100 mullin kylmäpihatto

Lihamulli

Tere, semmosella asialla oisin liikenteessä että paljonko mahtais maksaa otsikon mukanen pihatto, jos ite rakentaa tai raksamiehet rakentaa? Paljonko suunnilleen saa tuon kokosella navetalla myyntiin elukoita vuoteen ja paljonko tulis tuottoa per vuosi, suurin osa rehuista ja kaikki viljat yms tarkotus ostaa. Mikä olis halvin budjetti millä sais tuon kokosen hökkelin ja paljon tulis tuottoa per vuosi?

11

989

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vasikantuottaja

      Meinasitko alku-, väli- vai loppukasvattamoa, rakennuksen vaatimukset, kasvatettavien eläinten ikä ja ruokinta täysin erilaiset siitä riippuen ja eläinten kiertoaika eri pituinen. Olipa mikä hyvänsa, ostorehuilla mikään noista tuskin tulee kannattavaksi.

      • Lihamulli

        Loppukasvattamoa meinasin. 50 elukan rehut saisin omasta takaa mutta loput täytyisi ostaa, ellei sitten 50 elukan kasvattaminen ole kannattavempaa siinä tapauksessa.


    • soppatiinu

      Unohda koko juttu..ei se niin paljon tuota.

    • mullikko

      Mullikasvatus kyseisessä mittakaavassa on kannattavaa vain jos on rehut omasta takaa ja kenties myös jotain vanhaa rakennusta jota voi hyödyntää osittain.

      Meillä on nykyään kaksi kylmäpihattoa ja lypsykarjalta jäänyt vanha karjarakennus lisänä. Pihatot kestokuivikepohjaisia ja halparakenteisia. Seinänä halleissa lauta tuulensuojalevy lauta pari metriä perustasta ylöspäin sisäpuolella. Toimii hyvin. Myöskin kokonaan omasta puutavarasta kumpikin. Betoni on ainoa mitä ei muualta ole saatu, jopa ruokinta-aita on omaa puutavaraa, hoikka hirsi niskapuomina niin hyvin kiinni että sitä ei ole mitkään sonnit repineet koko aikana. Lämmitettävät kupit on pakko olla. Suunnitteilla on vinopohjainen jauhosiilo vanhaan halliin, joka laskisi suoraan kaukaloon koska meillä vapaaruokintasysteemi.

      Alkuosasto on tehty vanhaan parsinavettaan. Samoin hoitotilat ja parsia on muutamia jäljellä että saa kiinni tarvittaessa.

      Suurin syy tällähetkellä sonnien pitoon, määrä on pikkuisen yli sata, on se että sillätavoin saa viljan ehkä hiukan paremmalla hinnalla ulos ja kun joskus käy niin että jokin viljaerä menee rehuviljaluokkaan niin sonnien kautta se menee hyvin. Toinen hyvä syy on saada tila pysymään kotieläintilana.

      Tämä ei ole tuottavaa, suurin osa rahasta täytyy repiä muualta mutta tämä menee tässä sivussa hyvin vielä. Sitoo tietysti tämäkin vaikka vapaaruokinta tuo tietyn vapauden hoitajallekin.
      Pitäisi olla paljon enemmän eläimiä että kannattaisi, myös pitäisi panostaa siihen että saisit joka kuukausi myyntiin vaikka kymmenen elukkaa, ja joka kuukausi ottaisit sen kymmenen kasvamaan, näin esimerkiksi. Silloin sitä voisi puhua säännöllisenä tulona kuten maitotili ennen sonnihommaan ryhtymistä. Vaihtoehto tietysti olisi silloin ollut luopua kaikesta karjasta. Nyt sonnit kasvaa meillä muutaman kymmenen "satseissa" ja lähtevät noin 1,5 vuoden iässä.

      Hallissa täytyisi siten olla monta karsinaa peräjälkeen, hallin kuivikepohjan tyhjennys ja kuivikkeen lisäys pitäisi miettiä eri tavalla kun että hallissa on yksi erä. Samoin ryhmien siirto eteenpäin hallissa.

      Piirustukset on "tupakkilaatikon kannessa" uuteen isoon ryhmähalliin mutta rakennusasia ja oikeastaan koko sonninpidon tulevaisuus meillä vakavan harkinnan alla. Harkitsehan sinäkin!

      • Kyse

        Kuinka monta vierasta täytyisi palkata - yksinhän tuollaista määrää ei jaksa kauan aikaa hoitaa...


      • VaiVieläVierasta

        Vitsinkö murjaisit - tuon ohella käydään täysipäiväisesti jopa vieraan töissä ja omat hommat tehdään iltaisin ja viikonloppuisin.


      • VIRANOMASETHEI
        VaiVieläVierasta kirjoitti:

        Vitsinkö murjaisit - tuon ohella käydään täysipäiväisesti jopa vieraan töissä ja omat hommat tehdään iltaisin ja viikonloppuisin.

        KUULOSTAA ELÄINSUOJELULAIN VASTAISELTA TOIMINNALTA....


      • PaijaustakoPoskelle
        VIRANOMASETHEI kirjoitti:

        KUULOSTAA ELÄINSUOJELULAIN VASTAISELTA TOIMINNALTA....

        Kuinkaniin eläinsuojelulain vastaiselta toiminnalta? Laki sanoo muistaakseni jotakin sellaista kuin riittävä suoja säätä vastaan, ruokaa ja juomaa tarpeen mukaan ja hyvinvointi tarkistettava vähintään kerran paivässä. Jos ruokinta ja välttämätön kuivitus on päivän ainoat säännölliset työt, ei tuon kokoiseen navettaan montaa tuntia mene. Kaikki muu on satunnaista ja yleensä järjestettävissä oman aikataulun mukaan, toki sitten vie enemmän aikaa kun tehdään eläinten karsinoista toiseen siirtoja ja isompia puhdistuksia, mutta ne eivät ole päivittäisiä töitä.


      • mullikko

        Meillä on aina tehty työt mullinavetassa yhden ihmisen voimin. Myös ennen lypsylehmien kanssa ja sonninpito sen kanssa rinnakkain tapahtui myös yksin. Ja muuhun työhön on hyvin ehditty, asia mitä ei voinut lypsylehmien kanssa harrastaa koska silloin sitoi lypsyajat.

        Meillä on käytössä ns. vapaaruokinta. Eli pihatoissa ja osittain vanhaan navettaan tehdyissä karsinaratkaisuissa on kaikkea aina saatavilla; Säilörehua on ja sitten myös viljaväkirehua ja kivennäisiä. Toisinaan käytetyt erikoislisät eli esimerkiksi leipomoista haetut poistotuote- ja jauhoerät ovat ainoastaan rajoitetusti saatavilla. Liikasyöntiä ei ole koskaan esiintynyt koska rehua aina saatavilla joten syönti vapaata ja tasaista.

        Tässä ratkaisussa on mielestäni monta etua, se vapauttaa lähes täysin aikataulusta eläinten hoidossa. Toinen merkittävä etu on laumasorron poistuminen koska aratkin eläimet voivat tulla syömään, koska pöydässä ei ole juuri koskaan suurta ruuhkaa.

        Navettatöillä käydään kaksi kertaa päivässä aikataulut erittäin joustavia ja sovitettavissa muitten töitten mukaan, tuolloin täytetään rehustusalueet ja suoritetaan tarvittava puhdistus ja tarkkailu. Vanha navetta karsinoineen ja mahdollisesti parressa olevine eläimineen työllistää eniten, ei kuitenkaan ajallisesti kauaa koska työt hyvin rationalisoitu. Raskasta käsityötä esimerkiksi osittain lannanpoistossa ja säilörehunjaossa on tosin jäänyt.
        Pihatoissa tosiaan kestokuivikepohja, kuiviketta lisätään olkipaaleina tarpeen vaatiessa 1-3 kertaa viikossa, riippuu mm. eläinmäärästä sekä eläinryhmien ominaisuuksista kuinka siistinä ja kuivina hallit pysyy.

        Vasikoitten juotto on ainoa säännöllinen työllistäjä mutta siitä ollaan pyrkimässä eroon ottamalla jo vieroitettuja vasikoita. Vasikanjuoton aikatauluista pääsee myös hapanjuomamenetelmällä jolloin juoman lisäyksessä ja astianpesuissa on sitenkin joustovara.

        Mullinhoidon voi järjestää monella tapaa. Tämä vapaaruokinta vaan ei tulisi varmaankaan kyseeseen jos oltaisiin vähänkään ostorehun varassa, aiheesta en tiedä onko tutkimuksia miten on rehunkulutuksen laita, mutta kokemukset eläinten paremmasta kasvusta edellä mainitut joustot on saaneet pysymään tässä järjestelmässä.


    • Enalkais

      Tulisi melko pian burnout...

      • Mittasuhteista

        Naapurilla on 300 mullia, kasvattaa kaikki vaiheet itse, SE on päätoimista mullinkasvatusta yhdelle hengelle. Peltotöissä on perhe apuna, mutta eläintenhoidon tekee pääosin yksin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      0
      4156
    2. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      79
      2337
    3. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      175
      1811
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      173
      1697
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1412
    6. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1408
    7. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      296
      1291
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      138
      1158
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1094
    10. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1093
    Aihe