Persoonallisuushäiriöstä

Pipinen

Hei! Olen 20-vuotias nainen. Minun pitäsi jo olla aikuinen mutta en ole. Välillä tunnen olevani kuin pikkulapsi, joka tarvitsee hoivaa, hellyyttä ja huolenpitoa.

Olen tehnyt epätoivoisiakin tekoja saadakseni näitä. Olen ottanut yliannostuksen lääkkeitä päästäkseni hetkeksi sairaalaan lepäämään ja hoidettavaksi.

Minulla on syömishäiriö. Minulla on ollut anoreksia, "pääsin" sen takia usein sairaalaan. Nyt olen normaalipainoinen ja syömishäiriö on ollut hyvänä vähän aikaa mutta nyt tekisi mieli laihduttaa uudestaan anorektiseksi. Osittain vain siksi että tunnen itseni lihavaksi ja epämiellyttäväksi tässä kropassa, ja en pidä siitä että menkat ovat palanneet. Se liittyy kai jotenkin seksuaalitraumoihin: hyväksi käyttöön, raiskaukseen, ahdisteluun ja sellaiseen. Minulla oli todella vahingollinen, vaikea, hullu ja sekava parisuhde vuosi sitten. Sen jälkeen alkoi viimeisin paha takapakki. Sain myös tarpeeksini miehistä ja halusin menkat pois, ällötti olla nainen...

Nyt minulla on todettu sekamuotoinen persoonallisuushäiriö, epätyypillinen laihuushäiriö ja muu mielialahäiriö. Minua kiinnostaisi tietää mikä kaikki liittyy tuohon persoonallisuushäiriöön. Haluaisin tietää jos jotkut käytösmallit ja oireet sellityyisi sillä. Kuten se hoivan hakeminen epänormaalein keinoin epänormaalilta taholta. Nuorempana hain hoivaa miehiltä ja altistin itseni usein väkivallalle. Olin läheisriippuvainen.

Sittemmin hoivan hakeminen on kohdistunut nimenomaan hoitohenkilökuntaan. Se on äärimmäisen kiusallista ja noloa... Nyt olen kiintynyt terveyskeskuslääkäriini, joka on nuori mies. Minusta tuntuu pahalta kun en saa tältä lääkäriltä tarpeeksi hoivaa yms. vastaanottoajat ovat noin viisi minuuttia enkä voi koko aja rampata siellä...

Minusta on alkanut tuntua että lähden menemään takapakkia. Haluan laihtua, olla syömättä ja juomatta. Päästä välillä sairaalaan, pois kodin yksinäisyydestä ja avuttomuudestani, hoidettavaksi. Mutta eihän näin voi ikuisesti jatkua... ? Miten saan tämän persoonallisuushäiriön pois?

Käyn kyllä terapiassa, mutta se on niin pitkä tie. Mitään ei tapahdu kuin äärettömän hitaasti... en jaksa odottaa. Olen hakenut kouluun ja pääsin sisään. Se alkaisi elokuussa. On sellainen tunne että kaikki menee pieleen, pilaan kaiken. Jos en syö, en jaksa jne. Ahdistaa ja pelottaa muutokset yms.

Raiskausrikoksen selvittely poliisin taholla on vielä pahasti kesken. Aina kun siltä taholta tulee jotain muistutuksia asiasta se vaikuttaa minuun negatiivisesti, tottakai. Huonontaa vointiani todella kokonaisvaltaisesti ja radikaalisti. En kestä enää tätä vuoristorataa. Syksyisin masentaa ja keväisin olen hypomaaninen. Kesät ja talvet jotain noiden väliltä.

Olen myös aivan P.A. koska minulla on kai jonkinlainen ostomania, elän yli varojeni.

Onko kenelläkään yhtymäkohtia kertomiini asiohin, kaipaan vertaistukea ja tietoa. Ymmärrystä.

Olen haalinut hirveästi tekemisiä ja vastuitakin järjestötoiminnassa, tässä kevään aikana ja nyt voimat alkaa ehtyä ja pelkään etten jaksakaan tehdä kaikkea mitä olen luvannut. Haluaisin vaan kaivautua johonkin koloon ja olla siellä piilossa. Ja toisaalta haluaisin että joku hakisi minut sieltä ja ottaisi luokseen hoitoon, veisi kotipesäänsä.

Haluan sinne tuttuun ja "turvalliseen" syömishäiriömaailmaani. Vaikka se onkin yhtä tuskaa, eikä mitään elämää. Kaikki pysähtyy. En halua että elämä pysähtyy, haluaisin viimeinkin olla onnellinen ja alkaa rakentaa itselleni sitä omaa hyvää elämää, perustaa ehkä joskus perheen jne. mutta kuitenkaan en jostain syystä uskalla ottaa niitä askelia kohti sitä hyvää tulevaisuutta vaan otan mielummin taaksepäin askelia ja vajoan uudelleen sinne syvään pimeään kuiluun. En osaa parantua. En jaksa.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elina129

      Hei Pipinen! Aivan sydämeen sattuu kun lukee tekstiäsi.
      Sanot että tunnet olevasi lapsi vaikka olet aikuinen. Olet kyllä kovin nuori, älä ole liian ankara itsellesi! Olet joutunut kokemaan kauheita asioita ja siksi kuka tahansa samassa tilanteessa oleva tuntisi halua käpertyä turvalliseen koloon.
      Hoivantarpeesi on kuitenkin hyvin suurta, näyttää siltä että olet oivaltanut sen itsekin. Lisäksi on syömishäiriö jonka olet jo voittanut. Kuitenkin sinusta tuntuu että olisi helppoa vaipua anoreksiaan uudestaan koska se on tuttu ja sitä kautta turvallinen maailma ja sen varjolla voisi saada hoivaa ja huomiota. Näin nämä asiat kietoutuvat toisiinsa - ei ihme että haluat asioihin selkoa.
      Ensinnäkin sinun on syytä olla itsestäsi ylpeä koska olet selättänyt anoreksian. Onnittele itseäsi! Kiitä itseäsi, sano itsellesi että oletpa ollut sinnikäs ja rohkea, nyt voit aloittaa koulun kun olet vapaa anoreksiasta. Tällainen mielikuvaharjoittelu kuulostaa hassulta, mutta pieneltä osin ehkä auttaa. Opettele ajattelemaan, että olet itsesi paras kaveri. Sinä itse pidät itsestäsi huolta ja hoivaat itseäsi.
      Persoonallisuushäiriössä käsittääkseni on kyse siitä että ihminen kehittää joitakin toimintamalleja torjuakseen tai välttääkseen kipeitä traumoja, mielikuvia, muistoja. Esim yksin ollessa mieltä ahdistaa, ja sitä välttääkseen on haettava hoivaa ja ymmärrystä joka häivyttää tuon ahdistusen, ainakin joksikin aikaa. Näin karkean yksinkertaistetusti sanottuna.
      Sanot, että raiskauksen tutkinta on kesken ja muistutus siitä saa tuon asian palaamaan mieleen ahdistavana. Mutta muistathan, että asian käsittely ei kestä loputtomasti, vaan viedään päätökseen jossain vaiheessa. Tulee vielä sekin päivä, ettei tuota muistutusta tule!
      Sanot haalineesi paljon itsellesi kaikkea tehtävää. On hyvä, jos puuhaa on sopivassa määrin. Mutta karsi liiat tehtävät, sillä liika stressi kuormittaa mieltä. Ihmiselle on hyväksi jos hän asettaa itselleen vaatimuksia, mutta liika on liikaa!
      Jatka terapiassa, varmaan olet huomannut että siitä on apua. Kerrothan hänelle avoimesti kaikki mieltä ahdistavat asiat! Äläkä liikaa ennakoi ja stressaa koulun alkamista. Se sujuu varmaan ihan hyvin.
      Toivotan sinulle voimia Pipinen!

      • Pipinen

        Hei Elina129, kiitos vastauksesta <3

        tarkentaisin sen verran että en ole parantunut syömishäiriöstä, en vain ole enää anorekstinen. Olen ollut syömishäiriöinen jo pitkään oirekuvan vaihdellessa ahmimisesta (ja oksentamisesta) laihduttamiseen, paastoamiseen ja liialliseen liikuntaan. Välillä on ollut parempia kausia tai jotain ortoreksiatyyppistä välivaihetta joka on näyttäytynyt muille ihmiselle suht normaalina käytöksenä mutta pääni sisällä on ne samat kaavamaiset anorektiset ajatukset, eivätkä ne ole mihinkään poistuneet.

        Kaikki onnittelevat minua, että olen "selättänyt" anoreksia, vaikka ensinnäkin, EN OLE selättänyt sitä, olen vain lihonut, ja SE ON HUONO ASIA minun tunne-elämässäni ja siksi tuntuu aivan paradoksaaliselta että joku onnittelee tästä :O se ihan oikeasti ärsyttää minua, että ihmiset ovat hyväuskoisia hölmöjä eivätkä ymmärrä hölkäsen pöläystä syömishäiriöistä vaikka luulevat ymmärtävänsä... ei niistä noin vain parannuta, eikä painon normalisoituminen ole kuin yksi osa. Päänsisisäinen anorektinen maailma ajaa helposti uudelleen laihduttamisen tielle. Tuntuisi täysin tekopyhältä onnitella itseä siitä että on lihonut lyhyessä ajassa 12 kiloa VAHINGOSSA. se ei todellakaan ollut tarkoituksellista vaan hirvittävän pakon omaisen ahmimisen tulos. Tunnen olevani täysin epäonnistunut ja saastaa... itsekuriton paska. En todellakaan voi onnitella itseäni vaan nimen omaan haukkua ja arvostella itseäni.

        Välillä yritän ajatella että on vaan hyvä että olen nyt normaalipainoinen ja yritän välillä vaan "unohtaa" anorektiset ajatukseni ja keskittyä kaikkeen muuhun. Mutta se on äärimmäisen raskasta kokoajan ignoorata ne ajatukset. Asiaa ei yhtään auta että ahmin edelleen, mikä aikaan saa huonon olon henkisesti ja fyysisesti ja pelkään lihovani vieläkin, mikä ajaa minut paasto-ahmimiskierteeseen.

        Elina, olen kiitollinen myötätunnostasi, ja tiedän että tarkoitat vain ja ainoastaan hyvää <3 kiitos tosi paljon, sinulla on hyviä vinkkejä.

        Tuo kun sanoit että olisin selättänyt anoreksian iski vaan jotenkin niin pahasti, minusta tuntuu todella pahalta "kuulla" ettei minulla enää ole anoreksiaa. Näen anoreksian kuuluvan minuun, osaksi identieteettiä ja koko tasapainoni järkkyy jos joku tulee ja vie sen minulta pois. Sanoo ettei minulla olekaan (enää) anoreksiaa. Tulen hirvittävän pettyneeksi ja suorastaan vihaiseksi.

        Tuosta poliisiasiasta. Juu eiköhän se joskus lopu, ei varmaan toivomallani tavalla eikä todellakaan toivomassani ajassa. Luultavasti saan kestää tätä hullutusta vielä vuosia, sitä ettei mikään etene ellen itse ota poliisiin yhteyttä uudelleen ja uudelleen ja vaadi asian jouduttamista. Normaali käsittelyaika raiskaustapauksissa on keksimäärin 1-2 vuotta, tämä aika on siis rikosilmoituksesta tuomioon. No ensi syyskuussa tulee kolme vuotta rikosilmoituksesta, ja ollaan vasta esitutkintavaiheessa. Minut kutsuttiin ylipäätään edes kuultavaksi, kertomaan mitä on tapahtunut, vasta 9 kk päästä ilmoituksesta, silloin annoin tämän tekijän yhteystiedot, eli tekijä oli ihan tiedossa ja kaikkea, että ei ole vaatinut aikaa etsiä tekijää. Asuu kanssani samassa kaupungissa ja iloisesti morjestelee vastaan tullessaan. On paikkakuntalaisten suosiossa ja hyvässä maineessa jonakin mukavana ekohippinä, just joo... Kaikki ylistää kuinka mukava se on ja kuinka kunnioitettava on hänen elämän tapansa. Ei ole yhtään mukavaa kuunnella tällaista.

        Niin annoin siis yhteystiedot mutta silti hänet kutsuttiin kuultavaksi vasta vuoden päästä siitä. Ja nyt siitäkin on siis jo vuosi, tutkija on välissä vaihtunut ja nyt tämä uusi tutkija sanoi perehtyvänsä materiaaliin palattuaan kesälomalta ja päättävänsä meneekö se syyteharkintaan vai voiko sen jotenkin sovitella. Sori vaan mutta tollasia juttuja EI SOVITELLA. siinä ei ole yhtään mitään soviteltavaa.

        On todella nöyryyttävää että tuollaisia edes ehdotellaan ja ettei tekijää laiteta vastuuseen. Minulla on tiedossa lukuisia vastaavia ja paljon paljon pahempiakin tapauksia, joissa tekijä on saanut naurettavan lyhyen tuomion ja päässyt vielä puolella, eli siirretty ehdonalaiseen vankilasta... En voi käsittää. Talousrikolliset kyllä pistetään häkkiin ensi tilassa, mutta ihmisoikeusrikollisista ei niin väliä, käsitellään jos keretään, jos keretään. Vituttaa suoraan sanottuna!

        Elämä on niin epäoikeuden mukaista. Ja olisi reilua jos näitä vastoin käymisiä jotenkin jaettaisiin tasaisesti kullekin mutta eikun se tuntuu menevän niin että universumi valitsee tietyt uhrit ja kaataa kaikki murheensa näiden yksittäisten ihmisten harteille. Monet viiskymppiset sanovat että minulle on tapahtunut vuodessa se mitä heille koko elämässä ja vaikka olen niin nuori niin olen kokenut paljon enemmän kuin he.

        Olen kokenut jo lapsena jatkuvaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa ja minulle on siunaantunut yllinkyllin myös fyysisiä sairauksia epilepsiasta ja ärtyneen suolen oireyhtymästä aina krooniseen sympaattisen hermoston kipusairauteen ja kaikkeen aivan selittämättömään asti.


      • Lost_89

        Hei. Luin stoorisi voin samaistua siihen. Mulla diagnoisoitiin epävakaa persoonallisuus 23v. Elämääni on kuulunut myös, syömusongelmat, ahminen, viiltely ja oksentaminen. Ole ollut muutaman vuoden terapiassa ja mul on lääkitys. Olen menettänyt luottotiedot juuri ostelun ja pikavippien takia. Mulla on oli juttua vankilakundin kanssa ja enai a käyttäydy aikuismaisesti.

        Mua harva ymmärtää. Tykkään kun joku hoivaa ja rakastaa. Asun yksin ja aina ei huvita syödä ja tulee se avuttomuus ettek kukaa huolehdi musta. Oon normaali painoinenmut yritän laihtua huonoin tuloksin. Oon kokenut fyysistä väkivaltaa ja seksuaalista häirintää omalta isältä ja kotona alkoholin liikakäyttöä. Erokin tuli kihlatusta ja petin häntä. Olen hirveä tiedän sen. Tyhjyyden tunne vaivaa usein ja oon impulsiivinen. Mulla ei ole diagnoisoitu syömishäiriöö mut piirteirä on.

        Ymmärrän ton ettet halua syödä ja on kiva laihtua. Tuttuja ajatuksia mullekin. Tää on tuhoisa tie. Painon kyttäys luo kontrollin tunnetta. Oot kans kokenut paljon paskaa nuoreen ikään nähden. No mulon kanssa karsastus ja migreeni ja vielä masennus. Velkaa on jonkjn verran ja ei edes palkkaduunii. Katkon helposti suhteet muihin ihmisiin, oon vaikea ja mielialat heittää. Viiltelyä vieläkin. Ei oo helppoo kummalkaan. Ei painon nousnousu kerro et ajatukset ja syömishäiriö on selätetty. Se on vaan lääkärien määräämä paIno jotta on mukamas terve. Syömishäiriö voi olla moni nainenja muuttaa muotoaan. En mäkään tiedä mitä tekisi jos en laihduttaisi ja tuntisi nälkää. Se on osa mua. Normaali painossa se on turvallista. Peilit vääristää ja luiden näkeminen kiehtoo. Normaali paino ja menkat on osa naiseutta vaikkei sitä aina halua. Itsekin painan liikaa omasta mielestäni. Jotkut kokee liikaa nuorella iällä. Toisilla on tasaisempaa. Mullakin puolen vuoden sisään ero, vankilaan meno, exän itsemurhayritys sitä edellinen vuosi kanin kuolema ja potkut palkkaduunista. No menneisyydes kaikkee koulukiusaus iskän käytös epäonnistunut koulu, työttömyys. Ainii ne luottotiedot meni. Et voin aika hyvin samaistua sun tilanteeseen.


    • iäkkäämpijo

      Sinulla on rankka menneisyys ja olemme yksilöitä. On varmaan niin, että toinen tarvitsee enemmän hoivaa kehitysaikana ja sinulla on jäänyt jostain syystä hoivan ja hellyyden vaje.
      Tunnistat hyvin ongelmasi ja olet avoin ja rohkea avautumaan ja et panttaa asioita sisimpääsi.
      Vähennä noita vapaaehtoisvastuita ja ota vastaan opiskelupaikka. Erittäin hyvää hoivaa voi antaa tietoisesti itselleen rakastamalla itseään: syö hyvin, liiku ja lepää kohtuudella.
      Sinua persoonaasi on loukattu ja syy ei ole sinun naiseutesi vaan loukkaus kohdistuu ihmisyyteesi kokonaisuudessaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2052
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      165
      1582
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1537
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1348
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1270
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      275
      1115
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      131
      1027
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1022
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1003
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      53
      847
    Aihe