Lh vs. sh #300

TosiVäsynyt9

Mietinpä tässä seurailtuani tätä ikuista vastaanasettelua...

Kun me lähärit olemme vain niitä turhia takapuolen pyyhkijöitä, itsestämme suuria kuvittelevia kitisijöitä, niin pitäisikö koko lähihoitajan ammatti ja koulutus lopettaa?

Pääsisivät suuret ja mahtavat sairaanhoitajat rauhassa tekemään niitä omia hohdokkaita tehtäviään huiipupalkoillaan.

Tosin joudutte hoitamaan painehaavat paskoissaan makaaville potilaille, kuuntelemaan potilaiden itkevän nälkääänsä kanyyleita vaihtaessanne ym.

38

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • PataKattilaaSoimaa

      Tahtoisinpa olla kärpäsenä katossa niissä sairaaloissa, joihin ei enää oteta lh:a edes töihin... Olis kiva tietää, kuinka nokka nyrpyllään ne saikut niitä vaippoja vaihtaa. Tosin asian huomaa kyllä sitten muualla, kun perushoito on jäänyt tekemättä. Potilailla on yleensä suuremmat makuuhaavat, montaa muuta iho-ongelmaa ja he on muutenkin huonokuntoisempia, kuin sairaalaan mennessä, että se siitä korkeatasoisesta SAIRAANhoidosta... ;) Tuntuu, että pata se vain kattilaa soimaa nyt. Mutta pakkohan se on oma paha olonsa purkaa "alempiarvoisiin", kun samantasoisistansa voi saada vastuksen. Ainahan niitä "heikompia" on kiusattu, kun omantasoisia ei uskalleta.

      • surullista

        TEHY on ajanut asiat sille mallille että sairaalat ei ota lh-tutkinnolla enää lainkaan


      • Satusairaanhoitaja

        Tästä huolimatta Tehyssä on tosi paljon lähihoitajajäseniä, mitä ihmettelen. Eikö se oma Super -liitto kelpaakaan vaan halutaan "sairaanhoitajien liittoon"? Mua ainakin tympii sairaanhoitajana, että Tehy alkanut jossain määrin ajamaan myös lähäreiden asioita ja Tehy lehdessäkin paljon juttuja lähäreille. Haluaisin pitää liittoni sairaanhoitajien ja vastaavan koulutustason (th, klö, ft jne) omaavien liittona eikä koulutason tutkintoja (lh) tarvitsisi hyväksyä jäseneksi lainkaan. Super on esimerkiksi heitä varten.


    • lh-95

      Ei sitä mikään tehy ole ajanut, vaan koulutus on susi. Aikoinaan kun alettiin lähihoitajia kouluttamaan, ei keskussairaalat huolineet edes opiskelijoiksi lähihoitajia. Tiedän koska olen itse valmistunut lh:ksi -95, eikä minua huolittu keskussairaalaan opiskelijaksi. Jo silloin keskusteltiin siitä, miten voi tämä tutkinto korvata muita yhtä pitkiä koulutuksia, missä opiskeltiin ainoastaan esim. perushoitoa. Mielenterveyshoitajan tutkinnon suoritus kesti noin 3 v ja nyt lähihoitajatutkinto muka korvaa tämän. Lähihoitajakoulutusta pitäisi muuttaa, eikä pakottaa opiskelijoita käymään pakollisia koulutuksia, joita he eivät tulevaisuudessa tarvitse. Minäkin hukkasin monta viikkoa lastentarhassa, vaikka tiesin kaksosten äitinä, etten koskaan tule työskentelemään tarhassa tai muutenkaan lasten parissa. Aika siis meni hukkaan, olisin senkin ajan ollut mieluusti vaikka perushoitajan taitoja opiskelemassa

      • hoit_su

        Lh-95, asia on juurikin noin. Valmistuin perushoitajaksi -93, samaan aikaan valmistui mielenterveyshoitajia, lastenhoitajia ym. Minä en myöskään ymmärrä tuota, että lähihoitajan on opiskeltava pieni pala yhdestä sun toisesta alueesta. En ole ikinä halunnut lastenhoitajaksi, enkä mielenterveystyöhön, joten valitsin perushoitajan koulutuksen. Koulutus on tuolta osin todella typerä, opetellaan pätkä tuosta ja pätkä tuosta, mutta kaiken kaikkiaan liian vähän hyvän oppimisen kannalta.
        Nyt olen juuri jäänyt eläkkeelle ammatistani ja ihan tyytyväinen näihin pariinkymmeneen vuoteen jotka sain työtäni tehdä. Vielä sen voisin pistää, että hoitajana ärsyttää uusissa hoivakodeissa tämä "kaikki tekee kaikkea". Eli ei palkata laitoshuoltajia vaan hoitajat jakaa ruoat, siivoaa, kantaa jätesäkit pihanperälle, pesee pyykit ja tekee sen lisäksi hoitotyöt. Hoitaja on hoitotyön ammattilainen, laitoshuoltaja tietää esim laitossiivouksesta paljon enemmän kuin hoitaja. Me hoitajat siivotaan huonosti, koska me joudutaan tekemään se ns. oman työn ohella, eli siihen ei ole kunnolla aikaa. Tämmösiä mietteitä sateisena torstaina.


    • Lhsh

      Itse olen lähihoitaja ja valmistun keväällä myös sairaanhoitajaksi. Sairaanhoitopiirini on VSSHP. Itsellä kyllä täysin erilainen kuva sairaanhoitajien perushoidon osaamisesta, mun huomioiden mukaan sairaanhoitajat ovat ainakin TYKSissä jopa huolellisempia perushoidossa, kuin lähihoitajat. Perehdytyksissä joutuu olemaan kentällä lähäreitten kanssa aina aluksi, sekä myös sh-opiskelijat laitetaan harjoittelujaksoilla kentälle pariksi viikoksi ensin, jotta perushoito tulee tutuksi eikä sitä unohdeta. Lähäreitä on omalla osastollani kyllä paljon ja niiden ammattitaito on erinomaista, myös pomot ja sairaanhoitajat arvostavat heitä. Vähemmän toki palkataan, koska sh on korkeakoulututkinto ja lh vain toisen asteen. Lähärin tutkinnon tasoa tulisi nostaa ja yhtenäistää koulujen välillä, olen huomannut että eri koulujen välillä opetuksen taao lähäreillä vaihtelee aivan älyttömän paljon.

    • kohtaputkimies

      Mitä helevettiä?!! Milloin tämä äärimmäisen naisellinen kitinä ja vastakkainasettelu saadan loppmaan? Hommatkaa itsellenne ammattiylpeyttä selkärankaa löysät paskat! Kuvitteletteko, että homma hoituu ihan omissa porukoissa? Pelkkiä lähäreitä tai pelkkiä saikua?? Koittakaa perseenreijät tehdä joskus sitä YHTEISTYÖTÄ ja arvostaa toistenne ammattitaitoa ja kommunikoida.
      Miksi te olette töissä? Saatte palkan ja hoidatte ihmisiä. Ette ole arvostelemassa kenenkään ammattitaitoa. Saatanan pässit. Tukkapöllyä ja pois alalta tuollaiset!

      T. lh/sh

      • Jokapaikanhöylääjä

        Totta turiset kohtaputkimies. Naurettavan kuulosta akkojen kissatappelua jostain titteleistä, kun pitäisi tehdä yhteistyötä ja keskittyä potilaiden hoitamiseen.
        Huolestuttavalta kuulostaa tuo hoidon taso.


      • NäinO

        Aamen! =)


      • Ei-lähäri

        Ovatko naiset yleensäkin luokkatietoisempia kuin miehet? Täytyy kurkottaa sinne vihreämmälle oksalle. Joissakin miesporukoissa voi yhteinen asia yhdistää erilaisia tyyppejä mutta ei koskaan ole naisia eri luokista yhdessä. Edes töissä. Saikku ei ole mielestään työläinen kuten lähäri, vaan mikä?


    • Taatta

      Hei aloitapa siitä että arvostat itse omaa työtäsi ja ammattiasi. Olen lähihoitaja pidän työstäni ja arvostan työtäni ja omaa ammattitaitoani. Haluan kuitenkin lukea itseni sairaanhoitajaksi ja nyt aloitankin opinnot työnohessa tulevana syksynä. Mutta en siksi että olisi hienompaa olla sairaanhoitaja, vaan siksi että hoitotyön monipuolisuus ja itseni ja ammattitaidon kehittäminen kiinnostavat minua. Kun työ on kutsumus, ja teet sitä halusta auttaa muita , et todellisuudessa mieti paljonko parempaa palkkaa joku toinen saa tai kenen pyllyn se pyyhkii. Olisi syytä puhaltaa yhteen hiileen lh:t, sh:t, fyssarit,lekurit ym. Hoitoalan työntekijät, työ on moniammatillisessa tiimissä työskentelyä ja jotta hommat hoituisi tarvitaan siihen kaikkien edel. Mainittujen työpanosta. Vai mitä?

      • lh_kh

        No näinhän sen pitäisi mennä, mutta tee siinä sitten moniammatillista yhteistyötä, kun ne saikut (tai suurin osa ja varsinkin laitoksissa) luulee olvansa jumalia ja katsoo oikeudekseen katsoa lähihoitajia nenänvarttaan pitkin... :( Lähihoitajiakin vaan on pakko olla, sillä vaikka palkkaero ei suuren suuri ole, niin joka paikkaan ei voida niitä saikkujakaan palkata, joko siitä syystä, että ovat "ylikoulutettuja" kyseiseen hommaan tai kunnalla / laitoksella tmv ei ole varaa. Ehkä koulutus jossain vaiheessa voi joskus muuttua, mutta niin kauan, kun mennään tällä perinteisellä koulutuksella, on saikkujen vaan pakko hyväksyä lh:den olemassaolo työkavereina ja oltava kiitollisia, että joku "petaa" heille sen "puhtaan potilaan" hoidettavaksi. Suurin asennemuutos pitäs kyllä lähteä sieltä saikkujen päästä ja lopetta se ianikuinen kastiajattelu tai ainakin sen näyttäminen siellä työpaikalla, koska mitään ette mahda, että myös ne lähikset siellä työmaalla pyörii. Eihän asiakkaille / potilaillekaan kuulu näyttää tai sanoa, mitä siitä ajattelee... Sen sijaan voisi rakentavasti ohjata tai opastaa perusteluineen, jos on sitä mieltä, että jonkun asian voisi tehdä toisin, eikä vaan tiuskia ohimennen tai haukkua kahvihuoneessa, että "kun sä et mitään osaa / ymmärrä"... Eli niin kauan, kun saikuilla on lähiksiä vastaan tuo vihamielinen asenne, ei rakentavaa yhteistyötä voi syntyä. Tosin poikkeushan aina vahvistaa säännön kuten meillä. Olemme onneksi saaneet työpaikalle saikun, jolla on aika kova luotto lähiksien ammattitaitoon ja hän myös ohjaa ja opastaa meitä aina, kun tarvii, eikä katso sitä nenänvarttaan pitkin. Eli häneltä uskaltaa kysyä, jos tarvitsee apua, eikä vastaukseksi saa kiukuttelua tai vittuilua. Totuuden nimissä täytynee kyllä mainita, että hän on lähihoitajapohjalta itsekin jatkanut saikuksi, eli tietää, mitä koulutukseen kuuluu ja uskaltaa näin ollen delegoida meille niitä sairaanhoidollisiakin asioita, joihin ammattitaito / koulutus antaa mahdollisuuden ja hän myös luottaa siihen, että homma osataan tai se toimii. Oikestaan ainoa ero meillä hommissa on, että hän tekee lääkärikonsultaatiot, määrittää marevan-annostukset "räknäilee" lääkemuutokset (esim. insuliinimäärät tarvittaessa) ja tekee jotkut vaativammat haavanhoidot, joista todennäköisesti pitää olla yhtydessä lääkäriin tai haavapolille (eli helpompi, että hän itse on nähnyt haavan, mistä konsultoida) tmv.

        Ja joo, onhan niitä itsestään liikoja luulevia lähiksiäkin, mutta oiskohan se sen esimiehen tehtävä palauttaa hänet sinne maan pinnalle, eikä työkavereiden? Tosin kohtelu voi olla samaa, koska ne simiehet on suurimmaksi osaksi saikkuja (ainakin pohjakoulutukseltaan) myös... Mutta sitten voidaan puhua ammattitaidottomuudesta myös hänen kohdallaan, jos antaa henkilökohtaisen mielipiteensä tai asenteensa näkyä siinä johtamisessaan.


      • Enpidä

        Miten niin itsestään liikoja luulevia lähihoitajia? Olen lähihoitaja, enkä todellakaan luule itsestäni liikoja noin sairaanhoidollisessa mielessä.
        Inhottaa koko sairaanhoito ja minun puolestani sen saa tehdä kuka muu hyvänsä, ettei tarvitse ihmisten ruumiita räplätä, lääkärin määräämiä lääkkeitä antaa tai edes verenpainetta mitata. Oma verenpaineeni nousee jo laitteen nähdessänikin.
        Kaikenlaisia hommia sitä on joutunutkin tekemään!


      • Luetun_ymmärtäminen_hoi

        Voi tyhmyys... MISSÄ sanottiin, että KAIKKI lh:t luulevat itsestään liikoja??


      • Enpidä

        Yleensä kaikki luulee! Missä tyhmyys?


    • työonihanaa

      Omalla työpaikalla en koskaan ole kuullut vähättelevää mielipidettä tai asennetta lähihoitajaa kohtaan. Teemme samoja töitä minä joitain erik.töitä joita ei muut tee sh:t iv:t ja sairaslomien kirjoitukset ja osa erikoistumistöitä. Hieno työporukka kertakaikkiaan! Kiitos ihanille työkavereille (lh:t, sh:,t, lääkärit, er.lääkärit,ylilääkärit,laitoshuoltajat,th:t ym:t), saatte jaksamaan rankankin päivän jälkeen. Kaikki samanvertaisia ihmisiä olemme eikä meillä ainakaan ketään muuta yritä esittää. Olen niin onnellinen työssäni. Jopa pomon olen huomannut kaiken kriittisyydenkin takaa oikeasti välittävän alaisistaan.

    • Hahhahaa

      Ketkä ovat lähäreiden opettajia? Saikut? Kun on oma lehmä on ojassa ei pidä ihmetellä jos tekee mieli vähän säännöstellä opetusta ratkaisevissa kohdin, ettei synny kilpailijoita ammattitaidossa. Jos edes itse tietävät opettamastaan työstä! Ja sitten voivoi kun ei ne osaa mitään.

    • työttömiä.lisää

      Olen päätynyt samanlaisiin mietteisiin ketjun aloittajan kanssa, lähihoitajien koulutuspaikkoja olisi rajusti vähennettävä tai lopetettava kokonaan. Muutaman vuosikymmenen työkokemuksen jälkeen, etenkin erikoissairaanhoidossa, perus- tai lähihoitajat ovat vain "alentamassa" hoidon tasoa - kuten esimiestasolla ajatellaan!

      Onhan se nyt eri asia, kun ikäihmistä syöttää, auttaa pesulle, kävelyttää, vaihtaa vaippaa jne. ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut sairaanhoitaja. Ikääntyvien ihmisten määrä lisääntyy ikäluokkien vanhetessa ja kuntien talous on kuralla. Mutta vaipanvaihtajien täytyy olla korkeakoulututkinnon suorittaneita. Tai sitten hoiva-avustajia, koska siten säästetään. Mihin ihmeeseen tarvitaan lähihoitajia siinä välissä?

      On suorastaan narraamista houkutella nuoria lähihoitajakoulutukseen, koska työpaikkoja on hyvin rajallisesti ja useimmat, jotka kiinnostuvat hoitotyöstä, joutuvat jatkamaan sairaanhoitajakoulutukseen. Lähihoitajien paikkoja muutetaan sairaanhoitajan paikoiksi kiihtyvällä tahdilla - säästöäkö???

      Olen huomannut pitkän työurani aikana myöskin sen, että lähihoitajien koulutuksessa on paikkakunta- ja koulukohtaisia eroja. On oppilaitoksia, joissa painotetaan enemmän kodinhoitotaitoja ja sairaanhoito-oppilaitoksista valmistuneet ovat valmiimpia työskentelemään sairaanhoidossa.

      Erikoissairaanhoidosta lähihoitajat ovat poistumassa kokonaan. Tämänhetkinen tilanne on kirjava. Joissakin sairaaloissa työpaikkakoulutuksen saaneet perus-ja lähihoitajat saavat jatkaa esim. lääkkeidenjakoa, tippojen sulkemisia, mutta joissakin kaikki oikeudet on otettu pois. On varsin surkuhupaista, että nimike on niin vahva määrittelijä. Vaikka olet tehnyt työtä vuosikymmeniä ja varmasti osaat sen, niin jonakin päivänä et enää olekaan kelvollinen tekemään sitä. Vain siksi, kun et ole sairaanhoitaja.
      Työvuoroissa asiaa ei ole huomioitu. Esim. yövuoroissa vahvuus on entinen, sh ja ph, mutta ph/lh ei enää saakaan antaa voimakkaita kipulääkkeitä ja sulkea tippoja, no tottakai sairaanhoitajan on tehtävä näitä töitä kaksinkertainen määrä, koska ph/lh oikeutena on vain tulla sanomaan niistä. Sairaanhoitaja on ylityöllistetty ja ph/lähihoitaja turhautuu. Huomionarvoista asiassa on se, että joissakin keskussairaaloissa toiminta jatkuu entisellään. Luotetaan työpaikkakoulutettujen ph/lh ammattitaitoon, se ei ole kadonnut vain sen vuoksi, että heidän nimikkeensä on perus-tai lähihoitaja.

      Espanjasta tuotiin sairaanhoitajia työskentelemään perusterveydenhoitoon. Heidän koulutuksensa on painottunut lähemmäksi lääkärin koulutusta, kuin perushoitoa. He ovatkin olleet yllättyneitä, kun ovat päätyneet syöttämään, pesemään ja kävelyttämään ikäihmisiä. TV ohjelmassa he kertoivat työn olevan hyvin erilaista, kuin Espanjassa, jossa annetaan paljon pistoksia, tehdään tutkimuksia ym.

      Miksi ihmeessä tuodaan ulkomailta sairaanhoitajia ja kotimaassa perus-ja lähihoitajia koulutetaan työttömiksi?

      • Kaikkeekanssa

        Mikä mainitsemistasi ammattiryhmistä hoitaa kotihoidossa asuvat vanhukset?


      • työttömiä.lisää
        Kaikkeekanssa kirjoitti:

        Mikä mainitsemistasi ammattiryhmistä hoitaa kotihoidossa asuvat vanhukset?

        No tietenkin Sairaanhoitajat! Vanhukset ostavat pesu-, siivous-, kaupassakäynti jne. palvelut sieltä mistä edullisimmin saavat ja sairaanhoitoa suorittavat VAIN Sairaanhoitajat. Tämä on suunta ja mahdollisesti hoiva-avustajat saatetaan hyväksyä ns. likaisen työn tekijöiksi, jos on aivan pakko. Mutta he ovat sairaanhoitajan alaisia - muistutettakoon!

        Ei tarvitse tuoda ulkomailta sairaanhoitajia, kun kaikki lähihoitajien koulutuspaikat muutetaan sairaanhoitajien koulutuspaikoiksi. Ikuinen, saa tehdä - ei saa tehdä taistelu loppuisi, eikä olisi ylempiä ja alempia titteleitä tai tehtäviä. Voi olla tietysti omat hankaluutensa, kun kaikki ovat "esimiehiä", mutta jääköön se keskinäisen kilpailun päätettäväksi, että kuka voittaa sen pomon paikan.

        Hikeä ja kyyneleitä on vuodatettu jo vuosikymmeniä, kun on koulutettu perus- ja lähihoitajia monipuoliseen osaamiseen ja käytännön työpaikoilla sairaanhoitajat määrittelevät sen, että mitä se perus-/lähihoitaja loppujen lopuksi heidän mielestään saa tehdä. Suomessa on varaa kouluttaa ihmisiä hoitoalalle kiistelemään keskenään työnjaosta ja samanaikaisesti tuoda ulkomailta sairaanhoitajia. Työttömiä ph/lähihoitajia olisi kortistossa.

        Samanlainen suunta näkyy olevan lasten päivähoidossa. Tarvitaan ammattikorkeakoulututkinto, että voi vaihtaa vuoden ikäiselle lapselle vaipan päiväkodissa. Lehdessä oli juttu Espanjalaisesta päiväkodista. Siellä yhden hoitajan vastuulla oli neljätoista 1 - 2 vuotiasta lasta. Harmi, kun lehden jutussa ei kerrottu hoitajan koulutusta - tohtoriko? Ulos lapsia ei viety lainkaan, koska se olisi ollut hankalaa.

        Kaikki kunnia koulutukselle, mutta kun rahat ovat vähissä, niin koulutustakin pitäisi tarkastella kriittisillä silmillä. Vanhukset ansaitsisivat laadukasta hoitoa, mutta silloin aletaankin säästää, kun heistä puhutaan.


      • Kaikkeekanssa

        "Laadukasta hoitoa"? Mitä ihmeen laadukasta kotihoitoa sairaanhoitajattaret antaisivat? Mittaisivat verenpainetta, verensokeria, pistäisivät insuliinia, vetelisivät tukisukkia, hoitaisivat näppylöitä ja näppylöitä, vaihtaisivat vaippoja, "suihkupesisivät" kotihoidon asiakkaita ym. "laadukasta hoitoa" antaisivat! Unohdin vielä lakanoiden vaihdon, tiskit ja roskat! Siinä sitä motivaatiota ja koulutusta tarvitaan; yksinkertaisiin tempputöihin.
        Meinaatko, että sujuvasti kyseisiin hommiin riemurinnoin rientäisivät? Vanhustenhoito on hyvin yksinkertaista hommaa ja kotihoitoon kuuluu enemmän muuta, kuin sairaanhoitajatarpuuhaa.


      • herää_jo
        työttömiä.lisää kirjoitti:

        No tietenkin Sairaanhoitajat! Vanhukset ostavat pesu-, siivous-, kaupassakäynti jne. palvelut sieltä mistä edullisimmin saavat ja sairaanhoitoa suorittavat VAIN Sairaanhoitajat. Tämä on suunta ja mahdollisesti hoiva-avustajat saatetaan hyväksyä ns. likaisen työn tekijöiksi, jos on aivan pakko. Mutta he ovat sairaanhoitajan alaisia - muistutettakoon!

        Ei tarvitse tuoda ulkomailta sairaanhoitajia, kun kaikki lähihoitajien koulutuspaikat muutetaan sairaanhoitajien koulutuspaikoiksi. Ikuinen, saa tehdä - ei saa tehdä taistelu loppuisi, eikä olisi ylempiä ja alempia titteleitä tai tehtäviä. Voi olla tietysti omat hankaluutensa, kun kaikki ovat "esimiehiä", mutta jääköön se keskinäisen kilpailun päätettäväksi, että kuka voittaa sen pomon paikan.

        Hikeä ja kyyneleitä on vuodatettu jo vuosikymmeniä, kun on koulutettu perus- ja lähihoitajia monipuoliseen osaamiseen ja käytännön työpaikoilla sairaanhoitajat määrittelevät sen, että mitä se perus-/lähihoitaja loppujen lopuksi heidän mielestään saa tehdä. Suomessa on varaa kouluttaa ihmisiä hoitoalalle kiistelemään keskenään työnjaosta ja samanaikaisesti tuoda ulkomailta sairaanhoitajia. Työttömiä ph/lähihoitajia olisi kortistossa.

        Samanlainen suunta näkyy olevan lasten päivähoidossa. Tarvitaan ammattikorkeakoulututkinto, että voi vaihtaa vuoden ikäiselle lapselle vaipan päiväkodissa. Lehdessä oli juttu Espanjalaisesta päiväkodista. Siellä yhden hoitajan vastuulla oli neljätoista 1 - 2 vuotiasta lasta. Harmi, kun lehden jutussa ei kerrottu hoitajan koulutusta - tohtoriko? Ulos lapsia ei viety lainkaan, koska se olisi ollut hankalaa.

        Kaikki kunnia koulutukselle, mutta kun rahat ovat vähissä, niin koulutustakin pitäisi tarkastella kriittisillä silmillä. Vanhukset ansaitsisivat laadukasta hoitoa, mutta silloin aletaankin säästää, kun heistä puhutaan.

        Kiva päiväuni sulla, mutta ei tule toteutumaan irl. :D Sairaanhoitajat "alentuisivat" tekemään kodinhoitohommia.... Salli mun nauraa! Katsos kun kaikilla vanhuksilla ei ole varaa maksaa yksityisiä palveluja, joten kunnallinen kotihoito ihan PERUSHOITOINEEN on pakko olla olemassa. Eikä tällä yhteiskunnan kehityksellä ole vara jokapaikkaan palkata pelkkiä saikkuja, kun nytkään ei tahdo saada minnekään hoitotyöhön tarpeeksi edes lähihoitajia rahapulan vuoksi.


      • ammatin.vaihtaja

        Miksi koulutetaan lähihoitajia, jos työpaikat ovat sairaanhoitajille? Onko tämä paikkakuntakohtainen ilmiö? Pitäisikö koulutuksessa huomioida paremmin tarve, kuten poliisikoulutuksessa tehdään?

        Erikoissairaanhoidossa on huomattavissa perushoidon tason lasku jo nyt. Opiskellaan ammattikorkeakoulussa vuosia ja päädytään sairaalaan töihin, jossa pitäisi pestä, syöttää jne. vanhuksia - tietokoneella työskentely, lääkkeiden jako ym. ovat huomattavasti mieluisampia tehtäviä.


      • Enpidä

        Taas tutkijat tutkineet ja tulokseksi saaneet, että vanhukset näkevät nälkää kotihoidossa ja ehdottavat ravintokoulutusta työntekijöille.
        Sairaanhoitajattariako aletaan soppakouluttamaan, että parempaa soppaa vanhuksille antaisivat, kun Palmian korkeatasoiset ateriat tai kauppapalvelun valmiit einessapuskat?
        Mielenkiintoista!


    • Amkop

      Joo minäkin mietin mistä moinen kiistely. Hoitotyötä kaikki mitä me hoitajat teemme. Olen lähihoitaja mutta aloitan sh opinnot nyt syksyllä. Mutta en sen vuoksi että minun ei tarvitse hoitaa vanhuksia tai tehdä ym mielestänne epämiellyttävää työtä. Pidän vanhusten hoidosta. Olen työssä kotihoidossa. Työni on monipuolista. Ei niinkään pyllyn pesua mutta hieman sitäkin. Näin myös sairaanhoitajilla pyllynpesua vuodeosastoilla sairaaloissa. Lähihoitajat työskentelevät tiedoksi vain myös: mielenterveys ja päihdepuolella,terveyskeskuksissa,sairaaloissa,ambulanssissa, ottavat verikokeita joissakin sairaalan labroissa,työskentelevät lasten ja nuorten kanssa,kehitysvammaisten kanssa. Eli ei ne kaikki vanhustyössä ole.
      Meillä lähihoitajat esim. jakavat lääkkeet, huolehtivat lääkkeiden annosta, seuraavat niiden vaikutusta, hoitavat haavat, arvioivat asiakkaan vointia,ovat yhteydessä moniin eriin tahoihin terveydenhuollossa, työhän on moniammattillista työtä jossa tehdään yhteistyötä niin muistihoitajien,sairaanhoitajien, lääkäreiden, fysioterapeuttien.ym taHojen kanssa ASIAKKAAN /POTILAAN HYVINVOINTIA AJATELLEN. Tämä on tainnut monelta hoitajalta unohtua. On syytä antaa arvoa jokaisen työn panokselle. Emmekö työskentele ihmisten hyvinvoinnin vuoksi. Eihän kukaan työskentele kilpaillakseen työkaverin kanssa. Tai minä ainankin käyn kouluni itseni vuoksi, muita auttaakseni,itseäni kehittääkseni ,oppiakseni lisää, haastaakseni itseäni,haluan työskennellä erilaisissa työtehtävissä ja olla osana kehittämässä terveydenhuoltoa. Palkkaerot ovat suht pienet,riipuen työpaikasta, joten se ei ole ollut houkutin. Ja tiedoksi olen käynyt aikoinani ammattikoulun, ja sen päälle lähihoitajan tutkinnon suorittanut ja nyt siis ammattikorkeaan ilman yo pohjaa. On itsestäsi kiinni miten haluat kehittyä hoitajana. Mutta ei se tee sinusta viisaampaa tai päinvastoin tyhmempää olet sitten lähih. Tai sh. Meitä ihmisiä kun on moneen junaan. Ja muistakaa että vaikka et ole yo pohjainen, voit silti olla hyvä matematiikassa tai kielissä. Kieliä voi lukea muutenkin kuin lukiossa. Ei pidä yleistää. Lähihoitajalla voi olla monenmoisia muita valmiuksia mitä sillä lukiosta saapuneella ei vielä ole jne. Tehkää yhteistyötä hoitajat. Kunnioittakaa toisianne ja toistenne työtä. Elämä on yhtä opiskelua loppuun asti.

    • Amkop

      Tuohon vanhusten varattomuuteen saa muuten kaikenlaisia hoitotukia, kaupungin palveluseteli on mahdollista myös saada useimissa kaupungeissa jos ei vielä kaikissa. Mikä tarkoittaa sitä että jos tarvitsee paljon apuja ja hoitosuusluokka on korkea,tällöin myönnetään palveluseteli hoitosuusluokan mukaan ja tällöin vanhukselle jää omavastuu osuus maksettavaksi joka perustuu vanhuksen tuloihin. Olen yksityisessä palvelutalossa ja näin meidän asiakkaiden kanssa toimitaan. Hoitajana sinun kuuluu olla tietoinen näistä tuista ja informoida niin vanhuksia kuin omaisiakin asiasta, jotta vanhus saa hyödynnettyä kaikki olemassa olevat etuudet ja sitä kautta hänelle kuuluvat hoidot ja palvelut. Kun aina puhutaan että ei ole varaa siihen ja tähän. Joskus tuntuu siltä että se mummon ja vaarin tytär tai poika ajattelee näin . Männöö muuten toi perintöraha sivusuun. Eiköhän sillä vanhuksella joka ikänsä on raatanut, ole oikeus käyttää rahansa omaan hoitoonsa ja hyvinvointiinsa elämänsä loppuvuosina.

    • Amkop

      Onko todella noin katkeran suloista lh ja sh kinastelevat kuka saa tehdä mitäkin työpaikallaan. Ensinnäkin joku valitti että sh:n koulutuksesta pitäisi jättää kotihoidon osuus pois.miksi ihmeessä, siinä on sitä perushoitoa joka myös sairaanhoitajan on osattava, haloo. Ei se sh työ ole pelkkää tippapussin laittoa. Se on kyllä paljon juuri sitä perushoitoa. Ja sitä paitsi sairaanhoitajia tarvitaan myös kotisairaanhoidossa. Kaikki riippuu niin missä työskentelet. Mahdollisuuksia on monia. Ja vanhusten palvelutaloissa myös tarvitaan sairaanhoitajia, he ovat usein tiiminvetäjiä ja esimiehiä. Siellä heidän työnkuvansa on kuitenkin usein sama kuin lähihoitajilla ja he ainankin minun työpaikallani toimivat sulassa yhteistyössä, niinkuin sivistyneet ja koulutetut ihmiset yleensä. Yhtään kissatappelua en ole nähnyt. On hyvin paljon kiinni ihmisen luonteesta ja nähtävästi itsetunnosta kuinka tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Tää on jotenkin niin huvittavaa että ihan hävettää meidän hoitajien puolesta ,ku lukee tota keskustelun kulkua. Aikuiset ihmiset!!!!!!

    • sh_vuodesta95

      Sitä mä vaan ihmettelen, että miksi ei nämä lähihoitajat jotka täällä marisevat mene kouluun? Opiskelkaa se 3.5-4 vuotta lisää niin ei tarvitse enää mankua.

      Lähihoitajat tekee arvokasta työtä, mutta heidän koulutuksensa eikä työnkuvansa ole mitenkään verrannollinen sairaanhoitajan työhön. Se että joissain harvoissa perushoidon yksiköissä edelleen on useita sairaanhoitajia on muinaisjäänne josta pyritään eroon. Yhä enemmän perushoidon yksiköt pyörivät hoito-apulaisten ja lähihoitajien voimin.

      Itse tunnen molemmat alat sekä niiden koulutuksen. Voin sanoa että vaativuus AMK:ssa on hieman toista kuin ammattikoulussa. Joku hurja jo totesikin, että miksi ei erikoissairaanhoidon työpaikat voi olla avoimia lähihoitajillekin. Yhtälailla voisi sitten sanoa että miksi TK lääkärin virkaa ei voi hakea sairaanhoitaja. Molemmat osaavat kuitenkin paljon samoja asioita, mutta kyseessä on eri ammatti, johon tarvitsee erilaisen koulutuksen. Lähihoitaja ei ole sairaanhoitaja eikä sairaanhoitaja ole lääkäri. Jos tämä tuntuu epäreilulta niin jokainen voi tällä seisomalla marssia esimiehen toimistoon ja sanoa itsensä irti ja lähteä takaisin koulun penkille.

      Suomi on niin kateellisten ihmisten maa, että aina kun jollain toisella on jotain enemmän niin sille pitää olla kateellinen. Huolimatta siitä, että ko henkilö on mahdollisesti nähnyt suunnattomasti enemmän vaivaa saavutustensa eteen esim opiskelemalla.

      Summa summarum

      Mielestäni sairaanhoitajien palkkaus pitäisi saattaa kolmannen asteen tutkintoa vastaavalle tasolle, siinä päästäisiin myös tästä iänkaikkisesta lähihoitajien ja sairaanhoitajien vertailusta kertaheitolla.

      • arkipäivää

        Lähihoitajan koulutus ei ole mikään "pikakoulutus" ja ajallisesti sairaanhoitajan ja lähihoitajan koulutuksilla ei ole isoa eroa. Palkkauksessakaan ei ero voi kasvaa kovin isoksi, koska molemmissa työtehtävissä on vastuuta, lääkehoitoa jne.

        AMK:ssa koulutus on "vaativampaa" teoreettisesti. Korkeakoulussa opiskellaan enemmän teoria-aineita, mutta käytännön työssä esim. sairaalassa lääkäri on se korkeimman teoreettisen tiedon omaaja ja määräysten antaja.
        Hoitajat toteuttavat lääkärin määräyksiä. Onhan se tietysti hieno asia, että on mahdollisiman korkeasti koulutettua hoitohenkilökuntaa, mutta se mummo tai paappa märissä vaipoissaan ei ehkä ole tarkka siitä, että minkälainen tutkinto vaipan vaihtajalla on suoritettuna.

        Väestö vanhenee ja ikäihmisiä riittää hoidettavaksi yliopisto- ja keskussairaaloihinkin. Perushoitoa tarvitsevia saavat sairaanhoitajatkin hoitaa, koska lähihoitajia ei näissä sairaaloissa enää montaakaan ole. Sekä sairaanhoitajille, että lähihoitajille olisi töitä jokaisessa sairaalassa syöttämässä, potilaskuljetuksissa leikkaussaliin, pesuilla, kävelyttämässä, soittokelloihin vastaamassa jne.
        Käytännön työssä nämä tehtävät "jakavat" sairaanhoitajat ja lähihoitajat, toista ammattiryhmää ne eivät kiinnosta. Toki poikkeuksiakin on.


      • Sairaanhoitaja2014

        Huomaa että sinulla on kokemusta vain ja ainoastaan lähihoitajan työstä ja opinnoista. Ei näytä olevan hajuakaan kuinka suuri ero on ammattikoulu ja ammattikorkeakoululla, niin pituuden kuin vaativuuden suhteen.

        Huomaan myös että kokemusta löytyy vaan sieltä vanhustyöstä, koska kuvitellaan sen hoitotyön olevan vain ja ainoastaan sitä. Jos sinulla olisi edes pientä hajua sh opintojen sisällöstä niin huomaisit, että perushoito on vain pintaraapaisua kokonaisuutta katsoen.
        Kyllä siihen on syynsä miksi sh:t kantavat vastuuta osastoilla ja miksi sh:lla on lääkkeiden kirjoituslupia tai miksi sairaanhoitajista tehtiin muuntokoulutuksella lääkäreitä.

        Tarkistatko faktat kuntoon ennen kuin tuot mielipiteitäsi julki..


      • TulevaSH

        Itse opiskelin ensin lähäriksi ja sitten sairaanhoitajaksi, voin sanoa että koulutukset eroavat toisistaan PALJON!
        Lähihoitaja ei saa hyväksiluettua juuri mitään hakiessaan amk, eiköhän tämäkin kerro jo jotakin.


      • soppakauhan.varsi

        Potilaana, asiakkana, en ole vakuuttunut näistä sairaanhoitajan vastaanotoista. Vaikka tällä palstalla nyt kovasti yritetään vakuutella sairaanhoitajan koulutuksen korkeaa tasoa, niin jos minä sairastun, niin tilaan ajan lääkärin vastaanotolle.

        Hoitaja on aina hoitaja. Onhan se hienoa, että koulutus on hoitajien mielestä korketasoista. Silloinhan päättäjät ovat onnistuneet tehtävässään. En ymmärrä tätä keskinäistä kiistelyä hoitajien välillä. Eikö sinne työpaikalle mahdu eri tehtäviin erilaisen koulutuksen saaneita hoitajia. Luulisi työtä riittävän kaikille.

        Keittiössä on esimies ja alaiset tekevät ruoan. Ei tarvitse kenenkään pitää itsestään ja osaamisestaan isoa meteliä. Työt tehdään ja homma toimii. Näin toimitaan monella muulla alalla.


      • HoituriSH
        soppakauhan.varsi kirjoitti:

        Potilaana, asiakkana, en ole vakuuttunut näistä sairaanhoitajan vastaanotoista. Vaikka tällä palstalla nyt kovasti yritetään vakuutella sairaanhoitajan koulutuksen korkeaa tasoa, niin jos minä sairastun, niin tilaan ajan lääkärin vastaanotolle.

        Hoitaja on aina hoitaja. Onhan se hienoa, että koulutus on hoitajien mielestä korketasoista. Silloinhan päättäjät ovat onnistuneet tehtävässään. En ymmärrä tätä keskinäistä kiistelyä hoitajien välillä. Eikö sinne työpaikalle mahdu eri tehtäviin erilaisen koulutuksen saaneita hoitajia. Luulisi työtä riittävän kaikille.

        Keittiössä on esimies ja alaiset tekevät ruoan. Ei tarvitse kenenkään pitää itsestään ja osaamisestaan isoa meteliä. Työt tehdään ja homma toimii. Näin toimitaan monella muulla alalla.

        Se hoitajan vastaanotto on tarkoitettukin perus flunssa yms potilaille ja heille joiden työnantajille kelpaa sh:n todistus (suurimmalle osalle kelpaa).

        Toisekseen onhan keittiössäkin keittiömestari ja tiskari, mutta niiden koulutuksessa, vastuussa ja PALKASSA on hiukkasen suurempi ero kuin Lh:lla ja Sh:lla..

        Kommunistinen ajatus kuinka kaikki tienaa yhtä paljon vaikka toinen kantaa enemmän vastuuta ja opiskelee moninkerroin enemmän, ei vain toimi tässä maailmassa..


      • Hoizuuu

        Joo ja ne SH:n vastaanotot on tarkoitettu nimenomaan siihen, että lääkärijonot ei kasvaisi älyttömän pitkiksi ja perus saikku potilaat eivät veisi aikaa vakavammilta sairauksilta. Mutta eihän se käy kun "soppakauhan varret" haluaa mittauttaa kuumeensa sairaanhoitajan sijaan lääkärillä.

        Olisi taas aika työtaistelutoimille!


      • Oma.loma

        Eiköhän sen kuumeen pysty mittaamaan ihan jokainen ilman koulutustakin. Oman kokemukseni mukaan "oma loma" ilmoitus toimii työpaikalla hyvin ja kolmen päivän jälkeen, sairauden jatkuttua, onkin sitten aiheellista hakeutua lääkärin tutkittavaksi.


    • Elämänkoulussa.oppinut

      Tällä palstalla AMK sairaanhoitajat vaikuttavat olevansa todella korkeasti koulutettuja ja oman arvonsa tuntevia. Hoitoalalla potilaan kohtaamisessa tarvitaan kuitenkin taitoa asettua hoidettavan tasolle. Yhteistyökyky on työn sujumisen kannalta yksi tärkeä ominaisuus, ei pelkkä koulutus takaa hoitajan ammattitaitoa.

      Eläkeikää lähestyvä arvostettu kirurgi kertoi kahvihuoneessa oman lapsensa kanssa käydystä keskustelusta. Hänen lapsensa oli juuri valmistunut lääkäriksi.
      Nuori lääkäri oli itsevarmana kertonut kirurgi isälleen, miten helposti tehdään diagnoosi, jos potilaalla epäillään umpilisäkkeen tulehdusta. Oireet olivat... ja asia oli selvä! Kokenut kirurgi puisteli päätään ja sanoi, että hän ei vielä eläkkeelle lähtiessäänkään tiedä varmoja oireita, mutta jospa nykyään koulutus on niin hyvää...

      Ehkäpä elämänkoulukin opettaa jotakin.

      • AMKSHHH

        Suomessa Sh:t ovat käyneet AMK tasoisen koulutuksen joka keskimäärin on korkeampi kuin valtaväestöllä.
        Oman arvon tunto on vain terve ominaisuus rautaisessa ammattilaisessa.

        Näitä "ELÄMÄMKOLUN" käyneitä on Facebookkikin turvoksissa, se nyt ei ainakaan takaa sitä, että henkilö olisi mitään oppinut, kaikki kun ei opi niistä virheistäkään...


      • lämpimin.ajatuksin

        Ammattitaito ja ylpeys, ne ovat kaksi eri asiaa. Jostakin syystä AMK tasoisen koulutuksen käyneet katsovat olevansa "korkeammalla", kuin muut kansalaiset. Ihmisarvolla mitattuna olemme samanarvoisia kaikki. Se, kuka osaa kunnioittaa lähimmäistään ja hänen ihmisarvoaan, samalla käyttäen omaa ammattitaitoaan - koulutuksella hankittua, hän on osaava ammattilainen.

        Oman arvon tunto sulkee turhan usein pois inhimillisyyden ja läheimmäisen rakkauden. On vain rautainen ammattilainen - kylmä sellainen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 109
      2128
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      57
      1996
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1925
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1677
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1608
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1336
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1321
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe