Kuka kelpaa takaajaksi?

asunnon ostoaikeissa...

Kysyisin vain että, millä perusteilla pankki kelpuuttaa takaajat? Olemme kihlattuni kanssa ostamassa omaa asuntoa/taloa, tällä hetkellä asumme vuokralla ja olemme ensiasunnon ostajia. Sen jo tiedän, että meille ei tule varainsiirtoveroa ja että valtio takaa 70 % lainasummasta. Nyt meillä tosin on sellainen ongelma, ettei kihlattuni puolelta saa ketään takaajaksi sille 30 % ja minun tuttava- ja sukulaispiirini on todella pieni, ainoa mahdollisuus olisi, että me pyytäisimme isovanhempiani, molemmat eläkkeellä, asuvat pienessä rivarikaksiossa, joka ilmeisesti on heidän oma. Ovatko he sopivia takaajiksi? Heidän takaamansa summa olisi n. 30 000 €. Laskimme että lyhentäisimme tuota summaa n. 5-6 vuotta.
Meille on tulossa marraskuussa vauva, ja haluaisimme sen takia isompaan asuntoon ja mielellään omaan. Kiitokset vastauksista!

4

6892

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Sen jo tiedän, että meille ei tule varainsiirtoveroa ja että valtio takaa 70 % lainasummasta."

      Valtio takaa 15%, asunto käy vakuudeksi 70% arvosta.

      "ainoa mahdollisuus olisi, että me pyytäisimme isovanhempiani, molemmat eläkkeellä, asuvat pienessä rivarikaksiossa, joka ilmeisesti on heidän oma. Ovatko he sopivia takaajiksi?"

      Ovat, jos he ovat maksukykyisiä takaajia.

      "Meille on tulossa marraskuussa vauva, ja haluaisimme sen takia isompaan asuntoon ja mielellään omaan. Kiitokset vastauksista!"

      Oma se asunto on silloin kun se on maksettu. Ja asuntolainan hakuun ei kannata lähteä ellei omarahoitusosuus ole kunnossa.

    • Setä

      Valtion takaamaa lainaa saa 85% asunnon kauppahinnasta eikä 70%, kuitenkin siten että valtion takauksen määrä on enintään 25.250 EUR.

      Eli teoriassa takaajille jää 15%. Takaaja vastaa velasta kuten omastaan, eli eläkeläisiä en kehtaisi pyytää eikä heitä joka pankissa kelpuutetakaan. Jos antavat lisävakuutta eli esim tuon asunto-osakkeensa väliaikaiseksi lisävakuudeksi voisi kuvio onnistuakin.

      Ja sitten tiedoksi jos joku nikottelee asunnon panttauksesta: Takaaja vastaa velasta kuin omastaan kaikella henk kohtaisella omaisuudellaan, niin nykyisellä kuin tulevallakin. Sen sijaan lisä(reaali)vakuuden antaja vastaa vain panttaamallaan omaisuudella, ei esim liivinsä hihoilla tai tukallaan.

    • Teukka

      Valtio ei takaa tuota 70%:a. Normaalisti pankki kelpuuttaa asunnon arvosta n. 70% vakuudeksi lainalle. Ensiasuntoon on mahdollista saada lisäksi 15% valtiontakausta, eli muita vakuuksia (mieluiten kuitenkin omia säästöjä) tulisi olla tuo 15%.

      Jos henkilö (tai pariskunta) on normaalisti ansiotyössä, eikä isoja lainoja takauksia itsellä niskassa, niin henkilötakaajaksi kelpaa luultavasti n.10 000 - 20 000 euron arvosta (riippuen tapauksesta) Eläkeläisten tapauksessa ainoa mahdollisuus tuntuisi olevan pantata heidän asuntonsa (koska tulot ovat varmaan aika pienet)

      Suosittelisin kuitenkin vielä harkitsemaan tarkkaan. Miettikää onko isompi asunto ehdottoman välttämätön. Kuinka paljon todellisuudessa säästäisitte omistusasunnossa, jos vertaa nykyistä vuokraanne ja korkoa yhtiövastiketta.

      Jos isompaan asuntoon on kuitenkin päästävä, niin miten muut vaihtoehdot, esim. ASO tai kaupungin vuokra-asunto? Molemmissa asumiskustannukset ovat suunnilleen samat kuin omistusasunnossa. (ainakin pk-seudulla) Jos omaa rahaa on säästetty edes 5-10% asunnon hinnasta ei välttämättä tarvitse sotkea takaajia mukaan ollenkaan.

    • lainan

      Ottakaa omatakauslaina (tällä nimellä Nordeassa, muillakin pankeilla on vastaava lainamuoto)jos on ongelma löytää henkilötakaaja.
      Luonnollisesti se kyllä maksaa kun olette itse takaajana lainassannne.

      Esim. 100000E lainasta omatakausmaksu on 1,22% eli 1220E.
      Mitään muita vakuuksia ei sitten tarvitsekaan....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1812
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1459
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1252
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1245
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1150
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      261
      935
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      922
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      106
      877
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      99
      805
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      674
    Aihe