Led-valo voi aiheuttaa silmänpohjan rappeumaa

turmio-valo

Alla olevaa vastaavia artikkeleita eri tutkimuksista on runsaamminkin. Led-valojen turmioista saatta tulla pidemmällä aikavälillä asbestiskandaalia vastaava, sillä led-taustavaloisia laitteita on kaikkialla arjessa ja ihmiset käyttävät niitä suuria tuntimääriä päivittäin ja viikottain.

Lisäksi jotkin tahot halauavat saada led-valot yleistymään myös kodeissa ja julkisissa tiloissa niiden energiaystävällisyyden vuoksi.

Sitten se oleellinen kysymys. Mikäli haluaa rajoittaa altistumistaan led-taustavaloisille laitteille, niin valinnavara taitanee supistua liki olemattomiin läppärin, tabletin, PC-ruudun ja puhelimen suhteen.


***

"Led-valo voi aiheuttaa silmänpohjan rappeumaa"

"Led-valoja käytetään tyypillisesti televisioissa, tietokonenäytöissä ja kannettavissa elektronisissa laitteissa, kuten tableteissa."

"Useammassa tutkimuksessa on tullut ilmi huolestuttavia merkkejä siitä, että altistuminen led-valoille voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä silmänpohjan ikärappeumaa. Se on yleinen sokeuden syy länsimaissa."

"Espanjalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että led-valo saattaa tuhota silmän kudoksia useiden 12 tunnin altistumisien seurauksena."

- http://www.iltalehti.fi/terveys/2015010518977105_tr.shtml

45

677

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fdsafdsa

      Luin saman aikoja sitten, mutta sitten päätin tarkastaa vähän taustoja ja kävi ilmi, että:

      - testiasettelu oli järjetön - kukaan ei tuijota 100W lamppua 10 cm päästä 12 tuntia päivässä, ellei ole hullu
      - LED-lamppujen aallonpituus on melko sama kuin auringonvalolla ja auringonvaloa ihmiskunta on tuijottanut tuhansia vuosia ilman että tästä olisi koitunut ongelmia

      Tässä yksi lähde, jossa laitetaan asioita oikeaan perspektiiviin: http://metro.co.uk/2013/12/09/led-lights-should-we-worry-about-damage-to-our-eyes-4220937/

      • apinajagorilla

        Auringon tuijottaminen rappeuttaa silmät hyvinkin lyhyellä tuijottamisella.


      • lkjhg

        Ei 10 cm, vaan etäisyys on 12 tuumaa.


      • fdsafdsa

        Jossain muualla mainittiin vastaavuus neljään tuumaan (~10cm) mutta ehkä se oli jokin toinen testi tai sitten mennyt yksiköt sekaisin. Tosiaan tämän artikkelin mukaan 12" eli 30 cm, mutta järjetön testiasettelu silti.

        "Auringon tuijottaminen..."

        Auringon valoa on kuitenkin ulkona joka paikassa, eli vaikka ei aurinkoa suoraan katsoisikaan, niin sama aallonpituus se maastakin kimpoaa epäsuorasti.


      • turmio-valo

        "‘The closer you go to the UV end of the spectrum and beyond, there is potential to cause damage in the retina,’ says Qureshi. ‘The rest of the spectrum doesn’t. As the blue colour wavelength is getting close to UV, it’s perceived as being more dangerous to the retina.’"

        Yllä, edellä laitetusta linkistä. Kyse on myös etäisyydestä ja altistumisen kestosta.

        Myös auringonvalolta tulee suojata silmänsä ja vieläkin suuremmalla syyllä jos pohjolan kirkassilmäinen asettuu vaikkapa Välimeren seudulle voimakkaaseen aurinkoon.

        Suhtaudun edelleenkin varauksella asiaa vähättelevien ja turvallisuudentunteeseen tuudittavien tahojen kannanottoihin. Koen että homma ei vielä ole lainkaan klaara.

        "Too Much Blue Light Can Damage Your Eyes"

        - http://www.ledinside.com/news/2015/5/too_much_blue_light_can_damage_your_eyes


      • mistäheijastaa
        fdsafdsa kirjoitti:

        Jossain muualla mainittiin vastaavuus neljään tuumaan (~10cm) mutta ehkä se oli jokin toinen testi tai sitten mennyt yksiköt sekaisin. Tosiaan tämän artikkelin mukaan 12" eli 30 cm, mutta järjetön testiasettelu silti.

        "Auringon tuijottaminen..."

        Auringon valoa on kuitenkin ulkona joka paikassa, eli vaikka ei aurinkoa suoraan katsoisikaan, niin sama aallonpituus se maastakin kimpoaa epäsuorasti.

        lumi heijastaa 50% nurmikko ei paljonkaan, eli aika iso ero


      • hmmhmhmhmhm

        Valkoinen ledi on ilmeisesti sininen LED mihin tehdään ne muut aallonpituudet sillä päällystyksellä. :/


      • fdsafdsa
        mistäheijastaa kirjoitti:

        lumi heijastaa 50% nurmikko ei paljonkaan, eli aika iso ero

        Kaikki minkä päivänvalossa pystyt näkemään, heijastaa valoa. Ellei teilläpäin ole mustia aukkoja, niin aivan kaikki siis heijastaa valoa.

        "lumi heijastaa 50%"

        Wikipedian mukaan: "Vastasatanut puhdas kuiva lumi heijastaa 80–90 % säteilystä"


      • Buahaahahahahhahahah

        Windows aiheutta aivojen rappeutumaa?


      • faktan_tarkistus
        hmmhmhmhmhm kirjoitti:

        Valkoinen ledi on ilmeisesti sininen LED mihin tehdään ne muut aallonpituudet sillä päällystyksellä. :/

        "Valkoinen ledi on ilmeisesti sininen LED mihin tehdään ne muut aallonpituudet sillä päällystyksellä."
        Ei pidä paikkaansa. Voi todeta vaikkapa, että punaisen ledin forward- jännite on 1.7V ja valkoisella ledillä n. 3.5V. Vihreä (2.1V) ja keltainen(2V). Tämä tarkoittaa siis sitä, että on käytetty eri materiaaleja tuottamaan eri värejä. LED:n kuorellakin on tehtävä: Suodattaa epähaluttuja komponentteja pois väriskaalasta.
        Helposti olisi mahdollista nykyään käyttää esim. valkoista lediä ja päällystää se jollakin värillä. Samalla kuitenkin ledin hyötysuhteesta katoisi n. 2/3 eli aivan liian paljon! LED ei enää olisi kilpailukykyinen vaikkapa putkivalaisimien kanssa jos ledeistä kasattaisiin sellainen..


      • fsfdsfdsfdsff

        Miten sitä 100 W ledvaloa voi edes päin katsoa?
        Minulla on 3 W led (vastaa n. 20 - 40 W hehkulamppua) lukuvalona sängyn vieressä ja se on niin kirkas ettei tule kuuloonkaan että sitä suoraan tuijottaisi.


    • turmio-valo

      "Eye Doctor Q&A: How to Protect Eyes from LED Light"

      "Why should we be concerned about blue light?"

      "Dr. Smick: It’s the high-energy Blue-Violet light that we have to worry about. Recent studies have shown that this wavelength of light is a risk factor for retinal damage and age-related macular degeneration (AMD), which leads to central vision loss. As we incorporate more and more LED light into our environment, there is a greater need for protection from high-energy light sources."

      "What do you suggest patients do to protect their eyes while sitting at a computer or working on other digital devices?"

      "Dr. Smick: I advise my patients to add a layer of protection to their eyes by wearing lenses that not only reduce glare but also block harmful blue light. Crizal® Prevencia™ No-Glare lenses are a good option as they selectively block only those wavelengths that are most harmful and continue to let the "good" wavelengths pass through the lens."

      - http://news.essilorusa.com/stories/detail/eye-doctor-qa-how-to-protect-eyes-from-led-light

      "Further evidence of LED light damaging your eyes (UPDATE)"

      - http://www.hdwarrior.co.uk/2012/07/21/further-evidence-of-led-light-damaging-your-eyes/

    • Jalaa

      Uusimmat katuvalot on alkaneet olla ledlampuilla varustettuja. Mitä noita on tullut nähtyä, niin noiden tuottama valo on kylmänvalkoista, ei kovinkaan sinisävyistä. Itse ainakin näkisin, että ledlampuissa on järkeä, koska niitä voidaan kirkastaa/himmentää. Otetaan esimerkiksi hiljainen tieosuus. Tarvitseeko valojen palaa täydellä kirkkaudella koko ajan? Ei tarvitse. Automatiikka voisi himmentää valoja tietyn ajan kuluttua. Valon tarpeen kasvaessa , valot kirkastuisivat jälleen. Melko voimakkaasti siniseen taittavaa valoa tuottaa esim. xenonlamppu, joita käytetään autoissa vaihtoehtoisena ajovalona. On perinteistä H4 tai H7 -halogeeniä parempi lamppuna.

      • huono_valonlaatu

        Valkoisen led-valon spektrissä on kuitenkin sinisen kohdalla voimakas piikki ainoastaan yhtä sini-violetin sävyä, eikä ole tasaisesti kaikkia aallonpituuksia kuten auringon, hehkulampun ja halogeenilampun valossa:
        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/48/White_LED.png/350px-White_LED.png
        Tutkijat ovat huolissaan tuosta 450nm kohdalla olevasta voimakkaasta piikistä, joka on kellertävissäkin ("lämpimän valkoisissa") led-lampuissa aika voimakkaana.
        Led-lamput ovat myös valonlaadultaan ja värintoistoltaan huonoja, eikä niitä senkään takia kannata missään ihmisasumusten lähellä käyttää. Noin huonolaatuiset valonlähteet on tarkoitettu teollisuushalleihin ja häkkikanaloihin ym. mutta ei missään tapauksessa ihmisten koteihin.


      • huono_valonlaatu

        http://ww1.prweb.com/prfiles/2013/07/17/11157764/3500KDaylight-vs-SoLux.jpg
        Tuossa on verrattavissa päivänvalon (värillinen alue) ja halogeenilampun (valkoinen viiva) spektrit. Niissä ei ole sinisen kohdalla voimakkaita piikkejä, vaan on aika tasaisesti ja vähän kaikkia sinisen aallonpituuksia. Tuollainen valo myös näyttää kirkkaalta, ja pupillit reagoivat siihen nopeasti ja päästävät silmiin aina oikean määrän valoa.

        Led-lampun gallium nitridin tuottamaan sinisen aallonpituuteen sen sijaan silmät eivät kovin herkästi reagoi, eikä se näytä kovin kirkkaalta. Silmiin pääsee petollisen suuret määrät led-lampun sinistä taajuutta.


      • hmhmhmhmhm

        Valkoinen valo sisältää kaikki alloonpituudet, eli myös sen sinisen.

        Valkoisen LED:in valo taas tehdään sinisestä ledistä, eli se sininen on valkoisessa LED:issä vielä paljon voimakkaampi kuin perinteisessä lampussa.

        Eli valkoista LED:iä ei tosiasassa ole olemassa, on vain sininen LED, johon ne muut aallonpituudet lisätään siten, että siinä valon päällä on pinnoutus joka luo ne muut aallonpituudet siitä sininestä. :/


      • Plasmalamppu_parempi

        "Uusimmat katuvalot on alkaneet olla ledlampuilla varustettuja. "

        Ihan liian hätiköidysti on rynnätty korvaamaan katuvalojen pienpainenatriumia yhtä surkeilla led-valoilla.
        Nykyisin kannattaa katulampuiksi ym. tarkoituksiin käyttää LEP (light emitting plasma) lamppuja, esim. Luxim Lifi polttimoita. Niitä ei vielä ole tarpeeksi heikkotehoisena että soveltuisi kotikäyttöön, paitsi ehkä isoihin toimistotiloihin tai tilavaan asuntoon korvaamaan rivin 58W loisteputkia.
        LEP polttimon etuja on paras hyötysuhde (vielä parempi kuin missään ledeissä), tasainen spektri ja hyvä värintoisto, sekä todella pitkä käyttöaika. Valo tuotetaan pikkurillin kynnen kokoisessa polttimossa plasman avulla, toimintaperiaate on sama kuin auringossakin. Sitä valoa vain tulee aika paljon.
        http://luxim.resilient.lighting/


    • fdsafdsa

      Edelleen: auringonvalon kanssa samaa aallonpituutta, edelleen ihmiskunta katsonut auringonvaloa jokusen sata tuhatta vuotta ongelmitta.

      Mutta pelätkää minkä haluatte, ei ole minulta pois.

      • auringonvalo_turvallista

        Auringonvalon ja led-lampun spektrit ovat täysin erilaiset.

        Gallium-nitridin ja led-lampun sinisen piikin aallonpituus ei osu silmän sinisen tappisolun herkimmälle aallonpituusalueelle, eikä myöskään näytä kovin kirkkaalta, vaikka sinistä sieltä tulee silmiin suhteettoman paljon. Auringonvalossa sen sijaan on kaikkia taajuuksia tasaisesti, ja paljon myös niitä aallonpituuksia jolle silmä on herkkä ja osaa suojautua liialta valolta.


      • vääräpalsta

        "...ihmiskunta katsonut auringonvaloa jokusen sata tuhatta vuotta ongelmitta."
        Ei ihan niinkään;) Nimittäin auringonvalo eli UV-säteily aiheuttaa esim. kaihia. Palataan ajassa 40-50 vuotta taaksepäin, ihmiset jotka työskentelivät ulkona ympäri vuoden,olivat 65 vuotiaina lähes sokeita,kaihin takia. Suomessa ihmiset alkoivat käyttämään aurinkolaseja,oikein enemmänkin -70 luvun alussa ja sen jälkeen kaihi tapaukset ovat laskeneet reilusti.


      • fotokemialliset_vauriot

        Myös näkyvän valon aallonpituudet saavat aikaan fotokemiallisia vaurioita, ei pelkästään UV-valo.
        Esim. altistuminen heikkotehoiselle 62 mikrowatin 441nm taajuiselle valolle saa jo aikaan verkkokalvon vaurioita:
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/100464

        Silmään päätyvä valoteho on suoraan verrannollinen pupillien pinta-alaan, jonka takia vielä tuollainen yhden aallonpituuden sininen on erityisen haitallista. Auringonvalossa pupillit pienenevät ja silmiin pääsevä teho heikkenee tuntuvasti.


      • fdsafdsa

        No kuule osta himmenninkalvoa ja peitä monitori sillä tai käytä aurinkolaseja sisällä.


      • vallu-hupunen
        fdsafdsa kirjoitti:

        No kuule osta himmenninkalvoa ja peitä monitori sillä tai käytä aurinkolaseja sisällä.

        Sinä alat muistuttaa vapusta.


      • fdsafdsa

        Sinä alat olla aikamoinen höpöttäjä.

        Yksi espanjalainen "tutkimus" sanoo että sininen valo on pahasta, tutkimuksen kommentoijat (ne jotka sen ovat lukeneet toisin kuin kumpikaan meistä) taas sanovat että tutkimusasettelu ei vastaa mitään normaalia olosuhdetta ja kiistävät myös että kyseinen aallonpituus olisi todellisuudessa haitallinen.

        Entä mitä käytännössä voimme havainnoida? Todennäköisesti jokainen palstan kävijä on katsonut enemmän kuin 12 tuntia LED-valaistuja näyttöjä, useimmat varmaan satoja kertoja enemmän, mutta silti ihmiset eivät ole alkaneet sokeutua, eikä silmänpohjien ole havaittu kärsineen sen enempää kuin aiemminkaan.

        Jokainen päätelköön näistä pohjatiedoista itse, miten haluaa espanjalaistutkimukseen suhtautua


      • kommentoijat_tyhmiä

        "Tutkimuksen kommentoijat" eivät ole aiheeseen sen vertaa perehtyneet, että edes tietäisivät että led-valoissa on sinistä valoa vain yhtä aallonpituutta yhden voimakkaan piikin verran. Itsekin aluksi väitit ko. kommentoijat luettuasi, että led-valojen spektrijakauma olisi tasainen, ja täysin sama kuin auringonvalolla, kun yritit argumentoida että led-valo olisi turvallista ja auringonvaloa vastaavaa. Tavalliset ihmiset eivät yleensä ole tulleet edes ajatelleeksi, että lamppujen spektreissä voisi olla noin isoja eroja.

        "Todennäköisesti jokainen palstan kävijä on katsonut enemmän kuin 12 tuntia LED-valaistuja näyttöjä, useimmat varmaan satoja kertoja enemmän, mutta silti ihmiset eivät ole alkaneet sokeutua"

        Silmänpohjan ikärappeuma tulee vasta parin vuosikymmenen viiveellä. Led-monitoreja on ollut myynnissäkin vasta muutaman vuoden ajan, mutta ne ovat kapineita jotka ennenpitkää tuhoavat näön.


      • fdsafdsa
        kommentoijat_tyhmiä kirjoitti:

        "Tutkimuksen kommentoijat" eivät ole aiheeseen sen vertaa perehtyneet, että edes tietäisivät että led-valoissa on sinistä valoa vain yhtä aallonpituutta yhden voimakkaan piikin verran. Itsekin aluksi väitit ko. kommentoijat luettuasi, että led-valojen spektrijakauma olisi tasainen, ja täysin sama kuin auringonvalolla, kun yritit argumentoida että led-valo olisi turvallista ja auringonvaloa vastaavaa. Tavalliset ihmiset eivät yleensä ole tulleet edes ajatelleeksi, että lamppujen spektreissä voisi olla noin isoja eroja.

        "Todennäköisesti jokainen palstan kävijä on katsonut enemmän kuin 12 tuntia LED-valaistuja näyttöjä, useimmat varmaan satoja kertoja enemmän, mutta silti ihmiset eivät ole alkaneet sokeutua"

        Silmänpohjan ikärappeuma tulee vasta parin vuosikymmenen viiveellä. Led-monitoreja on ollut myynnissäkin vasta muutaman vuoden ajan, mutta ne ovat kapineita jotka ennenpitkää tuhoavat näön.

        Aina tulee näitä jotka takertuu johonkin yhteen lööppiuutiseen ja pauhaa siitä ainoana totuutena hamaan ikuisuuteen. Milloin se on jokin ruoka, milloin rokotteet, milloin mikäkin. Useimmiten nämä jutut kuolevat aikaa myöten pois, kun osoittautuvat perättömiksi.


      • paljon_tutkimuksia

        Iltalehden lööppiäkö tarkoitat? Nimim. "turmion valo" on lähettänyt tähän ketjuun linkkejä useampaankin uutiseen, joissa on myös lähdeviitteet kunnossa. Esim. taiwanin yliopistossa tehty tutkimus, jossa tavalliset heikkotehoiset kotikäyttöön tarkoitetut led-lamput vaurioittivat rottien silmiä (2 tuntia päivässä 4 viikon ajan led-valoa) mutta tavallisessa valossa ilman ledejä kontrollirymän rottien silmät eivät vaurioituneet. Tutkijoiden mukaan vauriot johtuvat juuri tuosta 450nm allonpituudella olevasta voimakkaasta piikistä.
        Ko. tutkimus on kokonaisuudessaan luettavissa turmio-valon linkistä.

        Mistään uudesta asiasta ei ole kyse, sinisen yhden aallonpituuden heikkotehoisen valon haittoja silmille on tutkittu jo kauan ennen ledejä, 70- ja 80-luvuiltakin löytyy jo paljon tutkimuksia. Sama kuin iltalehdessä uutisoitaisiin lyijyn olevan myrkyllistä. Sen pitäisi olla itsestäänselvää ainakin kaikille jotka asiaan ovat vähääkään perehtyneet.


    • NWOorjuus

      Hehkulamput takaisin. Ympäristö sekopäät tuhoaa maansa teollisuuden kaikkialla. Saavat rahoitusta suuryhtiöiden etuja ajavilta rikkailta omistajalta jotka piiloutuvat. Media toimii propaganda välineenä.

      • totuusontässä

        Reptiliaanit hallitsee!


      • Jalaa

        Hehkulampuille on edelleenkin omat käyttökohteensa, esim. kylpyhuone ja sauna. Energiansäästölamput eivät kestä kuumuutta, ja hajoavat todella nopeasti, led on liian himmeä kyseisiin tiloihin. Itse suosin E14 ja E27 kantaisia halogeenilamppuja. Lämpöä tuottavat jonkin verran, mutta tulee myös valoa.


      • halogeeneja_varastoon

        Halogeenilamppuja kannattaa ostaa isot kasat varastoon, koska niiden myynti loppuu 2016. EU-komission asetus 244/2009.
        Se koskee myös erityisesti taidemuseoita joissa käytetään halogeenilamppuja hyvän värintoiston takia, kannattaa hamstrata ainakin 50 vuodeksi isot varastot.


      • turmio-valo
        Jalaa kirjoitti:

        Hehkulampuille on edelleenkin omat käyttökohteensa, esim. kylpyhuone ja sauna. Energiansäästölamput eivät kestä kuumuutta, ja hajoavat todella nopeasti, led on liian himmeä kyseisiin tiloihin. Itse suosin E14 ja E27 kantaisia halogeenilamppuja. Lämpöä tuottavat jonkin verran, mutta tulee myös valoa.

        Koko hehkulamppujen kieltävä direktiivi on täysin kestämätön ja jota energiansäästöllä perusteltiin. Koko prosessi eteni sellaisella vauhdilla josta jäi mielikuva, että ko. teknologian patenttien omaavat tahot (Osram?) lobbasivat tehokkaasti EU:ssa.

        Tilalle saatiin tuhoisaa ympäristö- ja hermomyrkky merkyriä https://fi.wikipedia.org/wiki/Elohopea sisältävät lamput, myrkky joka ei tahdo millään kadota luonnosta eikä häviä ihmisen kehosta, soluista.

        Samaan aikaan EU:ssa oltiin hyvin kallellaan ympäristökysymyksien suhteen, eli vasen käsi ei tiennyt mitä oikea tekee.

        Miten kodeissa toimitaan kun myrkkulamppu hajoaa lattialle, miten tuo hermomyrkky "siivotaan". Montako prosenttia noista myrkkylampuista päätyy kierrätykseen? Taannoin eräs dokumentti toi esille miten EU:ssa ei edes ole riittävästi merkyri-kuormaa vastaanottavia ja hoitavia laitoksia, sekä miten eri alihankkija-välikädet omia katteitaan parantaakseen kippaavat merkyriä villisti luontoon.

        "Uudenaikaiset energiansäästölamput sisältävät kuitenkin elohopeaa amalgaamin muodossa, jolloin elohopea ei höyrysty huoneenlämmössä, eikä lamppu rikkoutuessaan vaadi erityisiä toimenpiteitä"

        - https://fi.wikipedia.org/wiki/Energiansäästölamppu#Rikkoontunut_energians.C3.A4.C3.A4st.C3.B6lamppu

        Nyt sitten ollaan laajalti ja enneaikaisesti lobbaamassa silmille tuhoisaa LED:ä lääkkeeksi energiaongelmiin.

        Hehkulamppu-kiellon sijaan olisi tullut antaa progressiivinen siirtymäika kodinkoneiden valmistajille joille olisi laitettu ehdoton A-energialuokkavaatimus uusiin laitteisiin. Energiasäästöt olisivat olleet aivan toista luokkaa.

        ***

        halogeeneja_varastoon "Halogeenilamppuja kannattaa ostaa isot kasat varastoon, koska niiden myynti loppuu 2016. EU-komission asetus 244/2009."

        Tuleeko tuo voimaan heti ensi vuoden alusta? Siten, että vanha varasto kuitenkin saadaan laittaa myyntiin?


      • vasta_loppuvuodesta

        "Tuleeko tuo voimaan heti ensi vuoden alusta? Siten, että vanha varasto kuitenkin saadaan laittaa myyntiin?"

        Myyntikielto tulee voimaan 1.9. 2016, lokakuun alussa. Sen jälkeen ei saa enää tuoda uusia lamppuja myyntiin, mutta vanhat varastot saa myydä pois. Sen jälkeen halogeenilamppuja ei saa enää mistään ja joutuu tyytymään värintoistoltaan ala-arvoisiin valaistusratkaisuihin.
        Vielä on hyvin aikaa hamstrata lamppuja. Joka viikko ostaa 9€/6kpl pakkauksen airamin halogeenilamppuja, niin ne riittävät aika moneksi vuodeksi eteenpäin.
        Ja jos tarpeeksi moni alkaa hyvissä ajoin halogeenilamppuja noin paljon ostella, niin varmasti kaupat ehtivät vielä tilata niitä isot kasat varastoihinkin kun myynti yhtäkkiä on parantunut niin paljon.


      • turmio-valo
        vasta_loppuvuodesta kirjoitti:

        "Tuleeko tuo voimaan heti ensi vuoden alusta? Siten, että vanha varasto kuitenkin saadaan laittaa myyntiin?"

        Myyntikielto tulee voimaan 1.9. 2016, lokakuun alussa. Sen jälkeen ei saa enää tuoda uusia lamppuja myyntiin, mutta vanhat varastot saa myydä pois. Sen jälkeen halogeenilamppuja ei saa enää mistään ja joutuu tyytymään värintoistoltaan ala-arvoisiin valaistusratkaisuihin.
        Vielä on hyvin aikaa hamstrata lamppuja. Joka viikko ostaa 9€/6kpl pakkauksen airamin halogeenilamppuja, niin ne riittävät aika moneksi vuodeksi eteenpäin.
        Ja jos tarpeeksi moni alkaa hyvissä ajoin halogeenilamppuja noin paljon ostella, niin varmasti kaupat ehtivät vielä tilata niitä isot kasat varastoihinkin kun myynti yhtäkkiä on parantunut niin paljon.

        Ok, kiitos infosta. Ilmeisesti halogeenilampuissakin on merkeistä riippuen laatueroja, eli pitää valita ne laadukkammat ja sopiva paletti tarvitsemiaan tehokkuuksia ja kantamalleja.

        Hehkulamppujen suhteen oli tuo vastaava suunnitteilla, mutta jäi kiireissä ja muissa muutoksissa toteuttamatta.


      • kieltoa_siirretty

        Halogeenikieltoa on siirretty parilla vuodella eteenpäin, ja myynti loppuukin vasta syyskuussa 2018.

        Siirron syynä on, että led-laput ja esl:t eivät ole vielä kehittyneet riittävästi että voisivat korvata halogeenilampun.

        Lampputeollisuus olisi halunnut siirtää kieltoa vuoteen 2020 että ehtisivät kehittää parempia led-valaisimia, mutta varmasti parin vuoden päästä kieltoa siirretään taas eteenpäin.


      • kieltoa_siirretty

    • tervehdy_vaihtaen_valoa

      Sininen ledvalo ja sininen Windowsin "kuolema" eli BSOD aiheuttaa varmasti rappeutumia silmissä ja aivoissa.

    • loppuhännänpurenta
    • led_ja_esl_huonoja

      Tässä vielä 2014 julkaistu tutkimus, jossa rotat ovat olleet epäsuorassa led-lamppujen valossa. Mahdollisimman samoissa olosuhteissa kuin kotona käytettävät led-valaisimet.

      Tutkimuksessa led-lamput oli sijoitettu riittävän kauas häkkien kattojen yläpuolelle, ja olivat led-valolle altistuneena 9 päivän ajan.
      Yhtenä verrokkiryhmänä oli myös loisteputkilamput.
      Epäsuorassa led-valossa olleiden rottien silmät vaurioituivat eniten, ja myös loisteputkilamppujen valossa tuli vähän vaurioita. Loisteputketkaan eivät yhtä turvallisia ole kuin normaalit halogeenit ja hehkulamput, mutta led-valot ovat kaikkein pahimpia.

      White Light–Emitting Diodes (LEDs) at Domestic Lighting Levels and Retinal Injury in a Rat Model

      http://ehp.niehs.nih.gov/122-A81/

      Myös tutkimus kokonaisuudessaan löytyy tuon uutisen linkin takaa.

    • suodin1

      Led-valoihin filtterit suodattamaan haitalliset aallonpituudet pois. Ei tarvitse palata mihinkään hehkulamppuihin tai muihin muinaisjuttuihin.

      • suolati

        Esmes foliohattu päähän suodattamaan.


      • Kynttiläkruunu

        "Led-valoihin filtterit suodattamaan haitalliset aallonpituudet pois."

        Tuo ei taida onnistua. Valkoisissa led-lampuissa on sinistä valoa ainoastaan yhden allonpituuden verran, 450nm kohdalla oleva piikki, eikä niiden avulla saa tasaista spektrijakaumaa kuten halogeeni- ja hehkulampuissa.
        Tietysti valkoiset ledit voisi korvata hohtodiodeilla eli keltaisilla ledeillä, mutta ei kukaan suostuisi kotioloissa käyttämään pelkkää yhden aallonpituuden keltaista valoa valaistuksena.

        "Ei tarvitse palata mihinkään hehkulamppuihin tai muihin muinaisjuttuihin."

        Led-valot eivät varsinaisesti kovin uusia keksintöjä ole verrattuna vaikka halogeeneihin, ensimmäinen led-valo (hohtodiodi) kehitettiin jo 1907. Niiden valo vain on ollut niin huonolaatuista verrattuna hehkulamppuihin ja kynttelikköihin, ettei niitä aiemmin ole huonevalaistukseen juurikaan pidetty järkevänä käyttää. Nyt vain EU yrittää puoliväkisinkin tunkea huonolaatuista ja epäterveellistä led-valoa ihmisten asuntoihin.

        Nyt kun halogeenienkin myynti loppuu, ainoaksi vaihtoehdoksi jää kynttilänvalo, ja vanhat kattokruunut jotka toimivat kynttilöillä. Niiden valossa erottaa erilaiset värit paljon paremmin kuin esl- ja led-lamppujen valossa.


    • zzzzzzzzzzzzzz_1

      miten suojella silmiä led-valolta ??

      • kuvaputkitv

        Aurinkolaseilla, tai sammuttaa kaikki led-valot.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5519
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3405
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1883
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1865
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1709
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1548
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1463
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1337
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1336
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      22
      1305
    Aihe