Kaikuanturin kiinnitys runkoon?

Kaiun_testailua

Testasin uuden Raymarine Dragonfly 4 Pro -kaikuluotaimeni anturin toimintamahdollisuuksia 29-jalkaisen lasikuitupurjeveneeni rungon läpi. Kaiku lähti kuin lähtikin toimimaan, kun anturin vei tarpeeksi keulaan, keulapiikin runkoalueelle. Taaempana anturi ei toiminut vaikka vieressä olevan vanha Navman samassa kohdassa vielä toimikin. Syy lienee se, että Navmanin kaikutaajuus on vain muutama kymmenen kHz, kun tuon Dragonfly:n taajuudet ovat paljon korkeammat, 200kHz ja 350kHz. Lisäksi veneen runko oli keulassa varmaan riittävän ohutta verrattuna keskemmällä olevaan rungon paksuuteen. "Vesilätäkkötestillä" (vettä rungon pohjalle ja anturi veden joukkoon, runkoa vasten) kuva oli aika hyvälaatuisen oloista lyhyen testin perusteella.

Mutta nyt käytännön kysymys. Millä yleisesti saatavilla olevalla mönjällä anturin voisi kevyesti liimata runkoon? Mönjä pitäisi johtaa ääntä erinomaisesti eli sen pitäisi olla kovaa. Mutta samalla liima ei saisi olla niin kovaa, etteikö anturia saisi pohjasta ja liimasta tarvittaessa irti. En nyt alkuun ole valmis tekemään runkoon sitä pientä allasta, jonka sitten voisi täyttää jollain öljyllä tms. anturia varten. Haluaisin vain siististi liimata anturin kiinni runkoon. Silikoni ei liene ok tähän, koska se on liian pehmeää ja kumimaista, joten se johtanee ääntä huonosti runkoon.

10

1542

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miksi.ei

      Ei mikään kaiku toimi kymmenillä kilohertseillä. Muutama vuosikymmen sitten yleisesti käytetty taajuus oli 150 kHz ja siitä on menty ylemmäs. Sellaiset taajuudet eivät juuri joustavassa massassa vaimene, mutta silikoni kuitenkin ajan kanssa irtoaisi jommasta kummasta pinnasta. Siis vaikka mansikkahilloa rungon ja anturin väliin, kunhan ei jää yhtään ilmakuplaa. Miten kuplattomuus taataan paksuun kittiklönttiin, en tiedä.

      Rungon läpi kaiku toki toimii, mutta läpi asennettu toimii aina paremmin. Itse en keksi mitään syytä, miksi ei sitä pohjan läpi asentaisi.

      • kHz-faktaa

        Veikkaan että Navman toimii 50kHz-taajuudella, jos se on hyvin vanha malli. Garminin kaiun alin taajuus on 77kHz ja Lowrancen 83kHz. Modernimmat chirp yms. fish finderit voivat sitten toimia korkeammilla taajuuksilla, esim. noin 450kHz-taajuuksilla.


      • Joakim1

        Mikä on hyvin vanha. Edellisen veneen mukana tuli -00 Navman, joka toimi 200 kHz. En ole törmännyt peruskaikuihin (siis ei kala), joiden taajuus ei olisi 150-250 kHz alueella. Suuria eroja voi silti olla herkkyydessä.


    • Seppommartti

      Normaalisti käytetään sisäpuolin anturin ja pohjan välissä nestettä ja se toimii, ellei pohja ole sanwichia. Jos löytyy ohut umpilaminaatti pohja, mikä on vaakatasossa, niin varmaan voi liimauskin toimia. Pitää vain keksiä miten saat liitoksen kuplattomaksi. Hidasta epoksia tai araldiittia jääkappiin sekoittamisen jälkeen, vai mitä olet ajatellut?

      • Kaiun_testailua

        Ehkäpä se epoksi voisi sitten olla, tosin se on vissiin aina 2-komponenttista, mahtaakohan saada muovisesta anturista sitä massaa koskaan irti? Aralditista ei ole kokemusta. Mukavinta olisi jokin yksikomponenttinen, kovaksi kuivuva ja juuri sopivan lujasti tarttuva massa, jonka voi tarvittaessa kuoria anturin ja veneen pohjasta pois...


      • Seppomartti

        En ymmärrä miksi öljykylpy ei kelpaa mutta arvaillaan vaihtoehtoja. Silikoni ei ole mahdoton sekään. Äänen nopeus on vähän yli 600m/s kun vedessä taas 1500 muttei luhyt silikonipatja matkaa vääristä. Ääni menee hyvin kuplattoman silikonin läpi.


      • Silikoni_vaimentaa

        Silikooni on pehmeän kumimaista, joten se vaimentanee signaalia? Ääni ei enää siirry tehokkaasti kovaan runkoon ja siitä veteen? Filleri pitäisi olla samaa kovuusluokkaa kuin veneen runko?


    • GM-V8

      Hio pohjasta gelkkari pois. Sekoita sopiva määrä epoksia ja sivele pohjaan sentin parin kakku. Pyyhkäisen anturiin kevyesti vaikka ruokaöljyä ja paina epoksi-kakkuun kiinni niin, että epoksi pursuaa alta jonkin verran pois. Se on siinä. Anturi lähtee kevyesti kopauttamalla irti, sillä epoksiei tartu öljyiseen pintaan.

    • simmpelijuttu

      Itse olen liimannut silikonilla toistakymmentä anturia erilaisten veneiden pohjaan, useimmat niistä vielä nopeasti liukuvia ( 35knots) ja kalastuskäytössä. Kertaakaan ei ole ongelmia ollut, ja pohjanmuodot sekä kalaparvetkin piirtyy näytölle ongelmitta. Reilu pursotus silikonia puhdistetulle pinnalle ja anturin painaminen massaan pienellä edestakaisella liikkeellä pohjaan kiinni. Suurin silikoninpaksuus oli lasikuitufiskarissa, jossa anturin toisen reunan alla oli massaa parisenttiä ja toisessa vain muutama milli.

    • Gl37

      Olen myös käyttänyt silikonia ja toimi hyvin. Kuplattomuutta yritin varmistaa siten että tein teipistä muotin kakulle. sitten avasin puukolla silikonipatruunan kokonaan valutin silikonin muottiin. Lopuksi asettelin anturin kakkuun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe