Miten aika on mitattu

MOPRTUSAS

Tietokirjoissa on kerrottu, että alkurajähdys on tapahtunut 13 miljardia vuotta sitten.
Maailmankaikkeuden halkaisija on 93 miljardia valovuotta.
Mitenkä näin suuret aika asiat on saatu määriteltyä?

13

179

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • https://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_universe

      Tuossa on kerrottu miten maailmankaikkeuden ikä on määritetty. Edwin Hubble huomasi, että galaksit liikkuvat meistä poispäin ja laski niiden liikenopeuden (saadaan punasiirtymästä) ja (virheellisesti) oletettujen etäisyyksien perusteella arvon sille, milloin ne olisivat olleet kaikki samassa lähtöpisteessä. Hän sai väärien etäisyyksien vuoksi huomattavasti nykyistä pienemmän arvauksen universumin iälle.

      Myöhemmin galaksien etäisyysarviot korjattiin ja paremmin tiedossa olleilla lukuarvoilla päästiin lähelle nykyistä tulosta. Alan Sandage vuonna 1958 onnistui laskemaan Hubblen vakion eli avaruuden laajenemisnopeuden kohtuullisen tarkasti, mutta ei itse uskonut omiin oikeaksi osoittautuneisiin tuloksiinsa siksi, että tuolloin tähtien ikä oli arvioitu väärin. Myöhemmin tähtien ydinreaktiot ja prosessit opittiin tuntemaan paremmin ja mallit alkoivat täsmätä keskenään.

      Kosminen 2.7K mikroaaltotausta naulaa universumin iän paikalleen. Se syntyi kun maailmankaikkeuden täyttänyt kaasu jäähtyessään lakkasi olemasta ionisoitunutta ja alkoi läpäistä valoa n. 300000 vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Kaasujen ominaisuuksista voidaan päätellä millaista säteily oli tuolloin ja mittauksin havaita millaista se on nyt. Mikroaaltotaustan mittauksilla on saatu tarkin arvio universumin iälle.

    • https://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe

      Tuossa on kerrottu miten havaittavissa olevan maailmankaikkeuden koko on saatu määritettyä. Avaruuden laajenemisen vuoksi vanhin Maapallolla nähtävä valo on peräisin kohteista, jotka nyt ovat 46.5 miljardin valovuoden päässä meistä. Sillä välin kun valo matkusti aikanaan paljon meitä lähempänä olleista kohteista tänne venytti avaruuden laajeneminen kyseiset kohteet tuolle etäisyydelle.

    • näin.on

      Maailmankaikkeus luotiin 6025 vuotta sitten. Siitä on hyvä aloittaa.

    • eduarhubblerton

      - -Mun alkuräjähdys on elastista tyyppiä ,siis ku kaikki alkaa pudota kasaan vauhti alkaa hidastuu kohdassa sin 45 ja pysähtyy kodassa 0 ja josta se hitaasti taas kiihtyy

    • ei_alkuräjähdystä

      Uusiempien CERNissä tutkimusten mukaan alkuräjähdystä ei ikinä tapahtunut, eikä ainakaan inflaatiota, eikä hypoteettisia inflatoni-hiukkasia ja kenttää ole olemassa, joiden oletetaan olevan vastuussa alkuräjähdyksestä ja inflaatiosta.

      Luultavasti kvanttigravitaatio ja Big Bounce -teoria kuvaa nykyisen universumin varhaisia hetkiä paljon paremmin. Universumi ei missään vaiheessa kovin pieni ollutkaan (kvanttigravitaatio estää singulariteetit ja liian suuret energiatiheydet), ja on syntynyt edellisen universumin jäänteistä.
      Universumin, energian ja materian kokonaisikä tietysti on paljon vanhempi kuin tähän asti on arvioitu, ehkä 10^100 kertaa vanhempi kuin on luultu.

      https://tekniikanmaailma.fi/muu-tekniikka/fyysikot-eivat-loytaneet-jalkeakaan-hiukkasesta-joka-sai-maailmankaikkeuden-laajenemaan/

      "Tutkijat ovat epäonnistuneet uudessa yrityksessään löytää teoreettinen hiukkanen, jonka on laskettu olevan vastuussa maailmankaikkeuden nopeasta laajenemisesta sen alkuaikoina.
      Puolan tiedeakatemian uuden selvityksen tulokset viittaavat siihen, että kyseistä hiukkasta ei näytä olevan lainkaan olemassa. Tiedeakatemia toteaa tiedotteessaan, että tulokset myötä maailmankaikkeuden nopean laajenemisen syy on aiempaa suurempi mysteeri."

      • Höröhlaatio

        Täällä juhlittiin kolmisen vuotta sitten BICEP2:n tuloksia, "inflaation savuavaa asetta". Sanansaattajana oli jäsen tutkimusryhmästä, joka ulostulossaan ilmoitti ansaitsevansa noopelin itselleen.

        https://www.youtube.com/watch?v=ZlfIVEy_YOA


      • Operaatio-Ei-hienosäätöä

        Niinhän se on, että jos teoria laaditaan vain uskonnollisen toiveajattelun pohjalta, niin se suurella todennäköisyydellä menee metsään. Niin kävi tässäkin.


      • Operaatio-Ei-hienosäätöä
        Operaatio-Ei-hienosäätöä kirjoitti:

        Niinhän se on, että jos teoria laaditaan vain uskonnollisen toiveajattelun pohjalta, niin se suurella todennäköisyydellä menee metsään. Niin kävi tässäkin.

        Tällä en siis tarkoittanut BICEP2-tulosten kurjaa kohtaloa, vaan inflaatioteoriaa itseään. Lisäksi olin turhan ehdoton käyttäessäni sanamuotoa "niin kävi tässäkin"; parempi sanamuoto olisi ollut "niin näyttää käyvän tässäkin". Nimittäin jos tarkkoja ollaan, inflaatioteoriaa kaikissa mahdollisissa muodoissaan ei ole vielä 100% varmasti osoitettu vääriksi, ja ad hocceja tullaan varmasti vielä näkemään runsain määrin. Tulevaisuus näyttää, mikä on niiden kohtalo. Kunnes mahdollisuus kaiken massaisilta inflatoneilta on suljettu pois, tulemme vielä näkemään, että ollaan niinkuin inflaatio olisi edelleen satavarma - vaikka siitä ei ole ainoatakaan todistetta.


      • Aloituksessa mainittu tieto löytyy saitilta phys.org sen omalla hakutoiminnolla, laittamalla hakusanaksi inflaton.

        Artikkelissa ei kumota alkuräjähdysteoriaa vaan kerrotaan, että sen inflaatiovaiheen (universumin alusta 1E-34...1E-32 sekuntia välinen aika) selittäjäksi ajateltua inflaton - hiukkasta ei taaskaan löydetty. Edellisen kerran selitykseksi yritettiin Higgsin bosonia, jonka ominaisuudet eivät kuitenkaan mätsänneet teorian kanssa. Tällä kertaa mitään hiukkasta ei löytynyt joten kvanttigravitaatioteoriassa on siis vikaa. Tämä ei ole ensimmäinen kerta eikä yllätys.

        Nyt saatujen tulosten perusteella inflatoni olisi joko massaltaan arveltua suurempi tai sitten se esiintyisi useampana alalajina kuten esimerkiksi neutriinot. Molemmat edellyttävät että teoriaa rukattaisiin. Kumpikaan ei heitä alkuräjähdysteoriaa romukoppaan.

        Kvanttimekaniikan ja yleisen suhteellisuusteorian tämänhetkinen yhteensovittamattomuus tekee kvanttigravitaation teorian laatimisesta hyvin vaikeaa. Jossakin vaiheessa joku sovittaa ne yhteen mutta vielä se ei ole tapahtunut.


      • Joko automatiikka tai "ystävälliset" ihmiset poistattavat taas viestejä...


      • Operaatio-Ei-hienosäätöä

        Tässä on linkki tutkimusuutiseen: https://press.ifj.edu.pl/en/news/2017/06/07/

        Artikkelin sisältö on pääkohdissaan kutakuinkin seuraava.

        Higgsin bosonia pidettiin kandidaattina inflatoniksi, mutta Higgs osoittautui liian raskaaksi voidakseen olla inflatoni. Jos Higgs olisi inflatoni, ja jos teoriassa on asiat muuten kohdallaan, niin kosmisen taustasäteilyn tulisi näyttää erilaiselta.

        Tämän vuoksi alettiin etsiä jotakin ennestään täysin tuntematonta hiukkasta, jolla olisi Higgsin ominaisuudet, mutta selvästi kevyempi massa. Toinen vaihtoehto olisi ollut, että olisi etsitty raskaampaa Higgsin kaltaista hiukkasta, mutta mitä ilmeisimmin raskaampi hiukkanen tuottaisi myös huomattavasti raskaampia ongelmia teorioille, koska nimenomaan huomattavasti kevyempää inflatonia alettiin etsiä.

        LHC:n datassa ei kuitenkaan ilmennyt mitään kevyemmän inflatonin teorian ennustamia ilmiöitä. Tutkimus kattoi 99% vaaditun parametrin vaihteluvälistä, ja mitään ei näkynyt.

        Lainasin ylläolleessa p.oistetussa viestissäni uutisessa ollutta engl.kielistä tekstiä, ja tekoäl.yttömyys tosiaan poisti sen, joko jonkun uskonnollisen multiversumifanaatikon ilm.iantamana tai jopa algoritmisesti ilman ilm.iantoja. Joka tapauksessa pätkässä selitettiin, millä lailla LHC-data falsifioi kevyen inflatonin, koska ennustettuja asioita ei löytynyt, vaikka olisi pitänyt. Lainaukseen sisältyi myös pätkä, joka kuuluu vapaasti suomennettuna:

        ”Analyysissämme … emme löytäneet mitään. Voimme siksi suurella varmuudella sanoa, että kevyttä inflatonia yksinkertaisesti ei ole olemassa”.

        Se tarkoittaa myös sitä, että suurella varmuudella inflaatiota ei ole ollut olemassa.

        Mikä tarkoittaa sitä, että suurella varmuudella inflaation tuottamaa multiversumia ei ole olemassa.

        Mikä tekee tieteestä jälleen mielekkään projektin, koska havaittujen ilmiöiden selitykseksi ei äärettömän universumimäärän puuttuessa enää käykään: "Äärettömien mahdollisuuksien joukosta me nyt vain satumme elämään sellaisessa universumissa, jossa asiat ovat näin. Asia selitetty; ei tarvetta enempiin selityksiin.” (Tieteen loppu).

        Mutta lopuksi kuitenkin vielä siitä raskaamman hiukkasen mahdollisuudesta. Jos inflaatioteoriasta pidetään kiinni, niin on etsittävä raskaampaa inflatonia tai useammanlaisia inflatoneja. Teoriaa on tällöin jälleen ad hoc -säädettävä uudella vailla minkäänlaisia todisteita olevalla hypoteesilla, jonka kohtalon taas vain aika näyttää. Joka tapauksessa nykyisen kaltainen inflaatioteoria on havaintoaineistolla suurella varmuudella falsifioitu. Jos todisteita toisenlaisista inflatoneistakaan ei löydy, ja jos ilman mitään todisteita pidetään kiinni inflaatiosta, niin artikkelin loppulaisetta lainaten "Inflaatiosta tulee - hyvin kirjaimellisesti - modernin kosmologian suurin mysteeri". Sellainen, joka ei poikkea mitenkään mistään muustakaan väitteestä, jonka mukaan "universumin homogeenisyys selittyy x:llä", missä x on vapaavalintainen, vailla ainoatakaan todistetta oleva hypoteesi.


      • automaattisensuuri

        "Lainasin ylläolleessa p.oistetussa viestissäni uutisessa ollutta engl.kielistä tekstiä"

        Täällä on käytössä Utopia Analytics Oy:n kehittämä automaattisensuuri, joka poistaa viestit, jos niissä on liian pitkiä englanninkielisiä lainauksia. Suomenkielistä tekstiä voi lainata paljonkin, mutta englanninkielistä korkeintaan muutama sana.
        Parempi vain laittaa ne linkit ilman lainauksia ja olettaa että keskusteluun osallistujat osaavat ne itsekin avata ja lukea. Se on riittävä lähdeviite niille väitteille jotka esittää. Jos joku alkaa väittää vastaan linkkiä lukematta, on liian tyhmä osallistumaan s24 keskusteluihin.


    • logiikka.rules

      Aikaa on maailman luomisesta lähtien mitattu Aatamin kaksikivisellä viisarikellolla. Jos Eeva muisti sen illalla vetää, niin aamulla se ei seisonut.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5564
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1967
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      56
      1704
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe