Voiko eroa.kirkosta mennä fundikseksi?

Peili2

Hei,

Fundamentalismi liitetään kai aina uskontoon. Eli uskoo jonkun tekstin tai ajatuksen sanasta sanaan ilman minkäänlaista kykyä ja halua punnita sanoja mitenkään.

Entä sitten uskomattomuus? Kun ei usko uskontoihin. Sekin voi mennä överiksi, mutta puhutaanko silloin fundamentalismista vai mistä? Ovatko he vain kiihkomielisiä suuntauksen kannattajia?


https://fi.wikipedia.org/wiki/Fundamentalismi

Itsellä näin kävi kun aikanaan erosin kirkosta, eli uskonnottomuus meni yli kun menien toiseen äärilaitaan. Nykyään ymmärrän paremmin ihmisillä olevan uskomuksia joita osa ei halua käsitellä mitenkään vaan elävät vaan niiden kanssa. Ymmärrän myös kirkon tavoitelevan valtaa ja mammonaa jäsenhankinnallaan ihan kuin mikä tahansa järjestö, etenkin poliittinen järjestö. Että ei siinä sen kummempaa minusta nykyään.

1

118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uskonnoton ihminen voi olla samalla enemmän tai vähemmän uskonnonvastainen ihminen. Uskonnoton ihminen voisi toki olla myös uskontomyönteinen ihminen. Uskonnonvastainen uskonnottomuus sinänsä ei kuitenkaan ole fundamentalismia, ellei se tapahdu joidenkin fundamenttien mukaisesti. Tällaisia fundamenttejahan voisivat olla:

      1) Uskonnot ovat yleensä lähinnä irrationaalisia.
      2) Uskonnot ovat tai voivat olla haitallisia ja vaarallisia.

      Nuohan ovat siis perustavanlaatuisia totuuksia, jotka eivät hälvene mihinkään sillä, että uskontoa koskee muitakin kuin tuollaisia negatiivisesti arvostelevia tosiväittämiä. Periaatteessa noita siis voisi pitää fundamentteina, joiden perusteella uskonnonvastaisuutta lietsottaisiin. Miten se sitten eroaisi uskonnollisesta fundamentalismista? No fundamentteihin perustumisensa osalta ei mitenkään. Entä muuta?

      No on oleellista tajuta se ero siinä, että millaisia ovat uskonnolliset fundamentit ja nuo mainitut uskonnottomat fundamentit. Edelliset ovat uskonnollista huuhaata ja jälkimmäiset ovat tosiasioita. Näin ollen siis uskonnollinen fundamentalismi on negatiivinen asia, siis negatiivisempi asia kuin uskonnollisuus yleensä, ja samoin "fundamentalistinen uskonnottomuus" olisi itseasiassa positiivinen, yleistä mutuilevaa uskonnottomuutta paremmin perusteltu asia!

      Mielestäni silti ei ole mitään järkeä käyttää käsitettä "uskonnoton fundamentalismi". Ei faktoja, joita nuo fundamentit yllä edustavat, tarvitse mitenkään erikseen palvoa niin paljon, että ne pitää oikein mainita jonkin katsomuksen nimessä. Vaikka minä pyrin käsityskykyni puitteissa muodostamaan maailmankuvani luonnontieteellisiin realiteetteihin, niin ei minun tarvitse jatkuvasti mainita, että olen "fysikaalinen se-ja-se" tai "kemiallinen se-ja-se".

      Pelkkä naturalisti kuvaisi jo kerralla tuon kaiken. Minun uskonnottomuuteni on luonteeltaan naturalistista eli sitä, että kun havaittavissa ja selitettävissä olevaan luontoon ei näytä kuuluvan mitään uskonnollisessa mielessä käsiteltävää, niin voin lyhyesti vain naturalistiksi ilmoittautumalla karistaa tarpeettomat tarkennukset, kuten "fundamentalistinen uskonnoton, eli siis sellainen, joka ei ole uskonnollinen, ja joka pitää uskontoja irrationaalisina sekä potentiaalisesti haitallisiana".

      Ei ole oikeastaan oleellista edes uskonnottomuuteni kannalta se, että onko uskonnollisuus irrationaalista tai haitallista - en minä sen takia ole uskonnoton vaan sen takia, että uskonnot eivät ole onnistuneet todistamaan itseään minulle uskottavasti. En minä väitä olevani 100-prosenttinen rationalisti, vaan luultavasti olen keskimäärin samanlainen höhlä kuin muutkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      74
      3650
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      2982
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      25
      2880
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2758
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      23
      2673
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2455
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      251
      2149
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1897
    9. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      202
      1867
    10. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      44
      1837
    Aihe