Purjevene 5-hengelle, kokonaistaloudellisesti?

NP75

Viime vuodet pärjätty 3:n pienen lapsen vaimo kanssa ns.neljän sängyn veneessä, mutta lapset ovat pikkuhiljaa kasvamassa ja tarve viidelle nukkumapaikalle tulee kohta eteen.

Mikä on pienin / järkevin vene joka täyttää viiden sängyn kriteerin? Käytännössä siis riittää etukajuutta salongin soffat pistopunkka. Tällä hetkellä kiikarissa Sunwind 27 / FE83. Mitä raati mieltä näistä?

Haussa siis vene suhteellisen edullisesta hintaluokasta, 80-luvulta siis. Vene pääosin purjehdusta / retkeilyä varten. Millekään jääkaapille, septille, elektroniikalle yms en anna juuri painoarvoa. Mahdollisimman vähän läpivientejä on plussaa. Mahdollisimman pieni ulkomitoiltaan. Less is more

Suurin ärsytys noissa veneissä on sisäkone, joka ollessaan alkuperäinen, aiheuttanee mahdollisia isoja kuluja tulevaisuudessa. Onko kokemusta noista mainitsemistani veneistä perämoottorilla? Entä jokin muu 5-nukkumapaikan vene jossa ei sisäkonetta?

Entä Guy 22: miten takakajuutta, riittääkö kolmelle hengelle? Muuten täyttäisi kriteerit mainiosti.

En kaipaa kommentteja "veneet on yksilöitä", huono LYS-luku yms. Tiedän ja tiedostan kyllä nämä ja osaan katsoa mahdollisessa ostovaiheessa veneen kuntoon oleellisesti liittyvät seikat. Kyse siis puhtaasti venemalleista nyt. Hyvän yksilön etsiminen hyvään hintaan on sitten seuraava askel.

22

384

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ex fe74 kippari

      Finn expres 74, siellä on maaku paikat 5, erllinen vc, pentteri, löytyy myös perätuupparilla, nopea kokoisekseen oikeissa käsissä, halpa. Vakiona itseskuuttaava fokka.

      Itselläni aikoinaan kyseinen vene, kannattaa käydä livenä tsekkaamassa millainen tila ihme kyseessä, muistaakseni paatin suunnitellut maineikas veikkonen Ron Holland, siitä nopeus, muistan aikoinani miten oli mukavaa kyykyttää n. 30 jalkaisia 24 jalkaisella fe:llä

      Miinuksena tuuliherkkyys vs jotkin muut veneet, toisaalta reivaamalla siitä selviää, muistaakseni vakiona ns.reivi helat sit lorassa, tietysti mastolla joutuu käymään laittamassa purjeen kulman leksuun.

    • Bossu

      Mainitsit Guy 22:n, saman suunnittelijan veneitä on myös Lohi 25 ja Guy 27. Lohi ainakin on käypä peli, mulla on ollut sellainen. Takahyttiin mahtuu 3 rinnakkain, ainakin jos yksi on lapsi. Guy
      27:ssa on usein takana kaksi erillistä punkkaa, joiden väliin ei mahdu kuin ehkä pikkulapsi. Keulaan mahtuu molemmissa 2-3, Guy 27:ssa paremmin. Sisäkonetta en vierastaisi. Sillä voi olla paljon tunteja vielä edessä, etenkin jos se on makeavesijäähdytteinen. Jos se hajoaa, etenkin tuohon Loheen on helppo vaihtaa tilalle perämoottori, eikä käytetty kymmenheppainen maksa kuin 400-500. Vaihdon voi tehdä itsekin.

    • Pienin vai halvin? Eivät ole välttämättä sama asia...
      Minä katselisin Ruotsista, siellä näyttävät pienemmät veneet olevan halvempia kuin Suomessa. Ja valikoimaa on paljo runsaammin, sekä erilaisia venetyyppejä että yksiläitä. Vähän tietysti riippuu missä asut, mutta haku Tukholman seuduilta ei liene mahdoton, voi kannattaa hyvinkin..

      blocket.se on hyvä osoite etsiä, kunhan kevät menee pidemmälle niin sinne tulee enemmän kamaa.

      Niinkuin tuossa joku jo sanoi, niin turhaa sitä sisämoottoria on pelätä, melkein joka veneeseen saa perämoottorin peräpeiliin kiinni jos niin tykkää. Sisämoottorin poisto on yleensä helppo operaatio. Ja jos ei ole, niin jättää sen venetyypin ostamatta.

    • X-79

      X-79 veneellä on hauskaa ja vauhdikasta purjehtia ja mahtuu viiden hengen perhe nukkumaan.

      • 79 rallallalas

        Voi tsiisus... Hauskaa ja vauhdikasta? No ainakin viidelle hengelle riittää homma säätönöysien kiskomisessa. Jokaiselle oma naru! Oon seilannut viikkokisoja 79:llä, enkä suosittelisi sitä yhdellekkään 5 henkiselle perheelle. Oikaiseva momentti ei todellakaan ole mitään perheveneilytasoa.


      • 344
        79 rallallalas kirjoitti:

        Voi tsiisus... Hauskaa ja vauhdikasta? No ainakin viidelle hengelle riittää homma säätönöysien kiskomisessa. Jokaiselle oma naru! Oon seilannut viikkokisoja 79:llä, enkä suosittelisi sitä yhdellekkään 5 henkiselle perheelle. Oikaiseva momentti ei todellakaan ole mitään perheveneilytasoa.

        "Oikaiseva momentti ei todellakaan ole mitään perheveneilytasoa. "

        Opettele säätämään purjeita ja purjealaa.


    • FF 27 Charlotta

      Finn Flyer 27 täyttää tuon 5 punkan speksin. On halvempi kuin Sunwind 27 tai FE 83. Kansi lisäksi lapsiystävällinen ja st-fokka helpottaa perhe-/yksinpurjehdusta kovemmalla tuulella. Käsiteltävyyden puolesta helppo satamissa, kokoa ja meriominaisuuksia mielestäni kuitenkin riittävästi isommille aukoille. Alla linkki yksilöön, jossa uudehko kone. Purjeiden kunnosta tosin ei tietoa.

      http://www.nettivene.com/purjevene/finn-flyer/553686

    • 407

      Perheveneessä perämoottori, jos sen vaan voi välttää, ei ole hyvä ratkaisu! Illalla kovemmassa vastatuulessa, väsyneiden lasten kanssa puskiessa 0,8 solmua kohti sataa/saaripaikkaa, voi tulla mieleen se tehokkaampi sisäkone. Se perämoottori on muutenkin perseestä aallokossa! Tiedän että "silloinhan tietenkin purjehditaan" kun tuulee, mutta ainakin perheveneissä se ei aina ole näin!

      • tuuppari

        Riippuu perämoottorin koosta, kun on tarpeeksi iso kone niin kyllä kulkee siinä missä sisäkoneellakin, usein vain noi peräprutkut on alimitoitettu


    • Maxi777
    • Kovasti tekisi mieli kehua Jonia hyväksi veneeksi viisihenkiselle perheelle, kun siinä on kaksi isoa makuupaikkaa takana. Toisaalta salongin jättäminen isoksi yhtenäiseksi tilaksi on sellainen, ettei se ihan kaikille sovi. Lapsiperheille se on kuitenkin ideaali siihen asti kunnes lapset alkavat olemaan teini-iässä.

    • zz...

      Niin, ja Jon 30 on maineettaan nopeampi, jykevä paksulaminaattinen vene, jota
      on helppo purjehtia.
      En kyllä itse omista Jonia.

    • Jon 30:n nopeudesta en sano mitään, kun vasta yksi kesä purjehdittu, mutta eiköhän huiput olleet jossain 7-8 solmun välillä. Riitti hyvin meille. Helppo purjehdittava se kyllä on ja käyttäytyy hyvin rauhallisesti, varmaankin painonsa takia.

      Perheen kanssa kun on tarkoitus purjehtia niin kiinnittäisin aika paljon huomiota pentterin toteutukseen. Jonissa se vie ison osan tilasta, mihin vaimokin totesi että keittiö on suurempi kuin kotona ;)

    • Pienveneilijä

      Perämoottorin puolesta pari sanaa.

      Jos hakee edullista venettä, niin perämoottorilliset ovat yleensä sellaisia. Lisäksi perämoottorin ylläpitokulut ovat varmasti sisämoottoria huomattavasti edeullisemmat.

      Sisämoottori pakoputkineen ja polttoainesäiliöineen myös lohkaisee pienestä veneestä suhteettoman ison tilan, joka on poissa muusta käytöstä. Lisäksi ainakin vanhemmissa veneissä usein tuntuu voimakas dieselin ja öljyn haju sisätiloissa.

      En tiedä, onko meillä ollut vain tavattoman hyvä tuuri, mutta emme ole ikinä jääneet pulaan sen takia, että veneessä on perämoottori. Isossa aallokossa purjehtiminen kuitenkin on huomattavasti mukavampaa kuin moottorilla-ajo. Sellaista kiirettä ei vielä ole tullut, että olisi ollut pakko moottorilla mennä mainingissa.

      Merelle on turha lähteä kiirehtimään. Jos lapset huutaa kurkku suorana pois, niin joku muu on mennyt pieleen kuin moottorin valinta.

    • NP75

      Käsittääkseni tuo FE74 on ns.neljän hengen vene? Missä viiden nukkumapaikka, Salongissa? Sisätiloiltaan kieltämättä hyvä, mutta kömpelö kansi ja jaluvinssit hieman kömpelössä paikassa -> no good.

      Tuo FINNFLYER 27 vaikuttaa kyllä aika pätevältä, täytyy syventyä tarkemmin. Tosiaan itse myöskatsellut noita Ruotsin markkinoita, vaikuttaa kyllä houluttelevalta vaihtoehdolta. Mikä muuten on paras portaali noitten Ruotsin venemarkknoiden katsastamiseen? Onko heillä jotain nettiveneen -tapaista?

      Perämoottori toki on huonompi käytössä kuin sisäkone, ja kokemusta tuosta nynnytyksestä aallokossa on.. Lähinnä jos vene maksaa < 10 K€ ja kone leipoo, niin ei oikein innostaisi laittaa sitä viittä tonnia uuteen koneeseen. Mites muuten perämoottorin asennus näihin veneisiin, esim FF27, jossa suhteellisen "liuska" perä, eiheuttako haasteita verrattuna "pystyperään"?

      • 50 v kokemusta

        Sinulle sisäkone tuntuu ongelmalliselta. Itse en yli kaksi tonnia painavaan veneeseen huolisi perämoottoria. Perämoottorin pakki on onneton. Venettä ei kykene pysäyttämään, jos vauhtia on vähänkin. Laiturista lähtö peruuttamalla tuulen työntäessä kohti laituria, on vaikeaa. Perämoottorin käynnistyminen on välillä arpapeliä, nokipiikki iskee ratkaisevalla hetkellä. Aallokossa perämoottorin potkuri viuhuu välillä ilmassa. Säästä mieluummin vuosi lisää ja hanki vene alle 15 vuotta vanhalla sisädieselillä, aina parempi mitä nuorempi kone. Sisäkone mahdollistaa myös jääkaapin ja lämppärin, joten mukavuus moninkertaistuu. Keep it simple ei tarkoita aina parasta ratkaisua.


    • pienet kosterit!

      Aloittajan "Less is more" sopii hyvin kosteriin.
      5-henkinen tuttavaperheeni mahtui hyvin 28-jalkaiseen Laurin-kosteriin ja oli tyytyväinen veneeseen muutenkin. Turvallinen ja merikelpoinen.
      Punkkia 2 keulassa, 2 salongissa, 1 pistopunkka. Luulen, että sama ratkaisu on sekä L 28:ssa että L 32:ssä. Lasikuituiset rakennettiin Luulajassa. En tiedä onko jokaisessa pistopunkka. Sisustuksissa on eroja, koska laurinkostereita rakennettiin v 1964-1988, aluksi mahonkisina. Lasikuituiset rakennettiin muistamani mukaan Luulajassa.
      http://2.bp.blogspot.com/-SbcPRMo_YTg/TgnP62Fl4cI/AAAAAAAAASY/Z--Da301KNE/s1600/ritn1.jpg
      http://laurinkoster.dinstudio.se/empty_43.html

      Yksi L32 näkyy olevan nettiveneessä (hp 23 k eur). Kuvista ei näe onko siinäkin pistopunkka. http://www.nettivene.com/purjevene/laurin-koster/510082
      Ruotsissa, Norjassa ja Saksassakin näkyy olevan jokusia myynnissä. Saksalaisen L28 (lasik., vm -74, moottori v.2010) hp on 9.800 eur.

      Myös Allegro 27:ssä on samanlainen 5 punkan sisustus:
      http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=3222

      Pari suomalaista pikkukosteria on parhaillaan maailmalla ja pitää blogia (s/y Homeless ja s/y Himene).

      • S&S

        Jos pitäisi ehdottaa mahdollisimman tilavaa ja kokonaistaloudellista purkkaria kymppitonnilla, oma valintani olisi hyvin oisi hyvin pidetty Maxi 77. Ja modernilla nelitahtiperämoottorilla.

        Maxissa on Moni asia kohdallaan. Ysinkertaisen toimivat rakenteet, kohtuullinen purjehtija, käyttökelpoista tilaa paljon ja kokonaisuus balanssissa. Peräprutkiakin käsittelee hyvin kaukalosta. Peräsinrakenne yksinkertainen, läpivientejä vähän. Paljon paattia hintaan lähden.


    • 19 19

      Ohlson 29 on vahvasti tehty, edullinen kokoisekseen ja sitä voi purjehtia / hallita mukavasti vaikka yksi ihminen.

      • Vanha Ohlson

        En voi olla kuin samaa mieltä!


    • 13+13

      Kaverilla on Maxi Magic. 8 hv perämoottorilla jossa on sähköinen käynnistys ja moototrin nosto. Oikein mukava matkavene kisareisulla testattu.

      Sopii viidelle hengelle. Keulakajuutta salongin puolella makuutilat kahdelle. Toinen aikuselle ja toinen vähän lyhyemmälle. Viiden makuupaikka pistopunkka aikuiselle.

      Kaveria on poltellut jo jonkin aikaa uudemman kisaveneen hankita. Googleta vene ja eiköhän yhteystiedotkin jatkossa löydy jos alkaa kiinnostaa.

      • millaiseen perhepurj

        Monia hyviä ehdotuksia on jo tullut. Luulisi niistä näkevän, että viiden punkan veneitä löytyy myös alle 30ft kokoluokassa. Valinnassa tietenkin on muitakin näkökohtia kuin perheen nukkuminen ja jokaisella oma punkka.
        Maxi Magic ei ehkä ole paras valinta, jos tulevaisuuden haaveena on Itämeren ylitykset tai vaikkapa tällaiset retket:
        http://sailinghimene.blogspot.fi
        http://syhomeless.blogspot.fi
        Toisaalta merikelpoinen kosteri ei ole paras valinta, jos perhe innostuu osallistumaan pursiseurojen viikkokisoihin. Niihin FE 83 tai Finn Flyer on omiaan, miksei myös Maxi Magic.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1955
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1878
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      139
      1430
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1184
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe