Talouskasvu suurin saastuttaja

Keskustelun /1/ avausviestistä

"Suomen energiavuosi 2015
stuxnet 22.1.2016 8:15
...

"- - (ydinvoimaloitakaan ei lisätty, "suurin syyllinen saasteisiin on talouskasvu")"

-----------

ensimmäisestä vastauksesta avausviestiin /1/:

"Netstux 22.1.2016 8:57
...
Stuxnet taas suoltaa näköalatonta skeidaansa talouskasvusta ja saasteista. Esim. Kiinassa suurin syy saastumiseen on asuminen. Pakkasten tultua alkaa hiilen polttaminen ja ilma kaupungeissa muuttuu sietämättömäksi. Mutta talouskasvun avulle Kiina on vähitellen muuttamassa energiajärjestelmäänsä saasteettomaan suuntaan."
http://keskustelu.suomi24.fi/t/14079905/suomen-energiavuosi-2015#comment-82824418

Tätä kirjoitettaessa viestit ovat vielä luettavissa ja ylläolevien lainausten sisältö verrattavissa alkuperäisiin. Oleellista on mainintani

"suurin syyllinen saasteisiin on talouskasvu",

joka nimimerkki Netstuxin mielestä on "näköalatonta skeidaa", ja väittää, että asuminen on suurin syy Kiinan saasteisiin.

Valitettavasti joukkoomme on siunaantunut nimimerkki Netstux, jolle totuus on vieras käsite heti kun se ei hänelle sovi. Aikaisemminkin hän on jäänyt kiinni valehtelemisesta /2/, joten kehoitan jokaista lukijaa olemaan huomioimatta hänen esittämiään tietoja, tai ainakaan olemaan esittämättä ensimmäistäkään hänen väitettään oikeana tietona, ellei ne sisällä lähdetietoa siinä muodossa, että väittämän oikeellisuus on vaivatta tarkistettavissa. Näin menetellen lukija itse ehkä välttyy valehtelijan maineelta.

/1/ "Suomen energiavuosi 2015"
http://keskustelu.suomi24.fi/t/14079905/suomen-energiavuosi-2015

/2/ "Valehtelua"
http://keskustelu.suomi24.fi/t/13988109/valehtelua

97

1093

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Avausviestista pari lainausta:

      Nimimerkki stuxnet: "suurin syyllinen saasteisiin on talouskasvu"
      Nimimerkki Netstux: "Stuxnet taas suoltaa näköalatonta skeidaansa talouskasvusta ja saasteista. Esim. Kiinassa suurin syy saastumiseen on asuminen. Pakkasten tultua alkaa hiilen polttaminen ja ilma kaupungeissa muuttuu sietämättömäksi. Mutta talouskasvun avulle Kiina on vähitellen muuttamassa energiajärjestelmäänsä saasteettomaan suuntaan."

      Poimintoja netistä aiheesta talouskasvu, saasteet, Kiina

      Viikko-Kaleva 21.7.2007
      "Kiinan vajaat kolmekymmentä vuotta jatkunut huima talouskasvu korjaa nyt synkkää satoa.
      Maailman väkirikkaimman maan ilma, vesi ja maaperä ovat pahoin saastuneita. Kiinassa on 16 maailman 20 saastuneimmista kaupungeista. Sen lisäksi myös maaseutu korisee saasteiden kourissa."
      http://www.kaleva.fi/viikko-kaleva/saasteista-saatu-syopa-on-kiinan-suurin-tappaja/25934/

      "Saasteet kova haaste Kiinalle
      Pääkirjoitukset 17.1.2013
      Kiinan huikea talouskasvu on tapahtunut pitkälti ihmisten ja ympäristön kustannuksella. Edes Kiinaa tiukasti hallitseva kommunistinen puolue ei voi mitään, kun luonto iskee takaisin.
      Kiinassa maksetaan globalisaatiosta ja talouskasvusta kovaa hintaa, kun saastepilvet roikkuvat miljoonakaupunkien yllä.
      http://www.kaleva.fi/mielipide/paakirjoitukset/saasteet-kova-haaste-kiinalle/618427/

      Myös Wikipedia (eräänlainen "ensiapu tiedonhankinnassa") kertoo "Talouskasvu"-osiossaan, että

      "BKT per capita ei sisällä talouskasvusta seuraavia negatiivisia ulkoisvaikutuksia kuten päästöjä ja saasteita, joista käytetään nimitystä haitakkeet (vrt. hyödykkeet). Näin ollen BKT liioittelee talouskasvua."
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Talouskasvu

      Asian laajemmaksi ymmärtämiseksi lukekaa myös tämä artikkeli:
      http://yle.fi/uutiset/talouskasvun_kriitikko_kaipaa_hallittua_laskutaloutta/5327035
      ____
      Avausviestin url: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14081674/talouskasvu-suurin-saastuttaja

    • Netstux

      Ihmiset tarvitsevat lämpöä asuntoihinsa ja Kiinan kaupungeissa tuo lämpö on perinteisesti tuotettu kivihiilellä. Jokainen Kiinassa oleillut tietää että kun lämmityskausi alkaa, kaupunkien saasteet lisääntyvät huimasti. Talouskasvuun sillä on yhteyttä vain sen verran että kaupunkien väkimäärä on lisääntynyt teollisten työpaikkojen myötä. Valtavan väkitiheyden takia saastuminen Kiinassa on joka tapauksessa vakava ongelma.

      On totta että teollistumisen alkuvaiheissa voivat ympäristönormit olla löperöitä mikä lisää saastumista. Muistetaan vaikkapa Saksan Ruhrin alueen ilmanlaatu 50 vuotta sitten. Mutta toisaalta talouskasvu on avain ongelmien ratkaisemiseen, verrataan tilannetta Saksan teollisuusalueilla nykyään. Tai verrataan Itä-Euroopan maiden ympäristön tilaa nyt ja 30 vuotta sitten. Tai vesistöjä Suomen puunjalostustehtaiden lähellä vuosikymmeniä sitten.

      • Huikkanen

      • realismia
        Huikkanen kirjoitti:

        Ne ei nuo talousasiatkaan taida olla vahvimpia osaamisalueitasi, tästä päätellen: http://keskustelu.suomi24.fi/t/13912511/espanjan-talouskriisiin-syy

        joo, kyllä stuxnetin tiedot ovat olemattomat myös talousasioissa.
        "Talouskasvu" ei käytä yhtään kilowattituntia energiaa. Mutta talouden kasvaessa, energiankäyttö kyllä kasvaa. Jolloin kysymys on siitä, miten kasvava energiantarve katetaan. Tähän asti se on lähes kokonaan katettu fossiilisilla polttoaineilla.
        Nyt on tultu tilanteeseen, jossa fossiilisten käyttöä on vähennettävä. Parhaiten se onnistuu lisäämällä ydinvoiman ja uusiutuvien osuutta energiantuotannossa.


      • realismia kirjoitti:

        joo, kyllä stuxnetin tiedot ovat olemattomat myös talousasioissa.
        "Talouskasvu" ei käytä yhtään kilowattituntia energiaa. Mutta talouden kasvaessa, energiankäyttö kyllä kasvaa. Jolloin kysymys on siitä, miten kasvava energiantarve katetaan. Tähän asti se on lähes kokonaan katettu fossiilisilla polttoaineilla.
        Nyt on tultu tilanteeseen, jossa fossiilisten käyttöä on vähennettävä. Parhaiten se onnistuu lisäämällä ydinvoiman ja uusiutuvien osuutta energiantuotannossa.

        Nimimerkki "Huikkanen" kommentoi nimimerkin "Netstux"-viestiä, ja tarkoitti siis häntä, mikä käy myös selville linkitetystä keskustelusta http://keskustelu.suomi24.fi/t/13912511/espanjan-talouskriisiin-syy


      • realismia
        stuxnet kirjoitti:

        Nimimerkki "Huikkanen" kommentoi nimimerkin "Netstux"-viestiä, ja tarkoitti siis häntä, mikä käy myös selville linkitetystä keskustelusta http://keskustelu.suomi24.fi/t/13912511/espanjan-talouskriisiin-syy

        Huikkasen viesti ja linkitetty viesti kertovat nimenomaan siitä, miten olemattomia stuxnetin tiedot ovat myös talousasioissa.


      • pikkulusikalla
        stuxnet kirjoitti:

        Nimimerkki "Huikkanen" kommentoi nimimerkin "Netstux"-viestiä, ja tarkoitti siis häntä, mikä käy myös selville linkitetystä keskustelusta http://keskustelu.suomi24.fi/t/13912511/espanjan-talouskriisiin-syy

        Voi sinua stuxnet resukkaa. Eikö pälätys omalla nimimerkillä riitä, kun otat käyttöön apunikkejä. "Huikkanen" = stuxnet. Senhän näkee lapsikin?


    • Tärkeysjärjestys

      Jos talouskasvua ei tule niin työttömyys jatkuu tai pahenee. Silloin kansan henkinen tila heikkenee lisää kun verotuloja ei ole, mutta valtion menot vain kasvaa.Ja lisää menoja tulee rajojen yli. Tässä taloustilanteessa viherpiipertäjien ongelmat ovat niitä pieninpiä. Nyt piipertäjien kannattaisi lopettaa se loisiminen ja ryhtyä hankkimaan ihmisille työtä tai vähintään olla jarruttamatta työtä tuovia hankkeita.

    • ViherIdylliä

      Viheruskovaisilla on jokseenkin idyllinen kuva menneistä ajoista. 50-60-luvuilla maalla asuneena muistan miten ilman laatuun vaikuttivat merkittävästi läheiset navetat ja sikalat ja pelloille levitetyt eläintenlannat ja ne myös kuormittivat läheisiä vesistöjä. Ympäristö oli siistimätön ja roskainen, oli tunkioita ja kaikenlaista hylättyä kamaa. Koksin käyttö lämmityksessä pilasi kaupunki-ilmaa. Masuunien ja puunjalostustehtaiden ympäristössä ilma oli aika paksua ja vesistöt pilaantuneita.

      Nyt kun edistyneet puhdistustekniikat on kehitetty, uskoisin Kiinan pystyvän talouskasvun avulla pystyvän vähentämään ympäristökuormituksia nopeammin kuin se tapahtui aikanaan Länsi-Euroopassa.

      • Toivottavasti olet oikeassa.

        "Nyt kun edistyneet puhdistustekniikat on kehitetty, uskoisin Kiinan pystyvän talouskasvun avulla pystyvän vähentämään ympäristökuormituksia nopeammin kuin se tapahtui aikanaan Länsi-Euroopassa."

        Tuo ei kuitenkaan ihan riitä. On huolehdittava siitä, että luontoa ei kuormiteta enempää kuin se sietää. Ihan varma en ole tämän päivän tilanteesta, mutta luonnonvaroja ja -resursseja kulutetaan nykyään niin paljon, että tarvittaisiin vähintään kaksi (vai peräti neljä?) maapalloa, että ne riittäisivät niin, että eivät vähene. Energian oikean hinta /1/ on vain yksi väline tilanteen korjaamiseksi.

        /1/ "Sähkön oikea hinta"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13229613/sahkon-oikea-hinta#comment-82845569


    • K.Late

      On ilman muuta selvää, että talouskasvu on yksi niistä tekijöistä, joka pyyhkäisee ihmiskunnan pois tältä planeetalta. Vihreys, joka on sukua tehokkuudelle, on mahdollisesti yksi tekijä, joka viivyttää katastrofia siinämäärin, että siitä tulee entistä pahempi ja rajoihin törmätään jyrkemmin.

      Voiko ihmistä syyttää? Ei mielestäni. Me teemme kuitenkin kaiken voitavamme. Meillä on humaanit periaatteet, kuolleisuus pyritään pitämään pienenä, kaikille halutaan ainakin hyvä perustoimeentulo, Televisio, lämmin kämppä, hella ja mikroaaltouuni.

      Minä lähden siitä, että ihminen, ainakin tässä laajuudessa on tämän planeetan väliaikainen asukki. Tietenkin tähän voi löytyä jokin kompromissi, jossa vain pieni osa ihmiskuntaa jatkaa elämäänsä. Toivottavsti silloin elämä ei olisi kovin radiokatiivista.

      • "Voiko ihmistä syyttää?"

        Satavarmasti jälkeläisemme tulevat sekä ihmettelemään järjetöntä ydinvoiman käyttöä energiantuotannossa, että syyttämään meitä yhtä järjettömästä itsekkyydestä samassa asiassa.

        Yksikään järkevä eliölaji ei tekisi sitä, mitä ihminen tekee ydinvoiman kanssa: vaarantaa omien jälkeläistensä selviytymismahdollisuuksia tuhansien sukupolvien ajan,


      • > On ilman muuta selvää, että talouskasvu on yksi niistä tekijöistä,
        > joka pyyhkäisee ihmiskunnan pois tältä planeetalta.

        Olen jokseenkin eri mieltä. Talouskasvu ei taatusti ole mikään primääri syy. Sen sijaan esimerkiksi hiilenpolton lisääntyminen voi merkittävästi vaikeuttaa ihmisten elämää monella alueella, mutta ei sekään ihmiskuntaa pois pyyhkäise.

        Poispyyhkäisy vaatisi joko meteoriluokkaa olevan luonnonmullistuksen, tai laajan ydinsodan (kenties jokin biologinen ase toimisi myös). Tulevaisuudessa varmaan muitakin uhkakuvia keksitään. Kumpikaan noista ei ole edes suoraa seurausta talouskasvusta, joskin jälkimmäinen voisi olla seurausta vaurauden keskittymisestä.

        Ydinvoimaan nämä nyt eivät sinänsä liity, mitä nyt tuo hiilenpoltto, jota voidaan tehokkaasti vähentää ydinvoimaa lisäämällä.


      • TheRat kirjoitti:

        > On ilman muuta selvää, että talouskasvu on yksi niistä tekijöistä,
        > joka pyyhkäisee ihmiskunnan pois tältä planeetalta.

        Olen jokseenkin eri mieltä. Talouskasvu ei taatusti ole mikään primääri syy. Sen sijaan esimerkiksi hiilenpolton lisääntyminen voi merkittävästi vaikeuttaa ihmisten elämää monella alueella, mutta ei sekään ihmiskuntaa pois pyyhkäise.

        Poispyyhkäisy vaatisi joko meteoriluokkaa olevan luonnonmullistuksen, tai laajan ydinsodan (kenties jokin biologinen ase toimisi myös). Tulevaisuudessa varmaan muitakin uhkakuvia keksitään. Kumpikaan noista ei ole edes suoraa seurausta talouskasvusta, joskin jälkimmäinen voisi olla seurausta vaurauden keskittymisestä.

        Ydinvoimaan nämä nyt eivät sinänsä liity, mitä nyt tuo hiilenpoltto, jota voidaan tehokkaasti vähentää ydinvoimaa lisäämällä.

        Primääri syy on ihmislajin itsekkyys - mahdollisimman halvalla mahdollisimman paljon. Luonto on helppo riistettävä. Talouskasvu ei vielä huomioi luonnonvarojen ja -resurssien kulutusta. Talouskasvu ei kerro maapallon hyvinvoinnista mitään.


    • Netstux

      Ilmastonmuutoksen ohella väestökasvu on planeettamme suuri ongelma. Myönteisellä puolella on paljon kehitystä: köyhyys on vähentynyt, lapsien koulutus on lisääntynyt ja sotilaalliset selkkauksekin ovat vähentyneet. Tiedotusvälineet vain antavat asioista usein virheellisen kuvan.

      Talouskasvun kautta parantunut elintaso on vähentänyt syntyvyyttä, alkaa toimia jo Aasiassakin mutta valitettavasti Afrikka on yhä takapajula. Talouskasvu on myös avain ilmasto-ongelman ratkaisuun.

      Eli aika lailla eri linjoilla kuin Late.

    • etteusko

      Talous on niinkin vaativa laji, että miehen käy huonosti.

    • Netstux
    • K.Late

      "Ilmastonmuutoksen ohella väestökasvu on planeettamme suuri ongelma. "

      Ikäänkuin väestönkasvu ja ilmastonmuutos olisivat mielestäsi erillisilmiöitä, eivätkä liity talouskasvuun? Toki talouskasvun myötä syntyvyys vähenee, mutta väestönkasvu kuitenkin edellyttää taloutta, ravintoa, lääketiedettä ja muita edistysaskelia, joita ihmiskunta on saavuttanut. Imastonmuutos taas suoraan korreloi räjähdysmäisen talouskasvun kanssa, joka alkoi teollistumisesta.

      Kuolleisuuden väheneminen on ollut väestönkasvussa paljon suurempi tekijä, kuin syntyvyyden lisääntyminen.

      • Netstux

        Niin, korreloi mutta mikä on syy ja mikä on seuraus. Teollistuminen toi lisäarvoa mikä mahdollisti talouskasvun. Mutta talouskasvun kautta on mahdollista siirtyä puhtaampiin teknologioihin mikä rajoittaa kasvihuonekaasupäästöjä. Talouskasvun myötä aurinkovyöhykkeen kehitysmailla on varaa hankkia aurinkopaneeleita ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Suomi on sähköntuotannossa jo 79 % hiilidioksidineutraali, tilanne on paljon parempi kuin vuosikymmeniä sitten. Seuraavaksi pitäisi vähentää fossiilisten polttoaineiden osuutta liikennepolttoaineissa. Tuokin siirtyminen edellyttää talouskasvua.


      • Netstux kirjoitti:

        Niin, korreloi mutta mikä on syy ja mikä on seuraus. Teollistuminen toi lisäarvoa mikä mahdollisti talouskasvun. Mutta talouskasvun kautta on mahdollista siirtyä puhtaampiin teknologioihin mikä rajoittaa kasvihuonekaasupäästöjä. Talouskasvun myötä aurinkovyöhykkeen kehitysmailla on varaa hankkia aurinkopaneeleita ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Suomi on sähköntuotannossa jo 79 % hiilidioksidineutraali, tilanne on paljon parempi kuin vuosikymmeniä sitten. Seuraavaksi pitäisi vähentää fossiilisten polttoaineiden osuutta liikennepolttoaineissa. Tuokin siirtyminen edellyttää talouskasvua.

        Kummallista: "Mutta talouskasvun kautta on mahdollista siirtyä puhtaampiin teknologioihin mikä rajoittaa kasvihuonekaasupäästöjä."

        Ydinvoima sekä vaatii että ruokkii talouskasvua. Siitä siis ei ole pätkän vertaa khk-päästöjen vähentäjäksi. Turvallisempia ja puhtaampia vaihtoehtoja on, sellaisia, jotka ei esimerkiksi tuota 2/3 reaktorin teholla ydinjätettä pelkästään Itämeren lämmittämiseksi, kuten ydinvoimalat ja muut lauhdevoimalat tekevät Suomessa.

        Uusiutuvien energioiden hajautettu tuotanto ei kovin helposti/runsaasti tuota energiaa yli oman tarpeen, joten ihmisiä ei tarvitse patistaa kuluttamaan sähköä - ai niin, ydinvoiman kannattajille on turha puhua energiatehokkuudesta ja negawatista yhtään mitään - nehän on ydinvoiman vihollisia nekin.

        Milloin Suomesta saadaa ydinjätevapaa maa. edes siinä mielessä, että sen tuotanto loppuu - muutenhan siitä kakasta on hiton vaikea päästä eroon. Ydinvoima on ääliövoimaa puhtaimmillaan.


    • K.Late

      "Tuokin siirtyminen edellyttää talouskasvua."

      Tässä lauseessa on tuota Valtaojankin sisäistämää teknistieteellistä optimismia. Eli talouskasvu luo ongelman, joka voidaan korjata vielä paremalla talouskavulla. Pakon sanelemat muutokset esitetäänkin nyt pelkästään mahdollisuuksina. Vaikka kaikki tämä piti olla puhdasta tietoa, tiedettä, johon ei mahdu luulemista, eikä ideologiaa, niin siellä taustalla on kuitenkin sellaista optimismia ja tulevaisuuden uskoa, joka on jo lähellä uskontoa.

      Tämä optimismi toimisi, jos meitä ei pakotettaisi tiettyihin valintoihin ja meille jätettäisiin vaihtoehtoja. Ydinvoima ja geenimanipulaatio ovat molemmat osoittautuneet myös riskeiksi, eivät pelkästään pelastukseksi. Jos ne jäävät ainoiksi vaihtoehdoiksi, niin se onnellinen tulevaisuus ehdollistetaan siihen, missä määrin nuo riskit realisoituvat.

      Itse olen pitkän linjan optimisti, mutta lyhyen aikavälin pessimisti. Uskon, että tässä käydään melko lähitulevaisuudessa kolmas maailmansota, joka jättää Eskonkin hienoihin käppyröihin melkoiset montut.

      • > Eli talouskasvu luo ongelman, joka voidaan korjata vielä paremalla talouskavulla.

        Talouskasvu ei luonut ongelmaa. Korrelaatio ei implikoi kausaliteettia.

        Talouskasvu ei myöskään korjaa ongelmaa. Mutta talouskasvu antaa paremman mahdollisuuden valita muillakin kriteereillä kuin hinnalla, esimerkiksi ympäristöystävällisyydellä. Jos vaikka lämpöä pitäisi tuottaa mahdollisimman halvalla, niin minkä tahansa polttaminen on aika hyvä vaihtoehto - päästöistä huolehtimatta. Vähän lisää rahaa, niin alkaa kiinnostamaan se ilmanlaatu siinä kämpän nurkallakin, jne.


      • hmmm.... Valtaoja osaa nyhjätä tyhjästä, tjsp. oli yx juttu Sääntömafian n 1 kertaa poistattamassa keskustelussa "Oppineiden ydinvoimakantoja". Katson jos vielä löydän niitä kaikkein ensimmäisiä sen aiheen ketjuja,


    • Netstux

      Mahtoivatkohan asiat olla paremmin ennen höyrykoneen keksimistä? Silloinkin oli rikkaita mutta kun ei ollut koneita, työt tehtiin ihmisvoimin. Suuri osasta eli alisteisessa orjanomaisessa asemassa. Osa eli itsenäisesti omavaraistaloudessa mutta aikamoista raatamista sekin edellytti. Ja sodittiin kovasti. Elinikä jäi lyhyeksi, vaikka ei ollut tuota keinotekousta säteilyäkään. Mutta ei ollut kasvihuoneilmiötä ja luonto sai käydä omaa elonjäämistaisteluaan ihmisen siihen puuttumatta.

    • Kestävä energiantuotanto hyvä lähtökohta talouskasvun haittojen minimoimisessa.

      "Afrikan kehitys kiihtyi, kun maailman köyhimmälle mantereelle ryhdyttiin rakentamaan matkapuhelinverkkoja.

      Seuraava kasvusysäys tulee energiainfran rakentamisesta. Energiantuotannon kehittäminen on välttämätön edellytys sille, että Afrikan valtiot voivat houkutella teollisia investointeja."
      https://summa.talentum.fi/article/energia/uusimmat/energia-nostaa-afrikan-koyhyydesta/253241#

      Suomalaisena ylpeyttä projektista, 310MW tuulipuistosta. Lukekaa siinä mukana olevat.

    • 26MW
      • Aika hävettävää Suomen kannalta.

        "26MW
        25.1.2016 10:37

        Suomalaisena ylpeyttä: Tuulisähkön tuotanto juuri nyt Suomessa 26 MW.
        http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarjestelman-tila/Sivut/default.aspx"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14081674/talouskasvu-suurin-saastuttaja#comment-82877959

        Mutta onneksi kiinalaiset on järkevämpiä.

        "Kiinalaiset maksavat talouskasvun ja länsimaisen kulutuksen hinnan ympäristötuhoina. Ongelmien ratkaiseminen on myös suomalaisten vastuulla."
        http://ydinlehti.fi/numero-2013-3/kiina-tekee-lannen-likaiset-tyot/
        (2015?)

        "Myös Kiinan johtajat ovat alkaneet huomata nykymallin kestämättömyyden. Pääministeri Li Keqiang muun muassa julisti maaliskuussa, ettei maan pidä tavoitella talouskasvua ympäristön kustannuksella."

        Talouskaasvua ei pidä tavoitella ympäristön kustannuksella.... niinpä. Siksi
        "Kiina ykkönen myös tuulivoimassa"

        Kiinan tuulivoimajärjestön on julkistanut alustavat kasvulukemat myös tuulivoimasta. Sen mukaan uutta kapasiteettia rakennettiin ennätykselliset 30,5 GW. Se on 20–30 prosenttia enemmän kuin optimistisimmatkin markkinaennusteet ovat povanneet.

        Kiinalla on arviolta nyt 145 GW tuulivoimakapasiteettia. Määrä on tuplasti suurempi kuin Yhdysvaltain kapasiteetti ja kolme kertaa suurempi kuin Saksan kapasiteetti.

        Energiatalouteen ja –rahoitukseen keskittyvä analyysifirma IEEFA odottaa Kiinan rakentavan 24 GW tuulivoimaa ja 18-20 GW aurinkoenergiaa tänä vuonna. Sen lisäksi on tulossa 16 GW uutta vesivoimaa ja 6 GW uutta ydinvoimaa."
        http://www.energiauutiset.fi/uutiset/kiina-ohitti-saksan-aurinkosahkossa.html


    • hertta6

      "Kiina ykkönen myös tuulivoimassa"

      Tiesitkö, että Kiina on ykkönen myös hiilivoimassa.

    • "Ensimmäinen maailmanlaajuinen selvitys ongelmakaasusta – Rikkaat maat ulkoistaneet ongelmat

      Neljä maailman maata tuottaa lähes kaiken maapallon typpipäästöistä."
      https://summa.talentum.fi/article/energia/uusimmat/ensimmainen-maailmanlaajuinen-selvitys-ongelmakaasusta-rikkaat-maat-ulkoistaneet-ongelmat/254913#

      "Ensimmäinen maailmanlaajuinen typpipäästöselvitys /1/ tehtiin 188 maassa. Yhdysvallat, Kiina, Intia ja Brasilia vastaavat 46 prosentista maailman typpipäästöistä."

      "Suuri osa päästöistä tulee maataloudesta, liikenteestä ja energiantuotannosta. Kuluttajien aiheuttamista päästöistä eniten tulee jätevedestä.

      Typpipäästöt ovat kasvava ongelma, sillä maat eivät vain vapauta luonnossa esiintyvää typpeä vaan tuottavat yhä enemmän synteettistä typpeä, Lenzen sanoo. Typpipäästöt ovat hiilidioksidipäästöjen ohella yhä paheneva ympäristöongelma."

      Nois siis rikkaat maat siirtävät saasteita aiheuttavaa tuotantoaan köyhille maille, mutta ovat vähemmän kiinnostuneita viemään sinne puhdasta ja kestävää energiantuotantoa, siis uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviä voimaloita. Vähentäisikö sellainen apu köyhille maille liikaa rikkaiden maiden talouskasvua, jota voidaan pitää suurinpana ilman ja ympäristön saastuttajana?

      ilmakehän khk-historia:
      https://ilmasto-opas.fi/ilocms-portlet/article/3a576a6e-bec5-44bc-a01d-11497ebdc441/r/03a23962-b86f-49c0-a2e2-b3e920c36c29/11877.png

      artikkeli:
      https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio/-/artikkeli/3a576a6e-bec5-44bc-a01d-11497ebdc441/kasvihuonekaasut-lammittavat.html

      /1/ http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo2635.html

    • Netstux

      Ja ydinvoimaan tämä uutinen liittyy sen verran että ydinvoimalaitokset eivät tuota typpioksidipäästöjä.

      Rikki- ja typpipäätöt olivat tapetilla erityisesti 80-luvulla jolloin ne aiheuttivat happamoitumista mm. Suomessa. Sen jälkeen ne on saatu Euroopassa hyvin kuriin mm. poltto- ja puhdistustekniikkaa kehittämällä voimalaitoksissa ja autojen katalysaattoreilla. Niihin panostamalla päästöt saadaan muuallakin kuriin, eli ongelma on kertaluokkaa pienempi kuin hiilidioksidipäästöt. Typpihän ei sinänsä ole haitallinen, sitä on ilmassa 78 % muutenkin.Ne

    • Kirja "Jäähyväiset kasvulle"
      http://www.adlibris.com/fi/kirja/jaahyvaiset-kasvulle-9789520105303

      "Teollisuusmaissa kulutetaan aivan liikaa. Tiedämme että jatkuva kasvu ei ole ole loputtomiin mahdollista rajallisella maapallolla, mutta kieltäydymme katsomasta totuutta silmiin. Ihmiskunnan ja maapallon suurin ongelma ei ole köyhät vaan ylikuluttavat rikkaat. Vauraus on suorassa suhteessa ympäristön kuormittamiseen.Serge Latouchen mukaan on harkittava perusteellisesti uudestaan koko yhteiskunnan perusajatusta, pyrkimystä talouden jatkuvaan kasvuun. Nykyinen talouskasvu ei ole kestävää, koska se riistää luonnonvaroja ja tuhoaa ympäristöä, mutta ei oikeudenmukaisella tavalla paranna köyhimpien hyvinvointia. Kestävää maailmaa ei myöskään tarvitse etsiä kiven alta, se on keskuudessamme tässä ja nyt. Itse asiassa kolmannes maailman väestöstä elää kestävästi.Luonnonvarojen kulutusta täytyy tiputtaa länsimaissa ja koko maailman ylikuluttavissa luokissa rajusti, jotta kiihtyvä ekologinen tuho saadaan pysäytettyä ja ilmastokriisi torjuttua. Talouden ekotehokkuus ei riitä, koska kulutuksen lisääntyminen syö saavutetun hyödyn. Koska vastuu ympäristötuhosta on suorassa suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin, on puuttuva ylikuluttavan luokan rahatalouden kokoon.Latouche tarjoaa radikaalia vaihtoehtoa - kohtuutaloutta. On luovuttava kehitysuskosta, hylättävä järjenvastainen kasvun palvonta pelkän kasvun vuoksi: tarvitaan vapaa-ajankorotuksia palkankorotuksien sijaan, on luotava uusia uusia mittareita kuvaamaan hyvinvointia."
      http://www.adlibris.com/fi/kirja/jaahyvaiset-kasvulle-9789520105303

      Talouskasvu ei kuvaa ihmisten, vaan talouden hyvinvointia. Hyvinvointia varten tarvitaan omat mittarit.

    • Netstux

      http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/economics/how-was-life_9789264214262-en#page1

      Stuxnet-skeidan vastapainoksi hieman faktapohjaista tietoa. Yllä on linkki OECD-julkaisuun joka käsittelee maailmanlaajuisesti hyvinvoinnin kehitystä lähes 200 vuoden ajalta, siis teollistumisen alusta lähtien. Siinä esitetään mm. mm. seuraavia johtopäätöksiä hyvinvointi-indikaattoreista suhteessa per capita kansantuloon.
      * 200 vuodessa per capita kansantulo on noin 10-kertaistunut. Koska väestö on samaan aikaan 7-kertaistunut, on "maailmantulo" 70-kertaistunut
      * Väestönkasvun ja kansantulon välillä on negatiivinen riippuvuus lapsikuolleisuuden vähenemisestä ja eliniän pitenemisestä huolimatta
      * OECD-maissa eliniköodote on lähes kaksinkertaistunut (40->80 vuotta) 200 vuoden aikana
      * Ihmisten koulutustaso on kohonnut huimasti tarkastelujaksona, esim. luku- ja kirjoitustaito 20 % -> 100 % OECD-maissa
      * Kansantulon ja henkilökohtaisen turvallisuuden (väkivaltainen kuolema) välillä on selkeä negatiivinen riippuvuus
      * Demokraattisuuden ja kansantulon välillä on selvä positiivinen riippuvuus
      * Tulonjako on etupäässä kehittynyt tasaisempaan suuntaan joskin viime vuosikymmeninä on tapahtunut myös päinvastaista kehitystä
      * Sukupuolten välinen tasa-arvo on selvästi parantunut kansantulon kasvun myötä
      * Ympäristön laatu on heikentynyt mm. luonnon monimuotoisuuden osalta. Teollistuminen on lisännyt ilmansaasteita mutta toisaalta niitä on saatu kuriin, esim. rikkidioksidi. Hiilidioksidipäästöt ovat suurin ongelma.

      No miten ydinvoima liittyy tähän? No siten että ydinvoima on edesauttanut suuresti ilmansaasteiden vähentämisessä tekee sitä vastaisuudessakin.

    • K.Late

      "* 200 vuodessa per capita kansantulo on noin 10-kertaistunut. Koska väestö on samaan aikaan 7-kertaistunut, on "maailmantulo" 70-kertaistunut"

      Siis tämän argumentin tarkoituksena on perustella - mitä? Kestävän kehityksen suuntaa?

      "* Ympäristön laatu on heikentynyt mm. luonnon monimuotoisuuden osalta. "

      Jos todetaan, että väittämäsi muut asiat ovat luonnollista seurausta tuosta ensimmäisestä, niin sitä on tietenkin tämäkin. Mutta kuittaat sen vain monimuotoisuuden heikentymisenä ja hiilidioksiidin lisääntymisenä. Eikö mielstäsi ole syntynyt mitään muita ongelmia?

      Listastasi ehkä unohtui mm: orjuus on lisääntynyt noin 40-kertaiseksi. Kemiallinen saastuminen on lisännyt jatkuvasti valtavia määriä asuinkelvotonta maata ja käyttökelvottomia vesistöjä. Suurkaupunkien hengitysilma on muuttunut myrkylliseksi. Radioaktiviivisuus on tehnyt jo isoja alueita asuinkelvottomiksi. Sademetsiä tuhotaan kiihtyvällä vauhdilla. Valtamerien eläimistö oireilee (Tyynen valtameren itäinen rannikko mm). Suuret koralliriutat rapautuvat. Vaarallisten myrkkyjen mereen dumppaaminen on tehnyt isoja alueita kalastuskelvottomiksi.

      Tämä kaikki myös tuosta ensimmäisestä väittämästä. Tästähän voi toki sanoa, että kyse on niin hitaasta muutoksesta, ettei sitä tarvitse huomata. Tai vastata Valtaojan tieteisteknologisella optimistilla, että onhan meillä avuruudessa vielä kasvuvaraa ja energiaa.

      • jätös

        Luonnon oma kasvu näkyy hyvin saaristossa, missä pienet luodot ja saaret ovat saaneet valkoisen kuorrutuksen "asukkaiden " toimesta.


    • Netstux

      Tuo maininta kansantulon kasvusta 200 vuoden aikana oli vain taustoittava toteamus.

      OECDn raportissa oli valittu kymmenkunta indikaattoria jotka oli arvioitu edustaviksi. Ja on kerrottu niiden ja elintason nousun välinen korrelaatio. Syy-seuraussuhde ei ole joka tapauksessa selvä, niin positiivisen tai negatiivisen korrelaation osalta.

      Ympäristön laatuun vaikuttaa jo pelkkä väestönkasvu. Alkeelliset heimotkin ovat metsästäneet monia lajeja sukupuuttoon. Maanviljelys on muokannut ympäristöä jo tuhansia vuosia. Kemiallisen saastumisen osalta kehitys on nykyään positiivista kehittyneissä maissa eli saastuneita alueita puhdistetaan. Monet Laten mainitsemat ympäristömuutokset aiheutuvat kasvihuoneilmiöstä joka todetaan suureksi ongelmaksi. "Orjuus lisääntynyt 40-kertaisesti"? Käsittääkseni esim. USAssa kehitys on ollut päinvastaista sitten vuoden 1820.

    • K.Late

      Et ilmeisesti tiedä, mitä orjuudella tarkoitetaan, kun palaat takaisin 1800-luvulle. Se mitä OECD laittaa indikaattoriksi, ei indikoi niitä kohtalokkaita ja palautumattomia muutoksia, joita ympäristössä tapahtuu.

      Jäi tuosta edellisestä viestistä vielä eroosio pois. Kun sademetsät ja muu vihanta tuhoutuu, kosteuden kierto muuttuu ja se aiheuttaa palautumattoman muutoksen, aavikoitumisen.

      Prosentit näyttävät suurita, kun lähdetään luontaistaloudesta ja nolla-varallisuudesta. Oikeasti rajua varallisuuden ja rahankäytön kasvua ei ole tapahtunut kuin 10-15%:ssa maailman väestöä. Mutta oikeudenmukaisen näkökannan mukaan, suuri kulutustaso olisi saatava kaikkialle maailmaan, tasapuolisen tulonjaon periaatetta nuodatettaessa. Vai pitäisikö?

      Perustat koko todistelusi sille, ettei rikkaan saarekkeen hyvinvointi saa olla uhattuna(hyvä talous on ihmiselle onneksi) ja ympäristön haitat ovat toistaiseksi vielä "vähäisiä", koska suurin osa maailman väestöstä on vielä melko köyhää tai erittäin köyhää. Silloinhan tulevaisuusoptimismin täytyy perustua sille toiveelle, että suurin osa ihmiskuntaa jäisi melko köyhäksi tai erittäin köyhäksi myös tulevaisuudessa? Täällä hyvinvointivaltiossa on mukava pohdiskella näitä juttuja.

      Tai mitä luulisit tapahtuvan, jos 7,5 miljardia ihmistä saavuttaa saman elintason, kuin keskiverto suomalainen? Pitäisi ottaa neljäs tai viides tellus käyttöön.

      Itse olen sitä mieltä, että ympäristötuhot kasvavat logaritmisella asteikolla, mutta ennen kuin ne kehittyvät huippuunsa, alkaa suuret sodat, puhtaasta elintilasta, juomavedestä, öljystä ja muusta energiasta ynms. Nyt olemme vasta asteikon alkupäässä, emmekä ymmärrä mitä ne maailmanlopun profeetat selittää. Voi olla, ettemme tule koskaan ymmärtämäänkään, koska sodat ja kansaivaellukset alkavat sitä ennen.

      • Netstux

        Niin kuin kirjoitin, tuossa tarkastelussa perspektiivi oli 200 vuotta, raportissa vuodesta 1820 lähtien. No en tiedä mitä tarkoitat orjuudella jos väität että se on 40-kertaistunut 200 vuodessa.

        Raportissa on tarkastellut noiden inikaattoreiden ja elintason (kansantulo per capita) välistä suhdetta. Siinä verrataan vaikkapa "länsimaista" tilannetta siihen mitä se oli aiemmin kun elintaso oli alhaisempi. On vaikea kuvitella että monet noista indikaattoreista, esim. eliniän pitenemä, koulutustaso, demokraattisuus, tasa-arvo jne kehittyneissä maissa olisi hankittu vähemmän kehittyneiden maiden kustannuksella. Kyllä nuo asiat ovat alikehittyneissä maissa omissa käsissä ja kehitysmaat ovat jopa auttamassa niitä.

        Suurin osa väestöstä on Aasiassa ja siellä ovat monet väkirikkaat maat kovasti nostamassa elintasoaan. Eipä ole vielä mitään maailmanlopun merkkejä näkyvissä. Enemmän niitä suuria ongelmia on Afrikassa jossa ei olla oikein päästy kasvu-uralle. Ja sieltä nuo kansainvaelluksetkin ovat paljolti lähtöisin. Pysähtyvät varmaan vasta kun elintaso Euroopassa romahtaa.


      • Netstux kirjoitti:

        Niin kuin kirjoitin, tuossa tarkastelussa perspektiivi oli 200 vuotta, raportissa vuodesta 1820 lähtien. No en tiedä mitä tarkoitat orjuudella jos väität että se on 40-kertaistunut 200 vuodessa.

        Raportissa on tarkastellut noiden inikaattoreiden ja elintason (kansantulo per capita) välistä suhdetta. Siinä verrataan vaikkapa "länsimaista" tilannetta siihen mitä se oli aiemmin kun elintaso oli alhaisempi. On vaikea kuvitella että monet noista indikaattoreista, esim. eliniän pitenemä, koulutustaso, demokraattisuus, tasa-arvo jne kehittyneissä maissa olisi hankittu vähemmän kehittyneiden maiden kustannuksella. Kyllä nuo asiat ovat alikehittyneissä maissa omissa käsissä ja kehitysmaat ovat jopa auttamassa niitä.

        Suurin osa väestöstä on Aasiassa ja siellä ovat monet väkirikkaat maat kovasti nostamassa elintasoaan. Eipä ole vielä mitään maailmanlopun merkkejä näkyvissä. Enemmän niitä suuria ongelmia on Afrikassa jossa ei olla oikein päästy kasvu-uralle. Ja sieltä nuo kansainvaelluksetkin ovat paljolti lähtöisin. Pysähtyvät varmaan vasta kun elintaso Euroopassa romahtaa.

        Talouskasvu on suurin saastuttaja.


    • Netstux

      Otetaan nyt vielä wikipediasta tekstiä orjuudesta:
      "Orjuus on ihmisen pitämistä toisen ihmisen tai valtion omaisuutena pakkotyössä. Ennen orjiksi otettiin niin sotavankeja, rikollisia ja velkaantuneita, kuin siviilejäkin, jotka pakotettiin työskentelemään omistajansa hyväksi. Orjuus tässä muodossa oli laajalti yleistä aina 1800-luvulle saakka. Toisen maailmansodan aikana natsi-Saksassa käytettiin paljon orjatyötä, mikä ei ollut edellä olevan määritelmän mukaista orjuutta. Sodan jälkeen Yhdistyneet kansakunnat määritteli orjaksi kenet tahansa, jonka ei sallita vapaaehtoisesti poistua työstään. Nykyään orjuus on tuomittu monissa kansainvälisissä sopimuksissa samoin kuin myös YK:n Ihmisoikeuksien julistuksessa 1948."

      Eli tuon määritelmän nojalla ihmettelen, miten orjuus olisi voinut 40-kertaistua parissa vuosisadassa, kuten Late väittää. Mutta punavihreillä on kai omat määritelmänsä (työn orjat sorron yöstä nouskaa...).

      • Talouskasvuu on suurin saastuttaja - oletko samaa mieltä?


      • Netstux

        Pätkä johtopäätöksistä:
        "Taloudellisen kasvun tarpeellisuudesta käytävässä tieteellisessä ja yhteiskunnallisessa keskustelussa ollaan yhtä mieltä siitä, että kasvua tarvitaan köyhyyden poistamiseen, eriarvoisuuden vähentämiseen ja hyvinvoinnin kasvattamiseen köyhissä, kehittyvissä maissa. Yhtä mieltä ollaan myös siitä, että materiaalisen kulutuksen kasvu on aiheuttanut luonnonvarojen ehtymistä, ympäristön pilaantumista ja globaalin ilmastonmuutoksen, jotka uhkaavat hyvinvoinnin kasvua tulevaisuudessa. Jokseenkin yhtä mieltä ollaan vielä siitä, että hyvinvoinnin kestävän kehityksen varmistamiseksi tarvitaan muutoksia energian ja luonnonvarojen käytössä, tuotanto- ja kulutustavoissa sekä kansainvälisessä ympäristöpolitiikassa. Erimielisyydet liittyvät siihen, kuinka tarvittavat muutokset voidaan käytännössä toteuttaa, sekä erityisesti siihen, pitäisikö jo rikkaiden kehittyneiden maiden luopua kokonaan talouskasvun tavoittelusta.

        Taloudellisen kasvun teoriaan perustuvan näkemyksen mukaan tämä ei ole tarpeen. Talouskasvun tärkein lähde on nimittäin teknologia – tieto, ideat ja osaaminen siitä, miten tuotetaan hyödykkeitä, joita kuluttamalla ihmiset tyydyttävät tarpeitaan. Teknologian kehitys on ”tuotereseptien” eli ideoiden lukumäärän kasvua. Koska sille ei ole olemassa ylärajaa, ei myöskään talouskasvulle ole periaatteessa rajoitteita, vaikka luonnonvarojen määrä maapallolla onkin rajallinen. Teknologian kehitys on avainasemassa irtikytkettäessä hyvinvoinnin kehitystä siitä materiaalisesta kulutuksesta, joka johtaa luonnonvarojen liikakäyttöön ja aiheuttaa ympäristöongelmia.

        Ihan järkevää tekstiä.


      • Ydinvoima mainitaan tiedeakatemian dokumentissa /1/ vain kerran:

        "Kun pamfletin tieteellinen perusta, Dynamics of Growth in a Finite World, julkaistiin (Meadows ym. 1974a), voitiin simulaatiomallin luonnetta arvioida lähemmin. Malli oli erittäin aggregatiivinen ja kutakin kasvutrendiä kuvasi vain yksi muuttuja – esimerkiksi uusiutumattomia luonnonvaroja sinkki ja saasteita elohopea. Mallin laatijat havaitsivat kyllä merkkejä maapallon lämpötilan noususta hiilidioksidipäästöjen kasvun seurauksena, mutta he arvioivat, että ilmastonmuutoksen ongelma on helposti ratkaistavissa esimerkiksi ydinvoiman avulla.
        Mallin oletuksista löytyi taloudellisen tarkastelun näkökulmasta katsottuna kolme vakavaa puutetta: siitä puuttui tyystin sekä hintajärjestelmä että teknologinen kehitys, eikä tuotantopanoksia voitu korvata toisilla laisinkaan (Nordhaus 1974, Kay ja Mirrlees 1975). Näiden kolmen piirteen läsnäolo kuitenkin luonnehtii teollisen vallankumouksen jälkeistä taloudellista kehitystä, ja ne vaikuttavat merkittävästi talouksien tapaan hyödyntää luonnonvaroja ja ympäristöä. Kun simulaatiomalliin sisällytettiin jatkuva teknologinen kehitys, kasvun rajat katosivat. Toisaalta kun malliin syötettiin nollakasvu, kasvut rajat tulivat silloinkin vastaan, mikä viittaa siihen, että itse malli ei ollut sensitiivinen tutkimusongelmalle.
        Mallin puutteet osoittivat, että se rakentui taloudellisen sisältönsä puolesta juuri Malthusin metodologiseen"

        Ydinvoima ei oikeastaan voikaan kehittyä riittävän nopeasti, koska niiden käyttöikä on kymmeniä vuosia ja rakentaminen vaatii mielettömästi rahaa, Toisini on kaikilla kestävän kehityksen periaatteiden mukaan toimivilla sähköntuotantolaitoksilla: voidaan rakentaa pienillä yksiköillä laajentaen, halvalla, ja koko ajan kehittyen!


        /1/ http://www.acadsci.fi/kannanottoja/talouskasvu.pdf


    • Netstux

      Asioita ymmärtämättömät puhuvat sähköstä ikään kuin se olisi vaikkapa kännykän kaltainen trendituote jonka mallistot uusiutuvat nopeasti. Sähkö on kuitenkin vain elektronien liikettä tuotantotavasta riippumatta. Toimitusvarmuus on tärkeä seikka ja siinä mielessä vakioteholla toimitettava perusvoima on parempaa kuin säiden, vuorokauden tai vuodenajan mukaan vaihteleva sähkövoima.

      Suomessa ydinvoimaa on tuotettu lähes 40 vuotta edullisesti ja ilman valtion tukia. Laitoksia on modernisoitu mutta itse tuotetta ei ole tarvinnut muuttaa. Se on muodikasta tulevaisuudessakin.

      Tuulivoimasta voidaan ottaa esimerkiksi Innopowerin laitokset Kemin Ajoksessa. Ne rakennettiin huomattavalla valtion investointituella kymmenisen vuotta sitten. Vajaan kymmenen vuoden käytön jälkeen ne puretaan, tontti on myyty IKEAlle joka rakentaa tilalle suuremmat laitokset, jotka saavat 12 vuoden ajan valtion runsaskätistä tariffitukea. Tuon 12 vuoden jälkeen ne taas puretaan ja tilalle rakennetaan jotain muuta veronmaksajien tuella, jos poliitikot ovat yhtä hölmöjä kuin tähän asti.

      Tuulivoima on dynaamista veronmaksajien rahojen kuppaamisessa.

    • Netstux

      Stuxnetillä on myös harha tuossa rakentamisvauhdissa. Esim. tuulivoimaa on rakennettu maailamanlaajuisesti viimeiset viisi vuotta nimellisteholtaan noin 45 GW vuodessa mikä keskitehoksi muutettuna on 12-13 GW vuodessa. 70-80-luvuilla rakennettiin ydinvoimaa huomattavasti nopeampaa tahtia. Ja tuulivoiman investointikustannukset per tehollinen MW ovat suuremmat joten tuo halvalla rakentaminen on lähinnä vitsi.

      • ookkonä oikeesti niin tyhmä, että heittelet rinnakkain vertailuun viimeisen viiden vuoden ja 70-80-luvun rakennusaikoja? ookkonä ees kuullu semmosesta ku OL3?

        "Netstux
        6.2.2016 9:34

        Stuxnetillä on myös harha tuossa rakentamisvauhdissa. Esim. tuulivoimaa on rakennettu maailamanlaajuisesti viimeiset viisi vuotta nimellisteholtaan noin 45 GW vuodessa mikä keskitehoksi muutettuna on 12-13 GW vuodessa. 70-80-luvuilla rakennettiin ydinvoimaa huomattavasti nopeampaa tahtia. Ja tuulivoiman investointikustannukset per tehollinen MW ovat suuremmat joten tuo halvalla rakentaminen on lähinnä vitsi."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14081674/talouskasvu-suurin-saastuttaja#comment-83087450


      • Netstux

        Tuossa oli maailmanlaajuinen näkökulma ei yksittäistapausten tarkastelu. Esim. Kiinassa rakennetaan ydinvoimaa aika sutjakkaasti. Vaikea kuvitella ettei nykyään osata mitä osattiin 30-40 vuotta sitten. Ja on niitä hitaita tuulimyllyhankkeitakin, onkohan Jari Sillanpään mylly vieläkään valmis? No ainakin käyttöikä on tuulimyllyillä lyhyt, monella alle 10 vuotta.


      • Toistona (rakentamisaika, teknologian kehitys):

        "Ydinvoima ei oikeastaan voikaan kehittyä riittävän nopeasti, koska niiden käyttöikä on kymmeniä vuosia ja rakentaminen vaatii mielettömästi rahaa, Toisini on kaikilla kestävän kehityksen periaatteiden mukaan toimivilla sähköntuotantolaitoksilla: voidaan rakentaa pienillä yksiköillä laajentaen, halvalla, ja koko ajan kehittyen!

        /1/ http://www.acadsci.fi/kannanottoja/talouskasvu.pdf "

        /2/ http://keskustelu.suomi24.fi/t/14081674/talouskasvu-suurin-saastuttaja#comment-83080604

        Huom: Lainattu kappale ei ole lainaus viitetiedostosta /1/, vaan oma kommenttini siihen viestissäni /2/


    • K.Late

      http://www.sttk.fi/2016/01/25/orjuus-lisaantyy-vauhdilla/

      "Eli tuon määritelmän nojalla ihmettelen, miten orjuus olisi voinut 40-kertaistua parissa vuosisadassa, kuten Late väittää. Mutta punavihreillä on kai omat määritelmänsä (työn orjat sorron yöstä nouskaa...)."

      Joo, huolimaton heitto minulta. Kyllähän se orjuus on lisääntynyt monisatakertasesti 200 vuodessa. Miten olet noin tietämätön, etkä osaa edes guuggelia käyttää? Sen sijaan osaat nimitellä' ja leimata. Uskomatonta amatööiriyttä.

      • "Sen sijaan osaat nimitellä' ja leimata. Uskomatonta amatööiriyttä." (koskien nimimerkkiä Netstux).

        Usko tai älä: alan olla jo vähän pahoillani Sääntömafian puolesta. Tuollaista pälättäjää eivät hekään ole avukseen ansainneet.


      • Netstux

        Uskon kyllä olevani hiertävä kivi Stuxnetin kengässä. Mutta se ei johdu epäluotettavuudestani tai tyhjänpuhumisestani, pikemminkin päinvastoin. Siksi Stuxnet niin hartaasti toivoo että häipyisin. Propagandisti ei siedä totuudenpuhujia.


      • Netstux kirjoitti:

        Uskon kyllä olevani hiertävä kivi Stuxnetin kengässä. Mutta se ei johdu epäluotettavuudestani tai tyhjänpuhumisestani, pikemminkin päinvastoin. Siksi Stuxnet niin hartaasti toivoo että häipyisin. Propagandisti ei siedä totuudenpuhujia.

        Onko talouskasvu mielestäsi suurin saastuttaja?


      • Netstux kirjoitti:

        Uskon kyllä olevani hiertävä kivi Stuxnetin kengässä. Mutta se ei johdu epäluotettavuudestani tai tyhjänpuhumisestani, pikemminkin päinvastoin. Siksi Stuxnet niin hartaasti toivoo että häipyisin. Propagandisti ei siedä totuudenpuhujia.

        Ettei totuus unohtuisi: http://keskustelu.suomi24.fi/t/13988109/valehtelua


      • Netstux

        Esitin hiljattain Stuxnetille haasteen. Kun olen kirjoittanut tälle palstalle kymmeniä faktapohjaisia viestejä, pyysin että hän osoittaisi niistä vääriä tietoja, edes yhdenkin. Siihen hän ei ole kyennyt, vaan toistuvasti syyttää minua valehtelusta ilman perusteita.

        Eli tämä on tilanne. Stuxnet on puskasta huutelija joka luikkii pakoon aina kun pitäisi vastata puheistaan. Ei minkäänlaista selkärankaa. Viheruskovaisen moraalia raadollisimmillaan.


      • http://keskustelu.suomi24.fi/t/13988109/valehtelua
        ___

        "Tutun tuntuista häirintäpälätystä
        stuxnet
        30.1.2016 9:11

        Keskustelussa "LUT kehittää ydinturvallisuutta" erittäin tutun kuuloista häirintäpälätystä:

        "Tuulentupaa
        30.1.2016 6:20

        Stuxnet jatkaa iänikuista paskanjauhantaansa. Olisi hyvä ymmärtää lukemansa ennenkuin alkaa oman punavihersokeutensa mukaisia tulkintoja julistamaan.

        LUTin kehittämä koelaite on tutkijoiden käyttämä väline, jonka avulla väittävät voivansa entistä paremmin ymmärtää erilaisissa reaktoreissa tapahtuvia monimutkaisia ilmiöitä. Ei siis mikään voimaloihin asennettava lisälaite, joka niiden turvallisuutta lisäisi.

        Suomen ydinvoimalouden turvallisuus perustuu niiden käytön ja ylläpidon korkeaan laatuun ja erittäin kehittyneeseen riskinhallintaan, ei hyvään tuurin.

        Tuulimyllyjen ja Suomeen rakennettujen aurinkovoimaloiden toiminta perustuu veronmaksijilta otettuihiin massiivisiin tukiaisiin.

        Äskettäisen pakkasjakson aikana jouduttiin 30% Suomen sähkönkulutuksesta tuomaan ulkomailta siksi, että tuuli- jaaurinkoenergia tukiaisten vuoksi on jouduttu purkamaan olemassaolleita voimaloita.

        Eipä myllyt pakkasilla vaan pyörineet, eikä panelit pukanneet tehoa - tuota tuulentupaenergiaa kun Suomen oloissa saadaan vain silloin kun sitä ei tarvita."

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14092835/lut-kehittaa-ydinturvallisuutta#comment-82967795

        Häirintäpälätysviestin ensimmäisen kappaleen sisältö muistuttaa hämmästyttävän paljon palstan epäluotettavimmaksi kirjoittelijaksi määrittelemäni vakkarinimimerkin "Netstux" tyyliä? (Huomaatteko muuten miten hänen ääliömäinen nikin valinta nikistäni 'stuxnet" muotoon Netstux on myös osoittautunut täysin vastakkaiseksi viestiemme luotettavuuksien kanssa!). Esimerkkejä pälättäjän tyylistä esittää älyttömiä arvioitaan nimimerkistäni voin laittaa tänne alle lisää, mutta ihan lähiajoilta yksi sellainen:
        ____________________
        "Netstux
        29.1.2016 11:09

        Taas aikamoista huuhaata Stuxnetiltä. Plutoniumkauppaa käydään oikeasti ja laillisesti vain pienillä erillä tutkimustarkoituksiin.
        ..."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14094809/ydinvoiman-pimea-puoli#comment-82953082

        (Jokainen voi katsoa miten tuo möläytys sopii siihen viestiin, jota hän kommentoi. Noita pälätysmöläytyksiä ei monestikaan jaksa lähteä oikomaan - pitänee kai kehittää jokin vakioteksti niistä ilmoittamiseksi).
        ____________________

        Tuon idioottimaisen nimierkkini herjaamisen jälkeen nimimerkillä Tuulentupaa on hämmästyttävästi löytänyt nimimerkille Netstux tavanomaisen epärehellisen päätelmänsä (voi johtua myös älyllisestä vajavaisuudesta):

        "LUTin kehittämä koelaite on tutkijoiden käyttämä väline, jonka avulla väittävät voivansa entistä paremmin ymmärtää erilaisissa reaktoreissa tapahtuvia monimutkaisia ilmiöitä. Ei siis mikään voimaloihin asennettava lisälaite, joka niiden turvallisuutta lisäisi."

        Arvostamaton nimerkki Tulentupaa: sanon sinulle saman, minkä sanoisin myös arvostamattomalleni nimimerkille Netstux tuollaisesta kappaleesta:

        Yrität saada lukijat ymmärtämään, että olisin väittänyt LUTin kehittämän koelaite olisi voimaloihin asennettava lisälaite, joka niiden turvallisuutta lisäisi. Pyytäisin sinua jo ties monennenko kerran:

        KOETA JO USKOA, NUIJA: LAITA LAINAUS JA LINKKI VÄITTEITTESI VIITTEEKSI. SILLOIN KAIKKI LUKIJAT VOI TARKISTAA VALEHTELETKO VAI OLETKO VAIN TAAS KERRAN YMMÄRTÄNYT JOTAIN IHAN PÄIN HENKILÖKOHTAISTA URAANIKAIVOSTASI. MINÄ EN YMMÄRRÄ MIKSI MUUTEN KUIN SAADAKSESI JONKUN SYYN SOLVATA MINUA, KEHITIT VIHJAUKSEN ETTÄ OLISIN SANONUT ETTÄ KYSEESSÄ ON "voimaloihin asennettava lisälaite"

        Rääpälemäinen avuttomuutesi asiakeskusteluissa todentuu taas kerran viestisi kolmessa viimeisessä kappaleessa: alat pälättämään tuulivoimasta. Olet todella säällttävä tyyppi ja suureksi häpeäksi ydinvoiman kannattajille.

        ai niin: mielestäni kyllä Suomella on ollut hyvää tuuria kun ei ole ydinonnettomuuksia sattunut. TVO esimerkiksi huijasi Stukkiakin vuosikausia jatkuneilla pelkillä "rasti ruutuun ja OK"-tarkastuksilla ja Stukin pillastumaan, tietysti. Mutta se on eri jutun aihe se.

        Ilmianna
        Jaa

        13 Vastausta"

        Jatkuu....


      • ---> jatkuu ...

        "Netstux
        30.1.2016 17:42

        Kun nyt Stuxnet mainitsee minutkin vaikka en ole osallistunut mitenkään keskusteluun, voin todeta yhden perustavanlaatuisen ongelman: Stuxnetin heikon asiantuntemuksen. Hän alkaa inttää selvistä asioista ja perää linkkejä sellaisista. Hänen omat viestinsä puolestaan ovat toistoa muiden viesteistä ja kokoelma linkkejä, paljolti viittauksia muihin omiin viesteihin. Taitaa saada palkkion viestien pituuden perusteella.

        Kun hän nyt jatkuvasti mainostaa minua epäluotettavaksi niin haastan hänet. Tuolla on perustamani ketju Faktoja ydinvoimasta ja siinä on kymmeniä kirjoittamiani viestejä. Haastan Stuxnetin osoittamaan sieltä kiistattomasti virheellisiä tietoja. Siis selkeä perustelu miksi jokin esittämäni tieto on virheellinen eikä mitään epämääräistä sönkkäystä, niin kuin Stuxnetillä on tapana.

        Holhooja
        31.1.2016 10:57
        Saanen kysyä seuraavaa: miksi rajoitat esittämäsi haasteen yhteen ainoaan keskusteluketjuun?

        Netstux
        31.1.2016 11:16

        Siinä on kymmeniä viestejäni ja faktoja varmaan yli sata. Kunhan aloitatte niistä. Voitte sitten perata muitakin viestejäni jos ette löydä noista virheitä.

        Holhooja
        31.1.2016 11:23

        Saanen vielä kysyä: onko mahdollista, että muista kuin tarkastamiseen ehdottamassa keskusteluketjussa löytyisi kiistattomasti virheellinen tieto?

        Holhooja
        31.1.2016 11:24

        Holhooja kirjoitti:

        Saanen vielä kysyä: onko mahdollista, että muista kuin tarkastamiseen ehdottamassa keskusteluketjussa löytyisi kiistattomasti virheellinen tieto?
        Näytä lisää
        Tarkoitan luonnollisesti nimimerkkisi kirjoittamaa tietoa.


        linkkivinkki2
        31.1.2016 12:12

        Sehän vain hyvä stuxnet laittaa linkit tietolähteisiinsä. Silloin ei tarvitse miettiä, että satuileeko se omiaan. Laita sinäkin vaan linkit.


        10101010
        31.1.2016 14:02

        linkkivinkki2 kirjoitti:

        Sehän vain hyvä stuxnet laittaa linkit tietolähteisiinsä. Silloin ei tarvitse miettiä, että satuileeko se omiaan. Laita sinäkin vaan linkit.
        Näytä lisää
        Kun ei laita linkkiä. niin kaikki luulee. että se on asiantuntija, eikä sellaiset koskaan valehtele :)


        Haloo.avuttomat
        31.1.2016 14:03
        linkkivinkki2 kirjoitti:

        Sehän vain hyvä stuxnet laittaa linkit tietolähteisiinsä. Silloin ei tarvitse miettiä, että satuileeko se omiaan. Laita sinäkin vaan linkit.
        Näytä lisää
        Mitä eroa sillä on kun linkitkin on yleensä valhetta tai täysin aiheeseen liittymätöntä. Kai nyt jokainen osaa kertoa asiansa ilman toisilta lainaamista keskustelupalstoilla. Tietysti jos omat kyvyt on vajavaisia niin silloin on pakko turvautua toisten apuun.

        tuntemattomatkaksoset
        31.1.2016 14:23

        Tuulentupaa kirjoittaa selvästi samalla lailla kuin Netstux ja yhtä tietäväisenä. Ihme ettei Tuulentupaa ole ennen kirjoittanut ydinvoimapalstalla, vai onko? En ole nähnyt.



    • rakkujarinne

      Rinne raakkuu että vienti ja työllisyys täytyisi saada nousuun, vaikka hänellä ei ole minkäänlaista ajatusta miten asioita vietäisiin eteenpäin.
      Sama tilanne on koko SDP-johdon kanssa.
      SDP-johto edustaa äärimmäisiä poliittisia huijareita, jotka jutuillaan kusettavat yksinkertaista kansaa.
      SAK ja SDP on mahdoton ymmärtää yritysten ajautumisen tukalaan tilanteeseen heidän toimestaan.
      Yrityksille on lastattu vaikka minkälaista valtiolle kuuluvaa sosiaalista velvollisuutta.
      Ja nyt on saavutettu piste jossa yritykset tuhoutuvat tai siirtyvät ulkomaille.
      SAK ja SDP olisi tajuttava ettei työpakat heidän konsteillaan lisäänny, vaan yritysten tilannetta täytyisi huomattavasti helpottaa.
      SAK ja SDP päättäjät pääasiassa tämmöisiä tyhjää läpättäviä pellejä.
      Kaikenlaisiin tollojen käsiin tämä valtion talous voi ajautua.
      Muutenkin SAK lähtökohdista, tärkeimpänä periaatteena on kapitalistien kyykyttäminen.

    • stuxnetvalehtelee
      • saasteiden.ulkoistaminen

        Ei Stuxnet valehtele, mutta on varmaan lukenut liian nopeasti kuvasta lausetta "real (infalation adjusted gdp)". Tuollainen lapsus on aika tavallista keskustelufoorumeissa, joissa viestiä ei voi korjata. Selkeä lähdetietokin on annettu.

        Kuva ei ole niin yllättävä kuin miltä näyttää, sillä samansuuntainen kehitys on useilla vaurailla mailla, eli talouskasvusta huolimatta päästöt vähenee. Yhtenä syynä siihen on se, että vauraat maat ulkoistavat saastuttavaa toimintaansa.


    • PälätykseenKyllästynyt

      Tällä kerralla stuxnet ehkä ei valehdellut. Hän ei vaan yksinkertaisesti ymmärtänyt asiaa, mistä kirjoitti. Näin stuxnetille käy usein.

      Stuxnet on palstan epäluotettavin kirjoittaja, niin kuin tämäkin tapaus osoittaa.

      • HelppoaKunOsaa

        Niinhän se on. Kun ei osaa englantia eikä asiaa, on aika heikoilla.


    • Päästöintensiteetissä on suuria eroja toimialoittain: http://tietotrendit.stat.fi/mag/article/159/#sthash.Kue8LVav.dpuf
      "Talouskasvua on monenlaista. Jos tuotamme enemmän energiaa lisäämällä fossiilisten poltto­aineiden käyttöä, se näkyy tilastoissa kansan­tuotteen kasvuna, mutta ympäristö­vaikutukset ovat huonot. Jos taas tuotamme vähemmistä raaka-aineista enemmän ja parempia tuotteita, sekin näkyy kansan­tuotteen kasvuna, mutta ympäristö­vaikutukset ovat hyvät.

      Bruttokansan­tuoteluvuista ei voi suoraan päätellä, onko talous­kasvu ympäristölle huono vai hyvä asia. Jotain voi sen sijaan päätellä siitä, mitä tiedämme eri alojen ympäristö­vaikutuksista."

      Graafi: Kuvio 1. Päästö­intensiteetti eli kasvihuone­kaasupäästöt tuotettua arvon­lisäystä kohti 2013: http://tietotrendit.stat.fi/static/media/uploads/tietotrendit_2016/1_2016/savela/savela_paastointensiteetti-01.png

      Noin laskettuna kolmen kärki (gr CO2 per euro) silmämääräisinä arvoina
      Ilmaliikenne 5500
      Vesiliikenne 4800
      Energianhuolto 4700

    • Uusiutuvien energioiden lisääminen auttanut

      "Maailman fossiilipäästöjen kasvu on uusien tietojen mukaan ollut pysähtynyt jo kaksi vuotta maailmantalouden kasvusta huolimatta, kirjoittaa Financial Times."
      https://summa.talentum.fi/article/energia/uusimmat/tama-on-ennennakematonta-maailman-fossiilipaastojen-kasvu-pysahtyi/270971

      "Tärkein syy energiaan liittyvien päästöjen pysähtymiseen on uusiutuvien energialähteiden käytön kasvu ympäri maailmaa, kertoo maailman energiajärjestö IEA. Tämä on seurausta investointien kasvusta uusiutuvaan energiaan.

      Yli 90 prosenttia uudesta viime vuonna tuotetusta sähköstä tuli uusiutuvista lähteistä viime vuonna. Tämä on korkein taso vuoden 1974 jälkeen. Puolet tästä tulee tuulipuistoista, IEA sanoo.

      "Tämä on ennennäkemätöntä. Tämä on iso uutinen", IEA:n johtaja Fatih Birol sanoo FT:lle. "Tämä vaikuttaa paitsi ilmastonmuutokseen mutta myös globaaleihin odotuksiin energiantuotannon jakaumasta."

      IEA:n mukaan tämä on ensimmäinen kerta 40 vuoteen, kun päästöt ovat pysyneet ennallaan maailmantalouden kasvusta huolimatta. Yleensä päästöt ovat supistuneet vain, jos maailmantalous on supistunut.

      Päästöt supistuivat viime vuonna sekä Yhdysvalloissa että Kiinassa."

      Noin se toimii. Puhdas energia on puhdasta energiaa.

    • Netstux

      Selvästi suurin panos hiilidioksidipäästöjen kasvun pysähtymiseen on ollut Kiinalla, maassa on yhä talouskasvua mutta huomattavasti hitaampaa kuin aiempina vuosina. Muualla päästöt eivät juurikaan muuttuneet, EUn johtavssa maassa Saksassa jopa kasvoivat. Kiinassa lisättiin viime vuonna eniten perinteistä uusiutuvaa energiaa eli vesivoimaa. Toiseksi eniten siellä lisättiin ydinvoimaa. Tuuli- ja aurinkovoiman yhteinen lisäys jäi pienemmäksi kuin ydinvoiman.
      https://www.iea.org/.../KeyWorld_Statistics_2015.pdf
      Suoraan sanoen epäilen tuota lausumaa että puolet uudesta viime vuonna tuotetusta sähköstä tuli tuulipuistoista. Oliskohan jälleen kerran sekoitettu nimellistehot ja tuotettu energia.

    • Suomen suurimmat saastuttajat v. 2011: http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/2012-04-11/Tässä-ovat-teollisuuden-suurimmat-hiilidioksidipäästäjät-Suomessa-3308750.html

      Sivun lopussa on listakin, mutta sitä tärkeämpää on huomata tämä:


      "Yllättävä havainto

      Mutta missä ovat Outokummun Tornion terästehtaat listalla, kun kerran Raahen terästehdas on suurin?

      Outokummun Tornion tehtaat olivat viime vuonna 17. suurin hiilidioksidipäästäjä. Sen päästöt olivat 592157 tonnia Energiamarkkinaviraston keräämien tietojen mukaan.

      Laitoksille ilmaiseksi jaetut päästöoikeudet riittivät suurimmaksi osaksi syntyneisiin päästöihin. Päästöt alittivat myönnetyt päästöoikeudet 2,9 miljoonalla päästötonnilla. "


      Veronmaksajat maksavat siitä, että teollisuus saastuttaa heidän hengitysilmaansa (seurauksena mm. veronmasajien terveyshaitat).

      Aika härskiä veronmaksajien kusetusta. Voisi sanoa niinkin, että talousideologia on suurin saastuttaja. Teollisuudelle rahaa hinnalla millä hyvänsä.

      • tyyyyy

        Yritykset ovat kyllä taloudellisin perustein toimivia suurtyöllistäjiä. Onneksi tuovat rahaa ja hyvinvointia Suomeen toisin kuin täällä jäkättävä "eläkeläinen".


    • FaktaaKehiin
      • Ville-pojun.seikkailut

        Kun on pelkän netin varassa kokopäiväisesti niin käytännön todellisuus jää vieraaksi teoreetikolle. Silloin joutuu valehtelemaan ja siksi tällä palstalla on niin paljon vihreää valhetta. Näille teoria-piiperöille kannattaisi järjestää tutustumisretkiä teollisuuden ja sähköntuotannon kohteisiin, niin oppisivat asioiden todellisuutta. Tosin siinä voi käydä kuten Ville Niinistölle Talvivaarassa kun hän sai talvivaarakypärän päähänsä ja nyt leveilee tuolla kuvalla mediassa.



    • uskoo.ken-tahtoo
      • Noinkohan

        Heh-heh, Rauman terästehdas. Tietävätköhän raumalaiset itsekään että heillä on terästehdas? Ja Sveitsissä on Aachen!


    • uskoo.ken-tahtoo
    • Kommentti viestiin http://keskustelu.suomi24.fi/t/14081674/talouskasvu-suurin-saastuttaja#comment-87628963


      Sinä se et ikinä opi ymmärtämään kuka ei osaa mitä, vaan pälätät sen aina lainaajan lausumaksi - jatkuva silmitön valehtelu kai johtaa tuollaiseen kieroutumaan.

      Otetaanpa asia siis niin, että älyttömyytesi selviää niillekin, jotka eivät siitä ole vielä ihan vakuuttuneet. kirjoitin:
      _ _ _

      "stuxnet
      2.12.2016 9:08

      Suomen suurimmat saastuttajat v. 2011: http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/2012-04-11/Tässä-ovat-teollisuuden-suurimmat-hiilidioksidipäästäjät-Suomessa-3308750.html

      Sivun lopussa on listakin, mutta sitä tärkeämpää on huomata tämä:

      "Yllättävä havainto

      Mutta missä ovat Outokummun Tornion terästehtaat listalla, kun kerran Raahen terästehdas on suurin?

      Outokummun Tornion tehtaat olivat viime vuonna 17. suurin hiilidioksidipäästäjä. Sen päästöt olivat 592157 tonnia Energiamarkkinaviraston keräämien tietojen mukaan.

      Laitoksille ilmaiseksi jaetut päästöoikeudet riittivät suurimmaksi osaksi syntyneisiin päästöihin. Päästöt alittivat myönnetyt päästöoikeudet 2,9 miljoonalla päästötonnilla. "


      Veronmaksajat maksavat siitä, että teollisuus saastuttaa heidän hengitysilmaansa (seurauksena mm. veronmasajien terveyshaitat).

      Aika härskiä veronmaksajien kusetusta. Voisi sanoa niinkin, että talousideologia on suurin saastuttaja. Teollisuudelle rahaa hinnalla millä hyvänsä."
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14081674/talouskasvu-suurin-saastuttaja#comment-87627039
      _ _ _


      Onko sinun tosiaan mahdotonta tajuta sitä, kuka on tätä mieltä:

      "Laitoksille ilmaiseksi jaetut päästöoikeudet riittivät suurimmaksi osaksi syntyneisiin päästöihin. Päästöt alittivat myönnetyt päästöoikeudet 2,9 miljoonalla päästötonnilla. "

      Tiedoksi otsaluusi takaa löytyvälle tyhjiöllesi: en ole minkäänlaisessa suhteessa lainaamani artikkelin toimittajaan tai (lehti)yhtiöön:
      http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/2012-04-11/Tässä-ovat-teollisuuden-suurimmat-hiilidioksidipäästäjät-Suomessa-3308750.html

      Mene siis kertomaan ääliöjuttusi "Ei paljon kannattaisi Stuxnetin kirjoitella asioista joista ei tiedä mitään."
      oikeaan osoitteeseen: http://www.tekniikkatalous.fi , jookosta?

      Olet erittäin, erittäin huono esimerkki ydinvoiman kannattajille. Tavallaan olen jopa pahoillani heidän puolesta vuoksesi.

      Ai niin: luotan ~miljoona kertaa enemmän artikkelin toimittajan kirjoitukseen, erikoisesti tähän lausumaan: "Laitoksille ilmaiseksi jaetut päästöoikeudet riittivät suurimmaksi osaksi syntyneisiin päästöihin.", kuin yhteenkään sinun pälätykseesi missään, ellei se ole varustettu lähdetiedolla. Nytkin olet osoittanut, että et tajua kuka on sanonut mitä. Ei sun sanomaan ole mitään uskomista.

    • NoinhanSeOn

      Stuxnetin motivaatiosta käydä täällä "keskustelua" on taitettu peistä. Valoa tähän tuo Johanna Kaakisen tutkimus siitä, millaisia tunteita uutta tietoa sisältävät uutiset ja muut asiatekstit herättävät sekä miten nämä tunteet vaikuttavat asian ymmärtämiseen. Tutkija tietää, että jos teksti liittyy omiin arvoihin ja asenteisiin, ymmärretään se helposti väärin.

      – Se on psyyken kannalta hyvä, että pyrkii puolustaman omia uskomuksiaan. Se liittyy minäkuvan ylläpitämiseen.

      Kykyjen ja tietojen yliarvioimista asioissa, joissa todellisuudessa on tietämätön ja osaamaton, tarvitaankin pitämään tunnelmaa yllä. Jatkuva tietoisuus omasta tyhmyydestä olisi liian ahdistavaa.

      Väärien uskomusten korjaaminen on vaikeaa. Ihminen alkaa pistää vastaan, jos hänelle tulee sellainen olo, että hänen uskomuksiinsa yritetään vaikuttaa. Kaakinen puhuu vastaiskuefektistä.

      – Se faktojen esittäminen ei silloin auta. Jos on oikein tulenpalava uskomus, niin mielipide ei tule muuttumaan. Emotionaalinen tarina on aina vahvempi kuin argumentti.

    • Raum

      "Outokummun Tornion tehtaat olivat viime vuonna 17. suurin hiilidioksidipäästäjä. "

      kysymys stuxnetille; Monesko hiilidioksidipäästäjien listalla viime vuonna oli Rauman terästehdas?

    • Raum
    • nesäännöt

      "sellaisia, jotka näkevät ydinvonnettomuuden lapsiuhrikuvatkin mutanttipornona:"

      Stuxnet ei näe mutanttilapsikuvia pornona, mutta muut palstalaiset näkevät. Toivotaan, että stuxnet lopettaa mutantti lapsikuvalinkkien postauksen palstalle.

      Kaksi stuxnetin mutantti lapsikuvat tuomitsevaa kommenttia:

      FaktaaKehiin,
      "Stuxnetin mutanttiporno on tuomittavaa kahdesta syystä. Ensinnäkin valtaosa kuvista on väärennöksiä. Ei tshernobylin alueelta, fotoshopattuja, elokuvista jne. Niiden kuvien osalta, jotka esittävät todellisia ihmisiä, loukataan yksilön oikeuksia. Esittäessään kuvia Stuxnet osoittaa että ei pidä heitä ihmisinä vaan elukoina. "

      K.Late,
      "Googlen kuvahaulla vain ei voi tällaista esittää faktana. Sieltä tulee ihan mitä vaan. Eiköhän tämä mutanttiporno voitaisi jo lopettaa."

    • "Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan päästöjen ja talouden kasvun välillä ei olekaan enää merkittävää yhteyttä vaan talous voisi kasvaa nopeammin kuin päästöt."
      http://www.vihrealanka.fi/uutiset-ympäristö/sähköntuotannon-päästöt-pomppasivat-–-syytä-pakkasukkoa

      Tuon suuntaisia arvioita olen lukenut muualtakin. olisi hyvä nähdä tuo suhde alueittain.

      Sivulla on myös tietoa Suomen sähkönhankinnasta 2016, tähän siitä tiivistelmä:

      "Näin Suomi sai sähkönsä 2016
      Polttamalla tuotettu energia 29,5%
      Ydinvoima 26,2%
      Nettotuonti 22,3%
      Vesivoima 18,4%
      Tuulivoima 3,6%

      Yhteensä 85,1 terawattituntia."

    • 3.6

      Tuulisähkö näkyy olevan lähinnä satunnaisesti vaihteleva vitsi Suomen sähköhankinnassa.

      "Tuulivoiman tuotantokapasiteetti, eli teoreettinen tuotantomaksimi, kasvoi viime vuonna 1 005 megawatista 1 533 megawattiin. Käytännössä tuulivoimaloiden tuotanto vaihteli vuoden aikana 0,3–1 327 megawatin välillä, keskiarvon ollessa 349 megawattia."
      http://www.vihrealanka.fi/uutiset-ymp

    • Hyvä uutinen: "Talouskasvu ja päästöjen kasvu eivät ole enää sidoksissa toisiinsa."
      http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/maailman-hiilidioksidipaastojen-kasvu-pysahdyksissa-jo-kolmatta-vuotta-6634102

      Toivottavasti suunta jatkuu.

      "Syynä energiajärjestön mukaan ovat uusiutuvien energialähteiden käytön kasvu, hiilen korvaaminen kaasulla, yleisen energiatehokkuuden kasvu ja talouden rakennemuutos."


      "Uusiutuvaa ja ydinvoimaa

      Yli puolet maailman sähköntuotannon lisäyksestä tehtiin uusiutuvilla energianlähteillä. Uusiutuvien kasvusta puolet oli vesivoimaa."


      "Euroopan maista Saksan hiilidioksipäästöt kasvoivat viime vuonna. Maa työnsi ilmaan 906 miljoonaa tonnia hiilidioksidia eli neljä miljoonaa tonnia enemmän kuin edellisvuonna.

      Saksan merkittävin energianlähde on edelleen ruskohiili, jonka käyttö on kasvanut Energiewenden myötä samalla kun ydinvoimaloita on suljettu."

      Saksan energiakäänteestä lisää keskustelussa http://keskustelu.suomi24.fi/t/14381128/energiavallankumous-(energiakaanne)

    • Vihertotuus

      "Euroopan maista Saksan hiilidioksipäästöt kasvoivat viime vuonna. Maa työnsi ilmaan 906 miljoonaa tonnia hiilidioksidia eli neljä miljoonaa tonnia enemmän kuin edellisvuonna.
      Saksan merkittävin energianlähde on edelleen ruskohiili, jonka käyttö on kasvanut Energiewenden myötä samalla kun ydinvoimaloita on suljettu."

      Totuus Saksan energiakäänteestä keskustelussa
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14371892/totuus-saksan-energiakaanteesta

    • 1411

      Autot tuottavat päästöjä suunnilleen saman verran kuin alla olevat 5 tuotantolaitosta
      Autoja syytetään saastuttamisesta, mutta kukaan ei kiinnitä teollisuuteen huomiota.
      Vaikka autoja ei olisi ollenkaan, Suomessa jäisi jäljelle saastuttavia kohteita 85-90% riippuen laskentatavasta.
      Mihin pitäisi puuttua?

      1. Raahen terästehdas (Ruukki Metals) 4042595

      2. Porvoon jalostamo (Neste Oil) 2953533

      3. Naantalin voimalaitos (Fortum) 1391707

      4. Meri-Porin voimalaitos (Fortum) 1355013

      5. Vuosaaren B-voimalaitos (Helsingin Energia) 1281533

      • Olen nähnyt tuo luettelon, joka lienee muutaman vuoden vanha, mutta se kertoo tasan tarkkaan, mikä on saastuttavaa ihmisen toimintaa, jota tuettu ydinvoima edistää - terästehdas on ylivoimaisesti Suomeen suurin saastuttaja, saastuttaa yhtä paljon kuin seuraavat kaksi energiantuotantolaitosta.

        Eikös suomessa ole alumiinisulattamokin? Nekin saastuttaa hitosti, ellei käytetä kierrätettyä alumiinia. Jenkit siirsivät saastuttavan alumiinisulattomonsa Islantiin, joka on 100% uusiutuvilla energioilla toimiva valtio.


      • Noinkohan

        Se on varmaan Raumalla. Kun siellä on se terästehdaskin. Heh-heh-heh-heh.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1486
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1243
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe