Takuusäätiö vai valkajärjestely?

Tyllerö87

Ulosotossa kärvistely riittää ja jotain on tehtävä. Velkaa noin 28 000e ja kaikki ulosotossa. Olen työelämässä. Ulosotossa ollut noin 4 vuotta. Vaihdoin kaksi vuotta sitten työpaikkaa parempi palkkaiseen kuin ennen ja lyhennys on kk ulosottoon noin. 500-600E. Laskin takuusäätiön laskurilla maksuvarat. Olen avoliitossa niin yhteinen maksuvara oli 1900e. Laskin varmaan oikealla lomakkeella vaikka velat ovat yksinomaan minun joten en osaa sanoa miten maksuvara tuosta otetaan kk kohden.

Mutta kumpaa te suosittelette? hakea takuusäätiötä vai sitten velkajärjestelyyn? Velkaneuvojalle pitkät jonot joten alan tässä itsekseni miettiä vaihtoehtoja ja käydä velkoja läpi.

8

688

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ölegsmv

      Sinulla on ainakin kolme vaihtoehtoa: maksaa uo loppuun, hakea velkajärjestelyä tai maksaa velka järjestelylainalla, jonka Takuu-Säätiö takaisi. Helpoin näistä on ulosotto. Sinun ei tarvitse tehdä itse mitään eikä muuttaa mitään, kun velka tulee kuitatuksi. Jos tuntuu siltä, että voisit käyttää rahaa enemmänkin velanhoitoon, mikään ei estä sinua tekemästä ylimääräisiä maksuja. Pääomasi kuoleutuu n. viidessä vuodessa.
      Velkajärjestelyn hakeminen on raskas prosessi, mutta se kannattaa, jos veloista ei muuten selviydy. Tässä on ongelmasi: et välttämättä saa velkajärjestelyä, koska velkasi tulevat ihan lähivuosina maksetuiksi muutenkin ja sinulla on sen verran hyvät ja vakaat tulot, ettet ole pohjattomissa vaikeuksissa velanmaksun kanssa.
      Takuu-Säätiön takauskriteerit ovat myös tiukat, mutta ainakin lainarajoihin solahdat mukavasti. Velkaa joudut jatkossa lyhentämään koko maksuvarallasi, eli käyttörahaa jää sinulle luultavasti vähemmän kuin ulosotossa. Olet muuten laskenut väärällä laskurilla: velka on omasi eikä yhteinen.
      Itse valitsisin näistä uo:n kautta maksamisen ja maksaisin nopeammin ylimääräisin lyhennyksin silloin, kun itselleni parhaiten sopii. Säätiötakaus pistää budjetin kireälle, niin tekee velkajärjestelykin, eikä niissä maksuajan puolesta voita montaakaan kuukautta. Piina siis kestää kaikissa vaihtehdoissa suht pitkään, mutta uo on helpoin.

    • Itse valitsin aikoinani T-S:n takaaman järjestelylainan. Hakuaika oli n. 8kk vuonna 2012. Ajat toki muuttuneet mutta itse pääsin velkaneuvontaan kuukauden odotusajalla. Velkapotti oli n 24.000€. Tässä kaikki pankkilainat, luotot , vipit ja rästiin jääneet laskut. Tuolloin osa oli jo perintätoimistossa ja niissä maksusuunnitelmat. Solahdin itsekin hyvin T-S:n kriteerien sisään. Paitsi asuin yhden hengen taloudessa, maksoin siis kaiken yksin. Aloittajalla on ilm puoliso jonka osuus talouden yhteisiin menoihin on merkittävä. Siksi mun mielestä hyvä vaihtoeho olisi T-S:n mahdollinen takaus. T-S laski kk-eräkseni 720 e/kk. Laina oli täydet 34.000€ ja maksuaika 4 vuotta. Käteen jäi lainan ja vuokran jälkeen n. 500€. Palkkaan kuuluvat haittatyöt onneksi nostavat palkkaa mukavasti toisinaan. Palkastani meni takauksen hakuaikana ulosottoon n. 500-600€/kk n 4 kk ajan ennenkuin kaikki maksettin pois kerralla. UO:ssa maksaisi siis vähemmän kuukaudessa/enemmän rahaa käteen. Mutta tällä tavoin, järjestelylainalla siis, tulisi kyllä säästettyä taulukkomaksuissa ja muissa kuluissa. Pankkilainan korko on todella kohtuullinen uo:n korkooon nähden. Samalla saisi REF-merkinnät velkojen perään. Ja tuleehan parin vuoden välein uo:ssa ollessa taas uusi häiriömerkintäkin muitten jatkoksi.

    • 145

      Noi velat tulee maksettua ulosoton kautta kohtuullisessa ajassa, joten se on este velkajärjestelylle - sen voit unohtaa. Takuu-säätiön takauksessa tosiaan otetaan puolison tulot huomioon kun maksuvaraa lasketaan, joten toi laskemasi 1900e on varmaan ihan oikein jos puolisollasi on kohtuuhyvät tulot. Siinä joudutte elämään huomattavasti tiukemmin kuin ulosotossa, mutta toki velatkin lähtee aika vauhdilla. Kannattaa harkita tarkkaan mitä tekee ja varata aika velkaneuvojalle joka tapauksessa. Takuu-säätiön velkalinjastakin voi kysellä neuvoja.

      • Tyllerö87

        Pitää tosiaan varata aika velkaneuvojalle. Jotenkin tuntuisi uskomattomalla että uo:n kauttakin saisin kohtuu ajassa maksettua. Otin pari vuotta sitten yhteyttä uo mieheen ja olin silloin pienempi palkkaisessa työssä niin hän töykeästi vain tokaisi vain että velka ei lyhene yhtään. Masennuin siitä niin että en ole sen koommin kysellyt velan hoidon perään. Joka kk avaan vain maksukuitit, katson ja laitan roskiin.


      • ölegsmv

        Olisiko tässä ahdistuksesi syy? Et oikeastaan tiedä, missä mennään?
        Jospa ihan ajatuksen kanssa kävisit sen seuraavan uo-kirjeen läpi. Mitä olet minnekin velkaa, paljonko lyhenee ja paljonko enemmän voisit maksella. Ylimääräiset lyhennykset voit kohdistaa itse valitsemaasi velkaan, eli tietysti siihen, jonka saat maksetuksi loppuun. Taas häipyy yksi rivi ja rivimaksu. Ja yksi siivu ahdistuksestasi.


    • Pitkään olet jo uo:ssa ollut ja velka lyhenee kyllä mutta aika hitaasti. Et menetä mitään hakemalla takausta Takuu-Säätiöltä. Tee se kuitenkin velkaneuvojan kanssa yhteistyössä. Saatte oikeat paperit säätiöön ja sitä kautta selvittämään ongelmaa.
      Jos järjestelylainakin sitten säätiön avulla pankistasi järjestyisi niin eikö olisi hienoa saada nuo uo:n kirjeet lopullisesti pois postiluukusta? Ja luottotiedotkin palautuisi pikemmin. Käy velkaneuvonnassa ennekuin päätät mitä teet.

    • frauvelka

      Minulla on ollut samanlaisia pohdintoja ja päädyin siihen, että maksan myös jatkossa uo:n kautta. Ja tämä ihan siksi, että TS laskee maksuvaran eri tavalla. Joutuisin maksamaan 450 e enemmän, mitä nyt uo:ssa. Ja se on kyllä liikaa. En ymmärrä, miten tiukille sitten jouduttaisiinkaan, kun ei nytkään mitään säästöön jää, mutta kuitenkin saadaan laskut maksettua ja ruokaa pöytään.

    • Hyvääjatkoa

      Sinänsä en pysty itse keskusteluun tuomaan näkökulmia, mutta haluan vain sanoa että hienoa keskustelua, ja peukku kaikille, kun on pysytty niin asiallisella linjalla kaikin puolin. Kun ikävän usein keskustelut, joissa olisi ihan mielenkiintoinen aihe, vajoavat haukkumiseksi tai keskustelijoiden keskinäiseksi pissimiskilpailuksi.

      Aloittajalle: mihin ratkaisuun sitten päädytkin, hyvää jatkoa sinulle, toivottavasti saat asiat selkiytymään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2011
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1922
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1505
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1163
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1128
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe