Friteeraustaikina

Löytyiskö keltään hyvää friteeraustaikinan ohjetta? Olen kokeillut useammanlaisia ohjeita, mutta millään en ole saanut sellaista ihanan rapeaa aikaiseksi, mitä joskus olen ravintoloissa syönyt friteeratuissa ruoissa.
Ilmianna
Jaa

14 Vastausta



Kun kukaan "ammattiköksä" ei vastaa, niin minä poropeukalona olen kostuttanut kalat tai lihat ensin sekoitetussa kananmunassa, pyöritellyt sopivasti suolatussa ruisjauhossa ja voilla voideltuun sopivan kuumaan pannuun paistumaan.

Minä en tiedä, että tuleeko siitä samanlaista, kun ravintoloissa on, mutta noin yksinkertaisesta minä olen nauttinut. Ja onhan tuo naisystävänikin joskus kehunut noita. Tiiä häntä, onko vain mielistellyt?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Haen siis ohjetta taikinasta, johon kastetaan raaka-aine (esim. banaani) ja sitten paistetaan öljyssä eli uppopaistamalla.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
mannikas kirjoitti:
Haen siis ohjetta taikinasta, johon kastetaan raaka-aine (esim. banaani) ja sitten paistetaan öljyssä eli uppopaistamalla.
no, heräspäs nuo immeiset, kun poropeukalo meinas ruveta sotkemaan asioita. :)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
1/2 pulloa vichyä
2 dl vehnäjauhoja
1 munankeltuaista
2 munanvalkuaista
1 rkl oliiviöljyä
1 tl leivinjauhetta

Taikinan valmistus:

Sekoita vichy jauhot, lisää keltuainen ja öljy ja sekoita, vatkaa valkuaiset erillään vaahdoksi ja lisää joukkoon. Lisää leivinjauhe.
Taikinan tulisi olla melko notkeata (~pannukakkutaikinan luokkaa); lisää nestettä tai jauhoja tarpeen mukaan.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
8 VASTAUSTA:
Kiitos, kokeilen kun joudan, sitten nähdään kuis käy. Tuossa voi olla ideaa, ainakaan niissä ohjeissa mitä minä olen kokeillut, ei valkuaisia ole vatkattu erikseen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
mannikas kirjoitti:
Kiitos, kokeilen kun joudan, sitten nähdään kuis käy. Tuossa voi olla ideaa, ainakaan niissä ohjeissa mitä minä olen kokeillut, ei valkuaisia ole vatkattu erikseen.
Ohje oli parempi kuin moni muu, mutta ehkä ensi kerran pitää tehdä paksumpi velli, josko sais paremman päällyksen, ei vieläkään ole ihan sellainen kun haen...voisiko olla muista jauhoista kun vehnästä, niin tulisko rapeampi, onko kellään kokemusta???
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
mannikas kirjoitti:
Ohje oli parempi kuin moni muu, mutta ehkä ensi kerran pitää tehdä paksumpi velli, josko sais paremman päällyksen, ei vieläkään ole ihan sellainen kun haen...voisiko olla muista jauhoista kun vehnästä, niin tulisko rapeampi, onko kellään kokemusta???
...kokeilet ihan täysleivityksellä..?Eli vehnäjauhoon,sit kananmunaan ja siitä ruisjauho-mausteseokseen.Sit tietysti uppopaistolla.
En tiiä mitä tulee mut kokeilla voi...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Pitääkö ton taikinan antaa vetäytyä tai siis turvota jonkun aikaa? Kun siis pitäis olla lettutaikinan oloista :)

Vähän vammanen kysymys joo, mut ekaa kertaa pappia kyydissä eikä tästä mulle varsinaisesti ehdi oleen apua, mut jos vaikka muille.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
mannikas kirjoitti:
Ohje oli parempi kuin moni muu, mutta ehkä ensi kerran pitää tehdä paksumpi velli, josko sais paremman päällyksen, ei vieläkään ole ihan sellainen kun haen...voisiko olla muista jauhoista kun vehnästä, niin tulisko rapeampi, onko kellään kokemusta???
Se kuinka paljon taikinassa on ilmaa, eli siis ilmakuplia. Sitä funktiota esim. hiilihapotettu kivennäisvesi on ajamassa. (Taas kerran) Heston Blumenthal päätyi kokeilujensa perusteella taikinan nesteenä olueen ja vielä käyttämään taikinansa soodasifonin läpi. Jos haluaa taikinapintaan vielä paksuutta niin taikinaa voi 'roiskia' paistettavan päälle lisää sen jälkeen kun se on paistumassa rasvassa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
vaikuttaa kirjoitti:
Se kuinka paljon taikinassa on ilmaa, eli siis ilmakuplia. Sitä funktiota esim. hiilihapotettu kivennäisvesi on ajamassa. (Taas kerran) Heston Blumenthal päätyi kokeilujensa perusteella taikinan nesteenä olueen ja vielä käyttämään taikinansa soodasifonin läpi. Jos haluaa taikinapintaan vielä paksuutta niin taikinaa voi 'roiskia' paistettavan päälle lisää sen jälkeen kun se on paistumassa rasvassa.
Olisiko joku tämmöinen resepti kelvollinen, jos ei ihan ***-tasolle tarvitse päästä:
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2008/feb/23/foodanddrink.shopping2
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/deepfriedfishinbeerb_67776.shtml

Paistorasvallakin on väliä, kumpikin resepti suosittelee "beef dripping". Mitä se oikeastaan on?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Fish&chips kirjoitti:
Olisiko joku tämmöinen resepti kelvollinen, jos ei ihan ***-tasolle tarvitse päästä:
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2008/feb/23/foodanddrink.shopping2
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/deepfriedfishinbeerb_67776.shtml

Paistorasvallakin on väliä, kumpikin resepti suosittelee "beef dripping". Mitä se oikeastaan on?
Ja tässä sellainen brittitradition mukainen ohje olutpohjaiselle frityyrille. Saapi taatusti Fish&Chips-annoksen kanssa - monilla kunnon ravintoloilla on kyllä omat muunnoksensa, mutta tokko ne nyt tästä isommin poikkeavat:
'
5 dll vaaleaa ale-olutta
2 tl kuivahiivaa
350g hienoa vehnäjauhoa
75g maissijauhoa, perunajauhoa tai erikoishienoa vehnäjauhoa
1½ tl suolaa

Kaikki sekaisin hyvin ja vetäytymään kahdesta kolmeen tuntiin. Vetelyyttä voi säätää vedellä.

Kuorrutteen lisäksi lopputulokseen vaikuttaa käytetty öljy - Brittein saarilla parhaat Fish&Chips-ravintolat käyttävät poaahtopaistin valmistuksessa tippunutta rasvaa ja paistavat esimerkiksi kalan kahteen kertaan öljyssä - kuten belgialaiset pottunsa. Lopuksi kala saa viimeisen sivalluksen pintaansa kuumassa uunissa.

Suomennettu ohje on tuosta yo. linkistä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
kikkioliinaföfö kirjoitti:
Pitääkö ton taikinan antaa vetäytyä tai siis turvota jonkun aikaa? Kun siis pitäis olla lettutaikinan oloista :)

Vähän vammanen kysymys joo, mut ekaa kertaa pappia kyydissä eikä tästä mulle varsinaisesti ehdi oleen apua, mut jos vaikka muille.
Tulipa kokeiltua ja tässä pari vinkkiä niille jotka kokeilevat.

Kannattaa jättää se hieman vähemmälle nesteelle että taikina on vähän jämäkämpää --> päällystyy paremmin.

Anna taikinan turvota rauhassa hetkinen noin 10 min.

Huolehdi että rasva on tarpeeksi kuumaa. Tuli tudettua että 4 on oiva lämpötila sähköhellalla.

Laita tarpeeksi rasvaa jossa friteerata, silloin kun lasket leivoksesi rasvaan, ne jäävät helposti kiinni pohjaan ennenkuin leivinjauhe turvottaa taikinaa tarpeeksi että alkaa kellumaan.

Anna olla rasvassa että ovat ruskistuneet tarpeeksi! Muista käännellä ympäri.

Onnea yrityksiin! Minä ja mieheni pidimme kovasti!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Friteeraustaikinassa pinnan rapeuden aiheuttaa etikka, joka haihtuessaan uppokeiton aikana kovettaa pinnan. Näin muistan joskus kokkikoulussa kuulleeni. Olenkin aina halunnut sitä kokeilla, nyt tuli hyvä tekosyy. :)

Eli olut-sipulirenkaat, mozzarella tikut ja perinteiset kananpalat.
Muutama dippi pitää tehdä tuohon kaveriksi.

Tarkoitus olisi tehdä kolme eri versiota friteeraustaikinasta ja jos suinkin muistan ja ehdin, niin voin tulla jatkokommentoimaan hieman lisää..
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Tässä ehdottomasti paras versio kokeilemistani. Kuori oli rapeaa kuten ravintolassa. Kunhan muistaa friteerata oikeassa lämpötilassa. Itse käytän digitaalista mittaria kokoajan kattilan reunalla kiinni, kun en oikein usko lelu-uppokeittimiin.

1 dl Karhu
1 dl Vehnäjauho
1 kpl kananmunan valkuainen
1 tl leivinjauhe
1 tl Valkoviinietikka
suola, pippuri

1:1 Suhde nesteen ja jauhon kanssa on hyvä, niin letuissa kuin friteeraustaikinassa. Kananmunan valkuainen löysentää rakenetta vielä vähän, muta ei liikaa. Eli kaikki sekaisin, kananmunavalkuaisvaahto viimeisenä, vain vähän pyöräyttäen.

Ylimääräisen keltuaisen saa tietysti hukattua itsetehtyyn majoneesiin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Friteeraustaikina

Löytyiskö keltään hyvää friteeraustaikinan ohjetta? Olen kokeillut useammanlaisia ohjeita, mutta millään en ole saanut sellaista ihanan rapeaa aikaiseksi, mitä joskus olen ravintoloissa syönyt friteeratuissa ruoissa.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta