Kanttarellien

Kertokaapa ensikertalaiselle miten kanttarelleja ja suppilovahveroita pakastetaan. Googlesta katsoin, mutta siellä vaan sanottiin, että hyvä säilöntätapa on pakastaminen.

Eli siis paloittelen ja laitan raakana pakastimeen, niinkö?! Vai pitääkö paistaa ja sitten vain pakastimeen. Kuivata ja pakastaa ei kiinnosta, mieluummin heti pakastimeen.
Ilmianna
Jaa

21 Vastausta


Hei, laita kanttarellit tai suppilovahverot paistinpannulle ja kuivata niista neste pois miedolla lämmöllä. Sieniä kannattaa vähän pilkkoa, niin kuivahtavat nopeammin. Sekoittele välillä että eivät tartu pannuun kiinni. Rasvaa ei tarvitse käyttää vaan sienet voi laittaa suoraan pannulle ja levyn vaikka kolmoselle tai neloselle niin eivät pala. Näin teen itse ja hyviä ovat. Nautitaan nyt sienistä kun niitä on tänä vuonna paljon.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
7 VASTAUSTA:
itse olen ainakin parhaaksi tavaksi havainnut pakastamisen suoraan ilman pannulla käyttämistä. Maku on huomattavasti parempi!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Milla.M kirjoitti:
itse olen ainakin parhaaksi tavaksi havainnut pakastamisen suoraan ilman pannulla käyttämistä. Maku on huomattavasti parempi!
.. Itse olen jo 17 kpl 200 gramman pusseja pannulta pakkaseen siirtänyt. Ilman nesteenhaihdutusta olisi pakkanen aika täynnä :)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
sienimies kirjoitti:
.. Itse olen jo 17 kpl 200 gramman pusseja pannulta pakkaseen siirtänyt. Ilman nesteenhaihdutusta olisi pakkanen aika täynnä :)
Ehdottomasti, sellaisenaan pakastetut kanttarellit ei kestä pakastamista ja niistä tulee vetisiä ja sitkeitä. Paljaalla pannulla pyörittelee niin kauan että kuivuu ja sitten pusseihin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
pakastimeen kirjoitti:
Ehdottomasti, sellaisenaan pakastetut kanttarellit ei kestä pakastamista ja niistä tulee vetisiä ja sitkeitä. Paljaalla pannulla pyörittelee niin kauan että kuivuu ja sitten pusseihin.
Oman kokemuksen ja viisaampieni (martojen ja helsinkin yliopiston sienien tunnistustilaisuuksien)neuvoista ole oppinut, että sieniä ei pidä säilöä pakastimeen tuoreena. Tuoreena entsyymien toiminta jatkuu ja juuri kanttarelleista tulee kitkeriä melko lyhyessä ajassa. Eli kuivatus tai omassa "vedessä" kypsennys estää enstsyymien toiminnan säilytyksen aikana.
Pelkkä pakastaminen vain hidastaa sienissä luonnostaa olevien entsyymien toimintaa.

Pannulla sieniä kypsentäessä ei pannulle tule lisätä rasvaa. Siis ihan mitä tahahsa säilöessä pakastimeen tulee muistaa, että juuri RASVA on se mikä pilaantuu eli härskintyy. Rasvaton poron tai hirven liha säilyy ilma tiiviisti pakattuna parikin vuotta, mutta rasvainen siankylki ei juuri kolmea kuukautta enempää. Ja tästä on myös ihan omakohtaisia kokemuksia.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
villeeeee kirjoitti:
Oman kokemuksen ja viisaampieni (martojen ja helsinkin yliopiston sienien tunnistustilaisuuksien)neuvoista ole oppinut, että sieniä ei pidä säilöä pakastimeen tuoreena. Tuoreena entsyymien toiminta jatkuu ja juuri kanttarelleista tulee kitkeriä melko lyhyessä ajassa. Eli kuivatus tai omassa "vedessä" kypsennys estää enstsyymien toiminnan säilytyksen aikana.
Pelkkä pakastaminen vain hidastaa sienissä luonnostaa olevien entsyymien toimintaa.

Pannulla sieniä kypsentäessä ei pannulle tule lisätä rasvaa. Siis ihan mitä tahahsa säilöessä pakastimeen tulee muistaa, että juuri RASVA on se mikä pilaantuu eli härskintyy. Rasvaton poron tai hirven liha säilyy ilma tiiviisti pakattuna parikin vuotta, mutta rasvainen siankylki ei juuri kolmea kuukautta enempää. Ja tästä on myös ihan omakohtaisia kokemuksia.
Sieniaika on parhaillaan ja niitä tulee runsaasti, kanttarellejakin niin ettei kaikkea voi syödä heti, joten pakastimeen menee monta rasiaa.
Minä teen näin. Puhdistan ja palottelen kanttarellit pieniksi, laitan ne paistinpannuun miedolle lämmölle, ilman rasvaa. Nestettä tulee runsaasti, mutta en haihduta nestettä pois,vaan kiehautan sienet nopeasti, annan päähtyä omassa mehussa ja tässä mehussa pakastan sienet kerta-annospurkkeihin. Kun otan käyttöön. annan sienet sulaa jääkaapissa, kaadan lävikköön valumaan. Tämän jälkeen sienet voi paistaa pannulla käyttötarkoituksen mukaan. Näin olen tehnyt joka vuosi ja aina ne maistuvat todella maukkailta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
villeeeee kirjoitti:
Oman kokemuksen ja viisaampieni (martojen ja helsinkin yliopiston sienien tunnistustilaisuuksien)neuvoista ole oppinut, että sieniä ei pidä säilöä pakastimeen tuoreena. Tuoreena entsyymien toiminta jatkuu ja juuri kanttarelleista tulee kitkeriä melko lyhyessä ajassa. Eli kuivatus tai omassa "vedessä" kypsennys estää enstsyymien toiminnan säilytyksen aikana.
Pelkkä pakastaminen vain hidastaa sienissä luonnostaa olevien entsyymien toimintaa.

Pannulla sieniä kypsentäessä ei pannulle tule lisätä rasvaa. Siis ihan mitä tahahsa säilöessä pakastimeen tulee muistaa, että juuri RASVA on se mikä pilaantuu eli härskintyy. Rasvaton poron tai hirven liha säilyy ilma tiiviisti pakattuna parikin vuotta, mutta rasvainen siankylki ei juuri kolmea kuukautta enempää. Ja tästä on myös ihan omakohtaisia kokemuksia.
Njoo, no siksi mun kanttarellit olivat sitkeitä ja pelottavan pahan makuisia. Heitin kaikki pois pakastimestani kun tänään niitä sulatin ja paistoin.
En enää ikinä tuoreena pakasta kanttarelleja.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
pakastimeen kirjoitti:
Ehdottomasti, sellaisenaan pakastetut kanttarellit ei kestä pakastamista ja niistä tulee vetisiä ja sitkeitä. Paljaalla pannulla pyörittelee niin kauan että kuivuu ja sitten pusseihin.
Ei pidä paikkaansa etteivät kanttarellit kestä pakstamista!! Itse pakastan kanttarellit aina käsittelemättä niitä mitenkään. Ja hyviä ovat olleet pakastamisen jälkeenkin! Kun otan pussin pakkasesta niin heitän sen hetkeksi, mutta vain hetkeksi, kiehuvaan veteen vetee, niin että sienet vähäsen sulavat. Sitten vain pilkon ja pannulle!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
elikkä,eikö uunipannulla käyttäminen niin kauan,,että neste erottuu ja siitä liemineen pakastukseen...
Ilmianna
Jaa
Minä laitan paistinpannulle levylle ja miedolle lämmölle kanttarellit.
Sienistä lähtee nestettä .Annan olla hetken aikaa ja jäähdytän.Pakastan
kertaannoksina liemineen.
Näin teki äitini ja minä olen tehnyt jo vuosia,olen 50v.ja hengissä : ))))

Mutta vain kanttarellit ja suppilovahverot teen näin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Haaparouskujen säilöntäohjeen sain äidiltä ja hyvin on toiminut. Ryöppäyksen jälkeen huuhdellaan ja valutetaan. Laitetaan suolaa suunnilleen sen minkä tarvitsee syödessään. Laitetaan pakstepusseihin ja annetaan olla vuorokauden verran silleen ja sitten pakastetaan. Sulatetaan normaalisti, valutetaan, jos suolaa on enemmän kuin tarvitsee, voi huuhdella, mutta maku kärsii. Mieluummin laitan suolaa liian vähän ja lisään ruokaa laittaessa. Tämä on ollut mielestäni hyvä pakastustapa. Ilman suolaa pakastettuna tulee kuivia ja sitkeitä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
minä pilkon sienet tuoreeltaan pakasterasioihin sitten kaadan kylmää vettä päälle niin paljon että sienet peittyy. saa olla vähän isompi rasia että jää tilaa.

sulatan sit jääkaapissa, äkkiä paistinpannulle en paista niin kauan että kaikki vesi on haihtunut vaan kaadaan nesteen siivilänläpi.

tämä on joskus 80- luvun sienioppaan neuvo ja hyvin on toiminut.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Kantarelli ja varsinkin suppilovahvero säilyy paljon pidempään kuivattuna. Kantarelleja kannattaa vähän pieniä ennen kuvaamista, mutta suppilovahverot voi kuivata ihan sellaisenaan. Minä olen käyttänyt kolme vuotta aiemmin kuivattuja suppilovahveroita ja todennut, että maut ovat säilyneet erinomaisesti.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
olen poistanut nesteen paistinpannulla,miedolla lämmöllä,etteivät pala.
Jäähdyttänyt ja rasioihin.
Ilmianna
Jaa
Antakaa kanttarellipikkelsin teko-ohje, johon tulee myös öljyä.
Kiitos
Ilmianna
Jaa
Nopea "kasaankiehautus" säästää paljon tilaa, ja tiivistää aromeja. Sienet painuvat noin viidennekseen siitä mitä ovat sellaisenaan. Ei kannata keittää liian pitkään jottei rakenne mene liian lötköksi ja maukkaat liemet kannattaa pakastaa mukana. Mukaan voi heittää ripauksen suolaa mutta ei ole tarpeen. Itse tykkään sienistä kokonaisina, nehän ovat kauniita ja tekstuuri tuntuu hyvältä suussa. Vauvoille ja lapsille voi sienet myös pilkkoa tai soseuttaa ;-) Toimii myös upeasti lihamakaroonilaatikon salaisena herkkuaineena :-)
Ilmianna
Jaa
Hei, siis sienet ovat erilaisia. Kanttarellit menee lähes sellaisenaan, mutta toiset sienet tarvitsee pidemmän ryöppäyksen, hyvän huuhtelun ym. eikä niitä liemiä silloin käytetä. Toiset sienet vaatii hieman perehtymistä aloittelijalle. Kantarellit on turvallisia.
Ilmianna
Jaa
Kanttarelleja olen kerännyt yli 40 vuotta, nyt on eka kausi, kun osan kuivasin pakastetilan puutteessa, ja kuivatut ovat väkeviä maultaan.

Onko kukaan kokeillut kevyttä ryöppäystä omassa liemessään, minkä jälkeen kuivaus, häviääkö kitkerä maku?

Mikrossakin on helppo ja joutuisa kuumentaa ennen pakastusta.
Ilmianna
Jaa
Miten se tehdään, en ole vielä tajunnut ohjeitanne

t. nimim. pakastaminen?
Ilmianna
Jaa
Ehdottomasti ensin pannuun ja vesi pois jos laittaa suoraan pakkasen kantarellellit menee pilalle niistä tulee sitkeitä ja hyvin väkeviä,niitä ei voi syödä .
Ilmianna
Jaa

Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

Ilmianna
Jaa
Pakastin kanttarelleja minigrips pussiin omassa liemessään,jota tuli,kun kuivatin kanttarelleja pannussa miedolla lämmöllä!
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Kanttarellien

Kertokaapa ensikertalaiselle miten kanttarelleja ja suppilovahveroita pakastetaan. Googlesta katsoin, mutta siellä vaan sanottiin, että hyvä säilöntätapa on pakastaminen.

Eli siis paloittelen ja laitan raakana pakastimeen, niinkö?! Vai pitääkö paistaa ja sitten vain pakastimeen. Kuivata ja pakastaa ei kiinnosta, mieluummin heti pakastimeen.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta