Onko normaalia?

Huolestunuttyttö

Oon 15 vuotias tyttö 155cm pitkä ja painan 43kg. Kuukautiset mulla alkoi vähän yli vuos sitten. Kuukautiset oli aluksi epäsäännölliset, mutta nyt ne ovat tulleet joka kuukausi, kylläkin aina vähän eri aikaan. Se huoli on se, että se tavara mitä sieltä tulee ei oo sellasta punasta juoksevaa verta vaan sellasta ikään kuin kuivahtanutta kokkelia, ja sitäkin tulee tosi vähän. Tän takia en oo voinut käyttää kertaakaan tampoonia kun ei sinne imeytyis mitään. Sekin on vähän hankalaa kun oon tanssija. Kysymys kuitenkin, onko toi vuoto normaalia vai pitäskö mennä gynekologilla tai lääkärissä käymään?

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • määäääääääääkin

      Oon ite kans 15 ja menkat
      Alko kans vuosi sitten ja oon 170/48kg tanssija myöskin... Mullaki aluks tuliv tooosi vähän mut kivut oli kumminki helvettii. Alotin pillerit et sais pidettyä ne kurissa ja ensimmäisenä taukoviikkona vuoto oli tosi runsasta. Et en tiiä miks...

    • siinäse

      Burana in hyvä lääke kipuihin EI E-pillerit.

      E-pillereillä on kaikenlaista haittavaikutusta.

      Outoa, että lääkäri on edes kirjoittanut mitään E-pillerireseptiä noin nuorelle.

      Jos hyvin hoikalta naiselta kuukautiset puuttuvat, se voi viestiä liiallisesta laihuudesta. Kuukautisten puuttuminen on luonnon oma tapa suojella liian laihan naisen kehoa raskauden mahdollisuudelta.

      Viralliset ravitsemussuositukset yli 2 vuotiaalle ovat:

      Päivittäisestä energiasta 40% pitää tulla hyvistä rasvoista. Aikuisen naisen n. 70kg ravinnossa tämä tarkoittaa lähes 100 grammaa rasvoja.

      Hyviä rasvoja ovat: villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia). ÄLÄ SYÖ margariinia.

      Proteiinia tulisi saada 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino). 100 grammaa lihaa tai kalaa sisältää n. 25 grammaa proteiinia, yksi kananmuna n. 7 grammaa ja 1dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 3 grammaa.

      Lihasvoimaharjoittelu lisää proteiinin tarvetta!
      http://www.potilaanlaakarilehti.fi/kommentit/lihasvoimaharjoittelu-lisaa-proteiinin-tarvetta/#.VbnjrvmqZqj

      Ja paljon kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Aikuisella vähintään 500 grammaa päivässä, mutta mieluummin 1000 grammaa.

      Lisäksi C- ja D-vitamiinia tarvitaan purkista sekä magnesiumia ja kalaöljyä!

      C- ja D-vitamiinin sekä magnesiumin ja Omega-3 rasvahappojen puute on mm. Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos. D-vitamiinin puute ei rajoitu vain pohjoisiin leveysasteisiin vaan on maailmanlaajuinen ongelma. Etelässä syynä ei ole auringonvalon puute vaan ratkaisevia ovat yksilöiden elämäntavat ja tottumukset.

      C-vitamiinia 500-1000mg / vrk (uusimpien tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400mg)

      D-vitamiinia 50-125µg / vrk

      Magnesium (sitraattimuoto imeytyy parhaiten suomessa myytävistä valmisteista) 200-400mg/vrk (tutkimusten mukaan lähes 90 % ihmisistä kärsii magnesiumin puutteesta)

      Suomalaisen ravitsemussuosituksen (VRN) mukaan Omega-3 rasvahappoja tulisi saada 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta n. 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä laadukkaita Omega-3 rasvahappoja purkista. Raskauden aikana Omega-3 rasvahappojen tarve jopa tuplaantuu. Omega-3 rasvahapoilla on tärkeä rooli mm. aivotoimintojen säätelyssä, tulehdusten ehkäisemisessä ja immuunijärjestelmässä.

      Vuoden D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä ja lähimarketistakin alle 50€:lla.

      Muut saa todella edullisesti Citymarketin ravintolisähyllystä. Eli kuukausihinnaksi tulee yhteensä n. 5€.

    • ihanhyväon

      Alkuperäiselle
      Kuukautisesi kuulostavat ihan normaaleilta.
      Joskus vuotoa tulee vähän ja joskus asento on sellainen, että se vuoto ehtii hyytyä. Silloin se tulee hyytyminä ulos emättimestä. On siis ihan luonnollista.
      Ole mielissäsi niukahkoista kuukautisista.

    • njkhläkghölghjlökgjoö

      Itse olin ehkä samaa koko luokkaa kanssasi kuukautisten alkaessa. Tosin en harrastanut liikuntaa ja kuukautiset alkoivat vuotta nuorempana. Ilmeisesti syöt riittävästi, kun hormonitoiminta on käynnistynyt, vaikka oletkin melko kevyt. Se on ihan hyvän merkki. Itselläni liiallinen laihuus lisää vuotoa, vaikka monelta tosin silloin jää vuodot kokonaan pois. Normaalipainoisena kun liikun, niin yleensä kuukautiset ovat vaivattomammat ja vähän niukemmat, mutteivat noin niukat ikinä. Liene yksilöllisiä eroja tässäkin asiassa! Käsittääkseni siskollani on olleet aina niukat kuukautiset, eli saman perheen jäsenilläkin asia voi vaihdella. Ja vuoto voi myös muuttua iän, painon, synnyttämisten ja liikunnan ym. tekijöiden vaikutuksesta.

      Jos vuoto on kovin niukkaa, pärjäisitkö pikkuhousunsuojalla? Jos olisit vanhempi, suosittelisin kuukuppia. Nuoren naisen, etenkin jos on neitsyt, voi olla hyvin hankala käyttää sitä. On tamppoonia isompi, mutta siinä ei ole samaa toksisen syndrooman riskiä kuin tamppoonissa. Niukoilla vuodoilla en voi kuukuppia nuorelle naiselle suositella. Mutta pidä asia mielessä tulevaisuuden varalta!

      Jos et halua gynelle, niin perustutkimuksen voi tehdä terveyskeskuslääkärikin (pyydä naislääkärille, jos tuntuu niin paremmalta). Labrakokeilla voidaan varmistaa, että hormonitilanteesi on sopiva, eli sinulla on varmasti oikeat kuukautiset, eikä vain muuta vuotoa. Siltä kannalta voisi olla järjevää käydä lääkärissä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1822
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1469
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1255
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1252
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1160
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      266
      948
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      932
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      106
      877
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      101
      818
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      684
    Aihe