Köysileikkuri akselille

KÖysi

Onko kukaan asentanut köysileikkuria akselille? Kuinka tuo mahtaa käytännössä toimia?

13

1564

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sukellan

      Voi se toimiakin mutta ei ole kokemusta. Minulla on sukellusvarusteet ja puukko sitä varten, siis paineilmalaitteet.

      • paineilmavehkeilijä

        Ei minullakaan kokemusta köysileikkurista, mutta lonkalta vois heittää, että saa muutamat leikkurit paineilmavehkeiden hinnalla. Toki paineilmavekeet on satatuhatta kertaa hauskimmat ja monikäyttöisemmät kuin köysileikkuri.


    • seppomartti

      Köyden katkaisuun riittää hyvin puukko ja maski. Paineilmalaitteet eivät ole välttämättömät. Viime kesänä ajoin yöllä valtavaan ajoverkkoon Tyrhenianmmerellä veneen kiinni. Verkkoa oli bulbissa, vetolaitteessa ja peräsimessä. Irtileikkaaminen puukolla ja paineilmalaitteilla olisi ollut turvallisempaa.

      • Tunari1

        Riippuu henkilöstä ja olosuhteista mitä pystyy milläkin vehkeillä tekemään. Kylmä vesi ja heikko näkyvyys ja mahdollisesti vielä lievä klaustrofobian tunne kun vene on päällä, niin happea kuluu niin paljon ettei mistään työstä tule vapaasukeltaen mitään. Viime keväänä yritin säätää Max-propin nousua sukeltamalla (kuivapuku ja paineilmalaitteet). Parin tunnin sukelluksen jälkeen oli pakko todeta ettei säätömerkkejä näkynyt vedessä mitenkään ja oli niin kylmäkin ettei potkuria pystynyt enää edes kunnolla kokoamaan, joten oli pakko nostaa vene takaisin ylös ja säätää laiturilla. Samana kesänä sukelsin taasen vaikeuksitta kaverin moottoriveneestä köyden potkurista ilman paineilmalaitteita. Verkkoa en lähtisi kevein perustein sukeltamaan ilman laitteita, hukkumiskuoleman riski on niin käsinkosketeltava tuossa hommassa.

        Mutta alkuperäiseen kysymykseen, en usko että köysileikkuri katkaisisi kiinnitysköyden paksuista köyttä, koska voimaa tarvittaisiin jo aika paljon ja ennemmin moottori sammuisi. Ohuita naruja voinee pätkiä.


      • pyydysulokkeet

        Colin Archerilla ja vastaavilla muilla pitkäkölisillä veneillä liukuisi verkon yli ilman ongelmia ja jatkaisi vaan matkaansa.


      • seppomartti
        pyydysulokkeet kirjoitti:

        Colin Archerilla ja vastaavilla muilla pitkäkölisillä veneillä liukuisi verkon yli ilman ongelmia ja jatkaisi vaan matkaansa.

        Monestako valtameren pintaverkosta olet ajanut yli?


      • Yksi suomalainen hukkui Tukholmassa, kun oli jäänyt verkko potkuriin. Sukeltajalla oli paineilmavehkeet, mutta ne tarttuivat verkkoon kiinni eikä hän päässyt ajoissa irti.


      • seppomartti
        Bossu kirjoitti:

        Yksi suomalainen hukkui Tukholmassa, kun oli jäänyt verkko potkuriin. Sukeltajalla oli paineilmavehkeet, mutta ne tarttuivat verkkoon kiinni eikä hän päässyt ajoissa irti.

        Verkkoon takertuneita sukeltajia on hukkunut Suomessakin. Vaarallista.
        Välimeren ajoverkkoihin oli kerran kuollut myös valas ja sen poikanen, Surullista. Valaita muutoinkin Välimerellä on vähän.
        Köysileikkuri luultavasti toimii akselivedossa ja asennan sellaisen pikimmiten. Nykyisiin systeemeihini ei ole ollut sopivaa.


      • Dyneemaaaa
        pyydysulokkeet kirjoitti:

        Colin Archerilla ja vastaavilla muilla pitkäkölisillä veneillä liukuisi verkon yli ilman ongelmia ja jatkaisi vaan matkaansa.

        Tjaah, mulla oli Scyllasta pudonnut teräslätkä kölin takaosasta. Juuri se jonka pitäisi estää tällainen. Sinnehän se köysi sitten meni.


    • timppa01

      meillä on semmoinen leikkurikiekko potkurin takana akselilla. En tiedä kuinka hyvin toimii kun on vaikea sanoa onko ikinä tullut ajettua mihinkään.

      • huumorrii_

        "onko ikinä tullut ajettua mihinkään". Kartta mukaan ja vähemmän viinaa niin tietää onko tullut ajettua ;)


    • Minulla on akselivetoisessa yksinkertainen, veitsenterävä leikkurikiekko. Se ymmärtääkseni toimii, koska verkon- ja narunjämiä löytyy toisinaan akselin ympäri kiertyneenä.
      Tavanomaisia poijuköyteen peruutuksia leikkuri ei pelasta, koska köyden tulosuunta potkurille on takaa ja kiekko on etupuolella. Lisäksi sinänsä vahva nelisylinterinenkin kone kyllä stumppaa jos kierroksia ei ole rutkasti kun köyteen / paksumpaan naruun ajetaan. Näin ollen satamamanöövereissä sählätessä leikkurista ei liene apua. Kovemmassa vauhdissa taas köli painaa vedessä olevan köyden alas ja se ei ehdi nousta porkurille tai peräsimelle kun vauhti vie veneen yli ajoissa. Noin kävi kerran kiertyneen verkon yli ajaessani. Tosin se tapahtui purjein, mutta kuitenkin.
      Jouduttaessa sukellushommiin tuo terävä kiekko aiheuttaa haavariskin kun potkurista nyrsitään köyttä pois. Kahvallinen rautasaha on siinä muuten hyvä työkalu, puukkoa parempi ja turvallisempi. Sakset taas sopivat puukkoa paremmin narumaisemman sotkun purkuun.

      Potkurin kohdalta laidalta veneen ali toiselle laidalle vedetty köysi antaa maskisukeltajalle suuren avun kun veneen alle ja sieltä pois pääsee yhdellä kädenliikkeellä. Kieltämättä pirullista hommaa silti.

    • ranks

      Kyllä se toimii. Ja on aika karmeita kokemuksia siitä, että mitä voi tapahtua, jos leikkuria ei ole. On saatavana sekä akselille, että vetolaitteisiin. Vetolaitteisiin asennus hieman vaikeampi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe