Mistä ydinvoimalle säätövoimaa

Mistä ydinvoimalle säätövoimaa kun/jos Suomi siirtyy hiilivapaseen yhteiskuntaan esim. vuonna 2050?

27

252

1Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ononsaato

      Onneksi on ydinvoimaa säätövoimaksi ja vettä.

      • 314

        kerro lukuja


      • Vesivoima
        314 kirjoitti:

        kerro lukuja

        Vesivoiman altaiden varastot vaihtelevat vuosien ja vuodenaikojen mukaan. Mitään kiinteää kuutiomäärää ei ole. Käyttöä seurataan automaattisten veden pinnankorkeusmittareiden mukaan. Kannattaisi tutustua vesivoimalla tuotetun sähköenergian voimaloihin ja niihin liittyviin osioihin käytännössä niin ei tarvitsisi lukuja kysellä. Käytäntö opettaa.


    • Löysin Energiateollisuuden sivuilta /1/ asiantuntevan vastauksen, suunnilleen näin:

      - tarvetta on, ei ihan selvää vielä mistä, mutta kysynnän joustoa tarvitaan. Pumppuvoimalasta vihjaistiin.

      Tuossa vastauksessa ei ollut kysymys vuoden 2050 tilanteesta vaan tästä päivästä. Hyvässä lykyssähän Suomessa on ydinvoimaloita vähemmän kuin nyt, joten tilanne voi olla helpompi silloin! :)


      Oletuksena kysymyksessäni on, että mm. kaikki EU:n asettamat uusiutuvien energioiden tavoitteet täytetään - siis että ydinvoiman, tai sähköverkon jossa on vuonna 2050 olevat ydinvoimalat, tarvitsema säätövoima ei niiden tavoitteiden täyttymistä estä.


      Tällä hetkellä Fingrid kertoo Suomen sähkönhankinnasta, että lauhdevoimaa tuotetaan 334MW teholla. En tiedä onko se kaikki hiililauhdevoimaa, enkä vaivaudu selvittämään:
      http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarjestelman-tila/Sivut/default.aspx


      /1/ http://energia.fi/energia-ja-ymparisto/sahkontuotanto/saatovoima

      • Mikäli ydinvoimaa tosiaan olisi vähemmän vuonna 2050, erotus olisi korvattavissa uusiutuvilla energioilla, joita muutenkin pitää hankkia lisää, esim. biopoltolla.


    • 2050

      "Tuossa vastauksessa ei ollut kysymys vuoden 2050 tilanteesta vaan tästä päivästä. Hyvässä lykyssähän Suomessa on ydinvoimaloita vähemmän kuin nyt, joten tilanne voi olla helpompi silloin! "

      Tuon kirjoittaja ei varmasti ole palstan terävimpiä.
      Jos ydinvoiman osuus Suomen sähköntuotannossa v. 2050 on nykyistä pienempi, säätövoiman tarve on silloin väistämättä suurempi eli tilanne olisi vaikeampi, ei helpompi kuin nyt.

    • 2050

      Ketjun otsikko-kysymykseen vastaus: Ydinvoima ei tarvitse säätövoimaa.

      Lisää säätövoimaa toki tarvitaan, mutta ei ydinvoiman takia, vaan seuraavista syistä:

      http://energia.fi/energia-ja-ymparisto/sahkontuotanto/saatovoima

      "Säätötarpeen arvioidaan lisääntyvän Länsi- ja Pohjois-Euroopassa voimakkaasti lähivuosina, kun suuri määrä lämpövoimaan perustuvaa erillistä sähköntuotantoa poistuu ja samalla säiden mukaan vaihtelevan tuuli- ja aurinkovoiman osuus lisääntyy merkittävästi. Myös yhteiskunnan yleinen sähköistyminen lisää säätötarvetta entisestään."

      Suomessa tunnin sisäisen säätötarpeen arvioidaan kasvavan noin 400 MW vuoteen 2020 mennessä pelkästään kansallisen tuulivoimatavoitteen toteutumisen myötä. Edelleen päivän sisäisen säätötarpeen arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä."

    • Onnitteluni porukalle aiheen nopeasta ratkaisusta. jos niin voi sanoa. Twitter heräsi asiaaan vasta nyt, uutisen /1/ myötä. Siihen oli helppo heittää tämä kommentti:

      "vastis ‏@vastaaja_tw 5 min5 minuuttia sitten
      @LiisaSallinen Joitain ajatuksia #säätövoima'ksi: http://energia.fi/energia-ja-ymparisto/sahkontuotanto/saatovoima … Esim. #pumppuvoimala #energiakäänne
      17.27 - 11. syyskuuta 2015 · Tiedot"



      /1/ http://www.talouselama.fi/uutiset/suomessa tapahtui juuri valtava energiakaanne kahden fennovoiman verran hiljeni kaikessa hiljaisuudessa/a2323394

    • cmelwwwöälk

      Säätövoimaa tarvitaan kahdesta syystä, ensinnäkin, sähkönkäyttö vaihtelee ja toiseksi, sähköntuotanto vaihtelee.
      Sähköntuotantotapa ei sinänsä vaikuta sähkönkäyttöön. Mutta, mitä enemmän sähköntuotantotavan tuottama sähköteho vaihtelee, sitä enemmän tarvitaan säätövoimaa.
      Aurinko- ja tuulisähkön tuotantotehot vaihtelevat ertyisen paljon, joten niiden osuuden lisääntyessä, myös säätövoiman tarve lisääntyy.

    • antistuxnet

      Miksi ydinvoima tarvitsisi säätövoimaa? Säädön tarve tulee kulutuksen ja tuotannon muutoksesta. Ydinvoiman tuotanto on hyvin tasaista ja ennustettavaa.

      Ydinvoiman nopea ja suunnittelematon tehonlasku tapahtuu noin kerran-kaksi vuodessa käyttöhäiriöiden takia. Suomessa tämä kompensoidaan tuonnilla, ja/tai nopeasti kaasuturbiineilla.

    • Säätövoimapörssistä
      • Sieltäpä hyvinkin sitä säätövoimaa saadaan. Yleisesti kalleinta säätövoimaa on vesivoima, koska sitä saa nopeasti - vesi on kuin energiavarasto, jota voi nopeasti aloittaa tyhjentämään (tai niin ainakin toivotaan, veden riittävyys vaihtelee myös luonnon mielijohteista).


    • varajasäätövoima

      Ydinvoima ei tarvitse lainkaan säätövoimaa, koska sitä voidaan ajaa tasaisella kuormalla ja ani harvoin tapahtuu jotain poikkeavaa. Poikkeustilanteissa ydinvoima tarvitsee kylläkin varavoimaa ja sitä löytyy Fingridiltä kaasuturbiinien muodossa saman verran mitä yhden ydinvoimayksikön teho on. Tuulivoima tarvitsee sen sijaan säätövoimaa vaihteleviin tuotantoihin, mutta ei puolestaan varavoimaa, koska yhden turbiinin putoaminen tuotannosta ei näy verkon taajuudessa mitenkään.

      • höpö höpö. säätövoimaa tarvitsee sähköverkko, siis kaikki siihen kytketyt sähköntuotantolaitokset, tuotantotyypistä riippumatta, paitsi säätövoimalat itse, sekä tilanne, jossa verkon kuormitus on vakio.


      • Sähköammattilainen
        stuxnet kirjoitti:

        höpö höpö. säätövoimaa tarvitsee sähköverkko, siis kaikki siihen kytketyt sähköntuotantolaitokset, tuotantotyypistä riippumatta, paitsi säätövoimalat itse, sekä tilanne, jossa verkon kuormitus on vakio.

        Alat vähitellen oppimaan käytännön tosiasioita. Asia on niinkuin sanoit, koska verkossa kaikki tuotantomuodot on "yhteisiä".


    • K.Late

      No jos säätövoimaksi lasketaan myös varavoima, niin ydinvoima tarvitsee sitä todella paljon. Tämä varavoima tuntuukin usein olevan se peitelty tarve säätövoimalle.

      Hyvä esimerkki on Olkiluoto 3, joka tarvitsee nopeaa varareserviä 1300MW. Eikä riitä, että nopeasti voidaan korvata isoimman yksikön putomainen pois verkosta, koska sen lisäksi on mahdollista, että Olkiluoto 1 tai 2 putoaa pois verkosta. Eli tuo 1300MW pitäisi pystyä vapauttamaan mahdollismman nopeasti uudeksi varavoimaksi.

      Tässä hommassa tarvitaan hiilivoimaloiden nopeaa valmiutta. Tästä keskusteltiin jo vuosia sitten ja silloin voimayhtiöt ehdottivat valtion tukea varavoimalle, jota ylläpidetään nopeassa valmiudessa.

      Nyt manipuloitu sähköpula liittyy juuri tähän samaan asiaan. Voimayhtiöt kokevat vääräksi sen, että niiltä edellytettäisiin huoltovarmuuden ylläpitoa niiden omalla kustannuksella. Sen lisäksi tähän on sotkekttu tuulivoiman tuki, joka varsinaisesti ei edes liity asiaan, mutta näivertää pienentämällä voimayhtiöiden voittoja laskemalla sähkön hintaa.

      No lopulta ehkä voidaan keskustella siitä oikeasta asiasta, eli huoltovarmuudesta. Meillähän on verkkoyhtiöllä velvollisuus ylläpitää sellainen huoltovarmuus, ettei sähkö lopu kesken kovien pakkasten. Koska se maksaa, niin sille pitää löytyä valtion tukea.

      Eipä tässä ole mitään ihmeellistä. Halpa sähkön hinta syö voimayhtiöiden voitot. Mutta huoltovarmuus olisi turvattava ja siihen tarvitaan valtiota.

      • Paras huoltovarmuus saavutetaan pienillä tuotantolaitoksilla, mieluiten uusiutuvilla energioilla, ja älyverkoilla. Dinosaurustekniikka on paha jarru kehitykselle.


    • Netstux

      Ovat taas termit säätövoima ja varavoima pahasti sekaisin. Normaalisti verkon säätöön osallistuu meillä muutama vesivoimalaitos, sillä niillä verkon säätö on helpointa. Säätövoima pitää huolen siitä että jännite ja taajuus verkossa pysyvät oikeissa rajoissa verkon kulutuksen vaihdellessa. Päiväsaikaan kulutus normaalisti vaihtelee muutama sata MW niin että aamu- ja iltapäivällä on sitä on enemmän ja keskipäivällä vähemmän. Jos on paljon tuulivoimaa, sen kulutus vaihtelee tunneittain kymmeniä MW vaikka säätilassa ei tapahdu olennaista muutosta.

      Yöllä sähkön kulutus on suunnilleen 1500 MW pienempi kuin päivällä. Siitä ei selvitä normaalilla säätövoimalla vaan pitää joko sulkea kotimaassa vesivoimalaitoksia tai vähentää sähkön tuontia. Jos tuulivoima heikkenee yöksi, se vähentää muutoksen tarvetta mutta lisää sitä voimistuessaan yöksi.

      Nykyään tuulivoima Suomessa vaihtelee välillä 100-800 MW säätilan mukaan. Kun nykyisten sopimusten mukainen 2500 MW tuulivoimaa on rakennettu, on tuo vaihteluväli yli 1500 MW. Eli tuo tuulivoiman maksimaalinen vaihtelu vastaa Olkiluoto-3 ydinvoimayksikön sulkemista ja sitä varten tarvitaan korvaavaa voimaa.

      Nopeaa häiriöreserviä tarvitaan sitä varten että suuri voimalaitos, esim. ydinvoimayksikkö putoaa odottamatta verkosta. Tuo reservi on pääosin kaasuturbiinilaitoksia ja poiskytkettävää teollisuuskuormaa. Tuollaisia äkillisiä poiskytkeytymisiä tapahtuu hyvin harvoin, yleensä ydinvoimalaitosten ajaminen korjausseisokkiin voidaan ennakoida esim. vuorokausi etukäteen ja tilanne on rinnastettavissa tuulivoiman vähenemiseen. Nopeaa häiriöreserviä ei tarvitse käyttää pitkään sillä vaje on korvattavissa tuonnilla tai hitaammin käynnistyvällä kotimaisella sähköllä.

      Stuxnet eri näy ymmärtävän huoltovarmuuskäsitettä lainakaan. Pienistä voimalaitoksista ainoastaan puupolttoaineella toimivat ovat huoltovarmoja. Tuulivoimaloilla sähkön tuotto loppuu kun tuuli tyyntyy. Ja aurinkovoimaloilla se loppuu joka vuorokausi ja talvisaikaan muutamaksi kuukaudeksi. Älyverkolla ei ole mitään tekemistä huoltovarmuuden kanssa, ei se pysty sähköä luomaan tyhjästä,.

      • Sähköammattilainen

        Vesivoimalaitokset ovat myös huoltovarmoja. Normaaleja vuosihuoltoja niillekin tehdään, mutta se onkin toisen keskustelun aihe.


    • ydinsähkökysymyksiä

      Suomen ydinvoimaloiden toteutuneet vuosikäyttöasteet ovat nykyisin yli 90%.
      Kysymys: Kuinka paljon Suomen ydinvoimaloiden sähköntuotantokapasiteetista vuositasolla keskimäärin menetetään satunnaisten häiriöiden ja vikojen seurauksena? Ja kuinka paljon ennakolta tiedossa olevien vuosihuoltojen vuoksi?

    • pullonkaula

      Huoltovarmuuden pullonkauloja ovat maiden väliset siirtolinjat ja niiden takana oleva tuotanto.

    • K.Late

      "Huoltovarmuuden pullonkauloja ovat maiden väliset siirtolinjat ja niiden takana oleva tuotanto."

      Halpa tuontisähkö tosiaankin aiheuttaa pullonkauloja, koska hiilivoiman pitäminen valmiudessa maksaa. Nythän PVO kampanajoi sille tukea, mutta tässä poliittisessa ympäristössä tuntuu olevan vaikea tukea hiilivoimaa. Toisaalta onhan sitä jo tuettu, valtion maksaessa sen päästöoikeudet.

      Netstux oletti, että tuonnin määrä putoaa, kun saadaan OL3 käyntiin, mutta minä epäilen, ettei se putoa mihinkään, koska se on niin halpaa sähköä. Ja tuontisähköä nyt muutenkaan ei voi käyttää varavoimana, vaan jokaisella valtiolla pitää olla oma varavoima jo valmiiksi mietittynä.

      • Netstux

        Ainakin Tanska käyttää tuontisähköä varavoimana. Aina välistä Tanskan tuulisähkön tuotanto putoaa lähes olemattomiin ja silloin se tuo jopa 40 % sähköstään.


      • varaamatta

        Naistenlahti 1 ja Haapavesi ovat nyt varsinaisia tuotantopuolen varareservejä kantaverkossa. Varareservit kilpailutetaan parin kolmen vuoden välein. Hävinneet laitokset yleensä suljetaan kannattamattomina ja sitä myöten tehokapasiteetti laskee.
        Muita reservejä ovat tiputettavat laitokset verkosta.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      20
      2853
    2. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      237
      1814
    3. Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita

      Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy
      Maailman menoa
      337
      1657
    4. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      15
      1518
    5. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      30
      1173
    6. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      28
      1119
    7. Kulujen jako parisuhteessa

      Hei, miten teillä jaetaan kulut parisuhteessa? Työttömyyttä ja opiskelua tulee omalla kohdalla jatkumaan vielä jonkin ai
      Parisuhde
      64
      1105
    8. Miten tämä meidän tarina

      Sitten päättyy?
      Ikävä
      64
      999
    9. Missä olit kun tajusit, että teistä tulee joskus pari?

      Kuvaile sitä paikkaa, hetkeä ja tilannetta.
      Ikävä
      57
      931
    10. En todellakaan halua että

      Tämä päättyy näin
      Ikävä
      39
      874
    Aihe