Kuuluuko verenpaineen laskea urheilun aikana?

Niiimpä

Olen päälle 20-vuotias nainen ja minulla on leikattu ASD 2 vuotiaana ja sen suhteen asiat olleet ok, eikä ole tarvinnut enää käydä säännöllisissä kontrolleissa. Olen huomannut että raskaamman urheilun jälkeen missä on ollut tarkoitus nostaa syke korkealle ja pitää yllä niin verenpaine heti sen jälkeen kun sydän vielä lyö kovasti on verenpaine aika alhainen 98/55 luokkaa. Normaalisti verenpaineeni on n. 110/65. Treenin aikana välillä huimaa tehdessä äkkinäisiä liikkeitä ja välillä silmissäkin on alkanut mustua.

Tiedän että liikunta on hyväksi ja auttaa laskemaan verenpainetta mutta onko se normaalia että urheilusuorituksen aikana/heti sen jälkeen on matalalla paineet? Olen aina luullut kun sykekin nousee, nousee verenpainekkin.

4

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jrudj

      Oma maallikon käsitykseni on, että verenpaine laskee urheilun ja muun liikkumisen aikana. Lihakset pumppaavat liikkuessaan verisuonia ja veri virtaa sutjakkaammin.

      Vastaavasti verenpaine nousee maatessa ja voi olla aamulla herätessä koholla. Kohonneesta verenpaineesta kärsivät tietävät, että kun on ollut liikkeellä ja vaikkapa imuroinut kodin, verenpaineen voi huomata laskeneen. Siksikin olo voi olla siivoamisen jälkeen mukava.

    • verivähissä

      Verisuonet varmaankin laajentuvat jolloin verisuoniston tilavuus kasvaa joka johtaa koko järjestelmän staattisen paineen laskemiseen, joka muutoinkaan tuskin on kovin paljon ylipaineinen. Todennäköisesti jos sydän pysäytetään niin päässä ei ole painetta yhtään, jaloissa tietysti nestepatsaan painosta syntynyt paine jos henkilö on pystyasennossa. Makuuasennossa tuskin on mitään painetta missään.

      Lisäksi mikäli verisuonisto laajentuu, sen aiheuttama virtausvastus ja painehäviö pienenee jolloin mitattu verenpaine laskee vaikka pumpattu nestemäärä kasvaa.

      Jos pumpattu nestemäärä ei kasva niin paine laskee vielä alhaisemmaksi ja saattaa olla että verenpaine menee lähelle nollaa vaikka veri virtaa suonissa. En tiedä pystyykö sydän pumppaamaan tällaisessa tilanteessa vai alkaako se "lyömään tyhjää".

      Jos verisuonisto ei laajene niin silloin sydämen pumppauksen kasvaessa pitäisi paineen nousta. Samalla tosin kiertävän verimäärän pitäisi hieman kasvaa, koska suuremmalla paineella verisuonet laajenevat hieman. Jostain pitäisi siis saada lisää verta kiertoon, tai sydämen imupaine alkaa laskemaan.

      Verenkierrossa ei ilmeisesti ole mitään suurempaa paisuntatilaa verelle joten silloin koko verisuoniston pitäisi "paluupuolelta" supistua jotta imupaine saadaan ylläpidettyä.

      Luulisin että ongelmana on se, ettei sinulla ole tarpeeksi verta joka johtaa paineen laskemiseen silloin, kun verta tarvittaisiin kiertoon enemmän kuin normaalisti. Eli jos on ollut nyt haavoja tms. niin verta on tullut ulos liikaa.

      Tai sitten olet urheillut liikaa ja se on johtanut verisuoniston kehittymiseen eikä veren määrä ole lisääntynyt samassa suhteessa josta aiheutuu nyt tämä ongelma.

      Sitä en osaa sanoa miten veren määrää saa lisättyä muuta kuin sairaalassa injektoimalla mutta luulisin sen auttavan.

    • Niiimpä

      Ahaa, eli minun ei siis kannata tuosta verenpaineen laskemisesta olla huolissaan. Olen tosin n. 2 vuotta sitten aloittanut kuntoilemaan enemmän kun ennen en liikkunut pääasiassa ollenkaan muuta kuin pakolliset hyötyliikunnat. Voihan olla että verisuonet ovat kehittyneempiä, mutta on minulle oikeastan uusi juttu tietää että veren pitäisi lisääntyä tai vähentyä verisuoniston mukaan. Minulla ei ole ollut haavoja ja viimeisestä verenluovutuskerrasta on jo vuosi aikaa että ei niiden takia pitäisi olla verta vähemmän kuin normaalisti.

      • josmuutenoireeton

        "verivähissä" on tainnut miettiä jotain putkistoja tai vastaavia termeistä päätellen joten kannattaa suhtautua varauksella... en nimittäin ole ikinä kuullut puhuttavan mistään verisuoniston painehäviöistä tai sydämen imupaineista? sitäpaitsi "verisuoniston paluupuolta" nimitetään tietääkseni laskimoiksi! kyllä sen verran pitäisi tietää jos tälle palstalle kirjoittaa!

        tosin se varmaan on kyllä totta että jos veri on vähissä esim. suuren vuodon takia niin verenpaine menee alas ja verisuonet varmaan myöskin laajentuu urheillessa. ja verenluovutuksen jälkeenhän ei saisi muutamaan päivään kuntoilla kovin paljon koska verta on poistunut elimistöstä.

        että ehkä siinä voi olla jotain perää mutta tuskin terveellä ihmisellä veri voi olla mitenkään vähissä mistään syystä. ainakaan tuo verisuonten kehittyminen tuskin on syy, palautuuhan veren määrä ennalleen suhteellisen nopeasti vaikka veren luovutuksessa otetaan pussillinen pois millä varmaan täyttää aika pitkän matkan suonia.

        ei kai siitä kannata huolestua jos vaan verenpaine mittarissa on matala tulos mutta jos muuten tulee oireita niin varmaan kannattaisi lääkärissä käydä.

        tietysti sekin jos olet nyt yht äkkiä aloittanut jonkin kovin raskaan kuntoilun niin se voi olla liikaa ja kannattaisi aloittaa vähän kevyemmin alkuun. ja varmaan kannattaa kuntoillessa aluksi lämmitellä jonkun verran ym. ettei heti ala mitään hirveän raskasta tekemään.

        kun paikallaan ollessa ja istuessahan verta kerääntyy esim. käsiin ja jalkoihin ja joskushan saattaa esim. makaamisen tai pitkään istumisen jälkeen äkisti ylös noustessa vähän huimata. niin jos aloittaa hyvin nopeasti jonkun todella raskaan kuntoilun niin siinä voi varmaan olla vähän sama juttu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe