Lithium -akun lataamisesta

AkunLataus

Kännykässäni on nyt Quick charge -laturi ja olen ottanut tavakseni ladata sitä useaan kertaan päivässä pienen määrän, koska jo 10 min sinne saa varausta jonkin verran.

Mutta kumpi on akun käyttöiän kannalta paremi, harvemmin pitkä lataus, vai jokaisella kahvitunnilla 15 min lataus? Siis laskeeko latausten määr vai pituus akun käyttöikää?

5

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haminaattori

      Litium-akut ovat kohtuu tuore tapaus ettei niistä voi vielä sanoa ehdotonta totuutta. Itselläkin LiPo-akkuja joista 3 vuotta vanha jo ilmoittaa "pehmenemistä" kun yli 10 vuotta vanha antavan sähköä kuin uutena. Käyttöä molemmilla suunnillen saman verran. Merkki tietysti eri ja mitä sisällä, en tiedä.
      Säilytys ja käyttö metodi ei tietenkään sovi kännykän akulle joten parasta käyttötilannetta tuskin saa optimoitua. Ikävintä kännykkätilanteessa on silloin kun sähkö loppuu akusta kun sitä eniten tarvitsee. Siinä voi olla henki kyseessä. Jätä siis akun optimointi ja lataa akku täyteen kun siihen on tilaisuus. Eikä sellaisen pienen varausakun mukana pitäminen ole pahasta vaikka sen täynnä pitäminen lyhentääkin sen käyttöikää.

    • Meikä-

      Olen sitä mieltä että hidas lataus on kyllä meikän mieleen, olen itse hamstrannut nimen omaan latureita joka nurkalle jossa latausvirta on 1A tai alle, mikä on tuo CAT S30 oma laturin virta.

      Tästä oli kerholla puhetta että ei mukamas millekään maailman kaikkeudessa valmistetulle puhelimelle ole mitään väliä vaikka laturi työntäisi 3kV ja 600kA kun virran ja jännitteen rajoitus on AINA poikeukksestta puhelimessa. Näin esimerkiksi VARTA:kin on erehtynyt kun valmistaa power pack:ejä joissa on USB 1A kännykälle ja 2A tabletille:

      http://www.hongkong.fi/fi/koti-ja-asuminen/elektroniikka/puhelimet/akut-ja-varavirtalahteet/varta-powerpack-6000-mah-varavirtalahde/

      Mielestäni aivan absurdi väite, osassa puhelimissa aivan varmasti on tasokasta rajoitusta, ja toisissa voi olla rajoitin, mutta rajoitusaste on mahdollisesti korkeammalla kun vakiolaturi työntää. Linkkasin joskus lehtijuttuakin jossa puhelimia oli ladattu 2A tablettilaturilla ja niistä pullistu akku niin että osasta näyttökin hajosi, kaikki puhelinmallit eivät tietenkään pullistu.

      Valmistaja kun pitkälti valmistaa tuotteensa niin kuin haluaa ja ohjeilla rajoittaa käytön esimerkiksi vain omalle laturilleen. Nyt on tasapainolautoja ja polkupyöriä polttanut huudeja ympäri suomea niin itse en kyllä kirkossa kuuluttaisi noitten litiumien pikalatausriskittömyydestä.

      • Haminaattori

        Riskitöntä latausta tuskin on. Nikkeliakkuja on joitakin oikein räjähtänyt vuosien varrella. Useimmiten vain muovikuori sulanut. Yhden kuori suli tunti latauksen jälkeen. Alkoi vain päydällä yhtä äkkiä savuta. Kauan sitten räjäyttivät traktorin akun. Olivat mittaamassa kennojännitettä kuormittamalla kenno kerrallaan ja mittakärki pikkusen ripsahti. Pääty lähti akusta akkulataamon ovella ja lensi autoasentaja osaston läpi maatalouspuolen täkä seinään. Matkaa kertyi 60-70m, mutta oppilaita ei onneksi jäänyt väliin. Mittaajat olivat tietenkin säikähdyksestä valkeita ja haalarit oli muutaman päivän päästä kuin haulikolla ammutut, mutta muuta vakavaa ei syntynyt.

        Siis kuten edellä riskitöntä latausta ei siis ole. Kännyköissä ja tableteissa on lähinnä yhden kennon akut. Sen latauslogiikka on suhteellisen yksinkertanen kun siinä huolehditaan vain yhdestä kennosta.
        Usempikennoisessa akussa kennojen tasapainosta huolehtiminen on merkittävä tekiä niiden käyttöturvallisuudelle. Tämä koskee myös nikkeliakkuja eikä pelkästään litiumakkuja. Litium akulla tämä on tarkempi ja niillä on kennojännite mitä ei paranne ylittää. Se vaihtelee hieman kennokemian mukaisesti. Kennojen tasapaino onkin se joka minua eniten huolettaa akkujen latauksessa.

        Kentällä ladatessa latauksia akkupakettia kohti tulee puolenkymmentä jolloin ne voi ladata normaalilatauksena (yhtenä pakettina). Ensimmäinen lataus ja varastolataus voikin tehdä balansoiden jolloin tasataan kennojännitteet.
        Lautojen ja pyörien latureissa ei kaiketi ole välttämättä ole noita tasauspiirejä. Jotkut akkujen lisäpiirit ovat pelkästään purkauksen rajoitus kun "ylipurkautuminen" on litium akulle erittäin vahingollinen. Joissain on tasauspiirit, mutta ne toimivat yhteistyössä laturin kanssa.


    • plasma_Lcd

      20% lataukseen ja 90% pois. 100% ei kannata ladata jos tavoittee akulle pitkää käyttöikää. Wifi vie vähemmän virtaa kuin mobiili 4G. Samoin näytön liika kirkkaus syö akun varausta. Lithium-akku tykkää kuivasta viileästä paikasta, kuuma hikinen lenkkiasun sisätasku on puhelimelle ja akulle tuhoisa yhdistelmä.

    • jkaaa

      Siinä se tulikin, eli ihan täyteen ei kannata ladata vaan 80-90 prossan tilaan, tällöin akku kestää pisimpään. Sillä purkamisella 20 vai 40 prossaa ei niin kauhean tarkkaa ole. Ja mielellään akku ei saisi olla kauheasti kuumentunut, kun aletaan lataamaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5319
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4745
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3016
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1767
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1643
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1581
    Aihe