Muuttamassa Stadiin

srkislmi

Morjens.

Olen muuttamassa Stadiin täältä maalta, töiden ja uusien ihmisten takia (täältäkin on jo niin monet muuttanut)

Onko Hesassa / Stadissa, millä nimellä sitä nyt haluaa kutsua, jotain erilaisia "sääntöjä"?

Miten esimerkiksi yleisissä uimhalleissa sopii käyttäytyä? Pidetäänkö saunassa tuntemattomalle vierustoverille juttelevaa hulluna/juoppona vai puhuuko ihmiset yleensä takaisin?
Entä yleisissä kulkuneuvoissa, onko esim. jotain paikkoja missä ei kannata istua, syystä X?
Eli onko siellä etelän suunnalla jotain omaa etikettiä mitä ihmiset noudattaa ja jos siitä poikkeaa niin kerää katseita tai paheksuntaa.
Tähän voisi koota jotain asioita mitä Hesassa ei sovi tehdä.

27

57

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tervetuloa_

      Kannattaa opetella stadilainen tervehdys: Tervehdyksessä oikea käsi kohotetaan suorana noin 45 asteen kulmaan kohti tervehdittävää ja lausutaan tervehdys Rajat Kiinni! Uimahalleissa on runsaasti matuja, niitä kannattaa välttää.

    • särkslmi

      hehheh

    • Uioap

      Ota ukkomausermetallinpaljastin mukaan.

    • Aktiivikiittäjä

      Moro.
      Ainakin yksi hyvä tapa pitäisi lanseerata täältä pienemmästä kaupungista Jyväskylästä entiseen kotikaupunkiini Helsinkiin, missä asuin ensimmäiset 40 vuottani. Nimittäin täällä lähes jokainen kiittää bussikuskia poistuessaan kyydistä. Ja monesti myös kuski kiittää matkustajia.
      En ole huomannut mitään negatiivisia oireita tästä päivittäisestä kiitoskulttuurista kenelläkään.

      • Neekerikuski

        En varmasti ala mitään nokikeppiä kiittelemään.


      • valkokaulusduunari
        Neekerikuski kirjoitti:

        En varmasti ala mitään nokikeppiä kiittelemään.

        Syytä olisi. Meinaan, se nokikeppi tekee duunii. Ja hänenkin liksasta maksetaan veroja. Sitä kautta sä saat elatuksen, sossutukina. Niin että kiittele vaan sitä duunia tekevää nokikeppiä. Mene sinäkin jo duuniin. Vituttaa maksella sun kaltaisille loisijoille.
        Bussikuskille kiitos.


    • himafilosofi

      Trolli taas.

    • surkea25

      Täällä poistutaan muista ovista,kuin etuovista bussista.Eikä kiitellä ketään.Etuovista tullaan vain sisään !

    • B0sse

      Täällä on itseasiassa hyvinkin paljon sääntöjä, mutta ne on ns. "kirjoittamattomia sääntöjä". Tulet kyllä huomaamaan, kun olet vähän aikaa asunut. Pienenä vinkkinä neuvoisin kuitenkin, että älä ole liian tuttavallinen ja kuuntele mielummin, kuin puhut, säästyt monelta harmilta.

    • srkislmi

      Juu, eiköhän ajan kanssa opi elämään pääkaupungissa, aluksi silmät auki sivusta seuraten ja joskus tunnen jo kaupungin kuin omat taskuni.

    • exxyyy

      Kyllä Helsingissä on aika paljon kaikkea mistä jää kiinni olevansa jostain pöndeltä t. entinen pönde, nykyinen stadilainen.
      Jos haluaa sulautua massaan niin kannattaa ensimmäiseksi päästä eroon kotimurteestaan..
      Opettele termejä, esim. mitä on ikkunoiden skrabaus.

      • Skabaus

        Mitä se on!!??


      • exxxx

        Se on ikkunoiden raaputtamista jäästä aamuisin.


      • jsli

        "...entinen pönde, nykyinen stadilainen."
        Pönde on ja pysyy pöndenä. Stadilaiseksi tullaan syntymällä stadissa.


    • jttj

      Kuten sanoin naapuripalstan puolella, maalta muuttaneelle Vantaa on parempi vaihtoehto kuin Helsinki. Ei pelkästään halvempien asumiskustannusten vuoksi mutta myös siksi että Helsingissä ei oikein jaksa kuunnella joidenkin ihmisten jankutusta paljasjalkaisista ja junantuomista ja kuinka ne junantuomat voisivat vaikka painua takaisin sinne navetan taakse mistä ovat tulleetkin.

      Vantaalla kukaan ei moista jauha koska kaikki ovat muualta tulleita. Lisäksi maalta muuttaneelle Vantaa on kotoisempi paikka siinäkin mielessä että tiheästä asutuksesta huolimatta Vantaalla on aivan uskomattoman paljon ehtaa maalaismaisemaa ja kaikenlaista pöpelikköä ja peltoa silmänkantamattomiin.

      • kalliitkämpät

        Helsinkiläiset on samanlaisia. Vähemmistö Helsingissä syntyneitä. Ei se muualta tuleminen täällä mikään ihme juttu ole.

        Toista se on landella pienellä paikkakunnalla. Jos muuttaisin sinne, olisi toispaikkakuntalainen alkuperäni kylän puheenaihe seuraavat 400 vuotta ainakin. Ei Helsingissä. Tervetuloa.

        Kämppien kalleus toki meillä ongelma.


    • sössöä

      Alottaja mene kankitielle.

    • sepetuss

      Stadissa oppii nykyään melkein paremmin suomen murteita kuin jostain murteet-kirjasta opiskelemalla.
      Eli rivien välistä luettuna: stadissa on nykyään jo niin paljon maalta muuttaneita ettet ole poikkeus millään tapaa.
      Välillä naurattaa kun Helsingissä tapahtuu esimerkiksi liikennekolari niin maalaiset vauhkoavat kuinka hesalaiset eivät osaa ajaa, vaikka todennäköisesti se kolarin aiheuttanut ihminen on itse maalta muuttanut joka ei ole tottunut vilkkaamman kaupungin liikennerytmiin.

    • tyyyne

      Vinkki: Älä kutsu Helsinkiä hesaksi. Hesaa viljelemällä paljastat olevasi maalainen. Stadi -termikään ei ole niin suosittu, ellei puhuta ihan ydinkeskustasta. Puhu Helsingistä Helsinkinä.

    • KantakaupunginAsukki

      Seiso liukuportaissa aina oikealla, älä tuki kiireellisempien liikkumista. Päästä ratikasta ja muista kulkuneuvoista ensin ulostulijat äläkä änkeä ensin itse sisään. Julkisissa kulkuvälineissä älä välttämättä aloita kauhean tuttavallista jutustelua ventovieraalle, koska se on joko mielenterveyspotilaan tai päihtyneen merkki. Jos tyhjässä bussissa istahdat jonkun viereen todeten, että olispas mukava jutustella niitä näitä ja mä oon se-ja-se niin sinuun suhtaudutaan kuin spitaaliseen. Helsinkiläinen arvostaa julkisilla paikoilla omaa rauhaa ja tietynlaista omaa tilaa, joka järjestetään vaikkapa keskittymällä puhelimen näpläämiseen kuulokkeet korvilla. Jos etsit seuraa ja haluat jutustella, kahvilat ja ravintolat ovat sitä varten. Toki meitä on moneen lähtöön mutta se vaatii pelisilmän kehittämistä, kenelle kannattaa avautua ja kenelle ei.

      Harjoittele vaistoasi sosiaalisia tilanteita varten. Ei omaa persoonaa kukaan käske kätkemään; toiset voivat toki käyttäytyä ihan miten tahansa ns. säännöistä ja käytösnormeista piittaamatta mutta palaute voi olla varsin tylyä ja siihen kannattaa sitten sopeutua.

      Jos oma murre on esimerkiksi jotain rehevää savvoo niin siihen ei kannata hirveästi sekoittaa bulia, sporaa, Skattaa, Sörkkaa jne. Se kuulostaa samalta kuin Oxfordin englannin sekoittaminen yksittäisiin slangisanoihin tai -sanontoihin. Stadilaiseksi ei tulokas muutu mutta helsinkiläistyä voi pikku hiljaa ja ns. tyylikkäästi ilman että siitä tarvitsee tehdä numeroa.

      Helsinkiläiset ovat loppujen lopuksi ihan leppoista porukkaa. Se toki riippuu siitä, minkälaisissa piireissä liikkuu. Paljasjalkaisten stadilaisten ei tarvitse tehdä syntyperästään erityistä numeroa. Tietynlainen ylimielisyys on osa stadilaisuutta, se on tavallaan huumoria muuta Suomea kohtaan, koska sen tiedetään ärsyttävän. Pääkaupunkilaisuuteen liittyy usein arroganssia "maalaisia" kohtaan maailmallakin. Tätä nyt on turha liioitella mutta joskus hauska hiukan vinoilla, jos muualta aletaan kovasti aukomaan päätään statilaisille.

      Hesa vai Stadi. Jotkut jaksavat vääntää tällaisista. No yleensähän Helsinki on asukkailleen Stadi ja Hesasta puhuvia pidetään rehupuntteina. Jos sana Stadi ei istu luontevasti tulokkaan suuhun niin puhuu sitten vaan rauhassa Helsingistä tai vaikkapa kotikaupunginosastaan niin asia hoituu sillä. Moni mieltää itsensä enemmänkin punavuorelaiseksi/rööperiläiseksi, kalliolaiseksi, töölöläiseksi, vuosaarelaiseksi, herttoniemeläiseksi tai vaikka malminkartanolaiseksi. Isoon kaupunkiin mahtuu monenlaisia paikallisidentiteettejä.

      Samanlaista kielellistä vääntöä ovat mm. Sörnäisistä käytettävät Sörkkä ja Sörkka. Itsestäni Sörkkä kuulostaa koomiselta. Nämä ovat helsinkiläisten sisäpiirijuttuja, joissa ihmisillä on voimakas pätemisen tarve. Osittain sama tilanne on Stadin ja Hesan suhteen; ihmisillä on vahva tarve olla oikeassa ja määräillä, miten muidenkin tulisi käyttäytyä.

      Julkisista kulkuvälineistä vielä sen verran, että kovin kauan ei kannata yrittää lipuntarkastajille selitystä omasta tietämättömyydestään. He ovat kuulleet kaikki selitykset jo sata kertaa. Nykyään ollaan kovaa vauhtia menossa siihen suuntaan, että lippu pitää olla hommattuna jo ennen kulkuvälineeseen astumista eikä lippua saa enää käteisellä. Kannattaa perehtyä matkakorttiin ja älypuhelimen mobiilisovelluksiin paikallisliikenteen lipunmyynnin, aikataulujen ym. suhteen. Ja inva(lidi)paikoille ei mielellään istuta ennen kuin mitään muuta ei ole tarjolla ja huonosti liikkuville tai vanhoille ihmisille on hyvä tarjota paikkaa vaikka he eivät sitä haluaisikaan. Sivistynyttä käytöstä ei tarvitse unohtaa Helsinkiin muuttaessaan.

      Uimahallit ja ne muutamat julkiset saunat... varsin usein uimahallien saunoihin ja julkisiin saunoihin muodostuu vakiporukoita. Uimahalleissa on joskus rasittavankin saunahulluja tyyppejä, jotka eivät ymmärrä, että saunominen ei ole urheilusuoritus, jossa pitää kilpailla. Tämä nyt ei ole erityisen helsinkiläinen juttu. Mutta siis saunaporukoita on ja monet ihmiset alkavat mielellään turista saunassa niitä näitä. Vaikea kuvitella kovin eristäytyvien ihmisten käyvän yleisissä saunoissa. Kertomalla muuttaneensa hiljattain kaupunkiin saa varmasti monet avautumaan omista kokemuksistaan ja kertomaan kaikenlaista. Jollain harmittomalla keskustelunavaauksellahan selviää, haluaako kanssasaunoja keskittyä omaan itseensä ja hiljaiseen puhinaan vai onko seurassasi yksinäisyydestä kärsivä eläkeläinen, jonka suuta ei saa tukittua kun se kerran avautuu. Eli tuskinpa sinua hulluna pidetään ellet nyt ryhdy yhtäkkiä avautumaan esimerkiksi seksuaalisuudestasi tai vaikka uskonnollisista tuntemuksistasi. Voi olla viisasta vältellä uskontoa ja politiikkaa keskustelunaiheina tuntemattomien kanssa, koska niistä aiheistahan syntyvät maailmalla sodatkin.

      Ns. terveen maalaisjärjen käyttö on siis kaupungissa pärjäämisenkin kannalta avuksi.

    • pärjää

      Kävelet vaan tuppisuuna pää kumarassa ja et paljon kysele,niin sillä pääsee jo pitkälle !

    • KolmanenPolven

      Stadi on paikka jossa asuu ihmisiä joilla on juuret Stadissa. Hesa on paikka johon savitatit tuleva junalla ja muuttavat lähiöön asumaan.
      Helpommalla pääset kun et tule, jos tulet opettele tavoille. Älä hölötä, älä tunge metroon tai sporaan ennen kuin edelliset ovat tulleet ulos. Rullaportaissa ei juosta ja stondataan aina oikealla. Äläkä varsinkaan katso ketään silmiin - siitä seuraa kadotus.

      • öögaaja

        Mikä tää silmiin katsominen juttu muuten on?


    • Deedee8

      Tuijottaminen on joidenkin helsinkiläisten ongelma. Vaikka siellä asuu eniten ihmisiä kuin missään muualla, niin silti katsotaan ja tapitetaan, kuin ensimmäistä kertaa näkisi ihmisolennon.

    • porimaan

      Ei kannata muuttaa Helsinkiin kyläpahaseen.Muuta Tampereelle tai Turkuun ennemmin.Tsad on ylikallis kioski.

      • uulalalaa

        Turussa on Suomen kauneimmat naiset.


      • porimaan

        Niin on on ja voi asua kahen puolen Aurajokea.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      67
      1666
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1379
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1222
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1194
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1086
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      68
      842
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      825
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      186
      732
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      92
      717
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe