Aikuisiän akne?

muumuuu

Olen kärsinyt tässä parin vuoden ajan näpyistä, jotka nousevat poskiini. Ennen niitä oli harvemmin, mutta nyt ne ovat olleet riesana keväästä asti. Välillä ne ovat ihan kurissa ja välillä taas nousevat, kutiavat ja ovat pari päivää kutiavia. Näppyjä nousee puolisen kymmentä per poski. Kortisonilla olen saanut rauhoitettua ihoa ja kutinaa, tuotteina käytän allergiatestattuja hajusteettomia puhdistusaineita, -voiteita ja apteekin perusvoidetta. Tällä hetkellä iho on taas rauhoittunut, ainoastaan punaiset jäljet(arvet?) ovat näkyvillä. Mielestäni nämä näpyt eivät ole finnejä. Poskissani ei ole ihomatoja, mustapäitä tms, ne ovat lähinnäkin kuivat. Nämä näpyt ovat siis punaisia koholla olevia ja niistä ei tule mätää tms, korkeintaan verta.
Olen reilusti yli 20-vuotias, enkä ole koskaan(ennen) kärsinyt iho-ongelmista. Suvussanikin on ainoastaan atooppista ihottumaa. Lopetin e-pillereiden syönnin tammikuussa ja se tietenkin on saattanut vaikuttaa hormonitasapainooni.
Kävin tällä viikolla kahdesti lääkärillä. Yleislääkäri terveyskeskuksessa sanoi minulla olevan akne(parin metrin päästä vilkaistuaan ja ei kuunnellut lainkaan mitä halusin ihostani kertoa) ja sain yasmin e-pillerireseptin. Varasin myös ajan yksityiselle yleislääkärille, joka totesi myös, että minulla on akne. Koska ihossani on myös muualla muutama finni, vaikka ne kyllä erotan itsekin. Sain valita joko Diane Novan, jota en ottanut, koska en halua aloittaa pillereitä. Joten sain reseptinä Oricyclin kuurin ja Skinoren voiteen. Hänelle kyllä selitin oireet ja sen, että näpyt eivät tunnu finneiltä ja sain lähetteen myös allergiatesteihin. (Olen huomannut näppyjen tulevan etenkin silloin kun olen koirien ja kissojen lähellä, paukamat nousee ja iho kutiaa). Testin tulokset saan ensi viikolla.
Kysyisinkin teiltä, kun en lääkäriltä vastausta saanut, voiko akne siis olla muutakin kuin sellainen todella paha"finnitauti"? Oletteko huomanneet eroa yleis- ja ihotautilääkäreissä? Itsestäni tuntuu, että ihotautilääkäri olisi paneutunut enemmän syihin eikä vaan hoitamaan/siirtämään ongelmaa alta pois. Nyt harmittaa kun en odottanut paria kuukautta ihotautilääkärille pääsyä.
Tuntuu liioitellulta aloittaa lääkitys kun vaivani tosiaankin on pienempi kuin sellaisilla joiden tiedän todella kärsivän aknesta.
Olisin myös iloinen jos tietäisitte kokemuksia joistain apteekin vastaavista tuotteista, koska en halua siirtää ongelmaa pillereillä(jos ne edes auttaisi) tai aloittaa pitkää lääkekuuria. Lääkäriin menin tietääkseni syyn mikä tuon aiheuttaa ja olin kyllä aika puulla päähän lyöty kun kaksi asiantuntijaa toteaa minulla olevan akne. Tässä alkaa kyllä pikkuhiljaa itsestäkin tuntumaan siltä, vaikka kaikki tuttavani kyllä ovat sanoneet, että ei koskaan tulisi mieleen minulla olevan akne..(osa ei kuulema edes ole huomannut ongelmaani ellen olisi siitä niin paljon puhunut=). Onko kenelläkään muuten kokemusta allergiasta joka ilmenisi ihottumana jossain tietyssä paikassa? vai eikö kasvoilla voi ylipäänsä olla muuta kuin finnejä/aknea..

6

1712

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 47477

      Vaikea varmaan hyväksyä jos on uusi asia.

    • kauneuspalvelut

      iski tämä "finni-tauti" kolme kymppisenä. Koskaan ennen ei ole ollut finnin finniä.
      Tuli ehkä kierukasta (hormoni hirviö) ja kun samaan aikaan söin kalanmaksaöljyä (e-epa) oli nassu niin punaisenaan, että itkua väänsin.
      Kokeilin kaiken moista. Lääkäri sanoi mullekin, että akneahan tämä ja löi reseptin kouraan. Ei tehonnut.

      Nyt laitan iltaisella suola, öljy, sitruuna mössöä poskille, huuhdon ja rasvaan vielä ihan perus kaupan kosteusvoiteella (herkälle iholle) ja alkaa näpyt poistua.
      Nyt vasta kolme päivää olen kokeillut. Tulen kertomaan toimiiko niin, että pääsis kokonaan eroon...

    • ...

      Mulla on hiukan samantyyppistä vaivaa, ja mulla on ihan ihotautilääkäri diagnosoinut ruusufinnin. Mulla oireina toisinaan nousevat pienet finnit (märkäpäät) poskipäissä, ja muina aikoina samoilla aluilla punoittavat "arvet". Mutta mulla ne ei kylläkään kutise, eikä eläimet aiheuta mitään reaktioita. Joten ei sulla välttämättä ole samasta taudista kyse, mutta voithan kuitenkin googlettaa ruusufinni tai rosacea, niin löydät tästä tietoa - myös tältä palstalta löytyy hakutoiminnolla. Mutta huom. ei tämä kaikilla ole yhtä paha, miltä ne kuvaukset ensinäkemältä vaikuttaa!

      PS. Kortisonia ei pitäisi käyttää ruusufinniin.

      • .......

        Mä komppaan edellistä kirjoittajaa, kuulostaa aivan ruusufinniltä. Kävin pari viikkoa sitten ihotautilääkärillä, joka sanoi, että aknetaudin voi saada atoopikkokin, vaikka olisi kuivakin iho. Sain tetrasykliiniä ja Rosazolvoidetta, todella hyvin näyttää iho rauhoittuvan. Sain myös Skinoren-reseptin, mutta lääkäri sanoi, että se on yleensä huonompi, kuin Rosazol. Sain sen reseptin siksi, että jos Rosazol ei auta (kaikki kun on yksilöllisiä) niin voi koittaa seuraavaksi Skinorenia.


    • viliboy84

      Itse olen kärsinyt aikuis iän aknesta jo yli 5 vuotta!! Ja mulla kaikki näppylät tulevat käsiin ja selkään!! konka vuoksi en kehtaa liikkua ilman pitkä hihasta kesäisinkään!! olen kokeillut lääkäreiden määräämiä voiteita ja vitamiineja mutta silti näppylät on tullut takas!! Ärsyttää pitää hyvää huolta kehostaansa ku ei voi esitellä sitä kenellekkään!! En tiedä mikä auttais tähän vaivaan ja se on välillä saanut aikaan masennusta!! Ymmärrän kyllä sun kärsimykset, ois vain kiva kun tietäis miten tästä vaivasta pääsee lopullisesti eroon!. T:viliboy

    • Ei akne vaan..

      Perioraalidermatiitti .Suunympärysihottumalta kuulostaa.Mulle puhkesi raskauden aikana(johtuen stressistä ja hormonimuutoksista)Sitä siis voi olla muuallakin kuin suunympärillä ja kuvailemasi näpyt kuulostaa siltä .. Olis varmaan ihotautilääkäri mullekkin antanut diagnoosiksi hormonaalisen aknen,mutta koska itse olin täysin vakuuttunut perioraalidermatiitista oireitteni perusteella,lääkäri oli että "joo kyllä se vähän siltä näyttäis." Joskus tuntuu että itsellä on enemmän tietoa omista vaivoista kuin erikoislääkäreillä. :D ahkeran googlettamisen ansiota

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1525
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      171
      1230
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1070
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      967
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      86
      890
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      803
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      787
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      744
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe