Wessman väistelee

frompv

Paavo Väyrynen puheenvuoron blogissaan:

Olen iloinen ,että Roger Wessman on jatkanut keskustelua keinoista euroalueen ongelmien ratkaisemiseksi. Hän ei kuitenkaan vastaa minun blogikirjoitukseeni,vaan siirtää keskustelua sivummalle.


Alkuperäisessä blogissaan Wessman toi esiin ongelmat,joita voisi syntyä Suomen siirtyessä käyttämään rinnakkaisvaluuttaa.


Hän otti esimerkiksi sen,että ihmisille tulisi vaikeuksia hoitaa euromääräisiä lainojaan,kun palkat maksettaisiin arvoltaan mahdollisesti heikentyvvillä markoilla.


Vastasin,että talletukset ja lainat muutettaisiin markkamääräisiksi samalla kun palkat ,eläkkeet ja verot ryhdyttäisiin maksamaan markoissa.(nou roplem)


Uudessa blogissaan Wessman esittää toisen ongelman. Hänen mielestään esittämäni "suunnitelma ,jossa markan kurssi olisi ensin kiinteä suhteessa euroon ja sitten devalvoitaisiin,tarjoaisi kaiken maailman valuuttaspekulanteille ilmaisen lounaan"(kelluvaa valuutta ei spekulantit huojuta vert.Ruotsi)

Ajatukseni on ,että aluksi kurssien eriytyminen voisi toteutua vaiheittain. Kurssille voitaisiin asettaa aluksi suhteessa euroon samankaltainen putki kuin Tanskan kruunulla on ollut.

Tietoisuus markan mahdollisesta devalvoitumisesta voisi vaikuttaa suotuisasti mm.työmarkkinoille. Jos oikein toimittaisiin,spekulantit eivät saisi edes ilmaista lounasta.


Sitten Wessman vaihtaakin puheenaihetta ja alkaa kommentoida Eurothinktankin esittämää mallia,jossa kaikissa euroalueen maissa siirryttäisiin rinnakkaisvaluuttaan. Minäkin olen toki tätä yhtenä vaihtoehtona esittänyt.

Kun yhtenäisvaluuttaan (single currency) siirtymisestä Euroopan parlamentissa vuonna 1995 päätettiin,esitin että eurosta olisi tehty yhteinen valuutta(common currency) ,jonka rinnalla kansalliset valuutat olisivat säilyneet . Prof. Vesa Kanniaisen johtaman työryhmän rohkaisemana olen palannut tähän ajatukseen ja mm. tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle.


Olen Wessmanin kanssa samaa mieltä siitä,että rinnakkaisvaluuttojen käyttöönotto koko euroalueella on ERITTÄIN VAIKEAA sekä TALOUDELLISESTI,että POLIITTISESTI.

Siksi ajankin ENSI SIJASSA SUOMEN IRROTTAUTUMISTA. Sehän voisi johtaa siihen ,että euroalueen laajeneminen pysähtyisi,moni muukin maa eroaisi ja EU järkevällä tavalla eriytyisi. Tuloksena voisi lopulta olla myös rinnakkaisvaluuttojen käyttöönotto kaikissa euromaissa. (tätäkään ei Ruotsin tarvitse pohtia sen kummemmin)

Wessman esittää ,millaisia ongelmia rinnakkaisvaluuttoihin siirtyminen koko euroalueella saattaisi pahimmillaan johtaa.

Niiden rinnalla tulisi arvioida .mihin Suomi saattaa taloudellisesti ja poliittisesti joutua,jos komission esittämä TÄYDELLINEN TALOUSUNIONI saadaan aikaan. On arvioitava myös sitä,mihin joudutaan,jos sitä ei saada syntymään.


Ensimmäisessä blogissaan Wessman myönsi,että Suomen osalta euroalueesta EROAMINEN saattaisi olla hyvin pitkällä tähtäimellä VIISAS RATKAISU,mutta prosessi olisi liian riskipitoinen,jotta hän uskaltaisi sitä suositella. (jaa ,tämäkö on sitten ollut yhtä tyyntä?)

Mikähän tämä "hyvin pitkä tähtäin" olisi-olisiko se viisi vai kymmenen vuotta? Kuinka suuret olisivat vahingot jäsenyytemme pitkittyessä? Kuinka vaikeaa olisikaan irrottautuminen sen jälkeen ,kun olisimme uponneet yhä SYVEMMÄLLE TALOUDELLISEN YHTEISVASTUUN SUOHON ja joutuneet ylikansallisten instituutioiden nykyistä tiukempaan otteeseen ?(hyviä kysymyksiä)



Kaipaan edelleen talousasiantuntijoiden myönteistä panosta vaihtoehdon kehittämiseksi. Olkoon pohjana keskusteluille se , malli,jonka blogikirjoituksessani esitin. Korjaan sitä mielelläni,jos muita hyviä ideoita syntyy.



.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elvyttääelvyttää

      Ja tätäkö IPU tuki?Unohtakaa Väyrynynen. Hänen kanssaan ei pidä kulkea edes samalla kadulla. Väyrynen on ollut vuosikymmenet Keskustan vaalisyötti jolla äänestäjiä on petkutettu. Keskusta tarvitsee välttämättä näitä kameleontteja joihin maaseudun väki sokeasti uskoo. Ilman Väyrystä Keskustaa ei olisi enää olemassa ja IPU olisi sen tilalla suurena eduskuntapuolueena johtamassa Suomea hyvinvointiin tämän ällistyttävän rosvouksen sijaan.
      Vai siis kaksoisraha? Se tietysti merkitsee sitä kuten tähänkin asti. Rahat kepulaisille euroina ja meille suomalaisille laskut markkoina. Eli naapurin kettukepulaiselle ostetaan maat ja mannut ja me muut maksamme sen. Ihan kuten ennenkin. Se tehdään tukiaisilla ja EU-rahoilla . Miten auttaisi se että maksaisimme nuo valtavat velat markkoina?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      68
      3199
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      200
      2811
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      22
      2628
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2598
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      20
      2466
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2315
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      210
      1753
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1707
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      37
      1570
    10. Dear mies,

      Hymyiletkö ujosti, koska näet minut? 😌
      Ikävä
      18
      1426
    Aihe