Love tentti

Shop

Olen seurannut keskustelua love tentistä ja ihmetyttää tuo asenne hoitajilla. Että kun lääkkeet ovat esim. Vanhuspuolella apteekin pussijaossa niin mihin sitä lovea tarvitaan? Monessa paikassa jaetaan pusseista huolimatta kuureja, marevania ym lääkkeitä dosettiin, ja pusseista on myös poistettava lääkkeittä joson lääkemuutoksia. Ja mikä tärkeintä on syytä tietää mitä lääkkeittä pusseissa on!!! Lovessa on myös teoria osuus käsittääkseni missä kysytään lääketietoutta. Ja sairaanhoitajilla on sitten taas iv ym kokeissa. Onhan se nyt niinkin että eteen voi tulla lääkehoidossa kaikenlaista ja on syytä hoitajana osata ja tietää lääkkeistä . Annathan niitä toiselle ihmiselle ja olet vastuussa myös siitä. Olen lähihoitaja jaopiskelen sairaanhoitajaksi ja täytyy sanoa että pidän erittäin tärkeänä osaamista lääkkeistä niiden annosta ja vaikutuksista. Luulisi hoitoalalla työskentelevän ihmisen ymmärtävän että lääkehoito on aikas oleellinen asia hoitajan työtä. Myös ne laskut. Jos et osaa laskea annostuksia tai vaikkapa vain vaikuttavan aineen määrää niin heikoilla ollaan. Itse en haluaisi että minua tai omaisiani hoitaa hoitaja jolla ei ole mitään hajua lääkkeistä ja niiden vaikutuksista. Kunhan annan lääkkeitä, mutta , en tiedä kuinka paljon tai miten se vaikuttaa. Aikas välinpitämätöntä.

6

2666

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kotihoitsu

      No jaa... Toki lääkehoito on on yksi keskeisimmistä asioista, mutta aika harvoin sitä kyllä käytännössä joutuu oikein laskemaan mitään. Itse olen kotihoidossa, jossa ei yleensä toteuteta mitään iv-hoitoja tmv., eikä ne tietty lähäreille kuulukaan, joten meidän "laskeminen" on hyvin pitkälle siinä, kun tarkistellaan, onko jakanut oikean pillerimäärän dosettiin tai riittääkö tablettimäärä seuraavaan jakoon. En ole itse koskaan joutunut laskemaan mitään vaikuttavan aineen määrääkään... Jos listassa lukee, että lääke "y" 1 x 2 päivässä ja jakolistaan on merkattu ykkönen klo 8 ja kello 19 niin siinä nyt ei tarvi paljon laskea, eikä pohdikella, että miten sen lääkkeen sinne dosettiin laittaa. Marevaniannoksiahan ei lähärit määrittele, joten sitäkään ei tarvi laskea , kun saikut lyö valmiin listan käteen, että kuinka monta pilleriä laitat mikäkin päivä. Korkeintaan joutuu "miettimään" tyyliin, että jos potilaalla entuudestaan on vaikka 5 mg tabletteja kotona ja lääkäri nostaa annoksen 17,5 mg:aan, että kuinka monta pilleriä se sitten on. Ja yleensähän lääkärit kirjottaa reseptit just sen vahvusella tabletilla tai ainakin hyvin lähelle sitä, mitä annos on. Eli ihan ala-astematikkakin periaatteessa riittäis ainakin meidän työkentällä lääkkeiden annosteluun, jos pyöritellään vain kokonaisia ja puolikkaita pillereitä. Harvoin tulee vastaan edes sellasta, että pitää laittaa joku tabletti 4 osaan. Ja mitä tulee tuohon pussijakeluun, niin se että osaat poistaa jonkun tabletin sieltä lääkepussista voi olla kokeneelle sairaanhoitajallekin aika kinkkinen juttu ja melkoisen salapoliisityön takana, koska jatkuvasti lääkkeitä korvataan toisen valmistajan eri näköisillä tuotteilla, joten ikinä et voi olla varma mikä pilleri on ulkonäöllisesti mikäkin. Joten siihen ei paljon LOVEt auta...

      Mut toinen asia on sitten tietty vaikuttavuuksien seuranta ja muut jutut, missä sitä lääketietoutta tarvitaankin jo enmmän. Mä en ole itse sitä Lovea suorittanut koskaan, niin en tiedä, miten laaja se on, mutta me suoritettiin viime vuonna ProEdun lääketentit, jotka oli kyllä laajudessaan aikamoiset ja osa kysymyksistä aika kinkkisiä. Lääkelaskuja en pitänyt niissäkään minään. Olen aina ollut aika hyvä matikassa, joten mulla ei ole lääkelaskut tuottaneet hankaluuksia ja kaikki on menny aina kerralla läpi. Ihan perus laskutoimituksia mun mielestä. Liuoslaskut on tietty vähän kinkkisempi asia, mutta kuten sanoin, i.v. tiputuksiahan me lähärit ei yleensä tehdä missään (ja joo, tiedän, että jossain voi olla tyopaikkakohtaiset luvat siihenkin), joten sitä nyt ei tarvi osataakaan sen paremmin. Eikä niitä lähihoitajien kysymyspatteristossa noissa viime vuoden tenteissä kysyttykään. Tai mulle ei osunut ainakaan yhtään liuoslaskua.

    • Shop

      Juu varmasti on totta tuokin mitä kirjoitit, mutta pidän silti tärkeänä että on ajan hermoilla noissa lääkeasioissa jokainen hoitaja. Kyllähän se mielestäni on niinkin että lääkehoito osa hoitotyötä ja jotta se olisi turvallista niin se on ymmärrettävä kokonaisvaltaisesti. Olen myös itse kotihoidossa ollut jo aikas kauan, meillä lähihoitaja hoitaa lääkkeiden tilaamiset jakamiset ja antamiset. Ja hoitajia on kaikenlaisia, kaikki eivät esim ymmärrä edes mitä lääkkeittä antavat tai mitä pussi sisältää. Lovessa on siksi myös teoria osuus, että hoitajalla olisi hajua edes yleisimmistä lääkkeistä ja lääkeaineryhmistä. Meillä lähihoitajat poistavat pusseista myös lääkkeitä jos on tarve. Eikä se nyt ole vaikeaa. Lääkehoidon osaaminen on yhtä tärkeää kuin muukin hoitp. Ja lääkehoidon osaamiseen kuuluu paljon muutakin kuin laskut. Säilytys, käyttövalmiiksi saattaminen, vaikutusten seuranta . Ja tulevaisuudessa ollaan menossa enemmän kotona hoitamiseen, mikä tarkoittaa sitä että myös iv- hoidot kotona lisääntyvät ja todennäköisesti myös lh tulee sitä toteuttamaan tulevaisuudessa. Siihen toki saa silloin koulutuksen. Mutta näin se tulee olemaan. Ja jos on hoitajaksi itsensä lukenut, luulisi arvostavansa omaa ammattiaan ja työtään ja välittävän asiakkaista/ potilaista niin paljon että pitäisi lääkehoidon osaamistasoaan tärkeänä sitä vähättelemättä.

    • Shop

      Ja kyllähän lähihoitajia työskentelee esim paljon sairaaloissa, jossa he toteuttavat myös lääkehoitoa, ei ehkä samassa kaavassa kuin sh mutta kuitenkin. Lääkäri kyllä määrää lääkkeet ja kertoo kuinka monta mg annat mutta jos se on sellaista vaikka nestemäistä ruiskuun vedettävää mitä lh voi myös antaa ni kyllä silloin täytyy tietää päljonko vedät ruiskuun lääkettä.

      • Kotihoitsu

        Kyllähän se nyt on aika kevyttä, mitä lh saa ruiskuun vetää ja yleensähän ne lääkkeet on tyyliin vaikuttavaa ainetta 1mg / ml ja lääkemääräykset x mg kerralla x kertaa päivässä, joten siinä nyt ei sen korkeempaa matikkaa tarvita, että osaa laskea kuinka monta milliä sitä lääkettä vetää ruiskuun, jos tarvitaan vaikka 3 mg sitä vaikuttavaa ainetta. Puhumattakaan lääkkeistä, jotka laitetaan ampulla kerrallaan. Insuliinejakaan en ole eläissäni joutunut laittamaan kertaakaan pullosta, vaan kaikki on olleet vanhainkodilla ja kotihoidossa kyniä, mistä on pistetty. Sairaalamaailma toki on eri asia ja siellä voi ollakin vielä insuliiniakin pullossa. Että itse ainakin olen todella vähällä matikalla selvinnyt tähän asti. Ja missä sairaalassa vuorossa on ainostaan lh:a? Kyllähän kaikkialla taitaa ainakin vähintään se yks saikku olla myös, joka aika poikkeuksetta hoitaa sen lääkkeiden annostelun. Vanhainkodit on eri asia, jossa itsekin olen ollut ja joutunut ne morkut laittelemaan illalla ja yöllä, kun saikut teki vaan päivävuoroa. Muita injektioita siellä ei sillon sit ollutkaan, mitä lh:t olis joutunu hoitelemaan. Coheminit ja muut pisti saikut sit päivän aikana. Tai meni sielläkin lisäks jollekin jotain tyyliin OxyNormia tai Diapamia nestemäisenä, jota sit joutu lh:tkin välillä antamaan yö- tai ilta-aikaan.


    • KAMALAAKO

      Sairasta! Lekurit ja pillerimääräykset, hoitajattaret ja pillerinannot! Lääkelaskut! Niihin perustuu koko "terveydenhoito" nykyisin. Jos ei annetut tabut tehoa, niin varsinaista hoitoahan et saa. Niin se vaan on!

    • Anonyymi

      Sairaanhoitajapulaan suurin syy on se, että LoVe-koulutuksen täysin turhia osioita pakotetaan opiskelemaan. Esim. psykiatrian poliklinikoillahan ei i.v- hoitoja verensiirtoineen anneta. Siellä hoidetaan ihmisen mielen sairauksia. Silti nykyisin pakotetaan psykiatriset sairaanhoitajatkin tenttimään LoVe:n i.v-osio, ym turhat. Kuitenkin nimenomaan psykiatrian, päihde- ja kriisihoidossa on jo omiakin tarpeellisia asioita, joita haluaa opiskella. Ei siinä paljoa i.v- tai verensiirrot kiinnosta. Uskokaa tai älkää, hoitajapula helpottaa heti, kun järjen käyttö tulee mukaan näissä lääkehoitokoulutusvaatimuksissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      27
      3633
    2. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      293
      3448
    3. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      30
      2288
    4. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      34
      2080
    5. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      133
      2002
    6. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      120
      1751
    7. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      47
      1619
    8. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1480
    9. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      2
      1353
    10. Väliämme on noin 6 km

      Niin lähellä ja niin kaukana. Sinä olet kotona, minä olen kotona. Olet jo unessa. Mutta kun herään, olet jo töissä ja vä
      Ikävä
      9
      1223
    Aihe