Kysymys kierteen harjasta

harjoittelija_

Kumpi CNC kierteittämisen lopputulos on parempi ja tiiviimpi: mahdollisimman terävä kierteen harja vaiko tylppä? Materiaalina ruostumaton teräs.

Kiitokset vastauksista!

12

2281

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kierteyttäjä

      Kierteen sovituksen ja tiiviyden tavallisissa lieriömuotoisissa kierteissä määrittää sisä- ja ulkokierteen kylkihalkaisija, kun kierteen profiili on sama. Kun ruuvin ja mutterin kylkihalkaisijat ovat melkein samat, sovitus on välyksetön. Kierteen toleranssiluokka kertoo, kuinka väljä tai välyksetön sovitus saa olla, metrisissä käytössä normaalisti ulkokierteelle 6g ja sisäkierteelle 6H luokka. 6H tarkoittaa, että toleranssialue on nollasta plussalle päin ja 6g hieman nollan alapuolelta miinukseen päin, eli ruuvin ja mutterin väliin jää jonkun verran "ilmaa".

      Ulkokierteen harja ja sisäkierteen reikä on koneistettava niin, etteivät ne jää kantamaan ja monesti mm. sisäkierteiden alkureiät tehdään reilusti isommaksi kuin ohjearvo, jos kierteytetään tapilla kovaan aineeseen. Liian iso alkureikä tai matala harja luonnollisesti heikentävät kierrettä.

      Kierretoleraattorista löytyy lähes kaikki tarvittavat tiedot kierteytykseen. Parhaiten tiivistävä kierre saadaan, kun sorvataan ulkokierre kartioksi ja sisäkierre lieriöksi, jolloin kierre on itsetiivistävä. Austeniittisissa teräksissä vahvemman kierteen saa valssaamalla.

      • harjoittelija_

        Kiitos paljon asiantuntevasta, perusteellisesta vastauksesta!

        Alkuperäispostauksessa unohtui mainita, että kyse on tosiaan pultista, ei sisäkierteestä. Ymmärsinkö tuon oikein "Parhaiten tiivistävä kierre saadaan, kun sorvataan ulkokierre kartioksi..." , että pultin kierre kannattaa aina tehdä mieluummin teräväksi, positiivisella toleranssilla?

        Tämä on ihan arvailua, mutta voiko pultin terävä kierre vaurioitua sitten herkemmin? Kyseessä haponkestävä teräs.


      • kierteyttäjä
        harjoittelija_ kirjoitti:

        Kiitos paljon asiantuntevasta, perusteellisesta vastauksesta!

        Alkuperäispostauksessa unohtui mainita, että kyse on tosiaan pultista, ei sisäkierteestä. Ymmärsinkö tuon oikein "Parhaiten tiivistävä kierre saadaan, kun sorvataan ulkokierre kartioksi..." , että pultin kierre kannattaa aina tehdä mieluummin teräväksi, positiivisella toleranssilla?

        Tämä on ihan arvailua, mutta voiko pultin terävä kierre vaurioitua sitten herkemmin? Kyseessä haponkestävä teräs.

        Pultin harja/ulkohalkaisija kannattaa unohtaa kokonaan, pultti ja mutteri ovat kontaktissa toisiinsa vain kyljistä. Kun sorvaa kierteen täysprofiilipalalla, eli sellaisella kierretyökalulla, joka luo standardinmukaisen kierreprofiilin, niin näkee ja tuntee, että harjasta ei tule terävä, vaan hieman pyöreähkö, jotta siihen ei satuta sormiaan eikä harja lyttäänny niin helposti. Harjakorkeuden mitaksi tulee tällöin noin kympin pari nimellismitan alle, riippuen minkä kokoista kierrettä ollaan tekemässä.

        Havainnollistava kuva https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_metric_screw_thread#/media/File:ISO_and_UTS_Thread_Dimensions.svg

        Tässä Dmaj on pultin (kuvassa alempana) ulkohalkaisija; jos se nousee, ruuvi alkaa hiertämään pultin pohjaa. Sen sijaan sitä voi laskea melko vapaasti. Sama logiikka mutterin (ylempi) alkureikään, joka on Dmin. Dp eli kylkihalkaisija ratkaisee! Tässä kuvassa se on sama pultilla ja mutterilla, eli kylkien välissä ei ole ollenkaan "ilmaa" ja on täten tiivis. Pultin kylkihalkaisijaa voidaan mitata joko kierremikrometrillä tai lankamenetelmällä, yleisin tapa on mikrometri. Mutterin kylkihalkaisijaa ei yleensä mitata (sekin on mahdollista vaikkakin konepajoissa vähemmän tuttua), vaan käytetään kierretulkkia.

        Saanko kysyä mihin tarvitset tietoa?


      • harjoittelija_

        Kiitokset jälleen asiantuntevasta ja selkeästä vastauksesta, kierteyttäjä! Asia taisi itselleni selvitä. Pitää teettää yksi veneilyprojektin osa, niin yritin ymmärtää vähän käsitteistöä ja periaatteita...


    • Runcnc

      Ei se terävä harja taida oikein tiivistää mitään, kannattaa tehdä taulukon mukaan. Kierteyttäjä sen sanoikin että se saattaa jäädä kantamaan ja siitä ei tule kuin ongelmia. Kartiomaisella kierteellä tarkoitettiin vastaavanlaista kierrettä kuin esim NPT-kierre, jossa ulkokierteen halkaisija kasvaa kierteen pituussuunnassa, Z-suunta.
      Ruostumattomassa ja happosessa olen sisäkierteelle tehnyt hieman suosituksia isomman reiän.
      Rosteripultti rosterireikään pitäisi käyttää välissä jotain rasvaa, en nyt muista mitä se oli, sellaista tummanharmaata.

      • harjoittelija_

        Kiitokset tiedoista, Runcnc.

        Kierteyttäjä tuossa sanoi "Liian iso alkureikä tai matala harja luonnollisesti heikentävät kierrettä. " Niin eikö matala harja tarkoita nimenomaan tylppää/typistettyä harjaa? Ja eikö teräväharjainen pultin kierre ulotu pidemmälle kohdekierteeseen ja tiivistää siten paremmin? Näin maalaisjärjellä ajateltuna, kun ei valitettavasti ole vielä mitään kokemusta asiasta...


    • Maksimi

      Kierteillä on std:n mukainen moduuli, se katsotaan tulkilla, likimääräisarvo voi olla 6/8 x H max..

      • harjoittelija_

        Kiitos tiedosta!


    • konnneistaja

      Kierrepaloissahan on profiili valmiina nousun mukaan!
      Eli tekee harjaan pyöristyksen! Ei se terävä kuulu olla.

      • lisäyksenpaikka

        Täysprofiilipaloissa on profiili valmiina nousun mukaan. V-profiilipaloilla eli yleispaloilla voi tehdä kierteitä eri nousulla niin syvälle kuin leikkuu riitää. (täysprofiilipalalla voi myös tehdä hieman pienempää kierrettä)


      • konnneistaja

        Näin juurikin.


      • Anonyymi

        Kierteen kuuluu tiivistää kyljistä. Mittaa kylkihalkaisija kierremikrometrillä tai tulkilla, sisäkierre (aina?) tulkilla. Valitse haluamasi tiukkuus ja sitä vastaavat toleranssit,
        Ulkokierteen kärki ei saa pohjata sisäkierteen pohjaan. Kärki murtuu ensimmäisessä kiristyksessä. Sama on kartiokierteessäkin kyljet tiivistää.
        Alkureiän pieni suurentaminen vaikuttaa yllättävän vähän lujuuteen jos kylkihalkaisija on kohdallaan, helpottaa tappikierteitystä sitkeään aineeseen. Siitäkin löytyy taulukoita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1940
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1529
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      136
      1343
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1308
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1230
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      271
      1019
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      972
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      935
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      112
      902
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      48
      751
    Aihe