Vartija epäili -taas kerran - näpistelijäksi

hgkg

Olin tänään s-marketissa. Mukana Lidlistä ostettuja ruokia. Ei ole lokeroita mihin laittaa, eikä aina jaksaisi etsiskellä vartijaa näyttääkseen mitä minulla on mukana jo sisään mennessäni. Kerran jätin kassaneidille ja lopputuloksena joku työntekijöistä astui tomaattieni päälle. Ketsuppia, mutta en minä sitä halunnut, vaan tomaatteja!

Vartija tuli kassojen jälkeen, en ostanut mitään, pyytämään näyttämään mitä talvitakkini etutaskussa oli. Sanoin että et sinä noin vain voi pyytää taskuja tyhjentämään, pitäsi olla näyttöä, että olen jotain pannut taskuuni k.o. kaupassa.

Kysyin häneltä että oletko nähnyt että olen pannut tässä kaupassa olessani jotain taskuuni. Epävarmasti mutta kuitenkin hän sanoi, että kyllä. JOhon totesin, että valehtelet, koska et voi nähdä sellaista mitä ei ole tapahtunut. (Oli kaiketi niin kova hinku tarkastaa taskuni pelkän pärstäkertoimeni perusteella - tuon näköinen kaveri on varmasti keskimääräistä suuremmalla todennäköisyydellä näpistelijä. Missä vaiheessa tietynlaisesta ulkoisesta habituksesta on tullut rikos? JOs minulla olisi liituraitapuuku ja attaseasalkku ja olisin käyttäytynyt kaupassa tasan tarkkaan niin kuin nyt, niin ei varmasti olisi vartija taskuja pyytänyt nähtäväksi. Ulkonäkö ja habitus ei muuten välttämättä kerro paljoakaan ihmisestä. Esim. minulla on varaa ostaa mitä tahansa ruokaa, vaikka pihvilihaa, milloin tahansa, niin paljon kuin jaksan syödä. Ei tarvitse minun ruokaani varastaa.)

Hän sanoi myös, että oli nähnyt minun punnitsevan jotain hedelmiä tai vihanneksia. Taas valhe, koska sellaista en tuossa kaupassa ollut tehnyt.

Sen verran olen oppinut että kuitit säilytän todisteeksi. Ei tarvitse odotella 30 min. poliiseja asian selvittämiseksi, niin kuin kerran Kampissa, S-marketissa. HArvinaisen tolloja vartijoita. Vaikka minulla oli vain yksi tuote, jonka olin ostanut k.o kaupasta ja kuitti sen maksamisesta ja vartijat vielä näkivät kun sen kassalla maksoin, koska ottivat kiinni heti kassan jälkeen, eikä mitään muuta mikä olisi voinut olla k.o kaupasta varatettu niin silti piti kutsua poliisi, joka totesi noeasti että en ole varas.

Lidlin tuotteissa on se hyvä puoli, että niitä ei monia muissa kaupoissa ole tarjolla.

Hupaisinta että vartija oli musta. Luulisi että hän olisi saanut tarpeeksi perusteetonta, töykeää kohtelua pelkän ulkonäkönsä takia, että ei itse pelkän pärstäkertoimen perusteella epäilisi toisia varkaaksi. Mutta se on inhimillistä, sellaisa me kaikki ihmiset olemmea, teemme liian pitkälle meneviä "johtopäätöksiä" toisistamme pelkaän ulkokuoren perustella. Ja vartijan työ vielä tekee ihmisestä vainoharhaisen kyttääjän. Seura ja työ tekevät kaltaisekseen?
"
Se kuuluu ihmisluontoon, että arvioimme toisiamme niillä "tiedoilla mitä sattuu olemaan, ja jos toista ei tunne oikeesti, niin sitten pelkän ulkomuodon perusteella, ja metsään mennään useimmiten.

Ihan samaa pärstäkerrointaktiikkaa noudattavat kaikki vartijat ihonväriinsä katsomatta.

Itse oli aikoinaan kesätöissä, yksi ensimmäisistäni, myymäläetsivänä, se oli titteli silloin. Vain kuukauden pari, ei ollut minun hommaani se. Koulutus oli vain muutaman tunnin luento, mutta sitä kuitenkin teroitettiin päähämme, että ulkonäöstä ei voi päätellä kuka on myymälävaras.

Systeemit on voineet muuttua, mutta uskon vakaasti että tuota teroitetaan edelleen koulutuksessa uusille vartijoille, mutta se vaan käytännön työssä tuppaa unohtumaan.

On helppo sellaisen, jolle edellämainittua tapahtuu kenties kerran vuodessa sanoa minulle, että mitä pienestä valitat, näytä taskusi sisältö ja sillä selvä. Jos sitä tapahtuisikin kerran, kaksi vuodessa niin mikäs siinä, ja kaikkia asiakkaita tarkastettaisiin suunnilleen samassa suhteessa.

Mutta kun osa joutuu pärstäketoimensa takia koko ajan vartijoiden silmätikuksi, niin se ei tunnu ihan kivalta tuollainen, ainakin potentiaaliseksi, varkaaksi, epäilyttäväksi tyypiksi leimaaminen.

16

231

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Syytön

      Aha. Jos sinua epäillään rikoksesta vartijan toimesta, jota et ole tehnyt niin:

      1. Jos vartija väittää, että olet varastanut jotain ja et oikeasti ole niin kerro se vartijalle. Kysy oletko kiinniotettu. Jos et ole niin poistu ja jos olet niin katso kohta 2.

      2. Jos vartija ei vieläkään usko niin vaadi poliisia paikalle. Vartijalla ei ole oikeutta kiinnioton jälkeen päästää sinua menemään ilman, että poliisi tulee sinut vapauttamaan.

      3. Jos kukaan ei soita niin soita itse.

      4. Anna poliisien todeta tilanne eduksesi sitten.

      5. Voit vaatia myös syytettä laittomasta kiinniotosta ja vartija saa sakon ja voi menettää oikeutensa toimia vartijana.

      • procureur

        "Vartijalla ei ole oikeutta kiinnioton jälkeen päästää menemään ilman että poliisi tulee sinut vapauttamaan". Kyllä on sitkeässä tämä harhaluulo vartijoiden keskuudessa. Totta kai voi ja nimenomaan pitää heti vapauttaa jos kiinniotto asian selvittelyn yhteydessä osoittautuu perusteettomaksi. Ei siinä silloin pidä poliisia odotella ja jatkaa perusteetonta kiinniottoa. Pakkokeinolain pykälä tarkoittaa sitä tilannetta, että kiinniotto on aiheellinen, jolloin kiinniotettava on luovutettava poliisille.


      • BenMatlock

        Niin tuntuu edelleen istuvan edelleen lujassa sekin harhaluulo että vartijat ottavat kiinni sen pakkokeinolain mukaisen yleisen kiinniotto-oikeuden pohjalta. Tosin verrattuna Ko. pykälä on löyhempi kuin yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain 28§ 2.mom

        Vertaus: PkL 2.luku 2§: "Jokainen saa ottaa kiinni verekseltään tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn..."

        LYTP 28§ 2.mom "Vartija saa vartioimistehtävää suorittaessaan ottaa kiinni verekseltään tai pakenemasta tavatun rikoksentekijän..."


    • oikeusturva

      "laittomasta kiinniotosta " eli vapaudenriistosta.

    • Semmonen homma

      Joo vaikka siitä.

      Eihän ihmisten ulkonäöstä saisi päätellä, mutta kyllä itse ainakin päättelen. Mölyävä nuorisojoukko housut nilkoissa ja viisi numeroa liian isot hupparit päällään, kuolaava spurgu paskaisissa verkkareissa ja paukkutakki päällä, sliipattu myyntimies halvassa polyesteripuvussa kopio Rolex ranteessa yms. saavat minut kyllä pysymään varuillaan.

    • vartijaPate

      Kirjoittaja ei todellakaan tiedä vartijan sielunmaisemasta yhtään mitään : kaikki asiakkaat, siis jokainen asiakas kaupassa on mahdollinen näpistelijä ! Kaikkia asiakkaita epäillään ihan samalla tavalla, pelkistettysti voisi sanoa, että syyllinen kunnes toisin todistetaan.
      Tämä ja vain tämä on perusolettama, kun asiakas tulee kauppaan.
      Jakomielitautista, mutta totta... :)

    • HuhHUhuhuijaa

      jep. ja parasta mitä ei kannata tehdä on tulla suomi24 kertomaan versioita ja ajatelmia tapahtuneesta. Jos koet että olet oikeasti tullut väärin kohdelluksi / rikoksen uhriksi, niin reklamoi vartiointiliikkeelle tai tee rikosilmoitus.

    • pamputtaja

      kuka tömmöstä kuraa jaksaa edes lukea? kaksi lausetta ja lopetin huonon trollin lukemisen. ps vartijoille vois antaa vapauden jakaa pamppua siltä tuntuessaan!

    • erkkimerkkikö

      Vartija on melkein poliisi, miltei ylipoliisi.

    • Halla-ahon_äänestäjä

      Näytät kassisi vartijalle ja sanot. HYVÄ ETTÄ VALVOTTE NÄITÄ JOTTA VARASTETUN TAVARAN HINTA EI MENE TUOTTEIDEN HINNANNOUSUKSI meille rehellisille, kiitos teille
      tehokas vartija

      Demla Tuija Brax teki varkauden sallituksi ilman rangaistusta
      http://www.janneheikkinen.fi/sakkojen-muuntorangaistus-palautettava-kaleva/ Oikeusministeri Tuija Braxin (Vihr.) vuonna 2008 ajaman lakimuutoksen jälkeen poliisin kirjoittamia sakkoja ei ole voinut enää muuttaa vankeudeksi. Oulun Läänin Kokoomusnuorten mielestä uudistuksen epäonnistuminen tulisi hyväksyä ja sakkojen muuntorangaistus palauttaa välittömästi

      https://www.suomenuutiset.fi/packalen-rikoksesta-seuraa-taas-rangaistus/ Eduskunnassa äänestettiin tänään sakon muuntorangaistuksen palauttamisesta. Tällä hetkellä vain käräjäoikeuden tuomitsemat sakot on voitu muuntaa vankeudeksi niiden jäätyä maksamatta. Perussuomalaisten Tom Packalén teki alkukaudesta lakiesityksen muuntorangaistusmahdollisuuden palauttamisesta myös poliisin antamien rangaistusvaatimusten osalta.

      DEMLAT SUOMALAISTEN KIMPUSSA. Demla Tuija Brax halusi aikanaan erottaa puhemies Joutsenlahden http://www.hs.fi/politiikka/a1305628310954 Brax: Eduskunnan varapuhemies Joutsenlahti vaihdettava Politiikka 14.12.2012 16:58 Helsingin Sanomat

      Mikä on Demla? http://hommaforum.org/index.php?topic=3379.0

      Mutta KANSA YLISTÄÄ JOUTSENLAHTEA http://anssijoutsenlahti.blogspot.fi/ http://anssijoutsenlahti.blogspot.fi/2015/03/eduskuntatyon-lopuksi.html

      Tehkää oikeita ratkaisuja maalisvaaleissa oli viimeinen pätkä TV2 ajankohtaisessa kakkosessa, kun näytettiin MEITÄ KOLMEA POISJÄÄVÄÄ KANSANEDUSTAJAA, JOILLE KANSALAISET HALUSIVAT TUODA KIITOKSIA. Kuva oli 80-luvulta jostain puoluekokouksestamme, näytin kyllä vähän nuoremmalta - peräti poikaselta - nykyiseen verrattuna. Ei ne näytetyt kuvakatkelmat todella pitkiä olleet, mutta kuitenkin kaikki saivat nähdä nämä mieltä lämmittävät kiitokset, joita siis saimme vastaanottaa Jan Vapaavuoren ja Kari Rajamäen kanssa.

      MIKSI KANSA YLISTÄÄ JOUTSENLAHTEA, ESIMERKIKSI http://yle.fi/uutiset/anssi_joutsenlahti_jattaa_eduskunnan__kaksi_hoitajaa_joutuu_tyottomaksi/7741731 Eduskunnan 2. varapuhemies Anssi Joutsenlahti on antanut palkkionsa suoraan Pohjois-Satakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavalle kuntayhtymällä PoSalle. Joutsenlahti jättää eduskunnan, joten rahoilla palkattujen hoitajien työsuhteita ei jatketa.

      MIKSI KANSA INHOAA DEMLA TUIJA "pakkoruotsi" BRAXIA, ESIMERKIKSI Lapin yliopiston lainkäytön professori Jyrki Virolainen kertoo http://jyrkivirolainen.blogspot.fi/2012/10/654.html 6. Oikeusprosessiin jouduttiin, kun oikeusministeriö Tuija Braxin johdolla kieltäytyi suostumasta Ruandan pyyntöön luovuttaa Bazaramba kotimaahansa tuomittavaksi. Prosessi tuli Suomelle kalliiksi. Jarkko Sipilän eilen blogissaan tekemän lopputilityksen mukaan prosessi esitutkinoineen ym. vaiheineen on aiheuttanut ja tulee vielä FB:n vankilassaolon ajalta aiheuttamaan Suomelle kaikkiaan noin viiden (5) miljoonan euron kustannukset; FB on istunut tutkintavankeudessa jo viitisen vuotta

    • tilastokeskus

      Tutkimuksen mukaan henkilökunta ,siivoojat ja vartijat varastaa eniten.

      • BenMatlock

        Ja minkähän tutkimuksen mukaan näin olisi? Laitappa linkkiä


      • kyttäyksenuhri
        BenMatlock kirjoitti:

        Ja minkähän tutkimuksen mukaan näin olisi? Laitappa linkkiä

        Eit tietoa, mutta oon kanssa lukenut samaa mitä tilastokeskus sanailee. Tässä on kuitenkin yksi mielipide, joka tuskin on ainoa.

        http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ksml-oma-vaki-varastaa-kaupoista-eniten/1905380


      • 18plus10

        Koeta nyt edes löytää vähän vahvempaa materiaalia väitteidesi tueksi. Lähes muutamaa päivää vajaat 2 vuotta vanha MTV:n suppea sepustus siitä, että myymälähenkilökuntakin saattaa varastella ei oikein vielä riitä.


      • tutkija--

        Taisi osua ja upota......lopeta ennenkuin jäät kiinni.


      • 18plus10

        Miksi lopettaisin? Minulle nimenomaan maksetaan siitä, että "varastan" toimeksiantajiltani ja kaiken huipuksi maksajana on nimenomaan ne joilta "varastan".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      75
      2290
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      175
      1771
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      162
      1639
    4. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1392
    5. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1388
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      296
      1261
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1119
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1073
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1062
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      55
      958
    Aihe