Pyöreän pöydän ympärillä

*Kukkahame*

Aamun sininen hetki lintulaudalla kovaa säpinää, lehdettömät puut saaneet lumikoristelut oksilleen, aamukahvi nautittu.
Päivä on avautumassa ja ajattelin jatkaa tästä palapelin parissa, vaikka eilen huomasin paperipölyn vaikuttavan nenän tukkoisuuteen jospa vastakerralla olen viisaampi ja avaan tuon 'palapussin' ulkoilmassa.
En tunne kuvaa laatikon kannessa mutta uljas hyvin vanha silta onhan siinä tuijotusta ja valintoja palojen muodoissa, sinitaivasta riittämiin.

Tähän voi kirjoittaa aivan omia aiheita ja kertoilla tarinoita!

Tervetuloa pyöreän pöydän piiriin, kertoilemaan mitä kukin haluaa aihe on vapaa
ja kaikille avoin!

53

124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miksi.

      Eikös kaikki ketjut ole kaikille avoimia, miksi joku olisi siihen valtuutettu antamaan luvan !!

    • Vapaan juttelun merkeissä ymmärsin aloituksen olevan. Mitä vähemmän esitämme mitätöivää arvostelua, sitä hauskempaa voi näissä pöydissä olla!

      Aamukahvit täälläkin on juotu, ja ennen kotoa pakoa ehdin hetken vielä osallistua, tänään kun on näyttö jälleen.

      Juuri asettelin soman kannun kukkineen olkkarin pöydälle, ja keittiössä pitää vielä aamun askareiden jäljet selvittää.

      Juuri luin miten Kemijärvellä (ja muuallakin Suomessa) saisi omakotitalon 159 neliötä 79,000 € ja vielä paljon halvemmallakin.

      Näinköhän päädyn vielä johonkin pikkukaupungin kerrostaloon tai periferiaan, aivan uusiin ympäristöihin:D terve

    • nousu-vesi

      Minä sain keräilypuuskan eilisestä kirpputoripuheista, jo muutama laatikko käännetty ympäri ja paljon on käyttötavaraa jota en enää tarvitse, niin luulen.
      Olen kyllä ollut tietoinen että liikaa on tullut säilytettyä mutta en ihan jätteisiin niitä halunnut ja kirpputorit ei mieleeni tullut.
      Näin se keskustelu auttaa muistamaan niidenkin tarpeellisuuden, sinne sitten joku päivä suuntaan kassien kanssa.

      toin tähän kahvitermoksen että voi kirjoitellessa tai lukiessa siemailla sen pootoorin.

      ;-D

    • Ramoona*

      Keittiönpöytäni on ovaalin muotoinen ja mahdollista jatkaa kahdellakin jatkolevyllä. Tulppaanikimppuja saa nyt marketeista hyvin edullisesti ja vanha soppapilkkumi toimittaa tämän asetelman alustan virkaa. Hyödän talvella mustikanvarpuja, ja nyt niissä on herkät kukat ja pienenpienet hennonvihreät lehdet. Leikin muutenkin floristia ja myöhemmin kevättalvella otan koivun ja sireenin oksia hyötymään pääsiäisasetelmiin. Omenapuun oksiin saa aika helposti kukatkin ilmestymään maljakossa.

      Siivosin kuiva-ainevarastoani ja löytyi glögiin käytettyä rusina-manteliseosta. Siitä saivat rakkaat mustarastaani sunnuntaiaterian, aronian marjat ovatkin jo loppuneet, samoin nahistuneet talviomenat varastosta. Keitettyä suolatonta riisiäkin saisi linnuille tarjoilla, seurailen lintusivuja ja sieltä saa hyviä vinkkejä ruokintaankin.

      Häissä on tapana heittää riisiä hääparin tullessa ulos , mutta monessa kirkossa se on kielletty. Joittenkin mielestä riisi turpoaa lintujen vatsassa, mutta viime kesänä häävieraana ollessani kuulin, että se on myös hygieniakysymys, kun linnut parveilevat sitten kirkon oven edessä. Niissä häissä heitettiin värikkäitä syksyn lehtiä, jotka oli edellisenä syksynä poimittu ja kuivatettu.
      Opin Hesarista tänään senkin, että käyttämättä jäänyt ehtoollisviini kaadetaan kirkon kivijalan juureen.

      • lunkkari

        Eiköhän ne ehtoollisviinin jämät mene parempiin suihin kun kirkon jalan juureen. Jos jää jämää paljon siten se vihonviimeinen lopuu vasta maahan. Yleensä ei kuulema jää...................


    • capt. cöpenick

      Talvilinnut ovat täpinöissään. Ruokapaikkoja niille on harvakseltaan. Kun ovat saaneet nokittavaa, istua nököttävät aloillaan.
      Fasaaneilla on jossakin ollut suojaisa pesimispaikka, kun peräti 8 kanaa oli lumien tullessa laumassa. Urokset jo ovat etsineet itselleen oman reviirinsä.

      Tiesin, että kanahaukka verottaa niistä yhden viikossa. Nyt laumassa enää on 4 kanaa. Lumella niillä ei ole mitään suojaväriä. Ankaraa on elämä luonnossa.

      Tintit nyt ovat jokapihan eläjiä. Keltasirkkuja on sellainen 25-30 laumassa. Ne eivät tule meidän pihaan muuten kuin näln pakottamana.
      Mukava on ilma parhaillaan. Näyttää -2 astetta olevan mittarissa.

      Paavot ja Paulit tänään nimipäiväsankareina. Me muutkin sankarit olemme edenneet tasan kuukauden joulupäivästä. Mukavaa sunnuntakii kaikille.

    • Merilii

      Tänään avasin aamupöpperössä pitkään ensin nukuttuani ja sitten vielä aamuvoimistelut tehtyäni television nauttiakseni myöhäiset aamiaiseni sen seurassa.
      Siellä oli naisten pitkien housujen käyttämisen historiaa, ja se toi mieleeni omaakin housuhistoriaani.
      Kyllä housuja jo käytettiin kouluissakin aivan kuten nykyisinkin, mutta sen muistan, että muoti saneli aivan kategoriset ohjeet esim. kenkien käytölle housujen kanssa: ei korkeita korkoja, jos oli pitkiin housuihin sonnustautunut.

      Tuo soppapilkkumi taas veti verhon lapsuuden ruokapöydän edestä, miten se pilkkumi olikin niin tuttu sana ja kuitenkin täysin käyttämättä jo aikoja ollut. Kulho on vallannut alaa siltä.

      Pyöreä pöytä jossa kaikkien jalat ovat saman pöydän alla, ja aivan sama vaikka olisi muunkin muotoinen pöytä, se on parasta mitä tiedän.
      Todella hyvä aloitus, jatketaan!

      • Merilii

        Paavosta ja Pauleista, (eli siis etunimistä ) tuli mieleeni taannoinen "Hyvä terveys"-lehden ristisana, jossa luki Ahtisaari, ja neljä kirjainta. Heti tuli mieleeni Eeva, jonka joskus näin livenäkin alumneissa, mutta sen presidenkin etunimi, mikäs se sitten olikaan. Myöskään pojan etunimeä en muistanut. Ja googlettamaan en kyllä lähde! Sovittelin Urhoa ja Manua, koska siinä oli neljä ruutua, mutta ei, ei millään! Menin keittiöön ja aloin ruuan tekoon muina mummoina ja juuri kun olin pilkkomassa salaattia kulhoon, tuli mieleeni Martti ! - Martti hän oli! Neljä kirjainta, olisiko Mara? - Niin se löytyi.


      • c c

        Muistin lapsuudesta tuon sanan pilkkumi, mutta alumni piti googlettaa, oli minulle outo sana.
        Kun yhteenlaskuni epäonnistui, uusilla numeroilla viesti ei lähtenytkään. Eipä tuossa vahinkoa tapahtunut.
        Äitini sanoi lautasia taltrikeiksi, siivilää tuslaksi... ja mitä niit ny olikaan?


      • Merilii
        c c kirjoitti:

        Muistin lapsuudesta tuon sanan pilkkumi, mutta alumni piti googlettaa, oli minulle outo sana.
        Kun yhteenlaskuni epäonnistui, uusilla numeroilla viesti ei lähtenytkään. Eipä tuossa vahinkoa tapahtunut.
        Äitini sanoi lautasia taltrikeiksi, siivilää tuslaksi... ja mitä niit ny olikaan?

        Eeva valittiin Heisingin yliopiston 'Vuoden alumniksi' joskus 1990- luvun puolivälissä, tarkkaa vuotta en muista, siinä alumnijuhlassa näin hänet. Tosi miellyttävä henkilö.


    • *Kukkahame*

      Terveiset lähijärven rannalta, muutamia pilkkijöitä seurasin toimissaan, ykstoikkoista oli se varttitunti jonka katselin rannalta ei noussut minkäänlaista saalista, olisin sen erottanut olivat niin lähellä rantaa.
      Sää on leuto -1.5 mutta ilman kosteus tekee siitä pienenkin tuulenvireen kanssa melko raa'an, poskissa tuntui viima epämiellyttävänä.

      Minullakin pyöreä pöytä johon 2 lisälevyä, niitä on vähemmän käytetty vain silloin kun on vieraita ja ehkä jotain tarjottavaa?
      On vaan niin raskasta puuta etten enää yksin saa levennettyä enkä kasattua.

      Näyttää olevan kaupoilla asiakkaita sunnuntaisinkin tulin City-marketin ja S-marketin ohi ja parkkipaikoilla oli kussakin useita kymmeniä autoja.
      Muistan kun tuli tämä sunnuntain aukiolo kaikille kaupoille oli kovaa polemiikkia että ihmisten vapaat viimeisetkin tunnit teetätetään töitä, hyvän vastaanoton se kuitenkin lopulta sai ja ovet aukeaa joka päivä.
      Piti minunkin asiaa kannattaa hain hedelmiä.

    • No ensin obligatorinen maininta keittiön pöydästä...soikea on, sekin jostain tavaranvaihtotorilta aikoinaan hilattu. Juuri istuimme aamukahvilla siinä, ja sitten ajoin Matin uuelleen nukkumaan pariks tunniks. Ei suurempi probleemi ole kuitenkaan tää nukkuminen, kun toinen on illanvirkku ja toinen illantorkku.

      Kevättä ootamme kyllä kovasti, lisääntyy kävely, ja kyl se jonkinlainen kesäauto on hankittava. Kelpaisi ihan jonkinlainen kottero. Olihan Matilla auto, mutta sumpli sen Espoossa pois, ei talvella autoa tarvita, jäisi liikunta liian vähiin.

      Jännä kokeilukin meneillään, opinko pelaamaan shakkia, jota en ole koskaan kuvitellutkaan oppivani. Matti aikamoinen mestari ja kärsivällinen opettaja. Nappuloitten nimet on jo muistissa, hyvää kärsivällisyyden ja keskittymisen oppimista shakki minulle. Järjetön järjestelmättömyydessäni.

      • On kertnut jj

        Oli uusi auto jjoutavalla kun asui silloin sen omistajattaren kansa ja kesämökkitöitähän teki sitten korvaukseksi kesäisin mutta saatuaan sieltä lähdön ei sitä voi toisen autoa mukkaasa ottaa.


      • On kertnut jj kirjoitti:

        Oli uusi auto jjoutavalla kun asui silloin sen omistajattaren kansa ja kesämökkitöitähän teki sitten korvaukseksi kesäisin mutta saatuaan sieltä lähdön ei sitä voi toisen autoa mukkaasa ottaa.

        Ooppas nyt höyrimättä vastoin parempaa tietoa.


      • uteeelias
        sus.morsian kirjoitti:

        Ooppas nyt höyrimättä vastoin parempaa tietoa.

        Mikäs on rouvan etunimi, kun sulhasensa nimen täällä mainitsee olisi taspauolista sanoa omansa. Vai oletko kotonakin hänelle susmorsian ?


      • ylleine morsein
        uteeelias kirjoitti:

        Mikäs on rouvan etunimi, kun sulhasensa nimen täällä mainitsee olisi taspauolista sanoa omansa. Vai oletko kotonakin hänelle susmorsian ?

        http://nyt.fi/wumo/s1305921095870


      • Matti asu

      • varo auervaaraa -
        Matti asu kirjoitti:

        sen lesken luona se asu sillo

        Rakkaus voi lopahtaa pianki tässä ijässä, ootahan kun oikea luonne paljastuu,


      • rouva vaan
        Matti asu kirjoitti:

        sen lesken luona se asu sillo

        Matilla on ollu pyydykset monessa paikassa........tunnetaan


      • toivottavast pysyvät

        siellä, on vakka kantesa valinna


      • Lorena

        Kyllä rakkaus tekee hyvää puolin ja toisin, tuloksena punottavat posket ja onnellinen mieli
        Iloa se Matti varmasti tuo susin eloon.

        Kauan sitten lautalla lauleli Matti-artisti joka noin vuosi sitten siirtyi enkelikuoroon, todella kaunis sisältörikas ääni. Tällä levyllä on ajan patinan tuomaa rahinaa, haitanneeko tuo mitään nautitaan musiikin tuomasta tunteesta.

        https://www.youtube.com/watch?v=xDwnjbEaiEA


    • Pyöreäpöytäisten kerhoon lukeudun minäkin, vaikka se tosin soikeana mahduttaa useamman ruokailijan.

      Enpä juuri muulloin siinä istukkaan, aamiaiseni tuon työpöydälle. Kylläpä nukuinkin pitkään, vasta heräsin ja kahvin laitoin valumaan ja sämpylän leivänpaahtimeen.

      Taisi tulla liikuntaa eilen normaalia enemmän, kun Myyrmannissa ravasin aikani ostoksilla. Pitänee nyt saada aamukahvit, ja uutiset kuunneltua.

      Hyvä hetki edessä, samoin toivotan muillekin !

      PS.
      Huomenna saan tikit pois jalastani ja pääsen saunaan, se on juhlaa se:D

    • *Kukkahame*

      Oli pitkät unet aamusta, heräsin keskiyöllä en tiedä mihin ja valvoin jonkin aikaa kunnes taas uni vei mennessään hyvä niin koska tarvitsen pitkät unet.

      Minulla ei ole muuta käsitystä shakista kuin kello pitää olla ja miettiäkin täytyy paljon! :-))
      Muita lautapelejä pelattiin paljon ne olivat pelastus huonoilla keleillä pysyivät joten kuten paikoillaan, Tammi, Domino, Mylly ja Yatzy tulivat mieleen.

      Vilkaisu mittariin kertoo 0-säästä ja päivän ennuste jatkuu iltaan saakka 0-linjalla, viikon mittaan voi lumisadettakin esiintyä talvella pitää ollakin lunta ja pikupakkaset sopisi myös kuviin.
      Parasta kaikessa olisi hyvä pysyä ehjänä, "lankeilematta", hyvin on muistissa kun eräänä keväänä kävi huonosti ja sain varpaista reiteen saakka yltävän kipsin.
      Onhan tämä elämä ollut melkoista kompurointia tänne on selvitty suhteellisen hyvässä kunnossa vaikka sen itse sanonkin, sairauksia on ollut ja tullut jäädäkseen niiden kanssa on tultu kohtuudella toimeen.

    • Lorena*

      Nyt olen taas valmiina päivän mittelöihin. Aamupala nykyisin niistä uusista
      Alku kokojyvä kaurahiutaleista keitetty puuro ei mitään lisukkeita, ainoastaan aitoja hiutaleita. Tästä puurosta sitä vatsakin pitää. Sitten kahvikupponen kaiken päälle.

      Olen lopettanut hiilihapollisten juomien käytön, ainoastaan harvoin käytän, muutenkin vuosi on tullut tsekattua aterioiden kannalta uudeksi.

      Onneksi mennyttä on takavuoden -13 kompuroimiset, hyvin parantui 6kk ortoosi jalassa.Käytössä ovat todella hyvät Ice-Buckit liukkailla teillä. Ostin Nanocrip- pohjustetut sukset koska pitää saada itsensä liikkeelle ulkoilmaan, jäällä ovat hyvät tasaiset ladut jotka estävät pyllähdykset.

      Ip:llä sitten naisten kerhoon jossa aiheena karjalaiset perinneruuat. Itseasiassa
      leivoin posiolaisia kampanisuja vaihteeksi. Tosin Posio paikkakuntana on paremminkin Lapin aluetta. Aamun lehdessä joku liike mainosti HK Sinen lenkki vain 0,99€ / kpl. Eipä taida lenkki kovin lihaisa olla, mitähän muovisukassa oleva
      täyte on ?

      Nautitaan keskitalven raikkaista päivistä, hauska on seurata Kurre Oravaisten vierailuja lintulaudoilla puhumattakaan pikkulinnuista punatulkut, tiaiset, mustarastaat ym joiden laji jää usein tunnistmatta. Huomenna päivä uusi ja uudet kujeet näillä mennään.

    • musiikkia .
      • konduktööri

    • c c

      Yhtään punatulkkuhavaintoa en ole tehnyt moneen talveen. Keväällä kuulemma katoavat havumetsiin pesimään. Lienevätkö vähentyneet?

      Kulmikkaan keittiöpöydän ääressä päiväkahviani litkin. Olisi mukava saatteeksi mutustella vaikka täytekeksejä, mutta heti ne näkyisivät aamulla vaakalukemissa.

      Toki valmiiksi laiska ja saamaton olo. On se lähdettävä aluksi vaikka lattiapintoja imuroimaan.

    • *Kukkahame*

      Punatulkut ovat musikaalista lahkoa, samalla äänellä laulavat kai emot ja urokset kuunnelkaa vaikka.....http://www.lintukuva.fi/lajikuvat/pyrpyr/

      En ole nähnyt ainuttakaan tulkkua, tänä talvena, löytävät eineensä metsistä, kyllä neilmaantuu pakkasilla.
      Pikkuvarpusia on ollut pyrähtelemässä, naapurilla on tiheä tuija-aita sieltä pöllähtävät lintulaudalle, kovasti auttavat metsäkyyhkysten ruokinnassa, en ole seurannut mitä ne sieltä lintulaudalta eivät hyväksy ja kyyhkyt syövät auringonkukan kuoretkin.

      Oletko cc dietillä kun joka aamu punnitset?
      Ihan näin ohimennen kerron että olen ollut jaloistani kivulias erään lääkkeen vaikutuksesta (allergia) enkä aina mene jääkaapille kun jotain tekee mieli, tuloksena vuodessa -4kg, "ei huono"!

      • *Kh*

    • luonnonystävä*

      Talletan nämä *Kukkahameen* sivut kirjanmerkkeihin. Ovat sen arvoiset.

      • *Kukkahame*

        Sitä mieltä minäkin sivuista olen, voi seurata kuvin joita on kaikilta vuodeajoilta.
        Haku on helppoa aakkosjärjestyksessä.

        Jäädään kevään odotuksiin sitä ne lintusetkin odottavat!


      • krenatiini

        Enemmän sekaannusta kuin uudistusta nämä 24-uudistukset. Voihan tähäkin tottua. Kirjautuminen vielä hakusessa. Pitäneekö googlesta kaavakkeella anoa?


      • cöpenick
        *Kukkahame* kirjoitti:

        Sitä mieltä minäkin sivuista olen, voi seurata kuvin joita on kaikilta vuodeajoilta.
        Haku on helppoa aakkosjärjestyksessä.

        Jäädään kevään odotuksiin sitä ne lintusetkin odottavat!

        Naakkaparvi on pilaamassa osaksi pikkulinnuille tarkoitettua pöytää. Laitan keltasirkuille ja fasaaneille kauraa lumelle tampatulle alueelle.
        Nokkelat varislinnut katsovat, että nälkäisiä sitä mekin ollaan, älä ja isäntä meitä pois. Jos ajan ne pois, eivät ne rohkeat juuttaan kotkat kauaksi lennä, mutta keltasirkut lehahtavat lentoon ja menevät tarkkailemaan tilannetta kauempaa puiden latvoista.
        Käpytikka ja orava siinä käy, mutta saatuaan murkinaa, ne häipyvät. Naakka tarvitsee desinverran kauraa päivässä, mut niitä on sata ja pikkulinnut niitä pelkää.


      • jakolasku
        cöpenick kirjoitti:

        Naakkaparvi on pilaamassa osaksi pikkulinnuille tarkoitettua pöytää. Laitan keltasirkuille ja fasaaneille kauraa lumelle tampatulle alueelle.
        Nokkelat varislinnut katsovat, että nälkäisiä sitä mekin ollaan, älä ja isäntä meitä pois. Jos ajan ne pois, eivät ne rohkeat juuttaan kotkat kauaksi lennä, mutta keltasirkut lehahtavat lentoon ja menevät tarkkailemaan tilannetta kauempaa puiden latvoista.
        Käpytikka ja orava siinä käy, mutta saatuaan murkinaa, ne häipyvät. Naakka tarvitsee desinverran kauraa päivässä, mut niitä on sata ja pikkulinnut niitä pelkää.

        Katselin päivällä tovin eenettiä, pikkulinnuilla oli messevää hetken mutta naakat taas saapui ja talipallot hupeni. Yllätys oli melkoinen kun saapui kyyhky ja naakat sinkosi heti kauemmaksi.


      • Kukkahame

        Meidän ruokailupaikalla viihtyvät varpuset ja keltasirkut kyyhkyjen kanssa rauhassa ruokailevat, kyyhkyt pelästyvät pientäkin liikettä ikkunassa yritänkin seurata niitä verhon takaa.
        Naakkoja ei ole tänä talvena ollut montakaan kertaa syöttöpaikalla.
        Talipallot eivät kelpaa kenellekään, vein ne jo männyn runkoon vaan en ole kertaakaan nähnyt että olisi joku ollut niitä nokkimassa.

        Mitähän tämäkin päivä tuo tullessaan, aamu on ollut hyvin vaikea verensokerit pohjalukemissa ja näkökentässä vain jo tutuksi tullut kuvio, tuoremehulla ja hunajalla päiväni alotin.
        Odottelua mittailua onhan tässä ollut kymmenien vuosien varrella jos jonkinlaista kokemusta ja tämä on taas yksi niistä vaikeimmista.

        Jo kolmatta kertaa jatkan kahvi ja voileipä hupenee vähin erin, läheisilleni en rohkene soittaa vasta kun tunnen vointini paremmaksi, tunnen selättäväni tämänkin ongelman yksin, kirjoittaminenkin helpottaa.
        Kerran olen joutunut menemään terveyskeskuksen päivystykseen sokerin takia ja pari kertaa nenäverenvuodon takia vuoden sisällä.

        Pyöreä pöytä on tarpeen hyvässä ja hädässä.


    • kenen sivut

      Eikös ne ole Birdlifen sivut.

    • fundsija 1

      ONKO SIITÄ JO NIIN KAUAN

      Moottorilla varustetuista kulkuvälineistä näin ensimmäiseksi lentokoneen tai oikeastaan kaksi yhdellä kertaa. Lensivät matalalla mökkimme ylitse. Varmasti saksalaisia, suomalaiskoneita ei todennäköisesti riittänyt yhtä enempää samanaikaisesti Lapin partiolennoille kevätkesällä 1943 tai -44. Kevätkesää se oli, koska maassa oli vielä lumipälviä eikä minulla ollut kenkiä. Me lapset huiskutimme niille ja äiti torui myöhemmin. Olisi kuulemma pitänyt mennä piiloon, jos vaikka venäläisiä ne koneet. Seuraavaksi näin kuorma-autoja. Heräsin kai evakkomatkalla Kitisen rannalla jossain Moskuvaaran kohdalla. Ainakin kartan perusteella tuntuu luonnolliselta aloittaa matka auton lavalla Rovaniemeä kohti. Itse olin ilmeisesti nukahtanut velipojan kantaessa minua kotirannassa odottaneeseen veneeseen. Minulla ei ole minkäänlaista muistikuvaa siitä matkasta ennen nostamistani auton lavalle. Kuin unen lävitse muistikuva; joku aikuinen sanoo höökivaunu ja erotan rungosta kasvavan ison oksan, tietysti tykinpiipun. Ohitamme paikan pysähtymättä, nukahdan udelleen mutta herään aikuisten työntäessä kovasti huojuvaa autoamme. Äänekkäitä sanoja, joita me källit emme saaneet sanoa. Kolme saksalaista sotilasta papattavilla pyörillä, päässään ihmeelliset lakit, kasvoilla silmien peittona jotain, jonka tarkoitus selvisi minulle paljon myöhemmin, suojalasit, ja kaikilla selässä pyssy.
      Rovaniemi, joku nostaa minut alas. Harmaapukuiset tädit jakavat isoista kattiloista keittoa, minäkin saan lautasellisen ja palasen tummaa leipää. Huomioni kiinnittyy uhkaavasti puhisevaan hirviöön, sen takaosassa on kasa pilkottuja puita ja se niistää nokkansa, niin että valkoista höyryä suihkuaa hetken sen sieraimista. Sitten näen, että sillä on monta pyörää ja vasta sitten tajuan, että sen katolta nousee savua ja hirviön takana on taloja, joissa on paljon ikkunoita.
      Äiti selittää jotain, en vain pysty muistamaan mitään siitä. Jossain vaiheessa ahtaudumme monen muun evakkomatkalaisen tavoin yhteen näistä suurista taloista. Siellä ei ole yhtään pöytää, keskellä tupaa vain käytävä ja sen molemmilla puolilla puutuoleja. Niiden yläpuolella jonkinlaisia verkkotelineitä. Telineitä on vähemmän kuin lapsia tässä tuvassa, niinpä minä joudun monen muun lapsen tavoin nukkumaan tuolien alla olevien matkatavaroiden joukossa. En ole selvittänyt evakkomatkani ensivaiheita koskaan, jossain taustalla pyörii sana Kannus ja hevoskyyti. Oletan kuitenkin, että Kannus oli ensietappi ja sieltä junalla tai autolla Kalajoelle . Loppumatka sitten hevoskyydillä evakkopaikkaamme Lohtajalle. Kamiina, sähkölamppu ja katkaisija. Huone kahdelle aikuiselle ja seitsemälle lapselle, kolme sisaruksistani Ruotsissa.
      Oma evakkomatkani vielä hetken kesken.

    • *Kukkahame*

      Ensimmäisestä evakkomatkasta en muista mitään, kerrottu on että nyyttinä kantoi kukin vuorollaan juna-asemalle.
      Ei saanut ottaa mitään mukaan voi oliko niin ettei ehditty ottaa vaan pakoon oli päästävä, jälkeenpäin kuulin että oli niin kiire pois ettei jääty sodan jalkoihin, oli siinä varmaan muutakin.

      Toisesta lähdöstä on pätkittäin muistikuvia.
      Muistan lämpimän kesäisen päivän veljeni syötti lampaille jotain ruohoa rinteessä. Kuin tyhjästä ilmestyi lentokone lentäen matalalla muistan vieläkin sen äänen joka vihloi korvia, kone tuli järven suunnalta ja jatkoi matkaa ammuttuaan pari kertaa, niin minulle kerrottiin että niitä ne pamaukset olivat.

      Seuraava muistikuva jostain pienestä mökistä jossa oli naisia ja me lapset olimme naisten sylissä, ahdasta oli ja kaikki itkivät ja voivottelivat ääneen, selvisi että myöhemmin että se tila oli asemamiehen joku mökki.
      Desantteja oli pudotettu rautatielle ja sotilaat sulloivat meidät "turvaan".

      Olimme yhtäpäätä junassa kai useamman viikon, mukana kaikki tavarat mitä matkaan otettiin mukaan, karjaa kultettivat vapaaehtoiset maanteillä pois sodan jaloista.
      Usein oli poistuttava junasta kun oli pommivaara, niistä jotain kauhukuvia vieläkin joskus tulee kuin taustapeilistä mieleen, sisareni kanssa joskus muistelemme sitä loputtoman pitkää ja pelkoa täynnä olevaa matkan tekoa.

      Asuimme Kauhavalla eräällä koululla meitä oli useampi perhe sinne majoitettu,
      istuin joka päivä ja odotin isää kotiin, jopa söinkin ison kiven päällä ettei isä vain sillä aikaa olisi tullut salaa.
      Isä oli sodassa oman hevosen kanssa kuljettamassa auttamassa haavoittuneita, ja siellä jossain kentällä liikkuessa haavoittui jalkaan, ja tulihan hän sieltä pitkin tietä ajallaan omalla Pekka-ruunallaan, mutta se tie olikin aivan muualla kuin Pohjanmaalla.

      Kun nyt tulee Ukrainan tilanteesta kuvina, uutisina ja artikkeleina ei voi välttyä muistamasta omia kokemuksia.

    • Marraskuun 30 päivä 1939 alkoivat pommitukset Helsingissä. Ensimmäiset pommit osuivat Hietaniemeen ja Kampin alueelle, muutaman korttelin päästä kotiani. Niistä en muista mitään, mutta evakkoon lähdimme seuraavana päivänä Lohjan saareen myöhään illalla.
      Oli hirveä pakkanen istuessamme siskon kanssa tupaten täyteen ahdetun kuorma-auton lavalla täkki ympärillämme.

      Muistan iltataivaan loimunneen tulipunaisena, ja ihmisten paniikissa huutavan katujen varrella päästäkseen kyytiin. Joku mies kiroili ja ampui laukauksen jälkeemme, kaikki tuo herätti meissä siskon kanssa kauhua.

      Helsingin asukasluku oli silloin n. 250.000, ja kaupunkiin jäi vain 64.000 ihmistä. Itse Lohjansaaren ajasta jäi vain hyviä muistoja tolppakelkka lasketteluista, ja joulunvietto yläkerran hellahuoneessa.

      Myöhemmin oli edessä pitkä evakkomatka junalla Tornion kautta Ruotsiin, Gotlantiin saakka. Vanerikyltti roikkui kaulassa yötä päivää metalliketjulla, isosisko oli silloin pienen maailmani ainoa lohtu ja turva.

      Vasta maalaiselämä Ruotsissa tuotantoeläimineen, kissoineen ja koirineen, sai nopeasti sopeutumaan, varsinkin Bessie ajokoira otti heti minut "hoiviinsa" seuraten minua kaikkialle, jopa sänkyni jalkopäähän.

      Kummasti nuo edelliset muistelot, nostivat mieleen tuon ajan vaiheet, vaikka vasta tammikuussa täytin 4 vuotta.

      PS. Ei onnistu nyt kirjautuminen, systeemi nikottelee vielä, hyvää huomenta kuitenkin:D
      terveisin sini-sirkku

    • Kukkahame

      Plus asteellinen mittarissa, pieni vesisade herätti ropinallaan jo ajoissa, kahvit ja voileivät nautittu, siispä Hyvää Huomenta!
      Jos mitään parempaa ei mieleeni juolahda saavat toisen lapseni perhe nauttia lettukekkereistä, silloin tällöin pitää yllättää iloisesti.
      Hillolla kermavaahdolla ja kahvin kera, aidossa voissapaistetut letut tekee kauppansa, vaihdilla vati tyhjenee mukavalta tuntuu seurata herkuttelua, itse noistaherkuista en erikoisemmin pidä.
      Tänään on Waltterin nimipäivä ja torstai luvassa ohutrta lumisadetta mutta vedeltä tuo vaikuttaa.

      Vielä ehdin kutoa erästä syntymäpäivälahjaksi tarkoitettua kudelmaa, tein jo yhden joulun alla ja nyt toinenkin kauppakamu saa omansa, hän ilmaisi sumeilematta halusta saada samanlainen hartian lämmitin, sen hän saa muutaman päivän päästä yllätyksenä.
      Onneksi sormen toimii onhan aamuisin kirjoittaminen hyvää verryttelyä, vaikka
      tarkkana on oltava ettei tekstistä tulee sekavaa kun olen saanut aikaiseksi näillä samoilla sormilla vahinkoakin, olen hukannut oikolukuohjelman ja enpä ole muistanut pyytää apua, no joku päivä koska tämä vika kyllä saadaan korjattua.

      Tällaisilla ajatuksilla aloitan aamuni, luja tahto on toteuttaa kertomani...!

      Piti poistaa tähtöset ;-(((

    • Kukkahame

      Kävin lukasemassa kirjoituksenne.
      Mukavaa ja mielenkiintoista muistelut jokainen siitä minkä halusi antaa sivulle jaettavaksi toisten kirjoittajien kesken, mielenkiintoinen ja sopuisa kirjoitelmamokonaisuus.

      Onhan tässä vielä kynän nysä ja paperiakin jos mieliin juolahtaa.

      Kyllä me ollaan hyviä kun toimeen tartutaan.....Kiitokset!

      • Lorena

        Ketju on täynnä mitä moninaisempia elämän kokemuksia tämän päivän malliin. Ilahduttaa, kukaan kirjoittaja ei ole jämähtänyt siihen harmaaseen arkeen, vaan huomaamilloin minkin puun oksalta tai puskan juuren ympäriltä elämää sellaisena kun se menee.

        Hauska huomata linnutkin ovat näitä talven parhaita hauskuttajia, joitakin liverryksiä voi kuulla puiden oksilta. Mutta missä linnut yönsä viettävät yleensä. Jätin auton yöksi ulos lämmitin tolppaan, aamulla sitten katsoin konepellin alle, sieltä pyrähti lentoon pari pikkulintua. Kuinka niille olisi käynyt jos olisin startannut matkaan siitä paikkaa?

        Nyt tämä pännän pätkän terä alkaa tylsymään, siis lumisateista sunnuntaipäivää, on muuten heleän helmikuun eka päivä.


    • MMXV

      Ei ole täällä ilima heleää, räntää tulee tasaiseen tahtiin, käväsin lapioimassa auraus vallin oli melkosen painavaa tavaraa lumi on kovasti vesipitoista.

      Linnuista on aina juttua tuossa olen seurannut mustarastaita ja kun herra syö, emännät odottavat vuoroaa!

      SM-hiihdon pariin, ja sienikeittoa lautaselle hmmmmm, nam.

    • Turun seutu lie maamme vähälumisin ja leudoinkin alue, siihen tulokseen tulee kun ilmatieteen laitoksen meteorologien raportteja kuuntelee ja katselee. Pitemmän aikaa lämpömittarikin on näyttänyt suojakelejä. Viime yönä lunta on tullut sen verran että viimeiset auton jäljet vaan olivat aamulla näkyvissä.
      Ja kuten tavallista uusi lumi aiheuttaa ilman jäähtymisen. Maisemat olivat muuttuneet kauniiksi, kun pieni pakkanen oli huurrutanut puut ja pensaat valkoisiksi. Ikkunasta sai katsella päivän vaaletessa satumaisemaa. Ja oli niin hiljaista.

      Tämä aamu ei sujunut ihan entisen kaavan mukaan, sillä Turun Sanomat ei ollutkaan oven välissä vaikka kello ol jo puoli kuusi. Yleensä jo neljältä tulee.
      Laittelin viivytellen aamukahvia tulemaan ja rakentelin ruisviipaleen maistuvin päällystein. Kun ei vieläkään lehti kolahtanut, soitin jakelupäivystykseen. Sinne olikin jakaja ottanut yhteyttä ja kertonut vakituisen sairastumisesta. Sanoi saavansa lehdet jaetuksi kahdeksaan mennessä.
      Ristisanatehtävä sai olla aamukahvin kylkiäisenä, mutta yhden kupillisen säästin lehteä varten, joka tulikin puoli kahdeksan aikaan.

      TV kakkoselta on tullut mieliohjelmaa,talviurheilua hiihtoa ja taitoluistelua. Loppunäytöksen tallennan myöhempää katselua varten.
      Saksalaisen poliisisarjan Stolbergin tietysti katson ja myöhäisillassa tulee nyt kolmas kaksiosainen Arne Dahlin rikossarja Vuoren huipulle. Kaksi edellistä olen katsonut, ne ovat olleet sopivan monimutkaisia juttuja, jossa saa todella päätänsä vaivata syyllisiä arvuutellakseen. Tämän jälkeen esitetään vielä neljäs rikostarina.

      ps. Minun keittiön pöytäni on ovaali, jos pöydän molemmat klaffipäät on ylös tuettuina. Sitäkin pöydän kokoa välillä tarvitaan. Minulle yksin riittää puoliovaali, kun ikkunapuolen klaffiosa on alhaalla.

    • Kukkahame

      Tunti sitten menin ulos ja siellä satoi silkkaa vettä, pesin auton niillä sadepisaroilla, en tiedä miltä huomenna päivänvalossa pinta näyttää, pyhätyö jne,,, tarkoitus oli kyllä hyvä.
      Siihen sitten muutama koirankusettajakin ilmestyi meillä oli rattosa tuokio, ihmettelin kuinka kyväkäytöksisiä koiria talossamme onkaan, ei haukkumista ei vasten hyppimistä, kilttiä nuuskimista ja hännän heilutusta.
      Vaan eipä siinä kauan hyvää tunnelmaa kestänyt kun yksi matalajalkanen tuli kuvioihin ja alotti sen päiväsen räksytyksen, onneksi oli yksi miehistä joka otti talutushihnan ja vei roskakatoksen aitaan mokoman kiinni, loppui räksytys ja alkoi uikutus.

      Nyt lupailtiin sateen jälkeen yhdessä tehdä lumityöt se on antoisaa henkisestikin, ja ruumiillisesta kunnosta puhumattakaan, hienoa sanon minä.
      Siinä joku lupailu järjestää kevätkahvikekkerit se tuntui hienolta idealta on meillä joskus talkoiden yhteydessä istuttu yhteiseen kahvipäytään, ja istuttukin kauan juttelemassa vaan kevätillan viileys pistää siirtymään lämpimään sisätiloihin kukin omiin tiloihin.

      Voi että tuntui hyvältä tuo ulkoilma sateen puhdistama ja leuto sää, yksi uusi asukaskin tuli tavattua, mieli on virkeä ja pian Nukku-Matti kaataa lakanoihin!

      Kuten Jussi Jurkka aikoinaan toivotteli, teen sen nytt minäkin

      Hyvää Ötyä!

      • pullaulla

        Luin aikaisempia kirjoitiksia --nekun on "sielä sun täälä" saa kyllä olla päivämääristä tarkkana että pysyy juonessa mukana .
        Niin sitähän minun pitikin kysyä joko Kukkahame olosi on parempi --kun olit pikkusen allapäin --sen sokerin kanssa . On se tarkka paikka --varsinkin syömisen suhteen . Mutta onneksi hallitset tilanteen ,etkä mene paniikkiin .
        hyvää päivänjatkoa kaikille ---

        Niin se pöytä ei ole pyöreä --
        minä juon aamukahvin olohuoneessa seuraan TVlähetystä Suomenpuolelta . Ja aina olen ennen sitä jo käynyt Jerrynkanssa ulkona eka pissa keikka.
        Keittiönpöydän ääressä kyllä syön ja illalla istun pelaamassa pasianssia .. ennen nukkumaanmenoa -- se on tullut rutiiniksi , ja rauhottaa kummasti


      • Kukkahame
        pullaulla kirjoitti:

        Luin aikaisempia kirjoitiksia --nekun on "sielä sun täälä" saa kyllä olla päivämääristä tarkkana että pysyy juonessa mukana .
        Niin sitähän minun pitikin kysyä joko Kukkahame olosi on parempi --kun olit pikkusen allapäin --sen sokerin kanssa . On se tarkka paikka --varsinkin syömisen suhteen . Mutta onneksi hallitset tilanteen ,etkä mene paniikkiin .
        hyvää päivänjatkoa kaikille ---

        Niin se pöytä ei ole pyöreä --
        minä juon aamukahvin olohuoneessa seuraan TVlähetystä Suomenpuolelta . Ja aina olen ennen sitä jo käynyt Jerrynkanssa ulkona eka pissa keikka.
        Keittiönpöydän ääressä kyllä syön ja illalla istun pelaamassa pasianssia .. ennen nukkumaanmenoa -- se on tullut rutiiniksi , ja rauhottaa kummasti

        Kiitos kysymästä, oli käytävä asiantuntijan puheilla, minulta pudonnut painoa viime syksystä n 5 kg ja se on yksi tekijä, pitkäaikaista pitää vähentää hiukan ja ruokainsuliiniakin hiukan mutta tarkkaillen.

        Kyllä se tästä petraa terveyden hoitajalla oli aikaa ja käytiin läpi minun pistosvihkoa ja historiaa, toivonmukaan saan kaiken taas kuntoon, meillä on oikein mukavat ja hyvät neuvonantajat.

        Minullakin pasianssit illan rauhoittamiseen mieluista puuhaa! ;-))


      • Kukkahame

        En löytänyt sitä aamuista kirjoitustani, olenkohan vielä pyörryksissä vai onko se poistettu, olisin vain lukenut mitä kirjoitin koska oloni ja ajatteluni oli huonovointisuuden vuoksi aivan nollarajalla, oli kuitenkin yritettävä käyttää sormia ja aivoja.


      • ei-me-olla-danske
        Kukkahame kirjoitti:

        En löytänyt sitä aamuista kirjoitustani, olenkohan vielä pyörryksissä vai onko se poistettu, olisin vain lukenut mitä kirjoitin koska oloni ja ajatteluni oli huonovointisuuden vuoksi aivan nollarajalla, oli kuitenkin yritettävä käyttää sormia ja aivoja.

        Ennen oli se sinistetty 70 myös sivun alareunassa. Nyt pitää Home näppäimellä nostaa sivun alkuun. Joku asia selkeämpi kuin ennen, mutta kokonaisvaikutelma "uudistukseksta" ansaitsee lainausmerkit.
        Joku vanha palstalainen totesi, että palstaa tullaan petraamaan vielä piankin ylläpidon toimesta.


    • HAL...OOOOOO

      Sama häirintä jatkuu se on varmaa, ala-arvoisilla huomautuksilla ja poistoilla
      olisiko MITÄÄN TEHTÄVISSÄ

    • tallessaon

      Tuolla se kukkahameen aamullinen kirjoitus on cc ja jakolaskun naakkajuttujen jälkeen. Siinä kerrotaan miten on huono olo ja alhaiset sieriarvot. Eikö pitäisi lääkäriin jo olla yhteydessä ei kä palstalla valittaa.

      • Kh...kh

        Kun löysit minun ihmettelyni luit varmaan että asia on hoidossa.


    • Kukkahame

      Kävin ikuistamassa lähimetsän lumiset satupuun oksat, luonto on kuitenkin se joka tekee jäljentämätöntä taidetta.
      Hunnutetut puhtaan valkeat puut ja pensaat ovat yön aikana muuttaneet ulkonäköä reilusti,
      orava tutkaili oksistossa ja kuin leikki lumenpudotusta.
      Naapurin tuija-aita oudon näköinen kun nuoret tuijat ovat vinossa joka suuntaan.

      Yöllä istahdin ikkunan viereen seuraamaan tuulettomassa säässä lumisadetta oli runsasta ja rauhallista, autojen katoilla n 15 cm eilisen klo 15 jälkeen satanutta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1812
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1459
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1252
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1245
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1150
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      261
      935
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      922
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      106
      877
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      99
      805
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      674
    Aihe