Suomi ei ole liittynyt Euroon lainkaan ??

VoihanPerustuslakii

Itse tulkitsen niin että Suomi ei ole liittynyt Euroon, koska

1. kansanäänestyksessä EU-liittymisestä annettiin kuva, että se ei vielä merkitse sitä, että Suomi liittyisi Euroon vaan siitä tehtäisiin eri lakialoite
2. Kansanedustajille kerrottiin EU-liittymis äänestyksessä, että tämä ei vielä merkitse sitä, että Suomi liittyisi Euroon vaan siitä tehtäisiin eri lakialoite
3. Silloisin perustuslain mukaan kansainvälinen euro sitoumus, jotta se tulisi voimaan vaati vähintään hyväksymisen käsitellyn tavallisen lain säätämisjärjestyksessä. Euroon liittymistä ei hyväksytty tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.
4. EU-liittymissopimuksen yhteydessä tehty kansanäänestys ja eduskunnan päätös ei voida katsoa koskevan Euroon liittymistä, koska silloin kerrottiin, että tämä ei vielä merkitse sitä, että Suomi liittyisi Euroon vaan siitä tehtäisiin eri lakialoite
5. Joten katson että Suomi ei ole liittynyt Euroon perustuslain mukaan.
6. Joten tulkitsen, että Suomi ei ole Euro sopimuksessa mukana

Eduskunnan kelpoisuus tehdä kansainvälisiä sitoumuksia rajautuu perustuslain mukaan. Minusta näyttää siltä, että euroon liityttiin perustuslain vastaisesti. Mielestäni eduskunta on siten ylittänyt kelposuutensa ja koska se on ylittänyt kelpoisuutensa, niin sopimus ei sido.

Joten sopimus eurosta on mitätön. Joten ei ole kansainvälistä sitoumusta, joka sitoisi Suomea.

Tämä on toki vain oma käsitykseni ja tulkintani.

Wikipedia kelpoisuus:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kelpoisuus_(oikeustiede)


TAUSTAA:
Varatuomari Sauli Niinistö kertoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan ominaisuudessa suomalaisia äänestäjiä ja Suomen eduskuntaa ennen EU-jäsenyyspäätöksiä vuonna 1994.

Hän kertoi, että markasta ei vielä näillä päätöksillä luovuta, eikä näillä päätöksillä vielä eurojäsenyyttä päätetä – vaan siitä päätetään myöhemmin ja siitä tehdään erikseen oma lakialoite.

Nämä Niinistön tekemät kertomukset kirjattiin ja liitettiin virallisiin eduskunnan asiakirjoihin (PeVL 14/1994, UaVM 9/1994, HE 135/ 1994) sekä myös äänestäjille lähetettyyn tiedotteeseen. Osa eduskuntaa ja useimmat suomalaiset äänestäjät uskoivat tämän väitteen.
Kun kansa ja sen jälkeen eduskunta oli äänestänyt EU-jäsenyyden hyväksymisen puolesta, niin näiden äänestyksien jälkeen Sauli Niinistö – tällä kertaa oikeusministerin ominaisuudessa – sanoikin, että eurosta päätettiin jo EU-jäsenyysäänestyksessä, eikä siitä tarvitse tehdä erikseen lakialoitetta.

http://mvlehti.net/2016/04/08/sauli-niinisto-tassa-muistutus-kansan-harhauttamisesta-2/

Kun päätöksenteon aika EMU:n kolmanteen vaiheeseen siirtymiseksi lähestyi, liittymissopimuksen katsottiin kuitenkin sitovan Suomea liittymään euroalueeseen. Itse asiassa syntyi tulkinta, että liittyminen oli liittymissopimuksen hyväksymisen yhteydessä jo ratkaistu ja vieläpä tavalla, joka teki oikeudellisesti mahdolliseksi muodollisen liittymispäätöksen tekemisen eduskunnassa vain tiedonantomenettelyä käyttäen.

Kun perustuslakivaliokunta antoi suurelle valiokunnalle lausuntonsa (18/1997) valtioneuvoston selonteosta ”Talous- ja rahaliitto – Suomen vaihtoehdot ja kansallinen päätöksenteko” (4/1997), se katsoi, että kansalliset ratkaisut rahaliiton kolmanteen vaiheeseen siirtymiseksi voidaan tehdä eduskunnassa yksinkertaisin enemmistöpäätöksin. Tätä valiokunta perusteli sillä, että ”koska EU-liittymissopimuksen voimaansaattamislaki käsiteltiin poikkeuslakina supistetussa perustuslainsäätämisjärjestyksessä, ovat myös EMU:n kolmanteen vaiheeseen siirtymistä ja yhteisen rahan käyttöä koskevat sopimusmääräykset niiden silloisesta toteuttamisajankohtaa koskevasta epämääräisyydestä huolimatta tulleet voimaansaatetuiksi, asianomaisin kohdin myös poikkeuksina perustuslaeistamme.”

http://www.paavovayrynen.fi/2016/05/24/eduskunnan-perustuslakivaliokunnalle/


Mielestäni tässä on selvä ristiriita
"pelkällä tiedonantomenettelyllä "


Osa asiantuntijoista piti ongelmallisena, että aloite koskee Suomen kansainvälisiä sitoumuksia, jotka on rajattu kansalaisaloitteen ulkopuolelle

Väyrysen mielestä eurojäsenyydestä päätettiin alun perinkin laillisesti väärin. Hän kritisoi sitä, että euroon liittymisestä ei tehty erillistä päätöstä, vaan asia kuitattiin pelkällä tiedonantomenettelyllä vuonna 1998.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/2666803/Perustuslain tuntijat epailevat Vayrysen euroaloitetta



1. tammikuuta 1999 alkaen euro on ollut virallinen valuutta Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Irlannissa, Italiassa, Itävallassa, Luxemburgissa, Suomessa, Portugalissa, Ranskassa ja Saksassa.


Tuohon aikaan taisi olla tälläinen perustuslaki voimassa:

VERTAA
"käsitellään tavallisen lain säätämisjärjestyksessä"

HE 1/1998
3.10. Kansainvälisten velvoitteiden hyväksyminen ja voimaan-saattaminen

Kansainvälisten velvoitteiden hyväksymistä ja voimaansaattamista koskeva toimivalta kuuluu nykyisen hallitusmuodon 33 §:n 1 momentin perusteella tasavallan presidentille. Eduskunnan on kuitenkin hyväksyttävä kansainväliset sopimukset, jos ne sisältävät lainsääd

3

96

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VoihanPerustuslakii

      VERTAA
      "käsitellään tavallisen lain säätämisjärjestyksessä"

      HE 1/1998
      3.10. Kansainvälisten velvoitteiden hyväksyminen ja voimaan-saattaminen

      Kansainvälisten velvoitteiden hyväksymistä ja voimaansaattamista koskeva toimivalta kuuluu nykyisen hallitusmuodon 33 §:n 1 momentin perusteella tasavallan presidentille. Eduskunnan on kuitenkin hyväksyttävä kansainväliset sopimukset, jos ne sisältävät lainsäädännön alaan kuuluvia määräyksiä tai valtiosäännön mukaan muuten vaativat eduskunnan suostumusta.

      Valtiopäiväjärjestyksen 69 § sisältää perussäännökset eduskunnan toimivallan piiriin kuuluvan kansainvälisen sopimuksen hyväksymistä ja voimaansaattamista koskevan asian eduskuntakäsittelyssä noudatettavasta menettelystä. Pykälän 1 momentin mukaan lakiehdotus rauhansopimukseen tai muuhun valtiosopimukseen sisältyvien lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten hyväksymisestä käsitellään tavallisen lain säätämisjärjestyksessä (VJ 66 §). Jos asia kuitenkin koskee perustuslakia, noudatetaan niin sanottua supistettua perustuslainsäätämisjärjestystä. Tällöin lakiehdotus on sitä kiireelliseksi julistamatta hyväksyttävä kolmannessa käsittelyssä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.

      http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/1998/19980001#idp1820768

      Vuonna 2000 tuli voimaan uusi perustuslaki
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_perustuslaki





      Muuta luettavaa:
      Järkyttävät perustuslain vastaiset touhut:
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14279680/kaikki-jarkyttavat-perustuslain-vastaiset-touhut

    • bvcbvcnbv

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2904
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      540
      2761
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1897
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1895
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1768
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1707
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1382
    8. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1168
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      91
      1168
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1122
    Aihe