Uusi asunto, vanhat ongelmat

Huolestunutta

Olen muuttanut.

Uusi asunto on huomattavasti uudempi kuin vanha asuntoni, missä altistuin
homeelle (vanha 71 vuodelta, uusi 2000 v.).

Mutta olen silti saanut määrättyjä oireita uudesta asunnosta.

Siellä ei ole ollut samanlainen, yhtä pahasti naamalle iskevä homeongelma kuin
edellisessä asunnossani, mutta siellä on sellainen vieno haju.

Sitä on hieman vaikea kuvailla, paha sanoa olisiko siinä hieman "makeutta"?
Toinen huomio on tunkkaisuus, mikä tulee siitä, kun jossain on poltettu.

Näissä kaupungin asunnoissa ei saa polttaa, joten oletan, että niin ei ole käynyt
tai eihän sitä tiedä.

Tuo toinen haju, jota en osannut kuvailla puolestaan muistutti aika paljon
"siskoni koiran" hajua (hyvin samanlaisia).

Mitä se siis voisi olla?

Voisiko noin uudessa talossa olla hometta? Siellä ei ollut erityisen paljon
kylläkään mitään tuuletuskanavia, ja kaikki luukut olivat olleet säpissä
ties miten pitkään, ennen kun sinne pääsin.

Eräs mikä minulla tulee mieleen, on se, että asunnossa on ollut lemmikkejä.

Joten voisiko homealtistumiseni saada aikaan sen, että "lemmikkipöly" on aiheuttanut
nuo oireet minulle? Siitä on sikäli todisteita, että tuo joskus olin autoreissulla jossa oli mukana koira (se oli monen päivän reissu) ja sain reissun edetessä oireita, vaikka en nyt muuten yleensä saakkaan.

Vai onko se ns. nocebo-efekti, eli trauma edellisestä asunnosta mikä oli varsinainen
homehelvetti?

Asia on hieman ahdistava, sillä asunnon olen juuri saanut, ja luulen että jään tälläkin kertaa yksin tämän asian kanssa.

Entä olisiko konsteja saada selville, että mitä se on?

11

336

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wfwwwwwwwww

      siivositkö ihan joka paikan ennekuin muutit sisään

      • 3436t34

        En, se on ollut lähinnä loppusiivouksen jäljiltä.


      • 3436t34
        3436t34 kirjoitti:

        En, se on ollut lähinnä loppusiivouksen jäljiltä.

        (Täällä siis aloittaja, sillä foorumi väittää että tuo aloittukseen kelvannut nimimerkki olisi jo varattu)


    • hkiknm

      Mikä ilmanvaihto? Koneellinen vai painovoimainen?

      • Ap.Aloittaja

        En tiedä onko ollenkaan. :D WCssä oli tuuletuskanava, muualla en ole nähnyt.


    • Ap.Alkaja

      Se unohtui sanoa, että asunnon katossa on tummia läikkiä. Tosin kattolampun kohdalla, eli voinut joku murjaanien kuningas tietty ottaa siitä tukea, vai voisiko olla yläkerrassa sattunut kosteusvaurio?

    • tafari

      Oletko varma, että kyse ei ole myös kemikaalialtistumisesta? Itse altistuin työpaikallani etyyliheksanolille, jota alkoi muodostua kun muovimatot laitettiin märälle betonille ja liima alkoi kostuttuaan muodostaa tätä etyyliheksanomia sisäilmaan. Puhutaan voc-yhdisteistä, haihtuvista orgaanisista yhdisteistä.

      Etyyliheksanolia on myös esim. paloturvallisissa kankaissa, muoveissa ja huonekaluliimoissa, joten varsinkin uusissa rakennuksissa etyyliheksanoli-päästöt voivat aiheuttaa oireita herkistyneille, koska myrkky ei ole ehtinyt haihtua rakennuksesta kovinkaan.

      Sädesienet tuottavat samantapaisia myrkkyjä kuin etyyliheksanoli, joten homealtistunut voi altistua myös sille.

      Kyseinen myrkky on rasvaliukoista ja kerääntyy elimistöön, mutta myös haihtuu sieltä kolmen kuukauden kuluessa.

      Oireina mm. päänsärky, huimaus, "humalainen" olo, silmäoireet.

      • Appee

        Mielenkiintoista, en ole varma kyllä mutta pidän tuota ehdottomasti mielenkiintoisena teoriana. Tosiaan, olen kyllä ylipäänsä herkistynyt edellisen asunnon jälkeen jo yleisestikin, joten sikäli ihan mahdollista.

        Kumpaa pitäusit tässä todennäköisempänä?


    • Hometoipuja

      Hyvä ap, jos olet vielä kuulolla. Olen kaltaisesi homeista sairastunut ja niille herkistynyt. Pahimmasta selvittyäni kiersin monet vuokra-asunnot ennen kuin oikea löytyi, siis sellainen jossa saattoi oikeasti elää, hengittää ja lähteä toipumaan.

      Terve asunto ei haise yhtään miltään. Kaikki homesairaan nenään haisevat hajut saattavat olla hänelle haitallisia. Itse ainakin olen reagoinut nimenomaan hajuihin. Mitä herkempi olen, sitä enemmän haistan, mutta herkkyyden tasosta riippumatta terve tila ei haise! Terveessä tilassa on hyvä hengittää.

      Terveessä asunnossa ei tule hiki otsaan. Lämpötilaa usein syytetään siitä tukalasta olosta, joka homeherkistyneille tulee asuntoa katsastaessa. Homeoireista syytetään milloin lämpötilaa, milloin ilmanvaihtoa tai sen puutteellisuutta, milloin eläimiä, milloin lapsen pissavaippoja, milloin huonekasveja tai kodin tekstiileitä. Ne ovat kaikki vain tekosyitä, joilla pyritään peittämään todellinen ongelma eli rakenteissa olevat homevauriot.

      Terveessä asunnossa ei ole ainuttakaan kosteusvauriojälkeä. Ei ole tummia läiskiä, ei kasva pattereissa vihreää tai mustaa töhnää, ei ikkunoita avatessa pölähdä mustaa nokea silmille, ei haise, ei ole pölykeräymiä ilmanvaihtoputkissa tai pinnoilla, ei tunnu tukalalta, ei tule tarvetta avata ikkunaa.

      Makeat ja tunkkaiset hajut ovat tyypillisiä homekasvustojen hajuja! Mutta homeet voivat haista myös vintiltä, kellarilta, maalta, ruoholta, sementiltä, betonilta, hajuvedeltä, kemikaaleilta, hedelmiltä, vanhoilta sukilta tai tupakalta. Toisinaan tämän seassa tuntuu myös hiivan tai viemärin haju. Kaikki ne hajut kertovat sisäilmaongelmista.

      Varsin uusissa asunnoissa voi olla mittavia homeongelmia, jos esimerkiksi on märkärakennettu. Silloin pari vuotta vanhatkin asunnot aiheuttavat terveyshaittoja.

      Joskus rakennuttajat hankkivat halvalla viemärirakenteita, joiden tyyppivika on vuotaa ja jotka siten pilaavat nopeasti kokonaisia kerrostaloja. Jos kaikkialla tuuletetaan kylpyhuoneiden ikkunoista, ongelman syy lienee selvä. Mutta rakennuttajat ja omistajat eivät halua ottaa niistä vastuuta, sillä he eivät halua menettää rahaa vaan saada sitä, ja siksi heidän intressissään on kiistää homeiden olemassaolo loppuun saakka vastoin kaikkia todisteita ja tosiasioita.

      Asukkaan kannalta ainoa järkevä todistusaineisto, joka on luotettava ja kohtuuhinnalla hankittavissa, on siinä että homekoira tutkii asunnon. Kunnollinen homekoira pystyy osoittamaan paitsi homeiden olemassaolon, myös niiden paikat ja laajuuden. Ja toisin kuin ihmisillä, homekoiralla ei ole syytä valehdella. Homekoirateamin koirat ovat kunnolla koulutettuja ja osaavat asiansa. Olen itse saanut purettua vuokrasopimuksen homekoiran todistuksen perusteella. Sain vuokrarahani takaisin sekä myös homekoiran kustannukset. Se edellytti tosin tiukkaa asennetta minulta ja varmuutta siitä, että minä ja homekoira olimme oikeassa.

      Silloin kun asunnossa vielä asuu edellinen asukas, jopa taitavaksi kehittynyt homesairas, kuten minä, voi erehtyä. Asukas tavaroineen, hajuvesineen, ruokineen, likaisine sukkineen ym. on lähes mahdoton erottaa miedosti haisevista homepesäkkeistä. Vasta tyhjä asunto ilmaisee ongelman, eikä sekään aina heti, vaan saattaa vaatia useamman tunnin oleskelun tai yöpymisen. Olen pyrkinyt vuokranantajien kanssa neuvottelemaan mahdollisuuden oleskella asunnossa pitkään tai yöpyä siellä. Monet huoltomiehet ymmärtävät kyllä tarpeeni, kun selitän että olen tällä tavoin herkistynyt.

      Se että lähes kaikki asunnot ovat herkistyneille asuinkelvottomia, on vain tosiseikka. Suomessa on osattu rakentaa paskaa, jättää ihmiset kouluttamatta ja kieroilla loputtomiin asioiden vetkuttamiseksi ja ongelmien pahentamiseksi. 90-luvun laman aikana jätettiin kaikki korjaukset tekemättä siitäkin huolimatta, että tutkijat varoittivat homepommin syntymisestä. Halvimmat vuokra-asunnot ovat yleensä kaikkein huonokuntoisimpia.

      Homeista sairastuneen ja herkistyneen on yritettävä löytää sellainen asunto, jossa hän pystyy olemaan ja elämään. On aivan eri asia nukkua, syödä ja tehdä työtä massiivisen homevaurion alla tai päällä, kuin että asunnossa on jossain vähän käytetyssä tilassa pieni ja vähäinen vaurio. Oma oireilu on ainoa järkevä kriteeri, kun asuntoa etsii.

      Jos oma oireilu ei riitä todisteeksi, sille saa tukea homekoiran merkkailuista. Homekoirat on koulutettu tunnistamaan nimenomaan ihmiselle vaaralliset homelajit. Itse luotan homekoiriin täysin, sen lisäksi että luotan nykyisin myös itseeni.

    • tafari
    • sairastellut

      Tarkoititko ap., että sait uudessa asunnossa ihan uusia oireita vai jatkuvatko vanhassa asunnossa saamasi oireet myös uudessa asunnossa?

      Oireet eivät helpotu hetkessä, vaikka muuttaisi. Entä huonekalusi? Niissäkin on homeitöitä, jos ne ovat ne samat, jotka olivat vanhassa asunnossa.

      Osa oireista ei välttämättä katoa koskaan, jos home on ehtinyt aiheuttaa jotain pysyvää terveydelle. Altistuin itse yli 10 vuotta sitten. Keuhkoni ovat yhä tulehtuneet ja alaluomeni turvonneet - sama tulehdus kuin keuhkoissa. Muutoin voin ihan hyvin. Terveys ei tosin ole kohentunut itsekseen, olen hakenut apua mm. akupunktiosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    6. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    7. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    8. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    9. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    10. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    Aihe