Kaivurilla laikutus - järkevätä?

kysynvaan

Eikö ole aikalailla ylimitoitettua raapia maanpintaa rikki kymmenien tonnien painoisella kaivurilla uusien taimien istututsta varten? Samassa sarjassa kuin istuttaa puuntaimia kaivurilla Eikö pysty tekemään vaikka mönkijään semmoistahärveliä joka esim perässävedettynä tönkisi tarpeeksi maata mustalle muralle?

7

951

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaivurit-parempia

      Mönkijässä ei riitä paino ei vetokyky eikä myöskään maasto-ominaisuudet, että sillä pääsisi kunnolla risukasojen yli tai missään kivikossa. Kaivurin jälki on siistimpää kuin niiden perässä vedettävien härvelien ja isolla koneella ylettää laajemmalle alalle. Ja kaivurilla voi tarvittaessa vaikka kaivaa metsäojat samalla auki.

    • kysynvaan

      No entä puutarhajyrsin vähän modifioiduilla terillä? Sekun kävelisi perässä, kone vetää. Voisi kierrellä kannot ja kivet. Tietysti hitaampaa kun kaivurilla, mutta jäisi konekustannus ja kuskin palkka pois.

      • Kaivurit-parempia

        Jos siitä olisi jotain hyötyä niin sitä varmaan käytettäisi yleisesti. Mutta luulen että sen teriin sotkeutuisi kaikki risut ja juuret. Myös mahdollisten metsäojien ja pehmeiden paikkojen ylitys tuottaisi varmasti ongelmia. Vanhaa pellon pohjaa sillä sarvitraktorilla varmaan voisi laikuttaa... Kylläpähän noiden kaivureiden käyttö laikutuksessa on varmasti mietitty asia ja jos joku keino olisi tehokkaampi ja merkittävästi halvempi ratkaisu, niin sitä varmasti myös käytettäisi.
        Ennen muinoin laikutettiin traktorin kivikoukulla ja itsekin olen sitä menetelmää kokeillut ja sen tehokkaaksi havainnut, mutta maaston täytyy sillekin olla melko helppokulkuista että pääsee traktorilla ajamaan.


      • monenlaistakokeillut

        Siitä vaan puutarhajyrsintä kokeilemaan, niin tiedät. Sama juttu mönkijän kanssa, aika turha sekin raapimaan kunttaa. Voithan kokeilla molempia, niin olet sen jälkeen viisaampi.
        Kaivuri on ihan järkevä ja nopea laikutukseen, samalla voi kaivaa ojia ja tehdä ajouria, siltarumpuja ym. Kyllä kaivurin jälki on helppoa uudistumaan.
        Olen toki itsekin laikuttanut tai rikkonut kunttaa maataloustraktorilla, vanhalla Ford 4000 takatuupparilla vetelin vanhaa kantokoukkua perässä ristiin rastiin uudistusalalla muutaman hehtaarin. Tosi hyvän luontaisen männikön sain alueelle.
        Kaverini Toivakassa kehitti aikoinaan maataloustraktorin perään tosi nerokkaan laikutuskoneen, taisivat patentoidakin, mutta perikunta ei vissiin ole valmistusta siirtänyt kenellekään. Toimiva laite ja yksinkertainen.


    • metsurismies

      Kyllä itse näin istuttajana nostan hattua kaivuri laikutukselle. Hyviä mättäitä tasaisin välein ja helppo istuttaa. Vielä -90 luvulla ja 2000 luvun alussa edellinen työnantajani teetti kaikki aukot äestämällä. Periaatteessa tässäkin tapauksessa olisi taimi pitänyt laittaa äkeen kääntämän kuntan pinnalle mutta eihän sellaiselle sammalmatolle järkevä istuttaja tainta laita vaan äkeen urien pohjalle jossa paljastui kunnollinen hiesu maa. Onneksi nykyään äestyksestä on ilmeisesti kokonaan luovuttu ja kaivuri laikuttaa aukot. Toisaalta istutus taksakin on niin olematon että odotan sitä keksintöä jossa laikutus kone myös itse istuttaa sen taimen kaivamansa mättään päälle.

      • juutinrauma

        Ihan hyvää tarinaa sinänsä. Laikutus ja mätästys ovat kuitenkin kaksi erilaista maankäsittelytapaa sinänsä. Laikutus palvelee kylvöä ja luontaista uudistamista paremmin kuin mätästys.
        Itsellä joku aika sitten kävi kyllä niin, että liikaa maistelevalle kaivinkoneurakoitsijalle annoin laikutusurakan. Kysyin hienovaraisesti, että onhan laikutus sinulle tuttua.. jooo joo on on sitä kotonakin just laikutettiin. No luotinpa, ja mies omin päin meni aukolle. Piti vielä ajoura tasoittaa tulevia ajoja varten.
        Siellähän se oli koneellaan pyörinyt kuin puolukka.. miten se kalja viski ja kaivinkone saakin pään niin pyörälle? Olihan siellä mättäitä sitten laikkujen sijaan, ei siinä mitään. Ajouraa ei silmällä erottanut enää, vaikka piti entisestään tasoittaa.. no olipa se urakin sitten mätästetty.
        Aukolla useampi hyvä siemenmänty, pari raudusta, ja yksi hieskoivukin. Kyllähän se taimikko sinne luontaisesti nousi mätästettyynkin maahan. Ensin oli riesaa heinistä. Jos nuoret taimet jää pitkän heinän alle painavan lumen peittoon, niin kevät on surullinen.
        Siitä selvittiin, vaan sitten tukkimiehentäi tuntui monena kesänä pääsevän latvaan nopsasti. Onneksi taimia nousi tiheään tahtiin. Pariin kertaan muutaman vuoden sisällä isot lehtipuun alut alas.. ihan vesurilla.. se on edelleen mukavaa puuhaa. Hyvää liikuntaa, kuulee ja aistii luontoa siinä samalla, eikä oikein voi työksi sanoa, vaikka hiki virtaakin armottomasti. Enemmänkin sellaista yksityistä kuntosalia ja siitä sitten parhaimmille männyille tilaa ympärille vesurilla.. hauskaa hommaa.
        Tänä keväänä taimikko on 3-6m pituista, ja edelleen tiheää kasvua oli ilo harventaa, kun on varaa valita. Viime talvena yksittäinen iso hirvisonni oli yrittänyt siellä talvilaiduntaa, vaan huonolla menestyksellä siellä tiheydessä oli viihtynyt. Harvakseltaan hirven taittamat lyhyemmät männyntaimet eivät haitanneet, vaan enemmänkin helpotti omaa työtäni. Tukkimiehentäi oli näköjään jo jäänyt puiden kasvulle häviölle. Sinne tänne muutama hyvä raudus jää monipuolistamaan kasvustoa.
        Viereinen kosteampi osa hakkuuaukkoa työntää hieskoivua, ja reunametsästä siementyy kuusta kiitettävästi sinne alle.

        Kyllä istutus on vihoviimeistä hommaa.. ainakin männylle.

        kiitettävästi


      • Insnööriskä

        Laikutus/istutuskone on keksitty monta vuotta sitten jo!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1980
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1539
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      140
      1397
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1318
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1250
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      273
      1067
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      992
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      120
      968
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      110
      957
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      49
      787
    Aihe