Kananmunan paistaminen

munamiess

No näinkin typerä kysymys. Pitääkö munaa paistaessa olla liesi ykkösellä vai tuleeko parempi kun laittaa suoraan tosi kuumalle pannulle? Itse suosin kuumaa.

20

6421

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • uppomuna

        uppomuna:
        4 pientä kananmunaa
        liemi;
        1 l vettä
        suolaa ja pippuria
        2-3 laakerinlehteä
        tuoretta timjamia pari oksaa
        0,5 dl etikkaa

        Kiehauta liemi ja jätä poreilevaksi , liikuta reikakauhalla vesi kerteelle ja laske munat (kulhosta) varovasti veteen . Kun hyytyneet nosta reikkauhalla vadille.


      • unohdavälipala
        näppituntuma kirjoitti:

        http://www.iltalehti.fi/iltv-ruoka/201504100161537_rt.shtml

        Molemmissa kirjoituksissa oli pari pientä virhettä - ensinnäkin kun kananmunaa paistetaan niin se tarkoittaa juuri sitä eli paistamista - ei hauduttamista kuten Välipala haluaisi ja ensimmäisessä ohjeessa halutaan keltuaisen olevan juokseva ja silti ohjeessa puhutaan munan kääntämisestä, jolloin keltuainen viimeistään rikkoontuu ja kypsyy valumattomaksi.

        Nykyään tuntuu, että paistamista pelätään vaikka letut ja kananmunat ovat parhaimmillaan juuri pitsimäiseksi paistuneilla reunoilla - siinä se maku on. Kaiken pitäisi olla kuin ranskalaisten crepsien - hailakan värisiä valjuja mauttomia löysiä taikinalevyjä.

        Kyllä finski tapa paistaa riittävästi väriä pintaan ja reunat rapeiksi on huomattavasti maukkaampaa.


      • Anonyymi
        uppomuna kirjoitti:

        uppomuna:
        4 pientä kananmunaa
        liemi;
        1 l vettä
        suolaa ja pippuria
        2-3 laakerinlehteä
        tuoretta timjamia pari oksaa
        0,5 dl etikkaa

        Kiehauta liemi ja jätä poreilevaksi , liikuta reikakauhalla vesi kerteelle ja laske munat (kulhosta) varovasti veteen . Kun hyytyneet nosta reikkauhalla vadille.

        Pitänee vissiin sitten käydä hakemassa laakeriliuskoja, käykö kiertokangen laakeriliuskat, vai pitääkö olla kampiakselin laakeriliuskat? Pitääkö olla välttämättä uudet vai kävisikö esim. 300 tuhatta ajetut joita saisi halvemmalla? Entä öljyn viskositeetti?


    • LissuTiina

      Minulle ei selvinnyt paistinpannun ohjekirjasta että mitenpäin se paistinpannu laitetaan levylly kun kanamuna paistetaan, pohja ylös vai alaspäin?

      • näinluulisin

        Sillä ei liene merkitystä, kunhan muna pysyy pesässä.


      • pyörre

        Ulkotiloissa kuopivien vapaiden kanojen munat ovat parhaita. Munarenkaan suoramyynnin jakelu tullaan aloittamaan myöhemmin ilmoitetuilla reiteillä ja jakelupaikoilla.

        Uppomukan mikrossa :laita kulhoon vettä, liu'uta siihen muna . Mikro surisemaan 1-2 min ja ah http://www.iltalehti.fi/pippuri/2015072420080284_ah.shtml


    • pannaaskohta

      Kuuma pannu ensin ja kananmunan laitettuasi pannulle lämmöt alemmaksi ellei jopa kokonaan pois pannusta riippuen - toisissa pannuissa lämpö säilyy pitkään kuten valurautaisissa ja riittää kypsentämään kananmunan hyvin.

    • pidänmunanikylmässä

      Kokeilin kylmä pannu metodia ja täytyy myöntää että kyllä siitä munasta parempi tuli kuin kuumalla pannulla.
      Pitsireunaisen munan pitsireunus on sitkeää ja pahanmakuista.
      Keltuainen toki kuuluu kummallakin metodilla olla juokseva.

      • etsilleenjatolleen

        Pitsireuna ei vain voi olla "pahanmakuista" tai sitten olet paistanut munan aivan väärin.

        Juokseva keltuainen on myytti, jota ömerikkäläiset elokuvat levittää - itseasiassa juokseva keltuainen on salmonella-riski - varsinkin ulkomailla, sillä salmonella tuhoutuu noin 74 asteessa ja keltuaisten lämpö on hyvä kuin 60 astetta.

        Yksi huomio kaikkien tseffien korostamista katukeittiöistä ja niiden "autenttisesta" mausta on, että missä nämä paikalliset kokit käyvät tarpeillaan vai onko siihen edes mahdollisuutta ja mikä on käsien hygienian taso tarpeiden jälkeen - siis syömmekö paskaa ruoassa ja tätä kutsutaan "autenttiseksi" mauksi Välipalan mukaan.

        Jotenkin ihmisiltä on unohtunut hygienian tason lasku euro-alueelta poistuttuessa ja tuovat sitä takaisin tänne pohjolaan thai-keitiötä maisteltuaan.

        No toki finski ei paljon varoitteluista välitä joten kaikkea tuliaista voi odottaa - niin hyönteisiä, tauteja (trooppisiakin) kuin myös seksuaalitauteja.

        Itse jo ripuloin siirtyessäni epsoon vedestä itäisempään Helsinkin veteen - näin se itäinen vaikutus vain tekee huonoja.


    • Gunilla

      Sen tiedän että kaloista paistetaan ensin nahkapuoli mutta en sitä miten se kanamuna paistetaan, paistetaanko siitä ensin ylä vai alapuoli?

      • makunsakullakin

        Kananmuna paistetaan niinkuin se pannulle vääntyy eli ei ole ylä- tai alapuolta - toiset haluaa keltuaisen juoksevana ja toiset taas keltuaisen kiinteänä kääntäen munan - no makunsa kullakin ja paha on sanoa mikä sitten on se "oikea" tapa.


    • sheimonjuu

      Ei ole typeriä kysymyksiä vaan vain typeriä vastauksia eli älä häpeä kymysystäsi.

      • kaikkeenkanssa

        Minä häpeän jo vastaustani ennenkuin tiedän vastausta.

        Paista se muna eri tavoin ja löydät sen parhaimman tavan valmiistaa se -- se on niin simppelii.


      • Anonyymi
        kaikkeenkanssa kirjoitti:

        Minä häpeän jo vastaustani ennenkuin tiedän vastausta.

        Paista se muna eri tavoin ja löydät sen parhaimman tavan valmiistaa se -- se on niin simppelii.

        Juuri näin - kokeilemalla löytää sen itselleen parhaimman ja maukkaimman tavan eikä tarvitse muilta kysyä hyväksyntää.

        Kuten aina - ei ole vain yhtä oikeaa tapaa tehdä mitään ruokaa vaan aina makunsa mukaan eikä väärin voi tehdä. Mikä maistuu minulle ei välttämättä maistu sinulle, mutta aina voi myös kokeilla muitakin tapoja tehdä ruokaa ja valita itselleen se paras ja maittavin niistä.

        Ja joskus sitä vain epäonnistuu (kuten huipputseffitkin aina välillä), mutta sitten vain tekee seuraavalla toisin ja toivottavasti onnistuu paremmin.


    • munalle_töitä

      Paista muna nelosella tai vitosella vain toiselta puolelta, että keltuainen jää osittain juoksevaksi. Silloin pysyy suurin osa vitamiineista tallella. Tämä tapa väitteen mukaan alentaa sv-tauteja, ylläpitää näkökykyä, auttaa aivosolujen rakentumisessa jne. Kananmuna sisältää koliinia, joka on tärkeä ravinto meille. Miehet yli 500 mg/pvä ja naiset yli 400 mg/pvä. 1 kananmuna sisältää n. 100 g.

      • munalle_töitä

        100 mg*


    • Anonyymi

      Kes-kusta olisi terveellisintä jättää pois jos kolesteroli on muutenkin korkealla tai reilusti ylipainoa, kuten joillakin kes-kustalaisilla. Lapsena söin aina vain valkuaiset, vaihdoin toisten kanssa jotka tykkäsi kes-kustasta. En hirveästi tykkää vieläkään, mutta kun voissa ruskeaksi paistaa niin menee kes-kustakn.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      26
      4538
    2. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      301
      3622
    3. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      33
      2610
    4. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      37
      2549
    5. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      142
      2157
    6. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      1966
    7. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      120
      1851
    8. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1554
    9. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      3
      1452
    10. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      20
      1378
    Aihe