rintaperillisen perinnöstä luopuminen

heikki_727

hei, minkähänlaisia uhkia tässä tilanteessani on... lueskelin iltasanomien juttua perinnöstä luopumisesta ja heräsi kysymyksiä.

isäni on mennyt uusiin naimisiin naisen kanssa joka on samanikäinen kuin minä.
isäni omaisuus on lähinnä talossa jonka arvo on iso. leskellähän tulee olemaan hallintaoikeus asuntoon ja enpä usko että hän haluaa tätä asuntoa myydä, joten en halua maksaa perintöveroa asunnosta jonka arvosta tuskin tulen itse saamaan ikinä yhtään mitään.

eli ainoa järkevä vaihtoehto on perinnöstä luopuminen. tämän voi siis tehdä myös perittävän kuoltua. vaikuttaako asiaan se että minulla on lapsia ? voinko kieltäytyä lakiosasta myös heidän puolestaan vai siirtyykö minun osani automaattisesti heille ?

jos näin on, ja voin kieltäytyä perinnöstä kokonaan, vaikuttaatko kieltäytyminen siskoni asemaan ? onko hänen vastaavasti pakko ottaa pesästä isompi osa ja maksaa isompi vero ? vai voiko myös hän kieltäytyä perinnöstä ?

miten asiaan vaikuttaa perittävän leski ja heidän yhteiset lapsensa ?
jos minä ja siskoni kieltäydymme perinnöstä kokonaan niin leski joutuu maksamaan verot koko perinnöstä ?

15

429

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jotainpientä

      "eli ainoa järkevä vaihtoehto on perinnöstä luopuminen."
      Eikö lapsesikaan tule elämään pidempään?

      "vaikuttaako asiaan se että minulla on lapsia ?"
      Jos kieltäydyt(luopua) perinnöstä, osasi jaetaan kuten olisit kuollut, eli lapsesi tulee sijaasi. Heidän puolesta et voi luopua perinnöstä, vaan he päättävät siitä itse. Jos lapset ovat alaikäisiä ja olet heidän toinen tai ainoa edunvalvoja tarvitset maistraatin luvan, jota ei kyllä yleensä tule tuollaiseen.

      "voinko kieltäytyä lakiosasta myös heidän puolestaan vai siirtyykö minun osani automaattisesti heille ?"
      Lakiosa tulee vain ja ainoastaan jos sitä vaatii rintaperillinen. Kuten edellä jos lapsesi ovat alaikäisiä vaatii maistraatin luvan.

      "jos näin on, ja voin kieltäytyä perinnöstä kokonaan, vaikuttaatko kieltäytyminen siskoni asemaan ?"
      Koska sinulla on lapsia, siskosi asema ei muutu. Jos perintöoikeutesi määrätään muualle isäsi testamentilla esim siskollesi niin sitten hän saa ja sinä ja lapsesi ei joudu maksamaan mitään.

      "onko hänen vastaavasti pakko ottaa pesästä isompi osa ja maksaa isompi vero ? vai voiko myös hän kieltäytyä perinnöstä ? vai voiko myös hän kieltäytyä perinnöstä ? "
      Siskollasi on itsenäinen oikeus luopua perinnöstään tai mahdollisesta testamentista, jos niin haluaa.

      "miten asiaan vaikuttaa perittävän leski ja heidän yhteiset lapsensa ?"
      Leskellä on hallintaoikeus yhteiseen asuntoo, sekä mahdollisesti oikeus tasinkoon. Heidän yhteinen lapsi on yhtäläinen lakimääräinen perilillinen sinun ja siskosi kanssa isäsi jälkeen.

      "jos minä ja siskoni kieltäydymme perinnöstä kokonaan niin leski joutuu maksamaan verot koko perinnöstä ?"
      Jos heillä kerran on yhteinen lapsi ja sinä ja siskosi kieltäydytte perinnöistänne (olettaen että saat lapsesikin pois jotenkin) silloin tämä yhteinen lapsi perii ja maksaa verot. Tietenkin lesken hallintaoikeus laskee veron määrää.

      Ehkä teidän kannattaisi keskustella isänne kanssa huolistanne. Jos vielä menette juristin luokse samaan aikaan niin saatte oikeat tiedotkin ja maksaa parisataa.

    • hurjanenxx

      Saamasi vastaus on hyvä. Mainitsemasi lakiosa ja laillinen perintöosasi ovat eri asioita. Lakiosa tulee kysymykseen rintaperillisen syrjäyttävän testamentin yhteydessä ja se pitää asianmukaisesti vaatia, eli siitä ei tarvitse kieltäytyä/luopua. Lakiosa on puolet siitä mitä saisit ilman testamenttia ja jättämällä lakiosasi vaatimatta niin kukaan ei tule sijaasi. Jos todella haluat pestä kätesi isän perinnöstä ja vaatimattomasta 20t ylittävän osan n. 14% verosta, niin pyydä häntä syrjäyttämään sinut testamentissaan. Toisen avion lasten ja lesken hyväksi isä saattaa rustata teidät syrjäyttävän testamentin mielellään tai pyytämättäkin.
      Kun kysymys tuli äkisti lehtiartikkelin innoittamana, niin oletko varma miten äidin jälkeen on talon omistus todella? Jospa teillä 1. avion lapsilla olisi jakamattomana edes ripauksen osuus talosta niin 2. leskelle ei tulisi lakiin perustuvaa elinikäistä hallintaoikeutta. Poikkeuksellisen nuoret 2. vaimot ovat usein ko. ongelmallisia.

    • Pekkapuupää2222

      "eli ainoa järkevä vaihtoehto on perinnöstä luopuminen."

      Järkevintä on ottaa perintö vastaan.

    • kannattaafuntsia

      Suomessa on 3-4 kasvukeskusta, minkä alueella oleva talo kannattaa ottaa perintönä vastaan, muualla Suomessa vanha kiinteistö on lähinnä rasite ja pelkkä helpotus, jos sitä ei tarvitse ottaa vastaan.

    • LW-

      Mitenkähän suuret ne verot oikein olisivat?

      Keksin nyt tähän omasta päästäni esimerkkilaskelman, joka ehkä hieman valaisee asiaa.

      Jos asunnon arvo on vaikkapa Miljoona euroa. Muuta omaisuutta ei ole.
      Isän uudella puolisolla ei ole varoja lainkaan.
      Isän kuoltua hänen leskensä saa tasinkona puolikkaan asunnosta eli kuolinpesään jää varoja 500.000.

      Jos isällä on 3 lasta uuden vaimon kanssa ja te kaksi aiemmasta avioliitosta, niin teitä perillisiä on yhteensä 5 ja jokaisen perintöosuus on 1/5 eli 100.000.
      Isän vaimo on leskeytyessään iältään 53-58.

      Lesken hallintaoikeus vähentää perinnön arvoa perintöverotuksessa.
      Tuon ikäisen hallintaoikeuskerroin on 10. Perintöverotuksessa käytetään 5 %:n laskennallista tuottoa. Hallintaoikeusvähennys on siis 50 % asunnon arvosta.

      Perinnön arvo oli siis 100.000 euroa, mutta perintövero määrätään 50.000 eurosta.
      Rintaperilliselle se on 2.800 ja sen saa todennäköisesti maksaa kahdessa 1.400 euron erässä. Perintöveroa menee siis huimat 2,8% tuosta 100.000 eurosta.

      Jos luovut perinnöstä ja sijaasi tulee kaksi lastasi, on perintövero heille 500 euroa per nenä. Eli 1 % tuosta 100.000 eurosta.

      Oliko paha?

      Ei se perintövero siis varmaankaan konkurssiin vie jos summat ovat jotain tämän suuntaisia. Joku varmaan laskee uudelleen jos kerrot oikeat tiedot.

      • Onnibonni1

        Hyvä laskelma.
        Kerro nyt aloittaja miten vanha isäsi vaimo on, kuinka monta lasta teitä nyt oli olemassa, ja mikä on (suurin piirtein) sinun ja isäsi vaimon omaisuus, niin voimme laskea myös sinunkin perintöverosi.

        Niin, ja perinnöstä luopuminen tuskin kannattaa, muiden maintsemilla perusteilla.


    • 181230

      Sekin jäi kertomatta, että onko isäsi äitisi leski? Jos niin on, niin kuolinpesähän voi omistaa jo puolet tuosta kiinteistöstä.

      • heihoihei

        Mikä tarkoíttaa myös sitä, että äitipuolella ei ole lesken hallintaoikeutta.


    • melkoinenhimmeli

      Entä jos tetamentissa sanotaan, että saaja voi itse päättää onko kyseessä omistusoikeustestamentti tai hallintaoikeustestamentti ja näistä mahdollisuuksista luetellaan testamentissa lukematon määrä variaatioita. Tämä esitellään sisarusten toimesta rintaperilliselle nähtäväksi, jonka hän allekirjoittaa nähneensä. Allekirjoittaako hän hyväksyvänsä silloin myös kaikki testamentin mahdolliset variaatiot, vaikka ei tiedä onko leski valinnut jonkun vaihtoehdon, ja jos on valinnut jonkun niin minkä?

      Entä jos lapsettomalle rintaperilliselle sisarus antaa tämän jälkeen sijoitusneuvojansa laatiman paperin allekirjoitusta varten toimitettavaksi verovirastoon, ja siinä lukee, että allekirjoittaja siirtää omistusoikeuden koko omaisuuteen leskelle, mutta vaatii lakiosaa.

      Voiko yhtä aikaa vaatia lakiosaa kuin luopua perinnöstään?

      • Näin_

        Jos annettaisiin lakimiesten hoitaa lakiasiat ja sijoitusneuvojien hoitaa sijoitusasiat.

        Testamenttia tiedoksi annettaessa olisi syytä ilmoittaa, miltä osin siihen aikoo vedota. Tämä nimittäin vaikuttaa usein rintaperilliseen intressiin vaatia lakiosansa. Tietysti voi aina ilmoittaa vain sen tiedoksisaannin ja hyväksynnän, mutta mainita erikseen, että varaa itselleen oikeuden vaatia lakiosa. Lakiosaahan ei tarvitse vaatia kokonaan, ja usein hallintaoikeustestamentin kyseessä ollessa tuo hallintaoikeus nimenomaan halutaankin johonkin osaan omaisuudesta (esim. kesämökki) ihan verotussyistä.

        Jos perinnöstä/testamentista luopuu, niin silloin toimitaan samoin kuin jos luopuja olisi kuollut. Eli ei ne kuolleet tai luopuneet enää mitään määräile.

        Onko tämä keitos ihan maallikoiden hämmentämä? Pahimmillaan tässä tullaan maksamaan samasta omaisuudesta moneen kertaan veroja. Nyt olisi syytä kääntyä välittömästi lakimiehen puoleen. Koko soppa saattaa olla vielä selvitettävissä, mutta nyt pitää tehdää pikapikaa ositus ja perinnönjako. Voi tosin olla, että vahinko on jo tapahtunut, eikä lakimieskään pysty enää asioita korjaamaan.

        Mikä ihmeen into ihmisillä on säästää lakimiehen parin tonnin palkkiot, kun se voi pahimmillaan johtaa siihen, että perintö- ja lahjaveroja maksellaan sitten parikymmentä tonnia liikaa?


      • mitentämänkanssanytoli

        Kiitos vastauksesta. Mutta vielä tuo yksinkertainen paperi, joka haluttaisiin nyt allekirjoitettavan verottajalle - omaisuuden siirto/perinnöstä lupuminen, jonka alla on toinen rivi, "vaadin lakiosaani"?

        Jos nämä ovat keskenään ristiriitaiset, niin kumpi voittaa - tulee lakiosa, vai lähtee perintö?

        Jos henkilö allekirjoittaa, niin mikä on lopputulos. Juu, sijoitusneuvojalla on nyt päämäärä kyllä tähän himmeliin...


      • lisäyksenäedelliseen

        Lisäyksenä vielä tähän:

        "Testamenttia tiedoksi annettaessa olisi syytä ilmoittaa, miltä osin siihen aikoo vedota."

        Vaikuttaa siltä, että leskellä ei ole minkäänlaista aavistusta tilanteesta, tai että hänen pitäisi jotakin johonkin sanoakin tai vaatia edes. Hän on ilmaissut tilanteessa vain suurta hämmästystä, kun ei ymmärrä yhtään mitä tapahtuu.


      • vielätuopointti

        Henkilö ei siis aio haluta lakiosaansa, ja totta kai hyväksyy leskelle hallintaoikeuden koko omaisuuteen.


      • allekirjoittakovaiei

        ... siellä testamentissa on tällainen metka kohta, vaikka käsittääkseni testamentti ei koske rintaperillisiä, vaan leskeä "....rintaperillisillämme on oikeus.... osaksi tai kokonaan.... ottaa testamentti vastaan vain osittain, jolloin omistusoikeus varallisuuteen, jota testamentinsaajat eivät ota lainkaan vastaan tai jonka he ottavat vastaan vain käyttöoikeudella, menee tältä osin testamentisaajien sijaan tuleville rintaperillisille...".

        Kysymyksiäni koskevalla rintaperillisellä ei ole itsellään lapsia.


    • JudgeDredd

      "Jos perinnöstä/testamentista luopuu, niin silloin toimitaan samoin kuin jos luopuja olisi kuollut. Eli ei ne kuolleet tai luopuneet enää mitään määräile."

      Testamentista voi luopua tehokkaasti myös osittain,perinnöstä ei.
      Joten tuo määrääminen pätee osittain.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2916
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      105
      2478
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2240
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      22
      2072
    5. 177
      1886
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      44
      1873
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1558
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe