Miten aistiärsykkeet vaikuttavat autistiin?

saulius

Moi. Miten aistiärsykkeet vaikuttavat autistiseen henkilöön? Itselläni on lievä autismi eli Aspergerin oireyhtymä (diagnoosina PDD-NOS). Palonvaroittimien ja varashälyttimien äänet saavat itselleni sellaisen oudon ja poissaolevan olon, joka oli minulla, kun olin jääkiekko-ottelua katsomassa Hartwall Areenalla. Mistä mahtaa johtua? En ole käyttänyt, enkä käytä alkoholia.

6

192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • saulius

      Laivalla, kun menimme mutsin kanssa kauppaan niin varashälytin alkoi soimaan ilman mitään syytä. En varastanut sieltä mitään, eikä mun mutsikaan varastanut sieltä mitään. Kukaan ei sanonut meille mitään.

    • Breda

      Aistiärsykkeet vaikuttavat aspergeriin - ja kaikkiin muihinkin erityisherkkiin - normaalia voimakkaammin. Aspergeri joutuu helposti ylivirittyneisyyden tilaan. Muistan itse olleeni ainakin parisen tuntia aivan sekaisin, kun kerran paloauto yhtäkkiä pani juuri kohdallani kovaäänisen hälytyssireenin päälle. Aivoni menivät ikään kuin sokkiin enkä päässyt siitä olotilasta eroon minuuteissa vaan siihen meni tunteja. Sama tapahtui, kun olin kerran uudenvuodenaattona eräässä kaupungissa, jossa äkkiarvaamatta alettiin paukutella uudenvuodenraketteja aivan vieressäni. Siinä syntyy juuri sauliuksen kuvaama "outo ja poissaoleva" olotila. Aspergereilla tällainen erityisen herkkä reagointi johtuu biologisista syistä, se johtuu normaalista poikkeavasta synnynnäisestä neurobiologiasta. Heidän aivonsa todella aktivoituvat enemmän kuin muiden. Syyt ovat useissa normaalista poikkeavissa geeneissä. Syyt eivät ole kasvatuksessa.

      Aspergerille on tärkeää palautuminen tasapainotilaan tuollaisten voimakkaiden aistiärsykkeiden jälkeen. Esim. vetäytyminen tarvittavaksi ajaksi tuttuun paikkaan, jossa saa olla yksin ilman mitään häiriöitä, riittää usein tasapainoon pääsemiseksi. On annettava itselleen aikaa ja on "itsekkäästi" otettava etäisyyttä muihin, koska on todella muita herkempi joutumaan ylivirittyneisyyden tilaan,
      ylikierroksille, joka jatkuessaan (yltyessään uupumiskierteeksi) voi johtaa suoranaiseen romahtamiseen ja loppuun palamiseen.

      Aspergerit - kuten muutkin erityisherkät ihmiset - ovat parhaimmillaan tärkeitä "palovaroittimia", esim. työpaikalla sellaiset ihmiset vaistoavat ensimmäisinä, jos siellä on jokin asia pahasti pielessä.
      Erityisherkkyys on otettava positiivisena kykynä - ei negatiivisena häiriönä. Ihminen, jolla erityisherkkyys on, joutuu sen kanssa helposti monella tapaa tilanteisiin, joissa hänet käsitetään väärin. Mutta jokainen erityisherkkä yleensä pikku hiljaa oppii selviytymään sen kanssa hyvin, erityisesti oppii näkemään, miten todella prosessoi aistitietoa normaalia herkemmin, ja oppii välttämään tilanteita, joissa aistiärsykkeitä tulee liikaa. Tällaisen oppimisen ydin on sen tajuamista, että erityisen herkkä aistiärsykkeisiin reagoiminen on arvokas erityiskyky, joka monilta puuttuu.

    • yksilö1

      Kirkkaat valot, pahimmat ovat välkkyvät strobovalot, aiheuttavat melkein tajuttomuuden. Pää menee ihan sekaisin. Kuulen loisteputkien sirinän, samoin tietokoneen hurina tekee huonovointiseksi. Kuulen sen inhottavan vinkunan toisesta huoneestakin. Ulkona olevat sähköjohdotkin vaikuttavat, niiden alla tai läheisyydessä tulee kuvottava olo. Ihoa alkaa kuumottaa oudosti.

      Vaatteet ovat vaikea paikka, koska mitään puristavaa en siedä. En sukkia, en alusvaatteita :) Kuljenkin melkein aina löysissä kaavuissa, jep. Kengistä olen ääri tarkka.

      Niskahierontaa ei. Ei kampaajakäyntejä. Suihkussa on aluksi jopa kipeää olla, mutta kylvystä tykkään. Kylpeä voisin aina ja kaikkialla.
      Olen diagnoositon assinainen, joka koko elämänsä on ollut vähän outo. Erakko ja sosiaalisesti vetäytyvä, aina väsynyt ja unelias. Paitsi kun pääsen työflow´hun, silloin menee lujaa.

      • Breda

        Yksilö1 kuvaa tuossa aspergerin arkielämän todellisuutta osuvasti. Aistiyliherkkyydet ovat usein juuri niitä, jotka esim. koulussa pitäisi ottaa huomioon. Asperger-luokilla niin tehdäänkin, mutta harvassa kaupungissa on asperger-luokkia.

        Suihku on minullekin vähän kuin olisi alasti kovassa raesateessa. Selitä siinä sitten se muille, jotka pitävät sinua nirppanokkanynnerönä, kun eivät osaa edes kuvitella, että sellaista todellista aistikokemusta kellään voisi olla!

        Lopuksi yksilö1 kiteyttää asperger-ihmisen arkielämän todellisuuden hienosti kahteen lauseeseen:
        "Erakko ja sosiaalisesti vetäytyvä, aina väsynyt ja unelias. Paitsi kun pääsen työflow´hun, silloin menee lujaa."

        Tuo osuu yksiin minunkin asperger-elämäni kanssa!


    • Pahastimeniyli

      Yleltä tuli juuri dokumentti erityisherkistä. Löytynee Areenasta. En tajunnut pätkääkään, kun siinä yritettiin selittää ja selventää, kuinka erityisherkät tuntevat ja ajattelevat syvemmin

      Miten tavallisia arkipäivän asiota ja sattumia tunnetaan ja ajatellaan syvemmin?

      • yksilö1

        Aistiherkkänä koen tunne-elämän kuohut todella rasittavina. Ihan jokapäiväinenkin ylläri, vaikka puhelu jota en osannut odottaa, saa aikaan monen tunnin monologin ja asian vatvomisen. Käyn läpi sitä tapahtumaa, en tiedä miksi.
        Omien vanhempieni kuolemat olivat todella raskaita, toki ne ovat kaikille, mutta en päässyt tapahtuneen yli oikein millään. Itkin melkein päivittäin parisen vuotta. Tuntui monesti siltä, että jäin kiinni siihen ajanjaksoon.
        Pahasta mielestä ja ikävästä voin fyysisesti huonosti. Kaipaus jonnekin tärkeään paikkaan/ihmisen luo koskee, kuin olisi kivi sydämessä. Olenkin alkanut vältellä tunteisiin vaikuttavia kohtaamisia nykyään, ikään kuin ennalta estän kaikki henkiset paineet. Myös hyvä sana sekoittaa kuviot.

        Arkipäivän asioista ainakin vaikuttaa ruoka. Jos en saa syödä samoihin aikoihin joka päivä, muutun hirviöksi :) Menen ihan tolaltani, eikä kyse ole vain verensokerin laskusta. Ja mielellään melko samanlaista ateriaa, toki pientä vaihtelua on, ei kuitenkaan sekasörsseitä! Elän melkein aina totuttujen rutiinien mukaan, herään, syön, lenkkeilen yms. samoihin aikoihin. Katson samoja ohjelmia telkusta, kuuntelen samoja tuttuja radio-ohjelmia. Nämä asiat rauhoittavat ja pitävät pääni koossa.
        Oliko tästä apua yhtään?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4975
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3154
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1253
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1227
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe