Hiidenkylällä lopettajaiset?

Järki-käteen-ja-kiinni

Sivistyslautakunta
6 11.03.2015
6
Hiidenkylän koulun oppilasmäärän lasku
1500/12.00.01/2015
SIVLTK
Hiidenkylän koulun esiopetukseen ilmoittautui ensi syksyksi ennakoitua vähemmän oppilaita. Tämä tarkoittaa sitä, että lukukauden 2015 - 2016 alussa kouluun olisi tulossa 19 oppilasta.
Pyhäjärven kaupungin Tulevaisuusstrategian 2013 - 2017 mukaan koulun oppilasmäärän laskiessa pysyvästi alle 20 oppilaan tehdään kouluverkkotarkastelu. Ennusteen mukaan Hiidenkylän koululle ei tule jakossa ennustevuosien aikana yhtenäkään vuonna 20 oppilasta määrän laskiessa kolmen vuoden aikana jo 14 oppilaaseen.
Tulevaisuusstrategiaa laadittaessa pääasiallisena lähtökohtana oli pedagogisesti riittävän suurten kouluyksiköiden säilyttäminen. 20 oppilaan oppilasrajaa voidaan tässssä suhteessa pitää poikkeuksellisen alhaisena. Monipuolisten opetusmenetelmien käyttö, oppilaan sosiaalisten taitojen kehittyminen ja ryhmissä työskentelyn oppiminen vaarantuvat, kun luokassa ei ole riittävästi luokkakavereita.
Pienet kouluyksiköt ovat myös taloudellisesti epäedullisia. Koulun kiinteät kustannukset ja pienet opetusryhmät nostavat oppilaskohtaisia yksikköhintoja isoja yksiköitöä korkeammiksi.
Hiidenkylän koulun oppilasmäärän laskun vuoksi täytyy ryhtyä tarkastelemaan kouluverkon supistamista ja sen vaikutuksia niin opetuksen toteuttamisen kuin taloudenkin osalta. Tarkastelussa on huomioitava koulun oppilaiden järkevä sijoittaminen jatkossa, koulun henkilökunnan sijoittaminen ja koulukiinteistön kohtalo.

Hiidenkylän koulun lakkautuessa ensisijainen oppilaiden uusi lähikoulu olisi Emolahden koulu. Emolahden kouluun koulukuljetusmatka olisi kaikista lyhyin ja sinne muodostuisi pedagogisesti järkevä neljän perusopetusryhmän koulu. Näin yhdysluokkien määrä vähenisi. Tällä hetkellä Emolahdessa on kolme perusopetusryhmää.

Koulukuljetuksien osalta oppilaiden kuljettaminen Emolahteen tulisi saada järjestettyä mahdollisimman jostavasti ja kohtuullisessa ajassa huomioiden oppilaiden ikätason. Kustannuksiin kuljetus ei aiheuttaisi kovin merkittäviä lisäkustannuksia, sillä Hiidenkylän kuljetuksia ei ole järjestetty tähänkään saakka reittiliikenteen autoilla, vaan oman tilausliikenteen avulla, jolloin autot lähtevät Pyhäsalmesta. Pitkien odotusten välttämiseksi olisi kuitenkin varauduttava kustannusten jonkin asteiseen kasvuun.
Henkilöstön sijoittuminen ei aiheuttaisi juurikaan ongelmia, sillä kaupungilla on määräaikaisia työsuhteita, joihin Hiidenkylän henkilökunta voitaisiin osoittaa. Oppilaiden siirtyessä Emolahteen lisääntyisi Emolahden koulun opettajamäärä yhdellä opettajalla, mutta kaupungin kokonaisopettajamäärä vähenisi yhdellä. Hiidenkylän koulun koulunkäyntiavustajalle työpiste löytyisi Ikosen koululta, mistä voitaisiin vähentää yksi määräaikainen koulunkäyntiavustaja. Myöskin Hiidenkylän koulun keittiön ja siivouksen yhdistelmätyöntekijälle olisi vakanssi tiedossa kaupungin muissa työpisteissä. Kokonaisuudessaan Hiidenkylän koulun lakkauttamisella saataisiinn kolmen henkilötyövuoden taloudellinen säästö aikaan.
Koulukiinteistön osalta sivistystoimi maksaa sisäistä vuokraa tekniselle toimelle noin 56 000 € vuodessa. Summa sisältää mm. siivouksen ja laitosmiehen palkkakustannukset sekä energiakulut ja rakennuksen poistot. Kiinteistön jäädessä kaupungille osa kuluista jäisi teknisen toimen kannettaviksi (osa lämmityskuluista, poistot ja osa laitosmiehen kuluista), mutta merkittävä osa niistä poistuisi kokonaan.

Kokonaisuudessaan Hiidenkylän koulun oppilaiden siirtäminen Emolahden kouluun olisi pedagogisesti perusteltua. Emolahden koululla on riittävät ja peruskorjatut tilat vastaan ottaa oppilaat ja opetusryhmistä tulisi järkeviä kahden luokan yhdysluokkia. Liikuntatilojen osalta Emolahden koulun tilanne on yhtä huono kuin Hiidenkylänkin, mutta toisaalta matka Pyhäsalmen tiloihin on lyhyempi ja helpommin järjestettävissä. Negatiivisena asiana oppilaiden kannalta on koulumatkan pidentyminen.
Hiidenkylän koulun sulkeminen toisi merkittävän taloudellisen säästön kiristyvään kuntatalouteen. Kolme henkilötyövuoden ja merkittävän osan kiinteistön hoidon kustannusten leikkaantuminen vähentäisi käyttötalousmenoja vuositasolla runsaat 100 000 €, vaikka koulukuljetusten kustannusten kasvuun varauduttaisiinkin.
Talousarviossa on varauduttu vuoden 2015 osalta Hiidenkylän koulun jatkumiseen myös syksyllä 2015, mutta tämän päätöksen jälkeen on tapahtunut muutos oppilasennusteessa.
Oheismateriaalina nro 1 on 27.2.2015 päivitetty oppilasennuste.

Sivistysjohtajan päätösehdotus:
Sivistyslautakunta päättää esittää kaupungin hallitukselle, että Tulevaisuusstrategian 2013 - 2017 mukaisesti hallitus aloittaa kouluverkkoselvityksen, mikä tässä yhteydessä tarkoittaa Hiidenkylän koulun toiminnan lakkauttamista lukuvuoden 2015 - 2016 alusta lähtien ja järjestää asiaan kuuluvan virallisen lasten huoltajien ja asukkaiden kuulemistilaisuuden Hiidenkylällä.
Päätös:

14

472

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näillä-mennään

      Seuraavaksi emolahti,siellä tilanne sama.

    • myyntiinvaan

      Aivan taksit ajaa jo nyt oppilaat sinne ympäri kylää,samalla ne voi ajaa heidät Ikoseen

      • miettikäätätä

        Paitsi,että eipä taida Ikonen pitkään aikaan vetää noin isoa porukkaa.


    • Umpihangessa

      Alkaako eliitti valikoimaan täälläkin. Nythän oli uutisointia, että isoimmissa kaupungeissa
      avustukset jakautuvat mm. lukioiden osalta jo yksityisiin ja kalliisiin kouluihin.
      Tavallinen kunnan/kaupungin koulu saanee vähemmän...
      Eriarvoisuus on jalkautunut jo koskemaan meidän pienimpiäkin.
      Onko Hiidenkylän koululaisten ikäjakauma mitä luokkaa?
      Pieniä taaperoita, vai isompia?
      Emolahden kouluhan on kuulemma homekouluihin lukeutuva, purettava turhake.
      Mitä maksaa kulkeminen, mitä merkitsee lasten laittaminen pitkille koulumatkoille?
      Asia sisältänee monia asioita. Onko niin, että yksittäinen ope on kyllästynyt
      metsässä olevaan, yksinäisen open harhailuun ja haluaa sieltä pois?

      • Koulukkaan_isä

        Eiköhän se Emolahti ole kylän terveimpiä kouluja, enpä ole kenenkään kuullut puhuvan homeesta.


    • tigriss

      Hiidenkylän koululla on haapajärvinen opettaja. Ajaneeko Emolahteen, verot Haapajärvelle. Liekö koulua ylläpidettäessä laskettu sitä verotuloa miinuksena.
      Miten on maksaako Veikko Tikkanen verojaan Pyhäjärvelle vai viekö ne Kuhmon Kamriin. Maksaako Mauno Ranto verot Pyhäjärvelle vai menevätkö ne Kärsämäen Attendoon. Entä kirkkoherra, entä diakonissa, entä lehtorit Salmen koululla jne.... Ihan hyvää on meno ja meininki. Kaikki loppuu aikanaan, Armonsa ei milloinkaan, sanoo Tarmo Rapo, ent. kirkkovaltuuston puheenjohtaja. Olihan tuo Arto Riihijärvisikin kirjoittanut "Ellin rukouksen" sana sunnuntaiksi. Että kyllä se siitä.

      • T-armostasaatu

        Tanskan mallin mukaan edetään, kukaan päättäjistä ei vaan tiedosta siunailevansa syntyjään kuollutta yhteiskuntamallia; ns. ilman keuhkoja, verenkieroa ja sydäntä olevaa kloonia harvaan asutulle alueelle.


      • Iknenvetää

        Oppilaita vaan ei ole kummassakaan koulussa kuin muutama ensi vuonna.


    • jthryu

      Joutaa kaikki pikkukoulut sulkea, ei ole tarpeeksi kavereita ja syrjäytyy..opettajilla omia suosikkeja ja silmätikkuja.

      • kakkupäältä-kaunis

        Juuri noin,on parasta romuttaa myytti että pienissä kouluissa oppilaat voi hyvin.


      • Uusioajattelu-käyttöön

        Rannankylän suurperheenisä johtaa sivistyslautakunta, ja sehän tietää ja taitaa lapsenteon vaikutukset. Tuskin kuitenkaan kunnan pitää tavallaan yksityisluonteisesti huolehtia kiinteistöjen kunnostus tahi laajennus mainitusta "yksityisyritteliäisyydestä" huolimatta.
        Rantaa tullaan hyysäämään, vaikka Ruotanen on muutaman kilometrin päässä. Järkevää? Ei ole Rannankoulun ylläpitäminen perusteltua, se on mielipiteeni. Ruotaseen mahtuu puheenjohtajan lapset ja muutaman muunkin perheen tenavat kivuttomasti.

        Emolahti on samanlainen itsestään selvä kylälinnake muutaman kilometrin päässä Ikosesta. Pidetään yllä kuin se olisi puolustuslinnake tunne- intressien keppihevosena. Koulun lakkauttaminen ja kiinteistön muuttaminen hieman parempikuntoisille maksukykyisimmille ja yhteisöasumiseen sopeutuville kuntalaisille. on edistyksellistä. Koulukkaat sopivat Ikoseen ja Ikosesta osa lapsia Ruotaseen. Liikennelogistiikkakysymys, suhteellisen näppärä järjestely.

        Hiidenkylän koulu, kiinni myös ja kiinteistö monipalvelu-asumiskäyttöön ikääntyville kyläläisille. Yksi pikkubussi kuljettaa oppilaat vaikka Haapajärvelle.


    • Kalliometsä

      Voi harmi Hiidenkylällä asuvat

    • kaksialaastettariittää

      Kylien arvostettu peruspalvelu, koulu, ei voi hyvin ilman koululaisia, kun lapset käy vähiin, vähiin käy myös keinot yhteiskunnalla tarjota extra-opetusryhmässä laatua muutamalle lapselle isossa kiinteistössä.
      Olisiko porukat aika palata vanhaan "kodeissa koulunurkkaus"- kiertoliikkeeseen?
      Kovin on harmi Pyhäjärven kauimmaisen koulun tila.
      Ranta ja Emolahti kelluvat suojelussa tulevaisuuteen oikeastaan tekemättä yhtikäs mitään, näinkään ei taida olla taloudellisesti järkevää, Pyhäjärvi kuihtuu kuitenkin.

      • joutaakiinni

        Emolahtihan on aivan autokuljetusten varassa,itse kylällä ei ole yhtään lasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      80
      1483
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1235
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1148
    4. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      964
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      144
      960
    6. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      174
      931
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      842
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      814
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      796
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      80
      716
    Aihe