Käytättekö kypärää?

Ky-äpärä

Eli ihan yksinkertainen kysymys: käytättekö aina pyöräillessänne kypärää? Itselläni oli monta vuotta taukoa, että en pyörällä ajanut paljoakaan. Pari vuotta sitten otin ja hankin kunnollisen fillarin ja aloin käymään lenkeillä, mutta kypärää ei päässä ollut. Loppukesästä sitten isäni lensi fillarinsa tangon yli ja selvisi mustalla silmällä, vuotavalla nenällä, aukinaisella huulella ja vääntyneillä laseilla. Kyseisen kuperkeikan jälkeen, tuolloin 61-vuotias isäukko, joka ei varmaan ikinä eläessään ollut käyttänyt pyöräillessään kypärää, meni alan liikkeeseen ja osti kypärän ja on käyttänyt sitä siitä asti. Itse Jatkoin lenkkejä ilman kypärää, mutta maanteiden varsia ja kuoppaisia sorateitä ajaessani hiipi väkisinkin mieleen ajatus, että kaatuessa voisi käydä pahasti, mutta kypärä suojaisi ainakin jonkin verran. n. 6 vuotiaana muksuna minä nimittäin kaaduin äitini kanssa tivoliin mennessä eräässä sateen pehmeäksi hakkaamassa hiekkaisessa alamäessä. Tuolloin oli kypärä päässä, mutta itku ja parku ja hampaiden kiristys siitä toki seurasi. Kotona käytiin laastaroimassa polveen tullut haava ja isä tutkaili pienen pojan valkoista pahvikypärää. Hetken katseltuaan isäni tokaisi: "Katos kun on ihan sormenpäänkokoisia kivenpalasia uponnut puoleen väliin kypärää. Jos ei olis ollu kypärää päässä ni ois käyny aika ikävästi."

Viime keväänä sitten hankin heti ensitöikseni uuden kypärän ja olen sitä siitä lähtien pitänyt aina pyörällä liikkuessani. Noissa omissa esimerkeissä selvittiin ruhjeilla, mutta jälki olisi voinut olla paljon ikävämpää. Käyttäkää siis kypärää, se on halpa henkivakuutus! :)

115

1739

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Alkup. Maantiepyöräi

      Olen tähän mennessä ajanut pari pahempaa fillarikolaria. Ensimmäisessä ei ollut kypärää, koska silloin 70-luvulla sellaisia ei tunnettu. Hengenlähtö oli vajaan metrin päässä!

      Toinen tapahtui viitisen vuotta sitten ja kypärä oli päässä, kuten aina. Sain kroppaa kasaan sen verran, ettei päähän tullut iskua. Jotain hyötyä nuoruuden laskuvatjohypyistä. :) Läheltä piti kuitenkin.

      Sen verran kokemusta on kertynyt, että pidän aina kypärää. Ei se ole 100% turva, mutta halpa henkivakuutus se on.

    • pellipää

      25v asti tuli vedettyä reippaasti ilman mitään kypärää kunnes joku järjen ääni soi päässä ettei siitä kauheasti haittaakaan olisi ja siitä lähtien olen käyttänyt aina.
      ajelen pääasiassa työmatkaa 30km päivä ja kesäisin jotain pitempiä reissuja.

    • kylk

      Käytän. Olen vasta 14, ylä-astetta käyvä nuori. Minäkin olen joskus 1:sellä lentäny komeessa kaaressa, mutta ei se 6:lla ollu enää mitään. Vaikka piti pitää kypärää niin se vaan välillä ''unohtu''. No alotin BMX ajon, ja kerran kaaduin niin että kolahti pää maahan sitä verta kovaa että ilman kypärää en ehkä kirjottas tätä viestiä vaan opettelisin nielasemaan. Sen jälkeen en oo kypärää arvostellu ja jos joku on jtn. sanonu niin oon vaa kertonu miks kypärää käytän.

    • käytän kypärää

      Juu käytän kypärää. Ei tulisi mieleenkään nousta pyörän satulaan ilman kypärää. Olen lentänyt kolarissa tangon yli ja kaatunut liukkaalla tarpeeksi monta kertaa, että tiedän miksi se kypärä pelastaa kun pää iskeytyy johonkin.

      Opetin myös avopuolisoni pitämään pyöräillessään kypärää ja kaveripiirikin on pikkuhiljaa oppinut käyttämään kypärää oman esimerkkini mukaisesti.

      Lapsille aikanaan opetan ehdottomasti kypärän käyttämisen pienestä pitäen jo.

    • taas kerran

      Käytän. Aina.

      Se on kuten autossa turvavyö. Ilman sitä tuntuu hankalalta ajaa. Niin pitääkin olla.

    • tietenkin

      En kehtaisi ajaa metriäkään ilman.

    • ei pottaa

      en käytä koska se on niin v*tun dorkan näköinen ajaa semmonen potta päässä, etenkään kun se ei ole pakollinen (vähän niin kuin pelastus/veneilyliivit veneen lattialla kun niitäkään ei ole pakko pitää päällä veneillessä.) Tiedän kyllä että se voisi olla ihan hyödyllinen, etenkin talvella ja liukkailla kelatessa.

      Ja sitä paitsi jos kaatuu, se kypärä halkeaa ja joutuu ostamaan uuden, sitä ei edes vakuutusyhtiö korvaa!

      Mihin väliin se pipo sit laitetaan talvella, pään ja kypärän väliin vai laitetaanko kypärä pipon ja pään väliin. Vai pitäiskö käyttää kommandopipoa, siinä olisi se hyvä puoli ettei ihmiset tunnista minua, pankkiin voi olla tietysti hankalampi mennä...

      Kaveripiirissä on sekakäyttäjiä, osa käyttää välillä, osa aina. Sen sijaan pyörästäni löytyy kyllä valo pimeällä, sekin on aika tärkee jutska. Ihmettelen usein, miksi VALON KÄYTTÖÄ EI VALVOTA ollenkaan???? Eli pimeällä tulee vastaan usein pyörä, jossa on dynamo valo tai patterivalo mut ei toiminnassa.

      Jos joku käyttää pottaa, ni käyttäköön tai jos ei käytä ni ei sitten. Meidän kulmilla noi on harvinaisia ilmestyksiä...

      Tiedän myös senkin, että vaikka kuinka ajan varovaisesti ja pykälien mukaan, ni aina saattaa päälle tulla joku kaaho ajoneuvolla, jossa metallinen kori ja neljä pyörää. Tässä kohtaamisessa kahdella pyörällä kulkeva ajoneuvo jää auttamatta aina kakkoseksi, samoin sen kuljettaja. Ja sit voi joutua kulkemaan neljäpyöräsen tuolin päällä sen jälkeen. En silti toivo joutuvani onnettomuuteen vaikka olis potta päässäkin.

      Voishan sitä pottaa harkita mutta veneliivejä en käytä saatana! En ikinä, ainakaan vapaaehtoisesti.

      • .......

        Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta tuota "äijä" vuodatusta oli huvittava lukea :D


      • Potta päässä
        ....... kirjoitti:

        Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta tuota "äijä" vuodatusta oli huvittava lukea :D

        Eihän tuota tarvitse edes lukea. Viestin pituudesta jo näkee, että se on ainoa vastustus tähän asti. Täytyyhän siihen mittaa tullakin jos pitää puolustaa omaa tyhmyyttä "uskottavasti".


      • ”Ja sitä paitsi jos kaatuu, se kypärä halkeaa ja joutuu ostamaan uuden, sitä ei edes vakuutusyhtiö korvaa!”

        Jos kallo halkeaa, ei tarvitse ostaa uutta. Hölmöt veronmaksajat maksavat korjaamisen, jos sillekään on enää varsinaista tarvetta. Jatka samaan malliin!


      • tplz8
        blaah kirjoitti:

        ”Ja sitä paitsi jos kaatuu, se kypärä halkeaa ja joutuu ostamaan uuden, sitä ei edes vakuutusyhtiö korvaa!”

        Jos kallo halkeaa, ei tarvitse ostaa uutta. Hölmöt veronmaksajat maksavat korjaamisen, jos sillekään on enää varsinaista tarvetta. Jatka samaan malliin!

        Onko joku joskus kertonut, että siltä ja silä kaverilta halkes kallo. Jos on kertonut, niin mitä tuo kertoja teki sen jälkeen. Funtsi, että aletaan valmistamaan kypäriä ja kaikkien on pakko ostaa niitä. Mutta, jos tuo kertoja itse alkoi valmistamaan niitä kypäriä ja kaikkien on niitä pakko ostaa ja kertoja on vaikka firman ceo. Niin silloinhan hyödyn korjaa tuo kertoja, ei se pään halkasija saanut enää mitään. Eli, eli se firma, joka valmistaa niitä pakollisia kypäriä kerää hyödyn. Etsi virheet ja kerro, mitä muuta olisi voinut tehdä se henkilö, joka näki kuolleen päähalkisen ihmisen ja funtsi, että voin käyttää tapausta oman asemani parantamiseen. Ja ensimmäiset ihmiset, jotka lähtivät tuohon mukaan, saivat myös jotain. No joo, se ei ollutjärinhyvä keksintö, jotenpiti käyttää pakkoa, jotta homma toimii...


    • joku naapuri

      Tottakai käytän 12-vuotiaana. Kypärän käyttö on Suomen lain mukaan pakollista polkupyöräillessä, mutta se ei ole rangaistava teko.

    • Hempp@

      Tottakai käytän.
      Toivottavasti sille ei kuitenkaan lenkillä tule käyttöä.

      Hauska kuunnella ihmisten perusteluja kypärän käyttämättömyydelle tyyliin "se näyttää dorkalta" tai että "hiukset menee lyttyyn". No jaa-a, jos se dorkalta näyttäminen tai hiukset ovat tärkeämpiä asioita kuin pään sisältö, niin eipä sieltä pään sisältä sitten kyseisellä henkilöllä paljoa suojattavaa löydy hänen omien sanojensakaan mukaan. Ja jos tarpeeksi rahaa lyö tiskiin niin varmasti löytyy niin coolin näköinen kypärä että oksat pois.

      Tarpeeksi ohut merinovillainen pipo toimii loistavasti kypärän sisällä, ei pää jäädy kylmillä keleillä.

      • fhopsdk

        Voi olla hauska kuunnella kommentteja kypärän käyttämättömyydestä. Mutta välttämättä ei ole hauskaa perustella omaa käyttämättömyyttään jollekin tuntematomalle.
        No kuvitellaan, että joku virkamies kekkaisi, että pitää tehdä lapsia, jotta kansa ei sammu sukupuuttoon. No niinvä,ätänkin sellainen laki, että jokaisen naisen on pakko synnyttää lapsi.
        Oliskohan silloin jollakin miehellä vähän aikaa hauskaa?


    • huuhaapu

      itse pidän tietenkin aina kypärää, mutta minulle oma terveys on tärkeämpää kuin materia, tämän päivän ihmiset arvostaa esim. omia autojaan enemmän kuin omaa itseään ja terveyttään esimerkiksi kelpaa hyvin uusi etanoli bensiini suurin osa autoilijoista ei tohdi käyttää sitä omassa rakkaassa kulkupelissään mutta omaan kurkkuun kyllä kaadetaan etanolia ihan surutta joka viikonloppu-säälittäväksi on mennyt ihmisten autoriippuvuus ja laiskuus.
      jk: on minullakin auto tallissa odottamassa pidempiä loma reissuja mutta muut alle 100 km matkat kyllä pääsen pyörällä kelissä kuin kelissä

    • Käyttäis jos vois

      Käyttäisin kypärää, jos päänahkani iho sen sallisi :( Jos joku keksii nykyisiä paremmin tuulettavan turvallisen kypärän, ostaisin sellaisen oitis.

    • pelastunut

      Olen käyttänyt pyöräilykypärää viitisentoista vuotta eli aloitin niihin aikoihin, kun tuo päähine yleistyi. Toisena käyttövuotena koira ryntäsi alamäessä talon portista eteeni. En tiedä mitä tapahtui, mutta jonkin ajan kuluttua kuluttua tajusin seisovani pientareella haljennut kypärä kädessäni, enkä tiennyt missä olin.

      Ilman kypärää olisin kuollut varmasti. Muisti palasi puolessa tunnissa, koiran ei käynyt mitenkään. Olen suosiolla tyhmän oloinen kypärä päässä, tukkakin menee lyttyyn. Luulen, että haljennut pääkallo on paljon epämiellyttävämmän, joskin äijämäisemmän näköinen ilmestys.

      • pelastunut

        Kypäränsäilytykseen on sangen yksinkertainen niksi: jätetään pyörää lukitesssa leukahina lukon sisäpuolelle. Runkolukollisissa pyörissä kypärä jää killumaan siististi pinnoja vasten.

        Varastaminen vaatii hihnan katkaisemista ja tekee anastuksen hyödyttömäksi. Jos pitkäkyntiset iskevät, ei kypärän hinta liene suuri pääkopan arvoon verrattuna. Nykyään saa hyviä kypäriä parillakympillä!


    • Kaasukkkk

      Käyttäisin muuten, mutta kypärä on vain erittäin epäkäytännöllinen olla mukana yhtään missään. Kyllä sen voi jotenkin pyörään sitoa, mutta aika helposti se siitä varastetaan :S

      • Varastetaan?

        Kas kun en ole huomannut tuollaista epäkäytännöllisyyttä. Ihan mukavastihan se kulkee mukana minne vain. Kätevimmin päässä, mutta myös muilla tavoilla.

        Enkä ole ikinä kuullutkaan että joltain olisi kypärä varastettu. Jos jollekulle on käynyt näin, ilmoittautukoon tällä palstalla.

        Mieluummin kuitenkin käytän kypärää ja annan niiden selitellä, jotka eivät käytä.


    • ,

      Välillä käytän välillä en, olen siis sellainen sekakäyttäjä niinko ne huudeilla ylensää sanoo. Käyttö nyt riippuu vähän olosuhteista ja tavoitteista. Käytän esim jos aion ajaa agressiivisemmin tai ottaa enemmän riskejä, jos taas aion pyöräillä varovaisesti, ei kypärää tarvita. Toiseksi en aina kehtaa käyttää kypärää, en esim enää ikinä kehtaisi mennä kypärä päässä kouluun, menin kerran ja ainakin monta meiän lukiossa nauro yms, mitä ei juuri tapahdu jossei käytä kypärää. Joten aika personal preference käyttääkö vaiko ei ja tietenkin riippuu vähän taidoistakin, paremmin ajavat ei välttist tartte, sitten taas kun huonoimmilla lähes välttämätön turvavaruste.

      • realsti

        Tästä sen taas näkee. Jos ei ole mitään suojattavaa, ei tarvi kypärää.

        Arvostan pääni sisältöä ja haluan pitää sen siellä. En ikinä ajattelisikaan pyöräillä ilman kypärää suomalaisessa liikenteessä. Muualla maailmassa pyörät ovat liikennettä eikä autoilun este. Esim. Tanskassa pyöräillään suhteessa Suomeen 10-kertaisesti mutta pyöräilyonnettomuuksia sattuu vähemmän kuin täällä. Meidän liikennekulttuurimme huomioon ottaen, aina kypärä päähän!


    • Ääni vastaan...!

      Ikää 45 vuotta, kilometrejä tulee 5-6 tuhatta vuodessa. En ole koskaan käyttänyt, asian taannoinen "kriminaloisointi" vahvisti vain kantaani.

      Olen kaatunut lukemattomia kertoja, mutta kuten jo arvaattekin, olen hengissä ja kirjoittelen selkeitä, jäsennettyjä lausekkeita. Pyöräilen myös läpi talvet, jolloin nastarenkaat ja valot ovat pakolliset.

      Potta ei ole tyhmän näköinen, kyse ihan muusta. Tietty se maksaa on on joskus epämukava. Varmaankin lähinnä luonteenpiirteenä vastustan kaikkea idioottiholhoamista sekä määräyksiä, joiden noudattamatta jättäminen ei aiheuta pahaa muille (totta toki perhe kärsii, jos mulle jotain tapahtuu, mutta se jotain ei ole pään särkyminen asfaltiin !)

    • 26

      Ku kattoo menoa niin vois pyöräilijätkin vähän miettiä menemisiään. Ensinnäkin suojatielle ei saisi ajaa, pitäisi taluttaa, toiseksi käännytään mihin sattuu ja suhahdellaan missä vaan. Ja vaikka pyöräilijä tekisikin sääntöjen mukaan kannattaa miettiä, että suurin osa autoilijoista havainnoi puutteellisesti ja usein pyörän nopeus on jo aivan ylivoimainen autoilijalle. Huomiota tulisi kiinnittää myös kun pyörällä ajaa suoraan, ei kannata paljoa yli 15km/h ajaa jos pyörätien läpi tulee pihateitä, sillä autoilijat voivat sen enempää miettimättä laittaa sen auton nokan siihen pyörätielle sieltä kuusiaidan takaa. Kaikki nämä kun ottaa huomioon niin ilman kypärää ajaminen onnistuu helposti ja kaatuminen luultavasti pitäisi johtua vain omasta hölmöstä ajovirheestä. Itse en ole kypärää pahemmin käyttänyt, koska mielestäni se on luultavasti pyöräilijän oma vika jos hän esim autoon törmää. Pyöräilijä on ehkä toiminut sääntöjen mukaan oikein, mutta on silti ollut typerä liikkeissään.

      • ............

        Et taida paljoa tietää pyöräilijää koskevista liikennesäännöistä mukaan lukien säännöt koskien suojatien käyttöä?

        Hienosti kuitenkin yritit kirjoittaa puolueettomaan sävyy, samalla kuitenkin syyllistäen pyöräilijät kaikkiin onnettomuuksiin/tapaturmiin.


      • voi voi
        ............ kirjoitti:

        Et taida paljoa tietää pyöräilijää koskevista liikennesäännöistä mukaan lukien säännöt koskien suojatien käyttöä?

        Hienosti kuitenkin yritit kirjoittaa puolueettomaan sävyy, samalla kuitenkin syyllistäen pyöräilijät kaikkiin onnettomuuksiin/tapaturmiin.

        Näitä lässyti-lässyti-autoilijoita on joka lähtöön. Tuolla asenteella autoilevat ovat pääsyy siihen, että kypärää tarvitaan. Pyöräilijältä mikään varovaisuus ei riitä, jos peltilehmän käytöstä ei voi kuin arvata.

        > ...mielestäni se on luultavasti pyöräilijän oma vika jos hän esim autoon törmää...

        Ei ristus! sanois Duudsoni. Ja törmäis taas.


    • .

      ei ollut tarkoitus olla puolueeton, tarkoitin vaan että sekä autoilijat et pyöräilijät menee miten sattuu. Niin paljon on liikenteessä tulkintoja kuin on kuskejakin. Itse tosin yritän olla ajamatta kenenkään päälle ja pyöräillessä taas ajan silleen et lähtökohtana kukaan ei väistä minua.

    • jwwwjwww

      Luin tätä keskustelua ja taidan alkaa pitämään kypärää aina päässä kun ajan! KIITOS!!

    • 28

      Noin 300 000 km pyörällä ajaneena, voin kertoa kypärän käytön olevan ihan järkevää. Mielestäni olisi säädettävä sellainen laki, jolla kypärättömiä voitasiin sakottaa. Aikanaan oli kauhea meteli, kun mopoilijoille määrättiin kypäräpakko, nyt se on ihan itsestään selvää eikä kukaan purnaa asiasta.Olen nähnyt vakavia pyöräonnettomuuksia, joissa kypärästä on tullut selvää jälkeä, mutta käyttäjä on selvinnyt hengissä.

      • ujtop

        Vastapuheenvuoro. Olin muutama vuosi sitten pohjois-Suomessa pyöräjretkellä ja kypärä oli erilainen kuin muilla. Jengi tunisti mut aina kuluneesta kypärästä jalehdistössäkin oli kirjoituksia. Ei todellakaan hauskaa, jos joku nnntematonyrittää syöttää sulle jtain sontaa, kun on ensin tunnistanut sut vanhasta kypärästä!


    • holhous kunniaan !

      Näin tämä on, kyllä kyllä. Ja myös ehdottomasti paljon kävelleenä olen sitä mieltä että jalankulkijoille haarniskat lantiopuskurit pakollisiksi kypärästä puhumattakaan! Olen nähnyt n. 300000 jalankulkijoille sattunutta onnettomuutta, joissa haarniskat on mennyt lunastukseen, mutta jalankulkija on kävellyt ihan omin voimin kotiin.

      No, seuraavaksi tuli mieleen että sängyssä nussiessa pitäisi ehdottomasti pitää sitä kypärää - ja pistotarkastuksia tähän liittyen!!! Naapureille lupa käryttää, jos epäilyksiä!

      • ...............

        OK


      • uzzt9i8

        Joo ja kaikenlainenauttaminen on kaiken a ja o.


      • hkkkmipoik3

        Joo, samaa mieltä ja kotona pakolliseksi jääkiekkomaalivahdin varusteet.


    • JarnoKoo

      Kypärä päässä mennään ja teillä missä ei kevyen liikenteen väylää keltaiset liivit päällä.

    • leuka11

      4o vuotta pyöräilin ilman kypärää ja nyt kypärän kanssa viimeisen vuoden. Vanhemmiten viisastuu - kai. Koskaan ei ole mitään pahempaa sattunut.

    • ,

      Toisaalta jos pyöräilee aika vähän (satunnaisesti) ja sekin suurimmaks osaks ei kaupungissa, vaan jossain random pyöräteil, ni aika turha kypärä, paitsi jos ajaa kännissä.

    • Ky-äpärä

      Vastauksia, niin puolesta kuin vastaan, on tullut runsaammin kuin odotin ja kiitos siitä. Itselleni on aivan sama käyttääkö muut kypärää vai ei, mutta omassa päässäni kypärä on ja pysyy. Nuo perustelut kypärän käyttämättättömyyteen ovat olleet pääosin huvittavia ja hölmöjä, mutta samalla ihan odotettuja. Kyllä sitä itsekin pitkään oli liikkeellä sillä asenteella, että "ei tässä lyhyellä kauppareissulla mitään kypärää tarvita", mutta kai sitä vanhetessa viisastuu.

      Toiset näyttävät kieltäytyvän kapinatyylisesti ihan periaatteesta, kun taas toiset perustelevat käyttämättömyyttään lausahduksilla kuten: "se on ihan dorkan näköinen", "mulle naurettiin koulussa", "jos pyöräilee jossain random pyöräteillä ni aika turha kypärä". Itsekin ajattelin aikanaan, että eipä näillä kotikulmilla kypärää tarvitse ja mielestäni tämä onkin se suurin moka. Kypärä ei ole koskaan turha, ihan sama millä nopeuksilla ajaa ja vaikka tienoot tuntisi kuin omat taskunsa. Sitä kun ei ikinä voi etukäteen tietää mitä tapahtuu. Toki omiin ajotaitoihin pitää luottaa, mutta aina voi sattua jotain täysin odottamatonta. Jos muut nauravat, kun tulet kypärä päässä kouluun niin älä välitä, anna heidän nauraa. Sitten jos joku näistä naurajista joskus makaa (toivottavasti ei ikinä) pää halki kadulla, niin voit nauraa (jos olet julma, toivottavasti et) takaisin tai ainakin todeta, että kypärä voi pelastaa paljolta. Niin ja omasta mielestäni nämä nykyiset kypärämallit eivät näytä ollenkaan dorkalta, vaan ihan hienoilta eikä niiden mukana kuljettaminen ongelmallista ole. Päässä ajaessa ja sitten, kun olet pyörälläsi saapunut vaikkapa kaupan pihaan, niin pyörä lukkoon ja kypärää voi hyvin pitää koko kaupassa asioinnin ajan. Tai jos parturiin menee, niin ihan ongelmitta se roikkuu naulakossa sen aikaa, kun pehkoa laitetaan uuteen uskoon.

      Siis en pakota ketään käyttämään kypärää, mutta suosittelen vahvasti. En ole vielä törmännyt täällä keskustelussa enkä ihmisten parissa liikuskellessa yhteenkään kunnolliseen perusteluun, että miksi ei käytä kypärää. Tosin tuo "käyttäisin kypärää, jos päänahkani iho sen sallisi" on ihan hyvä, mutta luulen kyllä, että jostain on saatavilla tuohonkin ongelmaan soveltuvia kypäriä.

      Siis jos joku ei käytä kypärää, niin sitten ei käytä. Minulle se siis on ihan sama käyttääkö vai ei. Joka tapauksessa turvallista ajoa kuitenkin kaikille, oli sitten kypärä päässä tai ei. Pysykäähän hengissä ja terveinä :)

      • kfklpzo

        No, se pitää olla kova laki. Jos ei käytä kypärää, niinon olemassa organisaatio, josta joku tulee paikalle aina hätätapauksessa. No, siellä rooospaikalla on sitten tällainen kypärätön pyörälijä. Ja sitten tää v kalauttaa tän p:n paljaan pään pylvääseen ja kysyy sitten,että miksi etkäyttänyt kypärää? Ja p sanoono nyt käytän. Sitten kikilla alkaa olla kypärä: ja tää organisaatio on vielä olemassa, joten se voi alkaa kalautteleen sitten niitä kypäränkäyttäjiä.
        No joo, samalla syntyi tuhansia työpaikkoja jajostain hemmostatuli samalla euromiljonääri, kun oli keksinyt tän idean. Ja varat verovaroista.


    • /\/\/\

      Sanokaa mitä sanotte, mutta kouluun mennessä ei vaan ilkeä käyttää kypärää. Käytän kypärää kuitenkin esim. rullahiihtäessäni.

    • Yualle

      En käytä.

      Tokikin, tällöin pitää tietysti ajella sen mukaiesti eli tarkasti ja olettaen, että auto ei aina väistä, vaikka kenties tämän pitäisikin. Muutenkaan ei pidä pitää pyöräillessään kaikista oikeuksistaan pilkuntarkasti kiinni :)

    • -------------------

      Kyllä mä nykyään käytän kypärää aina, vaikka olenkin nuori nainen (alle 30 v). Vajaa viis vuotta sitten sairastin tasapainoelimen tulehduksen ja sen jäljiltä kesti reilu kuukausi ennen kun pysyin taas pyörällä pystyssä. Sillon piti kypärä ostaa, kun ei ollu varmaa että pystyykö päätä kääntämään ilman että menettää tasapainon. Pyöräilin kuitenkin päivittäin niin kuin nykyäänkin.

      Tällä hetkellä asun keski-Euroopassa isossa kaupungissa, missä poljetaan pääasiassa autojen seassa. En rohkenis ilman kypärää lähteä autojen sekaan varsinkaan nyt raskausaikana. Kyllä useemmin kun kerran olen ollut "vaaratilanteessa" autoilioiden suhatessa hullun lailla. Saa aina välillä näyttää kansainvälisiä käsimerkkejä.

      Jos pyöräilee jossain rauhallisella pyörätiellä, ei kypärä oo niin välttämätön. Kaupungissa ja tienvarressa liikuttaessa on kypärä kuitenki hyvä lisä.

    • 4+11

      Olen käyttänyt kypärää jo parikymmentä vuotta. Ensimmäinen kypärä vähän kyllä hävetti, kun oli aika ruma, mutta nykyään sentään on ihan nättejä kypäriä. Pyöräilen pitkiäkin matkoja kesäaikaan ja ei tulisi mieleenkään lähteä tien päälle ilman kypärää ja maantieajossa käytän myös huomioliiviä.

    • Pottapää minäkin

      Käytän. Ehdottomasti.
      Lähipiirissä yksi kypärätön vainaja.

    • 50-v.

      Käytän itse useimmiten, poikkeuksena iltamenot kaupungilla n. 1km. päässä kun on laittautunut nätiksi.

      Olen nähnyt paljon nuorisoa jotka kotoa lähtevät kypärät päässä ja sitten läheiseen pusikkoon piilottavat pottansa kun kavereidinkin mielestä se on niin noloa.

      Se nyt vain on niin, varsinkin kasvuvaiheessa että hölmöilyä tapahtuu jonkun ego-buustauksen kustannuksella. ( Kuten ne omat iltamenoni.)

    • Ehjä nuppi

      Tottakai! Tunnen oloni aivan alastomaksi ellei kypärä ole päässä kun lähden liikkeelle pyörällä. Itseä vartenhan sitä pidetään eikä muita. Kuka nyt ei haluaisi suojata itseään. Vain kissalla on yhdeksän henkeä!

    • Kunnon pääkappale

      Nykyisistä "pyöräilykypäristä" on minimaalinen apu tositapahtumassa. Ne eivät suojaa kaaduttaessa vaan luistavat päästä vaikka hihnat on kuinka kiristetty. Tuollaisilla värikkäillä styroksin kappaleilla jotka suojaavat vain kohtisuoraan ylhäältä tulevalta kolhulta saa heittää vesilintua. Itse pyöräilen työmatkaa parikymmentä kilometriä päivittäin ja käytän KYPÄRÄÄ !!. Meni aikaa etsiessäni mielestäni turvallisen pääkappaleen. Se suojaa riittävästi takaraivoa ja korvallisia ja on taatusti myös hyvän näköinen, eikä mikään moottoripyöräkypärä. Näitä ei paljoa ole katukuvassa näkynyt. Toinen mikä on jopa polkupyöräillessä kesällä mielestäni suositeltavaa käyttää: Suojalaseja, niitäkin näkyy olevan jokalähtöön. Kesäisin pörrää kaikenlaista öötökkää ja ei se pikkuörtökkä silmässä ole mukava.

      • 9+7

        Kokemuksesta voin sanoa että suojalasit olisi todellakin hyvät, mutta eipä ole vielä löytynyt sellaisia asiallisia joita voi pitää silmälasien päällä kun piilolinssejä en voi käyttää. Pitäisi löytää omilla vahvuuksilla monitehosuojalasit :)


      • pyörä+kypärä

        Kyseisen mallin ostin minäkin ja tytär haukkui sen lyttyyn,mut niin vaan kuljen se päässä,kun pyöräilen..
        Näillä mennään ja oma koppa on tärkein...
        Olen pentuna lentänyt oikein kunnolla asvalttiin ja onneksi ei sattunut mitään,kun silloin ei tunnettu kypärää..

        Tuolla aikaisemmin joku sanoi että autoilijat tulee pyörätielle pihoista, varomatta..
        Itselläni sattuu olemeaan ajokortti ja autoilijan TÄYTYY väistää kevyttäliikennettä kun tulee pihasta jne...


    • Maraton1970

      kyllä käytän, harrastan pyöräilyä maastossa ja maantiellä ja kypärä on todella tärkeä turvallisuuskysymys.

      • Nii ih

        Miten olis juoksijoille kypärät päähän ja seuraava vaihe, myös liikenteessä kävelijöille kypärä päähän. Montako päätä olis säilyny suojatiekolareissa kypärän kaa?


    • En

      En

    • kaupunkilainen90

      Kyllä käytän kypärää. Se on hyvä henkivakuutus.Olen 20 vuotias ja en häpeä käyttöä.

    • Ikääntyvä

      Olen jo äijäiässä, täytän tässä kuussa 60 v. Ostin itselleni noin kuukausi sitten polkupyörän oltuani parikymmentä vuotta ajamatta. Kyseessä 7-vaihteinen citypyörä rauhallisempaan menoon.

      Ensimmäiset lenkit kylmillä keleillä tein ilman kypärää, pipo päässä. Nyt ilmojen jo vähän lämmettyä panen potan päähän aina lähtiessäni... sanoisinko... puolta kilometriä kauemmaksi.

      Luulin kynnyksen pipon käyttämiseen olevan korkeampikin – mutta ei, äkkiä siihen tottuu! Aivan asiallinen kapistus.

      Joskus 1980-luvulla tuiskahdin hallitsemattomassa jarrutuksessa ohjaustangon yli pahanlaisesti turvalleni. Lähinnä leuka iski silloin katuun, joten kypärästä ei olisi ollut silloin apua. Seuraavalla kerralla saattaa ollakin.

      Eräs puolituttu himokuntoilija oli pari viikkoa sitten kuulemani mukaan lasaretissa. Fillarilla nurin, puolenkymmentä kylkiluuta poikki ja keuhkopussissa repeämä. Ehkäpä kypärä ei olisi auttanut siinäkään tilanteessa, mutta tapaus muistuttaa, ettei pyöräkolarikaan ole mikään leikin asia.

      Äidinpuoleinen isoisäni – jota en ehtinyt koskaan nähdä – on kuulemma saanut surmansa kaaduttuaan polkupyörällä (joskus viime vuosisadan alkupuoliskolla). Ehkäpä tämäkin tieto edistää kypärän käyttöä omalla kohdallani...

    • rasterimössö

      Kyllä, ja jos kiinnostaa käyn yläastetta. (Tällä tahdon poistaa yleistystä ettei kukaan yläasteelainen käyttäisi kypärää.)

    • Käytän jo yhdeksättätoista kesää :) Onnettomuudet eivät välttämättä itsestä kiinni, vaan liikenteessä on monenmoisia kahjoja... Halpa henkivakuutus samoin kuin heijastin...

    • Operaa

      Käytän ja ei se ihmeemmin edes päässä häiritse. Kannattaa vain satsata sellaiseen kypärään, jonka käyttö ei ahdista. Näin "vanhemmiten" 30 vuotiaana tuntuu jo jotenkin hauraammalta tuo ruumis kuin ennen.

    • kypärää hankkimaan

      Olen myös sitä mieltä että kypärän käyttäminen on fiksua, siis kun lukee näitä viestejä kypäräpäät vaikuttavat olevan oikeilla jäljillä ja pottavastaisuus-liike ei ole esittänyt yhtään järkeenkäypiä perusteluja.

      Minä käytin lapsena, mutta en ole omistanut kypärää sen jälkeen, teininä tietysti tuli aina pyöräiltyä ilman. Aion aloittaa uudella kotipaikkakunnalla enemmän pyöräilyn tänä kesänä ja kypärän hankkiminen olisi ehkä tosiaan hyvä. Täällä kyllä ihmiset pyöräilee paljon vuoden ympäri (varmaan yhtä yleistä kuin autoilu tässä kaupungissa) ja noin 90 prosenttia ilman kypärää että olisin vähän kummajainen, mutta toisaalta pitäähän sitä huolehtia itsestään. Kiitos positiivisesta aivopesusta.

      • pirunpoika

        Noo oon tossa ajellut 42 v pyörällä kesät talvet , en ole tarvinnu kypärää ja hyvin olen pärjännyt en edes aio hommata sellaista. Mitä tulee kypäräpakkoon, niin valtio ei päätä puolestani käytänkö kypärää vai en kun katselee noita kypäpäitä tuolla liikenteessä, niin onhan jotkut ihan tupauunojen näköisiä saavat rauhassa käyttää kypärää olkoon se jokaisen valinta . Kyllä kait joku järjenjättiläinen keksii että kypärttömyys voisi olla sakon paikka , mutta siinähän sakottatavat en mä niitä kumminkaan tule maksamaan. PS

        Tiedän tapauksen jossa kypärän käyttö aiheutti pahemmat vammat kuin ilman kypärää, tämä oli lääkärin mielipide..


      • M.O.T.
        pirunpoika kirjoitti:

        Noo oon tossa ajellut 42 v pyörällä kesät talvet , en ole tarvinnu kypärää ja hyvin olen pärjännyt en edes aio hommata sellaista. Mitä tulee kypäräpakkoon, niin valtio ei päätä puolestani käytänkö kypärää vai en kun katselee noita kypäpäitä tuolla liikenteessä, niin onhan jotkut ihan tupauunojen näköisiä saavat rauhassa käyttää kypärää olkoon se jokaisen valinta . Kyllä kait joku järjenjättiläinen keksii että kypärttömyys voisi olla sakon paikka , mutta siinähän sakottatavat en mä niitä kumminkaan tule maksamaan. PS

        Tiedän tapauksen jossa kypärän käyttö aiheutti pahemmat vammat kuin ilman kypärää, tämä oli lääkärin mielipide..

        Taas kerran tuli todistetuksi: Kypärää ei tarvi jos päässä ei ole mitään suojaamisen arvoista.


    • Kypärä päähän!

      Kyllä, ehdottomasti. Jos jotain sattuu, en tarvitse jossitella, miten pienellä vaivalla olisin säästynyt onnettomuudelta.

    • Käytän. Aina. Jopa sillä "meen vaan silleen hiljaa" reissulla.
      Monelle sekin reissu on jääny viimeiseksi.

    • pykäräkö

      rullaluistellessa käytän kypärää, pyöräiltyä ei juurikaan tule. mutta miksi ne kypärät on niin pöljän mallisia, jotenkin ne ovat liian pään päällä... eivät suojaa pään sivuja lainkaan. nuorison skeitti kypärät on paremman mallisia, mutta sellaista ei tällainen vanha käpy kehtaa laittaa päähänsä. :(

      • Börje 321

        Kyllä suuri osa vähänkään paremmista kypäristä tulee pään sivuille ja kun oikean mallinen löytyy niin kyllä pääkin uppoo sinne. Nostaa sitä hintahaarukkaa siitä parista kympistä ylöspäin. Useimmiten halvemman pään kypärissä ei ole sen kummemmin istuvuutta mietitty. Pahimpina esimerkkeinä on kypärät jotka tuntuvat tehdyn täysin pallon muotoiseen päähän. Naisihmisenä kannattaa ottaa huomioon että useimmat peruskypärät ovat periaatteella "one size fits for all" eli koko on sellainen joka kattaa todella suuren enemmistön. Useimmiten jollain säädöllä kiristetään sopivaksi. Pieni päisillä naisilla näissä saattaa kuitenkin jäädä pään ja ulkokuoren väliin turhaa tilaa vaikka kypärä muuten päässä pysyiskin. Tämänkin vuoksi voivat näyttää hölmömmiltä. Sovittavammalla eri merkkejä ja niiden eri malleja huomaat todennäköisesti että hieman arvokkaampi kypärä istuu usein paremmin. Jos pää on malliltaan vähänkään korkeampi nuo halvimmat voi unohtaa samantien. Ne jää juuri sinne "pään päälle". Jo 50-60e hintaluokassa mallit alkoivat istua paremmin. Merkeilläkin on malleissa eroa, joten rohkeesti vaan sovittamaan.

        Malliksi tavallinen naisten kypärä: http://cyclecityusa.com/images/thumb/Giro_Skyla_Helmet_Black_Gold_Paisley.jpg/400px-Giro_Skyla_Helmet_Black_Gold_Paisley.jpg

        Sitä paitsi nuo skeittityyliset kypärät sopii kyllä yhtälailla. Pari esimerkkiä mitkä eivät ole rumimmasta päästä.

        Giro Section http://www.fillarikellari.fi/upload/7006-9047_org_Section_White_Gold_Side.jpg

        Bell Faction http://www.discountbicycles.co.uk/accessories/helmets/cb2024204-06.jpg

        Kummastakin löytyy tietenkin perusvarma mattamusta ja iso liuta muita värejä. Täällä varsinais-Suomen alueella noita näkyy työmatkaliikenteen aikoihin paljon myös keski-ikäisillä ihmisillä.


    • Kovaa menee

      En ajele talvella enkä liukkailla keleillä.
      Pyöräkypärää en käytä kun ajan kaupungille käväisemään tai asioita hoitamaan. Liian hankala sen kanssa vekslata siellä.

      Pyörälenkeillä joilla nopeus on paljon suurempi käytän kypärää.

      Muistutettakoon nyt että pyöräilykypäräkään ei auta jos tälli on tarpeeksi paha.

      Kuolema ehkä estyy mutta seurauksena on joka tapauksessa aivovamma muut vammat.

    • pyöräilijä x

      En käytä kypärää pyöräillessä. Pääasiallinen kulkumuotoni kesällä on pyörä ja kypärän raahaaminen kauppareissuilla, toimistoissa sun muualla on vaan ylivoimasen hankalaa mun mielestä. Lisäksi se on epämukava käyttää ja jokapäiväinen mukavuus on mulle tärkeämpää kuin pienen riskin torjuminen. Torjun sitä riskiä ajamalla AINA ennakoivasti ja käyttämällä kokemustani ja kaikkia aistejani. Reilun 20 vuoden aikana mulle on sattunut vain kaksi vahinkoa eikä kummassakaan ollut mitään suurempaa vaaraa. Opinpahan pitämään katseeni oikeassa paikassa ja varomaan jäätä.

      Kypärä on ihan hyvä juttu, jos sitä haluaa käyttää. En vain ymmärrä, miksi sen pitäisi olla pakollinen. On oma valintani, etten käytä kypärää eikä se päätös vaikuta kehenkään muuhun kuin minuun.

      • ...

        pyöräilijä x olet tyhmä! Et siksi ettetkö käyttäisi kypärää, sillä omapa on pääsi, mutta siksi olet tyhmä kun viitsit kirjoitella tuollaisia provoja.


      • pyöräilijä x
        ... kirjoitti:

        pyöräilijä x olet tyhmä! Et siksi ettetkö käyttäisi kypärää, sillä omapa on pääsi, mutta siksi olet tyhmä kun viitsit kirjoitella tuollaisia provoja.

        Olipas varsin asiallinen ja järkevä vastaus :).

        En ole koskaan kirjoittanut provoja enkä aio aloittaa nyt näin mitättömästä asiasta.

        Hyvä pointti sulla kuitenkin on. Oma on pääni ja pidän siitä huolta juuri sillä tavoin kuin katson sopivaksi.


      • ehkei sittenkään
        ... kirjoitti:

        pyöräilijä x olet tyhmä! Et siksi ettetkö käyttäisi kypärää, sillä omapa on pääsi, mutta siksi olet tyhmä kun viitsit kirjoitella tuollaisia provoja.

        "pyöräilijä x olet tyhmä! Et siksi ettetkö käyttäisi kypärää, sillä omapa on pääsi, mutta siksi olet tyhmä kun viitsit kirjoitella tuollaisia provoja. "

        Erikoinen kommentti pyöräilijä X:n asialllisesti perustelemaan mielipiteeseensä.

        Itse olen samoilla linjoilla X:n kanssa käytön ja etenkin tuon pakon suhteen. Pyörällä liikkuessa vaaroja voi välttää parhaiten ennakoivalla ajamisella. Liikkumismuotona pyöräily on pääsääntöisesti terveellistä. Vilkasliikenteisten autoteiden läheisyydessä tilanne saattaa olla toinen pakokaasupäästöjen takia.

        Tässä kypärä -asiassa pakko on ajatuksena hatusta temmattu. Kuvastaneeko lain laatijoiden vieraantuneisuutta tämän erinomaisen liikuntamuodon suhteen.


      • Onnettomuustilastot
        ehkei sittenkään kirjoitti:

        "pyöräilijä x olet tyhmä! Et siksi ettetkö käyttäisi kypärää, sillä omapa on pääsi, mutta siksi olet tyhmä kun viitsit kirjoitella tuollaisia provoja. "

        Erikoinen kommentti pyöräilijä X:n asialllisesti perustelemaan mielipiteeseensä.

        Itse olen samoilla linjoilla X:n kanssa käytön ja etenkin tuon pakon suhteen. Pyörällä liikkuessa vaaroja voi välttää parhaiten ennakoivalla ajamisella. Liikkumismuotona pyöräily on pääsääntöisesti terveellistä. Vilkasliikenteisten autoteiden läheisyydessä tilanne saattaa olla toinen pakokaasupäästöjen takia.

        Tässä kypärä -asiassa pakko on ajatuksena hatusta temmattu. Kuvastaneeko lain laatijoiden vieraantuneisuutta tämän erinomaisen liikuntamuodon suhteen.

        Kypärän käyttämättä jättäminen on puhtaasti ja vain tyhmää. Piste.

        Pyöräilijöiden kuolemaan ja vakavaan vammautumiseen johtaneista onnettomuuksista valtaosa sattuu lähellä kotia, pienissä nopeuksissa, useinmiten ilman omaa virhettä. Syynä kuolemaan tai vammautumiseen on suurimmassa osassa tapauksista kaatuessa päähän kohdistunut isku, joka olisi ollut kypärän kanssa ihan vaaraton.

        Mutta kuten on jo todettu: omahan on päänne.


      • lisää turvallisuutta
        Onnettomuustilastot kirjoitti:

        Kypärän käyttämättä jättäminen on puhtaasti ja vain tyhmää. Piste.

        Pyöräilijöiden kuolemaan ja vakavaan vammautumiseen johtaneista onnettomuuksista valtaosa sattuu lähellä kotia, pienissä nopeuksissa, useinmiten ilman omaa virhettä. Syynä kuolemaan tai vammautumiseen on suurimmassa osassa tapauksista kaatuessa päähän kohdistunut isku, joka olisi ollut kypärän kanssa ihan vaaraton.

        Mutta kuten on jo todettu: omahan on päänne.

        "Pyöräilijöiden kuolemaan ja vakavaan vammautumiseen johtaneista onnettomuuksista valtaosa sattuu lähellä kotia..."

        Paitsi että käyttää kypärää, kannattaa pyörää taluttaa ensimmäiset kilometrit kotoa lähtiessään.


      • niin niin

        Ei sitä tarvitse ymmärtää. Riittää kun noudattaa lakia. Lait on säädetty niille, joiden oma pää ei riittävästi sano...

        TLL 90§:
        "Polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää."

        Tämä on samalla esimerkki suomalaisen lainlaadinnan huonosta toiminnasta. Säädös on puolivillainen sovellus pakosta ja vapaaehtoisuudesta, joka ei kumpaankaan suuntaan ole ehdoton. Käytät jos käytät, käyttämättömyydestä ei tämän vuoksi rankaista. Paitsi jos kaadut pyörällä ja lyöt pääsi...


    • mankelimies

      Jep, itselläni ollut myös monta vuotta taukkoa etten ole pyöräillyt ja nyt kun aloin pyöräillä, menasin kumauttaa pääni liikennemerkkiin, kun jouduin väistämään pyörätien yli kääntyvää autoa. Syy olisi ilman muuta ollut auton, mutta olisiko siitä ollut mitään hyötyä on kokonaan toinen juttu..No kypärä on nyt hankinnassa, kun muutenkin nykyään alkaa olla tosi typerän ja piittaamatoman näköinen ilman kypärää.

    • Ilmoitanpa omankin pyöräilykypäräni käyttöni.. eli kyllä, käytän pyöräillessä kypärää. Silloin joskus yläasteikäisena poikana sen käyttö ei ollut kovin suosittua ja vaihtelevasti tuli silloin käytettyä. Myöhemmin aikuisiällä ja enemmän pyöräilleenä olen aina käyttänyt pyöräilykypärää vaikkei tiukkoja kolaritilanteita kohdalleni olekaan sattunut.

      Kypärän käyttö on vähän sama kuin pyöräilyhanskojenkin - ne kuuluvat asiaan kun lähtee tien päälle. Eikä niitä ilman osaa edes mennä lenkille ajoon, tai jos menen/menisin ilman, niin kävelyvauhti olisi tahtina.

      • Niin ja voisinpa vielä lisätä sen, että jos jonkun mielestä ei ole "coolia" käyttää kypärää tai ettei viitsi käyttää tietyn mallista/väristä/ikäistä suojaa päässään muiden antaman negatiivisen huomion takia, niin voi miettiä asian niin, että "tämä on sentään mun henkivakuutus".

        Ja toisekseen on naurettavaa jos antaa toisille vallan päättää omista asioista. En sano etteikö sitä itsellä olisi halua näyttää edes jotenkin fiksulta ulkona liikkuessani, mutta niin pitkälle en ole mennyt, että miettisin onko pyöräilykypäräni tarpeeksi hieno ja "cool" muiden makuun. Itselle kelpaa, niin saa kelvata muillekin - That's it ^^


    • Käytän, oli sitten cooli tai ei, mutta perustelut on hyvät. Vuosia sitten vastakkaisesta suunnasta tuli auto ja kurvasi eteeni, jonka seurauksena törmäsin siihen, tein pari volttia kiertäen ja kerien, laskeutuen lopulta jollain tavalla jalkakäytävälle. Lopputulos, asfalttihottumaa naamassa, murtunut käsi, hajonneet silmälasit ja reiälliset vaatteet. Sen jälkeen olen ollut pyöräilykypärän aktiivinen käyttjä ja kannattaja.

    • En käytä.

      Enkä aio käyttää kypärää tulevaisuudessakaan. Olen kaatunut pyörällä useitakin kertoja,mutta en ole koskaan itseäni loukannut,mitä nyt pieniä naarmuja. Kypäräpakkoa on ajettu jo vuosikausia,joka toisi tietyille tahoille huomattavia summia rahaa. Kuten aloittajakin kiertoteitse kirjoittaa,on hänkin kypäräpakon kannalla. Pyöräily on useille ihmisille hyvää ja ilmaista liikuntaa,miksi siihen pitäisi saada rahastusta kypäräpakolla?

      • vitun idiootti olet

        Siksi, että kun sinun kaltainen kypärätön dorka kaatuu ja loukkaantuu vakvasti, niin yhteiskunta, eli ME KAIKKI MUUT joudumme maksamaan sinun hoitokulusi, kenties työkyvyttömyyseläkkeesikin. Jos nin onnellisesti käy, että kuolet pois kolarissa, niin aiheuttamasi kulut yhteiskunnalle lasketaan hautapaikan ylläpidossa, tosin omaisesi maksavat sen lystin.

        Että osta se VITUN kypärä ja ala käyttää sitä lain edellyttämällä tavalla.

        Ilmainen terveydenhuoltojärjestelmä pitäisi ajaa kokonaan alas ja vaihtaa täysin maksulliseen systeemiin, jolloin jokainen idiootti maksaa ihan yksin ja itse omat hoitokulunsa, etenkin kaaduttuaan ilman kypärää. Miksi yhteiskunnan pitäisi maksaa sairaalakulut ja eläke näille kypärättömille tolloille?
        Se olisi ihan hyvä, että sinulle se sairaalakäynti maksaisi vaikkapa 500 000 euroa kerta kaikki muut kulut. Oppisit sen kypärän arvon. 80-120 euron sijoitus kypärään on pieni summa ja hyvin halpa henkivakuutus.


    • Jees-box woman

      Kyllä käytän pyöräilykypärää aina.

    • Jees jees

      Ehdottomasti kyllä käytän.

    • Täällä Hollannissa ei kukaan käyttää kypärän. Vain pienet lapset.
      Naurataan jos aikuiset käytävät sen.

    • weedee

      Minä käytän. Olen kauan käyttänyt. Pakolliseksi vaan kaikille ja satasen sakko jos ei käytä.

    • mr.shephard

      Kypärä on päässä 99,999999% kerroista. Joskus saatan jossain hyvin lyhyessä matkassa käydä ilman kypärää, mutta tuolloin nopeuskin pysyy erittäin pienenä. Lukioaikana en vielä käyttänyt kypärää, mutta nyt en uskalla ilman sitä edes ajaa kovaa. Ja pyörä on käytössä vuoden ympäri, joten myös nastarenkaat on oiva keksintö.

    • BiNh

      Ennen en käyttänyt kypärää,sitten minusta tuli Äiti. Nyt lapseni osaa istua pyörän kyydissä,istuimessa kypärä päässä, mielestäni olisi typerää jos en itse käyttäisi kypärää...

    • Enkelin pelastama

      Kyllä sitä kypärää käyttää,kun on kolmas tulossa ja kahdelle edelliselle haluaa näyttää hyvää esimerkkiä! Itse olen jo jäänyt 19vuotta sitten auton alle ja olisi tarvinnut olla se kypärä...

    • pyörä lukossa kunnes

      En ole käyttänyt. Lapsilleni ostin, ni ei jäänyt rahaa ostaa itselle. Mutta en ole kyllä pyörällä vähään aikaan ajanutkaan. Ostan kyllä kypärän, kun saan sen pyörän huollettua. Meillä ei ehdottomasti talvella edes pyörällä ajeta! Liian vaarallista! Menee luita poikki, kun on liukasta.

    • 20 vuotta on jo mittarissa ja aina olen kypärää pyöräillessä käyttänyt ja siinä tulen myös pysymään.
      Kypärä on halpa henkivakuutus: se on oikeasti halpa, ei suojaa 100-prosenttisesti, mutta auttaa!!

    • tyhmempi viisas

      En käyttänyt kypärää ja nyt sen muistan lopun elämäni!
      Pää ja niskat ovat paskana ja tappelen toimeentulostani!
      En muista asioita juuri ollenkaan ja kivut ym oireet olleet jokapäiväisiä jo vuosia!
      Ei oo mukavaa kun ei aina edes kirjoitus suju,ei ajatuskulje,ei voi keskustella ihmisten kanssa jokapäiväisistä asioista,ei ole sietokykyä mihinkään pidempään!
      Joten jos voitte välttää vastaavan tai pahemman käyttäkää kypärää,tää ei oo oikeesti kivaa.Eipä aina oo ees elämänhalujakaan!
      Kirajauduin äskettäin facebookkiin mutta miksi? rupesin miettii,sillä enhän muista kavereitani enää etu tai sukunimelläkkään!.
      Ivatkaa vain kypärän käyttäjiä se saattaa kostautua hyvinkin äkkiä,niin se kävi mullekkin,vaikka harrastin paljon pyöräilyä päivittäin n20-50 kilometriä ja se kun tuli nii ei ollu mitään tehtävissä,tuli ilmalento alamäessä pää edellä asfalttiin!

    • ööööööööö

      Joo ja ei.

      Mä oon lapsena lentänyt pyörän selästä katuun tai maahan (en muista onnettomuudesta mitään) ja saanu pahan aivotärähdyksen. Ilman kypärää tietty. Sen jälkeen vanhemmat kyllä osti mulle kypärän ja pakotti käyttämään. Hävetti aina pitää sitä, ja teininä aloinkin taas ajaa ilman. Aikuisena oon pyöräilly enemmän tai vähemmän aktiivisesti, ja muuta oheistarviketta tuli kyllä hankittua ja käytettyä mutta kypärää ei....kunnes näin ekan kerran sellasen mattamustan "potan" jonkun päässä. Näytti niin hyvältä että kävin sit itekin ostamassa samanlaisen. Eli nykyään käytän kypärää kun ajan paremmalla pyörällä lenkkejä tai matkaa. Silti se tuntuu edelleen jotenkin nololta. En käytä kypärään jos ajan hitaalla ja matalarunkoisella pyörällä ja/tai rauhallisesti kauppaan tai baariin tai mihinlie.

      • Turvaa kaikille

        "En käytä kypärään jos ajan hitaalla ja matalarunkoisella pyörällä ja/tai rauhallisesti kauppaan tai baariin tai mihinlie. "

        Kannattaa muistaa, että pyöräily on aina ja kaikissa olosuhteissa vaarallista, joten kypärä päähän. Haluathan suojata aivojasi.


      • Vaaroja riittää
        Turvaa kaikille kirjoitti:

        "En käytä kypärään jos ajan hitaalla ja matalarunkoisella pyörällä ja/tai rauhallisesti kauppaan tai baariin tai mihinlie. "

        Kannattaa muistaa, että pyöräily on aina ja kaikissa olosuhteissa vaarallista, joten kypärä päähän. Haluathan suojata aivojasi.

        "Kannattaa muistaa, että pyöräily on aina ja kaikissa olosuhteissa vaarallista, joten kypärä päähän."

        Kokemuksesta tiedän, että esimerkiksi kävely talviliukkailla on kaatumisriskin suhteen huomattavasti vaarallisempaa kuin nastarenkain varustetulla pyörällä liikkuminen. Kummassakaan tapauksessa en ole käyttänyt kypärää.


      • seli seli
        Vaaroja riittää kirjoitti:

        "Kannattaa muistaa, että pyöräily on aina ja kaikissa olosuhteissa vaarallista, joten kypärä päähän."

        Kokemuksesta tiedän, että esimerkiksi kävely talviliukkailla on kaatumisriskin suhteen huomattavasti vaarallisempaa kuin nastarenkain varustetulla pyörällä liikkuminen. Kummassakaan tapauksessa en ole käyttänyt kypärää.

        Tämä keskustelu on jo monesti todistanut: Ne, joilla ei ole mitään syytä suojata päätään ajavat ilman kypärää.

        Sen lisäksi se on todistanut, että juuri niiden pitää kovimmin puolustaa tekemisiään...


      • Vaaroja riittää
        seli seli kirjoitti:

        Tämä keskustelu on jo monesti todistanut: Ne, joilla ei ole mitään syytä suojata päätään ajavat ilman kypärää.

        Sen lisäksi se on todistanut, että juuri niiden pitää kovimmin puolustaa tekemisiään...

        "Tämä keskustelu on jo monesti todistanut: Ne, joilla ei ole mitään syytä suojata päätään ajavat ilman kypärää."

        Tuo on niin usein kuultu hokema, että herättää epäilyn kirjoittajan oman pään sisällöstä.

        "Sen lisäksi se on todistanut, että juuri niiden pitää kovimmin puolustaa tekemisiään... "

        Kuka on tässä se joka puolustaa tekemisiään?


      • osui ja ?
        Vaaroja riittää kirjoitti:

        "Tämä keskustelu on jo monesti todistanut: Ne, joilla ei ole mitään syytä suojata päätään ajavat ilman kypärää."

        Tuo on niin usein kuultu hokema, että herättää epäilyn kirjoittajan oman pään sisällöstä.

        "Sen lisäksi se on todistanut, että juuri niiden pitää kovimmin puolustaa tekemisiään... "

        Kuka on tässä se joka puolustaa tekemisiään?

        Mitenkäs siitä nyt noin vahva reaktio tuli? Kun ei ole asiasta enää sanottavaa, kannattaa alkaa mollata kirjoittajaa henkilönä.

        Jatka valitsemallasi tiellä!


      • mieti vähän
        osui ja ? kirjoitti:

        Mitenkäs siitä nyt noin vahva reaktio tuli? Kun ei ole asiasta enää sanottavaa, kannattaa alkaa mollata kirjoittajaa henkilönä.

        Jatka valitsemallasi tiellä!

        Reaktio ei kylläkään ollut vahvempi kuin omasikaan, missä kuluneella hokemalla yrität mollata kokonaisen pyöräilijäjoukon. Sellainen ei todellakaan hyödytä ketään.


      • ..
        mieti vähän kirjoitti:

        Reaktio ei kylläkään ollut vahvempi kuin omasikaan, missä kuluneella hokemalla yrität mollata kokonaisen pyöräilijäjoukon. Sellainen ei todellakaan hyödytä ketään.

        Se koira kolahtaa, johon kalikka kalahtaa?


    • Bell Alchera

      aika hyvä video

      www.munapaa.fi

      • paitsi että

        ...jatkaa tuota outoa rienaavaa linjaa.
        Ihme ettei tässä maassa osata esittää asiallisesti omia näkemyksiään.


      • ja vielä parempi
        paitsi että kirjoitti:

        ...jatkaa tuota outoa rienaavaa linjaa.
        Ihme ettei tässä maassa osata esittää asiallisesti omia näkemyksiään.

        ...on olla pudotamatta kananmunia maahan.


      • denise....

      • True Dude
        denise.... kirjoitti:

        http://video.fi.msn.com/watch/video/pyorailykypara-vai-ei/z6rb4mjc

        tossakin aika hieno video

        Nähdään, että samankokoinen kypärä ei sovi melonille ja kananmunalle. So what.


    • JJ_HML

      Käytän kypärää ja suosittelen muillekin, haaverit liikenteessä ei ole välttämättä itsestä kiinni ja siitä minäkin sain viime syksynä hyvää tuntumaa kun auto ajoi kolmion takaa päälle. Kypärä pelasti.

    • Maunula

      Niin ja sit voi olla niin, että kaikilla perheillä ei ole vara ostaa kypärää. Yleensä kai 100% maastokuskeista käyttää kypärää ja sit joku yli puolet maantiellä ajavista.

    • kypäröijä

      Olen ollut kolmesti paikalla tilanteessa, jossa kypärä on todennäköisesti pelastanut pyöräilijän hengen. Kerran minulta lapsena, kun kaatuessa terävä kivi teki valtavan lommon kypärään tarkalleen ohimon kohdalle, kerran, kun päälleni kovassa vauhdissa kääntynyt pyöräilijä laskeutui pää edellä asfalttiin ja kypärä hajosi, ja kerran muuten vaan jyrkässä alamäessä, kun pyöräilijä lensi tangon yli suoraan naamalleen otsa edellä. Tämän havaintoaineiston perusteella olen todennut, että kypärästä voi olla hyötyä, enkä ilman kypärää aja.

    • inssi'

      Käytän aina pyöräillessä kypärää. Olen käyttänyt 80-luvulta eli siitä asti, kun niitä tuli markkinoille. Ensimmäiset olivat aika säälittäviä styrox-kätöstyksiä.

    • atlatl

      Helteellä on vaikea käyttää,sillä liikennevaloissa odotellessa on niin kuuma siellä potan alla,että saan jumalattoman hedarin.
      Aion päivittää ilmavampaan malliin heti kun löydän hyvännäköisen.
      Mutta ei noita todellakaan ole suunniteltu pienipäisille.
      Jotkut nuorillekkin suunnatut päähineet ovat itselleni liian isoja.

      Mutta aion etsiä itselleni hieman kilpamallisen kypärän,jossa on oltava lippa,se varjostaa hieman ajolaseja,joten näkyy maisema paremmin.
      Ajolaseja käytän,koska olen kerran saanut ampiaisenpiston ajaessa yläluomeen ja eipä tuntunut kivalta olla melkein viikko silmä umpeen turvonneena.
      Saatan ajaa lähikauppaan ilman pottaa,mutta vähänkään pidempi matka tai oudompi seutu ja kyllä se päähän eksyy oitis.
      Ja onhan sitä heti sporttisemman näköinen kun on kypärä päässä....

      • Ou Nou

        Mitä jos joisit jotain helteellä pyöräillessä. Ei se ole kypärän syy jos sulla on itseaiheutettu nestehukka.

        Eri kokojakin löytyy nykyisin tosi hyvin. Kaikissa pyöräliikkeessä myytävissä kypärissä on portaaton koon säätö. Pyydä myyjää esittelemään.


    • hophophop

      Aina. Se ei estä onnettomuuksia, vaan ne on vältettävä ennakoivalla ajolla. Jos kuitenkin sattuisi käymään hassusti, niin on se halpa henkivakuutus.

    • Aina ja joka reissus

      Käytän. Aina.

      No... Joskus tulee ajetuksi muutama metri pihalla esim. rengasremontin jälkeen ilman kypärää, mutta pihalta en varmasti mene pois kypärättä. Se vain kuuluu varustukseen pyöräillessä.

      Enhän starttaa autoakaan ilman turvavyötä kun olen siihen niin tottunut. Silloin 70-luvulla kun turvavyöt tulivat autoihin, niistä käytiin samantyyppistä väittelyä kuin tämä tässä on nyt. "Tuollainen remmi haittaa kulkemista autoon. Ja jos tuulilasista tulee jotain sisään, ei voi väistää..." Kai tähän mennessä jo jokainen vähänkin viisas tietää, että hyöty on kiistaton.

      Olen käyttänyt kypärää siitä asti kun niitä alkoi kaupasta saamaan. Kypärä on pelastanut perheenjäseniäni ainakin kahdesti tapaturmassa, jossa ilman sitä olisi käynyt kovin huonosti. Minulle mikään perustelu kypärän käyttämistä vastaan ei oikein kolahtanut. Jos päänahka ei kestä, vika ei ehkä ole kypärässä vaan päänahan hoidossa.

    • Minulla on

      Vain yksi pyöräilykyrpä ja se roikkuu lahkeistani.

    • Hehehee...

      V*ITTU MITÄ KEHAREITA, jotka kauppakeskuksissa köpöttelee potta päässä.

      Näinköhän ne samat tyypit kohtaa vaatimassa pakollista turvakypärää kävelijöille?

      XD

      Typerän näköinen tyyppi sellainen ilmestys on. Pyöräilijän oma asia, mutta jotain järkeä kehiin.

      Sellaista kympin robbari tarjouspottaa kun ei kukaan viitsi edes varastaa...

    • fffillariiii

      ...Jotain järkeä kehiin...

      Ehkä kirjoitat toisin jäätyäsi sairaalan hoteisiin ekan kerran kolaroidessasi fillarilla...
      Elämää ei voi ennustaa.
      Mutta järkeään voi käyttää elämänsä edistämiseksi.

      Kypärä voi kenties olla sellainen.
      Kenties,sillä eihän sekään takaa täyttä selviytymistä.......

      Mikä sen siis takaa?? Mikä antaa edes mahikset?

      Järjen käyttö. Ja ennakoiva ajotyyli..
      Moniko ns fillaristi toimii näin???

    • pottapiä

      Tottakai käytän

    • Henemaa

      Käytän tietysti. Ja kehtaan jopa kävellä kauppakeskuksessa kypärä päässä.

    • Pentu täällä

      noni, oon 11v pentu, ja käytän yleensä kypärää. Koulu on n.900 metriä lähellä, ja kamut vähä nauraa jos sitä käyttää nii harvoi tulee käytettyä :) mut muualla käytän yleensä aina, koska olen myös koulun jäällä bmx:älläni crossaillut, vedin liusumista n. 2metriä lensin suoraa päälteni , onneksi juuri lumipenkkaan! tapahtui 2kk myöhemmin samaa, tälläkertää kypärä päässä ilman lumipenkkaa, lensin jäälle pääedeltä kypärä paskana. kaverit oli äimällää ja aatteli:vois kyl tossa talvella jäällä ajaessa kypärä laittaa päähä.... nyt ei oo tapahtunu vuotee mitää, paitti iha perus ku hyppiny bmx kaikille reileille kaatunu/tippunu yleensä kypärä päässä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      276
      6336
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      139
      4891
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      330
      2162
    4. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1563
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      8
      1502
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      186
      1215
    7. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      181
      1128
    8. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      939
    9. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      47
      867
    10. 46
      823
    Aihe