Varoitus Explorius sopimuksesta

Varoitus

Exploriuksen vaihto-oppilastoiminta on herättänyt paheksuntaa monilla tavoin jo vuosia. Useat tahot (kuluttaja-asiamies, TV2, ANSA..) ovat paheksuneet sopimusta, jonka allekirjoittamista Explorius pitää edellytyksenä lentolippujen ja kotimatkan järjestämiselle tilanteessa, jossa vaihto-oppilas haluaa keskeyttää vaihto-ohjelmansa ja palata kotiin.
Vaihto-oppilaan allekirjoittaessa vanhempineen ko. sopimuksen, he vakuuttavat Exploriuksen tehneen kaiken voitavansa auttaakseen vaihto-oppilasta. Samalla he luopuvat valitusmahdollisuudesta jälkikäteen.
Tämä on sopimus, jolla Explorius sanoutuu irti kaikesta vastuusta ja jättää vaihto-oppilasnuoren tilanteeseen, joka saattaa olla hyvinkin traumatisoiva.
Niin kuluttaja-asiamies kuin ANSA:n puheenjohtaja Kristoffer Moldekleiv paheksuvat syvästi tällaista menettelyä ja pitävät sitä laittomana. He kehottavat ehdottomasti kieltäytymään tällaisen riistosopimuksen allekirjoittamisesta tilanteessa, jossa vaihto-oppilas on Exploriuksen laiminlyöntien vuoksi halukas keskeyttämään vaihto-ohjelmansa!
Exploriuksen omistaja Tom Ericssonin mielestä sopimus on ok, koska sen allekirjoittaminen perustuu vapaaehtoisuuteen!!??
Tässä jälleen yksi ikävä esimerkki tyypillisestä Explorius -toiminnasta.
http://csfes.org/Explorius.html

37

693

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiitosvastauksesta

      Onko Suomen Exploriuksen maajohtajalla, Anu Husu-Peltosella kommentoitavaa tähän riistosopimuikseen liittyen? Tämähän koskee myös suomalaisia vaihto-oppilasnuoria??

    • Luottomenijoajatsitten

      Jatkuvasti löytyy lisää paljastuksia ja shittiä Exploriuksesta! Ei hemmetti! Uskooko joku vielä tähän lafkaan?

    • TörkeääKiristystä

      Kas tässä kopioituna osa tästä Exploriuksen "sopimuksesta" (laittomasta kiristyksestä..), johon vaaditaan allekirjoitukset niin vaihto-oppilaalta kuin tämän vanhemmilta:
      "My natural parents have agreed that I may voluntarily withdraw from the Explorius program and return to my home country. We agree to and understand that we cannot claim a refund of the program fee or financial compensation from Explorius or its partners. We acknowledge that Explorius and its partner, has acted in the best interest of the student and has done no wrong doing. We voluntary choose to end the program for the following reason : _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________
      I understand that I cannot make any flight arrangements to return until Explorius informs me that they have received this form back from my natural parents. Explorius will e-mail this form to the international agent for the natural parent’s signature.
      I also understand that I am expected to stay in school until Explorius gets this form signed back from the natural parents."

      Tämän allekirjoittaminen on siis "täysin vapaaehtoista" Exploriuksen omistajan Tom Ericssonin mukaan!!!
      Haluaisimmekin kysyä Exploriuksen Suomen toimistolta, mikä onkaan vaihtoehto kotiin pääsemiseksi, ellei tähän kiristykseen suostu??

      • NoShitSherlock

        Jopas onkin "reilu meininki".


      • MaajohtajatVastaamaan

        Tällaisella sopimuksellahan ei ole muuta merkitystä kuin vapauttaa Explorius täysin vastuusta ja mahdollistaa vapaasti sopimusrikkomukset ja törkeydet ilman jälkipyykkiä.
        Lain mukaan sopimuksen allekirjoittamista ei voida pitää vapaaehtoisena, jos siihen sisältyy tällainen ehto.
        Haluaisin myös kuulla Suomen toimiston kannan asiaan. Kaikesta päätellen vastauksia ei kyetä antamaan, koska aiheesta halutaan vaieta.
        Voisiko palstan vakiokirjoittajat tuoda paremmin näkyviin näitä vaihtoyritysten rikkomuksia ja saada maajohtajilta vastauksia vaikkapa HS:n tai Aamulehden toimittajien avulla? Onhan näillä "country managereilla" sentään jonkinlainen vastuu työstään ja yritystensä toimista, vaikka se ei juurikaan näy. Joten vastausten antaminen on heidän velvollisuutensa!!!


      • HommaToimiiNäin

        Homma toimii niin, että vaihtariyrityksen managerit kaivavat esiin warning letterien pohjat ja valitsevat niistä tilanteeseen sopivimman ja lyövät vaihtarille varoituksen... Sen jälkeen onkin helpompaa erottaa vaihtari vedoten sääntörikkomukseen ja lähetettää kotiin. Törkeimmät ja röyhkeimmät maajohtajathan erottavat samantien vaihto-oppilaan tekaistulla perusteella ja lähettävät kotiin. Näistähän on lukemattomia esimerkkejä!! Esim. STS ja maajohtaja Mira Silvonen on tuomittu oikeudessakin maksamaan korvaukset vaihtarille juuri tällaisesta laskelmoidusta ja perusteettomasta erottamisesta! Exploriukselta löytyy täysin vastaavia tapauksia, joista voi lukea esim. ruotsalaismediasta.
        Miksi näin...? Koska vedotessaan sopimus- tai sääntörikkomukseen, järjestöt voivat erottaa vaihtarin ja lähettää hänet kotimatkalle jopa omalla kustannuksella!!!
        Ja... Tekaistessaan vaihtarille varoituksen tai erottamisperusteen, järjestö on varmemmin kiinni rahoissa eikä näinollen tarvitse kantaa huolta esim. uuden hostperheen löytymisestä.
        Sitten vaan jälkikäteen teetetään muilla yrityksen edustajilla aluevalvojilla, aluejohtajilla ym. lausuntoja, kuinka pissis ei ole kunnioittanut isäntäperhettä, ei ole panostanut riittävästi koulunkäyntiin, eikä ole muutenkaan sopeutunut vaihto-oppilaaksi. Kaiken tämän lisäksi järjestö todistelee, kuinka pissistä on parhaan mukaan autettu ja tuettu vaihto-ohjelmassa... Voi vddu, mitä toimintaa!!!! Kaikesta em. löytyy näyttöä, kun perehtyy ja lukee vaikkapa kuluttajariitalautakunnan kymmenet riitatapaukset vaihto-oppilasohjelmista ja kielikursseista...


      • HohhohMitäToimintaa
        MaajohtajatVastaamaan kirjoitti:

        Tällaisella sopimuksellahan ei ole muuta merkitystä kuin vapauttaa Explorius täysin vastuusta ja mahdollistaa vapaasti sopimusrikkomukset ja törkeydet ilman jälkipyykkiä.
        Lain mukaan sopimuksen allekirjoittamista ei voida pitää vapaaehtoisena, jos siihen sisältyy tällainen ehto.
        Haluaisin myös kuulla Suomen toimiston kannan asiaan. Kaikesta päätellen vastauksia ei kyetä antamaan, koska aiheesta halutaan vaieta.
        Voisiko palstan vakiokirjoittajat tuoda paremmin näkyviin näitä vaihtoyritysten rikkomuksia ja saada maajohtajilta vastauksia vaikkapa HS:n tai Aamulehden toimittajien avulla? Onhan näillä "country managereilla" sentään jonkinlainen vastuu työstään ja yritystensä toimista, vaikka se ei juurikaan näy. Joten vastausten antaminen on heidän velvollisuutensa!!!

        Joo, yleensähän yritysten toiminnasta vastaavat henkilöt vastaavat ja ottavat jotain kantaa jossakin... Vaihto-oppilasbisneksessä ei toimita näin! Kun on rahat saatu, niin sen jälkeen ei kukaan ota enää vastuuta yhtään mistään. Explorius ei tee poikkeusta. Tämän on myös maajohtaja Anu Husu-Peltonen omalla toiminnallaan todistanut!!
        Maailmalla pulassa olevien vaihtareiden vanhempien yhteydenottopyyntöihn ei vastata, ei myöskään yritysten toimintaa koskeviin kysymyksiin. Oma nimi pyritään poistamaan kaikista asiayhteyksistä, joissa kritisoidaan hänen edustamansa yrityksen toimintaa. Tämän lisäksi vaaditaan jatkuvasti poistamaan yritykseen kohdistuva kritiikki tältäkin palstalta...
        Asia nyt vain sattuu olemaan niin, että sananvapauden mukaan ihmisillä pitäisi olla oikeus esittää julkista faktatietoa ja siihen perustuvia mielipiteitä. Etenkin kun on julkisesti toimiva yritys kyseessä ja alaikäisiin kohdistuva toiminta!! Nyt on Lähdetty Exploriuksen pyynnöstä poistamaan jopa kansainvälisiä uutislinkkejä!? Eikö yrityksen sisällä kannattaisi tehdä jonkinlainen ryhtiliike toiminnan tason nostamiseksi ja alkaa pikkuhiljaa kantamaan vastuuta toiminnasta, jotta se kestäisi päivänvalon?


      • Reallyunbelievable

        Totta! Sen voisi vielä mainita, että jos sitten kantaa otetaan jossain, niin sitäkään ei saisi mainita.... Sairasta touhua!!!! Viittaan tällä siihen, ettei saisi mainita Exploriuksen maajohtajan Anu Husu-Peltosen olleen käräjillä STS:n todistajana (= vaihto-oppilasta vastaan) jutussa, jossa STS:n maajohtaja oli laskelmoidusti ja perusteettomasti erottanut vaihto-oppilaan (juttu ollut julkisuudessakin ja ylen dokkarissa) Kyseessähän on täysin julkinen prosessi 27.11.2014 ja julkiset tiedot, jotka on tarkastettavissa Helsingin käräjäoikeudesta!!!


    • Rememberthis

      Kansainvälisiä varoituksia:
      "Please remember to read your contracts carefully before you sign them. Also remember to NOT sign anything else while you are on your exchange without consulting your parents or getting legal advice."

    • Donotunderstand

      Miksi ette soita toimistolle ja kysy jos asia askarruttaa?

      • Ettäsnäin

        Vastuuhenkilö ei vastaa kysymyksiin!!!


      • EpärehellistäToimintaa

        Tämä asiahan ei koske pelkästään yhtä vaihto-oppilasta, vaan kaikkia Exploriuksen kautta vaihtoon lähteneitä ja lähteviä nuoria!!! Uskoisin aika monen olevan kiinnostunut kuulemaan Suomen Exploriuksen selvityksen, kuin myös Aiducatiusta koskevassa asiassa.


      • AulaCafeeseen

        TURUSSA on tänään Exploriuksen INFOTILAISUUS, jossa on mahdollisuus varmasti esittää kysymyksiä heidän vaihto-oppilastoimintaansa liittyen..! Miksikäs ei, sitähän varten tällainen tilaisuus järjestetään. Kovasti sitä ainakin mainostavat, joten ainakin osa meistä tapaa Aula Cafessa klo 17.00-19.00! :)


    • Kerrataanpas

      Tämä Sopimukseksi luonnehdittu kiristys on jälleen hyvä esimerkki Exploriuksen piittaamattomuudesta sovittuja sääntöjä kohtaan. Samoin se on esimerkki laskelmoidusta röyhkeydestä.
      Opetushallituksen laatimiin suosituksiin, koskien kansainvälistä oppilasvaihtoa, sitoutui Suomesta vaihto-oppilastoimintaa harjoittavat yritykset. Suosituksista löytyy Aspect Foundation (Explorius Educationin edeltäjä) sekä Assen allekirjoitukset. Assen puolesta suositukset on allekirjoittanut Harriet Särömaa, joka edelleen häärää vaihto-oppilasbisneksessä mukana (Explorius Asse).
      Muistin virkistykseksi kerrattakoon, mitä OPH:n suosituksissa sanotaan vaihto-oppilaan kotiin paluusta kesken ohjelman:
      9.0. Vaihto-ohjelman keskeyttäminen
      "Vaihto-oppilallaa on oltava oikeus palata kotiin suunniteltua aikaisemmin."
      10.2. Ohjelman hinta
      "Ohjelman hinnan tulee sisältää edestakainen matka kotimaasta opiskelupaikkakunnalle."

      • Sääntörikkomuksia

        Lisää Tom Ericssonin kielimatkayritysten sääntöjen vastaista toimintaa:
        " Educatius Inc. – for-profit (Educatius is not part of the CSIET approved programs, enabling them to pay hosts money for boarding the students. The students come in under the F-1 visa program. That means that the DofS Regulations do not apply to them in the same sense as it does to others. There are State regulations that should apply instead.)"


      • LisääSääntörikkomuksia

        Tom Ericssonin Educatiuksessakin rikotaan määräyksiä:
        "Educatius International – non-profit (Because this organization failed to file a Form 990, 990-EZ, 990-N, or 990-PF for 3 consecutive years, its exempt status has been automatically revoked by the IRS)"


      • SääntörikkomuksiaRiittää

        Tom Ericssonin (Exploriuksen omistaja) ahneus ajaa määräysten ja sopimusten ohi...
        Tässä mallia CETUSAn toiminnasta vaihto-oppilasbisneksessä:
        "Part of the interview:
        GELBMANN: … “Sure, Don. Probably the most common problem that happens with the CETUSA organization in multiple high schools throughout the state is that they would bring more students over to Minnesota than they had families to place them in. And, again, that is against the federal regulations, as well. Federal law requires the organization to have as signed contract with a host family one month before the student arrives in the States. And what would regularly happen is CETUSA would have three or four host families signed up for a specific school and five or six students would be brought over, and then CETUSA would frantically search for host families for the students. In one case that was documented actually WCCO TV a number of years ago, I think back in 2006 um, one CETUSA organization, uh, uh, coordinator had six students living in her basement, had six foreign exchange students living in her basement because she couldn’t find host families for them —
        SHELBY: And that is violation of law —
        GELBMANN: And that is a violation of law right then and there.”


      • Väärennöksiä

        Explorius on myös väärentänyt vaihto-oppilaan nimissä kuukausiraportit kotimaahan. Vaihto-oppilaan vanhemmille oli näin tarkoitus antaa valheellinen kuva, että asiat ja oleskelu kohdemaassa sujuu ongelmitta (nuori majoitettu strippibaarin yhteyteen..)
        http://www.expressen.se/kvp/saras-16-vardfamilj-drev-en-strippklubb/
        Mitäpäs sitä ei järjestöt keksisi rahojen eteen..


      • ToimintakieltojaRiittää

      • Hommathoitoon
        Väärennöksiä kirjoitti:

        Explorius on myös väärentänyt vaihto-oppilaan nimissä kuukausiraportit kotimaahan. Vaihto-oppilaan vanhemmille oli näin tarkoitus antaa valheellinen kuva, että asiat ja oleskelu kohdemaassa sujuu ongelmitta (nuori majoitettu strippibaarin yhteyteen..)
        http://www.expressen.se/kvp/saras-16-vardfamilj-drev-en-strippklubb/
        Mitäpäs sitä ei järjestöt keksisi rahojen eteen..

        Väärentely ja valehtelu ja harhaanjohto. Onko normaalia toimia niin alaikäisiä kohtaan? Asiakkaitaan kohtaan? Minkä käsityksen nuoret saavat aikuismaailmasta ja kulttuurinvaihdosta ja sopimusten tärkeydestä ja niiden kunnioituksesta?


    • SurkeaToimintaYhdistää

      Exploriuksella ja huonomaineisella STS:llähän on monia yhteisiä taustatekijöitä, mikä osaltaan selittää myös Explorius Education konserniin kuuluvien yritysten surkeaa tasoa. Tom Ericssonhan on alunperin STS:läinen ja sieltä "oppinsa saaneena" perustanut ensimmäiset omat yrityksensä. Nykyisistä vaikuttajista mainittakoon Explorius johtaja James Crimp, joka on myös entinen ja jokseenkin tuore STS:läinen:
      https://se.linkedin.com/in/james-crimp-99238144

    • Ajattelinmennä

      Onko moni tulossa tänään 13.4. sinne Turun infoon, josta on Exploriuksen facebookissa? Aula Cafeessa klo 17.

      • SeeYou

        Tulossa ollaan, kysymysten kera..


      • NoAnswers

        Ehkä ei kannata mennä, maajohtaja ei nimittäin tule tällä(kään) kertaa paikalle ja vastaamaan kysymyksiinne. Infon pitää ex vaihtarit. Just så! ;)


    • Vastuunpakoilua

      No niin, eilen 13.4. piti olla Exploriuksen avoin julkinen infotilaisuus Turussa. Ex vaihtarien ilmoitettiin tulevan kertomaan vaihto-opiskelusta. Kuinkas kävikään... Alle tunti ennen infon alkua Explorius päätti perua infotilaisuuden sairaustapaukseen vedoten. Osa ihmisistä oli ehtinyt saapua paikalle.
      Explorius toivotti kaikki "ystävät ja vanhemmat" tervetulleeksi keskustelemaan vaihto-ohjelmista ja mieltä askarruttavista kysymyksistä.
      Keskustelun sijaan saimmekin taas kerran näytön vaihtarijärjestöjen vastuunpakoilusta, mistä tälläkin palstalla kirjoitetaan! Totuuden esiin nostaminen pyritään estämään kaikin mahdollisin keinoin eikä bisneksen härskiyttä valottavia kysymyksiä sallita!!
      STS perui aikoinaan kaksi infotilaisuuttaan, kun tämän palstan kirjoittajia ilmoittautui mukaan. Maajohtaja Mira Silvonen kielsi myös kysymysten esittämisen Pasilan kirjastossa pidetyssä infossa. Tämän jälkeen loppui STS:n avoimet infotilaisuudet!
      Seuraako Explorius tässäkin asiassa STS:n jalanjälkiä...?
      Explorius lupaa uusia Turun Aula Cafen infon parin viikon kuluttua 27.4. Nähtäväksi jää!! Odotamme mielenkiinnolla.
      Toivottavasti ihmiset ja moderaattorit näkevät, millaisesta toiminnasta on kysymys.
      Ja vielä Anu Husu-Peltoselle, eikö sinulla Exploriuksen maajohtajana ole selkärankaa tulla edes kasvotusten vastaamaan julkiseen tilaisuuteen yrityksesi toiminnasta?!

      • Eikysyvätieltäeksy

        Meillä nimittäin sattuu olemaan näitä "mieltä askarruttavia" kysymyksiä aikas paljon!


    • ewrtyui

      Ette kai te kuvitellu, että Expolta tulee kukaan pitään mitään avointa infoo sen jälkeen kun olitte tällä palstalla ilmotellu menostanne? Oikeesti? Eikö kannattais olla ilmottelematta etukäteen ja mennä ihan noin niinkun extempore?
      Infoissa halutaan kertoa, kuinka vaihto-opiskelu on mahtavaa kulttuurinvaihtoa, kuinka kaikki palaa itsenäistyneenä ja kielen oppineena, saa elämänikuisia ystäviä, on se elämän paras vuosi, perheet on huolella valittuja ja kuinka kaikki on niin mahtavaa ja upeeta! Ei järjestöt halua tilaisuuksiinsa ketään kertomaan totuutta tästä pskasta ja nuorten hyväksikäytöstä tai kyselemään järjestöjen toimintakielloista ja rikoksista.
      Hyvä homma, että on ihmisiä jotka jaksavat kertoa totuutta ja ovat huolissaan nuorten ala-arvoisesta kohtelusta. Jatkakaa!
      Pska bisnes! Konkkaan vaan joka pulju!

    • Onxtietoo

      Tänään 27.4. pitäis olla se Exploriuksen open house-tilaisuus Turussa, joka pari viikkoa sitten peruttiin vähän ennen alkamisaikaa. Onko kellään tietoa, onko infotilaisuus tänään?

      • AulaCafeeseenSiis

        "Tilaisuus" joskin kuulemma "pienimuotoinen", on Aula Cafessa tänään 27.4. klo 17.00 alkaen. Pari edustajaa paikalla vastailemassa kysymyksiin!!!


    • LöytyyköSopparia

      Hei, onko ketään vakkareita kuulolla...? Sattuisiko kenelläkään olemaan kopiota tai faktaa tuosta Exploriuksen laittomana pidettävästä kiristyssopparista? Olisi kiva kysyä tuostakin..

      • kastässä

      • Juristimukaan

        Juristin kanssa infoon..


    • Hommathoitoon

      Miten on käynyt tuon niin sanotun sopimuksen kanssa? Muutosta?

      • Vilunkipeliä

        Onko kellään hiljattain keskeyttäneellä tietoa?

        Veikkaisin, että jos Exploriukselta suoraan kysyy, vastaus on: "Ei ole enää käytössä tuota lomaketta", mutta asiasisällöltään sama sopimus on laadittu uusiksi hieman vaan eri sanankääntein (vrt. STS:n pakkovakuutus perusteet..)


    • Pumpulipuikkokopiileskii

      Kas näin vaadittiin julkisesti toimivan yrityksen julkiset tiedot poistettavaksi!
      Poistetussa kommentissa kerrottiin, että Exploriuksen toiminnasta Suomessa vastaa maajohtaja Anu Husu-Peltonen.

      Vaikka hän tilapäisesti onkin virkavapaalla, on hän virallisten tietojen mukaan edelleen vastuuhenkilö.
      Kuvia löytyy netistä nimellä ja kuvahaulla (esim. 'Suomen Taitoluisteluliitto Kevätliittokokouksessa palkitut', kolmen naisen kuva, jossa Anu vasemmalla.)
      Käsittämätöntä lymyilyä vastuullisessa asemassa olevalta henkilöltä!

    • Hommathoitoon

      Lukekaa suurennuslasin kanssa kaikki paperit ja ottakaa selvää tarkkaan kaikesta ennen kuin mitään sopimusta teette. Yllätyksiä voi tulla kuitenkin koska nämä yritykset tietävät miten mistäkin pääsee luistamaan. Niillä on monen vuoden kokemus luistamisesta ja asiakkaat ovat "aloittelijoita" ja useimmiten myös hyväuskoisia.

      • Kauhukokemuksiariittää

        Eikä tarvitse olla edes sinisilmäinen... Asiakkaat eivät vaan voi kuvitellakaan, että toiminta voisi olla jotain näin pöyristyttävää alaikäisiä kohtaan. Yhtä systemaattista ja törkeää nuorten kohtelua en ole nähnyt kirjoissa enkä kuvissa.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1233
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe