Koulusuunnitelmia

äitee 33

Tällaista puuhastellaan Haukiputaalla nyt ja melkoisella kiireellä : ....
Kiinnostaako lasten vanhempia?

OTE Sivistyslautakunnan esityksestä
22.03.2011

Kunnanjohtaja nimesi 25.11.2010 hankkeelle työryhmän, jossa puheenjohtajana on toiminut kunnanjohtaja Jarmo Ronkainen, sihteerinä talous- ja suunnittelupäällikkö Markku Karppinen ja jäseninä sivistysjohtaja Marjut Nurmivuori, rehtori Vesa Anttila, tekninen johtaja Jukka Sipilä, kiinteistöpäällikkö Kari Kuoppala ja rakennuttajainsinööri Johanna Vakkuri. Työryhmään kutsuttiin mukaan rehtori Ari Isomaa, kun työryhmä päätyi esittämään ratkaisuksi Haukiputaan yläkoulun ja Kirkonkylän koulun rakentamista yhtenäisenä uudisrakennuksena merkittävien synergiaetujen vuoksi. Ryhmä on kokoontunut kolme kertaa.

HYK:n uusi kuntoarvio perustuu Tutkimus- ja analyysipalvelut Ositumin raporttiin 29.10.2010 ja koulun henkilökunnan raportin pohjalta tekemiin tarkastuksiin. Hanketyöryhmällä oli lähtötilanteessa kolme vaihtoehtoa koulujen tilahankkeiden toteuttamiselle:

1) Haukiputaan yläkoulun ja Kirkonkylän koulun rakennukset peruskorjataan,

2) Haukiputaan yläkoulun nykyinen rakennus puretaan ja rakennetaan uusi lukion paikalle ja Kirkonkylän koulu peruskorjataan ja

3) Haukiputaan yläkoulu ja Kirkonkylän koulu toteutetaan yhtenäisenä uudisrakennuksena lukion nykyiselle paikalle siten, että synergiaedut otetaan huomioon.

Peruskorjauskustannusten arvioidaan olevan 80 % uudisrakentamisen kustannuksista. Erityisesti yläkoulun kohdalla peruskorjausvaihtoehto on hyvin epävarma koulun sijaitessa kuopassa, jonne pintavedet valuvat. Erillisen koulun rakennuskustannuksiksi laskettiin 13,8 M€, kun yhdessä rakentamisessa kustannukset ovat 7,5 M€ eli 6,3 M€ pienemmät. Kirkonkylän koulun rakennuskustannukset ovat elinkaarimallissa 11,4 M€. Lisäkustannuksia HYK:n osalta tulee rakennuksen ja kirjanpidollisen jäännösarvon purkamisesta, joka on 1,6 M€. Hankkeen kalusteiden ja toimintavarusteiden ennakoitu kustannusarvio on 540 000 € (kaikki luvut alv 0 %).

Hankesuunnitelmassa HYK:n hyötyala on 4 309 m2 eli se ei poikkea aikaisemmasta kuin 3 m2. Aiemmasta suunnitelmasta puuttuivat vasta kunnostetut tilat (esim. keittiötilat sekä ala-aulan yhteydessä olevat kirjasto ja suurluokka -tilat). Yhteensä koulujen rakennusala on 10 509 m2, mikä on 645 m2 vähemmän kuin nykyisten koulujen alat yhteensä. Nykyisillä kiinteistönhoitokuluilla säästö on 12 000 € vuodessa. Suurin säästö tulee siitä, ettei tarvita kahta keittiötä. Säästö on 180-220 000 € vuodessa. Lisäksi säästöä tulee opetuksessa siitä, että voidaan käyttää kaksoistutkinnon suorittaneita yhdessä ala- ja yläkoululla.

Yläkoulun uusien tilojen mitoituksen lähtökohtia ovat olleet Kirkonkylän koulujen nykyiset oppilasmäärät ja oppilasennusteet vuoteen 2025. Jo muutaman vuoden kuluttua tilanne on Länsituulen koulussa se, etteivät kaikki Haukiputaan tien länsipuolella asuvat oppilaat mahdu siihen kouluun. Sitä varten on sivistyslautakunta hyväksynyt suunnitelman, jonka mukaan lähimpänä Kirkonkylän koulukeskusta asuvat käyvät koulua siellä.

Koulu on hankesuunnitelmassa mitoitettu 530 oppilaalle. Opetusryhmien määrä kasvaa 23:sta lukuvuonna 2013-14 29:ään lukuvuonna 2021-22. Tilojen käyttöön tuo joustavuutta yhteiskäyttö alakoulun kanssa, jotka rakennetaan elinkaarimallilla. Yhteiskäytössä olevia tiloja ovat kielten, luonnontieteiden, kotitalouden, taito- ja taideaineiden opetustilat, lisäksi liikuntatilat, kirjasto, hallintotilat, keittiö ja ruokasali sekä sosiaali- ja huoltotilat.

Hankesuunnitelmalomakkeella kohteen rakentamisen on ilmoitettu tapahtuvan ajalla kesäkuu 2012 - heinäkuu 2013. Sen perusteella rakennussuunnittelu tulisi käynnistää toukokuussa 2011, luonnosten oltava valmiina lokakuussa 2011 ja rakennussuunnitelmien valmiina kilpailutusta varten helmikuussa 2012. Koska hanke muuttuu peruskorjauksesta uudisrakentamiseksi, ELY-keskuksen kanssa käydään neuvottelu, jossa hankesuunnitelmaa esitellään. Keskuksen kanssa on sovittu, että valtuuston päätös toimitetaan 4.4.11 pidettävän kokouksen jälkeen.

Hankesuunnitelma ja toimitilaohjelma seuraavat esityslistaa. Suunnitelmaa esitellään päättäjille 21.3. klo 18.00 (valtuustosali).


Sivistysjohtaja:
Sivistyslautakunta päättää hyväksyä hankesuunnitelman ja esittää sen perusteluasiakirjana kunnanhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi.

21

937

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ajatteluttaa tämä

      Kyllähän tämä pitäis kiinnostaa, kun on omista lapsista kyse.
      Miten tästä ei oo mitään kuulunut? Mistä nämä nopeat päätökset aina tulee?
      Eikös vanhempien (= kuntalaisten) mielipidettä ollenkaan kuunnella?

      Kukaan ei ole kehunut suurkoulujen toimivuutta pedagogian ja oppilaiden kannalta.

      Olipa kyse kouluista tai yhdistyksistä tms., niin aina isot yksiköt ovat vaikeammin hallittavissa.

      Jospa virkamiehet joskus ajattelisivat asiaa pienen ihmisen kannalta, eikä aina se raha ratkaisisi, varsinkin kun väärät ratkaisut poikivat lisälaskua monella muotoa.

      Muuten, montakos niitä kaksoistutkinnon suorittanutta on? Epäilen, ettei montakaan.

    • Taas esillä

      Ei kannattas tollasia päätöksiä nuijia pöytään, kun tietää satavarmasti, että siitä valitetaan jälkikäteen, jos ei etukäteen neuvotella.

      Haluatteko Puttaalaiset pienet ekaluokkalaiset yläastelaisten kanssa samaan suurkouluun?

    • %

      Sitä vartenhan teillä on valtuusto, jonne oot edustajanne mahdollisesti valinnu!

    • Ab sanoi hän...

      No niin. Se tulee sitten.

    • näin se menee

      Niin... kuunneltiinkohan tai kyseltiinköhän ammattilaisilta eli opettajilta yhtään mitään. Epäilen:(

      Maksetaan sitten myöhemmin laskua mm. lasten pahoinvoinnista.

      Valtuuston väki, olisiko aika pyörähtää katsomassa ihan oikeaa koulumaailmaa?! Luulen, että useammankin valtuutetun omista kouluajoista on sen verran aikaa, että pelkillä muistoilla ei uutta Haukiputaan koulumaailmaa rakenneta. Sorry vaan, niinku lontoolaiset sanoo.

    • tietämätön taneli

      Länsituulen kouluhan on rakennettu juuri yhtenäiskouluksi. Ei kai se meno siellä niin hirveätä ole, että 9-luokkalaiset 1-luokkalaisia rökittävät?

      • Vääristelty

        Väärää tietoa Rantapohjassa. 500 oppilasta tulevaan yhtenäiskouluun kattaa vasta alakoululaiset. Saman verran vähintään tulee yläkoululaisia, joten oikea luku on 1 000, ellei ylikin.


      • Saataispa tilat pian
        Vääristelty kirjoitti:

        Väärää tietoa Rantapohjassa. 500 oppilasta tulevaan yhtenäiskouluun kattaa vasta alakoululaiset. Saman verran vähintään tulee yläkoululaisia, joten oikea luku on 1 000, ellei ylikin.

        PIenet kyläkoulut ovat ihania, mutta kun kuntakeskukset kasvavat, niin isoja kouluja pitää tehdä.
        Oletteko tietoisia siitä, että kun tehdään tällainen iso koulu, jossa on 1-9 luokat, eri-ikäisillä on eri välituntipihat ja mutenkin toimivat "omissa yksiköissä".


    • Arvot romukoppaan.

      No niin, nyt asia lyöty lukkoon eli 1000 oppilaan suurkoulu tulee. Tiedossa suuria ongelmia ja huolia, huolia vanhemmille. "Kuvitellut" säästöt ja joustavuus(?) menivät lasten ja nuorten hyvinvoinnin edelle jälleen kerran.

    • yök!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Tässä nähdään minkä tasoinen kunnanjohtaja Jarmo Ronkainen onkaan ! Tähän menoon pitää tulla kerta kaikkiaan loppu ! Kunnanhallitus on aivan arvoton ! Mitä on valtuusto??????

    • ei voi olla totta!!

      Haluaako vihreät tosiaan 1000 oppilaan koulun? Täh mitäh?

      • Kysyin Kuuselalta2

        Eivät halua.


    • äityyliiii

      Ei kiinnosta kun muksu on kirkolla 5 luokkalainen ja uusi koulu valmistuisi vasta hänen peruskoulu-uran loputtua. Hankkeiden pitäisi kiinnostaa heitä, joilla lapset ovat vasta hankinnassa.

      • jepulis 55

        Tässä se näkyy meidän ihmisten itsekkyys--- kun ei kosketa juuri minua, niin saa tapahtua mitä vain:(
        Lapset on lapsia, olivatpa he kenen tahansa ja meidän aikuisten on pidettävä heidän puoliaan. Millainen koulu on lapsen kehitykselle parasta, Luojako yksin tietää? Sen verran olen psykologiaa lukenut, että pieni lapsi ei kovin monia sosiaalisia kontakteja yhtä aikaa pysty hallitsemaan.
        Mutta... minullakaan ei ole enää kouluikäisiä lapsia, joten antaa mennä vaan. Raha on se joka ratkaisee, ettei KUNTA mene nurin.


    • näinpä se on

      Kylle se ehkä 8-luokalle kerkiää uuteen isoon kouluun.

    • valtsu vasemmalta

      Se sitten eilen umpeutu elinkaarimallin tarjous. Ei taida rakentaja voimassaoloa loputtomiin jatkaa.
      Nyt päästään toteuttamaan koulut omatoimisesi?

    • Hei haloo!

      Tälläisiä otsikoitako Rantapohjaan haluamme? "Teini(14v.) hyökkäsi pikkupojan(10v.) kimppuun välitunnilla koulussa", Iltalehti 6.4.2011.

    • kotitarvepsykologi

      Eli siksi yhtenäiskoulut ovat hyviä kasvatusalustoja, opitaan elämään eri kehitysvaiheissa olevien lasten kanssa. Myös nämä häiriintyneet ja hoitoatarvitsevat yksilöt saadaan nopeammin hoitoon, kun isoontaloon on mahdollista palkata asiantuntijoita ongelmatapausten avuksi.

    • Tulevaisuuden toivo

      Kellossa on ollut tuhannen lapsen yhtenäinen talokompleksi jo vuosikymmeniä: päiväkotilaisista yläkoululaisiin. Länsituulen koulussa on ollut peruskoululaisten lisäksi myös esikoululaisia. Kirkonkylän koulukeskuksessa on ollut tuhannen oppilasta jo pitkään.

      Onnistuminen riippuu rakennuskompleksin suunnittelusta. Nykyään osataan suunnitella suuriakin kokonaisuuksia niin, että omalta osaltaan yksittäinen koululainen ei tunne olevansa missään massayksikössä. Tuleehan Länsituulen koulun viereen rakennuskompleksi, jossa ovat lukio ja päiväkoti.

    • Upup

      Up.

    • ölkjdadada

      Iso organisaatio on hyvä. Iso koulu on hyvä. Saadaan kunnon resurssit hoitamaan asioita. Ei pääse kekkään opettaja kekkaloimaan keulimmaisena ja muka korvaamattomana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1224
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1026
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      56
      742
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      720
    5. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      684
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      618
    9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      614
    10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      612
    Aihe