Lääkehoitoa tarjotaan aivan liian kevyin perustein

Psykiatrian_professori

http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1480/387093/Psykiatrian-professori-Lääkehoitoa-tarjotaan-monille-aivan-liian-kevyin-perustein

"Johanna Juupaluoma
Pilleripurkki saatetaan tarjota hyvin helposti avuksi vaivaan kuin vaivaan, tai vaikka vaivoja ei olisi lainkaan. Etenkin Yhdysvalloissa lääkeyhtiöt ovat saaneet sekä lääkärit että tavalliset kansalaiset vakuuttuneiksi siitä, että lähes kaikki elämän ongelmat ovat ratkaistavissa lääkkeillä. Duken yliopiston psykiatrian emeritusprofessorin Allen Francesin mielestä lääkeyhtiöiden harrastama tautitehtailu on sumentanut käsitystä siitä, milloin lääkkeistä on todella apua ja milloin ei.
– Ihmiset kokevat, että heidän pitää saada nopea helpotus, ja että on olemassa tilanteen parantava taikapilleri, vaikka sellaista ei ole olemassa. Lääkkeiden riskit hyvin usein aliarvioidaan ja niiden hyödyt yliarvioidaan, Frances toteaa.

Yhdysvalloissa lääkehoidon aloittaminen liian aikaisin ja heppoisin perustein näkyy selvästi myös psykiatrian puolella. Frances kritisoi vahvasti tällä hetkellä Yhdysvalloissa käytössä olevaa mielenterveyshäiriöiden DSM-5 -luokittelujärjestelmää, joka hänen mielestä luokittelee liian löysästi mielenterveydellisiksi häiriöiksi monia normaalielämään kuuluvia ilmiöitä.

– Nyt ihmiset saavat depressio-diagnoosin liian helposti tilanteissa, joissa heidän ongelmansa eivät ole suuria, masentavia tai epäkunnossa.

Francesin mielestä on hyvä, että monet tukeutuvat lääkäriin ja ammattiapuun elämän pahimpina hetkinä, mutta hän muistuttaa, ettei lääkkeitä kannata käyttää ohimenevien alakulon ja ahdistuksen hetkien maton alle poispyyhkimiseen. Lääkkeistä ei ole myöskään yleensä apua, jos on menettänyt työn, parisuhde on päättynyt tai taloudelliset ongelmat ahdistavat.

– Kun on arkipäiväisiä ongelmia, pilleri ei ole ratkaisu niihin. Siinä tarvitaan erityisesti aikaa, mutta myös läheisten tukea, neuvontaa ja ehkä jopa ammattiapua, kuten psykoterapiaa. Jos tekee diagnoosin ja aloittaa lääkityksen liian aikaisin sekä potilas että lääkäri luulevat, että lääke auttoi ongelmiin.

Samalla kun resepti lyödään monille liian helposti kouraan, moni ei saa tarvitsemaansa apua. Frances korostaa, että lääkehoidosta on ehdottomasti apua heille, jotka kärsivät oikeasti psyykkisistä sairauksista, kuten skitsofreniasta, anoreksiasta, toistuvista mieliala- ja paniikkihäiriöistä sekä autismista.

– Lääkehoidossa vallitsee tällä hetkellä eräänlainen paradoksi. Hoidamme liikaa niitä ihmisiä, jotka eivät tarvitse ongelmiinsa lääkkeitä, ja liian vähän heitä, jotka todella tarvitsevat apua. Lääkkeet ovat ehdottoman tärkeitä tietyissä tilanteissa, kun niitä käytetään oikein. On tärkeää, että tuemme heidän hoitoa, jotka todella apua tarvitsevat, Frances toteaa.

Frances on johtanut asiantuntijaryhmää, joka vastasi aiemman Amerikan psykiatriayhdistyksen virallisen mielenterveyden häiriöiden luokittelujärjestelmä DSM-4:n toimittamisesta. Francesin mielestä psykiatristen sairauksien lääkehoidossa tarvittaisiin entistä selvempiä suuntaviivoja. Hän myös korostaa sitä, että potilaita pitää informoida sekä psykiatriassa että muillakin lääketieteen aloilla nykyistä enemmän eri olemassa olevista hoitomuodoista sekä niiden riskeistä ja hyödyistä." -KP24.fi To 13:21 KP24

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Poliittinenvaino

      Ihmisestä ei päälle päin voi tietää onko turvallisuus riski ja mielentila tsti antavat terveillekkin herkästi "hullun paperit".

      Kyseistä aisiaa käsiteltiin eilisen KP24 jutun oheessa miten nuo tstit ovat paikkaansa pitämättömiä esim. Duken yliopiston psykiatrian emeritusprofessorin Allen Frances mielestä mielenterveyshäiriöiden DSM-5 -luokittelujärjestelmä luokittelee liian löysästi mielenterveydellisiksi häiriöiksi monia normaalielämään kuuluvia ilmiöitä.

      Varsinkin poliittisesti aktiivisia esim. nettikirjoittelijoita "tulkitaan" liian herkästi välitöntä hoitoa tarvitsevaksi("Miksiköhän"). Nuo testit ovat aivan liian tulkinnanvaraisia ja tulkitsemisvara on jätetty tulkitsijalle itselleen jolloin testin teettäjällä on aivan liiansuuri valta "tulkita" testi tuloksia.

    • Faktaa.herraklubeista

      Bloginpitäjä pakkohoidossa

      http://nwohavaintoja.blogspot.fi/2011/04/bloginpitaja-pakkohoidossa.html

      Allekirjoittanut Teemu Vehkala hoideltiin pakkohoitoon Hämeenlinnan keskussairaalaan 17.02.2011, kun Teemu oli Viking XPRESS nimisellä laivalla muusikon työtehtävistä.

      Allekirjoittaneen kahvin sekaan pistettiin tod. LSD:tä ja sen jälkeen Teemu pakotettiin joko kaverin hyttiin tai putkaan.

      Putkareissun jälkeen laivan lääkäri sanoi, että Teemu tarvitsee ammatillista hoitoa ja, että hänellä on psykoosi.

      Siitä sitten matka jatkui aina Katajanokalle asti ambulanssiin ja ambulanssikyyti meni ensin Helsingin psykiatriselle poliklinikalle, josta sitten myöhemmin tuli toinen ambulanssikyyti Hämeenlinnaan.

      Viranomaisten mielestä Teemu Vehkala on sairastunut paranoidiseen psykoosiin. Mutta totuus on, että ainoa psykoosi mikä oli sattui ja tapahtui laivalla 17.02.2011 ja johtui synteettisestä huumeesta, joka sai aikaan myös hallusinaatioita.

      Jokainen voi miettiä, että kuinka paljon Teemu Vehkala on ollut psykoosissa LSD huumauksen jälkeen. Kun Hämeenlinnan keskussairaalan hoitohenkilökunnan mielessä harhaluutot ja paranoidiset oireet ovat jatkuvia.

      Potilaspuhelimesta saa allekirjoittaneen kiinni soittamalla vaihteeseen (03) 6291 ja pyytämään yhdistämään P3 potilaspuhelimeen.

      Hallinto-oikeus on jo lytännyt tämän tapauksen, jossa se leimaa allekirjoittaneen mielisairaaksi.

      Kuitenkaan missään vaiheessa ei olla pystytty todistamaan, että potilas on

      a.) itselleen tai b.) muille vaaraksi, minkä johdosta tahdosta riippumaton pakkohoitomääräys on laiton.

    • Sunnuntai_psykologi

      Eikö se rytkönen voisi jo jättää jarno raukkaa rauhaan aivopesultaan eli ideologiansa sävyttämältä psykoterapialta joka sisältää myös lääkeaineita joissa on haitallisia kemikaaleja; kantoaineina*, lisäaineina ja sidosaineina esimerkiksi;

      alumiinihydroksidia, fluoria jotka eivät missän olosuhteissa ole ihmisen aivoille eduksi.

      *Joitakin jäi ehkä tämä asiantuntemattomuutta mietityttämään(?)

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Kantoaine

      Fluori itsessään ei ole vaikuttava aine mielialan hoidossa vaan aivoille haitallinen aine ja alumiinihydroksidia lisätään lähes kaikkiin lääkkeisiin närästystä ennalta ehkäisemään.

      Fluori haittaa varsinkin käpylisäkkeen toimintaan mikä säätelee uni valve tilaa melatoniinia säätelemällä ja aiheuttaa pahimmillan narkolepsiaa. Uni ja valve tilan välistä tilaa käytetään mm hypnoosissa.

      Alumiinihydroksidi aiheuttaa suurina määrinä haittoja kolinergisen hermojärjestelmän toimintaan jolloin ajattelu käy työlääksi ja ihminen tarvii arkisissa asioissa "neuvoja muilta".

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      112
      8443
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2287
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1193
    Aihe