin kun lämpöä tarvittiin. 1,6Kw on aika vähän tuohon tarpeeseen ja siitäkin lämmöstä osa häipyi patterikierron putkistoon.

        En kiistä, etteikö nuo reunaehdot huomioiden laite olisi mailman huippuluokkaa ja edistyksellisintä teknoloogiaa sitten kuulentojen. Ylittää jopa Moskovan tieteellisen instituutin MIG hävittäjiin kehittämien minikokoisten radioputkien tieteellisyystason ja huomatkaa, että kestää radioputkien kanssa myös mahdollisen ydiniskun aiheuttaman EMP pulssin. Siinä vaiheessa kun sienipilvi ilmestyy horisonttiin, on kaikki Wallakset, Safiret, Webastot ja Eberspächerit pimeänä, mutta Refleks mies lämmittelee tutun mukavan ja tasaisen öljylämmön loisteessa.

        Sanottakoon, että en halua morkata Refleksiä sen kummemin kuin Glembringiä tai Taylorssia, mutta nykyaika on tuonut tähän oman sanansa. Ne laitteet vaan toimivat paremmin nykyaikaisissa veneissä.


    • kalllist vai tulloo

      Tää lämppäri keskustelu on niin huvittavaa luettavaa, ensin teillä on kymmenien tuhansien veneet ja mietitte reilun tonnin lämppäriä kuin kuuta nousevaa.
      Kaiken huippuna varmaan kesällä kun se uusi hieno lämppäri viimein siellä veneessä on kaiken tinkaamisen jälkeen, sanotaan ettei sitä suomen kesässä tarvita, se pitää turhaa melua laiturissa ja sähköäkin vie ja kallistakin tuppaa tulemaan.

      Osta se mikä sinusta tuntuu parhaalta ja uskottele itselles että hyvän ostit ja halvalla sait.

      Mun veneessä on uusi eeberi ja se on AINA päällä kun veneessä ollaan, antaa termostaatin sitte päättää milloin se lämmittää milloin ei.

      • Quikelo?

        Vaikka olisi millin vene, niin paska lämppäri on riesa. Ei se hieno Mersukaan paljoa iloa tuota jos ei käynnisty. Eli missasit pointin pahasti...


      • 7-3

        Minull on Webasto. Sammutan sen päivän ajaksi, sillä vaikkei se lämmitä, se puhaltaa hiljaa. Päivisin ukset ovat auki, joten ylimääräinen puhallus on turhaa.


      • Urpo guikkeli
        7-3 kirjoitti:

        Minull on Webasto. Sammutan sen päivän ajaksi, sillä vaikkei se lämmitä, se puhaltaa hiljaa. Päivisin ukset ovat auki, joten ylimääräinen puhallus on turhaa.

        EEberi kyl ihan sammuu kokonaan.

        Quikelo jos sul olis millin vene, ja sinulta jää jokin reissu ajamatta lämppärin takia niin
        kyllä se on sitten ihan käyttäjän omaa tyhmyyttä. Pitää tuntea OMAN veneen laitteet ja järjestelmät ja tietää mitä ne mahdollistaa ja toimia niiden mukaan.


    • Larsseeni

      Voihan sitä ajella hienolla veneellä vaikka jääpuikko perseessä, mutta ei se fiksua ole. Kehnon lämppärin toki korvaa mm hyvä makuupussi.

      Ota vaikka juhannusviikko jonkin moottoriongelman fiksaamiseksi, niin ei auta vaikka vene olisi kuinka hieno. Apua ei löydy. Siinä mielessä luotettavuus on ihan jees juttu....eikö?

    • Wepasto ei käynyt

      Lämmittimet huusivat kilvan juhannuksena, n 70 veneen otoksena näytti Webastoilla olevan eniten vaikeuksia saunaparlamentin perusteella. Tod näk niitä myös on asennettuina eniten.

      Eli tällä tiedolla ei tee mitään. :-)

      • D4 plusss

        Eeberi lämmitti hienosti jussina, melkein säälitti niiden puolesta ketä kylmässä veneessä tai teltassa yönsä vietti.


      • Hätäkös lämpöisessä
        D4 plusss kirjoitti:

        Eeberi lämmitti hienosti jussina, melkein säälitti niiden puolesta ketä kylmässä veneessä tai teltassa yönsä vietti.

        Melkeinpä väittäisin, että oli sitten Webasto, Eberi tai mikä hyvänsä lämmitin veneessä, ja se ei juhannuksena toiminut, oli vika kipparissa. Yksittäistapauksia voi olla, että vika tulee juuri juhannuksena, mutta muuten vika on huolimattomuudessa ja viitsimättömyydessä pitää laitteista huolta.


    • 1+1+1+1

      Juu naapurin eberi lämmitti puolikymmentä ympärillä olevaakin venettä kun oli nuukuuksissaan jääny kunnollinen äänenvaimennin pakoputkeen ostamatta. Pienen "kuittalun" jälkeen tuli hiljaista.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisitehtävä alkuviikosta Maisan kotona

      Iltasanomat: Helsingin poliisilaitos vahvistaa, että Vantaalla on ollut poliisitehtävä kyseisenä ajankohtana. Poliisin
      Kotimaiset julkkisjuorut
      121
      3440
    2. Tämä on sinulle vaikka kaikki lukee

      Vaikka kuinka olet viisas ja kaikin puolin velho, niin et tiedä tilanteestani. Senkin takia menetät mielenkiinnon. Eikä
      Tunteet
      16
      3183
    3. Porno tuhosi lopulta parisuhteemme

      Meille tuli 2 vuoden suhteessa ero. Pornon katselu oli viimeinen niitti suhteessamme!! Sekä jatkuvan huonon kohtelun ta
      Parisuhde
      20
      3056
    4. Ensitreffit Matti joutuu "ulkoruokintaan" - Väärinymmärrysten suossa Taina-vaimon kanssa: "Oli..."

      No nyt on kyllä väärinymmärrystä kerrakseen… Mitä luulet, pysyykö Taina ja Matti yhdessä vai onko tulevaisuudessa ero ed
      Ensitreffit alttarilla
      3
      1733
    5. Lulu selvityttää Elokapinan lakkautusta

      Persukannattajien mielistely otti Lulu Ranteella aika tavalla runtua, kun hän aikoo selvityttää mahdollisuuksia Elokapin
      Maailman menoa
      396
      1368
    6. IS Viikonloppu 5.-6.10.2024

      Luin Sanarisin foorumia. Tuli esille, että huomenna on Skytän ja Kärkkäisen kolmoskovis. Odotan virheetöntä ristikkoa ja
      Sanaristikot
      94
      1317
    7. T-mies tässä

      Kerro nainen huolesi niin pohditaan yhdessä. 😎
      Ikävä
      105
      1301
    8. Itseni vuoksi

      Yritän kitkutella vielä viikon verran ja sitten päätöksien aika. Pakko on, ei tästä jumista muuten pääse millään eroon,
      Ikävä
      16
      1217
    9. Täytyy sanoa

      Että olit kyllä mielenkiintoisin ja omaperäisin nainen mitä olen koskaan tavannut. Aivan kuin joku olisi tiputtanut sinu
      Ikävä
      26
      1182
    10. Minkä pituinenen kaivattusi on

      Kirjain ja pituus kehiin! 😊
      Ikävä
      65
      1154
    Aihe