Laitatteko kaikki lääke- ja terveystietonne

Kunnioitustapeliin

hammaslääkärin kyselylomakkeeseen? Tuli vaan mieleeni mielenterveyspotilaat, että jos se on syynä heidän vastahakoisuuteensa hammaslääkärissä käyntiin, kun aina ensimmäisellä kerralla lykätään tämä kyselylomake eteen.
Itselläni ei ole mielenterveysongelmia, mutta muistaakseni siellä on sairauskyselyiden joukossa vaihtoehtona mielenterveysongelma, en ole varma. Mutta jos on, niin voiko ketään pakottaa kertomaan hammashoitolalle mielenterveysongelmaansa ja esim. psykoosi- ja masennuslääkkeitään?
Mielestäni jokainen saa kertoa tai jättää kertomatta sen mitä itse haluaa tai ei halua.
Se saattaa olla varsinainen ongelma mielenterveyspotilailla, ja tuollaisen takia potilaan hampaat menevät huonoon kuntoon, kun kyseiset lääkkeet saattavat kuivattaa suuta ja reikiinnyttää hampaita.

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • psyykesairas

      Voit olla ihan huoleti, kyllä kyseiset lääkkeet kehtaa ilmoittaa siinä missä muutkin. Psyykkinen sairaus ei ole sen nolompi kuin muutkaan. Myös moniin fyysisiin sairauksiin käytetään psyykelääkkeitä, kuin myös päinvastoin.

      • sulakevika

        Ja hammasvaivoihin harvemmin työnnetään psyykenlääkkeitä.Sen sijaan 40 c kuumepiikkeihin, imusolmuketurvotuksiin, kutisevaan rakkulaiseen ihottumaan, nivelsärkyyn,huimaukseen,sydämentykytykseen,hengenahdistuksen,päänsärkyyn,jne.niitä kyllä työnnetään.Tiedä sitten auttavatko.Oman kokemukseni mukaan eivät auta.Arvausasema ei vain viitsi myöntää hoitovirheitään (tutkimatta/hoitamatta jättämistään).


    • Kokolista

      Jotkut psyykenlääkkeet voivat vaikuttaa myös hammasterveyteen, joten kannattaa kirjoittaa kaikki lääkkeet ettei hammaslääkäri ihmettele outoja hammassairauksia ja mistä ne voisi johtua.

    • vcp

      Kyllä mä ainakin laitan, koska osa mun nykyisistä lääkkeistä vaikuttaa esim, puudutusaineen valintaan.

      • Kunnioitustapeliin

        Kysyn tätä erään nuoren aikuisen puolesta, kun häntä ei ole saanut vuosikausiin hammashoitoon, ja hän joutuu syömään psyykenlääkkeitä. Olen alkanut epäilemään että karttaako hän se takia hammashoitoon menoa, jos häpeää että jos joutuu kertomaan kyselylomakkeessa lääkkeensä.
        Sitä vain mietin, että onko se ihan pakko, jos seurauksena on hammashoidon karttaminen? Hampaiden hoito on ensiarvoisen tärkeää jo yleisen terveydenkin kannalta. Harmittaa kun olen varannut hänelle pari kertaa ajankin, mutta ei ole suostunut menemään. Itse hän ei ole saanut varattua aikaa. Alkaa olla keinot vähissä kun on kuitenkin täysi-ikäinen henkilö. Alaikäistä onkin helpompi viedä hammaslääkärille.


      • hllll

        Hei, jos kyse on kunnallisesta hl:stä, on hammaslääkärilläkin tarvittaessa katsoa yleisen puolen sairaustietoja ja lääkelista on hammaslääkärinkin näkyvissä. Se on tärkeää ja ensisijaista esitietoa!


    • alalla1

      Hammaslääkärit ovat ammatissaan auttaakseen ihmisiä ja he kohtaavat päivittäin hyvin erilaisia ihmisiä. Mielenterveyspotilaat ovat varsin iso ryhmä myös hammaslääkärin potilaissa, sillä sekä sairaus että lääkitys altistavat suu- ja hammassairauksille. Ilman tarvittavia yleisterveys- ja lääkitystietoja on mahdotonta hoitaa myöskään hammaspotilaita hyvin. Useat psyykenlääkkeet kuivattavat suuta ja altistavat siten reikiintymiselle. Uudemmat lääkkeet tosin vähemmän kuin vanhat, mutta syljenerityksen väheneminen on niistä monen haittavaikutuslistalla yhtä kaikki. Ennaltaehkäisy ja tiiviimpi seuranta on silloin paikallaan. Lääkitys voi myös vaikuttaa puudutusaineen sekä muun tarvittavan lääkityksen valintaan. Lääkkeiden yhteisvaikutukset eivät ole pikkujuttu, eikä mikään ole hammaslääkärille nolompaa kuin se, että apteekista soitetaan, että kun tämä määräämäsi lääke ei sovi yhteen näiden muiden potilaan lääkkeiden kanssa... silloin tulee helposti hutiluksen leimaa. Lisäksi jotkut psyykenlääkkeet altistavat infektioille tai peittävät niiden merkkejä, joten vaikeakin tulehdus voi olla varsin vähäoireinen vakavuuteensa nähden.

      Voin vakuuttaa, että hammaslääkärit yleisesti ovat niin kokeneita, että ovat ns. nähneet kaiken. Sitä paitsi jonkinlainen mielialalääkitys on nykyään niin tavallista, että välillä ihmettelee, että onko oikeasti todella tarpeenkaan... puhumattakaan tavallisista vanhuksista, joille syötetään suvereenisti psykoosilääkkeitä... (nämä kritisoinnit edustavat vain oma mielipidettäni).

      Epäilen kyllä vahvasti, että ystäväsi hammaslääkärin välttelyn taustalla on jotakin muuta, ehkä pelkoa?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2743
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2330
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2090
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1847
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1721
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1715
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 100
      1646
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1477
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe