tuolin entisöinti

miten?

moi
100v tuoli. pari maalikerrosta päällä jotka haluaisin poistaa.
mitkä on keinot ja välineet?
kuumailmapuhallin? maalinpoistoaine? kannattaako hiento lopuksi?millä käsitellä vai ei millään? onko tuoleja ollut tapana lakata 100v sitten?

kiitos

5

5245

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Make

      Itse käytän ensisijaisena maalinpoitomenetelmänä kuumailmapuhallinta, koska oman kokemukseni mukaan vanhoilla maaleilla on se "tapa", ettei ne ole moksiskaan maalinpoistoaineista. Kuumailmapuhallinta käytettäessä on oltava varovainen, ettei polta puun pintaa, vaan lämmittää vain sen verran, että maali nousee pienelle "kuplalle" eli silminnähden maalin pinta nousee irti puupinnasta, muttei ala vielä savuamaan. Kun maali nousee, niin sitten metallilastalla tms. työntämllä maali irtoaa. Maalinpoistoaineet ovat nykyisin hintavia, myrkyllisiä ja heikkotehoisia. Ellet ole ennen kuumailmapuhaltimella maalia poistanut, niin kokeile ensin johonkin "koekappaleeseen" kuin homma toimii, ennenkuin alat varsinaisen työn. Puhdistetun puupinnan käsittelyyn on sitten monia menetelmiä ja ratkaisu kannattaa tehdä vasta sitten, kun näet pinnan maalinpoiston jälkeen. On ennenmuinoin huonekaluja lakattukin ja maalinpoiston jälkeen pintahan täytyy sitten hioa ja silloin tulee esille puupinta vaaleana. Ratkaise loppukäsittely tosiaan vasta sitten, kun olet pinnan puhdistanut "viimeisen päälle" Loppukäsittelyyn voin sitten antaa vinkkejä vanhanmukaisesta petsaamisesta ja lakkavinkit, mitä tuonikäiselle kannattaa käyttää, eli mikä on tuolille riittävän hyvä, onhan kyseessä vanha tuoli. Petsiä älä ekana kiiryhda ostamaan, vaan palaa asiaan kun olet maalit poistanut.

    • poistaa

      Nykyään on vallalla ikävä muoti kuoria vanhoista huonekaluista kaikki maali tai lakka pois. Ennen vanhaan kaikki paremmat huonekalut olivat maalattuja tai lakattuja, paljas puu oli köyhyyden merkki. Huonekalun tai minkä tahansa esineen arvo kokhoaa huomattavasti, jos siinä on säilynyt alkuperäinen maalikerros tai muu pintakäsittely.

      Jos poistat maalikerroksia, saat varmaan talteen palan alkuperäistä maalia tai lakkaa. Pätevistä antiikkiliikkeistä saat tämän palan perusteella lisätietoa alkuperäistä pintakäsittelyä vastaavista maaleista tai lakoista.

    • Make

      On totta, että ennenkuin vanhoista huonekaluista alkaa poistamaan pintakäsittelyä, kannattaa harkita hetken. Mikäli kaluste on uudelleen maalattu useita kertoja ja pinta on huonossa kunnossa, kannattaa kunnostus. Alimmista kerroksista saa, aivan oikein, värimallin, minkävärinen on alkuperäinen pintaväri ollut.
      Kun ottaa tämän mallipalan mukaansa, kun menee asiantuntevaan värikauppaan on niissä mittari, jolla oikea värikoodi saadaan selville ja sen mukaan tehtyä sekoitus. Ainoaksi jää sitten ratkaisu sen suhteen, että mikä maali pintaan. Tällöin olen törmännyt siihen, että vesiohenteiset kannattaa unohtaa, koska vanhat maalit ovat olleet öljypohjaisia ja öljy on imeytynyt puuhun, eikä siinä tahdo vesiohenteinen maali pysyä, tai pinnasta ei saa kunnollista. On olemassa tietysti pesuaineita, joilla öljy saadaan puusta pois, mutta tällöin herkästi vaikutetaan puun rakenteeseen ja pesuaineen poisto on hankalaa. Sama ilmiö on maalinpoistoaineiden kohdalla, että millä saadaan maalinpoistoainejäämät pois, ilman kovaa vesi tms. pesua. Kuumailmapuhaltimen kanssa ei tätä ongelmaa ole ja samalla saa öljyn pois puusta lämmön avulla, ainakin isoimman osan. Vanhoista kirjoista löytyy taasen ohjeita erittäin vanhoihinkin maaleihin, jotka voi itse tehdä, mutta ongelmaksi saattaa muodostua ainesten saatavuus, sillä osa niistä luokitellaan nykyisin myrkyiksi.

    • kirjastoon

      Etsi entisöinnistä kirjoja, joissa on tarkat ohjeet. Käy kirjastossa.
      Jos mööpelissä on monta maalikerrosta, saattaa alkuperäinen olla alimpana ihan kunnossa.

      Nykymaaleilla maalattu antiikkiesine menettää arvonsa. Se on sitten enää "vanha, kunnostettu keittöntuoli" eikä "aito talonpoikaistuoli Hämeenkyröstä".

      • Make

        Itseasiassa kunnostamisen tarpeen jne. ratkaisee tietenkin tuolin omistaja, Usein tuolit saattavat vaatia muutakin kunnostusta, ja mikäli siihen joudutaan, on helpointa tehdä kunnostus maalauksia myöten. Tärkeintähän on, että kaluste täyttää sen "paikan" minkä omistaja haluaa ja on sellainen, mikä miellyttää omistajaa. Mikä sitten lieneekään tänäpäivänä seiiten se aito talonpoikaistuoli -kyröstä, sillä aika moni niistä osoittautuu olevan uustuoli hollannista tms.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1325
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      906
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe