Meripartiolaisten rahoituskuviot

Kinostaki

Kun noilla meripartiolaisilla on suuria hienoja veneitä, niin rupesi kiinnostamaan, kuinka ne rahoitetaan. Onko meripartiolaisuus vain varakkaiden vanhempien rahoittamaa varakkaiden kakaroiden touhua vai millä tavoin satojen tonnien veneet hommataan?

Ja tähän kysymykseen ei nyt siis liity mitään paheksuvaa tai arvottavaa. Kiinnostaa vain tietää, kuinka harrastusporukka voi hankkia niin kalliita veneitä kuin voi.

15

168

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ahkeruus

      Joukossa on voimaa. Varainkeruu, työ ja yhteinen tavoite. Moni yritys kalpenisi tavoitehakuisuudessa nuorille partiolaisille. Toki vanhemmatkin taustalla hääräävät, muttei kovinkaan tavallisesti riihikuivaa lahjoittele. Raha syntyy talkoilla, myyjäisillä, auttamisella ja joskus myös avustuksilla (yritykset, rahis jne)

      • Meripartiolaisista sinällään en tiedä, mutta yleisesti on ilmeisesti niin, että yksittäisillä lippukunnilla voi olla hyvinkin tukevaa sponsoritaustaa ja sitten jotkin toiset pyörivät ihan kokonaan omalla talkootyöllä.


    • Halpaalustia

      Osallistuminen toimintaan ei edellytä vanhemmilta varakkuutta. Esimerkiksi Turussa toimiva lippukunta luonnehtii kustannuksia seuraavasti:

      "Hintakaan ei päätä huimaa: Suomen Partiolaisten vuotuinen jäsenmaksu on 50 euron luokkaa ja lippukunnan oma jäsenmaksukin vain 10 euroa. Viikonlopun tapahtumat kustantavat yleensä noin 30–35 euroa."

      Näyttävät käyttävän varainhankintaansa myös charter-purjehdusta.

      • ehkäseonnäinkin

        Jos pidät tuota kalliina niin suínulla ei taida olla mitään käsitystä mitä lasten harrastukset noin yleensä maksaa. Nuo kustannukset vastaa muutamia jalkapallo harjoituksia ja esim jääkiekon kustannukset on aivan toista luokkaa. Purjehdus on itseasiassa sangen kohtuuhintainen junioriharrastus vertasi sitä melkei mihin vaan.


      • Halpaalustia
        ehkäseonnäinkin kirjoitti:

        Jos pidät tuota kalliina niin suínulla ei taida olla mitään käsitystä mitä lasten harrastukset noin yleensä maksaa. Nuo kustannukset vastaa muutamia jalkapallo harjoituksia ja esim jääkiekon kustannukset on aivan toista luokkaa. Purjehdus on itseasiassa sangen kohtuuhintainen junioriharrastus vertasi sitä melkei mihin vaan.

        Mistä otaksuit minun pitävän tuota kalliina? Pidän sitä edullisena.


    • ehkäseonnäinkin

      Monessa kunnassa on jalkapallohalleja pystytetty pelkästään juniorien vanhempien talkootuella. Ei partiolaisten veneet ole sen ihmeellisempi juttu. Jos innostusta on sitä myydään vaikka WC paperia harrastuksen rahoittamiseksi. Uskon että on myös monia tahoja jotka ovat valmiita tulemaan pariotoimintaa taloudellisesti. En noista meripartiolaisten veneiden omistussuhteistakaan tiedä voihan olla, että ne eivät ole edes partiolaisten omistuksessa kokonaisuudessaan. Piti ihan katsoa meripartiolaisten kalustoluoetteloa ja ei ne kyllä mitään luksusjahteja suurimmalta osaltaan ole. Monet kookkaita kyllä ja syystäkin. Tyypilleinen vene taitaa olla yli 30 vuotta vanha suhteellisen kookas purjevene. Nykyarvoa ajatellen ei niissä käyttäjää kohden paljon pääomaa olle sidottuna. Eri asia on sitten että millaiset rahoitusjärjestelyt noilla on uutena, ilmeisesti ainakin jotkut lippukunnat ovat hankkineet veneen myös uuteta. Tyypillisempi tapaus taitaa kuitenkin olla vanha vene jota kunnostetaan talkootyöllä. Asiaa voisi ajatella niinkin, että jos käyttäväpohjaa veneellä on 100 harrastajaa ja käyttöikä hyvällä ylläpidolla enemmän kuin 40 vuotta pitäisi jokaisen harrastajan antaa vuosittain 50 euron panostus joko rahana tai talkootyönä. Voisi ajatella että jos joku taho on valmis takaamaan lainan uusikin vene voitaisiin teettää lippukunnan varoja ensin pitkällä tähtäimellä kartuttamalla ja sitten loput lainaamalla. Useimmiten luulen kuitenkin että lippukunnan veneessä puhutaan joidenkin kymppitonnien hankinnasta joten kovin pitkäaikaisiin tai monimutkaisiin järjestelyihin ei ole tarvetta.

    • Ne saa varmasti isoja avustuksia. Itsekin olin yhden pienen kyläyhdistyksen hallituksessa, ja silloin tuli tutustuttua tähän maailmaan. Hyvin moni yhdistys olisi oikeasti vaikeuksissa ilman julkisista varoista tulevia avustuksia. Meidän yhdistyksessä jäsenmaksut oli murto-osa budjetin tulopuolesta. Jos olisi korotettu jäsenmaksuja, ei tulot olisi silti nousseet, kun nytkin haamujäseniä oli paljon, ja kaupunki ei niistä tykkää. Kuolleet poistettiin jäsenlistoista, mutta maksunsa laiminlyöneet ei. Kaupunki rahoitti toimintaa tuhansilla euroilla vuodessa. Pelkästään kiinteistöveron anteeksianto oli lähemmäs 1000 euroa vuodessa. Nehän on julkista tietoa. Partiolaiset saa varmasti myös kirkolta avustuksia ja varmaan myös säätiöiltä. Turun partiolaisten uusi iso vene maksoi varmaan lähemmäs 500 000 euroa - ei sitä rahoiteta myymällä wc-paperia partiolaisen äidiltä toiselle. 10 sekunnissa sain Googlella selville seuraavan päätöksen Turusta, ei tosin meripartiolaisista:

      "Myöntää sopimuspohjaista avustusta Turun Partiolaiset – Scouterna i Åbo ry:lle 38 000 €. Nuorisolautakunta edellyttää, että järjestö toimii voimassa olevan nuorisolautakunnan avustusohjeen sekä Turun kaupungin ja Turun Partiolaiset – Scouterna i Åbo ry:n sopimuksen mukaisesti. "

      http://ah.turku.fi/nuoriso/2013/1210010x/3009663.htm


      http://ah.turku.fi/nuoriso/2015/1209013x/3323118.htm

      Talousarvio 2016
      Menot 87 250 €
      Toimintatulot 47 250 €
      Muualta saatavat avustukset
      Arvio avustustarpeesta 40 000 €


      • Mannejamurjaani
        Bossu kirjoitti:

        Tässä vielä artikkeli Turun Sinikotkien uudesta veneestä, joka maksoi vissiin 375 000 euroa.

        http://178.79.153.214/index.html?deptid=1318.html

        Ei tainnut mennä linkki oikealle sivulle. Jos suora linkitys ei onnistu, niin voisitko ystävällisesti kertoa sanallisesti, mistä jutun löytää.


      • Mannejamurjaani kirjoitti:

        Ei tainnut mennä linkki oikealle sivulle. Jos suora linkitys ei onnistu, niin voisitko ystävällisesti kertoa sanallisesti, mistä jutun löytää.

        Laita googleen

        "Artikkeli Turun Sinikotkien veneprojektista"

        Vene oli siis tämä:
        http://www.sinikotkat.fi/toiminta/meripartio/theia/


    • käpyhepo

      verovaroille ei sunkin pikkupusista lähtee aimo siivu sinnekin kaiken mailman höpö-höpö juttuihin!

      ennen riitti kaarnalaivat!

    • Twlght

      Ihan asiallinen kysymys, johon partiolaiset ja kukin lippukunta taholtaan varmasti mielellään vastaavat. Asiaan ei liity mitään salamyhkäistä, mutta konstit on monet.

      Useimmilla lippukunnilla koulutusalukset ovat vuosikymmeniä vanhoja perhe- tai kilpaveneitä, joita on talkootyöllä kunnostettu ja modifioitu koulutuskäyttöön soveltuviksi. Useimmiten suurin haaste on saada riittävästi majoituskapasiteettia isolle miehistölle.

      Suurimmat veneet ja veneprojektit löytynevät toisaalta Järvi-Suomesta, jossa on useita laiva-kokoluokan moottorialuksia, ja toisaalta Turun alueelta. Turussa toimii useita erittäin perinteisiä merilippukuntia, joilla on vahvat perinteet isojen matkaveneiden ylläpitämisessä.

      Osalla lippukunnista taustayhteisönä on seurakunta, mutta isonkaan seurakuntayhtymän rahoitus ei vielä sellaisenaan mahdollista kovin suuren veneen hankintaa. Osa lippukunnista voi toimia muun taustayhteisön, kuten NMKY, alaisuudessa. Useimmilla on näiden lisäksi muita taustayhteisöjä, kuten erillisiä tukiyhdistyksiä, vanhempainyhdistyksiä ja kiltoja. Vaikka suurenkin lippukunnan jäsenmäärä on kerralla "vain" n. 200 lasta ja nuorta, on lähes 100 vuotta vanhoissa yhdistyksissä ehtinyt vuosien varrella olla mukana lukuisia sukupolvia entisiä ja nykyisiä partiolaisia. Osa heistä haluaa ehkä tukea laadukkaaksi kokemaansa toimintaa joko omasta tai yrityksensä lompakosta. Pienistä puroista koostuu iso virta.

      Muutamilla lippukunnilla voi olla laajaksikin paisunutta tuotemyyntiä, kuten Turun Partio-Sissien Satamakirjat - varmasti lähes jokaiselle purjehtijalle tuttuja opuksia:
      http://www.satamakirja.fi/

      Hyvin usein poikalippukunnat pyörittävät joulupukkipalvelua. Muita joulun aikaan keskittyviä varainhankinnan muotoja ovat partiolaisten perinteisen joulukalenterin myynti, joulukortit, paketointipalvelut, ilotulitteiden myynti, jne.

      Useimmat isoista purjekoulutusaluksista on katsastettu vuokraveneiksi, jolloin charter-toiminnasta saadaan tuloja yhdistykselle. Purjeisiin voidaan myös myydä mainostilaa yrityksille jne.
      Tässä keskusteluketjussa jo mainitun Turun Sinikotkien kotisivuilta löytää yhden esimerkin tukimuodoista:
      http://www.sinikotkat.fi/tue-toimintaamme/

      Charter-toimintaa lukuunottamatta varainhankinnan muodot lienevät hyvin pitkälti samoja kuin vaikkapa urheiluseuroissa.

      Harrastuksena partio on hyvin edullinen. Vuotuinen jäsenmaksu on muutamia kymppejä, lippukuntien välillä on hyvin pieniä eroja. Tyypillisesti iltapurjehdukset ovat osallistujille maksuttomia. Viikonloppupurjehdus maksaa ruokineen ja polttoaineineen n. 30 euroa, kesän pitkät matkapurjehdukset muutamia satasia.

      • Hyvähän se on, että veneitä pidetään. Isossa veneessä pääsee paljon porukkaa kokemaan purjehdusta, ja purjehdukset on usein pidempiä ja vaativampia kuin siviilien kesälomapurjehdukset. Itsekin olen joskus lapsena ollut partiolaisten veneessä mukana. Turhempaankin veronmaksajien rahoja laitetaan, kuten sinilevää aiheuttavaan liikalannoitukseen.


    • mkhp

      meripartiolippukunta kupittaan henrikinpojilla on 26 vuotta vanha 60 jalkainen 35 tonnia painava teräs alus joka maksoi 1 500 000 markkaa seurakunta rahoittaa partiolaisten veneitä veeneen jalka määrän mukaan lisäksi partio tekee varain hankintaa ja veneissä on usen mainoksia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1592
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1359
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1192
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1169
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      44
      1038
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      818
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      815
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      696
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      184
      693
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      634
    Aihe