SSRI:t lopettaneita?

Vaikeaahommaa

Onko joku onnistunut lopettamaan SSRI-lääkkeen, kuten vaikkapa Escitalopramin tai Cipralexin käyttämisen usean vuoden käytön jälkeen? Minua kiinnostaa tietää, sillä olen syönyt lääkettä jo monta vuotta, ja tiedän, että lopettaminen ei ole helppoa, mutta silti haluaisin kokeilla sitä hitaasti.
Miten onnistuit lopetuksessa - kuinka kauan ja miten vähensit lääkettä, kunnes lopetit? Minkälainen olosi on ollut lääkkeen lopettamisen jälkeen? Onko jokin lopettamisessa ollut erityisen haastavaa?

50

2458

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ourlastnihght

      No itse lopetin kerrasta ja ainut haittapuoli oli se että en yhtenä yönä saanut nukuttua ja sydän muljahteli siinä kaikki. Ja lääke jonka lopetin oli nimeltään Efexor snri/ssri.

    • 222222

      Olen muutaman kerran yrittänyt lopettaa, ei onnaa jos niitä tarvitsee. Olen käyttänyt nyt kahdeksan vuotta niitä ja pari lopetusyritystä on vienyt psykiatriselle osastolle joksikin aikaa.

      • Sakke-Matti

        Kukaan ei tarvitse psyykenlääkkeitä sen enempää kuin alkoholiakaan. Olet mitä todennäköisimmin kärsinyt vieroitusoireista. Pahojakin vieroitusoireita voi tulla vaikka lopettamisen tekisi kuinka hitaasti tahansa. Ymmärrän kyllä ihmisiä, jotka eivät pääse aineista irti vaikka haluaisivat, koska heidän toimintakykynsä kärsii niin pahasti. Monet vaan eivät tule ymmärtäneeksi, että oireilu on vieroitukseen, ei niinkään alkuperäiseen tilaan liittyvää.


    • Juhannus2068

      Sama täällä ei siitä paskasta eroon pääse, kun viekkarit on niin pahat. Itsellä on kanssa 2 lopettamis yritystä alla. No eipä pääse lääketehtaat rikastumaan ainakaan minun rahoillani kovin paljon, kun annokseni on vain 5mg citalopraamia päivässä, eli 100kpl riittää 200 päiväksi. Olen lopun elämäni näiden orja.

    • Alpratsolaami

      Venlafaksiini kerrasta poikki. Nyt on 2 viikkoa ollut aika huono olo. Lopetin kyllä samalla kaikki muutkin lääkkeet. Älkää kukaan ikinä aloittako ssri/snri lääkkeitä tai mitään neuroleptejä. Niistä ei välttämättä palaudu koskaan entiselleen.

    • Elgge

      Lopetin Cipralexin toukokuussa lopettaen 10 mg:sta kuudessa kuukaudessa asteittain. Takana lääkkeen syömistä 8 vuotta, joskin taukoa lääkkeen käytössä ollut kertaalleen. Sivuoireena lopetusvaiheessa koin pieniä sähköiskumaisia tuntemuksia, näkökentässä olevaa sumuisuutta, valonarkuutta ja unettomuutta sekä tarve normaalisti olleille päiväunille katosi, mutta aloin käymään ylikierroksilla ja iltaisin nukahtaminen oli vaikeaa.

      Jonkin aikaa lääkkeen lopetuksesta olen huomannut aggressiota, nopeaa turhautumista asioiden tekemiseen, paniikki- ja ahdistusoireistoa , keskittymiskyvyn katoamista, depersonalisaatiota, jotain mitä voisi kuvata aivosumuksi, silmien liikuttelun tuntumista oudolta, puristavaa tunnetta pään kohdalla ja voimakasta väsymystä. Eli kapasiteetti asioiden tekemiseen on matala, ja milloin se on erityisen matala, muistiongelmat pahenevat. Esimerkiksi tällaista on saattanut olla, että puhutaan henkilöstä enkä saa yhdistettyä kuka henkilö on, vaikka hän on tuttuni eli en saa yhdistettyä nimeä henkilöön. Ikäänkuin aivoni olisivat sumuiset ja lukossa, ja ajattelu kävisi hitaalla tempolla. Lääkkeen lopettaminen on myös aiheuttanut ahdistusta sen suhteen, miten selviää normaalielämästä.

      Olen kerran harkinnut palaamista lääkkeeseen, mutta tunnen olevani now or never tilanteessa lääkkeen lopetuksen kanssa. Yritän olla toiveikas, vaikka aivokemioiden tasapainoittuminen saattaa vaatia pitkän aikaa. Yritän opetella omaksumaan uuden elämänasenteen, jossa hyväksyn tilanteen, yritän olla rasittamatta itseäni liikaa, koska se aiheuttaa sumuista oloa ja jossa elän niin terveellisesti kuin mahdollista. Olen alkanut myös käyttämään kalaöljyä ja b-vitamiinikompleksia ja aminohappoja sekä harrastamaan joogaa ja ulkoilua luonnossa.

      • alkotonaukko

        Ihan sama juttu on lääkkeiden lopetuksessa kuin pahimman myrkyn eli alkoholin lopetuksessa. Kerran kun aloittaa juomisen niin saa koko känsä juoda.

        Lääkkeitä pidetään kaiken pahana, mutta alkoholi se taitaa olla se suuri paha myrkky. Menee näkö, menee kuulo, aivot tuhoutuu jne. tulee vapinaa ja jos yrittää olla juomatta niin sitten on psykoosi päällä. Se juoppohulluus iskee aina silloin tällöin ja niin on saatava lisää kirkasta. Maksakirroosi tulee varmasti ajan knssa ja haimatulehdusiskee yllättäen varoittamatta.


      • eialkoholiakiitos

        Unohdit sen tosiasian, niin sekakäyttö on kamalin ja sitä on paljon. Lääkkeitä käyttävät eivät varmaan ajattele, kun tulee viikonloppu ja lähdetään kavereiden kanssa kaljalle, että samalla hetkellä kun juo kaljaa on kysymyksessä sekakäyttö mikäli käyttää jotain psyykenlääkettä. Eli suurin onglma on suomalaisten niin kuin muidenkin sekakäyttötottumus, joka sitten aiheuttaa vaikeuksia mm. päästä lääkkeestä eroon.


      • Önnönönnö

        Sekakäytöllä kyllä tarkoitetaan sitä jos käyttää alkoholia ja jotakin lääkettä jolla on yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa, kuten esim bentsot. Suurimmalla osalla masislääkkeitä ei ole yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa. Se haitta tietysti on, että alkoholi laskee serotoniinitasoja ja siten vähentää masislääkkeiden tehoa.


      • Päivä_kerrallaan_

        On omituista, että vaikka nykyään tunnustetaan, ettei SSRI-lääkkeitä ole turvallista käyttää yli puolta vuotta, niin kukaan ei uskalla kertoa sitä, mitä pidempiaikaisesta käytöstä seuraa. Tällä palstallahan se selviää, Elggenkin kuvaus olisi voinut olla suoraan omasta suustani.

        "- - aggressiota, nopeaa turhautumista asioiden tekemiseen, paniikki- ja ahdistusoireistoa , keskittymiskyvyn katoamista, depersonalisaatiota, jotain mitä voisi kuvata aivosumuksi, silmien liikuttelun tuntumista oudolta, puristavaa tunnetta pään kohdalla ja voimakasta väsymystä."


      • Vkvkv

        Miksi SSRI on laillista, mutta kannabis on kiellettyä? SSRI:llä on kuitenkin kovemmat haittavaikutukset.


      • Politiikkaa
        Vkvkv kirjoitti:

        Miksi SSRI on laillista, mutta kannabis on kiellettyä? SSRI:llä on kuitenkin kovemmat haittavaikutukset.

        SSRI on patenttivalmiste ja siten sillä saa rahaa, sen mainetta ei ole tahrittu ja on uskottavampaa käyttää. Kannabista ei voi patentoida, koska sitä saa luonnosta, sen maine on huono ja siten uskottavuus huono.


      • Vkvkv

        No sittenpähän nkevät. Tiedettä ei voi pysäyttää. Sitä voi sabotoida, mutta ei pysäyttää.


      • j.-poika_Seinäjoelta-83

        Mä syön cipralexiä, efexoria, diapamia, xanoria(depot), lyricaa, risperdalia ja opamoxia ja subutexia piikitän joskus pilveä useemmin. En oikeen muista mitään viime vuosista mutta ihmiset nauraa mulle täällä Seinäjoella kun kuljen katujani pitkin katu toiveen särkyneen hekoheko mut joo, ja haukkuu mua masentajaksi ja noin muttei se tunnu miltään kun lääkkeet turruttaa kaiken enkä kuitenkaan oikeen muista sitten tunnin päästä noita tilanteita joo että; Elämäni on ihanaa nyt kun en tunne mitään ja elän elämää enimmäkseen pääni sisällä mitä nyt kaupassa käyn että vähän poistun ulos asunnosta. asun kärjenmäellä. Jos on muita jotka eivät enää tunne niin olisi kiva vaihtaa ajatuksia. Ostan siis kadulta nuo lääkkeet lukuunottamatta cipralexia se on ainoa johon on resepti toivoo J.


      • hurre

        Nyt herätys! Tiedän että on helppoa elää sellaista elämää ettei tunne mitään. Mutta se ei ole ''oikea minä''. Silloin kun olet vähänkään selvinpäin, on lähempänä oikeaa minää kuin se kun olet lääkkeissä. Ja jos pystyt vieroittamaan itsesi ja tervehdyt, olet löytänyt itsesi kokonaan.
        Oletko koskaan pelästynyt sitä, että olet kadottamassa itsesi?


      • jumalanlahja
        Politiikkaa kirjoitti:

        SSRI on patenttivalmiste ja siten sillä saa rahaa, sen mainetta ei ole tahrittu ja on uskottavampaa käyttää. Kannabista ei voi patentoida, koska sitä saa luonnosta, sen maine on huono ja siten uskottavuus huono.

        Se on lääketehtaiden lobbareiden aikaansaamaa valetta jos verrataan cannabiksen vaarallisuuttaja SSRI/SNRI lääkkeiden tehoa masennuksen hoidossa. Ei sitä cannabistakaan ole tarkoitettu käytettäväksi päivittäin. Söin n.6 v erilaisia masennuslääkkeitä ja kokemuksesta voin sanoa, että ne ovat paljon pahempia myrkkyjä. Onhan Cannabis patentoitu jo ajat sitten..bedrocan(luomu) sativex(kemiallinen). Seuraamme perästä kun isommat tekevät kohta päätöksen siitäkin yrtistä. Kieltolaki loppuu.


      • Tsubatti
        jumalanlahja kirjoitti:

        Se on lääketehtaiden lobbareiden aikaansaamaa valetta jos verrataan cannabiksen vaarallisuuttaja SSRI/SNRI lääkkeiden tehoa masennuksen hoidossa. Ei sitä cannabistakaan ole tarkoitettu käytettäväksi päivittäin. Söin n.6 v erilaisia masennuslääkkeitä ja kokemuksesta voin sanoa, että ne ovat paljon pahempia myrkkyjä. Onhan Cannabis patentoitu jo ajat sitten..bedrocan(luomu) sativex(kemiallinen). Seuraamme perästä kun isommat tekevät kohta päätöksen siitäkin yrtistä. Kieltolaki loppuu.

        Olen sitä mieltä, että kannabiksen demonisointi on tekopyhää, jos samaan aikaa promoaa SSRI-aineita ("masennuslääkkeitä"), jotka ovat vaarallisuudessaan aivan eri luokkaa. Toki tiedostan, että kaduilla liikkuu näitä muunneltuja kannabislaatuja, joiden psykoaktiiviset ainesosat on pumpattu niin korkeiksi, että koko tuote on pilalla. Ne voivat olla hyvinkin vaarallisia aivoille, mutta en osaa verrata suhteessa SSRI:hin. Kumpaakaan näistä viimeisimmäksi mainituista en itse ikinä menisi kokeilemaankaan. Jokainen tavallaan. Ja samaa mieltä olen myös, että kannabiskieltolaki tulisi lakkauttaa välittömästi.


    • Tylsimys

      Olen lopettanut masennuslääkkeet useita kertoja. Pahimmat lopetusoireet tulivat Efexorista. Efexor on siitä kurja, että jos sen unohtaa aamulla ottaa, niin iltapäivällä jo alkaa se "sähköiskuilu".

      Lopettaminen on aina ollut vähittäistä. Esim. Efexoria alettiin purkaa 325 mg:sta. Olo oli ärtyisä ja levoton, mutta mitään aivosumua tms. en kokenut. Siinähän tuo meni - aloitin vähentämisen kesälomalla ja purin hankalaa oloa liikkumalla ja käymällä useita kertoja suihkussa päivän aikana.

      Tilanne omalla kohdalla nyt vain on se, että takaisin lääkkeiden käyttöön on ollut pakko palata. Vakavan masennuksen vaikea-asteinen jakso vei sellaiseen tilaan, että oikeasti pelkäsin, että nyt lähtee järki. Estolääkityksenähän tätä pidetään.

      Cipramililla muuten aloitettiin 1990-luvun alkupuolella. Montaa lääkettä on kokeiltu aikojen saatossa...samoin pitkää terapiaa, kalaöljyjä, B-vitamiineja...you just name it.

      Taitaa se nyt kuitenkin olla niin, että siinä missä esim. jossain astmassa on eri haitta-asteita, niin sama koskee muitakin sairauksia. Hoito sitten sen mukaista.

    • Olen ollut nyt seitsemän kuukautta ilman ssri-lääkitystä. Söin Sertralinia kuusi vuotta, mihin mahtuu yksi puolen vuoden tauko. Lääke aiheutti sen, että seksuaalisuuteni katosi, mikä avasi silmäni lopettamisen suhteen ja tein päätöksen. Nyt seitsemän kuukautta myöhemmin seksuaalisuus on yhä tiessään. Pystyn harrastamaan seksiä, mutta se ei aiheuta tunnereaktioita. Tunteet ovat myös ongelmallisia. Tarkemmin sanottuna tunteettomuus, mikä on ilmennyt lääkkeen lopetetettuani, joskin jotain merkkejä siitä oli huomattavissa jo lääkettä syödessäni. Nyt lopettamisen myötä olen kadottanut kyvyn itkeä tai ylipäätään tuntea mitään ääritunteita. Muutenkin tunteet ovat hyvin supistuneita ja ainoat fiilikset, mitä jäljellä on, ovat toivottomuuden tunne ja ahdistus siitä, että palaudunko enää siksi ihmiseksi, mikä olin, vai elänkö tässä zombie-moodissa lopun ikääni. Myöskään musiikki ja taide ei enää säväytä minua. Kasa levyjä, muutama kitara ja basso ovat muistona siitä, mikä oli joskus tärkeintä elämässä minulle.

      • Sakke-Matti

        Tyypillinen SSRI/SNRI-ainekäytön jälkitila. Prognoosi on usein heikohko palautumisen suhteen, mutta ken tietää. 7 kuukautta on joka tapauksessa liian lyhyt aika kuuden vuoden käytön jälkeen vetää vielä pitäviä johtopäätöksiä. Yleensä ehkäpä sellaisen pari vuotta lopettamisesta voi jo katsoa mikä suunta on, vai onko suuntaa ollenkaan, pysyykö tila muuttumattomana ja 4 v:n kohdalla voi jo alkaa toteilemaan mitä tulevaisuus tulee olemaan.

        Henkilökohtaisesti en ole kuullut yhdestäkään parantumistapauksesta vaikka olen asiaa paljon tutkinut. Samoin lääkärikunnankaan en ole kuullut koskaan sanoneen, että tila korjautuisi. Ihmiset ovat vaurioituneita ja monet toimintakyvyttömiä läpi loppuelämänsä. Ulkopuoliset ihmettelevät miten joku joka on lopettanut aineet, tai lääkkeet, jo vuosia sitten voi yhä väittää niiden olevan huononvointinsa takana. He eivät tiedä eivätkä ymmärrä, että syy on aivovaurioperäinen eikä psyykkinen, ihan samalla tavalla kuin laittomien huumausaineiden käyttäjien kohdalla. Sama se on pehmittääkö päänsä Lasolilla, Cipralexilla, kokkelilla vai Zyprexalla. Aivot eivät tykkää sellaisesta ja vaara aivovaurioihin on aina. Keskushermostovaurioiden palautumiskyky on rajallinen. Luontoa ei kiinnosta onko aine, tai lääke, jos siten haluaa ko. aineita kutsua, FIMEA:n tai FDA:n hyväksymä. Se ei takaa lääkkeiksi tarkoitettujen aineiden turvallisuutta, kuten moni valitettavasti luulee ja luottaa. :(


      • Hvilb

        En tiedä kannattaisiko nyt ottaa vielä pieni annos jotain korvaavaa lääkitystä, vaikka mirtazapiinia?


      • nonstopbui

        Lopetettuani ssri:n ei mulle kyllä tollasta jäänyt. Palauduin hyvin entiselleni niinseksuaalisuuden kuin tunteidenkin kanssa. Tunne- elämäni palasi ja osaan jopa kyynelehtiä tarvittaessa. Olen muutenkin herkkä ihminen ja olen päässyt pahimman masiksen yli lääkkeen avulla. Mulle ei mitään tollasta mainitsemaasi jäänyt päälle.


      • 748848

        Kauanko söit lääkettä ja millä vahvuudella? Se vaikuttaa asiaan paljon


      • lääkehelvetti

        Olen syönyt cirpalex ja rivatril lääkitystä vuosina 1983 lähtien. Ja molemmista pääsin eroon nyt runsaan vuoden pinnistelyn jälkeen. Rivatril meni 2mg 4 päivässä ja tuota toista 20mg pvä. Otin lopettaessani päätöksen itselleni, et p..le, nyt saa tämä sumussa oleminen, aloitin samalla säännöllisen lenkkeilyn ja pidin kirjaa kokoajan kun vähensin asteittain näitä pois. Olihan se tuskaista, mutta ei niin paha kun luulin, eli vähentelin joskun viikonvälein kolmen jne.. Nostin vaan liikuntaa samalla, mutta talven sain kyllä rämpiä ulkona että sain nuo pois. Mutta kannatti, sillä nyt olen onnellinen ja pyöräilen/kävelen päivittäin ja liikunta tuli elämääni. Aluksi nuo lääkkeet sain pelo-oireisiin ja olivat tosi pahat, mutta samalla kun lopettelin nuita pois, kävin kaupoissa yms tilanteissa missä eniten jännitti ja nyt se helvetti on ohi. Nuo lääkkeet eivät edes kata mitä olen joutunut käyttämään, eli xanor, tenox, levotsin ja muita paljon.. Mutta tämä on minun tarinani. semppiä yritykselle ja tavoitteelle.


    • KoeteetaanJaksaa

      Vastaan aloittajan kysymykseen, että olen onnistunut puolittain! Olen alkanut poistamaan ssri fluoksetiinia, jonka tunnetuin nimi on Seronil. Käyttämäni annos on ollut pienemmästä päästä, aloin sitä vähentää tammikuussa. Ensin noin kolmannes pois ja toukokuussa poistin lisää niin, että nyt menen puolella määrällä. Näin aion jatkaa kesän yli, millä tarkoitan etten vielä aikoihin vähennä lisää.

      Se on hyvä puoli, ettei ole tarvinnut palata takaisin entiseen käyttömäärään, ainakaan vielä. Kovin hyvin en voi, mutta minun on tosi vaikea erottaa, mikä johtuu elämän olosuhteista ja mikä kehon kemiallisesta ja/tai psyykkisestä/rakenteellisesta puolesta. Meidän kaikkien elämässä kun ihan ulkonaisiakin syitä on voida kehnommin masennuksella ja ahdistuskohtauksilla. Kokonaisvaltaisesti mäntti olo, aloitekyvyttömyys, ilottomuus minulla on, mihin kaikkeen kyllä olen yrittänyt pohtia käytännön apuja esimerkiksi ohjelmanumeroiden kautta, vaihtelun kautta, että saisi ajatuksia pois itsestä ja oireista. Tahtoisin etten niin välittäisi siitä, että esim. minullakin neuroottiset oireet pahentuneet kyllä. Jonkinlainen apukeino ollee myös yrittää asiaintilan, oireiston ja yleensäkin itsensä hyväksyminen. Minun tarvitsisi varmaan saada elämänasennettani muuteltua.

      En tiedä miten kaikki jatkuu, mutta tuppaan olemaan vihainen moisesta yli 10 vuoden lääkkeenkäytöstäni. Sellainenkin outo asia minussa on, etten välitä ihmisistä, enkä tiedä tuleeko se tästä vieroituksesta vai ei. Vaikka joskus tapaan jonkun kavereistani, niin jälkeenpäin olen turhautunut ja fiiliksellä 'en oikein tykkää kenestäkään'. En saa virkistymistä, vaikka joskus tapaisin kaverin.

      Jonkinlaista ajattelun kirkkautta ollen kokenut nyt kuitenkin. Myös välillä kuin uutta selkeämpää inspiroitumista. Lisäksi selvästikin herkkä tunnepuoli on tullut itselleni hyvin tietoiseksi. Kyllä jotakin hyvääkin on tapahtunut. Tahtoo vain nuo pahan olon tilat pilaamaan yleistä elämänkulkua. Mutta haluan olla kärsivällinen ja kuten te muutkin yrittää käyttää monia muitakin keinoja, liian helposti minäkin lääkärin kolmasti houkuttelemana olen masennuslääkitykseen lähtenyt! Sellainen tuntuma minulla on, että tähän asti tämä lääkkeen puolittaminen on minulle hyväksi, jotakin hyvää siinä on, mutta sitä näköjään on vaikeampi kuvailla. Olen niin tottunut vain oireita kuvailemaan, muutosta persoonassani parempaan suuntaan en osaa sanoittaa?

      Olisikohan missään minkäänlaista vertaisryhmää (livenä, face to face) tällaisille vieroittajille? Niille totisesti olisi tarvetta! Käsittääkseni tähän vieroittautumisen tarpeeseen on nyt herätty laajemminkin?

    • asokgpokop

      Oireilu lääkkeiden jälkeen voi olla hyvin voimakasta ja tässä muutamia esimerkkejä miksi näin on. Oireilu ei lopu viikoissa vaan voi jatkua pitkään. Minä lopetin lääkkeen kaikkien sääntöjen mukaan erittäin hitaasti, ja pahin alkoi 1,5 kk lopetuksesta.Itselläni huimaus on ollut niin häiritsevää, että en ole sen takia kyennyt toimimaan vaikka lopetuksesta on jo pitkän aikaa.
      "Dizziness is the most commonly reported symptom of abrupt discontinuation from the selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI) category of antidepressants. The reported dizziness is exacerbated by even slight head movement, and therefore is likely to be vestibular in origin. The SSRIs most implicated are those with short half-lives and which are most selective for serotonin (as opposed to noradrenaline), e.g. paroxetine and sertraline. Since the vestibular nucleus complex (VNC) has an abundance of serotonin receptors, the abrupt withdrawal from an SSRI is likely to have a substantial impact on the electrophysiological activity of neurons within it. Here we suggest that the abrupt withdrawal from an SSRI is likely to cause a sudden decrease in serotonin in the VNC, which will disrupt the function of VNC neurons bilaterally, causing dizziness without vertigo."

      http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/00016481003602082

      Serotoniinin peukalointi vaikuttaa moneen asiaan kehossa(mm. hermosto) ja vaikutus on pitkäaikainen. Itselläni lopetus vuosien jälkeen on ollut kamalin kokemus, mitä olen eläessäni kokenut:
      "Traditional explanations the pharmacology of SSRIs discuss the effects on the postsynaptic serotonin receptor, but the SSRIs work at a variety of locations and their effects reverberate through the nervous and endocrine systems, so that in animal models there may be altered neuroendocrine function for weeks after ceasing fluoxetine. Even 60 days after discontinuation of fluoxetine, the oxytocin response in animals was still significantly reduced by 26% compared with controls."
      "Schatzberg et al comment that most discontinuation symptoms rare 'short-lived', but that some effects may be longer lasting."
      http://www.priory.com/psych/panes.htm

      SSRI-lääkkeet ovat aiheuttaneet mm tällaista, mikä kertoo aika paljon lääkkeen vaarallisuudesta. Mitä enemmän aikaa lääkettä syö, sitä enemmän kannattaa miettiä, mitä sitä on tullutkaan syötyä....
      "Transient dystonias and dyskinesias of the jaw have presviously been described with SSRIs (Fitzgerald & Healy, 1995). This report considers four patients on SSRIs who all suffered prolonged neurological symptoms for months after discontinuing their medication."

      On tietoa potilaista, jotka eivät ole syöneet muita kuin "turvallisia" SSRI-lääkkeitä, mutta silti kärsivät lopetuksen jälkeen kamalista oireista, puhutaan neurologisista vaikutuksista
      "Nevertheless the patient continued to describe problems of an episodic nature well after the paroxetine had been discontinued. These episodes lasting hours to days at a time and comprised paraesthesiae, dizziness, mild ataxia, and slurred speech. These episodes have occurred intermittently throughout twelve months of follow-up during which time the patient has been drug-free"

      "these neurological effects persisted for months after discontinuation and in most cases persist up until the time of writing. Whether the association with treatment or discontinuation is causal could be debated, but the chronological association seems good and three of the five patients (Mr B, Mrs C and Mrs D) were psychotropic drug-naïve at the start of the SSRI therapy and wholly drug free following this. The three SSRIs prescribed and mentioned above (fluoxetine, paroxetine and citalopram) differ in terms of structural "

      Jokaisen potilaan olisi syytä kuulla varoitukset lääkkeestä, vaan itse en ole kuullut ikinä muuta yltiöoptimismia lääkeuskovaisilta lääkäreiltä:
      "Before antidepressants are prescribed, patient education should include warnings about the potential problems associated with abrupt discontinuation." Tosin tähän pitäisi lisätä, että ei vain äkkilopetuksesta, vaan lopetuksesta yleensä, kuinka vaikeaa se voi olla.

      puhumattakaan lääkkeen emotionaalisista vaikutuksista... joista olisi syytä edes mainita.. kuka haluaa syödä lääkettä, joka vie kyvyn rakastaa, tuntea empatiaa ja tuntea ihmisyyden koko kirjo...
      http://bjp.rcpsych.org/content/195/3/211

      • MasisMasa

        Itse kokeillut Sertraliinia muutaman kerran, aina max 3vrk paitsi viime viikolla otin ehkä 5 päivänä, tosin alkuun vain puolikkaita 50mg tabuja. En saanut taaskaan jatkettua kuuria pidemmälle, kun päätin että mennään näillä aivoilla mitä on.
        Pitää koittaa jättää alkottelu ainakin vähemmälle ja syödä enemmän kasviksia jne. Ja kahvikin pois vaikka satunnaisesti viime vuodet vain juonutkin. On se kumma kun tämä pää ei tunnu kestävän niitä elämän pieniä nautintoja, toisaalta tuleepahan elettyä terveellisemmin. Nyt on kyllä tuntunut harvinaisen huonolta eilinen ja tämä pv, johtuneeko SSRI kuurista (tai sen lopetuksesta) vaiko juhannuksen "juhlimisesta", veikkaan että molemmista.


      • ssrihell

        Olen suorastaan katkeroitunut lääkärilleni, joka kertoi kuinka turvallinen lääke oli aikanaan. Kuinka monta kertaa olenkaan kuullut saman diabeetikko tarvii insuliinia - vertauksen verraten kuinka masennuspotilas tarvii lääkettään. Kyllä, ssri-lääkkeet ovat kuin insuliini, koska ilman niitä tuntuu kuolevan, jos ei lääkettä saakaan, niin karmea olo on. Toivon, että tähän ongelmaan herätään yhteiskunnassa enemmänkin ja tulisi jotain tukiryhmiä lopettaneille. Niin kamalaa "#)¤"#) se on ainakin itselläni ollut. Jos jotain valittaa lääkärille, olet vain mielenterveyspotilas, jota tuskin kuunnellaan mitenkään sen kummemmin. Yksin kärsit.


    • varoituksensananen

      En suosittele mielialalääkkeiden lopettamista jos niitä on käyttänyt pitemmän aikaa (vuosia), koska sen tietyn kemiallisen tasapainon, mikä siellä aivoissa on, kanssa leikkiminen ei välttämättä johda kivoihin lopputuloksiin. Itselläni lopetus laukaisi niin pahan unettomuuden ja uniongelmat, että jouduin psykoosiin ja liudan muita fyysisiä ja psyykkisiä oireita, että romahdin täysin, mikä johti taas uusiin lääkkeisiin ja uusiin oireisiin - ja olotilani on kamala ja jouduin sairaalaan. Alkudiagnoosini oli pelkkä masennus. Nyt ei tiedetä enää mikä on minkäkin syy ja kärsin jatkuvista oireista. Kannattaa tarkkaan miettiä, jos lääkkeellä elämä toimii hyvin että kannattaako lopettaa ja riskeerata esim. uransa.
      Olen aivan loppu enkä tunne senkään vertaa mitä lääkkeillä ollessani asioita tunsin ja mietin, jaksanko enää elää, kun en esim tunne enää mitään läheisiäni kohtaan ja pelottavin on depersonalisaatio - kun kaikki tuntuu vieraalle.

    • tuulia51

      Minulla on mennyt escitalopram noin viisi vuotta mutta myös muita lukemattomia eri ssri-lääkkeitä 15vuotta. Neuroleptiä, ketipinoria, on mennyt kolme vuotta. Bentsoja olen syönyt parikymmentä vuotta. Nyt olen lopettanut bentsot yli kuukausi sitten. Se oli vaiheittainen lopetus ja sujui hyvin, kesti pari kuukautta.
      Ketipinorista vieroituksen aloitin kuukausi sitten. Alkuannos 100milliä. Kolme viikkoa otin 75milliä. Sitten taas pudotin 25 milliä pois. Nyt menee 50 milliä siis.
      Olen ymmärtänyt tunteiden häviämisen siten, että lääkkeillä kun lääkkeillä pyritään viemään tuskaisuus ja ahdistus pois, niin siinä samalla häviävät myös ''hyviksi'' luokittelemamme tunteet kuten ilo, innostuneisuus, suru... Lääkkeet siis leikkaavat kärjen, ja vähän enemmänkin, kaikilta tunteilta. Ei siis ole kyse mistään ''täsmäaseesta''!
      Pahimman masennuksen aikana olisin syönyt vaikka mitä kunhan ahdistus olisi helpottunut ja juuri siksi hyväksyin lääkkeet. Kunnes elämäntilanne helpottui ja myös minulle tehoton ja itsetuhoisuutta aiheuttanut zoloft jätettiin pois, minua alkoi huolestuttaa tunteettomuuteni. Esim äidin hautajaisissa muut itkivät, minä en.
      Nyt kun ketipinorista vieroitus on menossa, olen jo huomannut että tunteet alkavat palata. Esim eilen näin netissä kissanpojan kuvan joka oli syntynyt ilman silmiä. Aivan pelästyin kun tunteet tulivat pintaan, kurkkua kuristi ja kyyneleet tuli silmään.
      Escitalopramin vieroituksen aloitan kun ketipinorista on selvitty.
      Minulla vieroitus on sikäli helppoa kun en ole enää työelämässä. Saan hoitaa vieroituksen ilman mitään stressiä. Stressin välttäminen onkin tässä erittäin tärkeää.
      Se vaan ei aina ole helppoa. Ymmärrän heitä jotka päättävät aloittaa uudestaan lääkityksen esim työelämästä selviytyäkseen.
      Toivotan onnea muille vieroittujille!

    • Escitalopraminlopettanut

      Söin parivuotta escitalopramia, pakkooireisiin, lopetin nyt syömisen kolmisenpäivää sitten, en ole ainakaan vielä huomannut vieroitusoireita. Ekä pakkoliikkeitäkään enään juuri ole.

    • KoeteetaanJaksaa

      Kirjoitin omasta vieroituksestani tähän ketjuun jo aiemmin, kuukausi sitten. Olen nyt pudottanut ssri-lääke fluoksetiinin puoleen ottaen vain 10 mg aamuisin. Näin on mennyt nyt pari kuukautta ja olen tyytyväinen. Ainoa asia on, että voin huonosti, erittäin saamattomasti ja kaikki näyttää ja tuntuu aika harmaalta. Fiilis ettei tulevaisuutta edes ole, minkä huomaan salaisena toiveena saada vaan kuolla. Itsarivaarassa en ole, siltä mieleni vaikeudet eivät ole koskaan tuntuneet.

      Olen teitinkin kirjoitustenne perusteella funtsannut, josko jättäisin tuon pikku lääkkeen vaikka pysyväksi, vaikken tiedäkään onko sillä vaikutusta puoleen tai toiseen. Näissä tahtoo olla aina sitä psykologiaakin mukana, eli jos saan jotakin turvaa muka-aivovauriooni tuosta, niin sepä voisikin mennä. Ainakaan en puoleen vuoteen sitä poista. Toivoisin kovin, että elämäni ulkonaisempien olosuhteiden kautta alkaisin voida paremmin, iloisemmin, tarmokkaammin ja niin että elämä voisi jotenkin tuntua rikkaalta ja joltakin lahjalta. Yritän toimitella asioitani sillei, että ulkoa kauttakin voimaantuisin. Ekana meillä kaikilla mielessä liikunta, kyllä! Sitä olen laiminlyönyt. Ahdistus ja masentuneisuus vie oudosti fyysisen voiman ja vaikuttaa musertavasti tahtoelämään!

      Yhtenä ratkaisuna olen ajatellut palata wanhanajan rauhoittavaan ja masennuslääkkeeseen, esimerkiksi Limbitrol. Nuorena sain kouluni käytyä oirehdinnastani huolimatta just Limbitrolin ja Valiumin avulla. Siten oli Oxepam jne. Myös vanha hyvä masislääke oli Librium, joka nykyään Risolid-nimellä. Tuotakin minulla nyt on tarvittaessa-käytössä ja olen ajatellut vaihtaa kokonaan siihen aamupäivällä ottaen. Yöksi paniikki- ja stressiluonteeseeni otan pikku Xanorin, mikä ei koskaan milloinkaan minulla ole määrällisesti noussut. Tällainen lääkitys ei vaikuta minulle pahalta, mutta ihan todella nämä ssri-lääkkeet vaivaavat mieltä. Mikä ihmeen outo juttu niiden kauhea tyrkyttäminen 90-luvulta alkaen onkaan ollut! Tässäpä olen elellyt aikamoisen lääkehistorian läpi, joskaan en täysin pahoissa tilanteissa ja raskaissa lääkkeissä ole joutunut olemaan. Sainpahan työelämän suoritettua myös ja myönnettävä, että lääkkeistä ehdoton tuki kaikelle, mitä tuli läpi käytyä. Nyt pois työelämästä, mikä kuten edellä jossakin sanottu, auttaa rentoutumaan siinä, että päivät (ja aamut!) voivat joustaa, samoin se, ettei ole pakko sumplia ihmisten kanssakäymisissä. - Kiitos kuuntelusta.

    • varokaaniitä

      Valitettavaa kun ihmisille syötetään aineita joiden todellista vaikutustapaa ei tunnuta, oletaan vain niin. Mitä oli elämä ennen lääkkeitä miettikää ja sen jälkeen.
      Taitaa pitää paikkaansa nuo jutut, että jättävät jäjen vuosikausiksi aivoihin. Säpsähtelyä toisinaan ja helposti malttinsa menettää vieläkin, vaikka lopetuksesta jo yli 2v. Tuntuu, että olen jotenkin muuttunut ihmisenä.

    • Escitalopram_actavis

      Söin n. 3 vuoden ajan paniikkihäiriöön escitalopram actavista. Lääkkeen annoskoko oli suurimmillaan 10 mg. Lääkärini määräsi suoraan aloittamaan tuolla 10 mg ja sain aloittaessani melkoisia paniikkioireita. Olisi pitänyt aloittaa pienemmällä annoskoolla.

      Lääkkeen lisäksi pääsin keskustelemaan psykologin kanssa asioista. Tunsin saavani apua sekä psykologin kanssa käydyistä hengitys- ja rentoutumisharjoituksista, kuten myös tuosta escitalopramista, kun lääkkeen (10 mg) aiheuttamat alkuoireet menivät ohitse n. 3-4 viikossa.

      Tänä keväänä tunsin olevani valmis aloittamaan lääkkeen alasajon. Lääkärini kirjoitti minulle 5 mg reseptin escitalopram actavista. Tiputin siis suoraan 10 mg:sta 5 mg:aan. Muutama päivä meni 5 mg annoksella ja sitten illalla nousi 39 asteen kuume (oikea horkka), joka meni seuraavana päivänä ohi. Ei muita "oireita" annoksen puolittamisesta. Söin noin 2 kk tuota 5 mg:n annosta. Siten kävin ostamasta apteekista pillerin leikkurin ja leikkasin tuon 5 mg:n pillerin puoliksi.

      2,5 mg annoksella escitalopram actavista söin vähän yli 2 viikkoa. Ei mitään oireita. Puolitin tuon 2,5 mg annoksen. Söin 1,25 mg annosta myös vähän yli 2 viikkoa. Ei mitään oireita.

      11.7.2015 lopetin escitalopram actavis lääkkeen kokonaan. Ei mitään oireita ole ollut tähän 24.7.2015 mennessä. Paniikkihäiriön oireitakaan ei ole ollut.

      Onko "strategisilla" mitoilla jotain tekemistä paljon puhutuiden vieroitusoireiden kanssa? Omat speksini ovat: sukupuoli mies, ikää 55 vuotta, painoa yli 120 kg. Elämässäni olen tehnyt tuon 3 vuoden aikana merkittäviä muutoksia, jotka poistivat huomattavia stressitekijöitä.

      Laitan tähän ketjuun päivitystä ja kokemuksiani siitä, että tuleeko jotain oireita vai ei. Nyt mennään ilman escitalopram actavista!

      • Tsubatti

        Tervehdys. Periaatteessa voi olla, että et muita oireita enää saisi, mutta kaksi viikkoa on vielä liian lyhyt aika sanoa varmuudella. Monet tuntevat viekkarit saman tien jo samana päivänä, kun annosta on pienennetty (tai lopetettu), mutta joillain oireet viivästyvät ja alkavat vasta kunnolla kuukausi lopettamisesta. En osaa selittää lainkaan mistä ilmiö johtuu. Yleinen moga on siten sekoittaa vieroitusoireet alkuperäiseksi psyykkiseksi pahoinvoinniksi, joka olisi nyt tehnyt paluun.

        Olet ihan fiksusti osannut ajaa aineen alas hitaasti. Tuskin lääkäri noin suositteli? Eivät yleensä tiedä vieroituksesta nääs mitään. Essitalopraamin aloittaminen 10mg:lla on aika hasardiveto, mutta ei lääkärit tiedä näistä aineista yhtään mitään muutoinkaan. Päivitä ihmeessä miten tilanteesi etenee. Olisin kiinnostunut kuulemaan. Toivottavasti kaikki menee sulla hyvin ja ei tule sitä "takatalvea."


      • Escitalopram_actavis

        Olet oikeassa. Lääkäri ei suositellut yhtään mitään. Hän kirjoitti vain tuon 5 mg:n reseptin, mutta varsinaiseen lopettamiseen hän ei ottanut mitään kantaa.

        Lääkkeen alasajosta etsin tietoa netistä, mutta millään keskustelupalstalla ei ollut kerrottu loppuun asti miten tuo alasajo tehdään. Kerrottiin kyllä, että hitaasti lääkettä puolittamalla jne. Moni oli aloittanut lääkkeen alasajon, mutta ei ollut kuitenkaan tullut kertomaan myöhemmin, että miten siinä sitten lopulta kävi. Tästä syystä tulin kirjoittamaan oman kokemukseni ja aikataulutuksen ottamillani lääkemäärillä. Toivottavasti siitä on jollekin apua.


      • Escitalopram_actavis

        Lupasin päivityksiä siitä, miten lääkkeen lopetukseni etenee.

        Nyt on kulunut 4 viikkoa siitä, kun lopetin Escitalopram actavis lääkkeen. Lopetuspäivä oli 11.7.2015. Olotilani on hyvä.

        Muutamia juttuja olen viimeisen 2 viikon aikana kokenut:

        1) Mieliala vaihtelee nopeasti. Välillä tuntuu ettei tulevaisuudessa mikään onnistu ja sitten jonkin ajan kuluttua taas tuntuu, että kaikki menee hyvin ja asiat kyllä järjestyy (Mietityttää ja vatvon työpaikan säilymistä ja raha-asioita mielessäni. Mielialan vaihteluissani en mieti lääkkeen lopetusta enkä paniikkihäiriötä tai sen uusiutumismahdollisuutta).

        2) Pinna on vähän lyhyt ja saatan suuttua melko helposti vähäpätöisistäkin asioista.

        3) Muutamana yönä olen herännyt pohkeessa olevaan suonenvetoon.

        4) 2,5 viikon kohdalla tunsin ensimmäisen kerran pitkään aikaan lievää paniikkioiretta odottaessani hissiä erään hotellin tunkkaisessa aulakerroksessa. Tuntemus meni kuitenkin hetkessä ohitse ja pystyin hyvin menemään täyteen hissiin muiden ihmisten kanssa.

        5) Kahtena aamuna oli jotenkin hieman outo olo ja lievää päänsärkyä. Molempina aamuna päätin ottaa 1 kpl Burana C 400 mg tabletin. Outo olo ja lievä päänsärky meni ohi ja molemmat päivät sujuivat hyvin.

        En tiedä, että johtuvatko em. asiat Escitalopram Actavis:n lopettamisesta vai mistä, mutta tuollaisia juttuja on ollut. Nämä tässä luetellut "oireet" ovat siis olleet viimeisen 2 viikon aikana.

        Mitään sähköiskutuntemuksia päässä ei ole ollut eikä myöskään huimausta. Paniikkioireitakaan ei ole ollut, tuota vähäistä hissi juttua lukuun ottamatta. Kaikki on hyvin ja olotila on tällä hetkellä hyvä.


      • Susa_Seroxat
        Escitalopram_actavis kirjoitti:

        Lupasin päivityksiä siitä, miten lääkkeen lopetukseni etenee.

        Nyt on kulunut 4 viikkoa siitä, kun lopetin Escitalopram actavis lääkkeen. Lopetuspäivä oli 11.7.2015. Olotilani on hyvä.

        Muutamia juttuja olen viimeisen 2 viikon aikana kokenut:

        1) Mieliala vaihtelee nopeasti. Välillä tuntuu ettei tulevaisuudessa mikään onnistu ja sitten jonkin ajan kuluttua taas tuntuu, että kaikki menee hyvin ja asiat kyllä järjestyy (Mietityttää ja vatvon työpaikan säilymistä ja raha-asioita mielessäni. Mielialan vaihteluissani en mieti lääkkeen lopetusta enkä paniikkihäiriötä tai sen uusiutumismahdollisuutta).

        2) Pinna on vähän lyhyt ja saatan suuttua melko helposti vähäpätöisistäkin asioista.

        3) Muutamana yönä olen herännyt pohkeessa olevaan suonenvetoon.

        4) 2,5 viikon kohdalla tunsin ensimmäisen kerran pitkään aikaan lievää paniikkioiretta odottaessani hissiä erään hotellin tunkkaisessa aulakerroksessa. Tuntemus meni kuitenkin hetkessä ohitse ja pystyin hyvin menemään täyteen hissiin muiden ihmisten kanssa.

        5) Kahtena aamuna oli jotenkin hieman outo olo ja lievää päänsärkyä. Molempina aamuna päätin ottaa 1 kpl Burana C 400 mg tabletin. Outo olo ja lievä päänsärky meni ohi ja molemmat päivät sujuivat hyvin.

        En tiedä, että johtuvatko em. asiat Escitalopram Actavis:n lopettamisesta vai mistä, mutta tuollaisia juttuja on ollut. Nämä tässä luetellut "oireet" ovat siis olleet viimeisen 2 viikon aikana.

        Mitään sähköiskutuntemuksia päässä ei ole ollut eikä myöskään huimausta. Paniikkioireitakaan ei ole ollut, tuota vähäistä hissi juttua lukuun ottamatta. Kaikki on hyvin ja olotila on tällä hetkellä hyvä.

        Hienoa kun laitoit kuulumisiasi. Minulla on aika lailla samat kuviot kuin sinulla. Olen syönyt jo useita vuosia Seroxatia ja nyt olen lähtenyt ajamaan sitä alas. Aloitin lääkkeen tiukassa elämän tilanteessa jossa vaihtoehdot olivat vähissä. Lähinnä lyödä hanskat naulaan tai yrittää vaan jaksaa. Pienten lasten yksinhuoltajan päätin yrittää jaksaa. Sain Seroxatista riittävän avun ja nyt lapset ovat jo isoja ja minä suorastaan ylpeä itsestäni!


      • Susa_Seroxat
        Susa_Seroxat kirjoitti:

        Hienoa kun laitoit kuulumisiasi. Minulla on aika lailla samat kuviot kuin sinulla. Olen syönyt jo useita vuosia Seroxatia ja nyt olen lähtenyt ajamaan sitä alas. Aloitin lääkkeen tiukassa elämän tilanteessa jossa vaihtoehdot olivat vähissä. Lähinnä lyödä hanskat naulaan tai yrittää vaan jaksaa. Pienten lasten yksinhuoltajan päätin yrittää jaksaa. Sain Seroxatista riittävän avun ja nyt lapset ovat jo isoja ja minä suorastaan ylpeä itsestäni!

        No höh tarinani tuli ulos vain puolittain mutta piti vielä sanoa: Nyt olen siis lähtenyt vähentelemään lääkeannostani... Siirryin aluksi 20 Mg:stä 10 mg:aan. Näin pari viikkoa. Nyt on mennyt pari viikkoa 5 mg:lla ja olen alkanut tulla tosi inhottavia sähköshokkeja, huonosti nukkumista ja tunteet ovat nousseet pintaan. Sähköshokit ovat todella inhottavia mutta loppupeleissä eivät niin pahoja etten voisi elää niitten kanssa tässä kohtaa. Unettomuus on ollu minulla suorastaan verissä lähes lapsesta asti joten joudun turvautumaan nukahtamislääkkeisiin varmast ainakin niin kauan kun olen työelämässä. Juu ja tunteet ovat kyllä palanneet... Loukkaannu herkästi, olen huolestunut ja murehdin taas paljon enemmän... Mutta tällaistahan tämä lääkkeetön (vähälääkkeinen) elämä on? Harkitsen kyllä terapiaan menoa nyt kun siihen olisi aikaa ja varaa. Yksi ehdottomasti huikean positiivinen asia on että seksuaalisuus on palannut! Uulalaa! :)


      • eijsjuhhh

        Juups joo ne tunteet tuli mulla kans pintaan ja sama niin seksihommat luistaa. Ihminenhän on oikeesti tunteellinen siks ne tunteet sieltä tulee esille ku lääke lopetetaan, eiks juh!


    • Vältälääkäriä

      Lääkäreihin ei tule luottaa lääkeasioissa. Aina parempi, kun kykenee lopettamaan itse, ilman lanseerausta. Lääkäriin ei kannata myöskään mennä. Pilaavat elämäsi.

      • KoeteetaanJaksaa

        Haluan lisätä positiivista: Minulla ihan itse nyt vuoden ajalta kokemus, että kaksi eri terveyskeskuslääkäriä kyllä ovat tukeneet ja pitäneet erittäin hyvänä päätöstäni mennä lopettamisprosessiin, kun siitä olen kertonut, että aloin vähentää. Kerroin miten vähentämisen ssri:stä aloitin ja millaisia olivat oireet, joita käsittääkseni olen saanut. Kerroin, milloin pudotin annostani lisää sen ollessa viimeksi lääkärillä muista syistä ollessani jo puolessa. Tuolloinkin kerroin omituisuuksista, joita tajuan sekä oireista joiden luulen tulevan lopetuksesta. Myös kerroin joistakin hyvistä tunteista ja jonkinlaisesta pään kirkkaudestakin lääkkeen vähennyttyä. Selitin, että pelkkä tieto siitä, että lääkettä menee nyt tosi vähän, että sillä nyt meinaan pärjätä, kunnes taas pudotan, niin kerroin, että se tieto piristää minua erittäin suuresti.

        Tästä kaikesta nuo pari ei lääkäri ovat olleet myötäni kyllä ilahtuneita, ellei innoisaan. Ei ole tullut ilmi mitään, ettenkö olisi toiminut viisaasti heidän mielestään.

        Se on kokemukseni, että ihan aina lääkärin ajattelu lääkkeen lopettamisen kohdalla on (kai vahingossa!) vähättelevä siten, että he eivät tiedä miten tosi hitaasti homma pitää tehdä. Lääkärit aina suosittelevat tyyliin pari viikkoa noin ja pari noin ja näin, sitten on finito. Se vaan ei mene niin. Miten ne eivät opi ja eivät usko meidän käyttäjien kokemuksia, että onnistunutkin lopetus vie vuoden ja että se on tehtävä erittäin hitaasti, taitavasti, varoenkin. Sekin heidän pitäisi tietää, että lopetettaessa palaa samoja oireistoja, joihin lääke aloitettiin ja se asia pitää tunnistaa, ettei lääkärin kehotukssesta uudelleen korota lääkeannosta, sillä meidän läksy on kärsiä tilanne, tilanteen läpi, sorry.


      • KoeteetaanJaksaa

        Korjaus: Tästä kaikesta nuo pari ERI lääkäriä ...


    • Reilu_Varoitus

      Withdrawal from Sertraline

      July 27, 2015

      http://wp.rxisk.org/withdrawal-from-sertraline/

      "This is the story of Anna.

      My first encounter with psychiatry and the “mental health” system was in the summer of 2008. A beautiful; warm summer indeed. But unfortunately I will recall this summer for other, less glorious, reasons. I was 20 years old at the time and had moved eight times in my short life, changed countries twice and had become increasingly more lonely and timid. I was on a quest for meaning and was reflecting upon life and our existence in this world, but not necessarily in a negative way. Engaging in relationships with my peers had become more and more difficult and upon well-meaning advice from a family member I went to see a psychiatrist."

    • Escitalopram_actavis

      Nyt on sitten hieman yli 8 viikkoa takana viimeisestä Escitalopram Actaviksen (1,25 mg) otosta. Lopetuspäiväni oli 11.7.2015, kuten tästä ketjusta edellä voi todeta.

      Viikko 5 meni hyvin, joskin vähäisiä tuntemuksia paniikkihäiriöstä ja jotenkin oli vaikeuksia muistin kanssa. Esim. ihan tuttujen ihmisten nimiä ei aina tullut heti mieleen. Jotenkin ajatukset/pää oli jumissa.

      Viikolla 6 oli useampana päivänä peräkkäin (ainakin 3 päivänä) paniikin tuntemuksia, mutta ei suuria. Sain kuitenkin aina rauhoitettua itseni.

      Viikoilla 7 ja 8 oli stressaavampina päivinä lievää paniikkihäiriö tuntemuksia, mutta vain muutamana päivänä noiden viikkojen aikana.

      Hyvin olen pystynyt olemaan ilman lääkettä. (Ei sähköiskuja eikä mitään muutakaan. Ainoastaan nuo em. jutut.) Nuo paniikkihäiriö tuntemukset ovat tulleet lievinä ja sitten heti menneet. Ei ongelmia niiden kanssa. Päänkin toimii nyt paremmin kuin viikolla 5.

      Kaikki on hyvin ja olo on hyvä. Laitan päivityksiä syksyn edetessä.

      Kaikkea hyvää teille muille!

    • Jaakkoliisa

      Olen kuullut,että duloksetiini on pahimmasta päästä aiheuttamaan peruuttamattomia vaikutuksia aivokemioissa ja silti sitä määrätään ja vielä mainostetaan edelleenkin hyvin siedettynä uuden ajan lääkkeenä.
      Minulle yritti kipulääkäri määrätä sitä kipuihin.Minä sanoin että sehän on ssri-lääke ja sanoin että en ota sitä(ctymbaltaa) enkä lyricaa. Sanoin että mielestäni ne ovat kovia myrkkyjä, sellaisiin tapauksiin kun on petipotilaana eikä ole mitään menetettävää. Lääkäri tuumas että niinhän se on.

    • uusijaksoelämään

      Kyllä onnistuu ja olen onnistunut. Useita vosia käytössä erilaisia sri / snri. Lopettamisjutun ydin on vaan se, että täytyy pitää kiinni siitä ettei lipsu ja kestää muutamat lopetusoireet. Lääkitys vaan pikkuhiljaa alaspäin ja minimiin ja sitten minimiannos joka toinen päivä ja sitten kokonaan pois. Kukin oman elimistönsä mukaan loputus.

      Kokemus myös niin ei mitään haittaa jäänyt usean vuoden käytön jälkeen.

      Ottakaa liikunta tilalle ja muuttakaa ruokavalio terveelliseksi. Menkää ulos samalla kun lopettelette lääkettänne, siis kävelemään tai jotain.

      Luonto kokonaisuudessaan hoitaa homman. Elimistö mielummin toimii omillaan sitten eikä tarvitse lääkettä. Mene vaikka ihanaan syysmetsikköön kävelemään ja anna aisteillesi metsäkokemuksia. Tuntuu upealla tallustella pehmeillä sammalilla ja jäkälillä lenkkarit jalassa. Voi oikeen huokasta ja hengittää taas sisään, et ihanaa, kun on puhdas veri.

    • Anonyymi

      Olen ketjussa esiintyvä nimimerkki Escitalopram_actavis.

      Iltalehden masennuslääkeartikkelin otsikko innostutti etsimään omat kirjoitukset, jotka tänne suomi24:ään tuli aikoinaan kirjoitettua. Vuonna 2015.

      Lupasin viimeisessä viestissäni 2015 tilanne päivitystä. Se valitettavasti unohtui, kun unohtui samalla paniikkihäiriö ja siihen ollut Escitalopram_actavis lääkitys. Minulla lääkkeen alasajo siis onnistui eikä paniikkihäiriö ole uusiutunut.

      Vuosien aikana on tosin joitain kertoja ollut vähän samanlaisia ahdistavia tuntemuksia, mutta ne ovat hetkessä menneet ohitse ja pidän niitä ihan normaaleina juttuina. SSRI lääkkeestä voi päästä eroon ja voin todeta, että sen aikaa kun niitä söin, niin niistä oli minulle apua. Olemme kuitenkin erilaisia ja en epäile hetkeäkään, että jollain toisella saattaa olla vaikeaa ja vieroitusoireita. Minä kuitenkin pääsin lääkkeistä helposti eroon. Nyt on kulunut n. 7 vuotta lääkkeen lopettamisesta. Kaikki on siis minulla hyvin. Toivon kaikkea hyvää teille muille, jotka näiden sairauksien ja lääkkeiden kanssa joudutte elämään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      313
      3757
    2. 208
      3039
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      72
      2584
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      242
      2044
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1475
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1381
    7. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      175
      1380
    8. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1357
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      25
      1334
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1277
    Aihe