OIKEUSMINISTERIn viestintä

Kanervaa tärkeämpi!

Nykyisen oikeusterin tapa hoitaaa virkaansa on aihetta kyseenalaistaa.
Ajatteleeko hän kansan parasta vai toimiiko hän vain tiettyä kansanosaa nimellisesti edustavan puolueen hantlankarina?


Kanervan törttöilyt kalpenevat Braxin törttöilyyn verrattaessa:

"Ruotsinkielinen käräjäoikeus? Puheenvuoro
Julkaistu Pohjalaisessa 29.03.2008 klo 00:01




Oikeusministeriö on 13.3. ehdottanut käräjäoikeusverkoston uudistamista niin, että maassamme olisi tulevaisuudessa nykyisen 54:n sijasta 27 käräjäoikeutta. Uudet käräjäoikeudet muodostettaisiin pääosin maakuntapohjalta.

Ehdotuksen mukaan Vaasan ja Mustasaaren nykyiset käräjäoikeudet yhdistetään ja Kokkolan käräjäoikeus säilyisi nykyisen kokoisena. Kokkolan KO:n säilymistä Vaasan hovioikeuden alaisena on pidettävä sinänsä oikeana ratkaisuna, mutta se on jäämässä turhan pieneksi. On nimittäin myös muita vaihtoehtoja, joista enemmän hieman jäljempänä.

Vaasan ja Mustasaaren KO:ien yhdistäminen sellaisinaan tarkoittaa, että uudesta käräjäoikeudesta tulee kaksikielinen siten, että ruotsinkielisiä on 51,8 % ja enemmistökieli olisi siis ruotsi. Tuo 1,8 %:n enemmistö tarkoittaa n. 3 000 henkilöä, kun uuden käräjäoikeuden kokonaisväestömäärä tulisi olemaan n. 174 000 henkilöä.

Ehdotuksen takana on ilmiselvästi RKP ja erityisesti sen eräät paikalliset poliitikot. On selvästi havaittavissa, että RKP tällä "ruotsinkielisellä" käräjäoikeudella yrittää paikata ja kompensoida niitä mahdollisia menetyksiä ja vastoinkäymisiä, joita se ilmeisesti katsoo kokeneensa ruotsinkielisellä rannikkoalueella.

On sääli, että ministeri ja ministeriö on tähän suostunut. Ehdotus on nimittäin huono, ja Vaasan käräjäoikeus kuten myös monet muut valistuneet lausunnonantajat olivat/ovat selkeästi toisen vaihtoehdon kannalla.

Vaasan KO:n näkemyksen mukaan se ei halua eikä saa olla minkään puolueen pelinappulana, eikä se halua tulla "hyväksikäytetyksi" tavalla, joka ei vastaa lainkaan käräjäoikeuden todellista tehtävää. Käräjäoikeuden tehtävänä on oikeussuojan antaminen sekä erilaisten oikeudellisten riitojen ratkaiseminen asianosaisten kielestä tai kansalaisuudesta riippumatta. Käräjäoikeusverkoston uudistumista tarkoittavia päätöksiä ei tehdä puoluepoliittisin perustein! Käräjäoikeus haluaa myös tässä suhteessa olla puolueeton.

Ensin on pakko todeta, että ministeriön (RKP:n) ehdotus ei vastaa lainkaan todellisia olosuhteita. Vaasan KO:n virka-alueeseen kuuluu jo nyt lukuisten ja merkittävien erityislakien (7 kpl.) perusteella laajoja alueita (ent. Vaasan lääni ja Vaasan hovioikeuden alue), joilla asuu varovaisenkin arvion mukaan reilusti yli puoli miljoonaa ihmistä, joiden äidinkieli murskaavalla ylivoimalla on suomi. Näin ollen koko asiaa ei saisi ajatella vain ruotsinkielisen rannikkoseudun olosuhteita silmällä pitäen.

Toiseksi on todettava, että oikeudenkäymiskaaren ja kielilain säännöksistä johtuu, että kaksikielisessä Vaasan KO:ssa jo nyt käsitellään n. 80 % asioista suomenkielellä ja siis n. 20 % ruotsinkielellä. Mustasaaren KO:ssa, joka myös on kaksikielinen, mutta enemmistökieleltään ruotsinkielinen, ratkaistaan myös tänä päivänä jo reilusti yli puolet asioista suomen kielellä.

Ehdotetussa uudessa (siis Vaasa Mustasaari) käräjäoikeudessa myös ratkaistaan n. 80 % asioista suomen ja n. 20 % asioista ruotsinkielellä. Miksi siis edes ehdottaa sellaista, millä ei ole minkäänlaista vastaavuutta todellisessa elämässä?

Kiistattomien lukujen perusteella sopii kysyä, miksi ehdotettu käräjäoikeus muka on niin "ruotsinkielinen", kuten paikalliset RKP-poliitikot jatkuvasti jaksavat jankuttaa. On myös periaatteellisesti vastenmielistä ajatella, että tällaista edes suunnitellaan, varsinkin kun on olemassa paljon helpompi, halvempi, todellisempi, kaikin puolin parempi ja inhimillisempi ratkaisu.

Kolmanneksi on todettava, että on myös täysin turhaa vedota ruotsinkielisten asemaan palvelujen kannalta. Ruotsinkielisten asiat ovat kielen puolesta jo nyt erittäin hyvässä mallissa. Vaasan KO:n nykyisistä seitsemästä tuomarista neljän tuomarin äidinkieli on ruotsi ja Mustasaaren KO:n kaikki tuomarit ovat äidinkieleltään ruotsinkielisiä. Lopullisesta ratkaisusta huolimatta tulee uudessa käräjäoikeudessa olemaan todella runsaasti ruotsinkielisiä tuomareita ratkaisemaan 20:ta prosenttia asioista! Suomenkielinen "vähemmistö" ratkaiseekin sitten loput 80 %!

Vaasan KO:n ja monen muun lausunnonantajan ehdottomasti paremman ehdotuksen mukaan nykyinen Kokkolan KO ja entinen Pietarsaaren KO:n alueet yhdistettäisiin ja loput Mustasaaren KO:n alueista yhdistetään Vaasan KO:een. Tällä tavalla saataisiin alueelle kaksi käräjäoikeutta, joissa molemmissa olisi yli 120 000 asukasta, kun ministeriön minimitavoite on 100 000 asukasta. Molemmat käräjäoikeudet olisivat kaksikielisiä reiluine ruotsinkielisine vähemmistöineen eli 36 % Kokkolassa ja 42 % Vaasassa.

Nämä reilunkokoiset vähemmistöt takaisivat aidon kaksikielisyyden pitkälle tulevaisuuteen. Tulevaisuutta varten olisi perustettava ruotsinkielisiä osastoja tai virkoja, joihin vaaditaan erinomainen ruotsinkielen taito.

Ehdotuksella on muitakin, erittäin merkittäviä etuja. Kun nimittäin joka tapauksessa Mustasaaren KO:n nykyinen sivukanslia Pietarsaaressa lakkautetaan, joutuisivat erityisesti nyt siellä työskentelevät tuomarit (2 kpl.) ja koko kansliahenkilökunta ministeriön ehdotuksen myötä erittäin vaikeaan asemaan. Heidän olisi valittava irtisanoutumisen, 200 kilometrin jokapäiväisen matkustamisen tai lähemmäksi Vaasaa muuttamisen välillä - kaikki vaihtoehdot enemmän tai vähemmän surkeita.

Vaasan KO:n ehdotuksen mukaan voitaisiin siirtää Pietarsaaren sivukansliassa nyt työskentelevät kaksi ruotsinkielistä tuomaria hoitamaan nykyisin ilman ruotsinkielistä palvelua olevien Kokkolan seudun 6 700 ruotsinkielisten asioita ilman että Pietarsaaren oikeudellinen tai kielellinen status yhtään huononisi! Koko henkilökunta voisi jäädä asumaan ja elämään entisen malliin - Kokkolaan on vain n. 30 kilometriä, mutta Vaasaan on jo 100 km! Kyseisellä alueella asuvan väestön asiointi helpottuu ja matkustaminen vähentyy.

Kokkolassa on kaiken lisäksi valmiit tilat Pietarsaaren sivukanslian väelle, joten mitään ei tarvitsisi edes rakentaa! Vaasan KO:n ehdotuksella on pelkästään myönteisiä puolia, eikä nähdäkseni yhtään heikkoa puolta. Se on ylivoimaisesti parempi kuin ministeriön ehdotus.

Miksi se ei sitten kelpaa? Tätä on kysyttävä RKP:n paikallispoliitikoilta. Miksi he haluavat "ruotsinkielisen" käräjäoikeuden, joka ei sitä todellisuudessa ole? Toimivatko he todella pietarsaarelaisten, alueen ja Kokkolan seudun väestön etujen mukaisesti? Mitä Kruunupyyn väki ajattelee asiasta? Miksi Ulla-Maj Wideroos pitää sellaista ajatustakin mahdottomana, että Pietarsaari ja Kokkola muodostavat uuden yhteisen käräjäoikeuden, jolla olisi kaiken lisäksi aivan uusi nimikin?

Mitä Anna-Maja Henrikssonilla on kokkolalaisia vastaan, ja saako poliitikko tällaisessa asiassa toimia pelkkien tunteiden pohjalta? Millä valtuudella Henriksson lähes lupailee, että tulevassa käräjäoikeudessa saa tehdä etätöitä? Uuden käräjäoikeuden henkilökunta tekee työtä Vaasassa sijaitsevassa kansliassa! Miksi pakottaa tuomaria ja käräjäsihteeriä matkustamaan viikoittain Pietarsaareen istuntoihin, kun on olemassa parempi ja ennen kaikkea turvallisempi ratkaisu?

Oikeutettuja kysymyksiä on monta, mutta ei varmaankaan hyviä vastauksia. RKP:n ja erityisesti sen paikallisten toimijoiden tulisi nyt kiireesti ajatella asiaa uudestaan ja tehdä työtä järkevän ja paljon inhimillisemmän ratkaisun puolesta. Sanotaanhan, että osoittaa tiettyä suuruutta myöntää olevansa väärässä. Omasta puolestani haluan tuoda esille sen, että vaikka äidinkieleni on ruotsi, minun ei silti tarvitse olla omaan napaani tuijottaja.

Johan Eklund"    

3

96

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaikenee

      Miksi suomenkieleinen lehdistö vaikenee asiasta?
      Miksi YLE vaikenee asiasta?

      • saavan sen, mitä se vaati

        tullakseen hallitukseen. Oli pakko luvata ja nyt ei voi enää perua. Mutta - miksi jopa Ilkka-lehti vaikenee. Media vaikenee, Yle vaikenee, koko asia vaiennetaan, siksi tämä yltiöpäinen Kanerva-Vanhas-kohu. Kansa pois tietoisesti oikeista asioista.


      • journalisteillako?
        saavan sen, mitä se vaati kirjoitti:

        tullakseen hallitukseen. Oli pakko luvata ja nyt ei voi enää perua. Mutta - miksi jopa Ilkka-lehti vaikenee. Media vaikenee, Yle vaikenee, koko asia vaiennetaan, siksi tämä yltiöpäinen Kanerva-Vanhas-kohu. Kansa pois tietoisesti oikeista asioista.

        "Kansa pois tietoisesti oikeista asioista."

        Mutta missä maan nk sivistyneistö kuuraa? Vai eikö moista ole olemassakaan?

        Kanervajuttu on paljastanut, että nk sivistyneistö istuu kaljoittelemassa saunakamarissa ja jauhaa juttua kuin juoruämmät konsanaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      140
      1385
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1205
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      164
      880
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      26
      866
    5. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      153
      758
    6. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      756
    7. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      48
      738
    8. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      28
      614
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      585
    Aihe