Raid

Eero J.

Ihmetyttää Raid kirjossa kun Huuskon ja Susisaaren etunimet vaihtelevat. Raid ja lihava mies kirjassa on Piia Susisaari ja välillä puhutaan myös Helistä? Huusko on siinä Kari ja Ari. Muissa kirjoissahan ne on Sanna ja Hannu.

8

3049

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...kämmejä. Itse huomasin selkeän eron ennen ja jälkeen tv-sarjan kirjoitetuissa Raid-tarinoissa. Ennen tv-sarjaa Raid kuvattiin selkeämmin rosvoksi, torpedoksi, velkojen perijäksi ja palkkatappajaksi. Tv-sarjan myötä hahmo sai hiukan sankarillista sädekehää.

      Janssonin olemus on myös muuttunut. Vanhoissa tarinoissa hänet kuvattiin muistaakseni pienikokoiseksi, tv-sarjan myötä mies sai Oiva Lohtanderin piirteitä kirjoissakin.

      Ilmeisesti varsin monella Nykäsen hahmolla on todellinen esikuva. Uki Kukkamaa oli oikeastikin kassakaappirosvo. En ole varma, mutta arvelen huuskon hahmon jossakin määrin pohjautuvan aivan todelliseen huumepoliisissa työskennelleeseen mieheen, jota eräs kelmi ampui 1980-luvulla sydämeen. Mies toipui vammasta. Ainakin Huuskolla on samankaltainen historia. Enkä yhtään epäile etteikö myös pornokauppias Sundmanilla olisi todellinen esikuva...

      ...ja olenpa kuullut puhuttavan, että suomalaisessa vankilamaailmassa olisi vaikuttanut sellainenkin mies, jota Legioonalaiseksi kutsutaan...

      • Eero J.

        Jossain vanhassa Raid kirjassa oli muistaakseni jotain mainintaa Janssonista, että on suomen lyhin poliisi. Kyllähän ne hahmot on muuttuneet matkan varrella selvästi ja varsinki Raid on kirjoissa selvästi väkivaltaisempi ja raaempi kuin töllössä ja valkokankaalla.


    • Liikaa Raidia

      Heh, mä kysyin kerran tätä Nykäseltä jossain kirjatapahtumassa :D Itseäni ihmetytti Ukin, Huuskon ja Susisaaren etunimien vaihtelu Raidin oikea nimi, kirjoissahan hän on Joel Teräsvuori ja taas leffassa, jos tsuumaa kunnolla rajavartion papereihin, Matti Virtanen.

      Muistaakseni Nykänen kommentoi, että hahmot tosiaan muuttuivat matkan varrella sarjan jälkeen hahmoista tuli väkisinkin inhimillisempiä, kun oikea ihminen oli tulkinnut ne. Esim. Lohtander on tavattoman pitkä mutta Jansson päässyt lääkärille valehtelemalla poliisiksi -> Jansson kasvoi pitkäksi yhdessä yössä. Samoin Raidista tuli pehmeämpi Lehtisen tulkinnan pohjalta. Edes suomalainen ei pysty olemaan täysin tunteeton tappaja valkokankaalla; vain suuren maailman Arska pystyy vetämään sellaisen roolin Terminaattorina ;)

      • ????

        Silloin kun minä tätä Raidia luin, siis silloin heti alussa, niin minä pidin tätä parodiana, enkä usko että olisin ollut edes väärässä.
        Jos se menikin niin, että siinä kirjailijakin yllättyi kun tämä otettiinkin tosissaan ja muutti sitten tuotantosuuntaa ja henkilöhahmotkin menivät hiukan remonttiin.


    • Putkipoika

      Muistaakseni alkupään kirjoissa Kukkamaan Uki oli kuollut ja myöhemmin sitten kumminkin elossa. Vaikka kirjat etenevät käsittääkseni kronologisessa järjestyksessä.

      • Raid-mies

        Alkupääässä eli ekassa raid-romaanissa on uki/ukki lindroos- niminen jätkä, myöhemmissä on uki "urho" kukkamaa. Ymmärtääkseni kaksi eri henkilöä kun alku-ukiin oli tutustuttu vankilassa ja uki kukkamaa oli marabou- jengiläinen


      • Raid-mies
        Raid-mies kirjoitti:

        Alkupääässä eli ekassa raid-romaanissa on uki/ukki lindroos- niminen jätkä, myöhemmissä on uki "urho" kukkamaa. Ymmärtääkseni kaksi eri henkilöä kun alku-ukiin oli tutustuttu vankilassa ja uki kukkamaa oli marabou- jengiläinen

        Vielä nimistä: matti virtanen on niin tavallinen ja ymeinen nimi että vanhat raidin lukijat huomanevat sen peitenimeksi raidin kyseessäollen, ei varmaankaan tarkoituksella olisi tuollaista tapahtunut että koko nimi vaihtuu. Ja joel teräsvuoressa on sen verran potkua että sanoisin sitä oikeaksi nimeksi :)


    • Anonyymi

      Onpahan mehevä mätäs Kirsti Väänäsellä, jota Ari-Kyösti Seppo Kalle Päätalona hamuaa. Iso on muna Päätalolla jalkovälissään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      585
      3889
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3328
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2801
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2769
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1977
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1865
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1810
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe