Neuvoja! Soveltuuko

mäyräkoira meille?

Hei! Kaipaan neuvoja teiltä, joilla on mäyräkoira ja jotka tiedätte koirarodusta ja koirista enemmän. Itsellä on kokemusta vain isommista koirista.

Eli, haluaisimme kovasti mäyräkoiran. Itselläni on astma ja miehen sukulaisilla taas allergioita. Kovin pitkäkarvaista koiraa emme halua, ettei karvaa ja koirapölyä olisi joka paikka koko ajan täynnä. Eli lyhytkarvaista mäyräkoiraa ollaan harkitsemassa. En ole itse allerginen koirille ja siivon usein ym.

Lähteekö lyhytkarvaisesta mäyräkoirasta paljon karvaa ja koirapölyä? Entä onko luonne "helppo" näillä koirilla, eli onko koulutus helppoa ja soveltuuko kerrostaloasuntoon? Kokonsa ja ulkonäkönsä puolesta olisi aivan mahtava koira juuri meille! Entä jos perheeseen tulee myöhemmin vauva, onko kokemusta mäyräkoirien suhtautumisesta esim pikkulapsiin?

Olen kuullut niin monilta vain pahaa mäyräkoirista, että ne ovat kovia haukkumaan, aggressiivisia ja kaikkea muuta kuin lempeitä. Eihän näin ole?!

26

12290

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koirakuumeesi

      meillä on pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira-tyttö. iloisempaa seuralaista saa hakea, mäykkymme on mukana kaikessa mitä kotona tapahtuu, jopa saunomista se rakastaa yli kaiken. meillä on ollut aiemmin keskikokoisia tai isoja koiria, mutta yksikään niistä ei ole ollut niin seurallinen ilopilleri kuin mäykkymme. sen lisäksi, että mäykkymme haluaa olla kaikessa askareissa mukana sen lempipaikka on sohvalla sylissä, myös yöt se nukkuu vieressämme (kröhöm...no, kukapa voisi vastustaa sängyn vieressä ruskeilla nappi-silmillä katsovaa kaveria...). kuten ehkä jo kirjoituksestani huomaat, ovat mäyräkoirat isäntä-perheeseensä kiintyviä iloisia seuralaisia. sanoit kuulleesi vain huonoja juttuja mäykyistä. voisin sanoa, että usein vika koiran huonoon käytökseen löytyy hihnan toisesta päästä. mäyräkoira, jos mikä vaatii ihan yhtä johdonmukaisen koulutuksen kuin jokin isompikin koira. kyllähän meidänkin mäykkymme aikanaan (nykyisin enää harvoin) yritti kyseenalaistaa sääntöjä, mutta hellän jämäkästi se aina palautettiin "ruotuun", aivan kuin isommatkin koirat. mäykyn pieni koko ja ruskeat kosteat silmät saavat helposti unohtamaan peruskoulutuksen tärkeyden... meidän kolme lastamme ovat jo koulu-ikäisiä, ja mäykkymme onkin lähinnä koko perheen "lelli-vauva". en sitten tiedä, kuinka se suhtautuisi jos perheeseen tulisi oikea vauva. kokisiko ehkä asemansa uhatuksi. no, empä usko. meillä oli koira jo silloin, kun ensimmäinen lapsemme syntyi, eikä ongelmia tullut, vaikka tuo koira oli ollut siihen asti ainoa "vauvamme". ainakin kannattaa hieman varoa, etteivät pikkulapset pääse satuttamaan mäyräkoiraa, onhan se pieni koira ja vielä pitkäselkäinenkin.

    • RistoRepo

      Lyhytkarvaisesta lähtee karvaa sitä on tekstiileissä hyvinkin tiukasti."Pölyää" siinä kuin muutkin koirat .Riistaviettinen mäyräkoira ei ole "helppo" kouluttaa (kokemusta on)soveltuu kerrostaloon siinä kuin muutkin pienet rodut ottaen huomioon että haukunnallaan ilmoittaa (vahtii)kyllä naapureiden menemiset ja tulemiset :( Luonnetta kyllä löytyy vaikka mäyrän kanssa tappeluun.

      • Iloinen mummeli

        Minä muutin kk mäykyn kanssa ok talosta kerrostaloon.
        Hyvin on mennyt.
        Ei hauku kulkijoita rapussa.
        Asensin taitoven, se vaimentaa ääniä.
        Kun menen ulos, koira saattaa haukahtaa pari, kolme kertaa, mutta se loppuu siihen.
        Olen kysynyt naapureilta, onko koirasta häiriötä, kaikki ovat sanoneet ettei minkäänlaista, monet ovat kuulemma jopa ihmetelleet, olemmeko muuttaneet pois kun ei koiran ääntä kuulu.
        Ok talossa haukkui huomattavasti enemmän, kaikkea piti haukkua; tiellä liikkujia, ja kun oli omalla pihalla niin taatusti haukkui jos joku vaan kehtasi kävellä liian lähellä pihaa eli vartioi reviiriään.
        Täällä kerrostalosa sillä ei olekaan reviiriä.
        Myös se että haukkui vastaantulevia koiria, on jäänyt täysin pois.
        Eilenkin ohitimme koiraporukan, jossa oli 4 muuta koiraa, minun mäykkyni kulki nokka pystyssä kaikkien ohi, ei ollut näkevinään ei kuulevinaan.
        Koira on riistaverinen, vanhemmat palkittuja siinä hommassa.
        Tämä minun mäykkyni on ollut verijäljillä metsässä, ja hyvin pärjäsi.
        Mutta koska olen mummeli jo, niin emme käy metsällä.
        Ahkera ja viitseliäs tyttäreni kyllä käy mäykyn kanssa metsällä, kun ehtii ja jaksaa.
        Minun kk mäykkyni on maailman ihanin otus.
        Monet ovat sanoneet minulle, että elämäni olisi paljon helpommpaa ilman mäykkyä - voi olla tosi - mutta mitä hiivattia minä sillä helppoudella oikein tekisin?
        En käy riennoissa en paljon tapahtumissa. Sinne minne menen, voin ottaa koiran mukaan tai sitten olen menemättä.
        Olen ajatellut niin, että kun ihan itse koiran ostin, minulla on vastuu siitä enkä sysää sitä mihinkään että pääsisin viettämään sitä " helppoa elämää".
        Koirasta on suunnattomasti seuraa ja iloa, seuraa minua joka paikkaan, kotona makaa sohvalla ja tapittaa kauniilla silmillään, kun teen jotakin.
        On myös ylenpalttisen ystävällinen lastenlapsille, koskaan ei ole näykkinyt, ei murissut ei sitten niin mitään.
        Elämässäni on ollut 3 muuta mäykkyä ennen tätä.
        Itselläni oli sileäkarvainen mäykky, jonka jouduin lopettamaan koska hänelle tuli syöpä eikä leikata voinut.
        Silloin ajattelin, etten ikinä ota uutta koiraa, sen surun takia kun siitä joutuu luopumaan joskus.
        Minua viisaampi tytär sanoi, että ota vain koira, ajattele kaikkea hyvää ja kivaa mitä koira tuo mukanaan.
        Ja sitten ostin tämän nykyisen kk:n.
        Se on nyt 3 vuotias. ihana, kaunis mäykky.


    • mäykkä

      Mäyris osaa olla hankala osaamattomissa käsissä. Se on herkkä ja kova, varsinkin lk & pk. (lyhytkarvainen / pitkäkarvainen)

      Mieti kovaa dobberia pienessä koossa.

      tosin

      Jos lähtisin todenteolla hakemaan itselleni hyvää lyhytkarvaista täyspitkää ensikertalaisena, navigoisin esimerkiksi tuonne Ruotsinpyhtään suuntaan ja kääpiöissä tuonne paikkaan ennen Poria...olikohan se Nakkila? Onhan niitä muitakin. Lyhytkarvaisen luonteen ei päättämättä täydy olla enää se metsästysviettinen herkkä ja kova tosikko. Se voi olla hövelikin.

      Astmasta. On ja pahemmaksi se muuttuu ilman koiraa. Kaikki koirat levittävät epiteeliä joten suosittelen ensin tilapäisen hoitokoiran hankintaa. Hoidatte tai lenkitätte toisen koiraa. Mietitte sitten.

      Astmaa on niin monenasteista. Miehen edesmennyt äiti oli paha astmaatikko, siivousfriikki ja tuulettaja ja heillä oli karkkari 12-vuotta.

      Omalla kohdalla mitkään lääkkeet eivät korvaa koiran kanssa vietettyä aikaa ulkona. Itseasiassa en tarvitse lääkettä niin usein, kausia jos koskaan, kunhan on koira jonka kanssa päästä mettään. Eli lievän asteista täällä.

      On kuitenkin lähdettävä siitä että vaikka lk.mäyris on lyhytkarvainen se ei sano sitä etteikö se levittäisi epiteeliä ja etteikö sekin taittaisi turkkinsa pari kertaa vuodessa.

      Harhaa että lyhytkarvaiset rodut eivät karvaisi.

      Onnea matkaan. Lyhytkarvaisten luonteissa on eroja kuin yö ja päivä. Etsimällä löytää. Älkää ottako sitä ekaa joka kohdalle sattuu vaan painottakaa hakua luonteeseen terveyden ohella tottakai. Sen neuvon antaisin.



      Uteliaisuuttani vielä kysyisin mikä sai kiinnostumaan mäyräkoirasta? Mikä oli se "the key"? o-O

      • mäykkä

        Lisään vielä vastauksia.

        ,,Lähteekö lyhytkarvaisesta mäyräkoirasta paljon karvaa ja koirapölyä?

        Lähtee mutta rutiineilla voi vaikuttaa siihen miten paljon karvaa on kotonasi. (aina sitä on)


        ,,Entä onko luonne "helppo" näillä koirilla, eli onko koulutus helppoa ja soveltuuko kerrostaloasuntoon?

        Ei lainkaan aina helppo. (kts yllä)- mutta mielenkiintoinen. Sopii mutta saattaa olla herkkähaukkuinen.
        Koulutus, vaikka ego on kuin kovin dobberi, se eroaa. Siihen on paneuduttava eikä sitä voi tähän kirjailla lyhyesti.
        Sanotaan näin että on silloin tällöin -käskytettävä koira sen jälkeen kun olet päässyt sen sielunkaveriksi. Koko koulutushomma eroaa muista ihan kokonaan. On koulutettava mutta sitä ennen tunnettava rotu. Toki mäyris oppii kotitavat siinä kuin muutkin. Opi mäyriksen luonne niin se oppii sinua sen lomassa.
        Liian moni mäyris jää auton alle siinä luulossa että se seuraa pennusta aikuisuuteen uutta omistajaa.
        Mäyris on herkkä. Karjumalla saat sen tottelemaan muttet ilosta kvaeria siitä.

        Löytyy eri linjoja. Tutkaile niitä. Liian riistaviettinen tarjoaa iloa metsästäjälle ei kotikoiralle.


        ,,Kokonsa ja ulkonäkönsä puolesta olisi aivan mahtava koira juuri meille! Entä jos perheeseen tulee myöhemmin vauva, onko kokemusta mäyräkoirien suhtautumisesta esim pikkulapsiin?


        Mäyris voi olla mustasukkainen kuin muutkin koirat. Kaiken painopiste on omistajan rooli. Lelli mäyris tai mikä muu koira niin se ei saavutetuista eduista tingi.
        Mäyris voi myös elää niin koko sielullaan ensimmäisen lapsen tuloa että toisen kohdalla menee kuulat kallelleen. Kannattaa tässä aiheessa *alusta alkaen* miettiä koiraa koirana ei mäyräkoirana.


        ,,Olen kuullut niin monilta vain pahaa mäyräkoirista, että ne ovat kovia haukkumaan, aggressiivisia ja kaikkea muuta kuin lempeitä. Eihän näin ole?!

        On on, ne ovat kovia pitämään meteliä ja kovia pistämään kämpän remppaan.
        Näin ei välttämättä ole jos olet sielultasi mäyris eli paneudut rotuun muutoinkin kuin ennakkoluulojen kautta. Toisaalta joskus on hyvä lähteä siitä ettei aiokaan päästä helpolla tosin jos ajatus rodusta on negatiivinen, sitä harva muu kuin sinä itse voi kääntää toisinpäin. Eikä tarvitse.

        Mäyrikseen täytyy ihastua!


      • mäykkä
        mäykkä kirjoitti:

        Lisään vielä vastauksia.

        ,,Lähteekö lyhytkarvaisesta mäyräkoirasta paljon karvaa ja koirapölyä?

        Lähtee mutta rutiineilla voi vaikuttaa siihen miten paljon karvaa on kotonasi. (aina sitä on)


        ,,Entä onko luonne "helppo" näillä koirilla, eli onko koulutus helppoa ja soveltuuko kerrostaloasuntoon?

        Ei lainkaan aina helppo. (kts yllä)- mutta mielenkiintoinen. Sopii mutta saattaa olla herkkähaukkuinen.
        Koulutus, vaikka ego on kuin kovin dobberi, se eroaa. Siihen on paneuduttava eikä sitä voi tähän kirjailla lyhyesti.
        Sanotaan näin että on silloin tällöin -käskytettävä koira sen jälkeen kun olet päässyt sen sielunkaveriksi. Koko koulutushomma eroaa muista ihan kokonaan. On koulutettava mutta sitä ennen tunnettava rotu. Toki mäyris oppii kotitavat siinä kuin muutkin. Opi mäyriksen luonne niin se oppii sinua sen lomassa.
        Liian moni mäyris jää auton alle siinä luulossa että se seuraa pennusta aikuisuuteen uutta omistajaa.
        Mäyris on herkkä. Karjumalla saat sen tottelemaan muttet ilosta kvaeria siitä.

        Löytyy eri linjoja. Tutkaile niitä. Liian riistaviettinen tarjoaa iloa metsästäjälle ei kotikoiralle.


        ,,Kokonsa ja ulkonäkönsä puolesta olisi aivan mahtava koira juuri meille! Entä jos perheeseen tulee myöhemmin vauva, onko kokemusta mäyräkoirien suhtautumisesta esim pikkulapsiin?


        Mäyris voi olla mustasukkainen kuin muutkin koirat. Kaiken painopiste on omistajan rooli. Lelli mäyris tai mikä muu koira niin se ei saavutetuista eduista tingi.
        Mäyris voi myös elää niin koko sielullaan ensimmäisen lapsen tuloa että toisen kohdalla menee kuulat kallelleen. Kannattaa tässä aiheessa *alusta alkaen* miettiä koiraa koirana ei mäyräkoirana.


        ,,Olen kuullut niin monilta vain pahaa mäyräkoirista, että ne ovat kovia haukkumaan, aggressiivisia ja kaikkea muuta kuin lempeitä. Eihän näin ole?!

        On on, ne ovat kovia pitämään meteliä ja kovia pistämään kämpän remppaan.
        Näin ei välttämättä ole jos olet sielultasi mäyris eli paneudut rotuun muutoinkin kuin ennakkoluulojen kautta. Toisaalta joskus on hyvä lähteä siitä ettei aiokaan päästä helpolla tosin jos ajatus rodusta on negatiivinen, sitä harva muu kuin sinä itse voi kääntää toisinpäin. Eikä tarvitse.

        Mäyrikseen täytyy ihastua!

        Tuli mieleeni kysymyksiisi vastatessa että teille sopisi parhaiten seurakoiralinjainen karkkari. Oli se sitten täyspitkä tai kääpiö tahi kaniini.
        Älä pysyttele jossain rodussa vain sen turkin tai koon vuoksi. Mäyris yllättää.
        Yksi erhe on on myös ajatella että pitkäkarvainen karvaisi enemmän....
        Ei se mene niin.


        onnea matkaan

        *lähtee lenkille sateen tauottua** :-)


      • ??? ??? ???
        mäykkä kirjoitti:

        Tuli mieleeni kysymyksiisi vastatessa että teille sopisi parhaiten seurakoiralinjainen karkkari. Oli se sitten täyspitkä tai kääpiö tahi kaniini.
        Älä pysyttele jossain rodussa vain sen turkin tai koon vuoksi. Mäyris yllättää.
        Yksi erhe on on myös ajatella että pitkäkarvainen karvaisi enemmän....
        Ei se mene niin.


        onnea matkaan

        *lähtee lenkille sateen tauottua** :-)

        Hei,

        Mistähän näkee kuka kasvattaa niitä seurakoiralinjaisia karkkareita?


    • pepi10

      Hei!
      Itsekkin olen paljon kuullut vain pahaa mäyräkoirasta.Että ne on agressiivisia ja puree jne.Tää on kitenkin vain valhe(ellei koiraa kouluta olemaan vihainen).Itselläni on vasta 8kk vanha lyhytkarvainen mäyräkoira ja siksi en voi sanoa tarkkoja tietoja tästä energisestä metsästäjästä.Mäyräkoira sopii kaupunkiin kerrostaloon,jos se totutetaan siihen jo pentuna.Haukkumisesta sanon että mun mielestä ei mäyrikset nyt niin kovia haukkuu oo kun esim. joku chihuahua,mut kyl näistäkin lähtee ääntä.Meidän hauveli ei hauku IKINÄ kotona mut sit joskus vähän komentelee haukkumalla muita koiria koirapuistossa mut sehän on ihan sallittua,heh.Mut tietty voi olla sellasiakin yksilöitä jotka haukkuu enemmän,mut kyl sellasenkin kans voi kerrostalossa asuu jos puuttuu haukkumiseen pentuna.Karvaa mun mielestä lähtee paljon ainakin lyhytkarvaisesta mäyriksestä.Muista karvamuunnoksista en tiedä paljon mitään.Ehkä vähiten lähtee karkkarista(vastatkaa jos olen väärässä)mut varma en voi olla.Mäyräkoira on suht koht helppo kouluttaa,jos on hyvä palkkiot.Kaikista koirista rodusta riippumatta voi saada tottelevaisia,jos on hyvät palkkiot!!!! Muuten voisin jo sanoa että siinä on unelmienne koira,mut mua ainakin mietityttää se et jos perheeseen tulee lapsia niin koira voi jäädä ylimääräiseksi.Mutta se on sit teidän oma asia ja siihen minä en puutu.
      Mun mielestä tää rotu sopii teille ihan hyvin!!!!!!!!!!

    • Koristeeksiko?

      Lähteekö karvaa ja PÖLYÄ? Tämä on taas niitä kyselyjä että haloo vaan, vähänkö oon uus tällä saralla! Kannattaako tosiaan hankkia koiraa tuossa tilanteessa? Odotatte varmaan vastausta, että mäyräkoira on paikallaan pysyvä otus, joka ulostaa käskystä kerran kuussa, eikä liiku sisätiloissa jne. ja karva ei irtoa, ei sitten millään! Herranjestas sentään mitä kyselyjä, kun kyseessä on kuitenkin elävä luontokappale, joka kaipaa rakkautta, aikaa, oikeuttaa laskea kuollut karvansa sinne missä on jne. Hankkikaa se lapsi ja sen jälken pehmoleluja, vaikka mäyräkoiran mallisia.

      • jopojopo

        eikö mitään voi kysyä ilman herjaa, närää, vastaiskua tms.?


    • ja ovikello...

      Kenenkään on vaikeaa sanoa pennusta mistä tulee kova haukkuja,vahtija , aggressiivinen tai helpponakki z)
      Perimä ,kasvuympäristö ym. vaikuttavat lopputulokseen. Lk on helppo turkiltaan MUTTA piikkikarvaa
      on kyllä sitten jokapaikassa :( Koirapölyä on AINA kun on koira kotona mutta pienestä lähtee pölyä toki vähemmän kuin isosta . Voimakasta riistaviettistä on TODELLA vaikeaa kouluttaa ja on monesti herkkä haukkumaan .
      Jos on jo ASTMA tiedostettu niin MIKSI KOIRA ????

    • De Soto.

      Sinulle"mäyräkoira meille".Astmaatikolle tulee oireita koiran hilseestä,ei karvoista.Tiettävästi mäyriksen ja beaglen hilse ei vaikuta astmaatikkoon.Voi olla asia muuttunut,ota selvää.Itselläni on ollut työperäinen astma 25 vuotiaasta,eikä mäyris ole sitä pahentanut.Muijan sukulaisella on ja astma mut henkistä laatua.Toi Tsernobyl iski sen sänkyyn 2 viikoksi.Mul on nytkin mäyris.

      • Mäykkyset

        Mikä tahansa koira voi aiheuttaa oireita astmaatikolle. Eräs ihminen kertoi jopa saavansa oireita kastroidun koiran hajusta, muttei kastroimattoman. ;)

        Meillä koiria ja toisella puoliskolla astma. Koirat nukkuu silti sängyssä, eikä olla ahkeria siivoojia.

        Kaikista karvanlaaduista löytyy kivoja kotikoiria, siitä vaan soittelemaan kasvattajia läpi tai tutkimaan pentulistaa (Mäyräkoiraliiton sivuilta löytyy). Huomioida kannattaa, että tyypillinen mäyräkoira tarvitsee runsasta aktivointia viihtyäkseen.


    • hajustiina

      joskus aikoinaan, silloin kolmekymmentä vuotta ja viittä mäykkyä ennen mietimme voisimmeko ottaa koiran perheeseemme. Meillä oli kolme pientä lasta ja hyvin allerginen mies. Itselläni on lapsuudesta asti ollut karkaeakarvainen mäyräkoira...joten en halunnut antaa periksi.
      Ensimmäisenä lapsemme ja mieheni menivät allergiatestiin ja yllätys oli suuri kun kaikki lapset olivat ok mutta ex-mieheni allerginen kaikelle. Hän teki silti päätöksen että otamme koiran koska hän oli aina lapsesta asti haaveillut omasta koirasta ja ei halunnut riistää lapsiltaan sitä onnea! Lisäksi meille sattui hyvä tuuri, oli lääkäri joka oli lukenut juuri jostain koirapalstalta että allergiaperheeseen sopii villakoira (?) terrieri tai karkeakarvainen mäykky. Siispä tuumasta toimeen.
      Aluksi tuntui kesäaika hieman hankalalta kun siitepöly tarttui koirulin turkkiin ja sitten kun mies sitä helli niin nokkosrokko ilmaantui ja silmät ns. kalvoontui...siis allergialääkkeitä apuun.
      Sitten kului vuosi jos toinenkin, tuli toinen mäykky lisäksi ja nukuttiin onnellisesti kaikki samassa sängyssä...minä kyllä ravistelin lakanoita ja siivosin, silti elimme koirulielämää...ja yllätys miehellä ei enää mitään oireita.
      Sitten tuli se pelottava päivä että tuli pakollinen allergiatesti työterveydenhuollon vuoksi ja pelkäsin...mutta,mutta...allergiaa oli vieläkin mutta koira-allergia oli poistunut. Lääkäri totesi iloisesti hymyillen että siedätyshoito on tepsinyt tosi hyvin. Voi meitin onnenpäivää...siinä saivat mäykytkin omat kiitosrapsutuksensa ja hyväpalat!
      Eli...ainaskin karkeakarvainen mäyräkoira on ok. Karvoja lähtee sillee ei haittaavasti vaikka olenkin siivousintoilija!
      Ja, mäykky oppii, on uskollinen ja seurallinen...minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa, ääntä ei tarvitse korottaa...ne tulkitsevat äänensävystä! Ja jos pentuna on rauhallinen ilmapiiri ja lapset ymmärtävät sen että mäykky ei ole leikkikalu vaan leikkikaveri niin kaikki menee hyvin! Mäykylle pitää vain tehdä ajoissa rajat niin hyvin menee.
      Mäyräkoira on elämäntapa ja onni tappijaloistaan huolimatta...se rakkaus mitä sen läsnäolosta tulvii on sanoinkuvaamatonta...
      Käy iloisesti siihen elämään mukaan ja takaan että sinulla ja perheelläsi on elämänmittainen onni!

    • Mini haukut

      nuo mäykyt. Meillä on kaksi KK Kääpiömäyräkoiraa. Ovat "suuria " koiria pienessä kropassa. Kuria on pidettävä, mutta palkkioksi saakin yllin kyllin mäykky rakkautta ja pusuja. Eipä ole yhtään päivää mennyt nauramatta noiden kahden touhuja. Pystyy kouluttamaan moneen touhuun mukaan , kun riittää aikaa ja halua. Nämä ovat hyväluonteisia ja kilttejä karvapalloja ainakin. Suosittelen.

    • LandePötkö

      Pieni koira, iso ego ja persoona.

      Meillä on lyhytkarvainen 6v tyttömäyräkoira, turkki erittäin helppo pitää siistinä. Karvaa irtoaa vain karvanlähtöaikoina, muulloin hyvin vähän. Ei, meidän koiran luonne ei ole helppo:) Mutta emme haluaisikaan mitään vouhottajaa, kyllä koiralla täytyykin luonnetta olla. Kaveri sanoo, ettei koskaan haluaisi noin älykästä koiraa, vaan hönömmän, joka olisi helpompi jättää kotiin kun lähtee töihin. Mäyräkoira on siis viisas, siinäkin määrin että osaa vedättää vieraita ja pelata niillä että saa hellimispisteitä ja minä sanon että sehän vaan vedättää teitä:)

      "Pötkö" muutti pentuna kerrostaloon. Naapurit pyynnöstäni seurasivat inisikö tai haukkuiko koira kun olin poissa, eipä juuri koskaan. Se muutenkin haukkuin kunnolla vasta puolivuotiaana ja meinattiijn ojaan ajaa kun se haukahti kun ajettiin polkupyöräilijän ohi.Pötkö ei hauku turhanpäiten.

      Vauvojen viereen lattialle Pötkö menee nukkumaan vaikka kuinka saisi monoa. Pikkulapsiin Pötkö suhtautuu varautuvasti. Ei mene niiden leikkeihin, mutta ei tee mitään jos lapset rassaa. Meillä on yli kymmenkunta pikkulasta lähipiirissä ja parhaimmillaan 3 2-5vuotiasta juoksee sen perässä. Kyllä koirasta näkee kun se ei enään kestä. Kyllä me enemmän komennetaan lapsia että antaa koiran olla, se ei ole lelu. Sille täytyy olla paikka jonne päästä "turvaan" lapsilta, jos lapset eivät malta antaa olla rauhassa. Mutta mielestäni on turha sanoa, "ettei meidän koira koskaan pure". Eihän sitä voi mennä takuuseen. Mutta ei koskaan ole purrut vielä.

      Sitten vielä pakko kertoa, että eräs nainen kertoi kuinka hänellä oli mäyräkoira ja kun siitä aika jätti, hankki Tanskandogin, joka on ollut 10kertaa helpompi rotu. Eli sanotaanko näin, että mäyräkoiran ottaessa on hyvä tietää sen luonteen vaativuus. Alusta asti pitää olla johdonmukainen. Itse en koskaan sen ollessa pentu kurittanut fyysisesti tai napautellutkaan. Henkinen toruminen riitti, se että Pötkö meni makaamaan lattialle ja pysyi siinä kun käskin, se riitti katsomaan kuka oli kuka. KOSKAAN ei ole murissut meille tai näyttänyt hampaita. Possunkorvaakin pentuna renattiin tarkotuksella ees sun taas sen nenän edessä. Ainoa tuhotyö jonka pentuna teki, oli kengänpohjallinen jota jyrsi, joten meillä säästyttiin.

      Me tiedettiin paljon se rotu ottaessa. Mieheni kotona oli niitä ollut ties kuinka monta, vanhin eli 16vuotiaaksi. Minun lähipiirissä niitä oli aina ja jo lapsena päätin hankkivani sen rodun.

      Pötkö on erittäin ärhäkkä puolustamaan. Jos tuntematon tulisi pimeässä lenkkipolulla vastaan ja yllättäen ehtisi kyykistymään silittämään, niin varmasti kävisi kiinni. Näin olisi jo käynyt ellen olisi ehtinyt nyöriä kiristämään. En hyväksy ihmisiä jotka silittelevät koiria ilman lupaa. Toisaalta on myös hyvä että koirani puolustaa. Kerran ulkomaalaissyntyisellä miehellä oli pahat ajatukset. Pötkö teki lähentelystä lopun ja sen ärinä ajoin miehen matkoihinsa. Mäyräkoiran koko siis johtaakin harhaan, sitä kaikki haluaisi helliää pienen kokonsa puolesta eikä sitä älytä pelätä. Ja jos tuntemattomisa ihmisisä tulee kotiin, niin aina Pötkö rähisee niille ekana. Pidän sitä sylissäni ja menen haistattamaan tulokkaan. Sen jälkeen se on vieraalle sulaa vahaa:)

      Se viettää kaiken mahdollisen aikansa kyljessä kiinni tai sylissä. Se ei vouhota tai ole ylienerginen. Joka päivä sen kanssa pitää leikkiä jos se haluaa, heittää lelua ja juosta kämppää ympäri. Kun menee maahan makaamaan, se juoksee iloisena luokse ja tunkee kaulaansa mun suuhun. Se on sen merkki että luottaa ja paljastaa kurkkunsa. Se tekee sitä myös kaikille meidän ystäville. Ja naurusta se hullaantuu, menee ihan sekaisin. Korkeintaan oma lapsi voisi tuoda elämäämme enemmän iloa, kohtahan se varmaan nähdään:)

      Meidän koira on saanut ehkä liikaakin rakkautta. Vieraat hämmästelevät miten hyvin koulutettu koira meillä on. itsestämme tuntuu että voisi olla paremminkin koulutettu, mutta ehkä ne on myös mäyräkoiran ominaisuuksia jotkut asiat joita ei voi kitkeä, kuten tämä vahtiminenkin.

      Mutta suosittelen. En tiedä itse minkä muun koirarodun ottaisin. Sillä todella on niin iso persoona, että välillä nostan sen syliin, muistutan itselleni jas sille peilin edessä "sinä koira, minä ihminen". Kaverit sanoo ettei tuo ole mikään koira enään:D Sillä on laaja piiri ihmisiä joita se jumaloi. Ne ketkä sitä ovat pentuna kiusanneet, ne se muistaa aina. Koirien kiusaaminen on ihmisten tyhmyyttä.

      Nyt olemme muuttaneet maalle, jossa Pötkö pääsee toteuttamaan lempiharrastustaan kaivamista. ja vapaana sitä pidetään täällä, se on pienestä asti vieraillut vapaana maalla.

      Kaikkea hyvää sulle ja varaudu että uusi tulokas vie sydämmen samantien!

      • hajustiina

        ...oli todella ihana lukea tuo pitkä kertomus mäyräkoirasta ja alleviivaan joka sanan, ihan kuin olisi meidän koirista kirjoitettu!
        Vanha äitini tokaisi joskus minulle kun ajattelin ottaa ensimmäisen mäyräkoiran itselleni : "et sinä herranjestas voi sitä ottaa kun mäyräkoira on viisaampi kuin sinä!" - Että kannustava, ihana ja haasteellinen sanonta!
        Äitini oli kuin olikin oikeassa. Monissa asioissa koiran kanssa eläessä tuli mieleen että kyllä tuo nyt kusettaa mua ja nauraa sellaista mäykkunaurua kun näkee mut hieman ällistyneenä ja tukka pystyssä! Kuitenkin me olemme aina tulleet hyvin toimeen mäykkyjen kanssa, olemme oppineet kommunikoimaan jo pelkin elein ja katsein!
        Lapsiin on myös meidän mäykyt suhtautuneet varauksellisesti koska ne ovat aina kotioloissa ja omien lasten kanssa tietäneet olevansa turvassa ja saavansa nukkua, leikkiä ja syödä rauhassa. Niiden aikana ei ole "kirkuttu kurkku suorana". Ja, mäykyt eivät tykkää äkkinäisistä liikkeistä koska ne ovat mukavuudenhaluisia ja lepposia.
        Joulut tulevat mieleen. Kun tein pikkuleipiä ja varsinkin maksalaatikoita niin uunin läheisyydessä istui kaksi vartijaa..."slurps" kuului aina välillä ja tassujen edessä kimmelsi kuolatäplät Ja kinkunpaistopäivnä ei ulos oikein tahtonut koiruleita saada. Mutta mutta, joulun suuri hetki oli mäykkyjen jouluateria. Koko perhe kokoonnuimme aina katselemaan niiden herkuttelua . Lautaselta löytyi kinkkua, maksalaatikkoa...ihan pikkuisen rosollia ( ei sula hyvin...) ihan rosollikastikkeen takia - sitä kun aina viimeisenä jäi pieni vaaleanpunainen tippa nenänpäähän...Ja jälkiruoaksi herkullinen juustosiivu! Ja joka joulu tuo hetki ikuistettiin valokuvan muotoon.
        Ja vielä...kun saavuimme kotiin ja koirulit tulivat vastaan niin niitä oli pakko tervehtiä ja kysyä että mitens päivä on mennyt - muuten jostain nurkasta kuului "kakominen"...teki niin huonoo kun ei huomattu!
        Voi noita ihania mäyräkoiratarinoita olisi vaikka kuinka paljon...kaiholla muistelen ja olen todella iloinen ja onnellinen että olen valinnut, äitini sanoista huolimatta, itselleni mäyräkoiran. Parhaillaan kasvattelen 3,5 kk:n vanhaa Mikko-karkkaria ja elämää riittää...


    • mäykky kamu

      Mulla hoitokoirana mäykkyjä ja kavereilla omat mäykyt...
      Ittelläni on astma ja en oo hankkimassa koiraa sillä reaktio tulee koiran hilseestä ei karvasta.
      Jos ihan välttämättä haluaa koiran niin kannattaa ottaa pohjavillaton koira esimerkiksi perhoskoira, villakoira ja bichon frisee on sellaisia rotuja

      Mäyräkoira kerrostaloon... Vartioimisviettinsä takia ei oikein sovelias kerrostaloon, kavereiden koirat asuu kerrostaloissa ja haukkuu koko ajan, rapussa kulkeville koirille. Toki voi opettaa koiran kaukkumattomaksi, mutta mäykystä löytyy itseppäisyyttä, joten koulutus ei ole kaikista helpointa,

      Vauva ja mäykky.... Ei ole mikään hyvä juttu pitää mäykkyä ja vauvaa samassa tilassa. (Mäyräkoirat purevat helposti, etenkin nenästä) :) Mulla ei oo mitään mäykkyjä vastaan, sillä ittelläni on niitä hoidossa.

      Ihan ensikertalaiselle mäyräkoira ei sovi, kerroinhan että mäyräkoira on itseppäinen ja vaikea kouluttaa vaikka haukkumattomaksi...

      Jos ei kouluta pennusta asti kurilla, ei mäyräkoirasta tule unelma: Kynsienleikkuu kauhu! Haukkuminen, tavaroiden tuhoaminen, näykkiminen ja pahimmassa tapauksessa pureminen!!

      Jos vielä aiot ottaa mäyräkoiran, kannattaa miettiä onko sinulla aikaa koiralle.
      Jos on niin Mäyräkoirasta tulee ihana suojelija ja ystävä!

      Ps: Mäyräkoira ei pidä liiallisesta ns: "lääppimisestä" :hermostuu ja saattaa näykätä, siitä vielä siihen pikkulapseen..

    • W

      Karvojen pituus ei vältämättä vaikuta allergiaan mitenkään. Ota huomioon, että koiran hilse, kuola ja kaikki sellainen aiheuttavat allergiaa.

      Meidän lyhytkarvainen on kaikkienkaveri-pusuttelija. Haukkuu aika paljon, mutta on luonteeltaan todella pehmeä joten pienellä murahduksella lopettaa. Useimmat mäyräkoirat eivät ole pehmeitä, eikä pehmeys aina ole hyväksikään: Jos koira ei esimerkiksi treeneissä tottele ja joudut komentamaan, tämä menisi aivan lukkoon.

      • W

        Lisäisin vielä metsäviettisyydestä: tarpeeksi hyvällä koulutuksella sen saa hallintaan. Olen kouluttanut koiraani noin 3 vuotta ja tällä hetkellä kisaamme mm. tottelevaisuudessa ja näyttelyissä. Koulutuksen tuloksena voin pitää sitä irti lähes missä vaan.


      • ylpeämäykynomistaja
        W kirjoitti:

        Lisäisin vielä metsäviettisyydestä: tarpeeksi hyvällä koulutuksella sen saa hallintaan. Olen kouluttanut koiraani noin 3 vuotta ja tällä hetkellä kisaamme mm. tottelevaisuudessa ja näyttelyissä. Koulutuksen tuloksena voin pitää sitä irti lähes missä vaan.

        Mäykky on maailman paras koirarotu. Itsellä on kokemusta muistakin roduista, mutta mikään muu ei vedä vertoja. Mäyräkoira on herkkä ja älykäs, lisäksi jokainen on oma Persoonansa. En ole tavannut
        kahta samanlaista, joten mitään suoria yleistyksiä ei voi tehdä. Tietenkin mäyräkoiria on vielä 9 eri rotua, tätäkään ihmiset eivät yleensä tiedä.. 3 eri karvaa ja 3 eri kokoa. Tuosta älykkyydestä: meillä pentua
        ei tarvinnut kouluttaa paljolti yhtään, koska tuli toiseksi koiraksi ja oppi hienosti ensimmäiseltä
        koiraltamme matkimalla lähes kaiken! Tietenkin siis opetimme itsekin, mutta se oli niin hellyyttävää, kun
        se oppi ottamalla mallia isosiskoltaan. Yksi juttu jonka haluan tuoda esiin, mitä tässä ketjussa ei vielä ole sanottu, on se, että mäykky sopii tosi hienosti sekä silkkilakanoille kellimään, että metsäretkelle. Sen luonteen kaksijakoisuus on niin hassua: katselet leffaa ja se makaa tyytyväisenä sylissä ja massuttaa luuta tuntikausia, sitten metsälenkillä samasta koirasta kuoriutuu vauhdikas peto, joka juoksee ylös alas täynnä intoa ja kaivaa, nuuskii, etsii koloista ja haukkuu lintuja..
        Mäyräkoiralle ei kannata raivota, sillä sen älykkyys on pitkälti todella hienostunutta kykyä ymmärtää ihmisen mielenliikeet. Kyllä tiukka äänensävy riittää. Mutta jos se sille päälle sattuu, se osaa myös ärsyttää, painaa juuri 'oikeaa nappulaa', kerjätessään ruokaa katsoo silmät kosteina ja 'itkee' pieniä nyyhkäyksiä, halutessaan huomiota heittäytyy hurmaavasti lattialle ja keikistelee jne jne. - tietää siis mistä narusta vetää. Mutta ihminen antautuu vedettäväksi, koska mäykky on niin mahtava olento.


    • M

      Mäyräkoirat on ystävällisiä.Minä tiedän koska, meillä on ollut 7 mäyräkoiraa.

    • jpoiojiojo

      Meillä on sileäkarvainnen mäyräkoira. Sitä on tosi helppo kouluttaa, se on tosi leikkisä, eikä semmonen äksy räksyttäjä.

      • rauha on pilalla

        Kerrostalon rauha meni, kun naapuriin muutti hlö jolla on mäyräkoira. Haukkuminen ja ulina on kaikenaikaista. Haukkuu raivokkaasti kaikkia kulkijoita ja hissiä, vaikkei se pysähtyisikään omassa kerroksessa. Kävi huoltomiehen sääreen kiinni verisin seurauksin vaikka omistaja oli vieressä.


    • nootta:)

      Minulla on kolme mäykkyä ja "joka " lajia: sileäkarvainen mäyräkoira, pitkäkarvainen kääpiö ja pitkäkarvainen kaniini. Ihania persoonia. Leikkisiä, älykkäitä, mukavuudenhaluisia. Kovaäänisiä.Jokainen niistä on kuitenkin on erilainen.

    • minelan

      Oikein kohdeltuna mäyräkoira ei todellakaan ole aggressiivinen, mutta jos haluat mäyräkoiralta palveluskoiralta vaadittavia asioita, niin olet valinnut väärän rodun

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2032
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1569
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      150
      1505
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1328
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1260
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      275
      1105
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1012
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      127
      1007
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      112
      988
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      52
      818
    Aihe