Modulointi

tgertgergtr

selittäkää mulle YMMÄRRETTÄVÄSTI miten modulointi tapahtuu käytännössä esim. am lähettimessä

22

74

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • modulointi

      Amplitudimodulaatiolla kantoaallon voimakkuutta säädetään moduloivan taajuuden voimakkuuden mukaan. Eli kantoaallon voimakkuus on verrannollisen moduloivan taajuuden voimakkuuteen.

      Taajuusmodulaatiolla taas kantoaallon taajuutta muutetaan moduloivan taajuuden voimakkuuden mukaan. Vaihemodulaatiolla kantoaallon vaihetta muutetaan moduloivan taajuuden voimakkuden mukaan. Taajuus- ja vaihemodulaatio ovat "sukulaisia" keskenään.

      Sitten onhan näitä muitakin modulaatiotapoja, esim. pulssimodulaatio, jne. SSB-modulaatiossa kantoaalto poistetaan amplitudimoduloinnin jäleen. USB ja LSB-modulaatiossa myös toinen sivunauha poistetaan kantoaallon lisäksi.

    • modulointi

      Suomen kielellä netissä löytyy vain vähän tietoa modulointitavoista. Mutta tuossa ainakin yksi:
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Amplitudimodulaatio
      Englanninkielellä sitten löytyy enempi. Tai käyt kirjastosta lainaamassa radiotekniikaan oppikirjoja.

    • sixi

      Ihan oikein vastattu. Mutta kysyjä todennäköisesti ei oikein ole perillä asiasta, niin mahtoikohan ymmärtää. Yritän selittää lisää:
      Otetaan radioaalto, joka vinkuu vain yhdellä jaksoluvulla, esimerkiksi 600 000 jaksoa sekunnissa (töpselistä tuleva sähkö vaihtaa suuntaansa edestakaisin 50 kertaa samassa ajassa). Ja radioaallon jokaisen jakson voimakkuus (amplitudi) on sama. (Piirrä aaltoviiva.) Sitten radioaaltoa ruvetaan käsittelemään (moduloimaan). Esimerkiksi ääniaallolla 600 jaksoa sekunnissa. Silloin radioaallon joka tuhannes aalto on voimakkaimmillaan, seuraava on vähän heikompi. Sitten 500 jakson jälkeen rupeavat taas voimistumaan. Siis tuhannen jakson jälkeen ollaan taas voimakkaimmillaan. Nyt jos johdat tämän moduloidun radioaallon kuulokkeisiin (jos jännite ei ole liian suuri), niin eihän ne kuulokkeet kerkiä värähtelemään kuuttasataatuhatta kertaa sekunnissa, mutta sen 600 kertaa ne kerkiää, että kuulokkeista kuuluu vain ääni.
      Sitten se modulaatio voi olla taajuusmodulaatiota, ym. niin kuin edellinen vastaaja selitti.
      Tuliko selväksi, vai sekoitinko vain lisää?

      • Aloittajadfasoifigw

        Joo tuon kyllä ymmärsin jo ennestään, mutta haen tässä lähinnä sitä että miten tuo KÄYTÄNNÖSSÄ tapahtuu. Siis jos esimerkiksi kideoskillaattori tuottaa 1 MHz kantoaaltoa niin miten voidaaan lähettää ääntä tämän kyseisen kantoaallon avulla siten että kantoaaltoa moduloidaan äänellä? Muutetaanko siinä äänisignaalin avulla sähköjodossa kulkevan kantoaallon hetkellisen jännitteen suurinta poikkeamaa (jännitteen amplitudia) vai miten se tapahtuu?


    • Haminaattori

      Kokeilin kuukkelin antia eikä se ollut kovinkaan rohkaiseva. AM-modulaattoria pidetään niin itsestään selvyytenä etten löytynyt oikein sivua jossa se olisi vaivauduttu mainitsemaan. Edes sivustoilla "tekniikkaa kotirouville" (anteeksi sovinnismini) löytynyt nopealla vilkaisulla asiaan perehtyneitä.

      AM-modulaation ongelmahan on tehonkulutus. Modulaatio yksinkertaisimmillaan tarvitsee kaksi samantehoista päätettä. Toinen toimii lähetystaajuudella jo toinen äänipääte puhetaajuuksilla. Modulointi tapahtuukin sitten pääteasteitten yhdistämisellä jossa suurtaajuus pääteasteen ottama käyttösähtö kulkeekin äänipäätteen kautta joka muuttaa suurtaajuuspäätteen tehoa. Raudallisella (äänipäätemuuntaja) pääteasteella tämä on helpoin toteuttaa.
      Kehittyneimmissä järjestelmissä moduloidaan esim. kahta viimeistä suurtaajuusastetta jolloin päästään hieman pienemmällä modulointiteholla ja näin säästetään tehonkulutuksessa.

      No niin edellä on yksi yritys selventää. Kuukkeli on joskus hyvä apu erivastausten selventämiseen.

    • AMmääJo1950luvulla

      Ilmari Jäämaan Nuorten kokeilijain ja keksijäin kirjassa on suhteellisen hyvin selostettu am-putkilähettimen modulaattorin toiminta. Kirja on jo vanha 1950-luvulta. Löysin netistä transistorikytkennän, mutta selostus on vain englanniksi. http://www.zen22142.zen.co.uk/spice/ammod.htm . Ideana on kuitenkin johtaa perussuurtaajuus vahvistimeen, jonka vahvistusta tai tehoa säädetään pientaajuisella signaalilla. Tulokseksi saadaan taajuuksien sekoitus, josta suodatetaan virityspiirillä ei-toivotut häiriösignaalit pois.

    • motulaatiomiäs

      Muilla kielillä löytyy netistä myös helposti tietoa, esim. venäjän sanalla Модуляция kannattaa yrittää tietoa etsiskellä

    • Haminaattori

      Nonni nyt alkaa pikkuhiljaa selvitä mistä on kyse. Aikoinaan oli ”nuorten keksijäin ja kokeilijan kirja osa 37 hul.....”. No vanhemmat harrastajat tietää mitä tarkoitan ja nykyista tilannetta muodossa ”Mullekaikkijaheti” syntyy tilanteita jossa kysyjä ei tiedä mitä kysyä. Törmäsin nimittäin mahdolliseen artikkeliin josta tämä säije on saattanut lähteä liikkeelle. Siinä on todellakin 1MHz kideoskillaattori jonka toimintaa muutetaan ”moduloimalla” sitä käyttäjännitteestä. Valmiit kideoskillaattorit pyritään tekemään mahdollisimman vakaiksi ja sietämään suuria muutoksia ympäristössä (käyttöjännite, lämpötila, kuormitus). Tarpeeksi suurilla muutoksilla tulee tietenkin ampitudin muutoksia ja muuttuu mahdollisesti myös taajuuskin. Eli ulostulossa on sekä AM ja FM-modulaatioo. Arikkeli onkin tarkoitettu ”tieteentekemiseksi”, noinkin sitä saa tehtyä, eikä sillä ole muuta käytännönkanssa tekemistä.
      http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/radio/am_transmitter.html
      Toivottavati linkki toimii. Tuossa tapaukksessa ainakin ”modulointiin” käytetään jotakin soitinta jossa on kuulokelähtö ja toivotaan soittimen pääteasteen tehon riittävän modulointiin.

      Sitten tuo teorian ja käytännön yhteensovittamiseen. EN TIEDÄ MITÄÄN TURHAUTAVAMPAA KUIN EDETÄ KOKEILE JA KIROILE METODILLA. Olet siihen törmännyt juuri tässäkin asiassa. Monessa asiassa on syytä tutkia asiaa paperilla jolloin saadaan selvitettyä onko toimintamahdollisuuksia olemassa ja milläehdoilla.

    • ymmärrettävästitaiei

      Kysykääpä tältä uudelta pääministeriltä asiaa. Hänhän se on moduloinut yhtä sun toista pitkin kevättä. Taitaa moduloida Tukholmassakin tällä hetkellä.

      • ghdgffffffffffffffff

        ugetw gn jslgn tgibs kerng roigroig jp weirg gjifsdpifpjfipgjfigpsofigodfgdsfgpiligpiwijwporeg


      • ghhhhhhhhhhhhh
        ghdgffffffffffffffff kirjoitti:

        ugetw gn jslgn tgibs kerng roigroig jp weirg gjifsdpifpjfipgjfigpsofigodfgdsfgpiligpiwijwporeg

        ghhhhhhhhhhhhhh


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    9. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe