Asunto meni

EskoSuhdanne

Aloin pitämään tästä omasta jutustani oikein blogiakin, mutta kirjoitan nyt samat jutut vielä tännekin. Alkaa nimittäin nyt jo pikkuhiljaa harmittaa...

Tänään tuli ulosotosta kirje. Asuntoni on ulosmitattu. Yllättävän isot asiat on nyt pöydällä, ja alun perin aivan mitättömistä syistä.

Olen entinen yrittäjä. Ensin ostin yrityksen kahdella eri kaupalla, ja sitten sen jälkeen myin sen yrityksen eteenpäin kahdella eri kaupalla. Ensimmäinen kauppahinta oli vuonna 2008 ennen suhdannekäännettä ns. hyvään aikaan, jolloin kaikki oli pirun kallista. Jälkimmäinen osto oli suhdannekäänteen jälkeen 2009, jolloin kaikki oli jo pirun halpaa.

Jälkimmäisen halvalla hintaa ostetun osuuden yrityksestä myin heti eteenpäin samalla hintaa. Tarvitsin uuden yhtiökumppanin. Yrityksen perustajat, joilta yrityksen ostin - he jäivät eläkkeelle.

Ei tässä mitään tämän isompaa dramatiikkaa ollut. Ihan normaalia liiketoimintaa.

Verottaja kuitenkin tulkitsi, että olisin myynyt ekaksi eli vuonna 2008 kalliisti hankitut osakkeet isolla tappiolla vuonna 2009. Ja ne tappiot on nyt tänä päivänä jo menneet vanhaksi, eikä minulla ole (verottajan mielestä) muuta vähennettävää kuin ne vuonna 2009 pirun halvalla ostetut osakkeet. Ja tällä laskukaavalla tuleekin vuodelle 2015 tosi iso luovutusvoitto, josta minua nyt verotetaan.

Jos kuitenkin katsotaan asian kokonaisuutta, ja kaupoissa liikkunutta euromääräistä rahaliikennettä, niin sitten kun matemaattisesti kahdesta myynnistä vähentää pois kahdet ostot - näiden erotus on kiistattomasti 5352 euroa. Eli sen suuruinen on todellinen luovutusvoitto, jonka olen saanut. Ja tämän rahan olen kokonaisuudessaan verottajalle jo tilittänyt. Eikä minulla enempää rahaa nyt ole. Mutta verottaja ei myöskään anna aikaa lähteä tienaamaan niitä vielä "puuttuvia" rahoja, vaan saatavat laitetaan heti ulosottoon.

Ja kun se puuttuva summa on yli 17 tonnia, niin voin sanoa, että ei se sellainen raha minun nykyisellä tulotasollani kovin äkkiä mistään löydy. Nettotuloilla sentään itse pitäisi vielä elääkin. Eikä ne nettotulot itselläni nyt niin kovin suuret ole.

Itse koen kohtuuttomana sen, että kun tein verovalituksen tästä jutusta, eli että jos tulot eli luovutusvoitto on suuruudeltaan 5 tonnia, niin eihän sen suuruiseen voittoon nyt voida 22 tonnin veroja määrätä.

Valitustani ei otettu edes käsittelyyn, koska se oli ennen aikainen. Verottajan mukaan nyt on kyse vasta 2015 ennakkoverosta. Lopullinen verotus valmistuu vasta lokakuussa 2016. Ja vasta sitten siitä voi ekan kerran valittaa.

Sitten valitin myös vuoden 2009 verotuksestani, jonne ne tappiot oli kirjattu - eli tein oikaisuvaatimuksen ja selostin, että eihän se asia verottajan näkemällä tavalla ole mennyt - vaan olen itsekin ostanut tokalla kertaa halpoja yrityksen osakkeita, ja heti sen jälkeen myynyt ne eteenpäin. Eikä siitä yhteydessä tullut käytännössä yhtään voittoa eikä tappiota - vaikka verottaja sen vuoden verotukseeni kirjasikin tosi isot tappiot (jotka sittemmin kaikki vanhentuivat, eikä niihin voida enää vedota - siis nyt kun tuli myyntivoittoa vuoden 2015 verotuksessa).

Vaikka mitään valitustani ei ole edes käsitelty, niin silti asunto meni, eli ulosmittaus käynnistyi verottajan toimesta välittömästi.

Näin siitäkin huolimatta, että Suomessa verotus perustuu aina lakiin. Eikä Suomessa ole laissa mitään sellaista pykälää, jossa luovutusvoittolaskenta olisi määrätty first-in-first-out -periaatteen varaan. Se on ihan verottajan oma keksintö ja heidän oma työkalunsa. Ja varmasti se toimiikin useimmissa tapauksissa ihan hyvin ja ihan oikeudenmukaisesti. Mutta aina sitä ei pitäisi soveltaa - esim. tässä minun tapauksessani ei olisi pitänyt soveltaa, koska lopputulos on täysin kohtuuton (5 tonnin tuloista menee 22 tonnin verot).

Suomessa ei myöskään ole sellaista lakia, että määrätty vero voisi olla yli 100% saaduista tuloista. Nyt näin on kuitenkin käynyt.

Ja verottaja ei ota tekemiäni verovalituksia käsittelyyn (tai ottaa toki aikanaan, mutta ne paperit ovat tällä hetkellä vielä pitkässä käsittelyruuhkan jonoissa), niin on tämä kyllä aikalailla kohtuuton tilanne. Varsinkin jos lopussa ilmenee, että veropäätös olikin virheellinen ja määrätyt verot aiheettomia, niin siihen mennessä minä olen jo ehtinyt menettää asuntoni, koska siihen mennessä se lienee jo ulosmitattu.

No, mitäs tässä nyt sitten pitäisi tehdä?

Tehdyistä päätöksistä ei ainakaan voi valittaa mihinkään, tai sen verran mitä voi - olen jo valittanut. Käytännössä voitaneen katsoa, että olen kuitenkin verottajan tekemien päätösten suhteen ollut täysin ilman valitusoikeutta mihinkään suuntaan.

Ehkäpä teen sitten valituskirjelmän ihan vaikka Eduskunnan oikeusasiamiehelle, koska Suomi ei voi toimia niin, että viranomainen voi asiaan liittyviä - ja varmasti ihan aiheellisia valituksia lainkaan tutkimatta laittaa ulosoton päälle.

Koko stoori vähän pidemmän kaavan mukaan ja dokumentit valokuvattuna omassa blogissani, tässä linkissä:

http://lainakatto.blogspot.fi/

T: Esko

4

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 9-6

      Ilmoita ulosottoon että asiasta on valitettu, eivät ehkä heti rupea myymään.

      Ota veroasioita tunteva lakimies jos sinulla ei vielä ole. Maallikko ei aina ymmärrä parhaita valitusargumentteja.

      • EskoSuhdanne

        Kiitos neuvoista.

        Ulosottovirastoon tosiaan olinkin jo yhteydessä. Heti siinä vaiheessa, kun sieltä tuli kirje/tieto asian vireilletulosta. Lupasivat olla yhteydessä velkojaan, eli verottajaan, mutta samalla tuli keskusteluissa esille myös se, että pakko ulosottovirkailijankin on jotain tehdä. Jos eivät tekisi mitään, silloin he polttavat oman peffansa.

        Verottajan puolella taas virkailija kertoo millaiset menettelytavat heillä on käytössään, ja että heilläkin pitää noudattaa annettuja ohjeistuksia.

        Ja tässä on nyt sitten lopputulos.


    • EskoSuhdanne

      Laitoin sitten tänään menemään kirjettä Eduskunnan oikeusasiamiehelle. En tiedä auttaako sekään mitään, mutta katsotaan. Siis eihän Eduskunnan oikeusasiamiehellä mitään ratkaisuvaltaa itse varsinaisen asian suhteen ole, mutta veroviranomaisen menettelytapa on mielestäni kovin outo, jos verotuspäätöksen saatuani en käytännössä ja käsittelyruuhkasta johtuen pysty valittamaan siitä minnekään. Silti ulosotto alkaa per heti, eikä sitä voi estää millään. Ulosoton kesteyttämisanomuksen olen jo tehnyt, mutta ei sillä ollut mitään vaikutusta mihinkään.

      http://lainakatto.blogspot.fi/2016/05/kantelu-oikeusasiamiehelle.html

    • EskoSuhdanne

      Hei vielä - ja kiitos kaikille minuun myös blogini kautta yhteyttä ottaneille, hyville neuvoille ja tsemppauksille on ollut tarvetta.

      Tein siis Eduskunnan oikeusasiamiehelle viikko sitten kantelun 2.5.2016, jonka toimitin sähköpostilla oikeusasiamiehelle. Sähköpostin lähettämisen jälkeen edelleen lähetin saman viestin sekä ulosottovirastolle, että myöskin verohallintoon mahdollista kommentointia varten, että onko heidän mielestään asiat menneet kantelussa kerrotulla tavalla?

      En saanut varsinaiseen kysymykseeni ikinä mitään vastausta, mutta veroasiani otettiin pois käsittelyjonosta, ja se on nyt käsitelty uudelleen ja jättisuuret verot on poistettu. Ulosotto keskeytettiin samalla nyt heti.

      Olo on huojentunut, voitte vain kuvitella... Aurinkokin paistaa. Taidan lähteä terassille ja ottaa yhdet oluet. Elämä taas hymyilee.

      Oma blogini päättyy nyt sitten tähän, kirjoitin sinne vähän pidemmän loppupuheenvuoron ja kun aikanaan saan Eduskunnan oikeusasiamieheltä vastauksen kanteluuni, niin ehkäpä liitän sinne vielä senkin. Siinä sitten nähdään, että oliko tekemäni kantelu aiheellinen vai aiheeton. Ainakin se laittoi vipinää verohallintoon, ja puolisen vuotta pysähdyksissä olleet asiat ratkaistiin nyt heti, eli yhdessä viikossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      77
      2325
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      175
      1801
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      170
      1689
    4. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1412
    5. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1408
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      296
      1281
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      138
      1158
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1094
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1083
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      55
      958
    Aihe