Esa Ylikosken muistio Puolustusministeriölle

EsaYlikoski

Kun foorumilla on nostettu keskustelua Vapaa-ajattelijain toiminnasta Puolustuvoimain uskonnonvapautta koskevassa uudistuksessa, voin julkaista kiinnostuneille liiton pääsihteerin muiston ministeriön työryhmälle. Se tapahtuu alla osissa. Sen lisäksi on paikallaan ottaa huomioon liiton kannanotot asiasta.

"Esa Ylikosken MUISTIO 12.6.2014 Puolustusministeriön työryhmälle

Kiitän mahdollisuudesta tuoda esiin uskonnottomien ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestön Vapaa-ajattelijain liiton näkökantoja liittyen mm. eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen 30.12.2013 tekemän päätöksen käytännön toteuttamiseen Puolustusvoimissa. Ihmis- ja perusoikeusperustaisina esityksemme puolustavat myös ev.lut. kirkon jäseninä olevien perusoikeuksia.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n päätöksessä uskonnottomiksi katsotaan ”ateistit, agnostikot, skeptikot ja uskontojen suhteen välinpitämättömät”. Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomia on Suomessa 1,15 miljoonaa; heistä osa voi olla uskonnollisia, mutta toisaalta ev.lut. kirkon jäsenissä (väestöstä noin 75 %) on mm. kirkonkin tutkimusten mukaan varsin paljon katsomukseltaan ei-uskonnollisia ihmisiä, erityisesti nuoremmissa ikäluokissa. Myös omaehtoinen osallistuminen jumalanpalveluksiin on melko vähäistä, kun ainakin kerran vuodessa osallistuu alle 30 %. (Gallup Ecclesiastica 2011, s. 43-44). Maanpuolustukseen tarvitaan myös vähemmistöjä.

Tarvitaan asennemuutos

Puolustusvoimat on selvästi jarruttanut perus- ja ihmisoikeuksiin kuuluvan uskonnon ja omantunnon vapauden (PL 11 § ja EIS 9 artikla) toteuttamista, vaikka säädös saatettiin Suomessa nykymuotoon jo 1995, ja vahvistettiin vuonna 2002. Uskonnonvapauslain ja Perusopetuslain yhteydessä Perustuslakivaliokunta on katsonut (jo PeVM 10/2002 vp sekä myöhemmin HE 170/2012 vp liittyen), että oikeus olla osallistumatta uskonnonharjoitukseen, kuten uskonnolliset päivänavaukset, jumalanpalvelukset, sekä muut uskonnon harjoittamiseksi katsottavat tilaisuudet ja toimitukset, koskee myös ev.lut. kirkon jäseniä.
Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätös (30.12.2013) on selvä: ”Myös sotilaalla on oikeus vapautua uskonnon harjoittamisesta riippumatta siitä, kuuluuko hän kirkkoon vai ei.”

Päätöksen alla seuraavat ilmaukset herättävät kysymyksen, onko Puolustusvoimat tietoisesti toiminut toisin kuin perustuslakivaliokunta ja eduskunnan oikeusasiamies ovat linjanneet: ”Huolimatta aiemmasta kannanotostani käytäntö vaikuttaa edelleenkin olevan se, että tämä valinnanvapaus on vain kirkkoon kuulumattomilla. Myös Yleisen palvelusohjesäännön jumalanpalveluksia ja hartaustilaisuuksia sekä kenttähartautta koskevat kohdat ovat edelleen yhtä tulkinnanvaraisia kuin aiemman päätöksen tekohetkellä.” Tuo aiempi kannanotto oli annettu jo 28.12.2010. Demokratian näkökulmasta on tärkeää, että Puolustusvoimat ei tässäkään asiassa elä ”kuin valtio valtiossa”."

38

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EsaYlikoski

      "Toistaiseksi käytäntönä on esimerkiksi ollut, että uuden saapumiserän alokkaille kaikille pakolliseksi määrätyllä ”kirkollisen työn” ensimmäisellä oppitunnilla sotilaspappi antaa informaation katsomuksellisista vaihtoehdoista ”kirkollinen työ”/elämänkatsomustieto sekä sotilasvakuutus/sotilasvala. Miksi tällaisia perustietoja ei ole annettu alokkaille otsikkoa myöten katsomuksellisesti neutraalimmin järjestetyllä tiedotustilaisuudella? Nyt infotilaisuuden pitää nimeä myöten olla tasapuolinen eri vaihtoehtoja ajatellen.

      Kuvaan kuuluu myös, että kirkkoon kuulumattomia on tosiasiallisesti houkuteltu, jopa painostettu osallistumaan kenttä- ja paraatijumalanpalveluksiin. Jo ensimmäisellä oppitunnilla erikoistarjouksena kirkkoon kuulumattomille on esitetty mahdollisuus tehdä vain tavallinen asento rukousasennon sijaan käskyn RUKOILKAAMME kajahtaessa; näin osallistumalla uskonnottomien kerrotaan kunnioittavan kirkon jäsenten vakaumusta. Mutta miten tällöin on kunnioitettu kirkkoon kuulumattomien vakaumuksia?

      Kenttä- ja paraatijumalanpalveluksen pakollisuutta on puolustettu myös pitkällä, ensin 200-vuotisella ja nyt jopa 400-vuotisella sotilasperinteellä. Perustuslakimme toki on sitä huomattavasti nuorempi. Pitää kuitenkin muistaa, että jalkapuurangaistuksen käytöstä kirkkojumalanpalveluksen laiminlyönnin rankaisukeinona luovuttiin 1800-luvulla, alle 200 vuotta siten, ja ehtoollispakostakin vuonna 1910.

      Niin kuin apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen totesi jo tammikuussa 2012 antamassaan käräjäjumalanpalvelusten järjestämisen lopettamista puoltavassa ratkaisussaan, ”perusoikeuksien turvaaminen menee perinnesyiden edelle” (17.01.2012 Dnro OKV/1361/1/2009) Sama sisältyy uskonnonharjoitusta kouluissa koskevaan päätökseen (24.03.2014 Dnro OKV/230/1/2013; http://www.oikeuskansleri.fi/media/uploads/ratkaisut/ratkaisut_2014/okv_230_1_2013.pdf

      Tarvitaan linjaus ja ohje katsomuksellisen työn ja henkisen tuen monipuolistamiseen

      Puolustusvoimien kehittämistyölle on tosiaan tarpeen saada poliittista tukea ja ohjausta. Kenttäpiispa Pekka Särkiön myös julkisuudessa esittämät kannanotot herättävät huolta, toteutetaanko apulaisoikeusasiamiehen päätöksiä vieläkään asianmukaisesti em. ihmis- ja perusoikeuksia sekä yhdenvertaisuusperiaatetta (PL 6 §) kunnioittaen.

      Kysymys on paljolti myös siitä, delegoidaanko uskonnonharjoitukselle sekä ”kirkolliselle työlle” ja sen oppitunneille vaihtoehtoisen, ei-uskonnollisen toiminnan järjestäminen yhä Puolustusvoimien ”kirkollisen työn” monopoliksi, vai laajennetaanko sellaisten toimintojen toteuttamisvastuu muille toimijoille. Esimerkiksi peruskouluissa ja lukioissa uskonnolle vaihtoehtoisen elämänkatsomustiedon (et) opetusta ei ole säädetty uskonnonopettajien monopoliksi eivätkä uskonnonopettajat hoida uskonnon oppitunnin kanssa samaan aikaan naapuriluokassa pidettävän et-tunnin opetusta monisteilla ja etänä. Kouluissa suurimman osan et-opetuksesta antavat muut kuin uskonnonopettajat. Tästä voisi ottaa mallia."

    • EsaYlikoski

      "Opetuksen lisäksi tämä koskee myös uskonnollisille tilaisuuksille vaihtoehtoisen ohjelman järjestämistä. On selvä, että kun sotilaspappi keskittyy uskonnollisen tilaisuuden ohjelman toteuttamiseen, hän ei yhtä lailla pysty eikä haluakaan keskittyä samaan aikaan olevan vaihtoehtoisen tilaisuuden järjestämiseen.

      Olennainen edellytys eduskunnan oikeudenvalvojan linjauksen onnistuneelle toteutukselle on, että Puolustusvoimien eettistä ja katsomuksellista työtä sekä henkisen tuen järjestämistä ja siihen liittyvää opetusta ei määrätä enää pelkästään ”kirkollisen työn” eli sotilaspappien hoitoon. Henkinen tuki ja hengellinen tuki ovat kaksi eri käsitettä. Monet sotilaat eivät saa asianmukaista henkistä tukea hengellisen työn kautta. Sen takia tarvitaan myös sekulaaria, uskonnollisesti tunnustuksetonta ammatillista henkistä ja eettistä tukea aikaisempaa enemmän.

      Sotilaiden henkiseen tukeen sekä etiikkaa, ihmissuhdetaitoja, psyykkistä hyvinvointia, kriisi- ja traumatyötä sekä kaatuneiden huoltoa käsittelevien oppituntien toteutukseen tarvitaan ammatillista henkilöstöä, joilla on myös muuta kuin teologista pohjakoulutusta. Teologian maisterin koulutustaustan omaavien pappien kelpoisuus tämänhetkisiin tehtäviin ei tarkoita sitä, että tämän yhden koulutustaustan omaavilla voisi olla monopoliasemaa kyseisen tehtävän hoitamiseen jatkossa.

      Koska hartauksia ja ”kirkollisen työn” oppitunteja korvaava toiminta on toistaiseksi keskitetty sotilaspapeille, muut henkilöstöryhmät eivät liene odottamassa ”kuin apteekin hyllyllä” täysin valmiina palveluun. Lisäkoulutuksella näitä tehtäviä voivat kuitenkin aluksi hyvin hoitaa muun muassa asiaan erikoistuvat upseerit, sotilaspsykologit, sosiaalikuraattorit sekä erikoistunut terveydenhuoltohenkilöstö. Tarvittavaa lisäkoulutusta voisi epäilemättä tilaajan kanssa yhteistyöllä luoda ja toteuttaa Maanpuolustuskorkeakoulu.

      Varsinkin siirtymävaiheessa voi lähinnä varusmiesten oppituntien pitäjänä tarvittaessa käyttää perehdytyksen ja lisäkoulutuksen pohjalta myös osa-aikaisia, joilla on koulujen elämänkatsomustiedon, filosofian ja mahdollisesti myös psykologian opetuksen kokemus ja pätevyys. (Onhan myös osa-aikaisia sotilaspappeja.) Vastuu heidän toiminnastaan olisi Puolustusvoimain henkilöstöosastolla ja sen katsomuksellisella työllä. Jatkossa Puolustusvoimissa tarvitaan myös uuden toimenkuvan mukaisia toimia.

      ”Kirkollisen työn” yksikkö tulisikin Puolustusvoimissa muuttaa henkisen tuen ja katsomuksellisen työn yksiköksi ja vapautuvien virkojen hakua tulisi avata eri koulutustaustan omaaville. Samalla psykologisen, sosiaalisen ja terveydenhuollon henkilöstön roolia tulee vahvistaa Puolustusvoimissa niin rauhan kuin sodan ajan organisaatiossa. Opetuksessa ja ohjauksessa tarvitaan moniammatillista yhteistyötä (myös varusmiespalveluksen keskeytysten ehkäisyyn). Uudistustyössä on tärkeää sotilaspapiston pitkän kokemuksen ja osaamisen hyödyntäminen sekä ennakkoluuloton vuoropuhelu ja yhteistyö kirkollisen ja sekulaarin ammatillisen henkilöstön välillä. Olemme halukkaita vuoropuheluun ja yhteistyöhön."

      • EsaYlikoski

        "Olemme todenneet jo heinäkuussa 2012 seuraavaa:
        ”Kansainvälinen humanistiliitto IHEU on esittänyt katsomuksellisen henkisen avun yhdenvertaiseen turvaamiseen, että eri maiden armeijoissa olisi uskonnotonta henkisen (pastoraalisen) tuen henkilöstöä. Sellaisia onkin esim. Hollannin armeijassa siinä suhteessa kuin on uskonnottomien osuus väestössä. (IHEU resolution on the pastoral support of non-religious military personnel. International Humanist and Ethical Union on 12-14 August 2011, http://www.iheu.org/iheu-resolution-pastoral-support-non-religious-milit...). Vastaavaan menettelyn luomista voisi tutkia Suomenkin osalta.
        Kansainvälisen humanistiliiton IHEU:n kannanotto Suomen nykyoloihin sovellettuna voisi tarkoittaa, että Suomessa osa Puolustusvoimain säästöjen ja uudistusten jälkeen jäävistä katsomuksellisen työn (nykyisten sotilaspappien) viroista tulisi muuntaa ja avata tunnustuksettoman, uskonnottoman henkisen tuen henkilöstön palkkaukseen. He huolehtisivat myös varusmiehille tarjolla olevan elämänkatsomustiedon ja etiikan ohjelmasta, joka on vaihtoehtona ”kirkolliselle työlle”. Maanpuolustuskorkeakoulu voisi kehittää asiaankuuluvaa täydennyskoulutusta.” "


    • EsaYlikoski

      "Vaihtoehtoisen ohjelman järjestämisessä päivä- ja palveluohjelmaan mahdollisesti liitettäville jumalanpalveluksille ja hartaustilaisuuksille on ihmisten yksilöllisyys huomioon ottaen mielestämme mahdollista, että uskonnonharjoitustilaisuuteen osallistumattomilla on kyseisen tilaisuuden aikana yksinkertaisesti vapaata aikaa itselleen ja sotilastovereilleen. Toisaalta on kuitenkin muun muassa kasarmin ulkopuolella toimittaessa ja myös kasarmilla perusteltua, että palveluohjelmassa on järjestetylle uskonnonharjoitukselle vaihtoehtoista eettistä ohjelmaa, joka uskonnollista sisältöä lukuun ottamatta vastaa uskonnollisen tilaisuuden mahdollisesti juhlavaa luonnetta, tähtää henkiseen virkistykseen ja tukeen sekä on moniarvoisesti, uutta tapakulttuuria luoden ja laadukkaasti järjestettyä – puhetta, musiikkia, yhteislaulua ja juomaa unohtamatta. Tällaista on jo kehitetty sotilasvakuutuksen antotilaisuuksissa, joissa on ollut myös ulkopuolisia puhujia. Tällaisen ohjelman järjestämistä ei ole soveliasta määrätä sotilaspappien – käytännössä toisella kädellä hoitamaksi – tehtäväksi, vaan siihen tarvitaan katsomuksellisesti neutraalia ammatillista henkilöstöä ja asiasta aidosti kiinnostunutta otetta.

      On selvää, että eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen linjaukset tulee ottaa huomioon myös sotilasparaatien yhteydessä. Yhdenvertainen kohtelu edellyttää, että perinteistä paraatijumalanpalvelusta ei voida enää järjestää nykyiseen/entiseen tapaan etuoikeusasemassa verrattuna uskonnonharjoitukseen osallistumattomien ohjelmaan. Jos paraatia tulevaisuudessa edeltää kaksi rinnakkaista tilaisuutta, kumpaankin ryhmään osallistuville on osoitettava kunnioitusta ja julkista huomiota ja kummatakin ryhmästä on voitava liittyä paraatiin yhdenvertaisuutta kunnioittavalla tavalla. Eihän voi olla niin, että yhdenvertaisuus kuuluu vain kasarmin sisälle tai metsään, mutta kun tv-kamerat käynnistyvät, kenttähartaudelle vaihtoehtoiseen tilaisuuteen osallistuvat on työnnettävä syrjään ja pois näkyvistä. Toisaalta porukan jakaminen julkisuudessa kahteen ryhmään uskonnonharjoitukseen osallistumishalukkuuden suhteen ei ole suositeltavaa jäljempänä erikseen käsiteltävän yksityisyyden suojan näkökulmasta. Niinpä paras ratkaisu on, että 400 vuotta vanhoja perinteitä valtiollisten juhlapäivien sotilasparaatien osalta uudistetaan vastaamaan Suomen ratifioimia ihmisoikeussopimuksia.

      Puolustusvoimain korkeimman johdon linjauksia tarvitaan myös Yleisen palveluohjesäännön sekä sitä täydentävien ohjeiden ripeään kehittämiseen kokonaisuudessa. Muun muassa kaatuneiden huoltoon ja sotilaallisiin hautauksiin liittyviä ohjeita tulee siinä kehittää niin, että sekä uskonnottomien että toisuskoisten oikeudet ja vakaumusten kunnioittaminen otetaan huomioon yhdenvertaisella tavalla uskonnollisiin seremonioihin verrattuna."

    • EsaYlikoski

      "Mielestämme uskonnollisesti neutraalin sotilasvakuutuksen ja uskonnollisen sotilasvalan rinnakkaisesta antamisesta tulisi Puolustusvoimissa luopua ja siirtyä kaikille yhteiseen valaan/vakuutukseen. Näin poistuisivat sekä kahden rinnakkaisen tilaisuuden järjestämisen vaiva että ilmenneet valitukset siitä, että sotilasvakuutuksen antotilaisuus ei ole ollut yhdenvertaisuuden näkökulmasta asianmukaisen juhlavasti järjestetty.

      Koska vala voi olla myös uskonnollisesti neutraali (esim. lääkärin vala), annettavan yhteisen vakuutuksen nimenä voisi olla sotilasvala, mutta siinä ei olisi enää uskonnollista viittausta ”kaikkivaltiaaseen ja kaikkitietävään Jumalaan”. Näin armeija seuraisi Puolustusvoimain ylipäällikkönä toimivan tasavallan presidentin ja eduskunnan puhemiehen juhlallisten vakuutusten viitoittamaa tietä.
      Oikeudessa annettavan todistajan ja tuomarin valan/vakuutuksen rinnakkaisuuden poistaminen on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Sen perusteluissa todetaan seuraavaa:
      ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole pitänyt hyväksyttävänä, että henkilö joutuu tekemään selkoa uskonnollisesta vakaumuksestaan valaa annettaessa (Dimitras ym. v. Kreikka 3.6.2010). Ylipäätään henkilöllä ei ole velvollisuutta toimia niin, että toiminnasta voitaisiin tehdä päätelmiä hänen vakaumuksestaan (Alexandridis v. Kreikka 21.2.2008). Uskonnollista vakaumusta koskevat tiedot ovat henkilötietolain (523/1999) 11 §:n mukaan ns. arkaluonteisia tietoja. Tällaiset tiedot kuuluvat myös Euroopan neuvoston tietosuojasopimuksen mukaan erityisen suojan piiriin (L 35/1992; SopS 36/1992). Valtion on myös toimittava neutraalisti ja puolueettomasti suhteissaan eri uskonnollisiin yhdyskuntiin ja käyttäessään niitä koskevaa sääntelyvaltaa (esim. Metropolitan Church of Bessarabia ym. v. Moldova 13.12.2001).”

      Edellä sanottu antaa perusteluja myös Vapaa-ajattelijain Liitto ry:n periaatekantaan, jonka mukaan uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen varsinaiseen palvelusaikaan ei kuulu Puolustusvoimain tehtäviin. Ottaen huomioon sotilaiden liikkumisrajoitukset on uskonnonvapauden ns. positiivisen ulottuvuuden näkökulmasta selvää, että heille voidaan tarjota kasarmilla ja sidotussa toimintaympäristössä uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiä uskonnollisia tilaisuuksia, mutta mielestämme se voidaan hyvin järjestää päivän palvelusaajan jälkeen iltaisin ja myös viikonloppuisin niille jotka ovat palveluksessa. Uskonnonvapauden ns. negatiivisen ulottuvuuden sekä siihen liittyvän arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suojan kannalta on tärkeää, että Puolustusvoimat ei pakota ketään valitsemaan uskonnollisen tilaisuuden ja uskonnollisesti tunnustuksettoman eettisen tilaisuuden välillä. Palvelusajan jälkeen iltaisin järjestettyyn uskonnolliseen tilaisuuteen osallistuminen tai osallistumattomuus on sen sijaan vapaaehtoinen yksilöllinen ratkaisu aivan samoin kuin siviilissäkin jokainen voi päättää erilaisiin tilaisuuksiin osallistumisestaan tai osallistumatta jättämisestään.

      LIITE

      Edellä esitettyä perustelevat myös seuraavat uskonnon ja omantunnon vapauden (PL 11 §) sekä yhdenvertaisuuden (PL 6 §) näkökohdat:

      Tarvitaan myös oikeus yksityisyyteen ”uskonasioissa”"

      Laitan liitteen pienen lukutauon jälkeen, jos kiinnostusta on.. :-)

      • EsaYlikoski

        LIITE. Edellä esitettyä perustelevat myös seuraavat uskonnon ja omantunnon vapauden (PL 11 §) sekä yhdenvertaisuuden (PL 6 §) näkökohdat:

        Tarvitaan myös oikeus yksityisyyteen ”uskonasioissa”

        Pragmaattisen perustelun lisäksi sotilasvakuutuksen/sotilasvalan dualismin poistamiseen liittyy myös kysymys uskonnon ja omantunnon vapauteen liittyvästä yksityisyyden suojasta, jota Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on linjannut. Tällä voi olla ainakin pidemmän päälle vaikutusta myös uskonnonharjoituksen järjestämiseen palveluohjelman osana.

        Perustavoitteenamme on, että uskonnonharjoitusta järjestettäisiin ja tarjottaisiin päiväohjelman sijaan lähinnä sotilaan vapaa-aikaan liittyen (esimerkiksi illalla ja viikonloppuisin). Tällöin jako uskonnonharjoitukseen osallistuviin ja osallistumattomiin ei niin korostuisi. Luonnollisesti varusmiehillä, ammattisotilailla ja rauhanturvaajilla tulee olla vapaus uskontonsa harjoittamiseen palveluksen puitteissa samoin kuin heillä tulee olla vapaus olla osallistumatta sellaiseen.

        Yksityisyyden suojaa on tarkastellut myös apulaisoikeuskansleri aiemmin mainitussa, tammikuussa 2012 tekemässään päätöksessä (17.01.2012 Dnro OKV/1361/1/2009). Siinä hän toteaa muun muassa seuraavaa:
        ”Uskonnon, omantunnon ja ajatuksen vapaus on kirjattu useaan Suomea velvoittavaan kansainväliseen ihmisoikeussopimukseen, kuten esimerkiksi kansalaisoikeuksia ja poliittisia
        oikeuksia koskevaan kansainväliseen yleissopimukseen (KP-sopimus, 18 artikla) ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen (EIS, 9 artikla). Myös Euroopan unionin perusoikeuskirja sisältää vastaavan määräyksen (10 artikla).
        EIT:n tulkintakäytännössä negatiiviseen uskonnonvapauteen on katsottu kuuluvan myös yksilön oikeus olla tuomatta esiin omaa vakaumustaan. EIT on muun muassa todennut, että EIS:n 9 artiklan vapaus tunnustaa tai olla tunnustamatta uskoa perusti yksilölle oikeuden siihen, ettei hänen tarvinnut paljastaa uskoaan tai uskonnollisia vakaumuksiaan eikä käyttäytyä sellaisella tavalla, että siitä voitiin päätellä, oliko hänellä sellaisia vakaumuksia. Siten artikla koski myös henkilöä, joka ei ollut uskossa ja tähän vapauteen puututtiin, jos valtio sai aikaan tilanteen, jossa henkilö joutui suoraan tai välillisesti paljastamaan sen, että hän ei ollut uskossa (Grzelak -tapaus 15.6.2010).”
        ..
        ”Perustuslain perusoikeusuudistusta koskevien esitöiden mukaan ketään ei saa velvoittaa osallistumaan omantuntonsa vastaisesti jumalanpalvelukseen tai muuhun uskonnolliseen tilaisuuteen (HE 309/1993 vp, s. 55). Uskonnonvapaussäännös suojaa kansalaisia myös uskonnon omaksumista koskevalta painostukselta. Oikeuskirjallisuudessa esitetyn mukaan uskonnon ja omantunnon vapauden ydinalueeseen kuuluvat muun muassa yksilön sisäinen ajatuksen vapaus, vapaus uskonnon tai muun vakaumuksen omaksumista tai siitä luopumista koskevasta painostuksesta sekä oikeus olla osallistumatta yksilölle vieraan tunnustuksen mukaiseen uskonnonharjoitukseen (Tuomas Ojanen - Martin Scheinin teoksessa Perusoikeudet, 2011, s. 441).” (lainaus jatkuu)


      • EsaYlikoski

        (lainaus jatkuu)

        Perusoikeusuudistusta koskevan hallituksen esityksen mukaan 6 §:stä seuraa julkisen vallan käyttöön kohdistuva velvoite kohdella tasapuolisesti kaikkia uskonnollisia yhdyskuntia tai maailmankatsomuksellisia suuntauksia (HE 309/1993 vp, s. 55). Julkisen vallan käyttäjä ei näin ollen saa profiloitua toiminnassaan niin, että neutraalisuus eri uskontoihin vaarantuisi. Näkemykseni mukaan negatiivisen uskonnonvapauden toteutumisen kannalta on merkityksellistä, miten yhdenvertaisuus ja tasapuolisuus tässä suhteessa toteutuvat.
        Yllä selostetun Alexandridis -tapauksen mukaan uskonnollisen vakaumuksen tunnustamisen vapauteen kuului myös negatiivinen aspekti eli se, että yksilön ei tarvinnut tunnustaa uskonnollista vakaumustaan ja toimia sillä tavoin, että hänen menettelystään voitaisiin tehdä johtopäätöksiä hänen vakaumuksestaan. Grzelak -tapauksessa tähän liittyen todettiin vielä, että valtio ei saa luoda sellaista tilannetta, jossa yksilöt ovat velvoitettuja joko välittömästi tai välillisesti tuomaan esille, etteivät he ole uskossa. Tämä on EIT:n mukaan sitäkin tärkeämpää, jos tällainen velvoite tapahtuu jonkin tärkeän julkisen tehtävän yhteydessä kuten tässä tapauksessa koulutus.”

        Edellä esitettyyn apulaisoikeuskanslerin tarkasteluun on helppo yhtyä. Samoja näkökulmia tuodaan esiin myös em. kouluja koskevassa päätöksessä (24.03.2014 Dnro OKV/230/1/2013).

        Yhdenvertaisuuteen liittyvä näkökulma

        Perustuslain 6 § mukaan ”ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan … uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen …. tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella”. Hyväksyttävänä perusteena ns. positiiviseen erityiskohteluun on perusoikeustulkintojen mukaan lähinnä heikommassa asemassa olevan väestön eriarvoisen aseman parantaminen. Sen sijaan vahvassa asemassa olevan enemmistöryhmän pysyväisluontoinen suosiminen on muita ihmisiä selvästi syrjivä käytäntö. Yhdenvertaisuusperiaatteen kunnioittaminen ja noudattaminen kohdistuu erityisen voimakkaasti julkisen vallan, kuten valtion toimintaan. Julkiselle vallalle asettuu neutraalisuusvelvoite uskontojen ja vakaumusten suhteen.

        ”Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen.” Yhdenvertaisuuden toteutumista pitää siis Perustuslain 23 §:n mukaan edistää.


    • Humanisti-vapari

      Toisessa ketjussa esiin tuoto koonti VA-liiton kannanotoista on hyvä todeta asiallisemmin otsikoituun ketjuun:

      "Vapaa-ajattelijain kannanotto eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksen johdosta:

      http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2014/01/14/vapaa-ajattelijat-oikeusasiamiehen-paatoksesta-tarkea-askel-pois-pakkouskonnosta-ratkaisu-silti-puolinainen-tiedote

      Vapaa-ajattelijain kannanotto Puolustusministeriön työryhmän mietinnön johdosta:

      http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/02/10/kaannos-oikeaan-pain-jaa-puolitiehen-vapaa-ajattelijain-kommentteja-puolustusvoimien-eettinen-opetus-ja-sotilasparaatit-tyoryhmaraportin-esityksiin/

      Vapaa-ajattelijain pääsihteerin kannanotto siitä, että puolustusministeri Carl Haglund jätti tekemättä ministeriön päätöksen ja siirsi vastoin alkuperäistä aietta oikeusasiamiehen vaatiman uudistuksen (viivästyneen) päätöksenteon Puolustusvoimille itselleen:

      http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/02/10/kaannos-oikeaan-pain-jaa-puolitiehen-vapaa-ajattelijain-kommentteja-puolustusvoimien-eettinen-opetus-ja-sotilasparaatit-tyoryhmaraportin-esityksiin/

      Vapaa-ajattelijain kriittinen kommentti Puolustusvoimain Pääesikunnan käskyn johdosta:

      http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/06/24/uskonnonvapaus-armeijassa-eteen-ja-taakse/

      Tätä päätöstä on alettu kokonaisuudessaan soveltaa heinäkuun 2015 saapumiserään.

      Pääesikunnan käskyn soveltaminen jo kesäkuussa 2015 Puolustusvoimain lippujuhlan valtakunnalliseen paraatiin Oulussa - vastoin Vapaa-ajattelijain kantaa ja menettelytapaa kohtaan esittämää kritiikkiä - kertoo käytännössä Vapaa-ajattelijain esittämän kannan ja esitetyn kritiikin oikeutuksen. Paraatikatselmuksesta poistumismenettely rikkoo Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätösten valossa uskonnonvapautta ja siihen kuuluvaa yksityisyyden suojaa."

    • Hyhhyhhuijaaa

      Kappas, nyt foorumin vaparivastaisilla kampanjoijilla on oikein tuplaus tuossa touhussaan, kun nostelevat ylös henkilöä vastaan hyökkäviä törkyotsikoitaan "erokampanjoilla": "eroavapareista 21.7.2015 14:11"

    • LuvattuLiite

      Missä se liite viipyy?

      • Huhhahheijaaa

        Liite on ylempänä, ks. EsaYlikoski 21.7.2015 19:40


    • EsaYlikoski

      "Eroketjun" sijaan Vaparien toiminnasta armeija-asiassa olisi minulle mieluisempaa keskustella täsä ketjussa, jossa on asiaan liityvää dokumentoitua, autenttista aineistoa. Tässä pari tiivistystä tilanteesta - ja jatkotoiminnasta.

      Sodan ja rauhan etiikkaa käsittelevät oppitunnit eivät ole enää "kirkollisen työn" oppitunteja, ja ne eivät saa sisältää mitään julistuksellista, siis tunnustuksellista uskonnollista sisältöä, vaikka (pääosan) oppitunneista (toistaiseksi, valitettavasti, vastoin ilmaisemaamme kantaa) pitävätkin sotilaspapit.

      Kokonaista saapumiserää koskien Pääesikunnan uutta käskyä on alettu soveltaa heinäkuussa 2015. Kukaan ei siten vielä tiedä, miten NYT kaikille vapaaehtoiseksi muuttuneet uskonnolliset tilaisuudet, kuten jumalanpalvelukset varuskunnissa, saavat osallistujia ja miten niille vaihtoehtoinen ohjelma eri tilanteissa saa osallistujia.

      Nyt on uusi tilanne juuri alkanut ja on aika edistää sitä, että ei-uskonnolliset varusmiehet mahdollisesta uskonnollisesta painostuksesta huolimatta alkaisivat osallistua ei-uskonnolliseen vaihtoehtoon. Vinkit siihen ovat paikallaan.

      Paraatihartauden ymppääminen paraatikatselmukseen on oma erillisasiansa. Vapaa-ajattelijat mm. pääsihteerinsä toimesta ovat alusta asti, ennakoiden ja matkan varrelle vastustaneet sellaista järjestelyä kuin mitä Oulun valtakunnallisessa lippujuhlaparaatissa alettiin kesäkuussa soveltaa (ei puolilta maata saapuneille edustusjoukoille).

      Iltahartaudet muuten muuttuvat NYT kaikille vapaaehtoisiksi, eikä niille ole mitään vaihtoehtoista tilaisuutta, vaan jokainen iltahartauksista pois oleva saa olla ja ajatella ihan vapaasti. Mielenkiintoista kuulla, miten kirkon jäsenet alkavat olla niistä pois. Myös tidot mahdollisesta painostuksesta osallistumiseen olisi nyvä saattaa tietoon, pistäkää myös postia: [email protected]

      • pannaan.piste.tälle

        Mikä vimma sinulla oli perustaa uusi ketju? Mikset voi vastata siellä, missä asiasta puhutaan? Tämä palsta räjähtää, jos jokainen perustaa uuden ketjun eikä vastaa oikeaan ketjuun. Tämä on ainoa kerta, kun kirjoitan tähän. Loput saat lukea siitä ketjusta, jonne sinunkin tulisi kirjoittaa. Eikö sinussa ole miestä VASTAAMAAN TÖRPPÖILYISTÄSI??! HÄPEÄ!


      • Hyhhyhhuijaaa
        pannaan.piste.tälle kirjoitti:

        Mikä vimma sinulla oli perustaa uusi ketju? Mikset voi vastata siellä, missä asiasta puhutaan? Tämä palsta räjähtää, jos jokainen perustaa uuden ketjun eikä vastaa oikeaan ketjuun. Tämä on ainoa kerta, kun kirjoitan tähän. Loput saat lukea siitä ketjusta, jonne sinunkin tulisi kirjoittaa. Eikö sinussa ole miestä VASTAAMAAN TÖRPPÖILYISTÄSI??! HÄPEÄ!

        Valheellisiin syytöksiisi on juuri vastattu viestisi edellä. Miksi et kommentoi sitä, vaan jatkat perusteetonta jankutusta? Lisäksi tässä ketjussa on autenttista aineistoa asiaan. Miksi et kommentoi sitä?

        Jankutuksessasi on sama sävel kuin "eroavapareista"-jankutuksessa ja "valtionapu lakkautettava"-jankutuksessasi sekä "ei-valtion-neutraalisuutta"-jankutuksessa.


      • KysynVaan
        Hyhhyhhuijaaa kirjoitti:

        Valheellisiin syytöksiisi on juuri vastattu viestisi edellä. Miksi et kommentoi sitä, vaan jatkat perusteetonta jankutusta? Lisäksi tässä ketjussa on autenttista aineistoa asiaan. Miksi et kommentoi sitä?

        Jankutuksessasi on sama sävel kuin "eroavapareista"-jankutuksessa ja "valtionapu lakkautettava"-jankutuksessasi sekä "ei-valtion-neutraalisuutta"-jankutuksessa.

        Miksi näihin kysymyksiin ei vastata?


    • LukijanHuomio

      Kommentti avaustekstiin:
      Eduskunnan oikeusiamies on 30.12.2013 antanut aika voimakassanaista kritiikkiä Puolustusvoimille, joka ei ollut ottanut yhtään opiksi eduskunnan oikeusasiamiehen 28.12.2010 antamasta kannanotosta.

      Armeija käy "puolustustaistelua" todellista vakaumuksen ja uskonnon vapautta vastaan.

      • PoliittisenPuhdinTarve

        Jos ei vuoden 2010 jälkeen tapahtunut mitään, nyt vuoden 2013 on tapahtunut vain hyvin hitaasti ja sitten lopulta vain milteipä minimimuutoksia. Ikävä kyllä ministeriltä loppuikin poliittinen puhti vaalien ja hallitusneuvottelujen myötä keväällä 2015 ja hän jättikin asian "Laitoksen" itsensä päätettäväksi. Tämä Laitos käytti tilaisuutta hyväkseen jatkoi "puolustustaisteluaan". Mutta VA-liiton tähänastisen toiminnan perusteella sen toiminta uskonnonvapauden edistämiseksi Laitoksessa ei varmaankaan pääty tähän.


      • Vaadin.eroa
        PoliittisenPuhdinTarve kirjoitti:

        Jos ei vuoden 2010 jälkeen tapahtunut mitään, nyt vuoden 2013 on tapahtunut vain hyvin hitaasti ja sitten lopulta vain milteipä minimimuutoksia. Ikävä kyllä ministeriltä loppuikin poliittinen puhti vaalien ja hallitusneuvottelujen myötä keväällä 2015 ja hän jättikin asian "Laitoksen" itsensä päätettäväksi. Tämä Laitos käytti tilaisuutta hyväkseen jatkoi "puolustustaisteluaan". Mutta VA-liiton tähänastisen toiminnan perusteella sen toiminta uskonnonvapauden edistämiseksi Laitoksessa ei varmaankaan pääty tähän.

        Ylikoski tössi tuhannen taalan paikan. Eron paikka.


    • EsaYlikoski

      Mainittakoon, että Pääesikunnan käskyssä ei otettu kantaa tähän alla olevaan asiaan. (Ministeriön työryhmä kuitenkin totesi, että seurataan lainsäädännön kehitystä vakuutus/vala-asiassa.) Tämä on siis erillinen projektinsa:

      "Mielestämme uskonnollisesti neutraalin sotilasvakuutuksen ja uskonnollisen sotilasvalan rinnakkaisesta antamisesta tulisi Puolustusvoimissa luopua ja siirtyä kaikille yhteiseen valaan/vakuutukseen. Näin poistuisivat sekä kahden rinnakkaisen tilaisuuden järjestämisen vaiva että ilmenneet valitukset siitä, että sotilasvakuutuksen antotilaisuus ei ole ollut yhdenvertaisuuden näkökulmasta asianmukaisen juhlavasti järjestetty.

      Koska vala voi olla myös uskonnollisesti neutraali (esim. lääkärin vala), annettavan yhteisen vakuutuksen nimenä voisi olla sotilasvala, mutta siinä ei olisi enää uskonnollista viittausta ”kaikkivaltiaaseen ja kaikkitietävään Jumalaan”. Näin armeija seuraisi Puolustusvoimain ylipäällikkönä toimivan tasavallan presidentin ja eduskunnan puhemiehen juhlallisten vakuutusten viitoittamaa tietä.

      Oikeudessa annettavan todistajan ja tuomarin valan/vakuutuksen rinnakkaisuuden poistaminen on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Sen perusteluissa todetaan seuraavaa:

      ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole pitänyt hyväksyttävänä, että henkilö joutuu tekemään selkoa uskonnollisesta vakaumuksestaan valaa annettaessa (Dimitras ym. v. Kreikka 3.6.2010). Ylipäätään henkilöllä ei ole velvollisuutta toimia niin, että toiminnasta voitaisiin tehdä päätelmiä hänen vakaumuksestaan (Alexandridis v. Kreikka 21.2.2008). Uskonnollista vakaumusta koskevat tiedot ovat henkilötietolain (523/1999) 11 §:n mukaan ns. arkaluonteisia tietoja. Tällaiset tiedot kuuluvat myös Euroopan neuvoston tietosuojasopimuksen mukaan erityisen suojan piiriin (L 35/1992; SopS 36/1992). Valtion on myös toimittava neutraalisti ja puolueettomasti suhteissaan eri uskonnollisiin yhdyskuntiin ja käyttäessään niitä koskevaa sääntelyvaltaa (esim. Metropolitan Church of Bessarabia ym. v. Moldova 13.12.2001).”

    • VaihtoehtoinenTilaisuus

      Jumalanpalveluksia on kuitenkin yhä tarkoitus ympätä varusmiesten palveluspäivään muutaman kerran varusmiespalveluken aikana. Niille on nyt kuitenkin tarjolla vaihtoehtoinen tilaisuus, kaikille...

      Millaista ei-uskonnollista ohjelmaa niissä mahtaa olla? Onko sellaisesta vielä näkö- ja kuuluhavaintoa? Tuntuisi, että ainakin musiikkia pitäisi olla, kun kirkossakin on virsiä kerran.

      • korjaussarja

        Eikös nyt pitäisi olla niin, että vaihtoehtoista ohjelmaa ei tarvitse olla, vaan osallistuminen on puhtaasti vapaaehtoista eikä vaihtoehtoista?


      • EsaYlikoski
        korjaussarja kirjoitti:

        Eikös nyt pitäisi olla niin, että vaihtoehtoista ohjelmaa ei tarvitse olla, vaan osallistuminen on puhtaasti vapaaehtoista eikä vaihtoehtoista?

        Tuolle kannalle tuli Puolustusministeriön työryhmä. Pidimme sitä hyvänä askeleena. Ev.lut. kirkko puolustaan kritikoi sitä omassa lausunnossaan.

        Puolustusministeri Haglund ei uskaltanut antaa työryhmän esityksen mukaista ohjetta Puolustusvoimille, joka sai siten mahdollisuuden päättää asiasta itse tykönään.

        Pääesikunnan huhtikuussa tekemässä (ja myöhemmin julkistamassa) ohjeessa mainitaan palveluohjelmaan ympätyt jumalanpalvelukset ja niiden vaihtoehtoinen ohjelma (kaikille). Päätöksen liitteessä on ohjeita vaihtoehtoisen tilaisuuden järjestämiseen.

        Sen sijaan iltahartaudet ovat nyt kaikille vapaaehtoisia.


      • EsaYlikoski
        EsaYlikoski kirjoitti:

        Tuolle kannalle tuli Puolustusministeriön työryhmä. Pidimme sitä hyvänä askeleena. Ev.lut. kirkko puolustaan kritikoi sitä omassa lausunnossaan.

        Puolustusministeri Haglund ei uskaltanut antaa työryhmän esityksen mukaista ohjetta Puolustusvoimille, joka sai siten mahdollisuuden päättää asiasta itse tykönään.

        Pääesikunnan huhtikuussa tekemässä (ja myöhemmin julkistamassa) ohjeessa mainitaan palveluohjelmaan ympätyt jumalanpalvelukset ja niiden vaihtoehtoinen ohjelma (kaikille). Päätöksen liitteessä on ohjeita vaihtoehtoisen tilaisuuden järjestämiseen.

        Sen sijaan iltahartaudet ovat nyt kaikille vapaaehtoisia.

        Tässä se Puolustusvoimien Pääesikunnan ohje:

        "Jumalanpalvelukselle vaihtoehtoinen tilaisuus

        Yleisjärjestelyt:
        Tilaisuuden kesto yksi tunti.
        Paikaksi pyrittävä varaamaan tila joka mahdollistaa sekä itsenäisen pohdinnan että ryhmäkeskustelun. (Auditorio ei paras mahdollinen - jos sää sallii; tilaisuuden voi toteuttaa myös ulkona)
        Tilaisuudesta on pyrittävä muodostamaan mahdollisimman epämuodollinen.

        Rakenne:
        Lyhyt alustus (10-15min) päivän teemaan tilaisuuden vetäjältä (Tässä esimerkkinä: usko omiin ja ryhmän kykyihin sekä mielen rauhoittaminen) Voi olla myös musiikkikappale, videoklippi tai vastaava.

        Teema voi liittyä ajankohtaiseen aiheeseen, koulutuskauden jaksoon (esim. alokkaiden pohdinnat tulevasta, kotiutuvien koetusta) tai jumalanpalveluksessa käsiteltyyn aiheeseen yleisestä näkökulmasta.

        Oma pohdinta (10-15min) esim. seuraavien kysymysten pohjalta
        1) Omat keinosi positiiviseen tulevaisuuden näkemiseen.
        2) Usko omiin kykyihin. Mitä se merkitsee Sinulle? Miten sitä voi lisätä?
        3) Usko ryhmässä tekemisen voimaan. Miten se näkyy? …tai sen puute? Miten sitä voi lisätä Sinun toimenpitein?
        4) Miten hyvä johtajuus varusmiesjohtajien toimesta vaikuttaa näkökulmaasi?
        5) Osa varusmiehistä kärsii ajoittain yksityisyyden puutteesta. Oletko Sinä kokenut vastaavaa? Mitkä keinot voisivat vastata tähän tarpeeseen?
        6) Mitä mieltä olet hiljaisuudesta tai hiljentymisestä psyyken ja mielen rauhoittamisen keinona yleisessä mielessä?

        Parikeskustelu/ryhmäkeskustelu (riippuen henkilömäärästä)

        Yhteenveto ja päätös tilaisuuden vetäjän toimesta"


    • AlikErsantti

      Kyselläänpä kuulumisia varusmiehiltä lomilla... Ja vaikka sotkussa, jos siellä käytte...
      (Ja toki muitakin viestintävälineitä nykyään on ;-)

      • Humanisti-vapari

        Pääesikunnan mielestä uusille alokkaille tulisi järjestää "tulojumalanpalvelus"...
        Jos sellainen on tulossa, pitää sille olla myös mukava vaihtoehtoinen tulotilaisuus.... Kysymys on ensimmäisistä tilaisuuksisa, jonne on kaikilla pääsymahdolisuus. tähän astihan uskonnolliset tilaisuudet ovat olleet pakollisia kirkon jäsenille... Miten papit selviytyvät neutralitetti periaatteen nopudattamisen tulikokeesta.


    • LukijanHuomio

      Kun vaparivastaiseten kampanjoijien "monoketjussa" on valheellisti mollattu Esa Ylikosken toimintaa Puolustusmisteriön työryhmässä ja Vaparien toiminta, asian todelliseen laitaan voi tutustua täsä ketjussa.

    • Haastatellaanpa

      Haastatellaanpa nyt varusmiespalveluksessa olevia, heinäkuussa aloittaneita.
      Miten mahdollisen tulojumalanpalveuksen vaihtoehtoinen tilaisuus oli tai on järjetetty? Miten uskonnonvapaudesta ja sotilasvakuutuksesta/sotilasvalasta on informoitu?

    • UpUp

      Ajankohtainen asia.

    • ResAlikers

      Pitkä selvitys on hyvä kokonaiskatsaus.
      Tulee myös selvästi esille Vaparien hyvät ehdotukset eettisen opetuksen kehittämiseksi moniammatilliselta pohjalta.

    • Faktaosasto

      Esa ja sen kaverit nostelevat tätä, mutta totuus löytyy ketjusta, jossa otsikkona: Esa Ylikoski EROTETTAVA.

      • LukijanHuomio

        Perusteluja eikä perustettomia herjaavia syytöksiä voisi koittaa esittää tässä ketjussa esitetyn dokumentoidun toiminnan perusteella.


    • TästäEtenpäin

      Toiminta uskonnonvapauden puolesta jatkuu joukko-osastoissa ja niiden ulkopuolella. Nyt hartauksista jää pois suurempi lukema kuin ennen, mutta yhä varusmiehiä selvästi manipuloidaan ja siten painostetaan osallistumaan. Tavoitteena on tilanne, jossa kaikki ei-uskonnolliset valitsevat rauhassa tunnustuksettoman vaihtoehdon.

      • LukijanHuomio

        Vaparien kanta on mm seuraavassa kritiikissä:
        "Toistaiseksi käytäntönä on esimerkiksi ollut, että uuden saapumiserän alokkaille kaikille pakolliseksi määrätyllä ”kirkollisen työn” ensimmäisellä oppitunnilla sotilaspappi antaa informaation katsomuksellisista vaihtoehdoista ”kirkollinen työ”/elämänkatsomustieto sekä sotilasvakuutus/sotilasvala. Miksi tällaisia perustietoja ei ole annettu alokkaille otsikkoa myöten katsomuksellisesti neutraalimmin järjestetyllä tiedotustilaisuudella? Nyt infotilaisuuden pitää nimeä myöten olla tasapuolinen eri vaihtoehtoja ajatellen."


    • EsaYlikoski

      Kenttäpiispalta voidaan todeta loukkaava allergiavertaus:

      Kenttäpiispa Pekka Särkiön mielestä ev.lut. hartauksista pois jäävillä, uskonnollisesti tunnustuksettomaan vaihtoehtoon osallistuvilla varusmiehillä on ”uskontoallergia”. Sairauteen vertaaminen on epäasiallista, uskonnottomia ja uskontojen suhteen välinpitämättömiä loukkaavaa, epäkunnioittavaa käytöstä julkisen vallan virkamieheltä.
      (Ks. https://www.kotimaa24.fi/uskonnotkin-ovat-monikulttuurisuutta/ (4.8.2015):
      "Pidin viime viikolla Kainuun prikaatissa kenttähartauden, jossa nykyisen käytännön mukaisesti annettiin mahdollisuus poistumiseen ennen hartautta. Tämä ei tuonut pitkää katkosta tilaisuuteen. Uskonnonharjoituksesta väistyviä oli alle kymmenen prosentin luokkaa. Sama kokemus on yleensä muistakin joukko-osastoista. Eivät varusmiehet niin uskontoallergisia ole.")

      Samalla kenttäpiispa siis ilakoi, että Kainuun prikaatissa noin 90 % varusmiehistä osallistui hänen pitämäänsä hartaustilaisuuteen. Arkkipiispan kirkollisessa lehdessä uutisoitu esiintulo osoittaa, että Puolustusvoimissa on yhä vallalla uskonnonvapausallergia, johon eduskunnan oikeusasiamies on joutunut kiinnittämään kriittistä huomiota muun muassa vuonna 2010 ja 2013 tekemillään päätöksillä. Jälkimmäisen päätöksen linjauksia on osin vaillinaisesti ja eräin osin täysin epäkelvosti alettu toteuttaa vasta heinäkuussa 2015, siis yli vuoden viiveellä.

      Kenttäpiispan tyyli sotilaspapiston johtajana kertoo, että sotilaspapit eivät jäävinä ole oikeita henkilöitä pitämään varusmiehille uskonnonvapaudesta ensimmäistä informaatio-oppituntia. Hehän ovat valalla sitoutuneet ”lähetyskäskyn” noudattamiseen, mistä kertoo kenttäpiispan tunnustus: ”Omaa mieltäni lämmitti, että eturivissä kantoi pataljoonan lippua tummaihoinen varusmies.”

      Samoin kotimaa24.fi -median jutussa tulee esiin, että sotilasosaston muodosta poistuminen edellytyksenä uskonnonharjoituksesta välttymiseen eli erään uskonnonvapauden perusasian toteutumiseen on käytössä myös muissakin kuin valtakunnallisissa paraateissa. Armeijan käyttöön ottama menettely on ristiriidassa uskonnonvapauteen kuluvan yksityisyyden suojan kanssa. Asia ei ole loppuun käsitelty.

      • TaistelevatSotilaspapit

        Vaikuttaa siltä että sotilaspapisto käy oikein taistelua markkinaosuutensa puolesta. Mitä seuraavaksi?

        Elokuussa varusmiehet valitsevat kunnian ja omantunnon kautta annettavan sotilasvakuutuksen ja "kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän silmien edessä" annetavan tunnustuksellis-uskonnolisen sotilasvalan välillä.

        Sotilasvalaa yritetään ajaa, markkinoida, mainostaa alokkaille "perinteisenä" valintana ja pitämäään syrjässä tunnustuksellisuutta. Samoinhan tasa-arvoisen avioliitolain vastutajat ovat nyt työntämässä sivuun julkisuudesta linjansa uskonnolliset perusteet.


    • LukijanKommentti

      Vaparivastaisilla kampanjoijilla ei ole näköjään ollut mitään sanottavaa vaparien dokumentoituun toimintalinjaan. Eikä edelleen kentällä jatkuvaan toimintaan.

      • HalooPisteet

        Omituista rintamakarkuruutta noilta pistepojilta.


    • Kiittäen

      Hyvä että on faktatietoa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä siellä ABC on tapahtunut

      Tavallista isompi operaatio näkyy olevan kyseessä.
      Alajärvi
      182
      7720
    2. Klaukkalan onnettomuus 4.4

      Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes
      Nurmijärvi
      92
      3816
    3. Kuvaile elämäsi naista

      Millainen hän on? Mikä tekee hänestä sinulle erityisen?
      Ikävä
      67
      2589
    4. Kolari Klaukkala

      Kaksi teinityttö kuoli. Vastaantulijoille ei käynyt mitenkään. Mikä auto ja malli telineillä oli entä se toinen auto? Se
      Nurmijärvi
      73
      1630
    5. Ukraina ja Zelenskyn ylläpitämä sota tuhoaa Euroopan, ei Venäjä

      Mutta tätä ei YLE eikä Helsingin Sanomat kerto.
      Maailman menoa
      386
      1564
    6. Kuvaile elämäsi miestä

      Millainen hän on? Mikä tekee hänestä sinulle erityisen?
      Ikävä
      64
      1447
    7. Ooo! Kaija Koo saa kesämökille öky-rempan:jättimäinen terde, poreallas... Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Wow, nyt on Kaija Koon mökkipihalla kyllä iso muutos! Miltä näyttää, haluaisitko omalle mökillesi vaikkapa samanlaisen l
      Kesämökki
      20
      1436
    8. Toivoisin, että lähentyisit kanssani

      Tänään koin, että välillämme oli enemmän. Kummatkin katsoivat pidempään kuin tavallisesti toista silmiin. En tiedä mistä
      Ikävä
      17
      1111
    9. Olisinpa jo siellä, otatkohan minut vastaan

      Olisitpa lähelläni ja antaisit minun maalata sinulle kuvaa siitä kaikesta ikävästä, tuskasta, epävarmuudesta ja mieleni
      Ikävä
      79
      1050
    10. Kevyt on olo

      Tiedättekö, että olo kevenee kummasti, kun päästää turhista asioista tai ihmisistä irti! Tämä on hyvä näin <3
      Ikävä
      84
      1048
    Aihe